Şimdi Ara

Yeni nesil AMD ekran kartlarındaki boşta güç tüketim sorunun çözümü VRR olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
640
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni nesil AMD ekran kartlarındaki boşta güç tüketim sorunun çözümü VRR olabilir
    Bilindiği üzere Radeon RX 7900 XT ve RX 7900 XTX kartlarında boşta yüksek miktarda güç tüketim sorunu yaşanıyor. Bu kartların 4K çözünürlüklü ekran veya çoklu monitör yapılandırmasıyla kullanıldığında sistem boşta olduğunda yüksek güç tüketimi sorunuyla karşılaştığı ve tüketimin 100W’a kadar çıkabildiği biliniyor. Şimdi ise bu sorunun bir çözümü bulunmuş olabilir: VRR.

Boşta güç tüketiminin çözümü VRR

Kullanıcılar, Radeon grafik kartlarının boşta çalışırken yüksek güç kullanımından şikayet ediyorlardı. Bu özellikle yüksek yenileme hızlarında çalışan çoklu monitör kurulumları için endişe verici bir durum. ComputerBase’in testlerine göre bu tür sistemler GeForce muadillerine göre çok daha yüksek olan 100+ watt'a kadar güç tüketimi yapabiliyorlar. Yayın organı tarafından yapılan testlere göre RX 7900 XTX, Değişken Tazeleme Oranı (VRR) ya da değişken yenileme hızınına sahip monitörlere bağlandığında çok daha az güç tüketiyor.

Yeni nesil AMD ekran kartlarındaki boşta güç tüketim sorunun çözümü VRR olabilir
    VRR (Adaptive Sync, FreeSync veya G-Sync olarak da bilinir) ayarı Windows ve AMD sürücülerinde bulunuyor ve AMD sürücüleri artık bu özelliği otomatik olarak etkinleştirebiliyor. VRR etkinleştirildiğinde sistem boştayken ve pencereler hareket ettirildiğinde tek ve çift monitör kullanımında tüketim çok daha iyiydi. Bununla birlikte, SDR modunda video oynatmada büyük bir değişiklik yok gibi görünüyor. Bu arada ekranın 4K çözünürlük kullanıp kullanmadığının önemli olmadığını, daha önemli olanın yenileme hızı olduğunu belirtelim.

Ayrıca Bkz.Son AMD sürücü güncellemesi devasa performans sorunlarına neden oluyor

VRR etkin olduğunda en büyük fark 144Hz tek ve çift monitör kurulumunda görülüyor. Bu kurulumda RX 7900 XTX, RTX 4080 modellerinden bile daha düşük tüketim sergiliyor. Ayrıca, daha iyi sonuçlar gösteren sadece RDNA3 mimarisi değil, aynı zamanda eski Radeon 6000 modelleri de, ancak burada fark çok daha küçük. Bu özelliği aktif hale getirmek için VRR uyumlu bir monitör gerektiğini de aktaralım. 

Kaynak:
    videocardz.com
    AMD Radeon RX 7900 XTX idle power consumption drops from 104 to 20 watts on 4K 144Hz monitor once VRR is enabled - VideoCardz.com
    https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-7900-xtx-idle-power-consumption-drops-from-104-to-20-watts-on-4k-144hz-monitor-once-vrr-is-enabled

Kaynak:https://www.computerbase.de/2023-07/grafikkarten-leistungsaufnahme-idle-2023/

• AMD ekran kartlarıyla sıkıntı yaşayanlar için çözüm adımlarını paylaşıyorum:

- Driver uninstaller ile sürücüyü kaldır
    - 15 ay önceki sürücüyü kur
    - PSU'yu değiştir
    - Hızlı başlatı devre dışı bırak
    - Undervolt yap
    - Frekansları düşür
    - Frekans steplerini kaldır, frekansı sabitle
    - Adrenalin'den ek özellikleri kapat
    - Bilgisayarı kapat
    - Kartı sat
  • AMD ekran kartlarıyla sıkıntı yaşayanlar için çözüm adımlarını paylaşıyorum:

- Driver uninstaller ile sürücüyü kaldır
    - 15 ay önceki sürücüyü kur
    - PSU'yu değiştir
    - Hızlı başlatı devre dışı bırak
    - Undervolt yap
    - Frekansları düşür
    - Frekans steplerini kaldır, frekansı sabitle
    - Adrenalin'den ek özellikleri kapat
    - Bilgisayarı kapat
    - Kartı sat

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 1 Ağustos 2023; 14:44:42 >
  • Tipik nvidia fan boy işte gülün geçin

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Ciddi ciddi okuyordum hocam

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Stenoz kullanıcısına yanıt

AMD zede daha doğru bir tabir olur. Ömrümden 1 yıl yedi kart.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

XFX RX6800XT Speedster Merc 319 | PNY 16X2 32 GB 3200 MHz XLR8 | WD 1TB | | Seagate IronWolf 6 TB | Sabrent Rocket 1 TB | Samsung 980 NVME 1 TB

Sistem Tercihlerimdeki Her Ürün Hakkında Soru Sorabilirsiniz
  • Çetooooo kullanıcısına yanıt
    Mpo'nun açılımı nedir?

Daha Fazla Göster
  • Muğla petrolleri ofisi hocam.

Multi plane overlay

XFX RX6800XT Speedster Merc 319 | PNY 16X2 32 GB 3200 MHz XLR8 | WD 1TB | | Seagate IronWolf 6 TB | Sabrent Rocket 1 TB | Samsung 980 NVME 1 TB

Sistem Tercihlerimdeki Her Ürün Hakkında Soru Sorabilirsiniz
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    6 aydır rx 6700 kullanıyorum hiçbir sorunum yok

1.5 yıl rx570 kullandım 0 sorun

• Rx 570 ile ömrümden ömür gitti. Her şey tam toparlanmışken sanırım olan 20.xxxxx sürücüsü gelmişti arayüzün yep yeni olduğu, ekran kartının içine etti allahtan satıp kurtulmuşum.

Yalan yok baya f/p idi ve nitro+ modeli baya kaliteliydi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşa katılıyorum yıllardır amd kullanıyorum nvdiada kullandım amdde daha az sorun yaşadım. Ben anlamadım sorun yaşayanları. Antilag ve sharp özelliği amd nin çok kaliteli olduğu için amd kullanıyorum. Ayrıca fp ürünü fazla parası olan 4080 alabilir.

• Hiç bir sorun yaşamadım.Her 6 ayda bir ana sürücüde (nvidia kullanırken de yaptım) tüm driver'ları siler yeniden yüklerim

Sorun yaşamış olabilirsiniz yanlış anlamayın ama ben bir çok amd'de sürücü sorunu var diyenlerin psu'larında sorun olduğunu düşünüyorum.En basidi wattman hatası.1 kez bile almadım.800W 80+ psu ile kullanıyorum, tüm ram'ler aynı

ha bu arada belirteyim yaptığım ayarın her restartta standarta dönmesi beli delirtiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whitebeard. -- 3 Ağustos 2023; 1:39:10 >
    |Ryzen R7 5800X3D(artık yok satmak zorunda kaldım)|Gigabyte X370 G5||Crucial Ballistix 2X8 RGB|XFX 6900XT MERC319|Corsair RM750x|Bitfenix Pandora|JM Donkey 512GB M2| WD Blue1TB|CM Seidon 240[4 SP 120]|
    Lucy
  • Aynen 1 sene kadar rx 570 kullandım 0 sorun

1 senedir de rx 6600 kullanıyorum 0 sorun

ne undervolt ne başka bir şey yaptım ddu ile kaldırıp öyle kurdum sürücüleri.

Sorun yaşadığını söyleyen bunca insan da yalan söylemiyor elbette. Ben mesela 3-4 defa yeni Radeon sürücüsü yükledikten sonra takılma var diye hemen eski sürücüye dönmüştüm meğer oyunu ilk kez yeni sürücüyle çalıştırınca shader cache stuttering denen bir sorun oluyormuş oyuna ikinci kez girince bu sorunun ortadan kalktığını gördüm. Tabi tüm bunlar bazı insanları rahatsız edebiliyor haklı olarak. Ben memnunum hatta rx570 den memnun kaldığım için rx6600 aldım yoksa nvidia alacaktım.

Intel Core i5-8400 (6-Core up to 4.00 GHz) 8.Gen - Asus TUF B360-Plus Gaming 8.Gen DDR4 Anakart - Sapphire Radeon RX570 PULSE OC 4GB - Kingston HyperX Fury Black 2 x 8GB, DDR4-2400MHz - HX4 Ram - Corsair Carbide Serisi SPEC-01 VS600W - Samsung 860 Evo 250 GB Ssd - LG 27" 27MP59G IPS Full HD HDMI Gaming Monitor - Samsung 1tb hdd - Seagate 1tb hdd - Windows 10 Home Edition 64bit
  • dh gene haberciliğini konuşturmuş. bari resmi azıcık editleyeydiniz de olayın sadece amd kartları ilgilendirmediğini farketmemizi engelleyeydiniz. orda bi kaç tane arc ve rtx kartlar görüyorum ki onlarda da durum facia. dahası rtx rtx 4080 lerde falan daha tersine neden oluyor.
    ayrıca bu testleri kim yaptı bilmem ama arkadaşlarımda bu kartlar var ve böyle şeylerden bizim gibi eski r ve rx kullanıcılarından çok farklı şikayetleri yok. aynı şeyleri eski kartlar da da yapıyoruz ve büyük fark yeni nesiller de de eskilerde de bu tablolardaki kadar yok.
    dahası ben vrr nin güç tüketimi ile alakasını da pek anlayamadım. bu yırtılmaya ve görüntü bozulmasına yönelik teknoloji ile enerjinin alakası ne?dahası vben neden kendi pclerimde bi fark göremiyorum?

• Ne AMD imis ya?Su kartları kullanıp 6600,6700,6800,6900,7000 serisi adam gibi oyun oynayıp,Film muzik dinleyen 1 tane Allahın Kulu yok mu?

Bu kadar mı sorunlu bu kartlar?Eve bocek falan da yapıyor mu?

yok sorun falan ya amd ye özgü. aha şuı anda rx580 kullanıyoryum. şu anda vram 1750 mhz de. amd 144 hz ve üstü monitörler kullanınca düşük vram hızının siyah ekrana neden olduğunu bulup kartın frekanslarını yüksekte tutmakta bulmuş çözümü. aynı çözüm şu anda intel hd ve nvidia kartlarda da var. arkadaşlarımda rtx3060 3070 ler var. hepsinde de kartların ramleri yüksek frekansta.

vrr yi aşu anda aktive ettim hiçbir değişiklik de yok.

haberi yapan ne yaptığının da farkında değil. hangi firmayı baltaladığının da değil.

Troll ve hater tayfasını bir kenara bırakacak olursak, sorunlar karşısında genelleme yapılan yorumlarda gördüğüm, satın alınan ürünle ilgili sorun yaşandığında tüm markaya

karşı adeta kan davası güdülmeye başlandığıdır. Aşırı duygusal insanlarız vesselam.

Forumun TV bölümünde de böyle, telefon ve ekran kartında da. :)

detonator sürücülerinden beri ekran kartı değiştiririm. ekran kartlarında sorunlar pek yazılım tarafında olmuyor açıkçası. zaten hotfix diye birşey var.

sorun 3 yerde yaşanıyor. 1 - kart üreticileri 2- chip üreticileri 3- anakart üreticileri

iyi kart üreticilerinde bile bazen büyük sorunlar yaşanabiliyor. bknz: 1080ti dan sonra batma yoluna giren EVGA, 6000 serisinde Sapphire, vs...

bazen de chip üreticileri berbat seriler çıkartabiliyor. nvidianın fx5200 den attığı gibi bir kazığı ben daha görmedim bu ekran kartı aleminde

son olarak da bazı anakart üreticileri saçma sapan kartlar çıkartabiliyor. bakınız: işlemci yakan Asus, saçma sapan bios desteği suna Gigabyte, vs...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ebenama -- 11 Aralık 2023; 17:54:35 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.