Şimdi Ara

YAZILIMDA DİPLOMANIN ÖNEMİ (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
5
Favori
8.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mghfreud

    Cok tesekkurler hocam ayrintili cevap icin. Bir yorumum ve iki sorum olacak.

    Yorum: Çok ayrıntılı bilgim yok L1 vizesi konusunda, 2 örnek biliyorum sadece, yakın arkadasım biri. Maalesef L1 vizesi çok bağlayıcı. Başka şirketlerde çalışamıyorsunuz. H1 vb vizeler gibi minimum maaş limiti de yok. Bu nedenle piyasanın çok altına ve sadece sizi getiren şirkette çalışabiliyorsunuz. Yeni mezun yazilimci maaşlarının silikon vadisinde yaklaşık brüt 140-160k$ olduğu zamanlarda(2014-2015 civarı) 5 yıldan fazla tecrübesi olan adama 75k$ brüt maaş veriyorlardı. (Şirketin Türkiye ofisinden L1 ile transfer olmustu, doların 2 lira olduğu yıllarda). Ucu ucuna geciniyordu ve başka şirkete geçemiyordu. Eğer geçiş yapacaksanız buna dikkat edin. En azından ayrıntılı araştırın. (“Belki son 5 yılda L1 şartları iyilestirilmistir” diyeceğim ama Trump H1i bile zorlaştırdı).


    Soru: 1) Hocam çalışma şartları nasıl? Sizin ofiste geçirdiğiniz, örneğin 7-15 saatleri arası dışında, daha çalışmanızı bekliyorlar mi? Slack üzerinden sürekli mesaj yazıp duruyorlar ve bakmanızı bekliyorlar mi? Haftalık reel çalışma saatleri ne kasar uzun? Amerika’da bu çok uzun(benim özelimde 50-55 saat çivari, pandemi döneminde 60-70 saat civarına cikti) ve beni biraz yordu, direk Avrupa ya da Türkiye’den doğru uzaktan bir Avrupa şirketine çalışsak, haftada 40 saat yeter mi?

    2) Avrupa’nın diğer ülkelerinde bildiğim kadarıyla gelirler çok artmıyor tecrübe/kıdem arttıkça. Polonya’da durum nasıl? (Google Polonya’da artışlar baya iyi görünüyordu aslında ama Polonya’nın maaş kültürünü yansıtmıyordur büyük ihtimalle)

    L1B vizesinin baglayiciligi cok evet. Cunku buna sahip olmaniz icin sirket icerisinde yapilan bazi isleri yapma yeterliliginiz oldugunu ispatlamaniz gerekiyor. Ornegin bunu almanin bir yolu sirketin kendi cozumu olan bulut sistemine hakim olup, sirketin sizi Amerika'ya tasiyabilmesi icin sirketin size ihtiyaci oldugunu ispatlamaniz gerekiyor. Ve bu durum sirketin size karsi olan elini guclendiriyor. Bunun sonucunda da ortalamanin altinda bir maasa calismanizi teklif edebiliyor. Benim durumum da biraz boyle acikcasi. Fakat Amerika'da 1 yil kaldiktan sonra sirket size isterseniz yesil kart icin sponsor olabiliyor. Burada da BlueCard denen oturum/calisma izni/avrupa birligi ulkeleri arasi seyahat serbestligi saglayan karti almami sirket sagladi. Bu durumda ben de sizin soylediginiz gibi, eger hala Amerika'ya gecmek istiyorsam maas durumunu tekrar degerlendirecegim. Olur da terfi alirsam tabi ki eski anlastigim maas uzerinden gidecegimi sanmiyorum. Anlasmamin guzel tarafi su. Istedigim takdirde Polonya'da kalmaya devam edebilirim. Veya sirketin ofisinin oldugu herhangi baska bir ulkeye transfer etmesini de talep edebilirim. Eger o ulkede gidecegim pozisyon uygunsa, maas vs konusunda anlasabiliyorsak, ve oraya gitmeme engel herhangi bir vize vs durumu yoksa, bu da bir cozum benim icin.


    Calisma sartlarina gelince durum soyle: Su anda hala evden calismaya devam ediyoruz. Isteyen ofise de gidebiliyor, ama sirketin onerisi mecbur kalmadikca gitmeyin seklinde. Calisma saatimi doldurduktan sonra kimse beni ofiste tutmak icin zorlamiyor. Calisma saatim disinda kimse bana telefon etmiyor, su isi bitirdin mi vs gibi sorular sormuyor. 2 haftaligina Turkiye'ye gelmistim ailemi gormek icin, tek bir mesaj almadim sirketten, ki yoneticimin soyledigine gore ulasmaya calismak bile suc teskil ediyor aslinda. Haftalik reel calisma saati 35-40 saat arasi (Gunluk 8 saate ogle arasi dahil). 1 yildir buradayim, toplamda yaptigim fazla mesai 10 saati gecmez. Ki bu mesaiyi de kendi istegimle yaptim, kimse bana bu isi bitirmeden cikamazsin vs demedi (Bunlari yaziyorum cunku bunlar daha once basima gelen seyler). Zaten 2 haftalik sprintler halinde calisiyoruz. Ekibin belli bi 'velocity'si var. Ekip olarak da senden beklenen, ornegin her sprintte 12 civari 'story point' teslim etmen. Bunu yaptigin surece kimse o 2 haftayi nasil gecirdiginle ilgilenmiyor. Isini zamaninda bitirdigin surece ister geri kalan zamanini yeni teknolojiler ogrenmek icin harcayabilirsin, veya bos bos internette de gezinebilirsin. Bos duruyorsun diye sana surekli is itelenmesi durumu yok. Su an is yaptigimiz musterimiz Amerikan sirketi, ve dediginiz gibi onlarin kritik kurulum donemlerinde vs gunde 8 saatin cok uzerine cikabildigini biliyorum, bizde bu durum soz konusu degil. Maas artisi konusunda henuz cok net arastirmadim diyebilirim. Fakat daha gecen hafta Polonya'daki baska bir sirketten teklif aldim, su an aldigim maasin %20 fazlasini istedigimde tamam demislerdi. Bu yuzden kidemle birlikte alacagin maasin da tatmin edici olacagini dusunuyorum.





  • her şeyin olsa bile issiz kalırsın bence. herkes yazılımcı olmaya calısıyor saçmalamayın ne olur! herkes yazılımcı olabilir mi? milyonlarca insan yazılım diyor halk kafayı yedi. nerde cok pasta payı var nerede rekabet yok diye düşün
  • Diploma önemsiz değil ama işi biliyorsan diplomasız da iş bulursun ama Türkiye'de bir çok şirkette sıkıntı olur. Büyük şirketlere hiç giremeyebilebilirsin ama ingilizcen iyiyse işi de biliyorsan diploma bunlardan sonra geliyor. Tabi mezun olduğun üniversitenin sana yapacağı katkıları hesaba katmıyorum salt diplomadan bahsediyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi

    Forum iyice sacma sapan hale geldi diye 40 yilda bir ugruyorum, ayni tas ayni hamam. Kulaktan dolma, kaynatasinin bacanaginin dayisinin kizini ornek veren arkadaslarla dolu.


    gorusumu yazmadan once kendi durumumu yazayim. teknik universitelerin birisinin muhendislik bolumunden atildim. universitenin ilk yilinda calismaya basladim, okul ile isi bir arada goturemedim bir kac kez afla okula dondukten ( askerlik sebebi ile ) geri alinmamak uzerine tamamen atildim. Diplomam yok, durumum bu sekilde.


    Turkiye'de 15 yila yakin banka, uluslararasi sirketler, gsm operatorleri gibi buyuk kuruluslarda calistim kimse bana diploman nerede diye sormadi. Junior developerliktan bir kac ekibin sorumlusu oldugum pozisyonlarda bulundum, terfi alirken de diplomanin etkisi oldugunu dusunmuyorum.


    5 yildan uzun zamandir Hollanda'da calisiyorum, buraya gelirken de burada is degistirirken de kimse diploma sormadi ( zaten cv'de egitim kisminda yaziyor acik acik )

    Burada calistigim sirketler de borsaya acik, milyar dolarda fazla degeri olan teknoloji sirketleri.


    20 yila yakin tecrubem var, diyebilirim ki keske hakkini vererek saglam computer science okuyabilseymisim ( matematik muhendisliginden atildim )

    Okulun, computer science ve matematigin yazilimda hic bir ise yaramadigini dusununen adam buyuk ihtimalle belli basli frameworkler ile crud disinda uygulama yazmamistir.

    Stack, tree gibi temel veri tiplerini dahi bilmeyen bir suru okullu ya da alayli yazilimci var. Sektor buyuk, eli is tutan herkese ekmek var. Crud yazan da para kazaniyor yapay zeka ile ugrasan da. Her sektorde oldugu gibi bizim sektorde de farkli yetkinlikler icin farkli isler var. Bu sartlar altinda okul gereklidir ya da gereksizdir diye kesin yargida bulunmak hic tecrubesi olmayan insanlarin varabilecegi bir yargi.


    FAANG'larda calisan arkadaslarim var, aralarinda benim gibi diplomasiz olanini tanimiyorum. Hem Turkiye'de 10 yil kadar once hem de burada bir yil once Amazon'un gorusmesine davet aldim ikisinde de basarisiz oldum. 10 sene once junior, gecen yil senior ( sd3 ) seviyesi icin gorustum her ikisinde de computer science eksigim yuzunden elendim. Bu gorusmelerde okula bakmiyorlar ama iyi bir cs egitimi almamis adamin gorusmelerden gecebilmesi de neredeyse imkansiz. Arada istisnalar vardir tabi ki ama buyuk ihtimalle bu istisna siz degilsiniz.


    Yazilimda diplomadan cok aldiginiz egitim ve buna bagli olarak bilgi seviyeniz onemlidir. Yurt disinda calismak icin ise Turkiye'deki universite diplomasinin hemen hemen hic onemi yok. ODTU de Sutcu Imam da onlarin gozunde bir, alt tarafi Turkiye'de bir universite.


    Bununla beraber universite ise size sadece egitim vermekle kalmaz. Universite insana genis bir bakis acisi, farkli insanlari tanima imkani, sosyallesme ve yabancilarin soft skills dedigi yetenekleri gelistirmenize imkan verir.

    Bu abinin dediklerini oku.. Sana çok yol gösterir. Bazen doğru cevaplar bulmak için çok fazla araştırma yapmana gerek yok. Gözünün önündedir.





  • mehxpal M kullanıcısına yanıt

    çok dogru söylemişsiniz hocam hindistan ingiliz sömürgesi oldugu için matematikte sadece logaritma ögretmişler adamlar yazılımda dünya devi vede rover markasını satın aldılar nasada bile hindistanlı çok çalışan var. yazılımın gücüne örnek verirsek hindistanlı rover marka jiplerde 9 hp zf şanzıman kullanırken yazılımları iyi oldugu için sorunsuz çalışıyor amerikalı jeep marka jiplerde 9 hp zf şanzımanlar sorunlu. hindistan yazılım konusunda örnek alınması gereken ülkelerden.

  • Ehliyeti olmayan bir Taksi şoförü düşünün. Ben çok iyiyim diyor. Hem soldan, hem sağdan giderim, en kısa yoldan hedefe ulaşırım diyor.

  • İşsizliğin bu kadar arttığı dönemde biyoloji mezunu olup istatistik mezunu olup yazılım işlerinde çalışanları gördüm o yüzden diploma tabi ön ayak olurda Türkiye gençleri de artık Hindistan gibi çocukluktan yazılıma atılacak gibime geliyor :D Hindistanda çocukluktan aileleri çocuklarını yazılıma zorluyormuş diye duydum ben bile yazılım alanına yönelik youtube'dan dersler dinledim python css temellerini gördüm biraz ama yeterli değil tabş.

  • Bir diploman varsa, bu demek ki, bir şeyler öğrenmişsin. O halde o alan ile ilgili bir proje de geliştirebilirsin.


    Kod yazmasını öğrenmek kimseye bir şey kazandırmaz. Fibonacci hesplar oturursun bilgisayarın başında.

  • türkiyede alaylı dediğin adamların %99,99 'u babasının bu adam olmaz , serseri olup başımıza kalacak deyip mesleğe verdiği , okumaya yüzüde kafası da olmayan gerizekalı tiplerdir. sorsan diploma ne yeaa diye gezer . madem tek elle diploma projesi yapıyorsun gir fakülteye desen sütçü imam'ı kazanamaz ama cebindeki 20 liralık bimcell tarifesiyle sağa sola ahkam keser.

  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt
    Defolup gidin duyarınızı öfkenizi başka yerlere kusun gençleri üniversiteye tıkıp ,bes para etmez adamlar metreslerıne boncuklu don almak için derslerden bırakır,bir milyon handikap gecıp okulu bitirir bu sefer kel göbekli ilkokul mezunu adamlar 3000tl (300euro) maaş vermemek için bır milyon nitelik ister ,bir milyon dalga gecer ,yandakcılarıda eşek gibi gelip dippplammeeey önemmliyee yeeaaa.

    O sikik üniversiteleride yarıştırmayı bırakın odtü itü ,boğaziçi süttçü imamda hiç bir farkı yok. Hepsi aynı
  • mehxpal M kullanıcısına yanıt

    Benim de diplomam yok. İlk okulu bile okumadım. Okuma yazma mı? hiç bilmem. Geçende Amerik'da bir yerde işe baş vurdum ve haftaya gel hemen başla dediler. Beyaz sarayda Başkanlık yapacakmışım.


    Hadi sende bu yazıyı bir yerine sok.

  • mehxpal M kullanıcısına yanıt
    mark zuckerberg bile gitti harvarddan üniversite diplomasını aldı :D bu kelekler de hala üni okumayınca zengin olacaklarını zannediyorlar :D elon muskta da doktora var onu kimse söylemiyor okul okuyamayan jack ma ile konuşmasını izleyin nasıl dalga geçiyor adamla adam anlamıyor hiç bir şeyi,
  • Onlar da başkalarının palavrasının kurbanı. Her palavracı bir başka palavracıyı kendine referans gösterir. İyi konuşan işi götürür sanıyorlar. Yanılgılarının farkına vardıklarında zaten hayatlarının önemli bölümü de geçmiş olacak.

  • Yahu bu kadar basit bir konuda neden bu kadar tartışma dönüyor anlamıyorum. Mantık çok basit, eğer imkanın varsa üniversite mezunu olmanın sana zararı olmaz faydası olur.


    Ama imkanı olduğu halde "yav zaten üniversite gereksiz" deyip üniversite okumayan gerizekalıdır.

  • Birileri kasıtlı ve planlı olarak gençlerimize okumamayı dayatmaya çalışmıyorsa, sözünü ettiğin gerizekâlılar kendilerinin haklı olduğunu dayatmak istiyor.


    Zamanında bana da dediler "Türkler aslında okumuyorlar,, el işlerinde çok başarılar ve çok ta aranıyorlar" diye. Ve bende inanmak istmesemde bilinç altıma bu söz yerleştiği için okulumu yarıda bıraktım.


    Bu dayatmalar bu kadar etkili olabiliyor. Benim dışımda da bir çok yetenek aynen öyle yapmış, sonradan duydukça farkına vardım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K110 -- 8 Kasım 2020; 21:32:44 >
  • Aynen öyle 10k altı çalışmak enayilik. Siz akıllısınız iş veren de salak. Ülkede işsiz üniversiteli kaynamasının sebebi bu olsa gerek. Devletin maaşları belli zaten. Bunun haricinde istersen ağzınla kuş tut adam akıllı bir özgeçmişin ve tecrüben yoksa hakkettiğiniz maaş 3 bilemedin 5 k dır. İşe ihtiyacı olan sizsiniz tecrübeye ihtiyacı olan sizsiniz. Gelip 3 5 yıl tecrübe kazanacak iş öğreneceksiniz birde üzerine 10 k para .. Sonra şirketin tam işine yarayacak kıvama geldiğinizde tazminat alıp basıp gedeceksiniz. Öyle bir aptal iş veren varsa pm at bende başvurayım

  • quote:

    Orijinalden alıntı: selimyuksel

    Aynen öyle 10k altı çalışmak enayilik. Siz akıllısınız iş veren de salak. Ülkede işsiz üniversiteli kaynamasının sebebi bu olsa gerek. Devletin maaşları belli zaten. Bunun haricinde istersen ağzınla kuş tut adam akıllı bir özgeçmişin ve tecrüben yoksa hakkettiğiniz maaş 3 bilemedin 5 k dır. İşe ihtiyacı olan sizsiniz tecrübeye ihtiyacı olan sizsiniz. Gelip 3 5 yıl tecrübe kazanacak iş öğreneceksiniz birde üzerine 10 k para .. Sonra şirketin tam işine yarayacak kıvama geldiğinizde tazminat alıp basıp gedeceksiniz. Öyle bir aptal iş veren varsa pm at bende başvurayım

    ooo "is var, begenen yok. genclerimiz tembel tembel" tayfasi da gelmis. 5k icin senin gibi isveren ile ugrasan adam hakikaten sifirdir. onu al egit, senin gibi isverenin agzina bakan olsun.


    arkadaslar bu gibi adamlar ile ugrasmamak icin yurt disi hedefleyin. yoksa bunlar gibileri emeginizi somurur. butun gun is ogreniyorum adi altinda legacy spagetti php kodlari ile nakliyecilere site yapar durursunuz. 2008'de kaldi bunlarin hepsi.


    adam 3k 5k dedi lan. istanbul'da dogru duzgun evin kirasi 3k anasini satayim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41040413 -- 12 Kasım 2020; 11:44:37 >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.