|
Yapay zekalar hatalı, kültürsüz ve zamanı söyleyemiyor
-
-
Metin bu yazılara bu kadar uğraştıktan sonra ne yorumlar gelmiş diye aralarda sayfayı refresh edip bakıyor musun?
-
veri tabanında aratırsan belki ama webte aratırsan doğruyu gösterir neyi ne şekilde nasıl ve nerede araştırmasını bildiğinizde sizlere muazzam güzel işler çıkaracaktır.
-
zamanı söylemek için saat diye bir şey icat etmiş zaten insanoğlu. yapay zekayı farklı alanlarda kullnaıyoruz ve fazlasıyla da iş görüyor bence
_____________________________ -
Aslında bu yazıları kendi ilgi alanım doğrultusunda, keyif alarak hazırlıyorum. O yüzden yorumlara çok bakmıyorum açıkçası. Zaten uzun oldukları için çok okunma beklentim de yok. Hafta sonu yayınlamamın nedeni de bu, acele etmeden, birkaç haftaya yayarak keyifle yazabildiğim zamanım oluyor hocam.
-
Güncellenen şeyleri otomatikman canlı veri olarak çekecek bir güncelleme lazım. Döviz kuru içeren bir hesap yaptırdığınızda da gidip doları 34 liradan falan hesaplıyor.
Eğitildiği zamanın verilerini kullanıyor kısacası. Ama bunu bizim ekstra söylememize gerek kalmadan güncellenen bir değer olduğunu algılayıp güncel veriyi çekmesi gerekir.
Açıkcası bu yüzden tüm veriyi biz sağlamadığımız sürece finansal analiz de yaptırmamak lazım. Formülün içine giren bir yanlış veri tüm sonucu bozar.
_____________________________ -
şair burda ben yazar geçerim gerisi beni ilgilendirmez diyor
arada gir bak bari_____________________________ İmzanız kural dışıdır! || Uymanız gereken imza kurallarını okumak için tıklayınız. -
Güzel yazı olmuş. Tebrikler.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ Quiet -
Yapay zeka araçlarının zaman algısıda yok. Devamlı bir sohbette, siz ertesi güne geçtiğinizi söyleseniz de AI, tatili söylemediğiniz sürece bunu idrak etmiyor. Bu konuda çok sayıda farklı araştırmalar da var, ben de her yerde bu araçların verdiği yanıtları çok abartmayın, hem matematiksel hem de nabza göre, ama insanlar her X gönderisinin altına Grok'u etiketlemekten vazgeçmiyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Çok güzel bir makale.
-
Çok güzel bir yazı olmuş. Bu büyük dil modellerine inancımız nedense çok yüksek.
Biraz pazarlama biraz bilim kurgu beklentisi birazda etrafımızdaki insanların boş yorumları nedeniyle böyle sanırım.
Aslında bir kütüphane araştırma biçiminden farklı değil. Öyle düşünmek gerek. Güzel yazı olmuş, teşekkürler
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >_____________________________ Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu -
AI'ın Türkçe'ye çevirisi yanlış yapıldı ve öyle kullanılmaya devam ediyor. AI = Üretilmiş zeka
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
buyuk dil modelleri farkindalikdan yoksun dogru. farkindalik bilinc demek. bu kadar buyuk hacimli bilgi isleme kapasitesine sahip sistem farkindaliga ulastiginda algimizin otesinde bir zeka haline donusebilir. algimizin otesi dememin nedeni zeki diyince en zeki insan olarak algiliyoruz ama zekanin ve bilincinde duzlemleri var. bir karinca ile bir kedi ile bir insanin bulundugu bilinc duzlemleri farkindaliklari ayni degil. bu kadar yuksek bilgi isleme kapasitesiyle dil modelleri farkindaliga bilince ulasirlarsa aradaki duzlem farki karinca ile insan kadar buyuk olabilir. yani ne dusundugunu nasil dusundugu beynimizde canlandirmamiz bir karincanin bizim dunyamizi anlamasi kadar imkansiz olur. su an icin bizim internetteki ortak bilgimizin ortak kulturumuzun istatiksel ortalamasinda cok otede degiller.
-
yazılım ve bilişim sektörü için cloude AI harici çöp ve vakit kaybı gerisine de ihtiyacım yok
-
Çünkü şu an kullandıklarımız yapay zeka değil, bunlara AI demeyi bırakmamız lazım. Bunların hepsi birer metin üretici bilgiyi ardı ardına doğru sırada getiren otomasyon programlarıdır.
-
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Zaman algısı basbayağı bilinç boyutuna girmiyor mu? O zaman herhalde zaten değer tayin eden algoritmaların ötesinde bir şeyden söz etmeye başlarız. Mevcut yapay zekalar kesinlikle bilinçli değil ama bilinç izlenimini esasında probabilistik matematik çıktılarında çok iyi verecek şekilde tasarlanmışlar.
Tabii bu güzel konuda irdelendiği gibi kültürel nüansları kapamamaları ayrıca ilginç ve programcılarının menşeiyle veya interneti hangi kültürün daha çok domine etmesiyle ilgili olabilir.
İnternette pekala Batı kültürü - ve Batılı bir dil olan İngilizce - hakim. Bu da ister istemez yapay zeka girdi ve çıktısını "Batılılaştırabilir".
Dünya zaten son iki asırdır çok Batılılaştığı için artık ayrımlar çok azaldı; daha doğrusu Batılı formatların benimsenip yerelde farklılaştırılmasıyla ayrımlar çok farklı bir anlam kazandı. Mesela Çin Batı'dan ne kadar farklı olsa da Batılı formatları (Batılı cumhuriyet nosyonunu, sosyalizm ve Marksizm ideolojisini, özel şirket, piyasa kültürünü, pozitif bilimler ve benzerini) kendince uygulayarak bugünkü haline geldiği yadsınamaz.
Batının hakimiyeti de artık ondan günümüzde bitiyor. Çünkü herkes "Batılılaştı". Artık belirli konularda daha başarılı kendi özel yerel yorumlarıyla birçok "Batı" var (Atatürk de bu gidişatı bir asır öncesinden görmüş ve "Batı'daki Uygarlığı" Türkiye'de Türk karakteristikleriyle yeniden icat etmek/tekrardan üretmek istemişti). Zamanında Batı gibi medeniyeti temsil eder hale gelen Roma İmparatorluğu için de öyle olmuştu. Çevresindeki dünya Roma ile etkileşip giderek "Romalılaştıkça" Roma'nın avantajları da zamanla soldu ve Roma sonunda inişli çıkışlı çok uzun bir süreç sonucunda 1453'te tamamen yarış dışı kaldı.
Alıntı
metni:Modelin “teklif edildi, kabul edeyim” şeklindeki doğrudan Batılı iletişim mantığı, bu kültürel bağlamda tamamen yanlış bir sonuca dönüşüyor. Nitekim araştırma sırasında dil modellerinin yaptığı tipik hatalardan biri, ilk teklifi hemen kabul etmek. Bir diğeri ise övgüleri doğrudan sahiplenmek oldu. İran kültüründe övgü karşısında beklenen tepki, çoğu zaman tevazu içeren bir geri çekilme ve iltifatın hafifletilmesidir. Modeller ise “Teşekkür ederim, çok çalıştım” gibi kültürel bağlamda kibirli sayılabilecek yanıtlar üretmeye meyilli. Bu arada bizde de bulunan İran'daki tersine ifadeli nezaket kültürüne tezat olarak Batı kültüründeki "doğrudanlığın" daha düz mantaliteli Germen ataları kadar Romalılardan geldiğini düşünüyorum.
Romalılar antik Hellenleri (Yunanları) ne kadar sevip kültürlerini her ne kadar "Greko-Romen" başlığında benimsemiş olsalar da onları iki yüzlü veya yalancı bulurlardı. Stereotipik anlamda Romalı gözünde bir Hellen her an döneklik yapabilecek birisiydi. Bir Romalı açısından doğrudanlık önemlidir.
Romalıların kültürel olarak daha incelikli komşuları Hellenlere kıyasla daha düz ve inatçı görünen kafası Kartacalılar ve Hannibal gibi amansız bir rakip karşısında kendilerine avantaj sağlamıştır. Barışa yeltenmeye kalkışacak herhangi bir Romalı hain olarak damgalanacağı için Roma başka herhangi bir gücü yıkacak İkinci Pön/Fenike Savaşı'ndaki ağır yıkımlara rağmen barış yapmamıştır ve Roma tam bir yıkımın eşiğinden dönüp muzaffer olmuştur. Akdeniz'in hegemonyasını efektif biçimde Fenikeli Kartaca'nın elinden almıştır.
Üçüncü Pön Savaşı'nda Romalı senatör Marcus Porcius Cato (Cato'ların en ünlüsü olup "Yaşlı Cato" diye bilinir) Senatus'taki her konuşmasının sonunda "censeo Carthaginem delenda est" yani "Kartaca'nın yok edilmesini öneriyorum", "bana kalırsa Kartaca yok edilmeli" demiştir. Bu tarihte genelde "Carthago Delenda Est!" yani "Kartaca Yok Edilmeli!" hizbi diye geçer. Gerçekten de Kartaca'yı - sonra Romalılar Kartaca'yı kendi şartlarına göre yeniden kuracak olsalar da - başka bir büyük Romalı devlet adamı olan Scipio Aemilianus'un seferinde tamamen imha etmişlerdir.
Birçok kültürde başka toplumlara veya ülkelere dair gerçek hissiyat veya eğilim budur ama politik veya adap olarak yanlış bulunup bu tarz bir şey söylenmez. Romalı doğrudan düşüncesi veya duygusunu saklama veya tersine şekilde ifade etmektense doğrudan ifade etmeyi ve olduğu gibi icraata dökmeyi daha cazip bulmuştur; daha doğrusu yer yer Ataların İlkesi (Mos Maiorum) olarak tanımlanan Roma kültürü Romalıları böyle davranmaya şartlamış, teşvik etmiştir.
Esasında modern Batı politikasında Churchill bile Nazilerin iktidara geldiği Almanya için böyle bir şey söylememiştir ama gene de anlaşıldığı kadarıyla Roma-Cermen kökenlerden türeme bir bir doğrudanlık günümüzdeki Batılılara miras kalmıştır.
Tabii yapay zekanın Batı kültürü etkisi üzerinden "Romalı" haline gelmesi bakış açısına göre tehlikeli olabilir. :) İnsana bilimkurgudan Skynet ve Terminatör'leri vibe'ı veriyor. O evrende de makineler insanlığın "delete" edilmesine yani yok edilmesine karar vermişlerdi.
"Romalı" bir yapay zeka Romalıların Kartaca'ya yaptığı gibi bildiğimiz insanlığı yok edip kendi şartlarında insanlığı yeniden kurabilir. Şimdiden yapay zekalar bilinçsiz bir şekilde bizim yönlendirmemizle bunu kısmen yapıyorlar. Teknolojiyi, istihdamı, iş yapış pratiklerini dönüştürüyorlar. İstihdam krizleri ve evrensel temel gelir (UBI) tartışmalarına konu oluyorlar.
Genel yapay zeka mefhumunu biraz fantezi olarak görsem de ve konuda da ortaya konduğu gibi zayıflıkları bulunsa da yapay zeka teknolojisi asla hafife alınmamalı. Bilakis bu "zayıflıklar" büyük zararlara gebe olabilir.
Bu arada bence yazın ve gene bu tarz kısa makalelerin çok güzel, haber departmanı haber sayısı ve çeşitliliği kadar böyle içeriklerin üretimini artırmanın yollarına bakabilir. Teşekkürler. Eline sağlık. @Metin Yasir Akpınar
_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
-
-
12.53 saat
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Yorumun için teşekkürler, gerçekten çok ilginç noktalar yakalamışsın. Bu tür katkılar hem yazılara renk katıyor hem de bana da motivasyon sağlıyor, sağ ol.
-
Çok teşekkürler. Özellikle sosyal medyada inanılmaz bir abartı yayılıyor.
En Beğenilen Yanıtlar
|
Aslında bu yazıları kendi ilgi alanım doğrultusunda, keyif alarak hazırlıyorum. O yüzden yorumlara çok bakmıyorum açıkçası. Zaten uzun oldukları için çok okunma beklentim de yok. Hafta sonu yayınlamamın nedeni de bu, acele etmeden, birkaç haftaya yayarak keyifle yazabildiğim zamanım oluyor hocam.
|
Benzer içerikler
- en iyi emülatör
- telegram tek seferlik fotoğraf gönderme
- tiktok hesap bakma
- whatsapp video kalitesi düşüyor
- instagram profil resmi büyütme
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt