Şimdi Ara

VAHDETTİN KAHRAMANDIR (!) (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
243
Cevap
3
Favori
7.333
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Onlarda aynı şeyi soruyordu; kim o birileri?
    Bak gör, ne kadar ortak yanınız var onlarla
  • Bilmece gibi konuşma kardeşim ya işine bak hadi.AKP Yanlısı olan birisinin böyle düşünmesi normal.Senin yanlısı olduğun partinin başkanı bile "2 ayyaş" derken senin ne düşündüğün gayet açık.
  • Knoxville kullanıcısına yanıt
    Benim akp yanlısı olduğumu nereden biliyorsun? Bilmece gibi konuşmuyorum.. Hep ezbere, hep aynı kafanın psikolojisi içindesiniz. İki tarafta öyle...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-38C7E608-754C-4B4B-A9C2-5E5418594086 -- 2 Nisan 2014; 18:41:28 >
  • Hain değil. Kahraman da değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Knoxville

Bilmece gibi konuşma kardeşim ya işine bak hadi.AKP Yanlısı olan birisinin böyle düşünmesi normal.Senin yanlısı olduğun partinin başkanı bile "2 ayyaş" derken senin ne düşündüğün gayet açık.

Öyle demeyin adamcağız Atatürk'e çok hakaret edildiği için youtube u kapattı.Haksızlık etmeyelim
  • Tarihin arka odasinin osmanli hanedani bolumunu izleyin belki bir seyleri kafanizda oturtursunuz. murat bardakci bu konuda oldukca guvenilir bir kaynaktir zira osmanoglu ailesiyle yakin iliskileri var ve anlattigi seylerin bir kismi direkt olarak vahdettin'in torunlarindan ogrendigi seylerdir ve anlattigi her sey de belgeye dayanir. Burada iki taraftakilerin de yaptigi gibi iki destekli bes desteksiz konusmaz. Inalcik hocanin ogrencisi ortayli hocanin da sozune deger verdigi birisidir bilindigi uzere.

Vahdettin hain degildir ancak basiretsizdir, basiretsiz olmasi da kendi kisiliginden ve meziyetlerinden cok donemin sartlari geregi olmustur.

Ben ne osmanliyi aman aman severim ne de sevmem. Bu adamlar bir sekilde bu topraklarda birkac yuzyil oturmus adamlar ve de yine bir sekilde sozkonusu devletin mirasci devletinde yasamaya calisiyoruz. Silip atmak dogru olmaz. Daha bu saatten sonra hain olsa ne olur olmasa ne olur ki bana kalirsa hain degildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hmac -- 4 Nisan 2014; 7:32:06 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanlış zamanda yanlış şekilde padişah olmuş bir kişi. Ülke batmış halde iken zaten yapacak pek birşey yoktu. Ancak ''ihanet'' ile alaka kuracağımız tek şey, Damat Ferit'e karşı duyduğu neredeyse sarsılmaz güvenidir. O güven düşen Osmanlı'ya son tekmeyi vurmuştur zira Damat Ferit hainin önde gidenidir. Tek yaptığı iyi şey kendi çıkarını düşünerek Mustafa Kemal'in Vahdettin ile olan iyi ilişkilerinin kendisini koltuğundan etmemesi için Paşa'nın Anadolu'ya gönderilmesini istemesidir. Sonrası hepimizin malumu.

Vahdettin güçsüz, basiretsiz bir kişiydi. Kurtuluş Savaşı sonrası kaybettiğini biliyordu. O yüzden ülke içinde ikilik çıkarmak yerine ülkeyi terk etti. Belki de taht için savaşma gücünü kendinde bulamadı. Yada bu arzu sonucunda ölecek olan insanları düşünüp vazgeçti.

Öyle yada böyle, Vahdettin kullanılmamak için ülkeden ayrıldı/gönderildi. Vahdettin bana göre ne haindir, ne de kahramandır. Dediğim gibi yanlış zamanda yanlış şekilde padişah olmuş bir kişidir.

• vahdettin hain değildir.çok çaresiz bir zamanda padişah olmuştur.1. dünya harbinden sonra mustafa kemal atatürk anadoluya gitmeden evvel 6 kere vahdettinle görüşmüştür.artık istanbul işgal altında olduğundan ve buradan bir bağımsızlık mücadelesi başlatılamayacağından.atatürk ve arkadaşları anadoluya geçmiştir.

Atatürkte bizim değerimiz vahdettinde.
    birinden birini reddetmek zorunda değiliz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

Yanlış zamanda yanlış şekilde padişah olmuş bir kişi. Ülke batmış halde iken zaten yapacak pek birşey yoktu. Ancak ''ihanet'' ile alaka kuracağımız tek şey, Damat Ferit'e karşı duyduğu neredeyse sarsılmaz güvenidir. O güven düşen Osmanlı'ya son tekmeyi vurmuştur zira Damat Ferit hainin önde gidenidir. Tek yaptığı iyi şey kendi çıkarını düşünerek Mustafa Kemal'in Vahdettin ile olan iyi ilişkilerinin kendisini koltuğundan etmemesi için Paşa'nın Anadolu'ya gönderilmesini istemesidir. Sonrası hepimizin malumu.

Vahdettin güçsüz, basiretsiz bir kişiydi. Kurtuluş Savaşı sonrası kaybettiğini biliyordu. O yüzden ülke içinde ikilik çıkarmak yerine ülkeyi terk etti. Belki de taht için savaşma gücünü kendinde bulamadı. Yada bu arzu sonucunda ölecek olan insanları düşünüp vazgeçti.

Öyle yada böyle, Vahdettin kullanılmamak için ülkeden ayrıldı/gönderildi. Vahdettin bana göre ne haindir, ne de kahramandır. Dediğim gibi yanlış zamanda yanlış şekilde padişah olmuş bir kişidir.

Mesajınızı çok olumlu buldum.

Hocam benim merak ettiğim husus şudur: acaba Vahdettin'in ülkeyi terk etmesi için ona baskı uygulanmış olabilir mi?

• Baski uygulanmis olabilir. Sonucta yeni bir sistem var ve yeni sistemin sancilarini yasamak istemeyenlerin tutunacagi ilk dal Vahdettin olacakti. Ancak ben Vahdettin'in baskiya ugramasa bile gidecegini dusunuyorum. Dedigim gibi basiretsiz ve kararsiz olusu bu kararda etkili olmustur.
    Taht icin savasmak yerine cekilmeyi kabul etti bana gore.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle bu konuşmalar çok normaldir . Eski rejimin en son başında olan kişiye karşı , yeni rejimin kurucuları . Resmi tarih eski rejimi suçlar , cumhuriyet ve laikliği istemeyenler veyahut yeni rejimden o zamanlar çekenler eskiyi korur. Bu gayet normaldir .

Vahdettin konusuna gelirsek , yapabileceği çok da bir şey olmayan bahtsız bir lider Vahdettin. Şöyle düşünün , bir olayın içindesinizdir. Arkadaşınız çıkmak için bir yolu savunur , siz ise başka bir yolu . Atatürk ve Vahdettin'i böyle görmek gerek . Belki Vahdettin de M.Kemal'in düşüncesini benimseyebilirdi ( Ki bazı tarihçiler gizliden yardım ettiğini söyler) . Ama o çıkış yolunu teslimiyette seçti . Bu onu hain yapmaz . Atatürk de savaşarak kazandığı için kahraman olmaz ama şu da gerçek ki tarih asla kaybedenleri iyi hatırlamaz,yazmaz.

Farzedin kurtuluş savaşı olmadı . Belki hiç kimse ölmeden o zaman ki konjüktörden ötürü bağımsızlığımza kavuşacaktık ve belki de hiç esaret altında kalmayacaktık . Sosyal bilimlerde öğrendiğim bir şey varsa bu da 1+1=2 etmiyor herzaman.

Abdülhamit'e gelecek olursak yıllarca Kızıl Sultan safsatalarıyla aklımızı doldurdular. Ama o çöküş döneminde devleti yıllarca ayakta tutmayı başarmış bir hükümdar. Eğitimden , sağlığa , sağlıktan iletişime herşeye elini atmış ve geliştirmiştir. ( Ufak çaplı bir özet için Erik Jan Zürcher'in Modernleşen Türk Tarihi kitabına bakabilir veya TRT'nin 3 kıtanın son hükümdarı belgeselini izleyebilirsiniz) .

Devleti kurtlar sofrasından sağ çıkarmayı başarmıştır ve siyasi dehası tartışılmazdır . Eğer ki devletin çöküş dönemine denk gelmeseymiş bir Kanuni , bir Fatih , bir Yavuz olacağını tahmin ediyorum.

Her ne ise hepsinin ruhu şad olsun . Allah rahmet eylesin . Hepsi doğrusuyla , yanlışıyla bizim ceddimiz . Tarihimiz . Değerimiz . Hiçbirini ayrıştırmadan hepsini bağrımıza basmak insanlığa ve Türklüğe yakışandır.

• Sayın Rohypnol, sizin gibi şahsiyetleri forumda görmekten inanın çok büyük mutluluk duyuyorum. II. Abdülhamit Osmanlı'nın en büyük padişahlarından birisidir. Kızıl sultan yaftası, ittihat ve terakkici hainlerin uydurmasıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: wolfestein

Sayın Rohypnol, sizin gibi şahsiyetleri forumda görmekten inanın çok büyük mutluluk duyuyorum. II. Abdülhamit Osmanlı'nın en büyük padişahlarından birisidir. Kızıl sultan yaftası, ittihat ve terakkici hainlerin uydurmasıdır.

Ne yazık ki öyle ama kesinlikle normal bir şey bu . Dünyanın her yerinde kurulan yeni rejim , yerini sağlamlaştırmak adına eskiyi kötüler ve özellikle de eskinin en iyilerini kötüler . Abdülhamit de bu infaza kurban gitti. Bize düşense resmi tarih kafasından çıkıp gerçeği öğrenmek ; ceddimize , tarihimize , kültürümüze sahip çıkmak.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

Yanlış zamanda yanlış şekilde padişah olmuş bir kişi. Ülke batmış halde iken zaten yapacak pek birşey yoktu. Ancak ''ihanet'' ile alaka kuracağımız tek şey, Damat Ferit'e karşı duyduğu neredeyse sarsılmaz güvenidir. O güven düşen Osmanlı'ya son tekmeyi vurmuştur zira Damat Ferit hainin önde gidenidir. Tek yaptığı iyi şey kendi çıkarını düşünerek Mustafa Kemal'in Vahdettin ile olan iyi ilişkilerinin kendisini koltuğundan etmemesi için Paşa'nın Anadolu'ya gönderilmesini istemesidir. Sonrası hepimizin malumu.

Mesajınızı çok olumlu buldum.

Hocam benim merak ettiğim husus şudur: acaba Vahdettin'in ülkeyi terk etmesi için ona baskı uygulanmış olabilir mi?

Vahdettinin ülkeyi terketmesinin en önemli sebebi Ali Kemal'in linç edilerek öldürülmesidir. Aynı akıbetin kendi başına da gelebilme ihtimalinden korkmuş, Ali Kemal öldürüldükten sonra İngiltereden can güvenliği olmadığı gerekçesiyle yardım istemiştir.

• Zaten kendisi padişahlık için yetirilmemişti ondan önce gelen yanılmıyorsam 3 şehzade vardı üçüde intihar etti adam kendini bir anda tahtta buldu zaten bir yetkiside yoktu kahraman falan değil yani

• iyi geceler arkadaşlar foruma yeni katıldım öyle gezerken bu alan gözüme çarptı girip üstünkörü biraz okudum yazdıklarınızı konuyuda biraz hortlatmış gibi olucam ama kusura bakmayın. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Vahdettin hain değildi dediğiniz gibi TAM OLARAK kahraman da değildi. Ama vahdettin ile ilgili bir kaç ufak ayrıntıya değinmek isterim. Vahdettin görünüşte itilaf devletleri yanlısı olarak belirtilsede bir çok kaynakta ( İsmail Hakkı Uzunçarşılı Osmanlı Tarihi 4.cilt ) osmanlı hakkında en yetkin ve dediği neredeyse kesin sayılan değerli bir profesördü kendisi onunda belirttiğine göre el altından Anadoluya yardım gönderirmiş ve saltanat kaldırılınca da devlet hazinesinden bir tek osmanlı akçesi almadan ingiltreye gitmiştir. Ve orada çok zor durumda yaşamını yitirmiştir öyleki denilenlere göre defin işlerini bile ingiltere devleti karşılamıştır. Biraz daha derinlemesine araştırma yaparsak insanlarıda yanlış yönlendirmemiş oluruz. Abdülhamid meselesine gelince Abdülhamid in osmanlı padişahlarındaki önemeine değinicek olursak Osman Gazi- Orhan Gazi-I.Bayezıd-Mehmet Çelebi-II.Mehmet-I.Selim ve Abdülhamid gelir. Kanuni nin yerine Abdülhamid yükselme devrinde tahta olsaydı ya da II.Selim yerine gerçekten o zaman osmanlının yükselişi daha uzun ve kalıcı olarak devam edebilirdi. Abdülhamid gerçekten çok büyük bir lidermiş zekası ve siyası zekası döneminin bütün liderlerini gölgede bırakıcak nitelikteymiş. Ve herkesin bildiği üzere filistin konusunda dönemin süper gücü ingiltereye kafa tutmuş ve çok büyük bedellere karşılık bir karış toprağıda vermemiştir. Atatürk ise çökmüş ve tükenmiş olan bir milleti bağımsızlığa ulaştırmış ve dönemin bütün süper güçlerinin türk ulusu üzerindeki kirli oyunlarını bozmuştur. bir De dipnot düşeyim Mason locaları Atatürk döneminde kapatılmış Celal Bayar döneminde açılmıştır

• wolfestein kullanıcısına yanıt
    o konuyada değineyim Vahdettin ülkeyi terk etmesinin sebebi 1924 de saltanat kaldırılınca osmanlı hanedanlığı üyelerinin ülkenden uzaklaştırılma kararı alınmıştır. Bu onların insiyatifine bırakılmış bir değildir. Osmanlı sultanların Adnan Menderes hükümetinin 16 Mart 1952 de aldığı karar ile geri dönüşlerine izin verilmiştir. Erkeklerin Dönüşlerine ise 1974 yılında Bülent Ecevit ın çıkardığı genel af ile izin verilmiştir
  • quote:

Orijinalden alıntı: ErTesla

o konuyada değineyim Vahdettin ülkeyi terk etmesinin sebebi 1924 de saltanat kaldırılınca osmanlı hanedanlığı üyelerinin ülkenden uzaklaştırılma kararı alınmıştır. Bu onların insiyatifine bırakılmış bir değildir. Osmanlı sultanların Adnan Menderes hükümetinin 16 Mart 1952 de aldığı karar ile geri dönüşlerine izin verilmiştir. Erkeklerin Dönüşlerine ise 1974 yılında Bülent Ecevit ın çıkardığı genel af ile izin verilmiştir

Saltanat 1924te değil 1922de kaldırıldı. Dediğin kanun ile son halife Abdülmecid ve Osmanlı hanedanı 1924te sınırdışı edildi. Vahdettin için çıkarılmış bir kanun yoktur. Vahdettin saltanatın kaldırılmasının hemen ardından Ali Kemal'in linç edilerek öldürülmesi üzerine can güvenliğinin tehlikede olduğu gerekçesi ile İngiltereye mektup yazmış ve ülkeyi terketmiştir.

Giderken de yanına hazineden para alması mümkün değildi zira İstanbula girdiğinde Refet Paşanın ilk işi hemen saray hazinelerinin bulunduğu yerlere asker yığmak ve oraları ele geçirmek olmuştur.

• quote:

Sayın Rohypnol, sizin gibi şahsiyetleri forumda görmekten inanın çok büyük mutluluk duyuyorum. II. Abdülhamit Osmanlı'nın en büyük padişahlarından birisidir. Kızıl sultan yaftası, ittihat ve terakkici hainlerin uydurmasıdır.

Hamidiye alaylarinin Anadolu'da yaptiklari katliamlar sonucunda binlerce Suryani ve Ermeni olmustur.

Ikinci Abdulhamit'in ismi yaptigi bu katliamlardan dolayi Kizil Sultan olmustur.Ittihat ve Terakki yalani degil,birebir tarihi gercektir.Islamcilar bu gercegi kabullenmek istemezler.1915 olaylarinin baslangic noktasi olarak gorulur Hamidiye katliamlari.

Nedense ulkemizde bu olaylar pek tartisilmaz.Hamidiye katliamlari uzerine Turkce kaynak da yok gibi birseydir.Ingilizceniz varsa eger bir arastirin derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VirgilSollozzo -- 9 Nisan 2014; 2:11:47 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sisyphus kullanıcısına yanıt
    Sonuc olarak hanedanin ulkeden cikisi 1924 ve hanedanin hepsi cikarilmistir ulkeden. Soylediginiz bilgilerde kaynak belirtirseniz daha iyi olur

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.