Şimdi Ara

Warp sürüşü ile ışıktan hızlı yolculuk mümkün müdür? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
120
Cevap
41
Favori
7.558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
182 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • O kadar devasa bir enerji kaynağı çok zor görünüyor. Antimadde falan çok fantastik geliyor ama yinede bir ihtimal. Einstein da dedigi gibi hayal bilgiden daha önemlidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • warp sürüşü gerçek olur mu bilmiyorum lakin geleceğin en büyük devrimi hologram teknolojisi olacak.

hologram teknolojisi bir ihtimal warp üzerinde kullanılabilir

• Güneşin ürettiği enerji kadar enerji üretebilirsen evet mümkün :)

• Nükleer enerjinin geliştirilmesi, füzyon tepkimelerinin geliştirilmesi gerekiyor. Çok ciddi ilerlemeler için nükleer enerjinin şart olduğunu söylemek gerekiyor.

• Gerçekleşeceğini sanmıyorum ancak yeterli zaman ve yeterli teknoloji olsaydı neden olmasın. Sıkıntı şu ki o derece yeterli bir teknolojik düzeye gelmek için gereken zaman, hatta kaynak yok bence. Dünya günden güne bitiyor yaşanmaz hale geliyor.

• İnsanların başka gezegenlere yerleşebilmesi için warp motorlu uzay gemileri şart. Başka türlü olmaz.

• Okuduğuma göre imkansızin imkansizi :D

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • SysEdit kullanıcısına yanıt
    Onu geç yazida evrenin patlamasindaki enerji gerekiyor diyor

• 2100 yılında bile böyle bir teknoloji üretilebileceğini düşünmüyorum. en fazla Aya insan yolcuğu yapılabilirse ne güzel...

roketlerle samanyolu galaksinin de dışına çıkıp ordan videolar fotoğraflar çekip getirebilir belki robotlar.

Dünyada ise;

Manyetik motorları geliştirerek 1000km/s hızlar görülebilir trenlerde yada özel kapsüller içinde 2000km hızla seyahatı görebiliriz bence.

bir yakıtla 100 sene gidebilecek nükleer motorlu araçları falan görebilirmiyiz? dışarıya radyasyon vermiyecek yada kaza yaptığında radyasyon saçmayacak bir şekilde.

• Uzayı bükme olayı gerçekten enteresan bir teori. İleride belki olabilir. Karanlık madde ve quantum fiziği konularda daha çok yol kat etmemiz lazım.

Diğer yandan yazıda tek teknik olarak katılmadığım kısım, ışıktan hızlı gidemezsek bir çok yere ulaşamayacağımız olayı. Ulaşırız. Zamanın göreceliliğinden ve bağıntısından ötürü. Çünkü ışıktan hızlı gidememek hem dez avantaj olduğu gibi hem de avantaj aslında. Sanki bir firewall gibi ya da işlemcinin mhz'hızı gibi bir limitte olduğumuzdan, o limite yaklaştıkça zaman da sanki kendini koruma amaçlı yavaşlıyor. Hatta şu örnek verilir. Diyelim ki ışık hızından sadece 10km/h daha yavaş büyük bir uzay gemisindesiniz. Uzay gemisinin hangarında son model bir araba var. O arabaya binip gaza bassanız ne olur. Araba o eksik kalan 10km/h yi rahatlıkla geçebilecek sonuçta. Ama öyle olmuyor. Siz ışık hızına yaklaştıkça zaman sizin için durma noktasına geliyor ve duruyor.

Bu sebeple şayet ışık hızında gidebilen bir gemiyi 100 ışık yılı uzaklıkta bir yere göndermiş olsak, onların mürettabatı için oraya ulaşmak sadece göz açıp kapama süresinde tamamlanmış olurdu. Diğer yandan observer için(yani biz dünyada kalan gözlemciler için) ise tam tamına 100 yıl geçmiş olurdu. Bunun çizelgesi de var. Işık hızına yüzde kaç yaklaştığınızda zaman ne kadar yavaşlıyor diye. Bir nevi ease out bir grafiğe sahip. Yani %50-60 hızlara kadar neredeyse önemsenmeyecek (seyahat açısından) yavaşlama varken. %100'e yaklaştıkça bu oran hızla yükselen bir ivmeyle artıyor.

Tabi seyahat açısından önemsenmeyecek sapmadan kastım da şuydu. Örneğin yörüngemizde ışık hızına yakın bile olmayan hızlarda dönen uydularımız örneğin yön tayini için kullanılan gps uyduları için oluşan atom saatindeki milimlik sapma dahi çok önemli. Bu sebeple bilgisayar sistemleri ile düzenli olarak düzeltiliyorlar aksi taktirde gps düzgün bir konumlandırma gerçekleştiremiyor.

Yani başlangıç olarak ışık hızının %80-85 gibi hızları bile bizim en yakınımızdaki yıldızlara mürettabat ciddi oranda yaşlanmadan, fazla kaynak tüketmesi gerekmeden ulaşması için yeterli. %85'i hızında gidilebilinse, 10 ışık yılı mesafeye yaklaşık 11 yıl 10 ay gibi sürede varılırken(gözlemci için). Mürettabat için bu süre yaklaşık yarısı olan 6 yıl 3 ay sürerdi. %95 hıza ulaşabilinse ise, 10 ışık yılı mesafe yaklaşık 10,5 yıl sürerken, mürettabat için 3 sene 4 ay gibi bir sürede tamamlanması ile sonuçlanırdı. Time dilation grafiğine https://www.fourmilab.ch/cship/timedial.html buradan ulaşabilirsiniz.

Zaman sapması gerçekten çok değişik bir olay, zamanın ne kadar göreceli olduğu. Yani 100 ışık yılı mesafeler bile %95 hızla mürettabat için 33 yıl gibi bir sürede tamamlanabilir. Ama muhtemelen o gemiyi gönderen mühendisler 105 yıl sonra ulaşacak olan geminin ulaştığını göremez :)

İkizi dünyada kalan 40 yaşında bir mürettabat, 25 ışık yılı mesafeye %95 hızla gidip dönse, kendisi için 8 sene yaşlanarak 48 yaşında dünyaya döndüğünde dünyada kalan ikizi ise tam 65 yaşına gelmiş olur :) Belki kendinden küçük olan kardeşi varsa o artık kendisinden büyük olur :) Bir nevi geleceğe gelmek gibi.

• Okumadım.

En azından hepsini

• Miguel Alcubierre'in alnı secdeye değmiyorsa bunların hiç bir anlamı yok

• Bir ara uzayda gm hızla seyahat eden, yanından geçtiği fotonlara göz kırpan bir nesil aklıma geldi. Sonra döndüm bir göğe birde yere baktım yollarda gezen zımbırtıları görünce güzel bir bilim kurgu sekansı hayal ettiğimi farkettim.  

• warp dedin mi starcraft 2 akla gelir. protoss oynarsın, war prism ile rakibin haritasına sızıp, warp yapar ve bam gün bitirirsin oyunu.

• Bilim kurgu filmlerindeki biçok şey gerçek oldu ama 2 uç nokta var biri ışınlanma, diğeri ışık hızını aşma teorisi. Ben de insan ırkının sonunu yakın görenlerdenim, organik insan yaşayamayacak, bilinç veya beyin nakli yetişirse biyonik yapılar gelişebilir bigün belki.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nikopoll

ben ışıktan hızlı ossurabiliyorum

Benim hanım da ışıktan hızlı konuşabiliyor, yetişmek ne mümkün! :)

• Dh de gormeyi daha cok diledigimiz konular bunlar. Ellerinize saglik

• Bizdeki mantığa göre amaç sadece hızlanmak yani olduğumuz konumdan başka konuma gitmek. Bu mantıkta düşünürsek olabildiğince hızlanmak lazım ki uzak noktaya daha kısa sürede varabilelim.

İstediğimiz kadar hızlanalım fakat evrenin ne kadar genişlediğini bilmiyoruz ve bizlerde bu hızlanma konusunda nereye kadar gideriz belirli değil. Işık hızının ötesine illaki çıkılır, günümüze göre mümkün görünmese de fizik kuralları değişebilir belki.

Mantık hızlanıp bir noktaya varmak ise biz ulaşacağımız noktayı kendimize yaklaştırmamız lazım, bu noktada artık dünyada ki görüşlerin ötesine gidiyoruz ve bunun yollarını arıyoruz.

İllaki bunlar düşünülüyor fakat hızlanmanın ötesinde farklı yollar aramak gerekebilir.

Bu yollardan birisi filmlerden gördüğümüz ışınlanma. Bir belgeselde görmüştüm uzayı bükmek v.s ile çeşitli ulaşım yöntemleri olabileceğini gösteriyorlardı mesela uzayı bir rulo gibi dürülü şekilde düşünün ve o noktayı kendinize yaklaştırdığınızı hayal edin.

Karadelik mevzusu zaten bir muamma oradan bir şey çıkabilir mi bilmiyoruz bazı teorilere göre farklı uzay katmanları arasında olan bir boşluk olduğundan v.s bahsediliyor o yüzden geçiş kapıları v.s olabilir oradan da bir şeyler çıkabilir diyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

Benim hanım da ışıktan hızlı konuşabiliyor, yetişmek ne mümkün! :)

Alıntıları Göster

Hocam sende ışıktan hızlı ossurarak ona gözdağı verebilirsin bence ama geceyi kanepede geçirirsin  

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.