Şimdi Ara

2014 LYS BİYOLOJİDE HATALI SORU VAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

ÖSYM cevap olarak D şıkkı yani meyve oluşumu en son ortaya çıkar demiş.

Şekildeki tabloya da bakacak olursak meyve oluşumu tüm tohumlularda görülüyor.( Açık tohumlu kozalak da bir meyve). Ancak sekonder büyüme sadece çift çeneklilerde olduğu için en son ortaya çıkan özellik sekonder büyüme olması lazım.

MEB EDİT
    Arkadaşlar hocalarımız ne derse desin, yabancı kaynaklar ne derse desin, tüm iş ÖSYM ye bakıyor. O yüzden MEB kitabına baktım bu soruyla ilgili.

(Yukardaki iki fotoğrafa göre) sekonder büyüme tek yıllık bitkilerde olur diye hiçbir ifade geçmiyor. Yani sekonder büyüme MEB e göre çok yıllık bitkilerde görülür.

(Yukardaki fotoğrafa göre ) MEB kozalağı meyve olarak kabul etmiyor. Yani açık tohumlu bitkilerde meyve yok diyor. Açık tohumlu bitkilerin çok yıllık olduğunu da söylüyor.

Bu durumda soru bok oluyor sanırım beyler. Açık tohumlu bitkilerde meyve yok, sekonder büyüme sadece çok yıllık bitkilerde oluyor.

Bize biyoloji öğretilmiyor beyler. Bize biyoloji adı altında gerçek biyolojiden farklı bir ders öğretiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deoksiribonükleotit -- 19 Haziran 2018; 9:10:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Soru kazık mı bana mı öyle geldi?

• Eski müfredatta anlatılıp şuan kaldırılmış olabilir evrimsel sıralama
  • Penanggalan kullanıcısına yanıt
    Bu soru tipini daha önce görmediyseniz zor gelmiş olabilir. Öncelikle herkeste olan bir özellik ortaya çıkar mesela kloroplast tüm bitkilerde olduğu için önce evrimleşmiştir. Daha sonra en büyük çoğunluk grup damarlı bitkiler olduğu için damarlı olma özelliği 2. Olarak evrimleşmiştir diye gidiyoruz. En az bireyde görülen en son ortaya çıkan özellik oluyor. Bu soruda sekonder büyüme sadece çift çeneklilerde olduğu için en son evrimleşme de sekonder büyümede olacak

• Sekonder buyume dedigin olay yanal buyume ve bir yillik bitkilerde de bulunuyor. Ama meyve olusumu cok yillik bitkilerin sadece bazilarinda goruluyor ve avantajli bi secilim mekanizmasi oldugu gayet acik.

En az gorunen en sone evrimlesmistir diyemeyiz. Ornegin uc sicakliklarda yasayan arkelerin sayisi istatistiki olarak kaale bile alinmaz fakat bu kadar nadir olmalarina ragmen dunya uzerindeki ilk canli oldugunu soyleyen cevreler de hala var.

• Massidynamic M kullanıcısına yanıt
    Sekonder büyüme nasıl tek yıllık bitkilerde de oluyor hocam.

Meyve oluşumu tüm tohumlu bitkilerde görülür hocam açık tohumlularda bile meyve var(kozalak). Sadece çok yıllık bitkilerde meyve var diye bir şey yok.

Farkli türleri de işin içine katarsak en az görünen tam olarak en son evrimleşmiştir diyemeyiz. Ama bitkilerden bahsediyorsak en son ortaya çıkan bir özellik daha az bireyde görülür diyebiliriz. Mesela arkeler de kendi içerisinde en az görülen özellik en son ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Yoksa tüm evrene bakıp, aaaa bu en az görülüyor bu en son evrimleşmiş canlıdır diyemeyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deoksiribonükleotit -- 18 Haziran 2018; 22:55:15 >
  • Ahahah birileri romayı yeniden keşfetmiş galiba.

Soruda sıkıntı yok. Çözümü görmek istersen össmat da vardır

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kolay Bir Ygs Sorusu.
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • deoksiribonükleotit D kullanıcısına yanıt
    Hocam çok büyük bir yanılgıdasınız. bir daha gözden geçirin derim bitki biyolojisini.

• Özel ders aldığım hoca anlatmıştı bunu diye hatırlıyorum ama zor soruydu. Zaten 2014 un bir tek geo ve kimyası kolaydı anasını satayım

• baband kullanıcısına yanıt
    Olm su nicki değiştir baband nedir yada ben cahilim film karakteri mi

• baband kullanıcısına yanıt
    Hocam bitkiyi tekrar edip cozmustum, bitkide sıkıntım yok. Ne YouTubeda ne da ossmat da bu sorunun çözümü yok ÖSYM o sene bu soruyu yayinlamamis. O yüzden Romayı yeniden keşfetmekle alakası yok yani hocalar bile doğru düzgün açıp bakmamış. Gerçi ÖSYM soruların tamamını 4 sene geç yayınladıktan sonra bir hoca hatalı soru bulup itiraz etse ne olacak

İşte bu yüzden her sene bu tür sorular koyuyorlar maksat cevap anahtarı verdikleri kişi atiyorum 100 değil 1000 kişi öne gecirsin diye.

Sonrada bazıları hala sana zorhso horkoso zhor diyor millet uyusun çalışana hakkı verilmiyor emin olun bundan

Biyolojide bir sey ogrendiysem o da hicbir konuda genelleme yapilamayacagidir. Sekonder gelisim derken aklimda yanal buyume vardi ona bagli olarak yazdim. Yabanci kaynaklarda da cokca tek yillik bitkide yanal gelisim gordum ama sizin bahsettiginiz sekonder buyume primer hucrelerin ustune yeni hucrelerin binmesi veya odunsulasma dedigimiz olgu. Fakat orada dahi genelleme yapamiyoruz cunku bazi otsu bitkilerde hem primer hem sekonder gelisim gorulebiliyor ornegin fasulye.

Meyve konusunda sacmalamisim. Aklim hayvanlari ceken tatli meyveli vs bitkilere gitmis. Haklisin o konuda. Ama eminim orada biyerde meyvesiz cok yillik bir bitki var ya da vardi.

Yine de bu konular hakkinda soru gelecegini sanmiyorum cunku bitki biyolojisi bi kac baslik altinda toplanmaya uygun degil.

Evrimlesme konusunda aslinda ayni fikirdeydik. Herhalde dikkatli okumadin.

• soruya bakınca sadece D cevabını düşündüm. en son ovaryumdan meyve oluşumu gözleniyor. açık tohumlularda meyve oluşmaz sadece kapalıda var. bu şekilde açıklanabilir sanırım.

• Açık tohumlularda meyve oluşumu yok, ama açık tohumlular çok (çift değil çok) çenekli ve kambiyumu var.

Soruda sıkıntı yok

• Açık tohumlularda meyve oluşumu yok mu?Bu bilgiyi nerden öğrendin allah aşkına?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reflexy -- 19 Haziran 2018; 3:1:57 >
  • Hocam burda gecen muhabbeti okumadim ama sekonder buyume acik tohumlularda var,hani şu kozalakli olanlarda.Meyve olusumu ise daha ileri form bitkilerde gorulen bir durum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • MEB EDİT eklendi
    Cevaplarınız için teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deoksiribonükleotit -- 19 Haziran 2018; 9:15:22 >
  • Massidynamic M kullanıcısına yanıt
    Hocam biyolojide genelleme yapılmaz haklısınız ancak bize biyoloji öğretilmiyor, bize biyoloji adı altında gerçek biyolojiden farklı bir ders öğretiliyor. O yüzden yabancı kaynaklara bakmanın bir anlamı yok müfredat ne derse o

• Evrimsel süreç artık müfredatta yok ama en gelişmiş adaptasyonun meyve oluşumu olduğunu bilsen iyi olur.Soruda hata yok meyve oluşumu en son ortaya çıkar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.