Şimdi Ara

YAZILIMDA DİPLOMANIN ÖNEMİ

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
5
Favori
8.890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • yorumlarınız sertifikalar mı önemli diploma mı

    YAZILIMDA DİPLOMANIN ÖNEMİ



  • Forum iyice sacma sapan hale geldi diye 40 yilda bir ugruyorum, ayni tas ayni hamam. Kulaktan dolma, kaynatasinin bacanaginin dayisinin kizini ornek veren arkadaslarla dolu.


    gorusumu yazmadan once kendi durumumu yazayim. teknik universitelerin birisinin muhendislik bolumunden atildim. universitenin ilk yilinda calismaya basladim, okul ile isi bir arada goturemedim bir kac kez afla okula dondukten ( askerlik sebebi ile ) geri alinmamak uzerine tamamen atildim. Diplomam yok, durumum bu sekilde.


    Turkiye'de 15 yila yakin banka, uluslararasi sirketler, gsm operatorleri gibi buyuk kuruluslarda calistim kimse bana diploman nerede diye sormadi. Junior developerliktan bir kac ekibin sorumlusu oldugum pozisyonlarda bulundum, terfi alirken de diplomanin etkisi oldugunu dusunmuyorum.


    5 yildan uzun zamandir Hollanda'da calisiyorum, buraya gelirken de burada is degistirirken de kimse diploma sormadi ( zaten cv'de egitim kisminda yaziyor acik acik )

    Burada calistigim sirketler de borsaya acik, milyar dolarda fazla degeri olan teknoloji sirketleri.


    20 yila yakin tecrubem var, diyebilirim ki keske hakkini vererek saglam computer science okuyabilseymisim ( matematik muhendisliginden atildim )

    Okulun, computer science ve matematigin yazilimda hic bir ise yaramadigini dusununen adam buyuk ihtimalle belli basli frameworkler ile crud disinda uygulama yazmamistir.

    Stack, tree gibi temel veri tiplerini dahi bilmeyen bir suru okullu ya da alayli yazilimci var. Sektor buyuk, eli is tutan herkese ekmek var. Crud yazan da para kazaniyor yapay zeka ile ugrasan da. Her sektorde oldugu gibi bizim sektorde de farkli yetkinlikler icin farkli isler var. Bu sartlar altinda okul gereklidir ya da gereksizdir diye kesin yargida bulunmak hic tecrubesi olmayan insanlarin varabilecegi bir yargi.


    FAANG'larda calisan arkadaslarim var, aralarinda benim gibi diplomasiz olanini tanimiyorum. Hem Turkiye'de 10 yil kadar once hem de burada bir yil once Amazon'un gorusmesine davet aldim ikisinde de basarisiz oldum. 10 sene once junior, gecen yil senior ( sd3 ) seviyesi icin gorustum her ikisinde de computer science eksigim yuzunden elendim. Bu gorusmelerde okula bakmiyorlar ama iyi bir cs egitimi almamis adamin gorusmelerden gecebilmesi de neredeyse imkansiz. Arada istisnalar vardir tabi ki ama buyuk ihtimalle bu istisna siz degilsiniz.


    Yazilimda diplomadan cok aldiginiz egitim ve buna bagli olarak bilgi seviyeniz onemlidir. Yurt disinda calismak icin ise Turkiye'deki universite diplomasinin hemen hemen hic onemi yok. ODTU de Sutcu Imam da onlarin gozunde bir, alt tarafi Turkiye'de bir universite.


    Bununla beraber universite ise size sadece egitim vermekle kalmaz. Universite insana genis bir bakis acisi, farkli insanlari tanima imkani, sosyallesme ve yabancilarin soft skills dedigi yetenekleri gelistirmenize imkan verir.

    lol. asgari ucret filan demis. vasifsiz adamlarin yaptigi yorumlara kanmayin.

    iyi bir okuldan hakkini vererek mezun olursaniz baslangic maasininiz bugunun parasiyla 10k dan asagi olmaz. bunun asagisina calisiyorsaniz enayisiniz.

    uyduruktan bir universitedeki ayni soyadli akademisyenlerden alinan diploma elbette bi halta yaramaz. sabanci, koc, bilkent, bogazici, odtu, itu gibi okullarindan mezun adamlara bir bakin bir de bu ekran goruntusundeki vasifsiz teknikerlere.

    yahu adamlar bir kere lise matematigini dogru duzgun bilmiyorlar. bir de gelip diploma ise yaramaz diye ahkam kesiyorlar. herif neyi bilmediginin farkinda degil bir kere. google'da filan calisacaginin hayalini kuruyor sonra da.

    Bakin ben dunyanin en buyuk ERP yazilimi ureten firmalarindan birinde calisiyorum.


    Benim gozlemlerim sunlar;


    1) Cok buyuk bir cogunluk universite mezunu. Cok yasli calisanlar arasinda eminim lise mezunu olanlar da vardir. Ama yeni ise alinanlarda minimum universite egitimi sart kosuluyor.

    Cunku universite mezuniyeti demek derslerinizi iyi kotu bitirmis, en azindan universite kulturunu yasamis daha olgun bir birey oldugunuz anlamina gelir.

    Hatta aramizda yuksek lisans ve doktora yapmis adamlar bile var. Her ne kadar cok farkli alanlardan gelsek de hepsi isinde cok iyi, bir yerden baslayip ogrenmisler ve su an hayvan gibi is cikariyorlar.


    2) Ozellikle ise alimlarda temel bilim veya muhendislik gormus olanlarin sansi daha yuksek cunku Computer Science(CS) dedigimiz aslinda temelinde temel duzeyde mantik/ matematik ve sorun cozebilmektir. O yuzden matematik, fizik, kimya veya makine muhendisi mezunu bir adamin CS in temellerini anlayabilmesi daha kolay. Sadece biraz zamana ihtiyaci var.


    3) Iyi bir yazilimci olmak icin CS derecesi olmasa da temel bilim veya muhendislik okuyup ustune CS temelleri insa edebilirsiniz. Ama ben lise mezunu bir talebe olsam ve iyi bir yazilimci olmak isteseydim gider iyi bir okulda CS derecesi okurdum. Isini temelini okulda ogrenirdim.


    4) Google, Amazon, Facebook gibi sirketler artik diplomaya bakmiyor dogru ama adamlar size algorithm complexity sorusu soruyorlar. Orda CS temellerini cok iyi oturtmus olmaniz gerekir CS mezunlariyla yarisabilmek icin. Imkansiz degil ama cok calismaniz lazim. Olay sadece 2 tane kurs alip bitirmek degil. Isin arka planinda duzgun karaktere sahip olmak, iyi iletisim kurmasini bilmek, ingilizceyi yazili-sozlu cok iyi kullanabilmek. Yani sayisiz parametre var.


    Diploma konusu sizin kac yasinda oldugunuza, ne yapmak istediginize, ne gibi imkanlara sahip oldugunuza baglidir. Bugun disardan CS derecesi de alabilirsiniz oturdugunuz yerden. Artik udemy, edx gibi platformlar her seyi onunuze getiriyor.


    Lise cagindaysaniz gidin CS okuyun bir universitede. Ama universite imkaniniz gectiyse acin udemy, edx ve oralardan CS in en azindan temellerini ogrenin.

    Kimseyi kucuk gördüğüm yok. Sadece, baska ülkelerin mühendisleriyle rekabet edip, bizim geri kalmamızı engelleyebilecek seviyede degiller.


    Crud: Create-Read-Update-Delete : Icinde karmasik "business logic" olmayan, basit uygulamalar.

    Ornek mühendislik problemleri:

    1) Mesela basit bir web uygulaman var. Bunu büyütüp, 1-10 milyon kisiye hizmet edecek hale getirmek mesela. Bunun icin gerekli olan server/disk/bandwidth gereksinimini hesaplamak çok basit ve çok karsilasilan bir mühendislik problemi. Yaptigim mülakatlarda, cogu bunu yapamıyor. Hangi soruları soracagini, hangi datalara ihtiyacı oldugunu bilmiyor/dusunemiyor. Azcik teorik bilgisi (algorithm complexity) ve azcik sistem bilgisi (Memory, cpu, gpu, Database vs.) olan biri bunu yapabilmeli.

    2) Aselsan mesela görüntü isleyerek hedef takip eden sistemler yapıyordu 10-12 sene once. Bunun teorisi (icinde matematik var), üstüne optimizasyonunu (islemcilerin gucu yetmeyebiliyor, fpga kullanman gerekebiliyor) yapmak. Hiç kodlamaya baslamadan, normal islemcinin yetip yetmeyeceğini hesaplayabilmek.

    3) Mesela getir.com'un elinde kuryeler var, müşterilerin talepleri var, warehouse'lar var. Kuryelerin is bolumunun planlanması mühendislik problemi.


    Iyi para veren hiçbir şirket, gidip 2 satir kod yazsın diye para vermiyor mühendislerine. Problem cozsun diye veriyor. Mesela Google'da, toplam 8 mühendislik kidemi var. Bunlardan ucuncu kıdem "senior" mühendis. Ikinci kidemden sonra kod yazma oranı baya azalıyor. Senior mühendisler zamanlarının %20-40 ini ancak kodlamaya ayırıyor. Ucuncu seviye uzerindekiler ise hiç kod yazmıyor nerdeyse. Bunlardan sadece problem çözmeleri bekleniyor.

  • Almanya'da ekonominin %61'i KOBI ancak KOBİ derken bazısı milyar avro hasılat yapan köklü işletmeler ve o KOBI'ler için yazlımda diploma önemsiz fakat proje için istenen nitelikler cok önemli. Adeta deneyimli yazılımcı gibi sorguluyorlar niteliklerini.

    Benim şu anda çalıştığım yer 24 çalışanlı bir KOBI ve C programlama bilgim sayesinde girdim.

    Diploma büyük şirketler için gerekli. Klasiktir: Turkcell, Siemens, Aselan, Havelsan, Kavalsan :) Almanya'da BMW, SAP, MAP vs :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam siz hangi bölümden mezunsunuz?

    ya da yanınızdaki çalışanlar nereden mezun?
  • Bir tane de CS alaninda saglam egitim almis biri cikip da "Diploma onemsizdir" desin. Neyi bilmedigini bilmeyenlerden neyin bilinmesi gerektigini dinliyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • lol. asgari ucret filan demis. vasifsiz adamlarin yaptigi yorumlara kanmayin.

    iyi bir okuldan hakkini vererek mezun olursaniz baslangic maasininiz bugunun parasiyla 10k dan asagi olmaz. bunun asagisina calisiyorsaniz enayisiniz.

    uyduruktan bir universitedeki ayni soyadli akademisyenlerden alinan diploma elbette bi halta yaramaz. sabanci, koc, bilkent, bogazici, odtu, itu gibi okullarindan mezun adamlara bir bakin bir de bu ekran goruntusundeki vasifsiz teknikerlere.

    yahu adamlar bir kere lise matematigini dogru duzgun bilmiyorlar. bir de gelip diploma ise yaramaz diye ahkam kesiyorlar. herif neyi bilmediginin farkinda degil bir kere. google'da filan calisacaginin hayalini kuruyor sonra da.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41040413 -- 31 Ağustos 2020; 18:3:46 >
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Artık o bilgileri vermiyorum. Burada bir tek üni ve bölüm bilgisi verince dahi sıkıntı olabiliyor. Kendime düz lise mezunu diyorum, böylesi daha anonim :)

    Ya bir de burada gençler arasında cok sık görüyorum bölümünüzün Türkiye'deki sıralamasına göre değerlendiriliyorsunuz. 1.7k içindeyim, 200 içindeyim gibi. Öyle değerlendirilmek de istemem.

    İş arkadaşlarımdan 5'i Bilg Müh veya 2 yıllık programcılık mezunu fakat yaptıkları iş ve maaş ona bağlı değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 370 yks puanıyla açıkta kaldım. düşük puanlı bi uniye gidip 1 sene sonra izmir bakırçaya geçiş yapıcam. yazılıma çok hevesliyim ve çok iyi şekilde yapacagıma inanıyorum. benim şansım nedir?
  • Yazilimi isteyen herkes oturup ogrenebilir ama diplomayi isteyen herkes alamaz. Boyle dusun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sdogan10

    370 yks puanıyla açıkta kaldım. düşük puanlı bi uniye gidip 1 sene sonra izmir bakırçaya geçiş yapıcam. yazılıma çok hevesliyim ve çok iyi şekilde yapacagıma inanıyorum. benim şansım nedir?
    hangi puan hangi bolume filan bilmiyorum. kendini gelistirmis kisi her zaman iyi para kazanir. iyi yerden mezun almadan da iyi paralar kazanabilirsin. fakat arada soyle bir fark var. iyi okul iyi donem arkadaslari, iyi cevre, iyi hoca referansi, iyi staj yeri gibi avantajlari var.

    computer science ile ui+crud programciligi arasinda fark var. computer science egitimi sana bu alandaki uzmanlasmak istedigin noktaya cok iyi alt yapi saglar. sen bu alt yapi ile mesela gidip tesla'da computer vision alaninda calisabilirsin.

    internette hatta bu forumda "hangi dili ogreneyim, hangi dil iyidir" sigliginda onlarca konu var. dili filan birakin dogru duzgun computer science egitimi alin. en az iki cs alt dalininda uzmanlasin. 100 - 70 - 30 kurali gibi.

    yukarda ekran goruntusundeki yorumu yazan adam ile 1 dakika calismak istemem. o adam da zaten buyuk sirketlere girip calisamaz. adamim kafasi sig cunku. ne bilmedigini de bilmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41040413 -- 31 Ağustos 2020; 18:49:1 >
  • artık bu maaşlar düşmeye başlıyor aşırı derece alım var hem de kalifiyeli

    şimdinin mezunlarında ilk 50binde toplasan 600-700bilgisayar mühendisi vardı

    şimdi ilk 50binden giren 4-5bin adam var arz artınca talep de artıyor 4-5 yıla kadar maaşlar suyunu çeker böyle düşünüyorum


    ve har alandan geçiş var maalesef bazı ünlü şirketle 2 yıl önce çok iyi verirken şimdi çok az veriyor istifa ediyorlar şirketten adamlar mezun çok fazla var ben yenisini bulurum diyor
  • iş veren olsanız 10 tane kalifiyeli işçi var karşınızda 8i yüksek ücret talep ediyor 2si düşük siz kimi tercih edersiniz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ankaratıplı

    iş veren olsanız 10 tane kalifiyeli işçi var karşınızda 8i yüksek ücret talep ediyor 2si düşük siz kimi tercih edersiniz
    bu da cok sig bakis acisi. benim butcem onemli, sirkette calisanlarin bu pozisyon icin ortalamasi filan onemli.

    digerleri 2x ile calisirken sirf ucuz diye 1x verirsen 3 ay sonra digerlerinin maasini ogrendiginde, bu kisinin motivasyonu yerlerde olur. manavdan patlican almiyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41040413 -- 31 Ağustos 2020; 20:18:8 >
  • çok mantıklı ama maalesef iş verenlere anlatmak gerek bunu
  • Google dört yıllık diplomaya alternatif altı aylık bir program tanıttı. Tartışmaya katkı olması açısından paylaşmak istedim.

    https://www.inc.com/justin-bariso/google-plan-disrupt-college-degree-university-higher-education-certificate-project-management-data-analyst.html
  • diploma yada sertifikadan daha önemli olan şey bilgi , onlar geçersiz
  • Birader sen iyi bir bilgisayar mühendisliği kazanamadın mı da sürekli böyle konular açıyorsun, forumda sürekli görüp duruyorum seni
  • Therocqula kullanıcısına yanıt
    boğaziçi bilgisayar hariç tüm bilgisayarları yetiyordu
  • scientia kullanıcısına yanıt
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Neden sürekli bilgisayar mühendisliğiyle alakalı konular açıyorsun o zaman? Belli ki bilginin olmadığı bir alan.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.