IPv6'da düzeltmeleri gereken bir şey var modem resetlenince IP adresi değişiyor. CGNAT'taki IPv4 adresi değişmiyorken elde bol keseden olan IPv6 adresi değişiyor. Şikayet olarak kayıt bıraktım bakalım ne diyecekler. |
Türk Telekom IPV6 [Ana Konu] (11. sayfa)

-
-
Statik IPv6 hizmetimizi yakında satın alabilirsiniz diye cevap gelirse çalışmam hocam.
Not: Modem restart halinde IPv4'de CGNAT havuz IP'si değişmese bile WAN IP değiştiği için ondaki statik IP gereksinimini buna da taşımaya çalışabilirler saçma şekilde ticari kaygılarla.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 22 Mayıs 2025; 0:38:8 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Gece 1 civarlariydi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Değişen WAN adresi mi yoksa cihazlara atanan blok mu?
Bunda anormal bir durum yok,
Modem resetlenince ipv6 adresiniz değişir
cgnat olmadığı dönemlerde ipv4 adresiniz de değişiyordu zaten
cgnat'da iseniz de çok büyük ihtimalle her resette ipv4 adresiniz de değişiyor
En azından büyük ISS'lerde böyle, kullanıcı sayısı çok az olan ISS'lerde belki aynı ip'ye tekrar denk gelebilirsiniz
-
Şu üç ISP'den üçü de statik IPv4 + normal IPv6 veremiyor halen. Hepsi CGNAT IPv4 + normal IPv6 veya direkt IPv6'i iptal edip statik IPv4 veriyor. Parasını vereyim diyorum, yok, olmuyor abicim.
Cidden bu kadar zor olamaz ya...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 22 Mayıs 2025; 9:43:12 > -
Zor değil ancak, kullandıkları takip vs programlarında bahsettiğiniz senaryo henüz yok. O nedenle o programları üretenler (büyük ihtimalle Çin veya İsrail şirketi) bu senaryoyu da eklerlerse bizim telekom mühendisleri de bir düğmeye basarak bu özelliği de kullanmaya başlarlar :)))).
-
Sansür işleri için zaten DPI kullanıyorlar. O yüzden IPv4/6 olmasının bir önemi yok. Paket inceliyorlar sonuçta. IPv6 için log deseni de mevcut.
Turknet ve SOL'de statik IPv4 + IPv6 kullanımı da yapılabiliyor ayrıca. Gruptaki arkadaşlarımızdan bu şekilde kullanım yapanlar var.
TT'de henüz durumu bilmiyorum.
-
Hocam alınmayın ama ben buna kesinlikle inanmıyorum.
Turkcell ki Huawei ve ZTE'den en pahalı DPI ekipmanlarını kullanan şirket. Kuzey Kore ve Çin'i kıskandıracak ekipmanlar.
Turk Telekom ki bütün en büyük yurt dışı firmalarının çıkışlarını host eden ve anlaşması olan şirket.
TurkNet ki komple kendi altyapısı ve çıkışları olan şirket.
Yurt dışında aynı ve benzer ekipmanlar ile statik IPv4 + normal IPv6 mümkün. Kim bilir 3. dünya diyeceğimiz yerlerde bile mümkün. Bizde olmama sebebi bence doğal nedenlerden veya ekipman yetersizliği, program yetersizliğinden olamaz. İnanmıyorum şahsen. Ya kasıtlı ya da liyakatlı eleman yok.
-
SOL'da bana hayır diyorlar hep. Ya CGNAT IPv4 + IPv6, ya da IPv6 iptal ve Statik IPv4 diyorlar.
TurkNet'te ise bir kullanıcı oluyor diyor, diğer benim gibi "bana hayır dediler" diyor.
Turk Telekom'da ise anlık olarak mevcut değil yazılanlara göre.
Çok fazla yanlış veya kesin olmayan bilgi var etrafta.
Genel bir IPv6 konusu açmayı düşünüyorum. Bunu takip etmesi daha kolay olur.
Amaç sansürü aşmak değil zaten, IPv6'i tercih ediyorum ben, bütün ağı ona göre ayarladım. Ama IPv4 kullanan servislerim için statik adres lazım. CGNAT ile çok sorun yaşıyorum.
-
Benim de halen ilginç bir şekilde modem ipv6 adresi almış iken, televizyon ve evime gelen misafirlerin telefonları ipv6 var iken halen benim ve eşimin telefonunda ipv6 adresi yok görünüyor. Ayrıca yiğenimin telefonu ipv6 alırken tabletinde yok görünüyor. Telefonunum ağ ayarlarını modem ve ont cihazımı da resetledim değişen bişey olmadı.🤔🧐
Yer Mersin, operatör Türk Telekom. Eve kadar fiber, router tp link ex20v
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhuntus81 -- 22 Mayıs 2025; 10:52:40 >
Statik IP+IPv6 için yorum yapmıştım. Bunu yapabilememelerinin nedenini açıklamaya çalıştım. Bu senaryo henüz yok yazılımlarında. Yazılıma eklenince onu da verirler.
-
Sorun eleman sorunu zaten. Yazılımlarında bu seçenek yok ve yapamıyorlar. Donanımla ilgili bir durum olduğunu düşünmüyorum.
-
Şahsen Cloudflare kullanarak her türlü sorunumu aştım. Cloudflare sunucusuna kadar IPv4 sonrası şıkıdım şıkıdım :)))). Ayrıca bilgisayardan Cloudflare sunucusuna kadar da güvenli ve gizli bağlantı sunuyor. Yani her türlü şıkıdım şıkıdım :)))).
Uygulama ve konum bazlı ihtiyaçlarda Zero Trust kullanmanızı tavsiye ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zulu123 -- 22 Mayıs 2025; 11:43:6 > -
TurkNet’i aradım ipv6 vermiyoruz dediler.
Bana verdiler, Gigafiber altyapı.
İşte bunu demeye çalışıyorum zaten. Yazılımlarında da olmama ihtimali yok. Şahsen inanmıyorum. Mümkün değil bu.
Adamlar yapamıyor. Beceriksizler bence. Nerede zaten işini hakkıyla yapan var ki bu ülkede artık...
Paket değiştirmek istersin, bayiyi ararsın, bayi "ben yapamıyorum, merkezi arayın" der, merkezi ararsın "biz de yapamıyoruz" der, telefonu kaparsın, merkezi tekrar arasın, yeni temsilciye bağlanırsın, bu yeni kişi nasıl bir hikmetse yapar.
IPv6 de muhtemelen bu beceriksizlik döngüsüne düştü üç ISP'de de.
Eğer eleman ve yazılımdan kastınız müşteri hizmetlerindeki alt operasyon elemenları ise, zaten onların elinde olan bir şey değil bu. Ama ağ ekibi ve mühendis ise, onların yazılımlarında olmama ihtimali %0.000000001 falan. 2025'teyiz hocam. Bu yazılım ve donanımlar 20 yıldır standard. FTTB'yi FTTH'ye dönüştürmek gibi zorlu bir iş değil.
Ya kasıtlı yapıyorlar, ya ihmal, ya beceriksizlik. Ben beceriksizlik diyorum.
-
IoT mantığına ters değil mi? Turknette en azından sabit ipv6 idi. noip gibi ddns hizmeti veren firmalar çözüm olur belki.
-
Hayır, kastım tamamen her ISS için network ekibidir. Onların beceriksizliği veya liyakatsizliği bu sorunların kaynağıdır. MH'deki elemanların genelde bu işlerde pek dahli yok. Ancak onlarda da art niyetli ve standart taleplerin dışındaki taleplere pek dokunmak istemeyen tipler de yok değil :))).
-
İkimizde aynı şeyleri diyoruz hocam :)
Bu network ekiplerinin beceriksizliği ve liyakatsızlığından çekmediğimiz kalmadı. Nasıl bir hikmetse üç ISS'in üçü de aynı sorunu yaşıyor... Cidden en şaşırtıcı kısım o.
Gerçi bu network ekipleri sadece beceriksiz ve liyakatsız değil, aynı zamanda kasıtlı kötü niyetli. AKK olduğu zamanlar bazı paketlerde 00:00-06:00 arası indirmeler AKK'ye yazmıyordu. Ama gel gör ki bunu bile bilerek yanlış yaptılar. Gece 1 de yapılan download için normal kotaya yazıyorlardı. DD-WRT ile trafiği kaydediyordum. 00:00-06:00 arası ne yapsam hep AKK'den düşüyorlardı. Sonra inkar ediyorlardı. Bu kadar yüzsüzler bu network ekipleri... Artık geceleri komple ağı kapamaya başlamıştım, ama nasıl bir mucize ise kapalı olan ağdan bile kota kesmeyi becerdiler. Herhalde gök yüzünden WAN bağlantısı kurdular ve ben 3GB yükledim.
Biz IPv6'i daha çok bekleriz. RIPE NCC çıkıp elini masaya vurup bizim ISS'lere "hadi evlatlar, artık IPv4 adresleri fiyatını size 3 kat arttıyorum" dese bakın yarın ülke %90 IPv6, %10 IPv4 oluyor mu olmuyor mu...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X