Şimdi Ara

Vites düşürme - debriyaj ilişkisi yardım lütfen.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
2.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Acemiyim bir konuda fikrinize danışacağım. Manuel araç aldım 1.6 Astra 2012 model.

Yükseltirken çok olmasa da düşürürken çok fazla sarsıntı yaşıyorum.
    Tamamen benim vites düşürürken debriyajı tam ayarlayamamdan dolayı. İnternette düşürürken çok yavaş çekilmesi gerekitğini okudum öyle de yapıyorum ama bazen çok sarsıntı yaşıyorum.Demin biryerde vites düşürdükten sonra debriyajdan ayagımızı yavaşça cekerken cok hafif gaz verin diye okudum başka bir yerde ise ayagınızı tamamen cektikten sonra gaz verin diyor hangisi dogru ve araba icin daha saglıklı?

Örnek senaryo;
    4 ile gidiyoruz ileride kasis var yavaşladık yavaşladık kasisten geçtik vitesi 2'ye aldık çok hız düştüğü için bu durumda debriyaj gaz ilişkisi nasıl olmalı? (özellikle 2 vites birden düşürdüğümüz senaryoyu sordum)

Tsekkurler herkese

• Debriyajı hiçbir zaman sert bırakmamak lazım baskı balata ve aktarma organlarının ömrü için
    Vites küçültünce hissettiğiniz sarsıntı büyük ihtimalle debriyajı aniden bıraktığınız için motor devrinin aniden yükselmesinden kaynaklanıyor. Örneğin 3. vites 2 bin devirde giderken aniden 2'ye atarsanız sarsıntı olur motor devri aniden yükseldiği için
    Vites küçültürken gaz verin denmesinin sebebi de o motor devrini vitese göre ayarlamak için
    Uygun hızda uygun vitese atarsanız sarsıntı yaşamazsınız aracı sanırım yeni almışsınız kısa zamanda alışırsınız hayırlı olsun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: phbfmv

Debriyajı hiçbir zaman sert bırakmamak lazım baskı balata ve aktarma organlarının ömrü için
    Vites küçültünce hissettiğiniz sarsıntı büyük ihtimalle debriyajı aniden bıraktığınız için motor devrinin aniden yükselmesinden kaynaklanıyor. Örneğin 3. vites 2 bin devirde giderken aniden 2'ye atarsanız sarsıntı olur motor devri aniden yükseldiği için
    Vites küçültürken gaz verin denmesinin sebebi de o motor devrini vitese göre ayarlamak için
    Uygun hızda uygun vitese atarsanız sarsıntı yaşamazsınız aracı sanırım yeni almışsınız kısa zamanda alışırsınız hayırlı olsun
    yanlış,vites büyüttükten sonra ayak hızlıca çekilmeli yoksa debriyaj balatasını yersiniz!

Intel 4460/Sapphire R9 380X/Gskill 8GB RipjawsX/Msi H-81M Pro-Vd/WD 1TB Caviar Blue/Zalman R1/Pionner/Logitech G300/Logitech G103/Logitech F310/Sony Xperia X

• quote:

Orijinalden alıntı: Zibidi Gonzales

yanlış,vites büyüttükten sonra ayak hızlıca çekilmeli yoksa debriyaj balatasını yersiniz!

Alıntıları Göster
    bu sefer de arabada kafayla ileri geri çekiyosun hocam

Orijinalden alıntı: Schrödinger Kedisi

bu sefer de arabada kafayla ileri geri çekiyosun hocam

Alıntıları Göster
    hocam arabasına bağlı,sen de tatlı sert ayarını yapacan

Intel 4460/Sapphire R9 380X/Gskill 8GB RipjawsX/Msi H-81M Pro-Vd/WD 1TB Caviar Blue/Zalman R1/Pionner/Logitech G300/Logitech G103/Logitech F310/Sony Xperia X
  • Vites küçültürken gaz verme olayı rev-matching (devir eşleme) olarak geçer. Misal üst vitesin 2000 deviri bir alt vitesin 3000'ine tekabül ediyorsa debriyajdan çekmeden önce gaza basıp devir tam 3000'de debriyajdan çekersen hiç sarsıntı oluşmaz. Tamamen alışkanlık kazanmaya bağlı, yapa yapa öğrenirsin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Vites küçülttükten sonra yeteri kadar gaz vermedğinizden oluyor. Arabayı kaldırırken yaptığımız gibi kavramaya geldiğinde tam kararında gaz verin bi daha yaşamazsınız.

Zamanla onu ister istemez ayarlıyorsunuz
  • Heel toe gerçekten zor çünkü frene sürekli, sabit ve yeterli bir baskı uygulayıp devir saatini eşlemek (düz yolda, eğimde vs. bile fark eder) çok zor. Oncelik vites değiştirmek değil aracı yeterli miktarda yavaşlatmak olmalı

Siz 4. viteste yavasladiktan sonra 2 ye gecmeden rev matching yapmanız yeterli. Yanı gaz verin sonra debriyajı hızlı çekin. Deneye deneye mantigi oturacaktır. Eminim youtube da ayak kısmi videoya alınmış ornekler vardır.
    Vites yükseltirken de bu önemli. Devir saatinin çok fazla düşmesine izin vermeden gecmeniz gerekir ki rahat eşleşme meydana gelsin. Bu parcalarin ömrünü artırıyor ve debriyajı hızlı kaldırdığınız için daha kısa sürede vites değiştirmiş oluyorsunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi comprehensive user guide -- 21 Temmuz 2019; 7:12:49 >
  • heel toe zor astrada çok zor çünkü gaz tepkime süresi var bastığın gibi devir artmıyor ayarlamak çok zor.benim clio 4 de rahat yapılıyo mesela gaz tepkime süresi düşük.Sen ayağını yavaş çek başka türlü olmaz.

Aracınla bol bol oynayıp sınırlarını görmen lazım. Hangi viteste max. kaç kmh görür, ne kadar düşük devire stop etmeden dayanabilir? vs. bunları çözmen lazım. Debriyajla da bol bol oyna. Birkaç milisaniye daha beklersen kavramada biraz daha az sarsılır ya da hiç sarsılmaz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Freakk

ben hep heel & toe tekniği ile düşürüyorum hocam tevsiye ederim
    Bunu yazmak icin girdim. Manuel kullanan adam heel & toe yapamiyorsa manuel kullanmasin.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • araca biraz alışınca hangi hızlarda hangi vites aralığında olması gerektiğini öğrenirsiniz zaten, bunu bilerek ve boşa atarak kullanırsanız titreme sorunu olmaz, sizin senaryonuzda ben kendi aracımda şöyle yapıyorum;
    diyelim hızım 60 4.vites gidiyorum, ilerde kasise yaklaştığımı gördüm vitesi boşa atıp frene bastım yavaşlayarak kasisten geçtim, sonrasında hızıma bakarım genelde 20 civarı olur 2.vitese takıp sarsıntısız vuruntusuz devam ederim. bu şekilde boş vitesten yardım alabilirsiniz kasis/çukur geçerken..

Orijinalden alıntı: suatcagdas

araca biraz alışınca hangi hızlarda hangi vites aralığında olması gerektiğini öğrenirsiniz zaten, bunu bilerek ve boşa atarak kullanırsanız titreme sorunu olmaz, sizin senaryonuzda ben kendi aracımda şöyle yapıyorum;
    diyelim hızım 60 4.vites gidiyorum, ilerde kasise yaklaştığımı gördüm vitesi boşa atıp frene bastım yavaşlayarak kasisten geçtim, sonrasında hızıma bakarım genelde 20 civarı olur 2.vitese takıp sarsıntısız vuruntusuz devam ederim. bu şekilde boş vitesten yardım alabilirsiniz kasis/çukur geçerken..
    Hocam ben şöyle yapıyordum mesela 4. vitesle gidiyoruz ya yavaslayıp yavaslayıp cok yavas geciyordum kasisi gectikten sonra 2ye atıp devam ediyordum. Belki orada yanlısım olabilir bosta gecmek mi dogrusu bir de öyle deneyeyim.
  • düşük vitese aldığında debriyajı yavaşça kavrama noktasına getir ve orada beklet devir saatini izle devir rolantiden yavaş yavaş olması gereken devre kadar yükselecektir eğer devir yerini bulmadan yani kavrama oturmadan debriyajı bırakırsan silkeleme yapacaktır. bu hareket biraz sana yavaş gelebilir başta önce dediğim gibi olayın mantığını anlamaya çalış ilerleyen zamanda gaz ile destekleyerek daha hızlı devrini buldurmayı öğrenirsin.

Bir de vites düşürürken debriyaja nazik davran araca zarar verirsin. sente atlatmaya kadar yolu var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e30 m3 -- 21 Temmuz 2019; 13:39:43 >
  • Yavaşlamak amacıyla vites düşürüyorsanız bulunduğunuz hıza uygun vitese düşün; mesela 3. vitese 50 km ve altında hızlarda düşün. 2. vitese konforlu bir şekilde düşmek için 20 km ve altına düşmeniz gerek ki şehir içi dar yollar,sokaklar dışında buna gerek olmaz. 3. vitesten sonrası yada 30 km ve altındaki hızlarda frenleri kullanmak daha iyi ve konforlu olur.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.