Şimdi Ara

78L05 i sınırına yakın kullanmak doğru mu? Fazla akım çekilir ise ne olur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

78L05 in sınırının 100ma olduğunu datasından öğrenmiştim. Kurduğum devre de şimdiye kadar 80mA i geçmedi. Devrede bir adet ISD2560 mevcut. ISd2560 ın sesi dinletmeye başlaması sırasında yüksek akım çekme ihtimali beni ürkütüyor. Bu akımı tabiiki ölçü aletimde gözlemleyemiyorum. Eğer fazla akım çekmekten 78L05 e zarar verir ise regülatör hiçmi çıkış vermez yoksa çıkış seviyesi giriş ile eşitlenebilirmi ?

7805 kullanmayı düşünmedim çünkü onda da giriş 12V olduğunda bile ısınma sorunu var. önüne watlı direnç koymakla falanda uğraşmak istemiyorum. Ama 78L05 riskli derseniz tabiiki 7805+yüksek watt res. yolunu seçeceğim.

• datasında kısa devre korumasından, çıkış akımının 100mA ile sınırlanmasından ve çıkış transistörünün korunduğundan bahsediyor. bu kadar lakırtıdan sonra, ben bu regülatörü normal çalışma ile bozabilmenin zor olduğu mesajını vermeye çalıştıklarını anlıyorum...
  • Teşekkür ederim. 78L05 e devam o zaman....

Orjinalden alıntı: tyilgin1

Merhaba arkadaşlar

78L05 in sınırının 100ma olduğunu datasından öğrenmiştim. Kurduğum devre de şimdiye kadar 80mA i geçmedi. Devrede bir adet ISD2560 mevcut. ISd2560 ın sesi dinletmeye başlaması sırasında yüksek akım çekme ihtimali beni ürkütüyor. Bu akımı tabiiki ölçü aletimde gözlemleyemiyorum. Eğer fazla akım çekmekten 78L05 e zarar verir ise regülatör hiçmi çıkış vermez yoksa çıkış seviyesi giriş ile eşitlenebilirmi ?

7805 kullanmayı düşünmedim çünkü onda da giriş 12V olduğunda bile ısınma sorunu var. önüne watlı direnç koymakla falanda uğraşmak istemiyorum. Ama 78L05 riskli derseniz tabiiki 7805+yüksek watt res. yolunu seçeceğim.

simdi bak 78l05 positive regulatorden 100 ma max cıkıs alırsın ama aynı goreve sahip 78h05 al bununki 500 ma dır.cıkıs akımının dusuk olmasının bir cok nedeni vardır, genelde bu tip regulatorler az ripple uretsin diye integrated circuit mantıgıyla piyasaya surulmuslerdir ve geneldede anfi sistemlerinde kullanılırlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selsah -- 5 Haziran 2007; 17:08:01 >

• quote:

7805 daha çok ısınır 78L05 daha az ısınır diye birşey yok. 78L05 100 mA'den daha az akım kullanacağını bildiğin devreler için fazladan güvenlik önlemlerine sahiptir o kadar. 100 mA'den düşük akımlarda bu ikisini karşılaştırırsak yüzey alanı ve termal iletkenliği daha az olduğu için için aynı akımda 78L05 daha yüksek bir sıcaklıkta çalışacaktır.

evet burda bir gariplik var.
    80mA yük akımında regülatör üzerinde harcanan güç (12V-5V)*80mA den yaklaşık 0.6W dır.
    bu durumda Thermal Resistance ı
    230.9°C/W olan 78l05 in yaklaşık sıcaklığı 138°C
    65°C/W olan 7805 in ise yaklaşık sıcaklığının 39°C olması lazım, ΔT olarak...
  • Arkadaşlar devre max yükte (2digit display 8.8. pozisyonunda) 130ma i buluyor. bu yüzden 78L05 planım suya düştü. Mutlaka ki haklısınızdır, 7805 78L05 ten daha az ısınıyordur, belkide ben metal yüzeyine temas ederek sıcaklığı hissedebildiğim için daha sıcak hissediyorumdur. 12V ile beslediğimde 7805 in metal yüzeyine elimi zor da olsa değdirebiliyorum. Elim klavye kullanan nasırsız bir el olduğu için sıcaklığa fazla dayanamıyor olabilir. Belki sizlere fazla sıcak gelmeyecektir.

Ancak beni düşündüren şey elimdeki adaptörün kutusunda 7,5 volt yazdığı halde bildiğiniz gibi 13V vermesi. devreye 12V luk bir adaptör takılır ise çıkış gerilimi 20-21 voltu bulduğu için çok daha fazla ısınacak. önüne rezistans koyarsam bu adaptör voltaj farklılıklarından dolayı istikrarlı bir seçim yapabileceğimi de düşünemiyorum. Zira bir başka 12v diye yazan adaptörün çıkış voltajı 15V.

Bu arada 160ma yük ile 78L05 i denedim, sonunda yaktım. Yanmasına rağmen elimi yakacak bir sıcaklığa ulaşmadı. Bu yüzden de daha önceki günlerde açılmış olan bir konudaki paralel bağlı iki regülatör fikri ilgimi çekti. Çıkışlarını ters voltaja karşı diyot ile korusam çözüm olurmu sizce ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Psu olayı bu kadar önemli mi?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar DS18B20 yi krokodil ile 7805 in metal yüzeyine tutturup sıcaklığını ölçtüğümde 47C ye kadar çıktığını gördüm. Çalışacağı alan ise yaklaşık 24cm3 lük (11x7x3 cm) plastik ve kapalı bir kutu içerisinde.

7805 i böyle bir ortamda soğutucu kullanmadan kaç dereceye kadar güvenle kullanabilirim ?

--------------------------

Bu arada soğutucu kullanarak denediğimde de sıcaklığın sadece 3C düştüğünü görebildim. Kapalı alan olması büyük bir dezavantajım.

78L05 in datasına bakarak, daha fazla ısınacak demesine karşılık sıcaklığı el temasında görememem hayli ilgimi çekiyor ? Birde metal yüzeyinin olmamasıda ayrı bir düşündürücü etken. Datasında giriş seviyesi için max 35V diyor. (35v-5v)*0.1mA = 3watt 200x3=600C (yanlışmı hesaplıyorum yoksa ?). Isınma sorununu bir şekilde çözmüş olabilirlermi ? yoksa giriş voltajını daha düşük bir yerde sınırlandırmazlarmıydı ? 15volt girişte bile sıcaklık bu hesaba göre 200 küsür derece olmalı. Datası öyle diyor ????

Sonuç olarak kapalı bir kutuda 100c ye kadar ısınabilecek bir 7805mi, diyotlarla çıkışları korunan paralel bağlı 2 adet 78L05 mi kullanmalıyım sizce ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 6 Haziran 2007; 8:10:59 >

• datasında operating temperature üst sınırına kadar soğutuculu veya soğutucusuz kullanabilirsiniz.

ilginç bir adaptör tipinden bahsetmişsiniz. bu tip adaptörlerin çıkış direnci yüksektir. bu yüzden yüklendiklerinde çıkış gerilimleri olması gereken gerilim düzeyininde altına inebilirler, boş gerilimleri sizi şaşırtmasın. tabi çıkışın daha düşük bir gerilim seviyesine inmesi lineer regülatör üzerindeki güç kaybını azalttığından regülatörün daha az ısınmasınada yol acacaktır. regülatör yüklü iken giriş gerilimini ölçün ne demek istediğimi anlayacaksınız.

78l05 datasında 140mA peak akımlarından bahsediyorki siz max 100mA yerine 160mA sürekli akım çekebilmişsiniz. bunun 2 sebebi olabilir. birincisi ampermetreniz yanlış ölçüyordur ikincisi ise regülatör çıkışında ve girişinde kond olmadığı için transient değişimlerden ölçü aletiniz sizi yanıltıyordur. bir üçüncüsü 78l05 yanmamış, korumaya geçmiştir. atmadan tekrar denemenizde fayda var. son olarak 78l05 in üreticisi ve üzerinde yazan tam kod nedir acaba kendi datasına bakarsak durumu daha iyi anlayacaz.

ama öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyip sağlam bir güç katı yapmanızda fayda var...

• Doğru, adaptörü yüksüz iken ölçtüm. Üzerinde 7,5 volt yazıp boştaki seviyesi 14v olan ancak tam yüklendiğimde (3 röle + 2 digit display + 6 led ) 11v seviyesine inen bir çizgim var. Ama cihaz röleleri vs. sürmediğinde voltaj yukarı seviyelerde olarak regülatöre gireceği için yüksüz ölçülen değeri baz aldım. Sonuçta tam yüklü değilken de 16F877 vs çalışmaya devam edecek.

78l05 in testinde ise plaket delmekte kullandığım yüksek güçlü bir teyp motorum var, Onu kullanmıştım. 10 saniye kadar çalıştı sonra durdurup tekrar denediğimde regülatörün çıkışının 0.5 gibi, 1 voltun altında çıkış verdiğini gördüm. regülatörü yüksüz ölçersem 5 voltu görebiliyorum ancak herhangi bir şey bağladığımda 1 voltun altına düşüyor. Girişinde 1000uf çıkışında ise sadece 100nf vardı. üzerindeki 3 satırda ise sırası ile H / 78l05 / GC yazıyor.

Şu anda cihaz 110mA çekerken 7805in girişinde 11V net görebiliyorum ve sıcaklığı da 44C. adaptörümün üzerinde yazan değer ise 7.5 volt. Yarın kullanıcı 12V yazan bir adaptör ile cihazı beslediğinde sanırım regülatör 80-90C lere kadar çıkacak. Yukarıda da bahsettiğim gibi 24cm3 lük (11x7x3 cm) plastik kapalı bir kutuda soğucusuz kullanılabilirmi sizce ?

Ayrıca 78l05 için yazdığım ısısını elle hissedememem ve 30V giriş 100mA güçte hesapladığım 500C nin üstü sıcaklık için bir yorumunuz olabilir mi ? Sıcaklık sorununu (datasında yazdığını ve benimde gördüğümün altını bir kez daha çizmek istiyorum) olur ya çözmüş olabilirler mi ?

• hesaplamalarda yüklüykenki durumu baz alın lakin en kötü senaryolar yüklü durumda meydana gelir.

78l05 de denemesinde regülatör normal çalışma anında kesmediğine göre motoru regülatörden ayırırken bir ark meydana gelmiş ve regülatör çıkışını yakmış olarak tahmin ediyorum. çünki çıkışı yüklediğinizde çıkış transistörü olmadığından doğrudan referans gerilime yüklenmiş olarak görünüyorsunz sonuç olarakta gerililim düşümüne neden olunuyor.

231cm³ lük ( 11x7x3cm) hacim hiçde fena durmuyor fakat kapalı olması yinede bir soru işreti getiriyor. bu konuda yapabileceğiniz tek şey teste tabi tutmak yüzeysel olarak konuşursak regülatör kutu içerisinde değilken 44°C ise kutu içerisinde bunun 3 katını olacağını düşünürsek ki oda 132°C ediyor. datasına göre hala güvenli bölgedeyiz. tabi hep işin regülatör kısmını düşünüyoruz trafo üzerinde harcanan güç de bu durumda yaklaşık 0.5W civarında. trafo tarafında neler olacak oda ayrı bir soru işareti.

78l05 sıcaklığı için yapılan hesap sadece üzerinde harcanan güce karşın regülatörün buna verdiği ısıl tepki olarak düşünün. alınan tek önlem belli bir sıcaklık seviyesinde regülatörün termal korumaya geçmesi...

• Trafo üzerinde harcanan gücü de hesaplayalım derken neyi kasıt ettiğinizi anlayamadım. Trafonun sicaklığa olan katkısından bahsediyor iseniz zaten dışardan adaptör ile besleneceği için sorun olmayacaktır.

Cihazımı kutu içine topladım ve teste başladım. Aslında bu testi güneşin altına koyarak en sıcak ortamda yapmayı isterdim ancak bu gün hava bulutlu :)

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
  • yine en kötü ihtimalden yola çıkarak trafo kaçak selfi yerine trafo çıkışına bağlı seri bir direnç olduğunu düşünüyorum. boşta iken 14V yük altında 11V demiştiniz. aradaki bu gerilim farkının direnç üzerine düştüğünü ve harcana gücün tarfoyu ısıttığı senaryosunu yazıyorum bu durumda trafo üzerinde harcanan güç (14V-11V)*110mA den yaklaşık 0.3W+kapalı kutu+trafonun ince bobin telleri teller ısındıkça trafo çıkışında var olduğunu düşündüğümüz seri direnç artacağından trafo üzerinde harcanan güçte değişecektir.

kolay gelsin...

• Cihazım kutunun içinde sabahtan beri çalışıyor. Regülatör kutunun dışına 1 cm lik mesafede ve kutunun regülatöre yakın olan yerinde sıcaklığı elimle hissedebiliyorum. Bu sıcaklık sanırım beni rahatsız edecek.

Paralel bağlı 2 adet 78L05 konusunda da yorum yapabilirmisiniz ? Çıkışlarını ters voltaja karşı diyot ile koruyarak paralel bağlasam, veya en kötü ihtimalle devreyi ikiye bölerek 2 ayrı 78L05 le beslesem. Gerçi 1. regülatöre bağlı olan mcu nun lojik çıkışları 2.regülatör ile beslenen 2. mcu ya giriş olarak gelme ihtimali var. Bunlar çözüm olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 6 Haziran 2007; 17:58:02 >
    Nous faisons confiance dans Dieu
    electronics engineer
    https://donanimveyazilim.wordpress.com
  • Adaptörde aşırı bir ısınma yok. Hatta neredeyde boşta dururken ki sıcaklığınından bile farklı değil diyebilirim, biraz daha sıcak.

2 regülatör dememdeki sebep ise 78L05 in fazla ısınmadığını (metal yüze bile gerek duymamışlar diye düşünmüştüm.) sanıyordum. Ancak az önce farkettim ki ısınıyor ...

Sonuç olarak kutunun regülatöre yakın olan tarafında havalandırma delikleri açmaya karar verdim....

Sanırım buda bu konudaki son nokta olacak.

Zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür ederim.

kolay gelsin...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.