Bugün toplum, bir dizi kurumdan oluşmakta. Siyasi,hukuki,ve dini kurumlardan, sınıf, ortak değerler ve mesleki uzmanlaşma kurumlarına kadar. Bu gelenekselleşmiş yapının anlayışımızı ve algılayışımızı şekillendirmedeki büyük etkisi aşikar.
Yine de, içinde şekillendiğimiz, yönetildiğimiz ve şartlandırıldığımız bütün bu kurumların arasında parasal sistem kadar yanlış anlaşılmış ve sorgusuz kabul görmüş bir sistem daha yok gibi görünüyor.
Neredeyse bir dine dönüşen kökleşmiş parasal sistem, Dünya üzerinde en az sorgulanan inanç sistemlerinden biri. Paranın nasıl yaratıldığı, onu yöneten politikalar,ve toplumu gerçekte ne kadar etkilediği, nüfusun büyük bir bölümünün kayıtsız kaldığı meseleler. Nüfusun %1'inin dünya zenginliklerinin %40'ına sahip olduğu, her gün 34.000 çocuğun yoksulluk ve önlenebilir hastalıklardan öldüğü ve nüfusun %50'sinin günde 2 dolardan az kazandığı bir dünyada bir nokta çok açık: Bu işte büyük bir yanlışlık var.
Farkında olalım ya da olmayalım, sistemin ve toplumun can damarı para. Bu nedenle, parasal sistemin nasıl işlediğini anlamak neden bu şekilde yaşadığımızı anlamamız açısından çok önemli. Ne yazık ki ekonomi genellikle karmaşık ve sıkıcı olarak algılanır. Bitmek tükenmek bilmeyen ekonomik terimler ve göz korkutucu matematik, insanları, anlama çabalarından caydırır. Fakat gerçekte,ekonomik sisteme yakıştırılan karmaşıklık sadece bir maskeden ibaret. İnsanlığın atlanmak zorunda kaldığı en paralize edici yapıyı gizlemek üzere tasarlanmış bir sistem.
Bu Belgeselleri Mutlaka İzleyin(gördüklerinize çok şaşıracaksınız)
Kesinlikle her insanın izlemesi gereken belgeseller.
quote:
Orjinalden alıntı: Thoughtless
Kesinlikle her insanın izlemesi gereken belgeseller.
Evet izlenmesi gereken bir belgesel ama izledikten sonra "vay bea, gerçekler bunlarmış demekki" deyip araştırma bırakılmamalıdır. İncelediği konuların araştırılması gerekmektedir.
Bazı noktalarda subjektif bir belgesel.
Heriki belgeselide izledim.Gerçekten çok derin mevzular var.Ancak Venüs projesinin gerçekleşebileceğini düşünmüyorum.
Gereğinden fazla kıymete binmiş belgeseller. Yine de izlenebilir.
quote:
Bazı noktalarda subjektif bir belgesel.
O noktalardan bahsedebilirmisiniz?
Genel geçer olması imkansız olan süper bir tez bence helal olsun o kadar çok soruyu aydınlattıki mesela şu haç dalgsaı Hristiyanlıktan önce Hititlerde de var Antik yunandada var nerden geldiği hakkında açıklama yoktu bu güne kadar süper keşif ayakta alkışlamak lazım bunun bana downloadı lazım bölüme götürücemmm biri yardım etsinn :)
Genel geçer olması imkansız olan süper bir tez bence helal olsun o kadar çok soruyu aydınlattıki mesela şu haç dalgsaı Hristiyanlıktan önce Hititlerde de var Antik yunandada var nerden geldiği hakkında açıklama yoktu bu güne kadar süper keşif ayakta alkışlamak lazım bunun bana downloadı lazım bölüme götürücemmm biri yardım etsinn :)
Ben torent linkinden indimiştim. Sitede mevcut.
zeitgeist 2 torrentten inmiyor ?
zeigest harika bir belgesel
bizlere anlatılan her zaman dogru olmayabiliyor.
15 MART ZDAY
Bu gün dünya nın pek çok yerinde çeşitli "olay" lar var. Bazı Güney amerika ülkelerinde biraz daha "şiddetli" geçmesi bekleniyor. Türkiyede bu kapsamda 7 olay düzenlendi. New Yorkta ki Asıl olay , 913 kişilik bir salonda, Konferans tarzında olucak. Ve bu Asıl Olay da neler konuşulacak hangi açıklamalar yapılacak çok merak ediyorum. Yaklaşık 2 aydır bu günün gelmesini bekliyorum.
Zeitgeist ı seven arkadaşlara da bir müjdem var, Ekim 2010 da, İnsan Doğası/ Davranışları üzerine hazırlanan 3. Zeitgeist belgeseli geliyor.
Zeitgeist 2 kez Türk basılı yayınında, 1 kez de görsel yayında çıktı. Haber Türk Gazetesi Tam sayfayı zeitgeista ayırırken, Akşam(?) gazeteside belgesellerden bahsetti. CNN Turk 5N1K Programında da Mustafa Sandal Belgesellerden etkilendiğini söyledi ve insanlara izlemelerini tavsiye etti. Program sunucusu Venüs Projesini o kadarda utopik bulmadıgını belirtti.
Türkiye deki ilk eş zamanlı 3 toplantıdan İzmirdekinde bulundum. Şu an herkesin kafasında soru işaretleri var. Benimde çok az da olsa tam olarak bir fikir yürütemediğim noktaların cevabını almak için beklediğim 15 MART 2009 ZDAY geldi. Kutlu Olsun!
Herkes bu belgeselden bahsediyor merak ettim doğrusu. Torrent boşalınca bir indirip izlesem iyi olacak.
sonunda bu nefret ettiğim kapital düzene baş kaldıran bir topluluk meydana geliyor. ileride ben kuracaktım. bu adamlar beni şaşırttı onlar kurmuş. eğer sizde zeitgeist hareketine katılmak istiyorsanızhttp://www.thezeitgeistmovement.com adresine girip üye olun ve türkçe forumumuzda buluşalım bence venüs projesi ütopik bir olay ama benim tek istediğim kapitalist rejime karşı oluşacak bir mualefet
Harika bir belgesel.
Biraz cesareti olsa bizim MEB bunu okullarda ders olarak gösterebilir...
quote:
Orjinalden alıntı: NovariX
Harika bir belgesel.
Biraz cesareti olsa bizim MEB bunu okullarda ders olarak gösterebilir...
Güldürdün beni
Zeitgeist gerçekten de ilginç bir yapım. Çok akıcı bir şekilde dünyadaki bazı düzenleri anlatıyor. Dinlerin kaynağını, ekonomik düzenleri, savaşların perde arkasını, haddinden fazla zengin ve karanlık kişilerin bütün insanlığı köleleştirdiğini anlatıyor ve geleceğin dünyasına bir çıkış yolu sunuyor. Herkesin izlemesini tavsiye ederim ancak izledikten sonra öyle hemen ışık görmüş gibi kendinizi aydınlanmış hissetmeyin. Çünkü yapım, doğruluğu veya yanlışlığı belli olmayan ve belki de hiç belli olmayacak konularla ilgili birşeylerin bize yanlış öğretildiğine dair düşüncelerimizi profesyonelce okşuyor.
Akıcı ve zevk veren bir belgesel. İzlemenizi tavsiye ederim. Anlaşılan bazılarımız film bitiminde "vay be aradığım buydu işte, en büyük delilimz bu artık" demiş olabilir. Bunu söylemek için vakit çok erken. İçinde geçen tüm bilgileri doğru kabul etmek en büyük yanlış olur. En güzel tarafı ise şu: Bazılarımızın anlamakta zorlandığı bazı konuları basite indirgeyerek güzel bir şekilde anlatmayı başarabilmişler. Örnek mi? "Kapitalist sistem"
2. belgeselden Türkiye nin içinde bulunduğu durumu çıkarabilirsiniz.
Dellci ve Başbuğ66 insanları "aydınlanmış hissetmemek ve aradığım buydu dememek" konusunda uyarmanızı anlayamadım.
Zeitgeist, eğer zahmet edip sitesine girerseniz görüceksiniz, sadece 2 belgesel filmden ibaret değil.
Yeni bir haeket, yeni bir bilinç ve ileri farkındalık seviyesi oluşturulmaya çalışılıyor. Humanizm, anti militarizm, deizm gibi pek çok düşüncenin birleşmesi ile ortaya çıkmış, yaşadığımız sistemin hepimizin az çok bildiği ama tam olarak birşey söyleyemediği, yada böyle gelmiş böyle gider diyerek çözüm üretemediği meselelerine farklı yaklaşımlar getirmiştir. Daha önce de bir çok insan pek çok kitaplar yazıp belgeseller çekmiş ama insanları yönlendirememiş, yada yönlendirse bile ütopyalarında başarılı olamamıştı.
Bu proje artık uygarlaşmamız gerektiğinden bahsediyor. Bunun farkına varalım. Zeitgeist addendum da da denildiği gibi, asıl değişim dünyada değil sizin içinizde olucaktır.
quote:
Orjinalden alıntı: Yeni Türkü
Dellci ve Başbuğ66 insanları "aydınlanmış hissetmemek ve aradığım buydu dememek" konusunda uyarmanızı anlayamadım.
Yukarıda dediğim gibi : "yapım, doğruluğu veya yanlışlığı belli olmayan ve belki de hiç belli olmayacak konularla ilgili birşeylerin bize yanlış öğretildiğine dair düşüncelerimizi profesyonelce okşuyor.". Doğruluğu veya yanlışlığı bilinmeyen konularda "bu böyledir", "bu böyle olmuştur" türü cümlelerle olaylar anlatılıyor. Bu yüzden bu anlatılanlar doğrudur veya yanlıştır diyemiyorum. Bunu belirtmek istemiştim.
quote:
Zeitgeist, eğer zahmet edip sitesine girerseniz görüceksiniz, sadece 2 belgesel filmden ibaret değil.
Yeni bir haeket, yeni bir bilinç ve ileri farkındalık seviyesi oluşturulmaya çalışılıyor. Humanizm, anti militarizm, deizm gibi pek çok düşüncenin birleşmesi ile ortaya çıkmış, yaşadığımız sistemin hepimizin az çok bildiği ama tam olarak birşey söyleyemediği, yada böyle gelmiş böyle gider diyerek çözüm üretemediği meselelerine farklı yaklaşımlar getirmiştir. Daha önce de bir çok insan pek çok kitaplar yazıp belgeseller çekmiş ama insanları yönlendirememiş, yada yönlendirse bile ütopyalarında başarılı olamamıştı.
Bu proje artık uygarlaşmamız gerektiğinden bahsediyor. Bunun farkına varalım. Zeitgeist addendum da da denildiği gibi, asıl değişim dünyada değil sizin içinizde olucaktır.
Zeitgeist'i çok uzun bir zamandan beri takip ediyorum. Bana Zeitgeist'i anlatmanıza gerek yok. Dünya için gösterdikleri çıkış yolu gerçektende çok güzel. Böyle bir hareketi bende desteklerim. Fakat dediğim gibi yapımın, doğruluğu veya yanlışlığı belli olmayan ve belki de hiç belli olmayacak konularla ilgili birşeylerin bize yanlış öğretildiğine dair düşüncelerimizi profesyonelce okşamasından dolayı şüpheliyim