Eşit Ağırlıkta Son 4 senedir istikrarlı bir şekilde yükselen YBS, ortalama ünilerin psikoloji ve pdr gibi bölümlerini geride bıraktıktan sonra geçen sene 93K ile kapatan kıbrıs tam burslu hukukla birlikte birkaç sene sonra hukuk alternatifi olabileceğini gösteriyor. Bu sıralamalar her geçen sene mumla aranacaktır. Er ya da geç YBS Hukuk ile yan yana gelecek ve teknolojinin gelişimiyle birlikte Hukuk geride kalacaktır. Teknolojiyle doğan Z kuşağı bireylerinin de bu bölüme ilgisi kaçınılmazdır. Erken doğmanın şansını kullanmanın vakti. İlerde Amca, dayı vay be nasıl girdin sen bu bölüme diye sorulacağını düşünüyorum. Hele ki bu 10 üniden en alt sıradakinin bile bikaç yıl sonra yarı sıralamaya geleceğini düşünüyorum. bu 2024 olur 2025 olur ama bence rahat olacaktır. DEVLET ÜNİVERSİTELERİ SIRALAMASI: 1- Boğaziçi Üniversitesi (İngilizce) 1350 (Açıklamaya gerek yok) 2- Marmara Üniversitesi (İngilizce) 15K (İstanbulda, köklü bir kurum ingilizcesi de almancası da iyidir.) 3- Marmara Üniversitesi (Almanca) 38K 4- Akdeniz Üniversitesi 120K ( Kampüsü Türkiyedeki sayılı kampüslerden teknokenti aktif ve bulunduğu fakülte ybsnin olması gereken fakülte olan UBF yani uygulamalı bilimler fakültesi bu da son dönem staj imkanı sağlıyor ve 8 dönem sonunda elinizde diplomayla baş başa bırakmıyor, bitirmeden iş deneyiminiz oluyor. ) Ek olarak toplulukların aktif olması ve Eğitim kadrosu (ODTÜ, YTÜ, DEÜ, İstanbul ve Akdeniz)'den mezun hocalardan oluşuyor. Ayrıca boğaziçi ybsden bile daha fazla bilişim ağırlıklı olması da akdenizin listeye 4. sıradan girmesine yol açıyor. 5- Sakarya Üniversitesi 115K ( Şehrin istanbula yakınlığı iyi bir avantaj eğitim kadrosu geniş, ne yazık ki ubfde değil işletme fakültesinde ama yine de şehir ve iklim sıkıntı değilse 5.sıradan tercih edilebilir.) 6- Dokuz Eylül Üniversitesi 92K ( Bu bölüm de uygulamalı bilimler fakültesinde değil iibfde ama geçen sene yabancı öğrencilere 10k fazladan yabancı öğrenci kontenjanı açılmıştı, suriyelilere yönelik olduğundan sosyal medyada yayıldı bu listeye ybs de dahildi bu da bölümün listeye 6.sırada girmesine yol açtı akademik kadrosu da marmara ve akdenize yakındır.) 7- Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (İngilizce) 107K (İngilizce eğitim vermesi ve başkentte olması iyi bir avantaj gibi duruyor.) 9- İzmir Bakırçay Üniversitesi 96K ( yeni bir üni, şans verilebilir ama önce üsttekilerden 6 tanesi denenmeli en fazla ybü'yü yazmazsınız.) 9- Pamukkale Üniversitesi 147K ( Geriye 2 kardeş paü ve uludağ kaldı, ortalama seviyedeki ünilerin son basamağıdır bunlar genelde burda da öyle, hiçbiri mi gelmiyor yapıştırın gitsin.) 10- Uludağ Üniversitesi 160K |
Türkiye'deki En İyi 10 YBS Bölümü ve Sıralamaları
Bilgisayar Mühendisliği'nin Yazılım Mühendisliği alanında uzmanlaşan Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS), işletme yönetiminin teknolojik yönlerini inceleyen bir alandır. Ülkemizde YBS eğitimi veren birçok üniversite bulunmaktadır ve aralarından seçim yapmak zor olabilir.
YBS alanında en iyi üniversiteleri belirlemek için aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulmuştur:
- Akademik kadro ve araştırma kalitesi
- Mezunların iş piyasındaki başarısı
- Sektör iş birlikleri ve staj imkanları
- Ulusal ve uluslararası sıralamalar
Bu kriterler doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye'deki en iyi 10 YBS bölümü ve sıralamaları şu şekildedir:
- Boğaziçi Üniversitesi YBS
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi YBS
- İstanbul Teknik Üniversitesi YBS
- Bilkent Üniversitesi YBS
- Sabancı Üniversitesi YBS
- Hacettepe Üniversitesi YBS
- İstanbul Üniversitesi YBS
- Galatasaray Üniversitesi YBS
- Koç Üniversitesi YBS
- ODTÜ Ekonomi ve Teknoloji Yönetimi Fakültesi YBS
Bu üniversiteler, YBS alanında uzmanlaşmak ve kariyerlerinde başarılı olmak isteyen öğrenciler için en iyi seçenekler arasında yer almaktadır. Yazılım ağırlıklı bir YBS eğitimi arayan öğrencilerin bu üniversiteleri tercih etmeleri önerilir.