Şimdi Ara

USB 3.0 MI ESATA MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
0
Favori
23.164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Harici hdd kutusunda usb 2.0 lı ve esata lı modellerimi avantajlıdır. Yoksa usb 3.0 lı modeller mi daha mantıklıdır. Notebook umda usb 3.0 girişi de var e sata girişide var. usb 3.0 ın yaygınlaştığını düşünüyorum ve 1-2 yıla kadar her yerde olacağını düşünüyorum ama esatanın aynı hızda yaygınlaşması zor gibi. Sizce hangisini seçmeliyim?



  • USB 3.0 daha mantıklı görünüyor, ilerde yaygınlaşması açısından. Ama an itibarıyla e-sata daha yaygın.
  • pc nizde usb 3 varsa tabiki usb 3 alın
  • esatada 2 tane kablo kullanıcaksınız
    usb3 tek olacağı için usb3
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hrnayn

    esatada 2 tane kablo kullanıcaksınız
    usb3 tek olacağı için usb3



    Kablo yüzünden usb 3.0 kalıcı olacak gibi..
  • Bencede USB3.0. Hem e-satası olmayan laptop ve kasalarda hala mevcut. Usb girişli makine sayısını göz önüne al.
  • usb 3.0
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben de çok kararsızım ama şöyle de bi gerçek var. Bilgisayarınızda SSD olmadığı müddetçe USB 3.0 ile istifade edebileceğiniz hız eSATA'dan fazla olmayacaktır.

    Mesela laptopda SSD var taşınabilir disk de SSD diyelim onların okuma yazma hızları 200 MB üzeri olduğundan USB 3.0'ın 5GBit'lik hız avantajı işe yarayacaktır.
    Ama laptopda HDD var taşınabilir disk de HDD diyelim o zaman alt sınırı HDD belirleyeceği için USB 3.0 ile de eSATA ile de aynı hızlara ulaşırsınız.

    Fakat geriye dönük uyumluluk göz önüne alındığında (yani usb 3.0 destekli bir cihazı USB 2.0 portundan da kullanabileceğiniz için) USB 3.0 tercih etmek daha mantıklıdır.
    Bir de USB 3.0 - 900 mAh , USB 2.0 - 500 mAh güç sağladığı ve usb 3.0 portundan cihazların daha hızlı şarj edilebildiği söyleniyor. Bu da bir tercih sebebi olabilir.




  • Ben esata'lı aldım .. hem esata hemde usb 2.0 arabirimi vardı uzerinde .. zaten harddisklerin veri aktarma hızı esata arabirimi fazlasıyla karsılıyor..
  • arkadaşlar belki okuyana faydası olur diye yazıyorum konunun uzerinden bayağı geçse de.
    10 mart 2011 de eSata harici disk aldım. (XS 1.5 tb esata+2.0) performansından çok memnunum. usb 3.0 hiç kullanmadım. ama okuduğuma göre tek dosya okumada usb 3.0, esata dan bir tık onde (usb3.0 : 110mb/s - esata 100 mb/s gibi) ama yazmada ya tam tersi.

    usb 3.0 ın taşınabilirlik açısından çok faydası var (kendi enerjisini, adaptor ihtiyacı olmadan vermesi gibi).

    gelgelelim gerçek kullanıma;

    ben esata diskimi laptopuma bağlayıp kullanıyorum. esata dan bilgisayara veya usb 2.0 diskelere transfer yaparken çok süratli oluyor.
    usb 2.0 dan usb 2.0 a transferde ise bant genişliği okuma/yazma olarak bölündüğü için hız yarı yarıya düşüyor.
    usb 3.0 kullanmadım ama teorik olarak onun da aynı olması lazım.

    yılların tecrübesi şunu gösterdi : bir birimden bir birime transfer en iyi değişik kontrolcu uzerinden yapılır yani;

    usb-usb transferi verimsiz
    usb-dahili hdd trasferi verimli
    usb-firewire verimli
    esata-usb verimli
    esata-hdd verimli

    bende 3 tane usb 2.0 hdd var harici. bunları birbirine yedeklemek ölüm gibi. ama usb hdd den esata hdd ye transfer harika.

    kanımca esata, usb çözümlerinden benim iiçin çok daha verimli oldu. ama sadece 1 notebook um ve bir harici hdd olsa ve başka harici hdd ler arası transfer yapmayacaksam, usb 3.0 ı tercih ederdim.

    kısacası;

    karmaşık işler (harici hdd ler arası kopyalama, yedekleme) gibi işler için esata yı değerlendirin.
    basit işler ve taşınabilirlik için usb 3.0 a bakın.

    şu an için usb 3.0 ve esata arasında ise aman aman bir fark yok hızda.

    selamlar....
    burak
    nnnnn




  • kendi yaptığım bir benchmark ı ekte yolluyorum. dv7 dediğim HP dv7-4100st notebook. 500 gb 7200 rpm harddisk var notebook ta. i5 460m işlemci ve 4 gb ram. XS diskin usb2.0 bağlantısıyla sürati "samsung s2" ile aynı. usb2.0 dan esata çıkışı alırsınız ama mantıklı değil. performansı kısıtlayan yine usb2.0 olur. onun yerine PCMCIA-->esata çevirici alırsanız esatayı verimli kullanırsınız. Fakat dikkat edin bu tür çeviricilerde yonga seti çok onemli.

    burayı bir okuyun çok faydalı yazmışlar;

    http://www.pclabs.com.tr/2007/09/26/esata-mercek-altinda-problem-mi-nimet-mi/6/



     USB 3.0 MI ESATA MI?




  • beyler bu usb 3.0 ile hddlerde yazma hızı kaça çıkıyor ?

    e-sata kullanıyorum 75 mb felan oluyor bana yetiyor ama merak ettim..
  • ne usb 3.0 nede e-sata kalıcı olmıycak bu baglantıları 2012 den sonra sadece ıkıncı el laptoplarda gorceksınız artık olmıycaklar ıntelın Thunderbolt gırısı artık yenı standart ıntel kendısı de bunu ılan ettı 2012 den ıtıbaren uretılıcek hıc bır laptop ve anakartta usb ve e sata gıbı gırısler olmıycak elınızdekı aletın tadını cıkarın cunku bır yıl sonra hepsı bırer copluk olucak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nomec

    ne usb 3.0 nede e-sata kalıcı olmıycak bu baglantıları 2012 den sonra sadece ıkıncı el laptoplarda gorceksınız artık olmıycaklar ıntelın Thunderbolt gırısı artık yenı standart ıntel kendısı de bunu ılan ettı 2012 den ıtıbaren uretılıcek hıc bır laptop ve anakartta usb ve e sata gıbı gırısler olmıycak elınızdekı aletın tadını cıkarın cunku bır yıl sonra hepsı bırer copluk olucak

    elinde sağlam bi kaynak var mı link versen olur mu merak etiim şimdi çok güzel olacak yaw bence söylentidir hiçbirşey bu uızda bi değişimle gidemez :))
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nomec

    ne usb 3.0 nede e-sata kalıcı olmıycak bu baglantıları 2012 den sonra sadece ıkıncı el laptoplarda gorceksınız artık olmıycaklar ıntelın Thunderbolt gırısı artık yenı standart ıntel kendısı de bunu ılan ettı 2012 den ıtıbaren uretılıcek hıc bır laptop ve anakartta usb ve e sata gıbı gırısler olmıycak elınızdekı aletın tadını cıkarın cunku bır yıl sonra hepsı bırer copluk olucak


    oh ne guzel !
  • eskiden pazardaki en büyük chipset üreticisi inteldi o nedenle büyük oranda sektörü intel yönlendiriyordu.
    Artık bu pek geçerli olmadığından Thunderbolt portunun diğerlerinin yerini alacağı yanlış bir beklenti olucaktır. hatta ürettiği teknoloji diğer chipsetlere uyarlanamazsa yaygınlaşamayacaktır.
    Elbette diğer alternatiflerden çok daha iyi ve kullanım alanı genmiş bir port olur ise ve maliyetide diğerlerine göre düşük olur ise çoğu firma tercih edebilir. fakat gördüğünüz gibi "intel yapmış abi, hemen bizim anakartlara koyalım bunu" gibi bir durum sömz konusu olamaz.
    benzer bir durum için HDMI ve Display Port durumuna bakınız.

    Ayrıca genel konu ile alakalı olarak: usb genel amaçlı bir veriyoludur. bu nedenle usb 3.0 ın kolay yaygınlaşması çok yüksek ihtimal.
    esata ise sadece sata veriyolu kullanan diskler için (gerçi güncel disklerin hepsi artık sata kullanmakta) veri aktarımı sağlayan bir port dur. fakat ek özellik olarak esata portları usb2.0 chipset ine bağlanmaktadır.
    usb 3.0 yaygınlaştıkça usb3.0 özelliği olan combo esata portları çıkması muhtemel.

    Ayrıca esata güç bağlantısı istemektedir fakat esatap portu aynı anda hem veri hem güç aktarımını sağlayabilmektir. laptop veya anakartınızda esatap portu var ise ve diskinizde bunu destekliyor ise tek kablo ile fazladan adaptör gerekmeden kullanabilirsiniz. fakat bunun için gereken kablo standart esata kablosundan farklıdır.

    http://en.wikipedia.org/wiki/ESATAp



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nestra -- 6 Nisan 2011; 2:17:31 >




  • ayrı konu açtım fakat cevap konusu kısır kaldı. konuda yazdıgımı aynen kopyalıyorum

    laptopumun diskini 120gb ssd ile degiştirdim, garip bi durum ama sanki eskisi (500g 5400rpm) daha bir güven veriyordu.
    kararsız kaldığım durumsa elimdeki laptopun hem e-satası hem usb 3.0 baglantısı var ve bir adet 1tb 7200rpm usb2.0 lık hddm var, bu hdd ye usb3.0 yada e-sata lı kasamı taksam, hangisi daha kararlı çalışır? ve direk kutu seklindemi yoksa kolay tak çıkar masa üstü istasyonu şeklindekilerimi tercih etmek daha akıllıca olur? son olarakta tavsiye marka model varmıdır?
    tsekkkrler.

  • ssd kesinlikle daha güvenli olucaktır. çünkü ssd disklerde mekanik parça bulunmadığından mekanik hdd lerde en ufak bir hareketle bile ortaya çıkabilecek disk/kafa kasarları söz konusu değildir.
    hatta bu nedenle mekanik hdd lerde (yani ssd olmayan) genelde hareket algılanıldığında kafayı sabitleyen bir yazılım olur. buda mekanik hdd lerin hareket halinde iken performans kaybı yaşamasına neden olur. mekanik hdd lerin mümkün mertebe hareket halinde kullanılmamaları gerekir. ssd leri ise isterseniz çalışırken havaya atın tutun bir sorun yaşanmaz.

    eğer esata harici diskiniz var ise esata üzerinden bağlayın. usb3.0 kağıt üzerinde daha hızlı gibi görünsede pratikte çok daha yavaş kalmakta.
    bunun nedeni ise harici disk kutusunun içinde bulunan disk zaten sata dır. bu sata disk kutudaki devreye sata olarak bağlanmakta ve bu devre sata sinyalini usb ile aktarılabilecek şekilde emüle etmektedir(çevirmektedir).
    bu sinyal aktarım tipini çevirme işlemi haliyle4 veri aktarımı hızını etkiliyor. daha detaylı bilgi için nette birçok karşılaştırma bulabilirsiniz.

    birden fazla disk i bir masaüstü sisteme bağlı kullanmayacaksanız yani sabit bir masada sürekli disk tak çıkar yapmanız lazım değil ise bence kutu tercih edin. şahsen kullanacağım tek bir disk ise çıplak bir vaziyette docking ünitesine bağlı kalmasındansa sağlam bir kutunun içinde korunaklı olmasını tercih ederim. bence 2 3 diske kadar kutu daha mantıklı gibi. sürekli tak çıkart yapılacak ise haliyle hdd dock maliyet açısından avantajlı hale gelebilir fakat koruma sağlamaması yinede söz konusu olucaktır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nestra
    ssd kesinlikle daha güvenli olucaktır. çünkü ssd disklerde mekanik parça bulunmadığından mekanik hdd lerde en ufak bir hareketle bile ortaya çıkabilecek disk/kafa kasarları söz konusu değildir.
    hatta bu nedenle mekanik hdd lerde (yani ssd olmayan) genelde hareket algılanıldığında kafayı sabitleyen bir yazılım olur. buda mekanik hdd lerin hareket halinde iken performans kaybı yaşamasına neden olur. mekanik hdd lerin mümkün mertebe hareket halinde kullanılmamaları gerekir. ssd leri ise isterseniz çalışırken havaya atın tutun bir sorun yaşanmaz.

    eğer esata harici diskiniz var ise esata üzerinden bağlayın. usb3.0 kağıt üzerinde daha hızlı gibi görünsede pratikte çok daha yavaş kalmakta.
    bunun nedeni ise harici disk kutusunun içinde bulunan disk zaten sata dır. bu sata disk kutudaki devreye sata olarak bağlanmakta ve bu devre sata sinyalini usb ile aktarılabilecek şekilde emüle etmektedir(çevirmektedir).
    bu sinyal aktarım tipini çevirme işlemi haliyle4 veri aktarımı hızını etkiliyor. daha detaylı bilgi için nette birçok karşılaştırma bulabilirsiniz.

    birden fazla disk i bir masaüstü sisteme bağlı kullanmayacaksanız yani sabit bir masada sürekli disk tak çıkar yapmanız lazım değil ise bence kutu tercih edin. şahsen kullanacağım tek bir disk ise çıplak bir vaziyette docking ünitesine bağlı kalmasındansa sağlam bir kutunun içinde korunaklı olmasını tercih ederim. bence 2 3 diske kadar kutu daha mantıklı gibi. sürekli tak çıkart yapılacak ise haliyle hdd dock maliyet açısından avantajlı hale gelebilir fakat koruma sağlamaması yinede söz konusu olucaktır.

    Cvp icin tslkrler.
    Aslinda bastan beri esata daha matikli geliyordu fakat bu usb 3.0 i ove ove bitiremediler.
    Dediginiz gibi sonucta kullanacagim disk mekanik ve sata, ssd yada usb bellekte usb3.0 daha verimli olabilir.
    Bende termaltek esata disk kutusu aliyorum...!
    -




  • bellekler konusunda usb3.0 ın performansını araştırmadım fakat daha iyi sonuç vereceğini tahmin ediyorum.
    önceden yazdığım gibi zaten usb 3.0 da harici diski yavaşlatan usb3.0 kullanırken sata emulasyonu yapılması.
    övmekte haklılar elbette. fakat elma ile armutu karşılaştırmamak lazım. usb3.0 genel amaçlı iken esata sadece disk veri aktarımı için.

    termaltake in kutuları genelde hem dayanıklılık hemde soğutma olarak iyi olduğu konusunda övgüler alıyor.
    içine hızlı bir disk koyarsanız sonuç gayet tatmin edici olucaktır. ve esata bağlantısı sayesinde nerdeyse dahili bir hdd karar iyi performans verebilir.
    kalitesiz bir esata destekli hdd kutusuda devre tasarımında daha ekonomik davranmaya çalışacağından termaltake gibi bir markanın kutusunu seçmek hız olarakda daha mantıklı olur.

    son olarak aldığınız disk kutusunun yanında gelen kabloya dikkat edin. bildiğim kadarıyla her esata kablosu hem veri hem güç aktarımını yapamıyor. esatap tipi bir kablo ve bağlantı slotu olmaz ise veri için esata güç için usb2.0 veya 3.0 olcak şekilde 2. bir kablo bağlamanız gerekebilir. tabi bu esatap tipi bağlantı slotunun bilgisayarınızdada olması lazım.

    önceden yazdığım link i slot farklılığını görmeniz için belki gözden kaçmıştır diye tekrardan ekliyorum:
    http://en.wikipedia.org/wiki/ESATAp

     USB 3.0 MI ESATA MI?

     USB 3.0 MI ESATA MI?


    resimlerde görebileceğiniz gibi esata sadece sata bağlantısı sağlar iken esatap hem sata hem usb bağlantısını tek slot/kablo üzerinden sağlayabiliyor.
    bu sayede aynı sokete hem flash belleğinizi vs, hemde sata diskinizi takabiliyorsunuz. üstelik esata diskinizi bağladığınızda usb gücünüde aynı kablodan sağladığınızdan 2. kablo gerekmemiş oluyor.

    umuyorumki bu soket tipinin usb3.0/sata kombosunuda yakında görürüz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nestra -- 2 Mayıs 2011; 23:58:34 >




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.