Merhabalar, Koşu bandımız üzerinde iken ufak bir patlama sesiyle durdu. Söküp kontrol ettiğimde seramik sigortanın ve eklediğim transistörün yanmış olduğunu fark ettim. Sigortayı değiştirdim ve muadil bir transistör ile transistörü de değiştirdim. Şu an koşu bandı tekleye tekleye çalışıyor. Üzerine binince de e5 hatası ile duruyor. Sorun bantta veya motorda değil, kart üzerinde. Bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir? Kondansatör arızasında böyle bir tepki mi verir? ![]() < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Koşu bandı kart arızası

-
-
Taktığınız muadili Igbt tip mosfet transistör mü?
Veya takılan muadil transistörün ismini/tipini yazar mısınız?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 10 Mayıs 2023; 22:54:16 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kullandığım transistör de bu. Haricinde herhangi bir arıza tespiti yapamadım, kondansatörde kısa devre yok, olsa zaten çalışmazdı herhalde ama...
Kartın üstünden net resim ekleyebilir misiniz?
Ayrıca
Karttaki arıza giderildikten sonra çalışan motor sesinde (inleme,kıvılcım gibi vs. Vs ..)değişiklik var mıydı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 10 Mayıs 2023; 23:44:19 >
Motorda gözle görülür bir kıvılcım yok fakat dönerken çıt çıt diye ses geliyor.
Aynı banttan bir tane daha var, motor arızalı mı acaba diye diğer kartı söküp taktım, sorunsuz çalıştı. Bu kart üzerindeki çip yanmış olabilir düşüncesi ile çipleri de değiştirdim yine sorun yok. Yani karttaki çip sağlam, transistör değişti, motor sağlam ama bulamadığım başka bir arıza var....
Gözle kontrol ettiğimde kartta hiçbir deformasyon yoktu transistörü değiştirmeden önce de. Gelen o patlama sesi ile nasıl gözle görülür bir sorun olmadığına çok şaşırmıştım. Multimetre ile ölçümlerimde transistörün sağlam olmadığını fark ettim ve değiştirdim. Dediğim gibi gözle görülür hiçbir hasar yoktu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atsızadamm -- 11 Mayıs 2023; 11:46:5 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Görünürde malzemeler de sorun yok gibi.
Yeni takılan IGBT mosfet sahte olabilir şüphesiyle,
çalışan diğer makinenin, devre üzerindeki IGBT mosfeti bu karta takabilir misiniz?
-
Deneyip sonucu yazacağım hocam, teşekkür ederim yardım için 🙏
Maalesef aynı sorun devam ediyor.. motor bir çalışıyor bir duruyor gibi, sabit bir dönüş yok
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atsızadamm -- 12 Mayıs 2023; 9:4:50 >
İGbt mosfeti süren Pwm çipi de değiştirin.
Tny kodlu
Pwm çipi. Etrafındaki malzemeleri de kontrol edin
Sipariş geçiyorum, geldiğinde değiştirip yine sonucu yazacağım
Pwm çipi de değiştirdim. Bu sefer motor hiç sürülmüyor.
ilginç; yeni aldığınız çip arızalı mı?
-
Sorun; IGBT mosfet patlamasıydı.
Yeni IGBT mosfet taktınız.
Arıza devam ediyor.
IGBT mosfeti süren PWM çip tir. Çipte değişti.
Motor sağlammış.
Beyin yakan Sonuç;
Motor hiç çalışmıyor.
Arızaya neden olan parçalar,
Transistör, çip, motor
Bu parçalar yeni , motor sağlammış, kartın çalışmaması için,
Başka bir neden olamaz?
Kartı tamire gönderin.
-
Şöyle,
Arıza evet mosfetin yanmasıydı. Mosfet değişti motor tekleyerek çalıştı. Pwm çip değişti motor hiç çalışmadı. Gerçekten beyin yakıyor 😄
Ek olarak mosfet değişmeden önce motora start verince hız artarken makine e05 hata kodunu veriyordu. Mosfet ve pwm değiştikten sonra hız ekranda artıyor, motor dönmüyor ve hata kodu yok ..
Edit: hocam sabah denediğimde motor hiç dönmüyordu ama şimdi tekrar denedim motor dönüyor ve bir değişiklik yok. Aynı tekleyerek çalışmaya devam ediyor 😄 inanılmaz....
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atsızadamm -- 13 Mayıs 2023; 13:44:2 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X