Şimdi Ara

VEFAT EDEN BABAMIN ARDINDAN 465 BİN TL BORÇ GELDİ

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
5.461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhaba hukuk alanında tecrübeli birisi değilim ve bir kaç gündür uyuyamıyorum. Öğrenciyim avukata verebilecek 5 krş param yok ve başımda çok büyük bir bela var. Baştan belirteyim miktarları düz hesap ve yaklaşık olarak vereceğim.

    2007'de babam vefat etti ve arkasında ben, 2 kardeşim ve annem kaldı. Tek kardeşim 18 yaşından küçük, ben ve diğer kardeşim öğrenciyiz. Annem de sadece emekli maaşıyla geçiniyor.

    Kısa olarak hikayeyi anlatayım.
    Bir sabah hukuk bürosundan mesaj geliyor bana, anneme ve kardeşime. Özet olarak mesajda icra takibi olan bir borcumuz olduğundan bahsediyor. Hemen aradım ve sordum elektrik borcumuz olduğunu söylediler. CK Boğaziçi elektrik dairesine gittim 4300 tl 1999'dan 2002'e kadar babamın adına borç çıktı. Çok sorun etmedim çünkü zamanında reddi miras yapıldığını sanıyordum.

    Hemen eve gittim eski evrakları araştırdım reddi miras kağıdını bulamadım, annemin zamanında ölümden 3 ay geçmeden açtığı reddi miras davası kağıdını buldum. Ayrıca mirasçıların biz olduğumuza dair bir kağıt. Neyse hemen mahkemeye gittik reddi miras kağıdını almak için. Dosyalar araştırıldı ve zamanında reddi miras için açılan davanın takip edilmemesi sonucu düştüğünü öğrendim. Yani annemin bizim ve kendi adına açtığı reddi miras davası kabul edilmemiş. Mirasçılar biziz. Annemin o zamanlar avukat tutacak gücü olmadığı için yakın akrabaları ile böyle bir dava açmış ama hiç kimse olayı net bilmediği için sonuç olarak dava bu şekilde sonra ermiş.

    Bunun üzerine hemen babamın borçlarını sorgulamaya koyuldum. İnternetten tc bilgileri ile vergi dairesine girdim ve tüm borçlarını sorguladığımda 17bin tl borcu olduğunu gördüm (ana para 2800 kalanı faiz). Daha sonra oturduğum semtteki vergi dairesinden 17 bin tl'yi doğrulattım başka borç görünmedi. Yine de derin bir nefes aldım borçlar fazla değildi ve bu sene mezun oluyorum seneye yapılandırıp bir şekilde ödemeye başlarım dedim. Bu arada elektrik borcundan dolayı hukuk bürosu icrasıyla da uğraşıyordum onlar bilmem şu tarihe kadar ödersem 1000 tl ödeyeceğimi söylemişti. Dedim elektriği ödeyeyim vergi de nasılsa icralık vs. değil öderiz 17 ödenir bir şekilde.

    Daha sonra vergi borçlarını internetten tekrar karıştırdığım bir zamanda elektronik haciz denen bir kısımdan babama elektronik haciz geldiğini. 17 bin tl lik elektronik haciz dışında tam 465 bin tl başka bir vergi borcundan dolayı elektronik haciz olduğunu görmemle şoka uğradım!

    Hemen borcun bağlı olduğu vergi dairesine gittim. Vergi dairesindeki memur surat ifadesinden durumun çok kötü olduğunu anladım. Adam resmen bunları eşeleme bunlar mutlaka sizden çıkar durum çok kötü gibi şeyler söyledi (tamamen iyi niyetinden ve görevi olmamasına rağmen). Baya ilgilendi sonuç olarak 465 bin tl lik borcun nereden geldiğini babamın bazı şirketlere ortak, yönetici olduğundan falan kaynaklandığını söyledi ve bunların çıktısını aldı. Bu arada o adamın çıktılardaki toplam borç 100 bin tl civarı 465 bin tl bu miktara düşmüş oldu, sebebini tam anlamasam da sanırım faizlerle alakalı bir durum.

    Neyse adam daha bunun ardının kesilmeyeceğini SGK'da vs. bir sürü borç çıkacağını ama sorgulatırsam çok iyi olmayacağını söyledi. Yapabilecek hiç bir şeyimin olmadığını bu borçların bizden ya da çocuklarımızdan mutlaka çıkacağını belirtti.

    Avukata gidip danışamıyorum bile ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. İnternette bir tek borç batık davası tarzı birşey görmüştüm. Onu da adama sorduğumda o dava açılsa bile sonuçlanmadığından vs. bahsetti.

    Babamdan üstümüze kalan ev araba vs. yok zamanında ufak tefek bişeyler kaldıysa da bilmiyorum (bankada para vs. ama ev araba kesinlikle yok).
    Babamdan bize kalan tek şey yetim maaşı.
    Ne yapacağımı şaşırdım internetten öneri almak dışında yapabileceğim hiç bir şey yok...

    Lütfen konuyla alakası bilgili birisi yardımcı olsun.
    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Klipsi Ca -- 19 Nisan 2018; 16:50:59 >







  • terekenin borca batıklığı sebebiyle mirasın reddi davası
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sertosman

    terekenin borca batıklığı sebebiyle mirasın reddi davası
    Memura bu davayı söylediğimde, davayı açarsın ama sonuç alamazsın gibi olumsuz şeyler söyledi. Kendisi de bu konu hakkında bilgili görünüyordu.
    Peki siz bu konu hakkında bilgi sahibi iseniz müsadenizle şunları sormak istiyorum.

    1-Davayı avukat olmadan açabilir miyiz, çok mu risklidir? Bu işin altından kalkabilir miyiz? Gerçekten avukat tutabilecek gücümüz yok. Eğer avukat şartsa ne kadar gider ortalama ona göre çalışıp biriktirip açabilirim.

    2-Dava açıldıktan ortalama ne kadar süre sonra sonuca ulaşır?

    3-Davanın sonucunun olumsuz çıkma ihtimali var mıdır?

    İlginiz için teşekkür ediyorum.
  • Klipsi Ca kullanıcısına yanıt
    Avukatsız da açarsınız ama hem çok sıkıntılı olur hem de hak kaybı yaşama ihtimaliniz yüksek olur.

    Avukatlık ücreti yaşadığınız yerin piyasa koşullarına ve davanızın durumuna göre değişir.

    Memurun ne dediğine bakma, onların işine öyle geliyor da ondan öyle diyorlar, çok biliyorsa gitsin hukuk fakültesi okusun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sertosman

    Avukatsız da açarsınız ama hem çok sıkıntılı olur hem de hak kaybı yaşama ihtimaliniz yüksek olur.

    Avukatlık ücreti yaşadığınız yerin piyasa koşullarına ve davanızın durumuna göre değişir.

    Memurun ne dediğine bakma, onların işine öyle geliyor da ondan öyle diyorlar, çok biliyorsa gitsin hukuk fakültesi okusun
    İstanbul barosuna mail yolladım ücretsiz hukuk desteği için. Onlardan cevap bekleyeceğim. Avukatsız olmayacağını ben de anlamış bulunmaktayım. İlginize teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Klipsi Ca

    İstanbul barosuna mail yolladım ücretsiz hukuk desteği için. Onlardan cevap bekleyeceğim. Avukatsız olmayacağını ben de anlamış bulunmaktayım. İlginize teşekkür ederim.

    Alıntıları Göster
    Maille olmaz, adli yardım bürosuna başvurun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sertosman

    Maille olmaz, adli yardım bürosuna başvurun

    Alıntıları Göster
    Aslında maili, yardımı nasıl alabileceğimi sormak için atmıştım. Şimdi dediğinizi araştırıyorum.
  • Klipsi Ca kullanıcısına yanıt
    yaşadığınız yerdeki adliyeye gidip barodan adli yardım başvurusu yapacaksınız
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sertosman

    yaşadığınız yerdeki adliyeye gidip barodan adli yardım başvurusu yapacaksınız
    Adresime bakan baro ile görüştüm. Bu tür miras durumlarında yardımcı olmadıklarını avukat hizmeti alamayacağını söylediler. Özel avukat tutmam şartmış. Barodan sonuç çıkmadı yani.
  • Klipsi Ca kullanıcısına yanıt
    Ne alaka yaa? maddi durumunuz bu dava için avukat tutmaya yetmiyorsa adli yardımdan size bir avukat vermek durumundalar. siz ne davası açacağınızı tam olarak söylediniz mi? çok net saçmalamışlar, bence gidip yüz yüze görüşün. ancak başvuruyu tüm mirasçıların yapması lazım
  • Randevu için telefon açtım olayı özet olarak net bir şekilde anlatmama ve maddi durumum yeterli olmadığını söylememe rağmen avukat desteği alamayacağımı söyledi.

    Gitmem gereken yer evime oldukça uzak. Salı günü, 23 Nisan’dan hemen sonra tek başıma gitsem sorun olur mu? Annem ve kardeşlerim illa benimle gelmek zorunda mı? 18 yaşının altındaki kardeşim için annemin ayrıca vekalet belgesi alması gerekiyor mu? Annemin daha bu olaydan net olarak haberi yok basit borçları biliyor sadece. Çok gerekli olmadıkça söylemek istemiyorum. Önce olay biraz netleşsin istiyorum. Öneriniz nedir acaba?

    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Klipsi Ca -- 20 Nisan 2018; 16:17:6 >
  • Klipsi Ca kullanıcısına yanıt
    siz bir öngörüşme yapın, olumlu olursa anneniz ve kardeşinizle gidersiniz. Anneniz görevlendirilen avukata vekalet çıkartacağınız zaman onun adına velayeten de imza atacak zaten vekaletnameye? nerede yaşıyorsunuz, hangi baro bu?
  • Ben haftaiçleri Kadıköy’de yaşıyorum okulumdan dolayı. Resmi ikametim ve annemlerin ikameti ise Büyükçekmece bürosuna bağlı bir semtte diyeyim. Kadıköyle görüştüm önce Büyükçekmeceyle görüşmemi istediler. Büyükçekmece bürosu ile görüştüm daha sonra onlar da avukat talebimi karşılayamayacaklarını söylediler.



    Annem tabiki gerekli imzaları atacak zamanı geldiğinde ama ne kadar işler yoluna oturursa o zaman öğrenmesi daha iyi olur diye düşündüm. Ayrıca şu an yanında değilim haftasonu yüz yüze görüşeceğim.
  • silindi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gkhngkhn -- 22 Nisan 2018; 16:28:25 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gkhngkhn

    silindi
    Merhaba,

    Konu üstte kalması açısından çok özel olmadıkça buradan bilgi paylaşmayı tercih ediyorum, belki farklı görüşler gelebilir diye.

    Adli yardımın dava aşamasında açılması için izlemem gereken adımlar nelerdir? İnternette sadece barodan alabileceğim yardımı bulabiliyorum. Adli yardım formunu direkt internetten indirip doldurup mahkemeye gitsem bana avukat mı atayacaklar, yoksa önce davayı kendim açacağım sonra avukat mı devreye girecek? İlk aşamada ödeme yapmam gereken bir şey olacak mı? Gideceğim mahkeme çeşiti ne olmalı?

    Ben aslında sonradan çıkabilecek miktarları ödemeye hazırım ama burada asıl sorun ne zaman ödemeye başlayacağım ve ne kadar ödemek zorunda kalabileceğim.
    Çünkü hazirandan itibaren sırf avukat için çalışıp para biriktirmeye razıyım, hazirandan-ekime kadar iş için şehir dışında olacağım, birikimimi buraya yatırmamda sorun yok. Ancak adli yardım kabul olmazsa ortalama ne kadar harcamam gerekecek bunun hakkında bilgi sahibi olamıyorum. Biliyorum ki masraflar duruma özel değişiyor ama en azından alt üst limit belli bir ortalama fikrinizi alabilirsem, ne zaman ne kadarını karşılayabileceğim hakkında bilgi sahibi olabilirim.

    İlginiz için teşekkür ediyorum.




  • gkhngkhn G kullanıcısına yanıt
    Yanlış yönlendirme yapıyorsunuz. Lütfen başınıza gelen bir olay üzerinden kendi çıkarımlarınızla kişileri yönlendirmeyin. sertosmanın bahsettiği adli yardım baro tarafından sağlanan avukat yardımı. Sizin bahsettiğiniz mahkemenin kabulüne bağlı olan şey dava harç ve giderlerinden muaf olup olmamak. Baro adli yardımdan avukat atarsa ücretsiz avukatınız atanmış olur mahkemenin adli yardım talebini reddederse harç ve giderleri ödemeniz gerekir. Avukatı baro atıyor eğer ödeme gücünüzün olmadığına kanaat getirirse. Bu hakimin kabulüne bağlı bir durum değil.



    Avukatla takip etmenizi tavsiye ederim. Ciddi hak kayıpları söz konusu olur ki en başta mirasın reddinde deneyimlemişsiniz bunu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sertosman

    yaşadığınız yerdeki adliyeye gidip barodan adli yardım başvurusu yapacaksınız
    Lütfen önce şu söylenileni yapın salı günü. Olması gereken bu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ben Bilmem Beyin Bilir

    Lütfen önce şu söylenileni yapın salı günü. Olması gereken bu.

    Alıntıları Göster
    Teşekkürler. Salı günü ilk işim büroya yüz yüze gidip adli yardım talebinde bulunmak olacak.
  • haklıymışsınız ben de doğrusunu öğrenmiş oldum. 2 yıl önce gördüğüm dersten hatırladığımı düşündüklerimi yazdım ama hatalıymış kusura bakmayın. Yanlış örnek olmaması açısından siliyorum.

    @klipsa ca dava harcınıza baktım uyap üzerinden. Mirasın hükmen reddi davasında 210 lira harç çıkıyor. Bilginize
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.