Şimdi Ara

Acı hissetmeyen tek organ: Beyin?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
5.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Adam Fawer'ın Empati adlı kitabının bir bölümünde:
    "Tüm duyuların merkezi olan beynin acı hissetmeyen tek organ olması ona hep garip gelmişti." cümlesi geçiyor.
    Bilimsel açıklamasını bilen var mı acaba, okuduğumda gerçekten çok şaşırdım.

• ilginç gerçekten, hiç aklıma gelmemişti..
  • cok dikkatlisin cumleyi unutmamandan bahsettim evet ilginc bir konu.beyin deyince aklima hannibal filmi geliyor
  • Buna bağlı olarak şakağına silahı dayayıp tetiği çekmek en acısız ölüm diyebilir miyiz?
  • Bende yeni bir boyut katiyim, sakaga silah dayayip cekince ölmeme ihtimali var mi? Ölmeyen varsa aci cekmis mi?
  • Bunu bende çok gördüm filmlerde kitaplarda olsun.

Doğru gibi geliyor.
  • Konu hakkında bilgim yok ama haddimi aşarak bir tahminde bulunmak isterim.

Bir bölgenize sivri bir cisim dokundurulursa, o bölgeden beyninize sinyaller gönderilir sinirler aracılığıyla ve sonrasında yeniden bir dönüş sağlanır.

Yani beyin acı hissini yaşamamızın sebebidir, sivri cisim değil.
    İşbu sebepten dolayı beynin kendisine uygulanan bir temas, bu akım sağlanmadığı için hissedilmiyor olabilir mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kan Uykusu ne demektir
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Yazat

Konu hakkında bilgim yok ama haddimi aşarak bir tahminde bulunmak isterim.

Bir bölgenize sivri bir cisim dokundurulursa, o bölgeden beyninize sinyaller gönderilir sinirler aracılığıyla ve sonrasında yeniden bir dönüş sağlanır.

İşbu sebepten dolayı beynin kendisine uygulanan bir temas, bu akım sağlanmadığı için hissedilmiyor olabilir mi?

Beyne giderken ama kafatasındaki sinirlerle temas edeceğimiz için bence acı hissediliyodur küçükken hiçmi kafa üstü çakılmadınız ne kadar acıtıyodu
  • quote:

Orjinalden alıntı: Dreatlord

quote:

Orjinalden alıntı: Yazat

Konu hakkında bilgim yok ama haddimi aşarak bir tahminde bulunmak isterim.

Beyne giderken ama kafatasındaki sinirlerle temas edeceğimiz için bence acı hissediliyodur küçükken hiçmi kafa üstü çakılmadınız ne kadar acıtıyodu

Harika bir yorum. Süpersiniz. Sizin yazdığınızda acıyı hissetmemizin nedeni kafatası kemiği, derimiz vs.
    Burda bahsedilen eğer de mümkünü olabilse beyne direk ulaşabilsek bir acı hissedilmeyeceği..

•  Acı hissetmeyen tek organ: Beyin?

Bahçe işleriyle uğraşırken uğraşırken kafasına çivi saplandı ancak çiviyi arkadaşı söyleyince farketti
    13 Haziran 2008 10:49

ABD'nin Kansas eyaletinde George Chandler adlı adam, bahçe işleriyle uğraşırken arkadaşının elindeki çivi tabancasından çıkan çivinin kafasına saplandığını, ancak arkadaşı söyledikten sonra farketti.

Shawnee kentinde yaşayan 60 yaşındaki adam, arkadaşı Phil Kern'le evinin bahçesinde çalışırken, kafasına saplanan çiviyi farketmedi.

Bir süre arkadaşıyla çiviyi arayan adam, arkadaşının dehşet dolu gözlerle kafasına baktığını farkedince durumu anladı.

Hiç acı hissetmediğini söyleyen Chandler, ilkyardım ekipleri gelinceye kadar yerde oturduğunu belirtti.

Hastanenin ilkyardım servisindeki doktorun ilk başta çiviyi çıkarmakta başarısız olduğunu kaydeden Chandler, daha sonra doktorun bir tornavida yardımıyla ucunu yukarı çektiği çiviyi çatal uçlu çekiçle çıkarttığını söyledi.

Doktorlar, çivinin Chandler'ın beynine yaklaşık 5 santimetre saplandığını vurguladı.

Uzmanlar, yaşlı adamın kazayı birkaç dikişle atlatmasının mucize olduğunu ifade etti.ADnet Reklamları

kaynak

• Bu doğru yanılmıyorsam. Beynin üzerinde duyu sinirleri yok. Yani eğer kafatasınızı bir kapak gibi açabilseydiniz, elinizle beyninizi karıştırabilir ve bir şey hissetmezdiniz.
  • taksi şoförü birini tanımıştım , gasp sonucu vücuduna 8-10 kurşun sıkılmış ,
    öldü diye bırakmışlar bunlarda 3-4 taneside sanırım beynine gelmiş
    ve beynindek,lerde dahil bir kaç tanesi duruyor , alınması tehlikeli olduğundan
    aklıma geldi sen bunu yazınca,,,
  • Beyin üzerinde acı durumunu beyne tekrar yollayabilecek dokular olmadığından acı hissedilmez gibi geliyor.
  • @yazad ve diğer arkadaşların söyledikleri doğru.
    ama olayı toparlamak gerekirse;

ilkin acı duyusunun nasıl oluştuğunu anlatayım.
    derimizde, vücudumuzun organlarında (özellikle duyu organlarının ilgili bölgelerinde) duyu almaçları dediğimiz yapılar mevcuttur. bu almaçlar sıcağa, soğuğa, ışığa, sese, dokunmaya, acıya... vs duyarlıdırlar. bu almaçlar kendilerinde oluşan uyartıyı sinir hücrelerine verip uyartının beyne ulaşmasını sağlarlar. örneğin, derimize muhtelif oranlarda yayılmış acı almaçları elimize iğne batırılığında uyarılır ve beynin acı merkezine bu uyartılar taşınır. böylece acı duygusu oluşur. yani vücudumuzun belirli bi bölgesinde belirli bir almaç yoksa o bölgesinde o almaçla ilgili duyu oluşmaz. (bu duruma örnek; yutakta ve yemek borusunda sıcaklığa duyarlı almaç yoktur. sıcak çayı içtiğmizde ağzımız yanar fakat onu yutarsak boğazımızda ve de yemek borumuzda yanma hissetmeyiz)

şimdi beyne gelelim;
    beynimizde de (kafatasında değil) ağrı almaçları dışında almaç bulunmaz. haliyle beyin acıları yorumlayan organ olmasına rağmen kendisi acıyı hissetmez.

belki hatırlayanınız vardır. hannibal serisi filmlerden birinde Hannibal Lecter elemanın birinin kafatasını üstten yuvarlak şekilde kesmişti. adamın beyni gönüyordu. Sonra Dr. Lecter adamın beyninden bir miktar kesti ve adamın önüne koydu. elemanda afiyetle yedi. aklıma geldi söyleyeyim dedim.

edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_point -- 2 Ekim 2008; 9:40:06 >

• quote:

Orjinalden alıntı: the_point

@yazad ve diğer arkadaşların söyledikleri doğru.

yani vücudumuzun belirli bi bölgesinde belirli bir almaç yoksa o bölgesinde o almaçla ilgili duyu oluşmaz. (bu duruma örnek; yutakta ve yemek borusunda sıcaklığa duyarlı almaç yoktur. sıcak çayı içtiğmizde ağzımız yanar fakat onu yutarsak boğazımızda ve de yemek borumuzda yanma hissetmeyiz.

vücudumuzun belli yerlerinde almaç yoktur doğrudur, söylediklerinize katılıyorum ama kendim için söyleyim; ben çok sıcak çay içtiğimde boğazımda ve yemek borumda yanma hissediyorum..benim yemek borumda almaç varmış o zaman..
  • quote:

Orjinalden alıntı: M

Bu doğru yanılmıyorsam. Beynin üzerinde duyu sinirleri yok. Yani eğer kafatasınızı bir kapak gibi açabilseydiniz, elinizle beyninizi karıştırabilir ve bir şey hissetmezdiniz.

Evet bugun Heroes izlemiştim aynen öyle oldu.Bencede böyle birşey var.
  • Bende bir dergide okumuştum duyular olmadığı için acı yokmuş ama tam emin değildim
  • Bu tam doğru değil.Beyinde hangi bölgede ne gibi bir anormallik varsa ,buna göre ağrı olabilir veya olmayabilir.Beyin çok karmaşık bir organ.
  • Bir beyin ameliyatı vardı, disco yada Ngde hatırlamıyorum, adamın sadece kafasının üst kısmı uyuşturulmuştu, doktorlar bi yandan beynini kurcalarken, bi yandan da sorular soruyorlardı adama. O sırada beynin kendisinin acı hissetmediğini söylemişlerdi. Yani orda görüldüğü kadarı ile; Kafamızın üst kısmını beynimiz hariç uyuştursak ve kafa tasını kapak gibi açsak, beyne bıçak, kızgın havya falan soksak acı hissetmiycez. Ama mikser sokup karıştırma konusunda emin değilim..
  • Hiçbiriniz Hannibal filmini izlemedi sanırım.
    Bırakın acıyı hissetmeyi beynin bir parçasını kesip alsanız bile hissetmez. Çünkü beynin kendine ait duyu sinirleri yoktur.

Ama bir istisna var. Beyni donatan onu besleyen tüm kan damarları sensör sinirleriyle donatılmıştır. Yani en küçük bir kan basıncı değişikliğini mide bulantısı veya baş dönmesi olarak hissetmemizi sağlar.
    Kan basıncı düşüp bayılanlar bu sensörlerin acil durum müdahalesini harekete geçirmesinin sonucudur. Yani kan beyinden çekildikçe beyin kendini korumak için diğer organlara giden kanı azaltır gerekirse keser. Bu da vücudun ayakta durmasını engeller ve kişi bayılıp düşer.

Ayrıca beynin acı hissetmediğini insanlık binlerce yıldır biliyor. Tarih öncesi mezar kalıntılarında beyin ameliyatı geçirmiş insan kafatasları bulunmuştur.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.