Şimdi Ara

Zarın sonsuz defa atımındaki kronoloji problemi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
123
Cevap
8
Favori
3.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin

quote:

Orijinalden alıntı: Mağdur Adam

Konudaki seviye cok yuksek ben de sunu sorayim evren sonsuz deniyor bakiyoruz buyuk gezegenler dahada buyuk yildizlar vs sonsuza giden bi buyukluk var peki bunun tam tersi kucukluk de sonsuz mudur? Herseyi olusturan bir hersey var midir? Varsa biz buyukluk ve kucukluk arasindaki sonsuzlukta makul bi hacim ve kutlede mi yasiyoruz? Matematikte sonsuz tam olarak ifade edilemiyorsa bizde sonsuzlugun icinde yasiyorsak bu dunyanin gercek olamadigini kanitlamis olamazmiyiz bilimsel olarak. Demekki matrixin icindeyiz.

10'-35 ten sonrası yok diye biliyorum.Planck uzunluğuydu bi araştır.

Nasi yok yau. Yok un tanimini yapmak lazim o zaman.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

Konudaki seviye cok yuksek ben de sunu sorayim evren sonsuz deniyor bakiyoruz buyuk gezegenler dahada buyuk yildizlar vs sonsuza giden bi buyukluk var peki bunun tam tersi kucukluk de sonsuz mudur? Herseyi olusturan bir hersey var midir? Varsa biz buyukluk ve kucukluk arasindaki sonsuzlukta makul bi hacim ve kutlede mi yasiyoruz? Matematikte sonsuz tam olarak ifade edilemiyorsa bizde sonsuzlugun icinde yasiyorsak bu dunyanin gercek olamadigini kanitlamis olamazmiyiz bilimsel olarak. Demekki matrixin icindeyiz.

10'-35 ten sonrası yok diye biliyorum.Planck uzunluğuydu bi araştır.

Nasi yok yau. Yok un tanimini yapmak lazim o zaman.

Yok dediğin ölçemiyorsun.4. boyutu anlayamıyoruz ya onun gibi düşün.Belkide ondan ötesi 2.boyuta açılıyor.

• Kız konusundan çıkınca zarı farklı algıladim. Konu derin güzel, devam.

• quote:

Orijinalden alıntı: Omisis046

Sonsuz yüzü olan bir zar küredir. Kürenin sonsuz yüzeyi varmış gibi düşünebiliriz. Reenkarasyona inananların inancına benziyor. Hani sürekli ölüp başka bir bedende doğmak. Bir önceki hayatı unutmak. Bunun sonsuza kadar tekrar etmesi. Senin dediğin buna benziyor.

Edit1: Editinden sonra sorunu anladım. Vallaha anadım. Çok ilginç bir soru.
    Reenkarnasyonu boşver, onu ben farklı bir şeye bağladım yanlışlıkla.

Yani demek istiyorsun ki zarın sonsuz olasılığı var. Ve bu zarı sonsuz defa atsak bütün olasılıklar gerçekleşir mi? Soru bu. Dur bi cevabı düşüniyim. Limitle alakalı bencd çözümü. Çünkü iki tane sonsuzu karşılaştıracağız. Belki sabaha editlerim unutmazsam.

Edit2: Kardeş çözdüm sorunu, limit ve permütasyonu birlikte kullanıyorsun. Cevabı şimdiden söyliyim, olumsuz. Yani ihtimal sıfır. Yani sonsuz yüzeyli zarı sonsuz kere atsan bile bütün ihtimaller gerçekleşmez. Peki çözümü söyliyim.

Biraz karışık ama şöyle, şimdi iki sonsuzu kıyaslıyacaz. Zarın yüzeyi de sonsuz, atma sayımız da sonsuz. Limitle çözülür bu. Ama limitle çözmek için fonksiyona ihtiyacımız var. Ve fonksiyonu kendimiz üretmemiz lazım. Fonksiyonu üretmek için kafamda bir örnek kurdum. Mesela 6 yüzeyli bir zarı 10 kere atarsak bütün yüzeylerin gelme olasılığı nedir? diye bir soru kurdum. veÇözüm olarak şöyle bir işlem yaptım

Zarın sonsuz defa atımındaki kronoloji problemi
    (Bu işlemi nasıl bulduğumu anlatırsam çok uzun sürebilir, permutasyonla çözülüyor)

Çözümü doğru mu yaptım tam emin değilim ama muhtemelen doğrudur. Çünkü En sona gelindiğinde çok sade birşey çıkacak.

Şimdi gelelim bunu değişkenlere dönüştürmeye. Yani fonksiyon üretmeye. Zarın yüzeyi 6 idi ya, x olsun. Attığımız 10 du ya, o da y olsun.

Şimdi ikisini de limit içerisinde sonsuzla göstericez. İlk önce fonksiyonu yazalım.

Sonra onun limitini alalım.

Limit kuralları gereğince üssü olan sonsuz, faktöriyel olan sonsuzdan üstündür. Yani payda paydan çok daha büyük çıkacak. Yani sıfıra gidecek. O yüzden cevap sıfır. Yani bütün ihtimallerin olma olasılığı sıfır. Zarın bütün yüzeyleri gelmez yani.

Çok ilginç sonsuz yüzeyli bir zarı, sonsuz defa atsak bile bütün yüzeyleri gelmiyor. İllaki gelmeyen yüzeyleri oluyor.

Dostum zarın yüzüne takıldık ve haklısında. Aslında soru içerisinde çok önemli olmayan bir detaya girdim yanlışlıkla. Zarın 6 yüzü olduğunu düşünelim. Ben konuyu tekrar editledim. sonsuz atımda bulunduğumuz durumda önceki durumların gerçekleşmiş olup olmadığı konusu önemli aslında

• quote:

Orijinalden alıntı: samplus

quote:

Orijinalden alıntı: Omisis046

Sonsuz yüzü olan bir zar küredir. Kürenin sonsuz yüzeyi varmış gibi düşünebiliriz. Reenkarasyona inananların inancına benziyor. Hani sürekli ölüp başka bir bedende doğmak. Bir önceki hayatı unutmak. Bunun sonsuza kadar tekrar etmesi. Senin dediğin buna benziyor.

Edit1: Editinden sonra sorunu anladım. Vallaha anadım. Çok ilginç bir soru.
    Reenkarnasyonu boşver, onu ben farklı bir şeye bağladım yanlışlıkla.

Yani demek istiyorsun ki zarın sonsuz olasılığı var. Ve bu zarı sonsuz defa atsak bütün olasılıklar gerçekleşir mi? Soru bu. Dur bi cevabı düşüniyim. Limitle alakalı bencd çözümü. Çünkü iki tane sonsuzu karşılaştıracağız. Belki sabaha editlerim unutmazsam.

Edit2: Kardeş çözdüm sorunu, limit ve permütasyonu birlikte kullanıyorsun. Cevabı şimdiden söyliyim, olumsuz. Yani ihtimal sıfır. Yani sonsuz yüzeyli zarı sonsuz kere atsan bile bütün ihtimaller gerçekleşmez. Peki çözümü söyliyim.

Biraz karışık ama şöyle, şimdi iki sonsuzu kıyaslıyacaz. Zarın yüzeyi de sonsuz, atma sayımız da sonsuz. Limitle çözülür bu. Ama limitle çözmek için fonksiyona ihtiyacımız var. Ve fonksiyonu kendimiz üretmemiz lazım. Fonksiyonu üretmek için kafamda bir örnek kurdum. Mesela 6 yüzeyli bir zarı 10 kere atarsak bütün yüzeylerin gelme olasılığı nedir? diye bir soru kurdum. veÇözüm olarak şöyle bir işlem yaptım

(Bu işlemi nasıl bulduğumu anlatırsam çok uzun sürebilir, permutasyonla çözülüyor)

Çözümü doğru mu yaptım tam emin değilim ama muhtemelen doğrudur. Çünkü En sona gelindiğinde çok sade birşey çıkacak.

Şimdi gelelim bunu değişkenlere dönüştürmeye. Yani fonksiyon üretmeye. Zarın yüzeyi 6 idi ya, x olsun. Attığımız 10 du ya, o da y olsun.

Şimdi ikisini de limit içerisinde sonsuzla göstericez. İlk önce fonksiyonu yazalım.

Sonra onun limitini alalım.

Limit kuralları gereğince üssü olan sonsuz, faktöriyel olan sonsuzdan üstündür. Yani payda paydan çok daha büyük çıkacak. Yani sıfıra gidecek. O yüzden cevap sıfır. Yani bütün ihtimallerin olma olasılığı sıfır. Zarın bütün yüzeyleri gelmez yani.

Çok ilginç sonsuz yüzeyli bir zarı, sonsuz defa atsak bile bütün yüzeyleri gelmiyor. İllaki gelmeyen yüzeyleri oluyor.

Dostum zarın yüzüne takıldık ve haklısında. Aslında soru içerisinde çok önemli olmayan bir detaya girdim yanlışlıkla. Zarın 6 yüzü olduğunu düşünelim. Ben konuyu tekrar editledim. sonsuz atımda bulunduğumuz durumda önceki durumların gerçekleşmiş olup olmadığı konusu önemli aslında

yerleşik duragan bir sistem zaman gibi hiç durmayacak bi algıya yenilir diye düşünüyorum

• Daha büyük sonsuz veya daha küçük bir sonsuz diye bir tanımla yapmak mümkün değildir.Bu yüzden daha sonsuz kere atılan sonsuz yüzlü zarın tüm yüzlerinin gelmesi ihtimaline ne evet ne de hayır diyebilirsin.Limit sonsuz/sonsuz belirsizliği

• quote:

Mesela 1000 tane yüzü olan 5 farklı zar başı ve sonu olmayan bir süreçte sonsuz defa atıldığında tüm olasılıklar eşit sayıda gerçekleşecektir.

Bu sadece teorik olarak kanıtlanabilir.Sonsuza kadar attığın bütün zarların hepsi aynı yüzde gelebilir.

• Bu arada big bang de sonsuz defa patlama diye birşey var mıydı ? Venim bildiğim kütlesi ve yoğunluğu ölçülemeycek kadar büyük bir cisim patlayıp dağıldı.Bundan sonrada evren oluşmaya başlamadımı ?

• quote:

Bu arada big bang de sonsuz defa patlama diye birşey var mıydı ? Venim bildiğim kütlesi ve yoğunluğu ölçülemeycek kadar büyük bir cisim patlayıp dağıldı.Bundan sonrada evren oluşmaya başlamadımı ?

Birisi sıfır hacim sonsuz yoğunluklu bir noktanın patlaması diğeride bu evrenlerin sürekli çarpışarak resetlenmesi iki teoride bigbangle alakalı fakat bu ikinci teori işte ezber bozuyor biraz.
  • Düşünce ancak dil ile meydana gelir. Yani hayal gücü insanın kelime haznesi kadar ya da iletişimi kadar. İnsanoğlu da seslerin karsiligina bir obje yerlestirmis. Dil teorilerinde ortak nokta bu. Bir objeyi karsilayan bir ses ve surekli tekrariyla kelime halini almasi. Hayal ettigimiz herhangi bir sey gerceklesmis ya da gerceklesecek demektir. Yani insan bilmedigi hicbir seyi dusunemez. İnsanlarin Tanri'yi ancak zeusa ya da heykellere kadar hayal edebilmesinin temeli de budur.

İsraliyat dil kuraminda Tanri'nin insana dili ogrettigi ileri surulur. Yani insan yapamayacagi hicbir seyi dusunemez.

Gunes ve ay dil kuramlarinda ise kaynagin gunes veya ay oldugu ileri surulur. Yani insan gordugunu veya bildigini anlamlandirmis.

Yansima teorisi, is teorisinde de insanin gordugu veya duydugu sesleri taklit etmesi var. Yani bilmedigi seyi dilinde kullanamaz. Yani dusunemez.

Yani insan ne dusunuyorsa bir gun gerceklesecek ya da gerceklesti.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam bi önceki ihtimali unutuyorsak sadece en son yaşadığımız şey tarafımizdan bilinir yani sonsuz atışta her atışın ihtimali aynı olduğu için aynı şeyi defalarca yaşıyor olabiliriz ya da sonsuz kere olan şeyin sonsuzunuda yaşamıs da olabiliriz bunu bilemeyiz ama hepsi ihtimaller dahilinde

• quote:

Orijinalden alıntı: Sentus

Düşünce ancak dil ile meydana gelir. Yani hayal gücü insanın kelime haznesi kadar ya da iletişimi kadar. İnsanoğlu da seslerin karsiligina bir obje yerlestirmis. Dil teorilerinde ortak nokta bu. Bir objeyi karsilayan bir ses ve surekli tekrariyla kelime halini almasi. Hayal ettigimiz herhangi bir sey gerceklesmis ya da gerceklesecek demektir. Yani insan bilmedigi hicbir seyi dusunemez. İnsanlarin Tanri'yi ancak zeusa ya da heykellere kadar hayal edebilmesinin temeli de budur.

İsraliyat dil kuraminda Tanri'nin insana dili ogrettigi ileri surulur. Yani insan yapamayacagi hicbir seyi dusunemez.

Gunes ve ay dil kuramlarinda ise kaynagin gunes veya ay oldugu ileri surulur. Yani insan gordugunu veya bildigini anlamlandirmis.

Yansima teorisi, is teorisinde de insanin gordugu veya duydugu sesleri taklit etmesi var. Yani bilmedigi seyi dilinde kullanamaz. Yani dusunemez.

Yani insan ne dusunuyorsa bir gun gerceklesecek ya da gerceklesti.

İşte bu ifadeyi açıklayan farklı bir mantık kurmaya çalışıyorum. Düşünce sonlu olduğu içinde seçeneğin sonsuz olduğunu düşünemiyoruz. Sonlu seçenek ve başı sonu olmayan sonsuz süreç. Tüm seçeneklerin gerçekleşmeme ihtimali olduğunda (ki sonsuzda ben kaos nedeniyle tüm seçeneklerin gerçekleşeceğini düşünüyorum) konu biraz çıkmaza giriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samplus -- 16 Ekim 2015; 12:31:56 >

• Sonsuz yüzü olan zar ne lan ?

Çabuk şu Yarbayı Çavuş falan yapın pls...
  • Ben anladım konuyu. Bu teoriye göre:

Evren sonsuza kadar varolacaksa bütün ihtimaller bir gün gerçekleşecektir. Yani hayata tekrar gelip boyumuzun 1 cm daha uzun olacağı versiyonu, 1 cm daha kısa olacağı versiyonu. Hayatı başbakan olarak yaşayacağımız, ya da sokaktaki fakir adam olarak yaşayacağımız versiyonu. Çünkü evren sonsuza kadar sürecekse, hepsinin gerçekleşebileceği kadar zaman var.

Aralarda da öleceğimiz için bilincimiz açık olmayacak, dolayısıyla bir hayat biterken hemen öbürü başlayacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Citizen

Ben anladım konuyu. Bu teoriye göre:

Evren sonsuza kadar varolacaksa bütün ihtimaller bir gün gerçekleşecektir. Yani hayata tekrar gelip boyumuzun 1 cm daha uzun olacağı versiyonu, 1 cm daha kısa olacağı versiyonu. Hayatı başbakan olarak yaşayacağımız, ya da sokaktaki fakir adam olarak yaşayacağımız versiyonu. Çünkü evren sonsuza kadar sürecekse, hepsinin gerçekleşebileceği kadar zaman var.

Aralarda da öleceğimiz için bilincimiz açık olmayacak, dolayısıyla bir hayat biterken hemen öbürü başlayacak.

İşte belkide aradığımız adalet tamda bu noktadadır.
  • Soru matematik ile ilgili değil, dini felsefi bir soru.

• quote:

quote:

Belki de hep şarapcı olarak dönücez.Matematiksel olarak mümkün :D

• Dostum tamam da evrende unutma diye bir şey yok. Yapılan her bir şey sonrakini tetiklediği için her ihtimalin gerçekleşmesi için sonsuz tane aynı (aslında tam olarak aynı değil o küçük farkı yaratacak kadar az farklı) evren olması lazım. Sonsuz evren teorisinde ise sonsuz evren aynı değil, bambaşka evrenler olması lazım.
  • Bu konu niye bu kadar ciddi diye düşünüyordum gece açılmış

• quote:

quote:

quote:

Belki de hep şarapcı olarak dönücez.Matematiksel olarak mümkün :D

belki bilmediğimiz bir yasadan ötürü aynı varyasyon gerçekleşmiyordur

@Einstein dostum söylediğini anladım. Sonsuz farklı evren olması lazım benimde anlatmak istediğim tüm varyasyonların gerçekleşmesi konusunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samplus -- 16 Ekim 2015; 14:44:31 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.