Şimdi Ara

Virajları hangi hızla dönebileceğimizi nasıl anlayabiliriz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
6.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhabalar arkadaşlar, ehliyetimi yeni almış biri olarak gerçekten zorlandığım bir konu olan virajlar konusunda yardımınıza ihtiyacım var, Aracım otomatik , köye giderken dağ yollarında falan araba sürerken gerçekten yollar çok virajlı oluyor , bir virajı 80 le alabilirken başka bir virajı 50-60 veya 30-40 civarı hızla dönmem gerekebiliyor, viraja nasıl girileceğini biliyorum ayağımı gazdan çekiyorum ve frene basıyorum girmeden önce , fakat yeterli olmayabiliyor girdiğim hız. Sorum şu, viraja girerken o hızla arabanın dönebileceğini anlamanın bir yolu var mı ? Yoksa sadece tecrübeyle öğrenebileceğim bir şey mi ? Teşekkürler.




  • İlk defa kullandigin bir yol ise tedbirli olmakta fayda var. Kullandigin arac ve lastiklerin durumu da onemli. En iyisi cok da dusuk olmayacK bir hiza dusup oyle viraja girmek. Viraj icinde fren yapma veya gaza basma gibi seyler yapmadan donulmeli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buradan da yardımcı olacak tecrübeli arkadaşlar vardır ama şu videoyu izlemenizi de tavsiye ederim.


  • Göz-Nizam-Tedbir taktiği ile dönemeyeceğiniz viraj yoktur,bu da tecrübe ve tedbir almakla oluyor.Zamanla alışıyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alıntı

    metni:
    viraja girerken o hızla arabanın dönebileceğini anlamanın bir yolu var mı


    tecrübe ile kazanacaksınız...


    Aynı virajda farklı zamanlardaki yol ve trafik durumu , aracın yük durumu, meteorolojik şartlar dahi bu durumu değiştirir.


    Genel kural:

    -Viraj içinde hız azaltmak için özellikle sert frenden kaçınmalısınız.

    -Viraja girmeden önce virajı katedeceğiniz hıza düşürmelisiniz.

    -Geniş kavisle daha hızlı geçiş için asla karşı şeride girerek viraj apexini kullanmaya çalışmayın.

    -Virajdan çıkarken hafif gaz vererek hız artırın (önden çekişli araçlarda)


    şimdilik aklıma gelen tavsiyeler bunlar...

  • Orasını öğretemez kimse, tecrübe ile zamanla kendin kadrana bile bakmadan aracın gidişinden anlayacaksın o virajı alıp almayacağını.

  • - düz bir güzergah üzerinde seyrek rastlanan çoğu virajdan önce azami hız tabelası konmuştur.

    - sık virajlı güzergahlarda ise > ve >>>> tabelaları mevcuttur, tabela tipi ve sayısından virajın ne kadar keskin olduğunu anlayabilirsin.

    - yolu bildiğini sezdiğin bir aracı (resmi araç, o ilin plakasını kullanan vs) takip edebilirsin. Özellikle gece daha iyi olur.

    - ilk defa gideceğin güzergahı yola çıkmadan veya mola yerlerinde harita uygulamalarında kısa süreli inceleyebilirsin.

    -Her halukarda bahsettiğin dağ yolunun bir yanı uçurumsa tabelada daha tedbirli olmalısın.

    Yine de bu memlekette hiçbir iş düzgün ve tam yapılmadığı için tabela eksikliğini yolun sorunsuz olmasına yormayacaksın :-)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Böcekli sümük -- 10 Haziran 2021; 15:33:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    RADAR OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Virajdan once bir cok yerde tabela olur, ogrenirken en guvenlisi o hizda girmek.

    Zamanla viraji gorunce kacla gidilmesi gerektigini anlayacak duruma gelirsin.

  • Trafik tabelasını süs diye koymuyorlar tabelada yazan hız o virajı güvenli bir şekilde dönebileceğin maksimum hızdır, trafik levha ve işaretçilerine dikkat ederek araç kullanın onlar size hangi hızda gitmeniz gerektiğini söyleyecektir.

  • Trafik tabelaları var onları okuyup öyle girmen gerekiyor. Viraja girmeden önce fren yapacaksın. Viraj esnasında sert fren yaparsan ağırlık merkezi öne gider ve araba kayar. Zamanla alışırsın

  • Arabayı iyi kullanmak metrik bir iştir. Hız göstergesini kullanın, hız göstergesi aslında çok güzel bir aksesuar ama bence çoğu sürücü yeterince kullanmıyor. Her ne oluyorsa göstergeye bakıp aklınızda not edin, hız neydi diye. Hızlanmadan önce, yavaşlamadan önce, etkili fren yapmadan önce... Bu uzun vadede göreli davranmak yerine planlı, hedefli davranışları getirir, diğer sürücülerle de daha az takışırsınız. Tabii ki hız göstergesi olmadan da alışkanlıklar kazanılabilir ama ancak bazı hız aralıklarında ve belirli yollarda. Geniş virajlar ve yüksek hızlarda algılar yerine akla güvenmek gerekir. Mesela uçak kullanmak neredeyse tamamen akılla yönetilen bir iş, algılar o hızlarda hiç çalışmıyor. Geniş, hızlı yollarda da o algılar çalışmmaz. Eğer baştan metrik kullanma alışkanlıkları geliştiriseniz, farklı yol standartlarının olduğu farklı ülkelerde de araba kullanırken zorlanmazsınız. Veya çok şeritli yollarda yan şeritte yaklaşan başka araçlar algıları değiştrirebilir, dikkati dağıtabilir, bu durumlarla metrik bir repertuvarınız oluştuysa (tecrübeniz varsa) baş etmek mümkündür. Veya sessiz, çok daha iyi bir arabaya geçer geçmez kaza yapanlardan olmazsınız.


    İnsan ön ve arka doğrultuda ivmelere nispeten duyarsız, yanal ivmelere karşı ise -kıyasla- çok daha duyarlıdır. 0.1 G ivme farkını not edebilir. Rutin bir güzergahta, kuru havada hızı yavaş yavaş artırın. Her seferinde 5km/s gibi. Tekerleklerden ses geldiğinde veya ESP uyarısı verdiğinde o anki yanal ivmeyi hatırlamak tecrübe denilen şeyin bir kısmı.


    İknci bir yolu, direksiyon direncine dikkat etmek olabilir. Direksiyon merkezden uzaklaştıkça ve hızlandıkça ağırlaşır. Bu kuvvet hatırlanabilir. Direksiyonun bu direnci viraj açısı ve hızla orantılı olduğundan diğer hızlarda da yakın çalışır. Çok dar dönüşlerde ise bir noktadan sonra direksiyonun kendi merkezine doğru çekişi (çekiş kuvveti) azalır. Bu tehlikeli olan yerdir, ötesine geçmeyin, ya understeer veya oversteer yapacaktır. İyi bir süspansiyon-direksiyon geometrisi varsa (ki bu işler artık oturdu, yerli pazar için haddinden fazla yükseltilmemiş aşağı yukarı bütün modeller benzer davranıyor) kaymanın başladığı veya başlayacağı nokta ile direksiyonun hafifleşmeye başladığı nokta birbirine yakındır. Farkında olarak veya olmadan öğrenilen ikinci şey de bu.


    Şimdiye kadar yazılan uyarılara katılıyorum. Tabelaları, yol kamberini (viraj eğimini), görüş şartlarını sürekli değerlendirmek, her şartta nasıl durulabileceğinin sürekli planını yaparak kullanmak gerekir. Arabanın limitlerini bilmek de önemli. Yukardakileri bu yüzden yazdım. Pek çok kazanın insanların araçalarının limitlerini, aslında neler yapabileceğini bilmediği için olduğu düşünülüyor. Mesela acemiler usta sürücülerden daha iyi fren yapıyorlar, araştırmalar var. Ustalar kayacağı korkusuyla frene yüksek hızda güç uygulamaktan çekiniyorlar, çok geç kalıyorlar. Acil fren deteği (EBA, AFU veya eski ABS'siz sisitemlerdeki hidrolik "quick take-up valve") bunun için geliştirildi ve zorunlu standart oldu.





  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt

    Uçağın uzaysal ortamdaki (hava) kullanımında referans alınacak noktanın olmadığı/anlaşılamadığı durumlarda elbette göstergelere göre kullanılması doğru olandır.Ama kol uçuşunda veya yer rulesinde daha çok göstergelere göre mi yoksa çevresel referanslarla oluşan görsel algıya göre mi kullanılır? 

    Mesela, yerde rule kaçırma göstergelere göre mi anlaşılır yoksa çevresel referans noktalarını görsel takiple mi anlaşılır? 


    Sonuçta "görerek" şartların zorunlu olduğu durumlar da var ve bu kısmı araç kullanımına daha çok benzer. 


    Bir araç sürücüsü nereden bilecek G kuvvetini, hava direncini, yanal ivmeyi? Tecrübe etmişliği bilmişliği yok ki anlayabilsin. Savrulma, ani hızlanma/yavaşlama, sert fren, tekerleri kilitleme, direksiyon/pedal sertleşmesi/yumuşamasına dönüştürmek lazım kavramları :)


    Ehliyetini yeni alan biri için akılda kalıcılığı ve uygulanabilirliği olmayan uçuş teknikleriyle acemi bir araç sürücüsüne faydalı bilgi verilemez kanaatimce.

    Şartlar, göstergeler ve çevrenin koordineli gözlem ve değerlendirmesine göre araç kullanılır, zamanla da tecrübe kazanılır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 11 Haziran 2021; 8:26:8 >




  • Viraja girmeden önüne çıkan hız tabelalarına uy yeter

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boşver kullanma sen.

  • kullandıkça alışırsın. bunun için konu açmaya ne gerek var. babana da sorabilirsin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kadobay kullanıcısına yanıt

    Bu eleştiriye itirazım yok. Yalnız ben kendi metrik, anlayışını tecrübesini geliştirmeyi yazıyorum. Yoksa operatörü metrik detayla yüklemek yanlış. Bu aslında göstergeyi tavsiye etmekle olmuyor, 30, 40, 70, 82, 110, 120, 130, 132 gibi hız sınırları belirlemekle oluyor. 82 diye hız tabelası tabelası var bu ülkede. normalde üç temel hız sınır belirlenir ve şehir içi dışı belli edilir, burada sürücüler sürüş hislerini geliştirebilirler.


    Çok detaya özellike girmedim, bence de gerek yok, 'gerçek detay' çok daha detaylı tabii. Aslında insan-makina ilişkisi otomobil, pres makinası, uçak olsun en az 30 - 35 saat pratik ister. Kurslarda bu verilmiyor. Asıl sorununumuz bu. Ehliyet ve sürüşün ciddiye alındığı yerlerde, kavşaktan şu hızla geçilir, ışıklarda önce sol şeritteki araba kalkış yapsın, hızlanma şeridinde üçüncü viteste, şu kavşaklı yaya geçidinde 2. vitesle ol... gibi pek çok yazılmamış kural da eğitmen tarafından veriliyor.


    Ölçülebilen ilişkileri bilmek pratiğe engel değil. Yoksa pratiğin değerini yadsımıyorum. Teori hiç verilmeyince de bu sefer, kısa bir tecrübeden sonra bazıları ben oldum, başkalarının hissetmediğini galiba ben hissedebiliyorum fiktrine kapılıyor. İnsan .1 G değişkliği lateralde hisseder yazdığımda aslında bu durumu kapatıyorum.


    Okulda 100, 300, 1600 m koşacak ki, zamanında bir beden eğitimi ddrsi olacak ki kursta dönüşlerden 30 m önce sinyal denilince aklında bir şey canlansın. Sollama, otoyol sürüşü bu yüzden öğretilemiyor biraz da... vura kıra ve çok yavaş öğreniyorlar. Bu konuda dertliyim aslında, çok da yazarım ama galiba sıkılıyorlar, burada barakayım.





  • araban manuelse viraja girmeden önce vitesini ayarlarsın,girmeden önce biraz yavaşlar virajın çıkışına doğru gaza basarsın,ve tebrikler döndünüz 

  • Güzel bir soru..

    Kendimden örnek vermem gerekirse, aracıma yaptıgım yeni setupla viraj içine 10kmh daha hızlı girebiliyorum.

    Aracın kapasitesi çok önemli. Yüksek SuV lar virajlarda tehlikeli olabiliyor.

    Aracınız Suv olmadıgı için daha yüksek hızlarda rahatça virajı alacaksınızdır.

    Acemiliğinizi de bu duruma eklersek, heyecan aramayın ve trafik levhası hız sınırlarına dikkate alın.

    Viraj içinde gazla çok oynamayın. Viraj içinde ayağı ani gazdan çekme yada ani gaz vermeden çekinin.

    Viraj içinde tehlikeli bir durum yoksa sakın frene dokummayın. Bu durum aracın dengesini alt üst eder. Hızda fazlaysa, savrulmayla sonuclanır. Momentum marka model tanımaz, şakası olmaz.

    Viraj çıkışlarında önden çekerli araba hızı artırabilir, arkadan çekişli araçlarda bu durum spine sebep olabilir. ( Hız yüksekse )

    Viraj içlerinde diğer şeritteki araba ile yan yana gelmekten uzak durun, biraz gazlayıp kendi şeridinizde öne geçin, yada arkada kalın. En ufak bir hata bu durumda çok feci olabilir.

    Herşeyden önemlisi araba sürerken kemerinizi takın ve rahat olun. Panik herşeyi mahveder. Altınızda modern bir araba yoldan cıktıgınızda size yardımcı olacak bir esp var. Ancak panik olursa esp de size yardım edemez. 160kmh ile virajda bariyerlere girmiş biri olarak esp nin işe yaramadıgını çok iyi bilirim

     


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bildiğin yol veya bilmediğin yol 2 farklı durum var.
    Acemi iken Kastamonu İzmir yaptım. Navigasyon açtım yolun görmediğim kısmı navigasyon da gözükür. İşime de yaradı Ilgaz geçidinde tam bir U şeklinde dönüşte navigasyon sayesinde önceden gördüm ve hızı kestim. Yoksa dönemeyip kenara girerdim.

    Navigasyon kullan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • viraja girdiğinde içinde tedirginlik başladıysa gaz, fren, direksiyon hangisini kullanıcagını şaşırdıysan o an yanlış hızla girmişsin ve aracı tam olarak nasıl kullanıcagını bilmiyorsun demektir birdaha o hızla girmemen gerekir  bu ancak aracı tanıyarak öğrenilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BOLDVIPER -- 11 Haziran 2021; 18:39:22 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.