Türkçe yama bölümünün makine çevirilerle dolup taşması ve ücretli yama denilen uyanıklıklar dışında (Bu konu tartışmaya kapalı olmalı. Yayıncının lisans sahibi olduğu ve kullanıcı sözleşmesinde açıkça belirttikleri gibi dosyalar üzerinden izinsiz gelir elde edilmesi suçtur ve hırsızlığa girer.) el emeği ve gönüllü çevirisi yapılan yeni oyunların sayısı çok azalmış gördüğüm kadarıyla. Mafia 2 çevirimiz dışında başka hiçbir projeye girmemiştim ama bu kadar boş bırakılmasına karşı artık gönüllü olarak toplanıp bunu yapmak gerek diye düşünüyorum. Gönüllü arkadaşlarla toplanıp bir şeyler yapalım diye düşünüyorum. Gönüllü arkadaşlardan kastım biraz da şu. Çevirmenler çok dağılmış durumda. Yani irili ufaklı küçük büyük her çeviriye tek kişi girişip tırmalıyor. Bu arkadaşlar çeviri yapabilen insanlarken tek başlarına koca oyunlara giriştiklerinden hem çok yorucu hem çok çok uzun sürüyor hem de genelde tamamlanamıyor. Yani sizlerle hepimiz bir çatı altında toplanıp planlı bir şekilde oyunlara girişirsek çok verimli sonuçlar çıkartırız. Gördüğüm arkadaşları tek tek ulaşıp bu oluşum hakkında haberdar etmek istiyorum. Çeviriilerimizin keyif amaçlı, hobi amaçlı olması hem verimi hem işin keyfini arttırır. Oyunun paralı çevirisi yapılmış mı makinesi yapılmış mı diye bakmadan girişelim. Tool işini ben bilmiyorum mesela setup'ı kuracak veya dosyaları merge edecek birisi başta olmak üzere benim gibi hobi olarak çevirecek arkadaşlarla konuşup neler yapabiliriz tartışalım. Deathloop'ta tek kişi sağolsun tırmalıyor (kendisine yazdım uygunsa ona katkı vereceğim), Borderlands 3 gibi bir oyun makine yapılıp geçilmiş. Horizon Zero Dawn gibi çok güzel bir hikayesi olan ve 2. oyunu birkaç ay içinde Türkçe çıkacak olan oyunun ilki ücretli uyanıklara kurban bırakılmış veya diğer tarafta yine makineye veya yarım bırakılmaya mahkum kalmış. House of Ashes gibi güzel bir serinin devamı tek bir kişi aynı şekilde tırmalıyor. Outer Wilds örneğin makine mi el yapımı mı ortada kalmış öylece. Bu gibi oyunlara yoğunlaşabiliriz. Genel prensiplerimiz (kural demiyorum, malum diken üstünde bir şey yapmıyoruz amaç keyifle relax bir şekilde çeviri yapmak):
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 17 Aralık 2021; 22:59:49 > |
"Under your command i will obey..." "My mind is one with my soul..." ![]() "Through the eternal flame, i travel..." || PlayStation 5 | Fanatec GT DD Pro 8nm | GPX Blue92 Ultimate Plus Real Touch | Oculus Quest 2 VR - Halo Strap | DJI Mini 3 Pro Fly More Combo | Sapphire Pulse RX 7900 XTX @ 1.1v-3100Mhz-2800Mhz-15% PL | Ryzen 3700x @ 4.4Ghz | GSkill 16GBx2 3200Mhz DDR4 | Asus TUF X570 Plus | Xbox Elite Series 2 | Nintendo Switch | LG OLED C9 | Sony DN1080 - Dolby Atmos/DTS:X 5.2.2 Heco Victa Prime | HyperX Cloud 2 | Heritage H150CM | Zoom G5n || |