Şimdi Ara

Yıllar geçtikçe kalitenin düşmesi tezatlığı!... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
2.539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
9 oy
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • VW, Toyota bu konuda en üstte bence mesela golf 4 ve corolla E100 şimdikilere göre karakterli arabalar, zaten arabalar artık kullan at oldu şahsen Mercedes, BMW bir çok marka böyle
    Yalniz araclarin donanimi da artiyor. 20 yil onceki aracta sadece emniyet kemeri varken bugunku bir aracin kataloguna baktiginazda bir sayfa guvenlik donanimi var. Eee haliyle bunlar bedavaya gelmiyor.
    O zamanki araba 10 litre yakiyordu simdi 5 litre yakiyor hem de dha cabuk hizlaniyor. eeee tabi bu iyilestirmelerde bedavaya omuyor.

Aldiginiz urun ve odediginz parayi karsilastirirsaniz aslinda fiyat dusuyor.
    Kalite ise aslinda dusmuyor ama elektronik arttikca ariza riski artiyor. Musterinin istedigi icin daha karmasikteknolojiler deneniyor risk artiyor.
    20 yil onceki aracta 5 ileri manuel vites varken, bugunku aracta CVT var DSG var 8-9 ileri otomatikler var.
    20 yil onceki aracta aracin radyo ile tek bagi akuden radyoya giden elektrik kablosu iken bugun farlar kac saniye sonra sonsun, kapilar otomatik kilitlensin mi, bagaj kapagi kac cm acilsin, koltuk nerede dursun, spor kullanim mi ekomik kullanim mi vs. seklinde bir suru ayari radyo ekraninda yapiyoruz.

En basiti evindeki bilgisayar kilitleniyor ve restart ettiginde calismaya devam ediyor hic bir zaman neden kilitlendigin bilemiyorsun. Bu teknolojiyi alip kullandigin zaman da risk artiyor. Elektronik mekanik gibi degil. mekanik parcanin boyutu dogruysa hasar yoksa calisir ama elektronik parcanin icinde ne olup bittigini anlamaya imkan yok.

Yani ozet olarak: Bugunku fabrikada 1991 model COrollanin aynisini uretsen kesinlikle 1991 dekinden daha az sorunlu olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 19 Haziran 2015; 18:56:06 >

• Millet 2 senede bir araç değiştiriyor. Eskisi gibi kaliteli yapmanın anlamı var mı? Adam 2014 Aralık ayında almış aracını. 2015 Haziran'da satışa çıkarıyor. Neymiş araçtan sıkılmış beyefendi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Steam ID: aeyi
    Origin ID: andaceyi
    PSN ID: andaceyi
  • quote:

Orijinalden alıntı: sadri.abi

Bir BMW mühendisi ile görüştüm. Dedi ki Türkiye'deki vergiler yüksek diye kaliteyi düşürmeye karar verdik. Tüm Dünya'ya daha kalitesiz mal satacağız dedi.
    Çok zeki bir arkadaş.

Yazilacka en guzel seyi yazmissin ama eksileri almissin.

Milletimizn duymak istedigi. Turkiyeyi kazikliyorlar, Turkiyeye ozel kalitesiz uretim yapiyorlar, bir Avrupadaki bmwye bak bir buradakine, bizi hic dusunmuyorlar 1.6 nmotor koymuyorlar, tabi biz enayiyiz ya alicaz ya, sunroof bile vermiyorlar bize vs. vs.
    "Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
  • quote:

Orijinalden alıntı: ES3NT

Servisten de kazanmak için düşürüyorlar kaliteyi.

Garanti süresi içerisinde arızalanacak kadar kaliteyi düşürünce servis maliyeti yine üreticiye giriyor ama.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

emisyona ve yaşa göre artan vergi- sigorta primi ve işçilik maliyetiyle, zenginleşen ama boş vakti azalan insanlar bir araya gelince arabaların ekonomik ömrü kısaldı, ekonomik ömrü kısalan arabanın dayanıklılığını arttırmanın da mantığı yok haliyle.

yok kaliteden hakikaten bütünsel bir nitelik olarak bahsediyorsak;

üretim teknikleri gelişti, verimlilik arttı, bugün üretilen araçların birleşim yerleri bundan 20 yıl öncesinden çok daha dar, iiç mekanda kullanılan bağlantı elemanları çok daha sıkı, kullanılan kaynaklar, yapıştırıcılar eskisinden çok daha iyi birleştiriyor parçaları, elektronik muazzam ucuzladı bunlar hep kaliteyi arttıran unsurlar,

ama diğer taraftan esp çıktı arabaların yürüyüninden çalıp iç hacmine katmaya başladılar, metal mukavemetleri arttı aracın güvenliğini, burulma direncini arttırmak yerine hafifletip performansını tüketimini iyileştirmeye kullandılar. Bu da tamamen tüketicinin tercihi ile ilgili.

yoksa elbette donanımdan çalabilirler ama örneğin 100 araba çıkan bir banddan 5 aracın kalitesini düşürmeye çalışmak o bandın maliyetini azaltmaz, arttırır.

• Adamlar maliyeti düşürmek için milyon dolarlık ar-ge yapıyor.

Bir model için 5 milyon dolarlık ar-ge yapsa, bu araştırmadan elde ettiği deneyim ve bilgiyi (know-how) ı gelecekte çıkaracağı tüm modellere uygulayarak o 5 milyon doları kat kat geri kazanıyor.

Aslında tüm bunlar ilerleyen mühendislik ve teknolojinin sonucu. Adam aynı işi gören ama daha ucuza üretebileceği bir şeyi neden üretmesin? Ömrünün daha az olması da kaymağına sürülen bal oluyor zaten.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

He Kuzucuklar he. Türkiye'de vergi yüksek diye ; otomotiv Dünya'sı kaliteyi düşürüyor

M. K. ATATÜRK
  • Toyota Aurisimin kulllanım kılavuzunda kullanım ömrü 10 yıldır yazıyordu. Yani üretici kendi ağzıyla aracı ne kadar süre için tasarladığını açıkça söylüyor. Artık araçlar 10 sene idare edecek kadar kaliteli..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Genel kalitede düşüş olmaz, şase olsun, güvenlik donanımı olsun vs. Ama eskiyen ve değiştirilebilir malzemelerin alayı eskiye nazaran düşük kalite üretiliyor daha doğrusu görünüşte kaliteli ama kullanım ömürleri kısa. Çünkü daha çabuk yıpransın ve değiştirilsin üzerine kurulu bir pazar var. Üniversiteden bir hoca anlatmıştı, ankastre ürünler bilerek nazik yapılıyor ki ayrı temizleyici maddeler de satılsın ikinci bir pazar oluşsun diye.

Lakin şu anda kullandığım cep telefonun kitapçığında telefonun ömrü 5 yıl olarak yazıyor yani yedek parça temin süresi. Normalde 10 sene yedek parça üretimi yapılması lazım. Bunlar hep değişti. Bize herşey pahalı geldiği için bizim gözümüzde herşey kalitesiz. Adamlar telefonu alıp parçalıyor ağzımız açık izliyoruz fakat onlara koymuyor ki ... Ya da 5 sene sonra geri dönüşüme veriyorlar yenisini pat diye alabiliyorlar. Araba da öyle, şu anda 2001 full passat ne kadar ülkemizde ? Arkadaşım almanyada 2000 euro ya aldı.

Yani aslında gelişen pazar ile ülkemizeki vergilendirme ve milli gelir dağılımı ürünler üzerinde negatif bir algı yaratıyor. Bu paraya bu değmez diyorsun aslında o ürün için kullanılan hammade yanında emek, zaman ve arge yatırımı da var.

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
    Ne mutlu Türküm Diyene

• Eskiden arabaya 10 sene binilirdi şimdi 2 sene. Kredi ödemeyen memur yok. Tüm memurlar maaşlarının üçte ikisini krediye bağlamış. 4 oda 1 salon ev için 10 yıl, sıfır jant kapaklı dizel için 5 yıl. Lan hayat 1 kez yaşanıyor ye iç gezsene.

Orijinalden alıntı: Yazılımcı Online

Genel kalitede düşüş olmaz, şase olsun, güvenlik donanımı olsun vs. Ama eskiyen ve değiştirilebilir malzemelerin alayı eskiye nazaran düşük kalite üretiliyor daha doğrusu görünüşte kaliteli ama kullanım ömürleri kısa. Çünkü daha çabuk yıpransın ve değiştirilsin üzerine kurulu bir pazar var. Üniversiteden bir hoca anlatmıştı, ankastre ürünler bilerek nazik yapılıyor ki ayrı temizleyici maddeler de satılsın ikinci bir pazar oluşsun diye.

Lakin şu anda kullandığım cep telefonun kitapçığında telefonun ömrü 5 yıl olarak yazıyor yani yedek parça temin süresi. Normalde 10 sene yedek parça üretimi yapılması lazım. Bunlar hep değişti. Bize herşey pahalı geldiği için bizim gözümüzde herşey kalitesiz. Adamlar telefonu alıp parçalıyor ağzımız açık izliyoruz fakat onlara koymuyor ki ... Ya da 5 sene sonra geri dönüşüme veriyorlar yenisini pat diye alabiliyorlar. Araba da öyle, şu anda 2001 full passat ne kadar ülkemizde ? Arkadaşım almanyada 2000 euro ya aldı.

Yani aslında gelişen pazar ile ülkemizeki vergilendirme ve milli gelir dağılımı ürünler üzerinde negatif bir algı yaratıyor. Bu paraya bu değmez diyorsun aslında o ürün için kullanılan hammade yanında emek, zaman ve arge yatırımı da var.

Hocam malzeme kalitesi bence "inatla" ve bilinçi olarak kötüye gidiyor. Bir örnek vereceğim; 92 model Renault Spring aracı var bir komşumuzun. Tavanı tertemiz ve değişeni yok. Buna mukabil benim yeni Peugeot aracımda ve netten okuduğum 2012 Passat sahibi arkadaşlarda, yine Ford, Fiat gibi markaların 2010 sonrası denilebiecek yeni modellerinde bile tavanda kusma, paslanma, beneklenme gibi absürd işçilik ve malzeme kusurları var. Markalar inatla ve bilerek kalitenin ne kadar dibe vurursa ve müşteriye ne kadar kazıklayabilirsek o kadar kâra geçebiliriz düşüncesini benimsemişler.

Ama elektonik güvenlik destek sistemleri ve yeni teknolojiler konusunda haklısınız, amenna. Buna mukabil genel malzeme ve işçilik kalitesini yerlerde süründürüyorlar ki fiyatlar iyice uçmasın diye. Bence bu kabul edilemez.

• quote:

Orijinalden alıntı: _Emir

Kapitalist düzen.maliyeti düşürüp kar artırma çabası.adam dandikte yapsa satıyor, ne gerek var ki maliyeti artırmaya..

Kapitalist düzen ile alakası yok,kaynakları israf etmeme ve gereksiz pahalılığın önüne geçmek için bunu yapıyorlar. Çoğu gelişmiş ülkede arabalar en fazla 10-15 sene kullanılıyor,yine elektronik aletler yeni teknoloji ile çöp oluyor.

Arkadaş hangi aracında bu kadar sorun yaşadı bilmiyorum ama yeni araçların birçoğu belli bir yaşa ve kmye kadar sorun çıkarmazlar,rutin bakımını yapar geçersin.Eski araçlar bu konuda daha güvenilmezdi,tabi teknolojileri de daha basitti.
  • Ahahaha!! Arkadaşlar bazı soruların cevaplarını güzelce vermiş. Türkiye için üretilen neredeyse hiçbir araba yok. Türkiyedeki vergiler düşünülüp araba üretilseydi, dediğinizin aksine, üreticilerin Türkiye piyasasına özel olarak kalitenin iyice aşağı çekildiği Türk piyasasına özel modeller üretmesi, araçların vergisiz satış fiyatlarının düşürülmesi, böylece tüketiciye daha az vergi ödetip fiyat avantajı yakalaması beklenirdi.

Türkiye'yi sallayan yok. Ben olsam ben de sallamam. Çünkü fiyattan bağımsız alıyor abi adam. Göreceli fiyata bakıyor. Alternatiflerle karşılaştırıyor. Makul olanı alıyor. "Lan 3-4 yıllık birikimim bir boktan C sınıfı arabaya verilir mi?" demiyor. O araba alınacak. ortalama fiyat 100.000TL de olsa alınacak. Göreli fiyat önemli. Böyle bir piyasada ben olsam Türkiye'yi ben de sallamam. Çünkü Türk kullanıcısının beğenisine hitap eden modellerim varsa, öyle ya da böyle göreli fiyatta kendime doğru dengeyi bulur iyi satış yaparım gene.

Gelelim asıl sorunuz olan kalite mevzusuna...
    Dünya üzerinde üretim kalitesi düşmeyen tek bir ürün bulamazsınız. Hatta çoğu üründe ömür kısıtlaması vardır. Printerların çoğu 3-5 yılda bozulması için özel olarak dizayn edilmiştir. Otomobillerde bu şükür ki henüz yok. Ancak şu var: Tamir etme abi, değiştir. Şöyle ki, eskiden bir ECU dünyanın parası idi ve bozulursa beyinciye giderdin, tamir ederdi. Hoş şimdi de ediyor; ama üretici tamir edilmesi için üretmemiş. Kapalı kutuda üretiyor. Kutuyu kırıyorsun falan... ECU şimdi daha ucuz.

Eskiden benzin pompaları pahalı idi. Saab'ın benzin pompası 2004 yılında bozulduğunda 400TL idi. Bugün 400TL'ye o arabaya pompa rahatlıkla alabilirim. Ama 2004 yılında 400 TL bugünün 1000TL'si idi. O gün o pompayı tamir ettirip bindim. Bugün alacağım pompa bozulursa tamir edemem. Çöp olur.

Bütün ürünler tüketip yenisini alma mantığı üzerine dayalı. Dolayısı hiçbir ürünün zamanla kalitesinin artacağını düşünmeyin. Hep kalite düşecek. Karşılığında size daha çok özellik veya daha ucuz fiyat verecekler, ki öyle oluyor.

30 yıl önceki Golf bugünkü Polo'dan çok daha küçük. 30 yıl önce Golf'e verilen para bugüne çekildiğinde bugünkü Golf alınabilir. Fazladan ABS, ESR, elektronik sistemler, camlar, 6 airbag, sayamayacağım daha bir çok özellik daha ve çok daha büyük bir araba almış oldunuz. Bunun bir kısmı gelişen teknolojinin maliyeti düşürmesi sayesinde. Bir kısmı malzeme kalitesinden ve üretim kalitesinden ödün verme sayesinde. 30 yıl önceki golf bugün çalışıyor. 30 yıl sonra da çalışacak. Bugünkü Golf 30 yıl sonra çalışacak mı? Sanmıyorum.

Kapitalizme hoş geldin. İlk başta sana aynı paraya daha çok konfor, donanım, büyüklük verdiğini sanırsın. Ancak zamanla en önemli şeyi senden çaldığını anlarsın: keyif!

• quote:

Orijinalden alıntı: tenekekutu

quote:

Kapitalist düzen.maliyeti düşürüp kar artırma çabası.adam dandikte yapsa satıyor, ne gerek var ki maliyeti artırmaya..

Kapitalist düzen ile alakası yok,kaynakları israf etmeme ve gereksiz pahalılığın önüne geçmek için bunu yapıyorlar. Çoğu gelişmiş ülkede arabalar en fazla 10-15 sene kullanılıyor,yine elektronik aletler yeni teknoloji ile çöp oluyor.

Arkadaş hangi aracında bu kadar sorun yaşadı bilmiyorum ama yeni araçların birçoğu belli bir yaşa ve kmye kadar sorun çıkarmazlar,rutin bakımını yapar geçersin.Eski araçlar bu konuda daha güvenilmezdi,tabi teknolojileri de daha basitti.

Kaynakları israf etmeme ve gereksiz pahalılığın bu iş için kullandıkları kılıf olduğunu düşünüyorum.
    Edit. Ayrıca kalite düşürülerek ve kısa ömürlü ürünler üretilerek bir sirkülasyonda sağlanıyor.suni bir tüketim algısı oluşturuluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Emir -- 22 Haziran 2015; 16:24:56 >

• quote:

Kaynakları israf etmeme ve gereksiz pahalılığın bu iş için kullandıkları kılıf olduğunu düşünüyorum.
    Edit. Ayrıca kalite düşürülerek ve kısa ömürlü ürünler üretilerek bir sirkülasyonda sağlanıyor.suni bir tüketim algısı oluşturuluyor

Ben de eskiden öyle düşünüyordum ama değil maalesef. Şirketler anketler yapıyorlar bir ürünü ne kadar kullanıyor diye kullanıcılar.Bunu çevremden de gözlemleyebilirsin,belli aralıklarla ihtiyacı olmasa bile değiştiriyorlar. Haliyle şirketlerde buna göre üretim yapıyor. Bazı şirketler veya her şirketin bazı ürünleri var uzun dönem kullanılacak türden maalesef bu ürünleri hep meraklısı alıyor,istendiği kadar satılmıyor. Büyük şirketler çok sık anket yaptırırlar ve tüketiciye göre hareket ederler, örneğin X otomobil firması ile Y otomobil firmasının kullanıcıları arasında bile farklar var haliyle X firması diyelim ki 20 sene sorunsuz gidecek araç yaparken Y firması 15 sene de kalıyor. Hatta bazı üreticiler kullanım kitapçığında bunu yazar bile bu aracın ekonomik ömrü şu kadar senedir diye.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.