Şimdi Ara

380'den fazla şirket Windows 10 için ayaklandı: Microsoft'a büyük baskı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
1
Favori
1.318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 380'den fazla şirket Windows 10 için ayaklandı: Microsoft'a büyük baskı

Bildiğiniz üzere Microsoft, 14 Ekim 2025 itibarıyla Windows 10 için ücretsiz güvenlik güncellemeleri yayınlamayı durduracak. Popüler işletim sistemine yönelik ücretsiz destek süresinin sona erecek olması hem teknoloji dünyası, hem de çevre ve tüketici hakları savunucularını büyük bir endişeye sevk etti.

Ayrıca Bkz.Microsoft'tan Windows 10'a veda busesi: Son güncelleme yayınlandı

TechRadar internet sitesinin servis ettiği habere göre 380'den fazla şirket ve 49 çevre ve tüketici örgütü Microsoft'a açık mektup yazarak Windows 10 işletim sistemi için ücretsiz güncelleme desteğinin devam etmesini talep etti. Zira destek süresinin sona ermesi ile birlikte milyonlarca bilgisayar ücretsiz güvenlik güncellemelerinden mahrum kalacak.

Uzmanların tahminine göre dünya genelindeki bilgisayarların yaklaşık %40'ı donanım kısıtlamaları (özellikle de TPM 2.0 desteği eksikliği) nedeniyle Windows 11'e geçemeyecek. Bu durum, yeni cihaz almak zorunda kalacak bireysel kullanıcılar ve şirketler için ciddi bir maddi yük anlamına geliyor.

380'den fazla şirket Windows 10 için ayaklandı: Microsoft'a büyük baskı

"İnsanlar yeni cihaz yeni cihaz almaya zorlanmaktan bıktı"

Amerikan Kamu Çıkarlarını Araştırma Grubu (PIRG) bünyesinde yürütülen "Onarım Hakkı" kampanyasının direktörü Nathan Proctor konuyla ilgili açıklamasında, 16 binden fazla tüketicinin imzaladığı bir dilekçeye dikkat çekti. Ayrıca Fransa'da da benzer bir girişim olmuş ve 43 bin vatandaş Windows 10 desteğinin uzatılması için imza vermişti.

PIRG'nin kıdemli yöneticilerinden Andre Delattre ise içinde bulunduğumuz durumu "İnsanlar temel işlevler için ek ücret ödemekten, beklenmedik kısıtlamalardan ve sürekli yeni cihaz almaya zorlanmaktan bıktı" şeklinde özetledi. PIRG ayrıca, Windows 10 desteğinin sona ermesinin ciddi bir e-atık artışınaa yol açacağını belirtti. Özellikle TPM 2.0 desteği olmayan anakartlar gibi eski donanımların çöpe gitmesiyle çevre kirliliğinin büyüyeceği ifade ediliyor.

Kaynak:https://www.techradar.com/pro/hundreds-of-businesses-beg-microsoft-not-to-kill-off-free-windows-10-updates

• bana windows explorer'a neredeyse tıpatıp benzeyen ve her klasörü dilediğim şekilde kişiselleştirmeme olanak tanıyan bir dosya gezgini bulun Linux için, Linux'a şans vereyim

ha ayrıca yazılımları çevrimdışı yüklemeyi tercih ederim, çevrimiçi olarak terminal ya da mağazadan değil

bu iki durum yüzden Linux'dan hep uzak durdum, Linux yazılımcılar içindir, sıradan tüketiciler için hala kullanıcı dostu değildir

umarım olur da şu Microsoft'un Windows tekel durumundan kurtuluruz
    rakip yoksa yenilik de yok demektir
  • Ah ah şu linux yaygın olsaydı, şu meymenetsiz microsof'ta el bağlarmıydı bu dünya..

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Linux mint kullanin arkadaşlar. Verilerimizi sömüren ve zalimleri destekleyen firmalara pabuç bırakmayın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Her seferinde ubuntu ile başlasamda diğer linux türevleri uzun yıllardır windows ihtiyaç duyurmayacak kadar becerikliler.

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    her firmanın sadece terminale girip kod yazdığını mı düşünüyosun?

• kimsenin program yapmadığı bi işletim sistemini savunup durmayın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bana windows explorer'a neredeyse tıpatıp benzeyen ve her klasörü dilediğim şekilde kişiselleştirmeme olanak tanıyan bir dosya gezgini bulun Linux için, Linux'a şans vereyim

ha ayrıca yazılımları çevrimdışı yüklemeyi tercih ederim, çevrimiçi olarak terminal ya da mağazadan değil

bu iki durum yüzden Linux'dan hep uzak durdum, Linux yazılımcılar içindir, sıradan tüketiciler için hala kullanıcı dostu değildir

umarım olur da şu Microsoft'un Windows tekel durumundan kurtuluruz
    rakip yoksa yenilik de yok demektir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RadioactiveBlackBox -- 4 Ekim 2025; 00:05:26 >
  • Benim makinelerde MacOS da var, Windows 10/11 de var, Lubuntu da var.

Lubuntu için konuşuyorum gayet kullanıcı dostu. Kurması kolay. Rufus ile bir flasha iso'yu basın başlatın USB'den yahu. 17 senelik ThinkPad'e kurdum. İçinde Core2Duo çift çekirdek işlemci ve 6 GB DDR2 Ram var. SSD bile yok. HDD ile çalışıyor. Gayet akıyor. Özellikle Windows Explorer ve offline install isteyene bir şey diyemem. Win Explorer denen çöpü zaten hayatta kullanmam. Bana göre çöptür. Norton Commander'dan Total Commander'a gelen eski nesiliz. İlk formattan sonra Total Commander kurarım.

Linux Mint, Lubuntu, ZorinOS Lite özellikle eski makineleriniz varsa bunlara şans verin. 2-4 GB Ram'li, emektar laptopları ofis ve internet makinelerine dönüştürmek için birebir.

Linux terminaldir, rezilliktir, kodlamadır, yazılımcılaradır diyenleri sallamayın. Eskidendi o işler. Bir şans verin. Mesela Lubuntu'da sistem kullanımını görmek dışında hiç terminal açmadım. Uygulama mağazası (Discovery) aradığınız hemen her şeyi sunuyor. Güncellemeleri (sistem ve yazılımları) kendi yapıyor. Masaüstü basit. Profesyonel özellikle sadece Windows'ta çalışan programlar iş yapmıyorsanız hemen her şeyin muadili var standart kullanıcı için.

-------------------------------

Windows 10 ve özellikle 11 ise iyice casus yazılıma döndü. Telemetri, cortana saçmalıkları, recall kepazeliği derken neyi engelleyip neyi kapatacağımı şaşırdım. İşim ve oyun ortamı için halen kullanıyorum ama gündelik kişisel kullanımımın çoğunu MacOS'a taşıdım şahsen. En büyük terbiyesizlikleri de millete sürdürebilirlik derken, çevre, ekoloji derken milyarlarca bilgisayarı TPM yüzünden çöp etmeleri, büyük bir kaynak ve emek israfına neden olmaları. Kendileri özel jetle uçarlar, inekler gaz çıkarıyor diye bizim et yememize hallenirler. Millete sürdürülebilrlik satarlar, kendileri milyarlarca bilgisayarı bir gecede outdated edecek işler yaparlar. Kepazelik başka bir şey değil.

------------------------

Bu arada oyun için Windows'ta kalıyorsanız dual boot linux da kurabilirsiniz. Benim sonraki projem o. Sağlam bir desktop toplayım Win ortamına sadece oyun için geçeceğim.

• hackintosh var oyun borsa için win10. linux bana hitap etmiyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Her konuda linux kullanan diyen tiplerden bıktık.

Kardeşim tamam sen linux kullanıyorsun helal olsun sana bravo alkış süpersin en genius sensin yeter da.

• Böyle durumlarda hükümet müdahale etmeli ama işte ABD vahşi kapitalist bağlam. Ayrıca insanlar eski işletim sistemini daha çok beğeniyor da olabilir. Yeni cihaz almasaydım ben de Windows 10'da kalacaktım (güncellemeyi geri almıştım), bence daha güzel Windows 10. Windows 8'den 10'a geçtiğimde gerçekten bir upgrade gibi hissettim ama 10'dan geçtiğimde aynısı 11'de olmadı. Bilakis sanki bir geri adım gibi 11.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

sızma testleri için en uygun işletim sistemi diye linux kullanılıyor. sistemin için açık kapılı ortam.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.