Şimdi Ara

Vodafone Türkiye'den telekomünikasyon sektörünün büyümesi için öneriler!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Vodafone Türkiye, ülkemizin dijitalleşme vizyonu ve elektronik haberleşme sektörü stratejisine yönelik önerilerden oluşan yeni bir rapor yayınladı. Raporda telekomünikasyon sektörünün büyümesi için neler yapılabileceği belirtildi.



    Ayrıca Bkz.Arçelik’ten yapay zeka destekli çamaşır makinesi "Neo"



    Telekomünikasyon sektöründe yatırımların devamlılığı için sektörün stratejik sektör olarak kabul edilmesi ve bir yatırım reformu gerçekleştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu reformla kaynakların etkin kullanımı ve yatırımların sağlanacak teşvikler ve adil katkı payı gibi uygulamalar ile desteklenmesine, gelir akışının sürdürülebilir hale getirilmesine ve rekabet ortamının iyileştirilerek öngörülebilir bir yatırım ortamı oluşturulmasına ihtiyaç duyuluyor.





    Raporun içeriği hakkında açıklamalarda bulunan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, şunları söyledi:



    “Son yayınladığımız raporda, mobil ve sabit olarak ayırmaksızın, bir bütün olarak, sektörün hak ettiği stratejik öneme ve itibara kavuşması, sektörde yatırımların sürdürülebilirliğini tehdit eden yatırım maliyeti ve gelirleri arasındaki dengesizliğin giderilmesi ve sektörün ihtiyaç duyulan dijital dönüşüm ve değişime gerçekçi ve sağlıklı bir zeminde katkı sağlaması için önerilerimize yer veriyoruz. Ülkemizin kalkınması bakımından kritik role sahip elektronik haberleşme altyapılarının yaygınlaştırılarak dijital dönüşümün hızlandırılması için uzun vadeli hedefleri de kapsayan bir stratejik plan dahilinde hareket edilmesi önem arz ediyor. Bu doğrultuda, dünyadaki gelişmelere ve belirlenen hedeflere paralel olarak ülkemizde de 2030 dijitalleşme vizyonuyla hedef belirleme ve bu hedeflere ilişkin eylem adımlarını somutlaştırma çalışmaları yapılması yüksek politika önceliğine sahip bir adım olacak. Toplumun, devletin ve şirketlerin dijitalleşme hedeflerine ulaşılmasını sağlayacak en önemli bileşen yüksek kapasiteye ve kapsama sahip genişbant internet altyapısı. Dolayısıyla internet altyapısının yaygınlığı, dijitalleşme politikasında öncelikli olarak ele alınması gereken bir mesele.”





    Sektörü 2030 hedefine taşıyacak kilometretaşları



    Engin Aksoy, 2030 yılına gelindiğinde elektronik haberleşme sektörünün ulaşması gereken kilometretaşlarını ise şu şekilde sıraladı:




    • 5G teknolojisinin hayata geçmiş olması

    • 6G teknolojisi için hazırlıkların yapılmış olması, teknoloji ekosisteminin oluşması

    • Ülke çapında 2 milyon km fiber ağına ulaşılması

    • Spektrum politikasının sektör ile istişare yoluyla yatırımları teşvik edecek şekilde belirlenmesi, hem abonelerin kapasite ihtiyacını karşılayacak şekilde hem de gelecek teknolojileri destekleyecek bir plan dahilinde sunulması 

    • Düzenleyici çerçevenin yeni teknolojilere yatırımı kolaylaştırması ve 2G, 3G gibi zamanla abone talebini karşılamakta yetersiz kalan teknolojilere yatırım ile ilgili yükümlülüklerin kaldırılması ve/veya gözden geçirilmiş olması

    • Uydu teknolojilerinin tamamlayıcı olarak hem yedeklilik hem de kırsal ve kapsama boşluğu olan alanlarda abonelere hizmet sunulması için kullanıma geçmiş olması

    • Bulut teknolojisi ve çözümlerinin küreselleşmenin getirdiği fırsatları da gözetecek şekilde özel sektör ve kamuda yaygınlaşmış olması

    • Veri merkezi yatırımlarınn veri ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaşması ve ülkemizin bir bölgesel merkez haline gelmiş olması

    • Denizaltı fiber kablolar ile uluslararası bağlantıların yapılmış olması

    • Abonelerin akıllı cihaz penetrasyonunun %100 olması ve akıllı cihazların lüks ürün olmaktan çıkarılması.





    3G frekanslarının 4.5G'ye güncellenmesinin öneminden bahseden Engin Aksoy, şu ifadeleri kullandı:



    "Öncelikle öngörülebilir bir yatırım ortamı oluşturarak sektör gelirlerinin sürdürülebilir olması sağlanmalı. Bunun için atılması gereken adımların başında etkin bir spektrum yönetiminin hazırlanması geliyor. Sektörümüzün yeni nesil teknolojilere dönüşümü sağlayacak yatırım planlarını oluşturabilmesi ve yatırımların verimliliğini artırabilmesi için bazı adımlar atılması gerekiyor. Örneğin 3G gibi artık ihtiyaca yetmeyen teknolojilerin 4.5G gibi daha yeni ve verimli teknolojilerle güncellenmesi gerekiyor. 5G frekans tahsislerinin yapılması, teknoloji dönüşümüne ilişkin yatırımlarımız açısından çok kritik. 5G’ye geçiş sürecinde, ülkemizde atıl durumda olan 700 MHz bandının 5G geçişi beklenmeden kullanıma sunulmasıyla hem 5G’ye hazırlık sürecine katkı vermesi hem de kullanıcılara daha yüksek kapasite ve kalitede hizmet sunulması sağlanabilir. Frekans tahsislerinin doğru zamanda, doğru miktarda ve uygun koşullarda yapılması, yatırımların sürekliliği ve teknolojinin yaygınlaşması bakımından kritik önem taşıyor. Temelde lisans ve yetkilendirme olarak ifade edilebilecek düzenleyici çerçevenin telekomünikasyon sektörünün dinamizmini ve teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak esnek olması, bunun yanında özellikle kıt kaynakların kullanım haklarının uzaması/uzamaması durumuna dair süreç ve kuralların net olması gerekiyor. Lisans süreçleri, bedelleri ve uzatma ile ilgili koşulların, sabit ve mobil hizmetler için sektördeki tüm oyuncular açısından eşit ve adil şekilde belirlenip uygulanması, rekabetin korunması bakımından önemli."





    “Ortak altyapı ve yapısal ayrışma modelleri değerlendirilmeli” 



    Engin Aksoy, şunları kaydetti:



    “Bu vizyonla oluşturulacak stratejide altyapı kurulumlarının kolaylaştırılmasının önü açılarak dijitalleşmenin getireceği ekonomik büyüme ve katma değerin ortaya çıkarılması ülkemizin menfaatine olacak. Bu kapsamda önemli konulardan biri de fiberin yaygınlaştırılmasının önceliklendirilmesi. Fiber yatırımı tek şirkete bırakılacak bir iş değil, tüm hanelere fiber götürülmesi mevcut yatırım hızıyla 2050’yi bulacak. Bunun için altyapı kurulum mevzuatının iyileştirilmesi, fiber altyapı kurulumunun hızlandırılması ve fibere erişim konusunda rekabetin sağlanması amacıyla ortak altyapı şirketi dahil farklı modellerin değerlendirilmesi, fibere erişim koşullarının sektördeki tüm oyuncuların adil fiyat ve hizmet kalitesi seviyesinde hizmet sunmasını sağlayacak düzeye getirilmesi gerekiyor. Dünyada fiber konusunda rekabetin sağlanması için yerleşik işletmecinin yapısal ayrışması ve ortak altyapı şirketi gibi modeller uygulanıyor. Örneğin İngiltere’de British Telekom yapısal ayrışma ile altyapı ve hizmet sunumu için iki ayrı şirket haline getirildi. Openreach adlı altyapı şirketi tüm operatörlere fiber altyapı kurup kiralıyor. Aynı zamanda sektörde özel girişim olarak Cityfibre adında farklı bir altyapı şirketi kurulmuş olup Openreach ile rekabet halinde fiber altyapı kuruyor. Ülkemizde de bu gibi rekabetin önünü açacak uygulamalara ihtiyaç olduğunun altını çizmek isterim. 2026’da süresi bitecek olan ve gündeme gelen sabit altyapı uzatma süreci, bu modellerin uygulamaya alınması için önemli bir fırsat sunmaktadır.”











  • Dünyada artık 2g/3g frekansları 4.5/5g ye tahsis ediliyor. Bazı ülkelerde 2g/3g nin esamesi yok artık.
    Bu konuda söylediklerine katılıyorum. En azından şehirler için bu frekansların 4.5g/5gye tahsis edilmesi hız ve kapasite artışını beraberinde getirecektir.

    Diğer yandan yorumlarda bir arkadaşın bahsettiği gibi artık kullanıcıya IPv6 adresi dağıtmaları zorunlu hale gelmeli.

    NATtan çıkmak isteyen tüketiciden ekstra para isteme çılgınlığı artık son bulmalı.
  • Devlet 5G’ye geçiş için neyi bekliyor acaba? Sayın cumhurbaşkanımızın talimatını mı?

  • önce kendileri icin öneri gelistirsinler..Baz istasyonu dikerek mesela ya da birseylerden anlayan müşteri hizmetleri gelistirsinler..IPv6 diyorsun o nerenin kazası diyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bir madde eksik sadece, sınırsız tarifelerin yaygınlaştırılması.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ateş pahası iletişim ücretleri var. 300Liraya dayandı faturasız tarifeler. Ayıptır ya.

  • Dünyada artık 2g/3g frekansları 4.5/5g ye tahsis ediliyor. Bazı ülkelerde 2g/3g nin esamesi yok artık.
    Bu konuda söylediklerine katılıyorum. En azından şehirler için bu frekansların 4.5g/5gye tahsis edilmesi hız ve kapasite artışını beraberinde getirecektir.

    Diğer yandan yorumlarda bir arkadaşın bahsettiği gibi artık kullanıcıya IPv6 adresi dağıtmaları zorunlu hale gelmeli.

    NATtan çıkmak isteyen tüketiciden ekstra para isteme çılgınlığı artık son bulmalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 22 Aralık 2023; 15:30:08 >
  • Hiç bir yerde çekmeyen Vodafone önce çekim ağını arttırsın. Aşırı pahalı tarifleri var
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Vodafone Türkiye kendini düzeltmiş de bir de öneri mi vermeye başlamış?

    Önce müşterilerini, müşteri temsilcisine bağlayabilsin,
    Müşteri temsilcilerinin işlem yapabilecekleri kadar yetisi olsun,
    Bayisinden gönderilen evrakları ana sisteminden takip edebilecek kadar gelişsin,
    Kapıdan giren her müşterini yolunacak kaz gören bayilerini düzene soksun,
    Bir sokak arayla açılan bayilerinde bakkal hesabını bırakıp, sabit fiyat uygulayabilsin,
    Kurumsallaşma yolundan ilk adımını atsın da sonra öneri vermeye başlasın.

  • Şu yatırım engelleme olayının acil çözülmesi gerekiyor. Kapımın önünde 1.5 adımda superonline kutusu var binada Telekom var diye biz bağlayamayız diyor adamlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus01982 -- 22 Aralık 2023; 17:11:2 >
  • önce hattın sinyal çeksin rezil sinyal kalitesi var.

  • En düşük mobil hızları sunduktan sonra hiçbir anlamı kalmıyor bunların. Komedi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu operatör şirketleri her yerde full çekmiyor, hepsinin çorbasını aldığı alanlar ayrı ayrı galiba..
    Diğer olayda altyapılarını değiştirmiyorlar, neden değişsinler ki, kanun yok kural yok daya gitsin..

  • maximus01982 M kullanıcısına yanıt
    Evet en büyük sıkıntılardan birisi, operatör veya servis sağlayıcıların acayip tutumsuz tavırları, bunlara bir ayar çekilmesi ve fiberin standart hale gelmesi için devletin el atıp bazı şeyleri kolaylaştırması gerekli.

  • Mesela çekmeyen telefonları için nasıl daha iyi kapsama alanı yaparız diye başlayabilirler...

  • Charaznb kullanıcısına yanıt

    soruyu çok yanlış soruyorsun oparatörler gereksiz buluyor adamların çalışma prensipleri bile hatalarla dolu içlerine girmeden anlayamazsın internette cayır cayır satan cihazlar subelerinde yok ihtiyacın olmayan paketi dayatiyorlar hepsinin taktigi belli fiyat dahada yukselecek hemen taahut yapin e abi madem yukselecek neden taahhüt için yırtınıyorsun :) hepsinin amacı tansiyon yükseltmek madem eminsin taahutsuz satışa yönel ????? kırsal kesimle en alakasız firma vodafone .herkes tintin takılsın sallamasın sonra tayyip izin vermiyor hadi be ordan şarteli indirip elektrik yok diye ders calismayan ögrenci misali.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vodafone pişmanlıktır.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bir an önce 5G ye geçmek şart oldu artık çoğu operatörün hızları yoğunluğu kaldıramıyor. Gündüz 35-40 mbps aldığım evde akşamları hızım 3-4 mbps ye düşüyor.



    5G ye geçmek için neyi bekliyorlar? Kimi bekliyorlar? Afrika ülkeleri bile 5G ye geçti. Çoğunun sabit internet hızları mobil hızları bile bizi geçti.

  • Gel artık Starlink, gel kurban olduğum :D

    Kurtar beni bu firmalardan

  • Önce kendileri
    *İnternet için 10-15mbps gibi komik rakamlardaki sınırlamalarını kaldırsın.
    *Rezalet ses kalitesi için gerekli çalışmaları tamamlasın.
    *Şebeke olarak birçok köy yerinde çekmesine rağmen şehir içinde de aynı hassasiyeti göstersin.
    *Uçuk fiyatlardan kendisini bi soyutlasın...


    Aa durun bi' dakika, daha önemlisi var...
    Vodafone Yanımda Premium:
    *Daha çok çark çevir.
    *Müşteri desteği artıyor.
    *Saçma sapan zart zurtlar
    *Sen halen Vodafone Yanımda Premiuma geçmedin mi?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AtiMX4 A kullanıcısına yanıt

    10 dolara dolu dolu (!) paket kullanıyorsun, daha ne istiyorsun hocam... Amerikanları kütür kütür kıskandırıyorsun, daha ne... (!)

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.