Şimdi Ara

türkiye'nin tarım politikası olmaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
0
Favori
883
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bu bir eleştiri değil ama farkındalık yaratmak için gereken bir söylem. ben hükümeti 'de anlıyorum bir sağdan ekonomik saldırı soldan terör bir yandan darbe. ama bizim artık buna karar verip yapmamız gerek.

biz sözde bir tarım ve hayvancılık ülkesiyiz.bu açıdan zenginiz . ancak hala 100 sene önceki tarım anlayışının traktörlüsünü yapıyoruz.

+mazotu , gübreyi, ilacı ucuzlatın tarım kurtulurcu arkadaşlar o iş onla kalmaz. bunlar ucuz bile olsa çiftcimizin eğitim seviyesi yüksek değil. çiftcimiz hangi toprak ve iklimde ne zaman ne dikileceğini hangi gübre , hangi ilacı ne şekilde nasıl kullanıcağını sulama, harman zamanlarının ne olacağını vs. hiç bilmiyor.

+ bilse bile ucuz ve yerli, kaliteli tohum firması yok, tarım ve hayvan ilacı firması yok , traktör firması var ama kaliteli ve ucuz değil , döverbiçer üreten bir irman var oda çok alt kalite ve yetersiz piyasada diğer tarım aletlerine girmiyorum.

+ ben tarım ülkesiyim diyen bir ülkenin en kötü odtü itü gibi bir tarım üniversitesi olması lazım. bu adamlar tohumları ıslah edecek, tarım ilaçları geliştirecek hatta elektrikli traktör projesinde alt yüklenici olacak vs.

+ ülkede tarımı yönetmesi gereken bir kurum ve bir merci olması lazım. evet tarım ve hayvancılık vs. var. ama teşvik vermek ve kota koymak dışında çiftciyi nasıl yönlendirebilir ? hiç bir şekilde. burada çiftcininde suçu var devletten teşvik alıyor oğlanı evlendiriyor , teşvik alıyor araba alıyor, teşvik alıyor ev yaptırıyor. abi al o teşviği arazini büyüt, al tarım aleti al , al o teşviği motoru yenile , al yatırım yap kazancın olunca al bunları .

+ o yüzden devletin bunu yönlendirmesi lazım. ilk olarak asla çiftciye teşvik olarak trink para vermeyecek. bakanlık bir şirket tarım a.ş. gibi olacak. bizim ülkemiz seneye hangi tarım ürünlerini ne kadar üretecek bu net üretim için biz ne kadar ekmeliyiz buna hangi topraklarımız en yüksek faydada müsait. bunları belirleyecek .

sonra devlet diyecekki sevgili çiftcim benim bir tarım programım var. ismi tc. çiftcim.
    bundan sonra teşvik yok. ancak eğer bu programa üye olup kartını çıkartırsan. arazini kaydedeceksin ben ne istiyorsam onu ekeceksin , ben sana düzenli olarak ziraat mühendisini yollayacağım . o senin tarlanda makinelerle ölçüm yapacak şu zamanda biç şunukullan diyecek bunu harfiyen yapacaksın .bende sana o kartla ucuz mazot, ucuz veya ücretsiz döver biçer hizmeti, ucuz tohum, ucuz gübreyi direk vereceğim. ve bunu da kullandığını denetleyeceğim. sonuç olarak devlet istediği kalitede istediği miktarda ziraat ve et ürününü elde etmiş olacak.

+ tabi iş böyle bitmiyor. devlet bu sistemi yerli tohum , ilaç, gübre , tarım aleti şirketleriyle besleyecek oralardan aldıracak. eğer böyle bir şirket yoksa sıfırdan kuracak veya olan ama küçük çaplı 2-3 yerli şirketi konsorsiyumla birleştirecek.
    onun dışında çıkan ürünü şirketlere , marketlere ve ülkelere aracı kabzımallar değil, devlet verecek.

son aşamada devlet bu hammaddeyi işleyip dünyaya satacak ülker, eti gibi gıda sektörünün her alanında devler yaratmak. ve en önemlisi bunları üst bir konsorsiyumda birleştirip gıda devleri yaratmalı . bu güzel topraklar yabancı gıda devlerinin hammadde pazarı değil . üstünde yaşayan halkı kalkındıran bir nimet olsun .

• Nasi tarim politikasi yok? Ne demek tarim politikasi yok! Herseyi disaridan ithal ediyoruz daha ne politikasi olsun?! Al sana mis gibi politika, ver parayi al patatesi. Bundan temiz politika mi olur?! Boyle anarsik anarsik, boyle karalama haberlere inanmayin arkadas. Aslanlar gibi politikamiz var
  • aslında çok basit bir olay bile şu anki duruma göre oldukça fark yaratabilir. üniversitelerde o kadar çok ziraatçi var, bunlar görevlendirilecek, öğrencilerde yazın gruplar halinde gidicek hocalarıyla gerekli yerlerde çiftçilere eğitim verecek. bu yöntem bazı ülkelerde yapıldı ve üretimi büyük ölçüde artırdı. gerçi bizdeki eğitim ile oraya giden hoca ve öğrenciler ne kadar fark yaratır bilemem.
  • bizim tarım politikamız şöyle işliyor

çiftçi : - sayın banka ben ziraat ile uğraşıyorum bana kredi verir misin ?
    malum banka : - hayır

medya patronu : - şşş banka bana kredi ver
    malum banka : - hesabınıza yatırıldı efendim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuralsiz111 -- 12 Kasım 2019; 14:45:14 >
  • Söylediğin şeylerin hiçbirini bırak yapmayı , yapmayı düşünmüyor bile devlet.
    Bizim yerimiz ithalatçı olarak tescillenmiş 20yildir hollanda,yeni zelanda,arjantin,Amerikanın zehircisi Monsanto hepsini zengin ediyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 12 Kasım 2019; 14:46:27 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kardeşim devleti ne anlıyosun.Devlet bilinçli olarak bitirdi Tarımı.Bundan 10 sene önce böyle sorun yoktu.Tarımcılık niçin yapmıyor millet artan maliyetten dolayı.Benzin gübre fiyatları ilaç fiyatları pahalı.Bu Eskiden Ziraat Bankası sadece çitfciyi destekleyen bir bankaydı şimdi normal Ticari banka oldu vs vs siz daha hayla bu hükmetin amacını temelini anlamamışsınızki yaptıkları herşey ortada milletide terör fetö savaş die bulmuşlar bir yalan ortaya atıyorlar bizim halkta o yemi hemen yutuyor! Bu Ülkede herzaman terör vardı yeni birşey değilki ya nedesek boş Akp iktidarı gitmeden hiçbirşey düzelmiyecek bu Ülkede bunu kabullenin artık.Kabul etmessenizde böyle devam edicek hatta daha beter olunucak karar hepimizin! Her Ülke hak ettiği gibi yönetilir ve hak ettiği gibi yaşar! Bu Ülkenin %40 %50 si hayla iyi diyor bitti!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykut291 -- 12 Kasım 2019; 15:50:8 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Konuyu açan arkadaş,

Muhtemelen sen tarım ve çiftçi üzerinde ciddi bir araştırma yapmadan bu maddeleri yazdın yada bir yerden kopyala yapıştır yaptın.

Konuyu ciddi bir şekilde araştırmanı ve bu konuda sana destek vereceğimi önerir / bilgilendiririm.

Ülkemizin tarım politikası var ama şunu kabul etmeliyim ki 100 de 100 oranında uygulanmamaktadır. 100 de 70 lerde uygulanmaktadır.

Bütün maddelere cevap yerine kısaca özet geçeyim. Bütün çiftçiler ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE (ÇKS) kayıtlıdır aksi takdirde destek ve ödenek alamazlar. Beyan edilip kullanılan mazot ve gübrenin %45 - % 50 oranında devlet desteği mevcuttur. Bölgesel olarak tarım kredi koop. mevcuttur ve faal olarak hizmet vermektedir. Her bölgede her çiftçinin ulaşabileceği ziraat mühendisleri mevcuttur(zorunludur). Bu arkadaşlar periyodik olarak toprak vs. analizi yapar ve yaptırırlar. Çiftçiye gerekli bilgi ve yönlendirme de bulunurlar. Kim nereye ne kadar ne ekeceği planlanmaktadır %100 olarak uygulanmasa bile ciddi oranda uygulanmaktadır. Ülkemiz sanayisinde güzel işler yapılmaktadır. Özellikle dünya standardında üretim yapan bir çok yerli tarım aletleri yapan firmalar mevcuttur.Tarım makinaları ve teknolojileri mühendisliği bölümleri üniversitelerde mevcuttur. Çiftçilik sonradan kazanılan bir meslek değildir babadan oğula geçer ve baba oğula detaylara kadar öğretir. Ne zaman ekim dikim gübreleme sulama ilaçlama yapılır iyi bilir çiftçi bunu. Ayrıca yerli ve sıfır tohum üretimi de mevcuttur.

• tarım ilçe müdürlüğündeki zıraat mühendisleri köyleri gezip toprak analizi,ikim analizi yapmalı. sonra köylülere diyeceklerki bu köyde en iyi şu sebzeler meyveler yetişir,bunları ekin demeliler.
    sırf bunu bile yapsalar verim artışı %40 artar.
    yani şimdi düşünün mısır için uygun olmayan toprağa mısır ekersen mısırlar küçük ve cılız olur.

Sonra devlet damla sulamayı teşvik etmeli,damla sulama da verimi %50 oranında artırabiliyor.

yani devlet sadece toprağa uygun bitki tavsiyesi ve damla sulama teşviği verse verim %100 artacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emrah_d

Konuyu açan arkadaş,

Muhtemelen sen tarım ve çiftçi üzerinde ciddi bir araştırma yapmadan bu maddeleri yazdın yada bir yerden kopyala yapıştır yaptın.

Konuyu ciddi bir şekilde araştırmanı ve bu konuda sana destek vereceğimi önerir / bilgilendiririm.

Ülkemizin tarım politikası var ama şunu kabul etmeliyim ki 100 de 100 oranında uygulanmamaktadır. 100 de 70 lerde uygulanmaktadır.

Bütün maddelere cevap yerine kısaca özet geçeyim. Bütün çiftçiler ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE (ÇKS) kayıtlıdır aksi takdirde destek ve ödenek alamazlar. Beyan edilip kullanılan mazot ve gübrenin %45 - % 50 oranında devlet desteği mevcuttur. Bölgesel olarak tarım kredi koop. mevcuttur ve faal olarak hizmet vermektedir. Her bölgede her çiftçinin ulaşabileceği ziraat mühendisleri mevcuttur(zorunludur). Bu arkadaşlar periyodik olarak toprak vs. analizi yapar ve yaptırırlar. Çiftçiye gerekli bilgi ve yönlendirme de bulunurlar. Kim nereye ne kadar ne ekeceği planlanmaktadır %100 olarak uygulanmasa bile ciddi oranda uygulanmaktadır. Ülkemiz sanayisinde güzel işler yapılmaktadır. Özellikle dünya standardında üretim yapan bir çok yerli tarım aletleri yapan firmalar mevcuttur.Tarım makinaları ve teknolojileri mühendisliği bölümleri üniversitelerde mevcuttur. Çiftçilik sonradan kazanılan bir meslek değildir babadan oğula geçer ve baba oğula detaylara kadar öğretir. Ne zaman ekim dikim gübreleme sulama ilaçlama yapılır iyi bilir çiftçi bunu. Ayrıca yerli ve sıfır tohum üretimi de mevcuttur.
    Asıl sen gerçeklerden uzak yaşıyorsun. ben köy cocuğuyum yaşım 34 bu yaşıma geldim hiç bir zıraat mühendisinin köye gelip toprak analizi yaptığını görmedim duymadım.
    devlet mazot desteği veriyormuş, neye göre beyana göre. çoğu köylü tüm tapulu arazisini ekiyormuş gibi beyan ediyor,halbuki gerçekte sadece evlerinin önündeki bostan denen tarlayı ekiyorlar gerisi boş çayır olmuş yerler. Yani devlet gelip bakmıyor sen böyle beyan etmişsin ama gerçekte ekmişmisin diye kontrol eden yok.
    delet vatandaşı kazıklıyor,vatandaş da devleti.

• Çünkü konyanın altında gizli mağralarda tarım ve haycanlılık yapıyoruz. İsveçdeki kıyamet ambarı projesinin mühendisleri de reisin danışmanları
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozbey08

Asıl sen gerçeklerden uzak yaşıyorsun. ben köy cocuğuyum yaşım 34 bu yaşıma geldim hiç bir zıraat mühendisinin köye gelip toprak analizi yaptığını görmedim duymadım.
    devlet mazot desteği veriyormuş, neye göre beyana göre. çoğu köylü tüm tapulu arazisini ekiyormuş gibi beyan ediyor,halbuki gerçekte sadece evlerinin önündeki bostan denen tarlayı ekiyorlar gerisi boş çayır olmuş yerler. Yani devlet gelip bakmıyor sen böyle beyan etmişsin ama gerçekte ekmişmisin diye kontrol eden yok.
    delet vatandaşı kazıklıyor,vatandaş da devleti.

Alıntıları Göster
    32 Yaşındayım bir yandan çiftçilikten ötürü bir ayağım hep kurak toprakta köyde ...

Sen bi muhtara uğra sor bakalım sizin oranın sorumlu mühendisi kimmiş ve görevi boyunca ne yapmış vereceği yanıt yeterlidir sana.

Sen devleti çok yanlış anlamışsın. Köylü tüm tarlasını ekiyor diye beyan etse ÇKS kayıtlarından devlet hopp hemşerim ne iş ekemezsin bu sene ki miktarın bu kadar der ve o yönde beyan alır. Devlet senin traktörle gezmene destek ödemesi yapmaz. Arazin kadar ortalama bir denge hesabı var o hesaba göre ödeme yapar. Yani ne devlet vatandaşı ne vatandaş devleti kandırabilir.

Sen 10 dönüme 100 ton gübre yada 100 dönüme 10 ton gübre alamazsın mazot içinde aynısı geçerlidir. Alım ve satımlarında orantısızlık çıkması durumunda bi dakka çiftçi arkadaş derler sana. ÇKS nin iptaline kadar gider bu işin sonu.

Muhtemelen sen tarım işinin sadece beden işçiliği kısmını yapmışsın etrafında bir sor bir danış bakalım ÇKS ve dosya kayıt işleri nerede nasıl yapılmakta.

Bu anlattığım uygulama 100 de 100 olmasa da ciddi oranda başarılı bir şekilde çalışmaktadır.

• Tarım politikamız olduğu için tarladan 20 kuruşa çıkan ürünü 5-6 liraya alıyoruz. Olmasa bir de Allah muhafaza.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cem Seymen bunu neredeyse her gün diyor.
  • Tarım için sadece tarım politikası yeterli olmayabilir

Memurluk, emeklilik, asgari ücret sistemi, 12 yıllık eğitim, döviz kuru rejimi bunların hepsi tarımı etkilemektedir

İnsanlar 50-55 yaşında emekli oluyor zaten niye çalışsın alır 1500 lira emekli maaşını bahçeye kendisine yetecek kadar sebzeyi eker sadece

12 yıl eğitimle gençler şehirde yaşayıp memur olmak istiyor olmazsa klimalı bir iş istiyor .Niçin tarlada çalışayım ki diyor

Devlet döviz kurunu kendisine oy getirecek bir seviyede tutuyor bu da üretimi anlamsız bırakıyor.Bu seferde hükümet çiftçiden oy alabilmek için ithal bazı ürünlere yüksek gümrük vergisi koyuyor (ette %250 muzda %150 gibi) köydekiler bu sefer tarım yerine hayvancılığa geçiyor 5-10 hayvanla memur maaşından fazla kazanıyor taki kur patlayıncaya kadar

Son bölümde tarımı devletleştirmişsin Çaykur dediğin şekilde çalışıyor zarar ediyor.Devletin tarıma girmemesi girmesinden daha iyidir bence

Kiraya verdiğimiz tarla var ucuza kiraya vermek yerine hiç sulamadan hiç gübre vermeden hiç işçi çalıştırmadan (ekim ve toplama makine ile yapılacak) tarım yapılabilir mi araştırıyorum verim %50 düşse bile önemli değil kazanç sağlasın yeter.Sebze ürünleri yoğun sulama ve işçilik gerektiriyor ilerki yıllarda bunların fiyatları artacaktır muhtemelen

Türkiye'deki en önemli sorun fiyatları arz talep dengesi değil oy kazandırması için devletin belirleme çabasıdır... Asgari ücreti , memur-emekli maaşını, döviz kurunu piyasanin değil devletin belirledigi sürece bu sorunlar bitmeyecektir... Tabii ki piyasa herşeyi %100 bilemez tekel-kartel mafyatik yapının piyasayı ele geçirmemesi için ufak dokunuşlar yapacak sadece hukuk ve denetim mekanizması ile

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 12 Kasım 2019; 18:44:5 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Emrah_d

32 Yaşındayım bir yandan çiftçilikten ötürü bir ayağım hep kurak toprakta köyde ...

Sen bi muhtara uğra sor bakalım sizin oranın sorumlu mühendisi kimmiş ve görevi boyunca ne yapmış vereceği yanıt yeterlidir sana.

Sen devleti çok yanlış anlamışsın. Köylü tüm tarlasını ekiyor diye beyan etse ÇKS kayıtlarından devlet hopp hemşerim ne iş ekemezsin bu sene ki miktarın bu kadar der ve o yönde beyan alır. Devlet senin traktörle gezmene destek ödemesi yapmaz. Arazin kadar ortalama bir denge hesabı var o hesaba göre ödeme yapar. Yani ne devlet vatandaşı ne vatandaş devleti kandırabilir.

Sen 10 dönüme 100 ton gübre yada 100 dönüme 10 ton gübre alamazsın mazot içinde aynısı geçerlidir. Alım ve satımlarında orantısızlık çıkması durumunda bi dakka çiftçi arkadaş derler sana. ÇKS nin iptaline kadar gider bu işin sonu.

Muhtemelen sen tarım işinin sadece beden işçiliği kısmını yapmışsın etrafında bir sor bir danış bakalım ÇKS ve dosya kayıt işleri nerede nasıl yapılmakta.

Bu anlattığım uygulama 100 de 100 olmasa da ciddi oranda başarılı bir şekilde çalışmaktadır.

Alıntıları Göster
    vala bahsettiğimiz ülke Türkiye değil mi? öyleyse demekki bizim köy Türkiye cumhuriyetine bağlı değilmiş.

• Ben anlamıyorum
  • Ülkedeki tarım politikası çiftçiyi bitirmekten başka bir şey değil, çiftçi halinden memnun tabi...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.