Şimdi Ara

SUPERONLİNE 500-1000Mbps için (FTTB'den FTTH'ye) altyapı dönüşüm takip, yardım. [ANA KONU] (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
313
Cevap
13
Favori
25.778
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Evet, bu 5 sene içinde komple yapabilirlerdi. Hatta nerede ise 10 sene diyebiliriz. Ama arkalarının üstlerine oturdular.

Ama şunu belirtmem lazım. Ben FTTB'nin bu kadar az olduğuna da inanmıyorum. QuikNet'ten kalma altyapıyı devraldılar. Ayrıca İstanbul'da Kozyatağı, Bostancı gibi bireysel kentsel dönüşümün olduğu yerlere bu geçtiğimiz 10 yıl içinde halen yeni FTTB çektiler. Yep yeni sıfır binalara FTTB çekildi. Başka yerlere o sıralarda aktif olarak FTTH çekerken oralara FTTB çektiler. Yani durum düşündüğünüzden daha da vahim. Ben bu yüzden hep forumda ve etrafta yayılan FTTB verilerine inanmıyorum şahsen.

O veriler genel Türkiye için doğru olabilir, ama İstanbul için bence değil. FTTB bence İstanbul'da çok yaygın. Nerede ise her yerde 100/20 FTTB paketi mevcut. Bunların çoğu QuikNet'ten kalma, çoğu ise 2010 sonrası direkt SuperOnline yapımı altyapı.

O 2030'u bence 2050 yapın. Çok bonkör 2030. Muhtemelen benim aradığım kişi beni teselli etmek için "Komple değiştiriyoruz" dedi. Yoksa gene hantal hantal devam ediyorlar.

Ayrıca ben işin politik tarafı olduğuna da inanıyorum, yani sitede kaç daire falan var dedikleri bahane. Talep olmadan anında Ümraniye'ye (AKP belediyesi) hemen FTTH'yi kendi istekleri ile getiriyorlar. Ama 10 yıldır hep talep olan Ataşehir, Kadıköy, Maltepe (CHP belediyeleri) gibi yerlere adım bile atmıyorlar, halen QuikNet'ten kalma altyapıyı tutuyorlar. Turkcell demek zaten hükümet demek. Yani şaşırtmıyor böyle hamleler.

• Alphonsus kullanıcısına yanıt
    Hocam ben Izmir'de yaşıyorum burada da durum belirttiğiniz gibi maalesef. İzmirde bildigim kadarıyla sadece Mavisehir bölgesinde FTTH dönüşümü yapıldı, geri kalan yerler aynen devam. Mavisehir de muhtemelen yabancılar fazla olduğu için dönüşmüş olabilir belirttiğiniz gibi.

Benim yaşadığım yerde ( Narlıdere ) aslında FTTB altyapıları olmasına rağmen çoğu binada gigabit switchleri var, 1000Mbps olmasa da 500Mbps satıyorlar. Bu binalardan birisinde oturuyor olsam şikayetçi olmazdım ancak burada fiberin ilk geldigi binalarda (2013-2014 öncesi) 100Mbps switchler var. Benim binaya 2012 yılında gelmişti mesela, haliyle de Fast Ethernet switch ile kurulum yapmışlardı.

Çoğunluğun ADSL internet kullandığı yıllarda fibere kullanmak güzeldi, şimdi ise bunun bedelini ödüyoruz gibi oldu. Gerçi o yıllarda da AKK denen bir bela olduğu için fiberin tadını da çıkartamadık.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• arda753 A kullanıcısına yanıt

Türk Telekom ftth getirmedi mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Şuanlık daha gelmedi hocam, müdürlük mayıs sonu haziran başı gibi tamamlanır demişti. Apartmanda şuan sadece fiber dağıtım kutusu ve dairelere giden OBK kabloları var, apartmana turuncu fiber kabloyu çekmelerini bekliyorum.

Benim arkadaşın evinde tt fttb var. Narlıderede.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drak44 -- 11 Mayıs 2025; 15:9:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ancak Türk Telekom'un FTTB/Eth altyapısının da şöyle bir avantajı var. Bu altyapıda Türk Telekom'un binaya yerleştirdiği MDU cihazları PON şebeke üzerinden besleniyor. FTTH altyapıları da PON şebekeyi kullanıyor, bu sebeple FTTH dönüşümü aslında daha kolay. MDU cihazına gelen fiber kabloyu çoklayıp dairelere çekerek altyapıyı direkt FTTH'a çevirebilirler. Tabi adamları da ikna etmek gerekli ancak forumda bunu başaranlar olmuştu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda753 -- 11 Mayıs 2025; 15:52:33 >
  • konu sahibi olarak Superonline dışına çıkılmasın demiştim ama Superonline tarafı yıllardır kılını bile kıpırdatmadığı için mecbur diğer İss'lerin altyapı çalışmaları olunca konuya bilgi geçme gereği duyuyorum. nasıl oldu bilmiyorum ama TurkTelekom bizim binada Ftth dönüşümünü büyük ölçüde tamamladı. konulan kutular bu şekilde; 32x4 kutu var. şuan sanırım sadece tek 32'lik kutuya fiber çektiler. talebe göre diğerlerine çekecekler mi bilmiyorum.

SUPERONLİNE 500-1000Mbps için (FTTB'den FTTH'ye) altyapı dönüşüm takip, yardım. [ANA KONU]

SUPERONLİNE 500-1000Mbps için (FTTB'den FTTH'ye) altyapı dönüşüm takip, yardım. [ANA KONU]

açıkçası TurkTelekomdan böyle bir atak hiç beklemiyordum. adamlar geçen aylarda geldiler 2 ay içinde işi sonlandırdılar.

ben Turknet bekliyorum. Turknet tarafında da protokoller yapıldı. en geç haziran ayına kurulur diyorlardı ama halen ses yok.

umarım çok gecikmeden Turknet gigafiber altyapısı da gelir binaya valla o geldiği gibi aynı gün geçeceğim. merakla bekliyorum.

özetle, daha önce de konuştuk konuda. nihayet Beylikdüzü superonline tekelinden çıktı diyebiliriz. Turktelekom ve TurkNet bölgede FTTH atağında. hayırlısı olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 17 Mayıs 2025; 0:27:13 >

Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.

• Gaara34 kullanıcısına yanıt
    Diğer kutulara sarı renkli OBK kablolarla besleme yapmışlar.

Anladım, bilmediğim için soruyorum. diğer kutuların bir dezavantajı olur mu peki bu durumda?

Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.
  • Gaara34 kullanıcısına yanıt
    Diğer kutuların bir dezavantajı olmaz ama ana kutuya giren fiber kılını bütün bina paylaşmış oluyor. Binadaki herkes TT kullanıyor olsaydı kapasite sorunu yaşanabilirdi ancak sizde böyle bir durum olacağını sanmıyorum

• hayırlı olsun. sanırım bu gidişle bende TurkTelekom FTTH geçeceğim. TurkNet'de gelecek ama o tarafta belirsizlik hakim. Superonline ile taahhüt bitimi sonuna kadar TurkNet gelmeyi becerebilirse öncelik TurkNet, beceremezse TurkTelekom ile devam edeceğim bundan sonra.

• Hayırlı olsun. Umarım Narlıdere'de Sansüronline tekeli sona erer, belirttiğiniz gibi maalesef yıllardır çivi çakmadılar altyapıya. Umarım yakında ben de TT Gpon altyapıya kavuşuyorum. Siz gene şanslıymıssınız, switch bozulunca gigabit switch takmışlar size. Bizde o da yok

Tam olarak nasıl bir kurulum yapıldığını anlamak için arka tarafını da açıp bakmak lazım.

1*32 splitter değil de her OFDK 2x 1*16 splitter'a sahip gibi duruyor. Yani eğer diğer 3 OFDK, turuncu fiberin girdiği OFDK'daki splitter'dan besleniyorsa 1:64 bölünme oranı ortaya çıkıyor ki sahada hiç bölünmeden geliyordur böyle bir durumda.

Tabi düşük bir ihtimal olarak turuncu fiberin girdiği OFDK'dan patch fiber (sarı olan kablolar) ile dağılanlar doğrudan bağlı da olabilir. Pnun için arkasıunı görmek lazım dediğim gibi.

Ancak kapasite yönünden en azından bu devirde sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum zira böyle bir kurulum yapmışlarsa güvendikleri bir etken vardır ya nölünme oranı düşüktür ya da yüksek kapaisteli bir modülasyon kullanıyorlardır 25G-PON, 50G-PON gibi.

Kısa bir not: Bazen çok fazla bildirim geldiği için aradan kaçırdığım cevaplar,alıntılar,PM&amp;#39;ler olabiliyor. Benzer durumlarda PM ile hatırlatırsanız müteşekkir olurum
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt

selamlar,

sadece turuncu kablonun girdiği OFDK kapağı açıktı. diğerlerini kapadıkları için fotoğraflayamadım. şimdi aşağı inip baksam gene bakamayacağım artık Turktelekom tarafı açabiliyor onları. büyük ihtimal işlemleri tamamladıktan sonra fotoğrafını çektiğim, açık olan OFDK'yi de kapatıp gitmişlerdik ki olması gereken bu tabi ki. açık denk gelirse tekrar fotoğraflarım artık.

kapasite yönünde bende sıkıntı olacağını düşünmüyorum. bakalım, SOL tarafında taahhüt bitince geçersem 1000Mbps'lik tarifeye geçeceğim denemek için.

• Aynı sorunları yaşıyoruz hocam. Nerede ise 20 senelik QuikNet FTTB altyapısı mevcut. Switchler bile 100 Mbps bizde.

Alıntı

metni:
    10 gün önce Türk Telekom web üzerinden internet başvurusu yaptım, vdsl olduğunu görünce başvuruyu yarıda bıraktım. Daha sonra neden yarıda bıraktığıma dair Türk Telekomdan arandım ve taahhüt süremin mevcut operatörde bittiğini, apartmanca hiç memnun olmadığımızı, devam etmek istemediğimizi, fakat bu hızlarla da Türk Telekom kullanamayacağımı ilettim. Ben ilgileneceğim dedi görüştüğüm yetkili ve telefonu kapattı. Aradan 10 geçti ve adamlar fiber kabloyu çekmeye geldiler. Önümüzdeki ay kullanıma açılacakmış.

Sizin yorumdan esinlenerek aynı şeyi denedim bugün. Online altyapı sorgulamada telefon numaramı girerek baktım. 16-100 Mbps paketler çıkınca yarıda bıraktım. "Yarıda bıraktığınızı tespit ettik, sizi arayacağız" diye SMS geldi ve aradılar. Ama beni arayan kişi galiba bilgisizdi bu konularda. "Tek Turkcell FTTB'si var, sizin VDSL, daireye kadar fiber olmadan geçmem" falan dedim ama arkadaş çok anlamadı galiba.

"Hem de tam üst komşu sitede hem Turk Telekom hem TürkNet FTTH olmasına rağmen bizim sitede yok" dedim. "Bu talebi alacaksınız alın, yoksa VDSL düşünmüyorum" dedim. "Benim yapabileceğim bir şey yok, müdürlük ile konuşun" dedi. "Mevcut müşteri olursanız belki gelir" falan diye kandırmaya çalıştı. Ben de "Zaten ben hariç sitede herkes mevcut Turk Telekom müşterisi, benim de olmama gerek yok herhalde gelmesi için" dedim. Neyse...

Kısaca tatsız bir görüşmeydi.

Ama belli olmaz, belki sizin gibi 10 gün sonra süpriz yapabilirler. Ama sanmıyorum, beni arayan bayan çok sıkıntılı biriydi. Çözüm bulmak yerine prim almak için VDSL satmayı hayatının görevi yapmıştı. Size kim denk geldi bilmiyorum ama bin kez teşekkür edin o kişiye bence.

Neyse, en azında TurkNet protokolü imzalandı. 2 aydır imalata alınmasını bekliyorum. Mayıs ve Haziran dendi, umarım çok uzun sürmez. Sürerse diye Turk Telekomdan şansımı deneyim dedim ama Turk Telekom'un gelmesi TurkNet'in gelmesinden daha zor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 24 Mayıs 2025; 22:4:38 >

• Alphonsus kullanıcısına yanıt
    Bende merak ettiğim için denedim bunu, belki süreci daha da hızlandırırlar diye. Ama dönüş yaptıklarında verdikleri cevaplar size verdikleri cevaplarla aynı. Aynı kişiyle mi görüştük diye düşünmüyor da değilim

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.