Şimdi Ara

Yüzüklerin Efendisi Türkleri mi anlatıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
8.333
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Yazın tarihinin en çok okunan eserlerinden "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesini yaratan İngiliz yazar John Ronald Reuel Tolkien'in, diğer eserlerini de üzerine inşa edeceği mitolojiyi yaratırken Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya göçü ve İstanbul'un fethinden ilham aldığını öne sürenlere, Tolkien'in acımasız ırklardan "Uruk-hai"leri yaratırken yörüklerden esinlendiğini söyleyenler eklendi.

1973'te 81 yaşında ölen yazar Tolkien, Orta Dünya mitolojisindeki ırk, olay ve yerlerin alegorik anlamlar içermediğini hayattayken birçok kere dile getirmiş olsa da, ork, elf, cüce, ent ve diğerlerine derin açıklamalar yükleyenler her zaman oldu. Bunlardan en yaygını, İngiliz edebiyatı profesörü Tolkien'ın 10 yıla yakın süren çalışmanın ardından 1948'de tamamladığı "Yüzüklerin Efendisi"nde Dünya Savaşları'ndan ilham aldığı şeklindeydi.

Ancak şimdi Tolkien'in orkları yaratırken Türklerden ilham aldığı, Mordor'un Anadolu olduğu, fesat bir kuşatma altındaki Arnor ve Gondor'un Roma ve Bizans, "Orta Dünya"da üçüncü çağda 2002 yılında meydana gelen "Büyük Felaket"in ise 1071'de Malazgirt Savaşı'nın ardından Doğu Anadolu'daki dağlık bölgelerin (Minas İthil) düşmesi ve Selçukluların Anadolu'ya girmesi olarak yorumlanıyor.

Uruk Hai=Yörük

İngiliz tarihçi Noel Malcolm, Roger Crowley'nin "Son Büyük Kuşatma: 1453" isimli kitabına Daily Telegraph gazetesi için yaptığı eleştiride şu ifadeleri de kullanıyor:
    "Küçük bir okul çocuğuyken bile, Yüzüklerin Efendisi'ndeki Minas Tirit kuşatmasıyla Konstantinopolis kuşatması arasındaki esrarengiz benzerlik dikkatimden kaçmamıştı. Bir tarafta eski soylularıyla, güzel, surlarla çevrili kent ve savunmaya yardım için gelen bir avuç maceraperest; diğer tarafta despot bir yöneticinin altında kötülük yağdıran sürüler. Doğu'da kocaman Mordor'un Anadolu'ya nasıl benzediğini görebilmek ve durumu fark edebilmek için yalnızca haritaya bakmalısınız."

3. Dünya'daki Kuşatma: Malazgirt

Malcolm, Tolkien mitolojisinin en acımasız yaratıklarından olan "Uruk-Hai"lerin, yörüklerden esinlenerek kurgulandığını da söylüyor. Malcolm'a göre orklar ve gulyabaniler (goblin) arasında bir yerde duran "Uruk-Hai"ler, Osmanlı ordusunda yedek asker olarak ön saflarda görev yapan yörüklere karşılık geliyor. Yörüğün İngilizce yazılışı "yuruk" ile "Uruk" kelimesi arasındaki benzerlik de Malcolm'un bu tezine güç kazandırıyor.

Noel Malcolm, Milliyet'e de şu açıklamayı yaptı: "Genel görüşüm coğrafya üzerine dayanıyor. Orta Dünya kurgusunda; kuzeybatıda hobbitlerin toprağı (güzel, kırsal İngiltere), cüce madencilerin yaşadığı dağlar (Alman geleneklerini ve mitolojisini yansıtıyor), ortalarda bir yerde yarı Saksonların ülkesi yani Rohan, kuşatma altındaki asil kadim kent ise ileride, güneydoğuda ve Karanlık Lord'un toprağı buradan daha doğuda. Başka bir ifadeyle (Yüzüklerin Efendisi) açıkça Avrupa'nın kültürel-mitolojik haritasını yansıtıyor. Sauron (Karanlıklar Efendisi), mükemmel bir despot örneğidir ve Batı Avrupa geleneği, Sultan'ı doğu kaynaklı despotizmin baş örneği olarak tanımlamıştır. Benim de bahsettiğim Yörük - Uruk bağlantısının dışında da bulunabilecek çok bağlantı olabilir."

Tolkien'in de bir Türk düşmanı olabileceği yargısına varmamak gerektiğini vurgulayan Malcolm, "O sadece bütün değişik mitleri ve kültürel anıları kullanarak, bunların yeni bir sentezini yarattı. Doğulu göçebelere karşı duyulan korku, Avrupa kültürünün halk edebiyatının bir parçasıdır. Tolkien de bunu kullandı" dedi.

Gulyabanilerin saldırı tarihi 1453!

"Yüzüklerin Efendisi" serisini Türkçeye kazandıran Tolkien uzmanı Bülent Somay, orklar yaratılırken Türklerden esinlenildiği şeklinde İngiliz Daily Mail gazetesinde geçen yıl çıkan bir haberi "saçmalık" diye tanımlamıştı. Somay, "Mordor, kesinlikle Türkiye olamaz. Bu iddia, sadece Türkiye'nin AB üyelik süreci nedeniyle Avrupa kıtasında baş gösteren Türk korkusunu kışkırtmak amacıyla ortaya atılmış olabilir" demişti. (8.7.2005 - Milliyet)

Ancak Tolkien'in "Noel Baba'dan Mektuplar" isimli eserinde de Gulyabanilerin saldırı tarihi olarak İstanbul'un fethedildiği yılı yani 1453'ü işaret etmesi akıllara Tolkien'in özel bir Türk saplantısı olabileceğini getiriyor. Türkçe'ye de çevrilen kitaptan bu bölümün 16 yaşındaki çevirmen Roksan Çağlar'ın inisiyatifiyle çıkarılması da geçen aylarda gündem yaratmıştı. Bülent Somay bu konuda da "Orklar 250 şeyi birden temsil ediyor olabilir ve bunlardan bir tanesi belki de Türklerdir" açıklamasını yapmıştı. (27.1.2006)
    Avustralyalı tarihçi David Bofinger'ın Gondor'u Bizans ile özleştiren alternatif çalışması ise Tolkien'in ortaçağdan sistematik bir şekilde yararlandığını, ortaçağ tarihini, kendi yarattığı mitolojiye uyarladığını öne sürüyor.

Bofinger'ın tezine göre Roma-Bizans tarihindeki bazı gelişmelerin Arnor-Gondor tarihlerindeki karşılıkları şu şekilde:
    Kuruluş miti
    ROMA-BİZANS: Yok edilen Troya'dan kaçan mülteciler
    ANDOR-GONDOR: Numenor'un yıkılmasından sonra kaçan mülteciler

Bölünme
    ROMA-BİZANS: MS 300'den sonra Doğu ve Batı
    ANDOR-GONDOR: İkinci Çağ'ın sonunda kuzey ve doğu olarak

Eski imparatorluğun çöküşü
    ROMA-BİZANS: 5-8'inci yüzyıllar arasında Frank, Vizigot, Ostrogot, Vandal, Anglo Sakson, Arap istilaları
    ANDOR-GONDOR: 12-14'üncü yüzyıl arasında Cardolan ve Arthedian'ın Angmar tarafından yıkılması

Doğu'da felaket
    ROMA-BİZANS: 1071'de Doğu'da, dağlık bölgelerin, Anadolu kıyılarının Selçuk Türklerininin eline geçmesi

ANDOR-GONDOR: Üçüncü Çağ'da, 2002'de Doğu'daki dağlık bölgelerin (Mordor sınırındaki Gölge Dağları) ve bol nehirli Ithilien'in orkların eline geçmesi.

Daha önce Daily Mail gazetesinde yer alan "Tolkien'in Ork Lokumu" başlıklı bir makalede de şu önermelerde bulunulmuştu:

MORDOR: TÜRKİYE "Tolkien'in Orta Dünya haritasıyla Avrupa haritasını üst üste koyarsanız belli başlı iklim, bitki örtüsü ve zoolojik işaretlerin aynı olduğu görülür. Karanlıklar Prensi Sauron'un diyarı Mordor, hem konum hem de şekil olarak Türkiye'dir."

KARA LİSAN: TÜRKÇE Orkların lisanı "Kara Lisan"ın da Türkçe ile benzerlikleri vardır. Tolkien'in Nurnen Denizi çevresinde yaşayan köle insanlar Ermenilere, Nurnen Denizi de Van Gölü'ne benzetilebilir."

PELARGİR: İSTANBUL "Hobbitlerin yaşadığı Shire, İngiltere'nin ortası olabilir. Gondor ise Akdeniz'e kıyısı olan İtalya ve Yunanistan'da, Rohan Doğu Avrupa ormanlarında bulunabilir. Gondor'un başkenti Minas Tirit Venedik'le, Pelargir ise Konstantinopolis (İstanbul) ile karşılaştırılabilir."

Kaynak: Milliyet Gazetesi

• olabilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: 31CooLKinG31

olabilir
    vaktim yok cok okuyamadım

ama tolkien 2. dünya savaşını yaşamış bi kişidir nazi zulmunu görmüş biridir ayrıca kendisinin cocukluğunu ve gençliğinin geçtiği bölge 2. dünya savaşa zemin olcak hızlı sanayileşmenin en acı tanıklarındandır kendi halinde yeşil ler içinmdeki yaşadığı yer zamanla sanayileşmeden berbat bi yer olmuş

yani Türklere kin beslemeden önce önünde bi Nazi Almanya sı var! Cok mantıklı gelmedi bu yazı bana

bunları yüzüklerin efendisi tolkien belgeseli vardı orda izlemiştim sanırım yapım da cnn di

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amboleos -- 25 Ağustos 2006; 16:37:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: amboleos

ama tolkien 2. dünya savaşını yaşamış bi kişidir nazi zulmunu görmüş biridir ayrıca kendisinin cocukluğunu ve gençliğinin geçtiği bölge 2. dünya savaşa zemin olcak hızlı sanayileşmenin en acı tanıklarındandır kendi halinde yeşil ler içinmdeki yaşadığı yer zamanla sanayileşmeden berbat bi yer olmuş

yani Türklere kin beslemeden önce önünde bi Nazi Almanya sı var! Cok mantıklı gelmedi bu yazı bana

bunları yüzüklerin efendisi tolkien belgeseli vardı orda izlemiştim sanırım yapım da cnn di

Alıntıları Göster
    tolkien abi e-mail attı
    olay ırakta geçiyormuş

• quote:

Orijinalden alıntı: 31CooLKinG31

olabilir
    Alakası bile yok J.R.R Tolkien 2.Dünya savaşını görmüş bi yazardı.yüzüklerin efendsinden önce çocuk masalları yazıyodu.yüzüklerin efendisine başladığındada 2.Dünya savaşından esinlendi.üçlemeyi bitiremeden öldü.ölümünün ardından oğulları babalarından miras kalan bu üçlemeyi derledi ve babalarının ismiyle piyasaya sürdü.Ayrıca ortadünya yı anlatan ilk kitap hobbit te uruk-hai diye bi ırk yok.

tamamen 2.dünya savaşından esinlenilmiştir.ayrıca Tolkien in tüm kitaplarında hep en son savaşlara kartallar gelirkartalda bilindii gibi ABD sembolüdür.yain o kitaptaki uruk-hai ler olsa olsa almanlar olurbiz yoktuk 2.dünya savaşında

• quote:

Alıntıları Göster
    bu yazı tartışılır ama o (isimlerini unuttm) büyük mamutlara sahip orduyu araplara benzetmeyen biri warmıdır

• quote:

Orijinalden alıntı: last_janissary

bu yazı tartışılır ama o (isimlerini unuttm) büyük mamutlara sahip orduyu araplara benzetmeyen biri warmıdır

Alıntıları Göster
    Yani bunu sadece bişey den etkilenerek yazmak imkansız ama insanlar en cocuklukta böyle şeylerden etkilenir

buda benim haritam mesale aşağıdakine uyuyo anadoluya diil orta avrupaya kadar olsada harita aynen oluşuyo

Noel Malcolm, Milliyet'e de şu açıklamayı yaptı: "Genel görüşüm coğrafya üzerine dayanıyor. Orta Dünya kurgusunda; kuzeybatıda hobbitlerin toprağı (güzel, kırsal İngiltere), cüce madencilerin yaşadığı dağlar (Alman geleneklerini ve mitolojisini yansıtıyor), ortalarda bir yerde yarı Saksonların ülkesi yani Rohan, kuşatma altındaki asil kadim kent ise ileride, güneydoğuda ve Karanlık Lord'un toprağı buradan daha doğuda. Başka bir ifadeyle (Yüzüklerin Efendisi) açıkça Avrupa'nın kültürel-mitolojik haritasını yansıtıyor. Sauron (Karanlıklar Efendisi), mükemmel bir despot örneğidir ve Batı Avrupa geleneği, Sultan'ı doğu kaynaklı despotizmin baş örneği olarak tanımlamıştır. Benim de bahsettiğim Yörük - Uruk bağlantısının dışında da bulunabilecek çok bağlantı olabilir."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amboleos -- 25 Ağustos 2006; 16:48:49 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Yani bunu sadece bişey den etkilenerek yazmak imkansız ama insanlar en cocuklukta böyle şeylerden etkilenir

buda benim haritam mesale aşağıdakine uyuyo anadoluya diil orta avrupaya kadar olsada harita aynen oluşuyo

Alıntıları Göster
    hani küüçk çocuklar olur ya. çizgi film seyrederler. sonra oyun oynarlar, ben süperman'in, sen batman'sin diye. bu haberde geçen adam da öyle. kitabı okumuş heyo biz ingilizler elfiz diye ortalıkta dolaşıyor. türkleri de ork yapmış. ilk önce okuduğunu anlasaymış böyle bir şey demezdi. zira tolkien alegoriden nefret ederdi.

quote:

"insanlar anlam veremedikleri şeylere beklenenden fazla değer verildiğinde onu anlamaya calısmaya cabalamak yerine kendi değerlerini savunmaya gecerler..."

tolkien'in sözü.

• quote:

Orijinalden alıntı: liero

hani küüçk çocuklar olur ya. çizgi film seyrederler. sonra oyun oynarlar, ben süperman'in, sen batman'sin diye. bu haberde geçen adam da öyle. kitabı okumuş heyo biz ingilizler elfiz diye ortalıkta dolaşıyor. türkleri de ork yapmış. ilk önce okuduğunu anlasaymış böyle bir şey demezdi. zira tolkien alegoriden nefret ederdi.

quote:

"insanlar anlam veremedikleri şeylere beklenenden fazla değer verildiğinde onu anlamaya calısmaya cabalamak yerine kendi değerlerini savunmaya gecerler..."

tolkien'in sözü.

Alıntıları Göster
    ayrıca harita john ronald ruel tolkeinin elinden çıkmış bir harita değil bunu da belirtiyim.Haritayı çizen insan Yüzüklerin Efendisi'ni derlemede büyük katkısı olan oğlu colostophere(yanlış yazmış olalirim) tolkeindir.
    bu arada şu gerçek var.Uruk-hailer mordor da değil isangard da oluşmuştur.Bu ayrıntı yı da ekliyim.Ki o da 1.Dünya savaşında almanlarla müttefiklik kuran İtalya ya geliyor harita da.

benim ırk yorumlarım:
    elf:yok(4/4 lük bir ırk yotur olamaz da)
    cüce:benim yorumum Türklerdi.Çünkü yazıları hem eski Göktürk kitabelerindeki yaılara uyuyordu hem de madencilikte üs safalarda bir ırktı.;AMa bir başak arakadaşıma göre cüceler Japonlardı.Çünkü kültürel olarak mümkün olduğunca kapalı bir ırktı cüceler(ki japonlar da kültür bakımından öyle)
    Hobbit:savaştan uzak bir ırk yoktu ki bu büyük ihtimalle keskin bir ayrıntı yorum yok
    İnsanlar:
    Gondor:İngiltere
    Rohan:o da İngiltere
    Uruk hai:italya
    ork:alman
    souron:Adolf Hitler
    angmarın büyücü kralı:adolf Hitlerin en büyük adamı
    nazgullar:almanların işgal ettiği topraklar
    troller:Fransızlar(latife)yorum yok
    Kartallar:Kesinlikle Abd
    Gölkent ırkı:Çinliler olabilir(Allah korusun)
    Esir ırk:Polonya olabilir.Çünkü Nazilerin ilk saldırdığı devler Polonjya idi.
    beredinberesi nehri:Times nehri.
    vs.vs.vs.vsv.sv.
    (Türkofobisi ve İslamofobisi olan bütün yazarlara kocaman bir)

• quote:

Orijinalden alıntı: uranium

tolkien abi e-mail attı
    olay ırakta geçiyormuş

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: uranium

tolkien abi e-mail attı
    olay ırakta geçiyormuş

Yüzüklerin Efendisi:Irak

• quote:

Orijinalden alıntı: Atilpa

quote:

tolkien abi e-mail attı
    olay ırakta geçiyormuş

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Atilpa

quote:

tolkien abi e-mail attı
    olay ırakta geçiyormuş

aragorn,gandalf,legolas,gimli sam william marshall a karşı

• quote:

quote:

tolkien abi e-mail attı
    olay ırakta geçiyormuş

Alıntıları Göster
    yüzüklerin efendisi tuuba da olabilir

ben bi arkadaşla dalga geçiyodum..mordor doğu anadolu, gondor akdeniz,rohan marmara falan diye...aslında gerçekmiş onlar türkiyede yaşanmış falan demiştim... az buçuk tuttu gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blade77 -- 25 Ağustos 2006; 21:48:14 >

• quote:

Orijinalden alıntı: blade77

yüzüklerin efendisi tuuba da olabilir

ben bi arkadaşla dalga geçiyodum..mordor doğu anadolu, gondor akdeniz,rohan marmara falan diye...aslında gerçekmiş onlar türkiyede yaşanmış falan demiştim... az buçuk tuttu gibi

Alıntıları Göster
    hatta yüzüklerin efendisi üç kitap diilmiş dörtmüş
    1)Yüzüklerin Efendisi:Yüzük kardeşliği
    2)Yüzüklerin Efendisi:İki kule
    3)Yüzüklerin Efendisi:Kralın Dönüşü
    4)Yüzüklerin Efendisi:Irak(burda mordor ırağa saldırıyo Irak da insanlığın son kalesi ve Saddamın kalesi )

• quote:

4)Yüzüklerin Efendisi:Irak(burda mordor ırağa saldırıyo Irak da insanlığın son kalesi ve Saddamın kalesi )

Alıntıları Göster
    sıralamayı yanlış yapmışım ya
    3)Yüzüklerin Efendisi:Irak(burda mordor ırağa saldırıyo Irak da insanlığın son kalesi ve Saddamın kalesi)(bu saklı kitap )
    4)Yüzüklerin Efendisi:Kralın Dönüşü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atilpa -- 25 Ağustos 2006; 22:18:27 >

• quote:

Alıntıları Göster
    Benim yorumumda şu şekilde:

Cüceler:Zehra
    Elfler:Hülya avşar
    Gondor:Ali güven
    Sauron:kaya çilingiroğlu
    Uruk Hai:Feraye Tanyolaç
    Isengard:Petek Dinçöz vs vs bu böyle gider

• quote:

Orijinalden alıntı: Doggystyle

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Doggystyle

bu sosyetelerin efendisi olmuş yalnız

• quote:

Orijinalden alıntı: Doggystyle

Alıntıları Göster
    ne kadar boş iş var hep peşindeyiz.....
  • quote:

Orijinalden alıntı: yy2

ne kadar boş iş var hep peşindeyiz.....

Alıntıları Göster
    hiç dikkat ettiniz mi bilmem ama yüzüklerin efendisi üçlemesinin bütün karakterleri renkli gözlü. olsa olsa rus, alman olur..
  • quote:

Orijinalden alıntı: irfanyus

hiç dikkat ettiniz mi bilmem ama yüzüklerin efendisi üçlemesinin bütün karakterleri renkli gözlü. olsa olsa rus, alman olur..

Alıntıları Göster

yanlız o filmdeki oyuncuların gözleri ,karakterlerin değil

LotR smiley olsa ilginç olurdu?

sm=souron.gif

• quote:

Orijinalden alıntı: bassguitarx

yanlız o filmdeki oyuncuların gözleri ,karakterlerin değil

LotR smiley olsa ilginç olurdu?

sm=souron.gif

Alıntıları Göster

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.