Şimdi Ara

Zarın sonsuz defa atımındaki kronoloji problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
123
Cevap
8
Favori
3.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sonsuz yüz konusuna takıldığımızdan dolayı zarı 1000 yüzlü olarak değiştirdim. Soruda bir değişiklik olmuyor yine aynı. Önemli olan sonsuz atım olayı.

Bir bilince sahip 1000 yüzü olan iki zar olduğunuzu düşünün. Bir önceki durumu sürekli unuttuğunuz, başı ve sonu olmayan sonsuz bir süreçte sonsuz defa atılıyorsunuz. Örneğin 4 - 2 durumunu yaşadığınız atımda, önceki durum sonraki durum siz bunun neresindesiniz?

Dahada açık bir ifadeyle;

1000 yüzlü iki zar olduğunuz ve hep son durumun farkında olduğunuz bilincine sahipsiniz ve hep son durumun farkındasınız. Şimdi farkında olduğunuz durum anında önceki tüm seçenekler gerçekleşmiş midir?

Gelen reenkarnasyon fikirleri üzerine;

Reenkarnasyon, insanın bağlı olduğu diğer koşullar nedeniyle sonsuz defa gerçekleşemiyor. yani evren, dünya, galaksi vs... bunlardan herhangi bir tanesinin sonlu olması durumunda doğal olarak reenkarnasyonda sonlu oluyor. Aslında benim sorum daha çok bigbangi, sonsuz sayıda evrenlerin zamansız bir alanda çekim güçlerine yenik düşerek tekrar tekrar patlamasıyla açıklayan teori üzerine. Yani bu evren sonsuz defa var olduysa sonsuz olasılıkta bizim yerimiz nedir? Önceki ve sonraki gibi kavramlar var mıdır? İnsan beyninin olmadığı yerde zaman doğrusal mıdır vs...

Ek olarak;

Mesela; 1000 tane yüzü olan 2 farklı zar, başı ve sonu olmayan bir süreçte sonsuz defa atıldığında tüm olasılıklar eşit sayıda gerçekleşecektir. İnsan zihninde üretilebilen herşeyi bu zarların üzerindeki rakamlara projekte edersek sonsuz varyasyonda düşünebildiğimiz herşey gerçekleşmiş ya da gerçekleşecek demektir. Yani insanın marsta yaşadığı bir varyasyondan tutunda, kanatlı atların yaşadığı, tüm galaksilerdeki tüm gezegenlerde yaşamın bulunduğu varyasyona kadar herşeyin gerçekleşmiş ya da gerçekleşecek olduğu demektir bu. ya da ben çok yanlış düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samplus -- 16 Ekim 2015; 12:38:15 >

• if u wanna waste ur time, read this

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dil yetersizliğinden mustaripsin.

Sonsuz yüzü olan bir zar atıldığında asla durmaz.

Edit:alttaki arkadaş limit ile çözmüş bulduğu sonuç doğru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KarmaLia -- 16 Ekim 2015; 16:51:22 >
  • Daha iyi anlatabilseydin iyi olurdu yoksa gece gece ben mi anlamadım

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: samplus

Merhaba arkadaşlar. Konunun trollenmemesini rica edeceğim.

Bir bilince sahip sonsuz yüzü olduğunuz bir zar olduğunuzu düşünün. Bir önceki durumu sürekli unuttuğunuz, başı ve sonu olmayan sonsuz bir süreçte sonsuz defa atılıyorsunuz. Örneğin 4 durumunu yaşadığınız atımda önceki durum sonraki durum siz bunun neresindesiniz

İşte neyi sormak istediğimi bulamıyorum bir türlü. Soru var ama bu sorunun ne olduğunu bilmiyorum.

bir önceki durumu sürekli unutuyorsak ne tür bir bilincimiz olabilir ki?
  • quote:

Orijinalden alıntı: KarmaLia

Dil yetersizliğinden mustaripsin.

Sonsuz yüzü olan bir zar atıldığında asla durmaz.

daire olamaz dostum. yani durur. ya da diyelim ki durmaz. bir defalığına bunun durduğunu düşünelim. soru çünkü daha farklı bir noktada. kronoloji ile alakalı.
  • Sonsuz yüzü olan zar, kusursuz küredır

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sonsuz yüzü olan bir zar küredir. Kürenin sonsuz yüzeyi varmış gibi düşünebiliriz. Reenkarasyona inananların inancına benziyor. Hani sürekli ölüp başka bir bedende doğmak. Bir önceki hayatı unutmak. Bunun sonsuza kadar tekrar etmesi. Senin dediğin buna benziyor.

Edit1: Editinden sonra sorunu anladım. Vallaha anadım. Çok ilginç bir soru.
    Reenkarnasyonu boşver, onu ben farklı bir şeye bağladım yanlışlıkla.

Yani demek istiyorsun ki zarın sonsuz olasılığı var. Ve bu zarı sonsuz defa atsak bütün olasılıklar gerçekleşir mi? Soru bu. Dur bi cevabı düşüniyim. Limitle alakalı bencd çözümü. Çünkü iki tane sonsuzu karşılaştıracağız. Belki sabaha editlerim unutmazsam.

Edit2: Kardeş çözdüm sorunu, limit ve permütasyonu birlikte kullanıyorsun. Cevabı şimdiden söyliyim, olumsuz. Yani ihtimal sıfır. Yani sonsuz yüzeyli zarı sonsuz kere atsan bile bütün ihtimaller gerçekleşmez. Peki çözümü söyliyim.

Biraz karışık ama şöyle, şimdi iki sonsuzu kıyaslıyacaz. Zarın yüzeyi de sonsuz, atma sayımız da sonsuz. Limitle çözülür bu. Ama limitle çözmek için fonksiyona ihtiyacımız var. Ve fonksiyonu kendimiz üretmemiz lazım. Fonksiyonu üretmek için kafamda bir örnek kurdum. Mesela 6 yüzeyli bir zarı 10 kere atarsak bütün yüzeylerin gelme olasılığı nedir? diye bir soru kurdum. veÇözüm olarak şöyle bir işlem yaptım

(Bu işlemi nasıl bulduğumu anlatırsam çok uzun sürebilir, permutasyonla çözülüyor)

Çözümü doğru mu yaptım tam emin değilim ama muhtemelen doğrudur. Çünkü En sona gelindiğinde çok sade birşey çıkacak.

Şimdi gelelim bunu değişkenlere dönüştürmeye. Yani fonksiyon üretmeye. Zarın yüzeyi 6 idi ya, x olsun. Attığımız 10 du ya, o da y olsun.

Şimdi ikisini de limit içerisinde sonsuzla göstericez. İlk önce fonksiyonu yazalım.

Sonra onun limitini alalım.

Limit kuralları gereğince üssü olan sonsuz, faktöriyel olan sonsuzdan üstündür. Yani payda paydan çok daha büyük çıkacak. Yani sıfıra gidecek. O yüzden cevap sıfır. Yani bütün ihtimallerin olma olasılığı sıfır. Zarın bütün yüzeyleri gelmez yani.

Çok ilginç sonsuz yüzeyli bir zarı, sonsuz defa atsak bile bütün yüzeyleri gelmiyor. İllaki gelmeyen yüzeyleri oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omisis046 -- 16 Ekim 2015; 2:17:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yüz sayısı sonsuza gittiğinde cisim küreye dönüşür.
    Edlt: tüh geç kalmışız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 16 Ekim 2015; 1:03:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Blackkan

quote:

Bir bilince sahip sonsuz yüzü olduğunuz bir zar olduğunuzu düşünün. Bir önceki durumu sürekli unuttuğunuz, başı ve sonu olmayan sonsuz bir süreçte sonsuz defa atılıyorsunuz. Örneğin 4 durumunu yaşadığınız atımda önceki durum sonraki durum siz bunun neresindesiniz

İşte neyi sormak istediğimi bulamıyorum bir türlü. Soru var ama bu sorunun ne olduğunu bilmiyorum.

Şöyle ifade edeyim daha açık olacak.

Sonsuz yüzlü bir zar olduğunuz ve hep son durumun farkında olduğunuz bilincine sahipsiniz ve hep son durumun farkındasınız. Şimdi farkında olduğunuz durum anında önceki tüm seçenekler gerçekleşmiş midir?

İşte sorum buna çok yakın bir soru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samplus -- 16 Ekim 2015; 1:07:17 >

• quote:

quote:

quote:

Sonsuz yüzlü bir zar olduğunuz ve hep son durumun farkında olduğunuz bilincine sahipsiniz ve hep son durumun farkındasınız. Şimdi farkında olduğunuz durum anında önceki tüm seçenekler gerçekleştirilmiş midir?

Zar sonsuz yüzlü olursa zar olmaz.Çünkü bir ucu diğer ucuna sonsuz yüzeylerden dolayı gelmez,gelirse de sonsuz olmaz.

• O zaman şöyle düşünelim sonsuz olmasın ama limit gibi düşünelim.

Sonsuza yaklaşırken eksi olarak düşünelim o zaman küre olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: .fcan

Sonsuz yüzü olan zar, kusursuz küredır

Bunu diyecektim yazmışsınız

• Reenkarnasyon falan demişsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iwasmadeforthis -- 16 Ekim 2015; 1:09:08 >
  • quote:

Dahada açık bir ifadeyle;

Sonsuz yüzlü bir zar olduğunuz ve hep son durumun farkında olduğunuz bilincine sahipsiniz ve hep son durumun farkındasınız. Şimdi farkında olduğunuz durum anında önceki tüm seçenekler gerçekleşmiş midir?

Şimdi biraz daha anladım gibi.

Bence olmaz.Çünkü sadece bir öncekini hatırlıyorsan bir sonraki gelince şuan bulunduğun yeri hatırlarsın ama bundan öncekini tekrar unutursun.

• seviye yükselmiş düşürelim.

sevgilinizin bakire olmadığını öğrendiğinizde tepkiniz nolur?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KırıkAyna

O zaman şöyle düşünelim sonsuz olmasın ama limit gibi düşünelim.

Sonsuza yaklaşırken eksi olarak düşünelim o zaman küre olmaz.

Hocam sınırsız bilince sahip limit,türev bilen ve insandan zeki olduğu için ne yapılacağı kestirilemeyen bir cpu tanımlanmış sanki ve bu cpu aynı davranışı tekrar etmiyor olsun.Şekille anlatmak da kolay değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: Yıldızlı Günler

quote:

quote:

quote:

Sonsuz yüzlü bir zar olduğunuz ve hep son durumun farkında olduğunuz bilincine sahipsiniz ve hep son durumun farkındasınız. Şimdi farkında olduğunuz durum anında önceki tüm seçenekler gerçekleştirilmiş midir?

Zar sonsuz yüzlü olursa zar olmaz.Çünkü bir ucu diğer ucuna sonsuz yüzeylerden dolayı gelmez,gelirse de sonsuz olmaz.

tamam zarı ortadan kaldıralım hayalgücü problemi yaşıyoruz

Bir daire üzerinde sonsuz tane nokta var. zar değil daire olsun ve bu dairenin çevrilip bir noktada durduğunu düşünelim çarkıfelek gibi.

• quote:

quote:

quote:

Hep son durumun farkında olmak aslında hiçbir durumun farkında olmamak demektir. Çünkü anladığın her şey bir süre sonra resetlenecek. Bu sanki reenkarnasyon gibi birşey. Son soruna gelirsek bunun cevabı asla bilinemez gibi geliyor. Yani hem evet hem hayır gibi.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Hep son durumun farkında olmak aslında hiçbir durumun farkında olmamak demektir. Çünkü anladığın her şey bir süre sonra resetlenecek. Bu sanki reenkarnasyon gibi birşey. Son soruna gelirsek bunun cevabı asla bilinemez gibi geliyor. Yani hem evet hem hayır gibi.

Hiç bir şeyin değil de sadece son şeyin farkında olmak demek daha iyi olur

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.