Şimdi Ara

24V çakmaklık girişini 19V'a düşürmek Laptop kullanmak için

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.813
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar S.a başlıkta belirttiğim gibi 24V araç voltajını 19V a regüle edecek bir devre arıyorum lm serisi entegrelere baktım' ama pek birşey bulamadım ortalama 3 amper verse bana yeterli olacak devre avuc içi birşey olması lazım yanı cok yer kaplamayacak

otobüsün çakmalklık girişine takılacak :)

Sağlklı bir devre varmı bildiğiniz arkaşlar...

• lm317 ile lineer regülatör. lm25 serisi ile konvertör yapılaiblinir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gs1991apo

Arkadaşlar S.a başlıkta belirttiğim gibi 24V araç voltajını 19V a regüle edecek bir devre arıyorum lm serisi entegrelere baktım' ama pek birşey bulamadım ortalama 3 amper verse bana yeterli olacak devre avuc içi birşey olması lazım yanı cok yer kaplamayacak

LM serisi entegreler 3 amperde acayip ısınır. 24 volt-19 volt SMPS kullansanız daha iyi olur. Araçta laptop şarj etmek için adaptörler var. Onlar da smps.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Arkadaşlar S.a başlıkta belirttiğim gibi 24V araç voltajını 19V a regüle edecek bir devre arıyorum lm serisi entegrelere baktım' ama pek birşey bulamadım ortalama 3 amper verse bana yeterli olacak devre avuc içi birşey olması lazım yanı cok yer kaplamayacak

Regülatörler giriş ve çıkış arasındaki farkı ısıya dönüştürüler. Converter ya da SMPS kullanmalısınız. Araçta laptop şarj etmek için adaptörler var. Onlar da smps.

• quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

quote:

LM serisi entegreler 3 amperde acayip ısınır. 24 volt-19 volt SMPS kullansanız daha iyi olur. Araçta laptop şarj etmek için adaptörler var. Onlar da smps.

acayip ısınmaz 5 x 3 kabaca 15 -20 w ısınır. maliyetine göre tercih edilebilinir.

• 8 tane 5A diyotu seri bağlansa, 0,7v dan otomatikmen voltaj düşümü olmazmı?
    Yada sağdece 4 adet 7818 voltaj regüle entegresiyle 4 adet diyot kullanılabilir. sağbit 18v 4A.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 15 Eylül 2013; 13:13:01 >
  • ynen bende bu şekilde düşünüyorum. 0.7v diyottan diyota değişiyor. uygun güçte bir diyot bulup 19 v ye düşürecek kadar kullanmak en mantıklısı. regülatörler vs. cok ısınır bu şartlarda. hemde diyot çok küçük bir çözüm. devre yapmayı bırakın diyotları kablonun üstüne ek gibide yapabilirsiniz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • arkadaşlar daha verimli birşey yok mu mesala dc dc çevirici gibi çünkü otobüs firma otobüsü . :-) birde onu yakmayalm.

• 317T + 2N3055 yada LM723 bir devre işinizi görebilir.LM723 araştırın.
    Otobüste kullanacaksanız risk etmeye değmez 220V smps alın adaptörüde bir yere koyun kullanın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 15 Eylül 2013; 19:24:15 >
  • 220v smps,, derken nasıl birşy link atabilirmisin?

24volt inverter pahalı geliyor.

• Firma otobüsü derken...?
    Bütün koltukda olmasımı gerekiyor yoksa sadece bir adetmi gerekiyor.
    Bu arada kaç tane olursa olsun LM723lü vb. seri regüleler son çare bile olmamalı.Birde @Emin Fırtına'nın yazdığı seri diyot bu uygulamada net sonuç vermez.Evet diyot başı gerilim düşümü doğrudur ama besleme voltajı devamlı değiştiği unutulmasın.Yani araç çalışmıyorken voltaj 24-25V ise çalışıyorken(alternatör şardayken)voltaj 28-29 Voltlara gelir.

Vel hasıl en ideali geri beslemeli adam gibi SMPS devresidir.Bütün koltuklara birer adet yapılacaksa farklı bir önerimiz olur.Bir tane gerekiyorsa TL494,3524,3525'li bir geri beslemeli devre uygun olur.

• quote:

Otobüsün elektrik altyapısı 24 Volt ancak, çakmak 12 Volt olabilir. Bakın önce ona göre yazalım birşeyler.

Saygılar...
  • hocam. Baktık 24 volt yazıyor..
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    hocam bütün koltuk deil arkadas bir firmada calısıyor benden rica etti dedim inverter al baktk pahalı olur dedi ucuz birşey bulalım dedik.
    çakmak girişine baktık 24volt yazıyor.. Sadece laptop sarj etmek için kullanacak. Devamlı yüksek akım gerekmiyor ortalama 50watt lık bir devre işimizi görür sanırımç

her kolktkda lcd tv falan var ama onların girişleri 24v ile çalısıyormuş

seri diyot hocam hic düsünmem dediğin gbi geri beslemeli bir devre gerkiyor 12V u 19v cıkarıcım var ama 24v dan 19 da düşürmek kafamı karıstırdı..

hocam 1 tane olsa yeterli bizim için.. :)
  • en son olan devre işimizi görür diye düşünüyorum ama buradan bir devre çıkartamassak onu alabiliriz :) .
  • Pek birşey çıkmadı, şuanda en iyi çözüm, 7818 voltaj regülatör entegresi ile yapmak. transistör gibi 3 bacağı var.
    1. 24v giriş, 2.GND şase, 3. 18v çıkış.
    1 tanesi soğutucu ile max 1A veriyor, siz 4 adet paralel kullanırsanız, hadi 5 diyelim 18v 5A buda 80w güç yapar.
    Yalnız çıkışlar çakışmasındiye, birer adet diyot kullanmalısınız. maliyeti 20tl ortalama.
  • LM317 ile yapılabilir bir adet güç transistörü yeterli olur.

78XX serisi ile yapacaksanız paralel bağlama yerine güç transistörü ile desteklemek daha mantıklıdır.

Step-down converter devreleri ise çok daha mantıklı geliyor ama biraz daha uğraştırır.

Bana sorarsan oto elektriği konusuna hiç bulaşmaman senin için en mantıklısıdır.

Saygılar..
  • quote:

12V u 19v cıkarıcım var ama 24v dan 19 da düşürmek kafamı karıstırdı..

Hiç kafa karışmaz aslında.Çünkü mantık aynı,farkı ise;
    Step-up yani voltaj yükseltici devrede anahtarlama yaptığımız mosfet çıkışını bobin sonuna veriyoruz ya,,,işte step-down yani voltaj düşürücü modelde aynı bobinin girişine mosfet çıkışını bağlıyoruz hepsi bu.

Aynen bobin sonu tek hızlı diyot ve uygun kapasite kond. işlem tamamdır.Bu açıklamam size yeterli olur,devresini aynen kendiniz kurarsınız kanaatindeyim.
    Devre derken en basit örnek vereyim;
    MC3406 entegresi ile geri beslemeli kontrol ve bir adet 60N60 mosfet 3406 ile sürelim bu kadar.Son çare bu anlatımımı ISIS ile çizerim ama ben istiyorum ki,siz çizin,tecrübe kazanırsınız.Kolay gelsin.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.