Bu kablo ne kablosu ?
İstanbul'da Hasdal'dan yeni havalimanı yönüne 3 şeritli yolun en sağında asfalta turuncu bir kablo döşediler.
Fotoğrafları ekliyorum,
Hasdal'dan Göktürk'e kadar döşediler kabloları. Düzensiz aralıklarla da (kimi yerde 300-500 metre aralarla kimi yede 1-2km) kabloların yüzeyde çıkışlarını bıraktılar boş. Kablolar 3 ayrı hat olarak çekilmiş, 3'ünün ucunu bantlayıp bırakmışlar yüzeye.
İnşa esnasında bazı çalışanlarda Karayolları yeleği bazılarında Büyükşehir Belediyesi yeleği vardı.
Rengi itibarı ile fiber kablo gibi görünse de İstanbul'da hiç bu kadar kalın fibere de rastlamadığımdan emin olamadım
- Bu fiber kablo mu?
- Eğer fiberse, bu bölgelerde ne kadar zamanda nasıl bir değişim bekleyebiliriz ? Genelde bu güzergahtaki altyapı, kısıtlı bir kablonet (eski tip) altyapısı, yaygın bi superonline (FTTB) altyapı ve Türk telekom VDSL altyapı (Telekomun FTTH'ı çok nadir.)
Bu fiberse, sizce hızlı bir FTTH dönüşümü olur mu
Yakın zamanda Keeneticin Hopper modelini aldım.
Evde Superonline FTTB 500mbps download / 50mbps upload paketini kullanıyorum.
Surfshark VPN kullanmaktayım.
Aşağıdaki durumlarda VPN bağlantılarda neredeyse paket hızlarımın tamamını alabiliyorum ama Keenetic'e geçince VPN hızım çok düşüyor.
- Başka marka bir router ile wireguard protokolünü (router üzerine kurup) kullandığımda, yerel ağımdaki cihazlarla 400-450mbps hız alıyorum
- Superonline'ın kendi router'ı ya da başka bir marka routerın standart kurulumu ile, yerel ağdaki cihazlarda Surfshark client (windows ya da mobil) kurduğumda 350-400mbps hıza ulaşıyorum.
Yani her şekilde paket hızımın 80%'lerine ulaşabiliyorum.
Problem şu:
-Keenetic router üzerinde wireguard aktif ettiğimde, VPN bağlantısı 90-110mbps hızı geçmiyor,
- Wireguard yerine IKEv2 protokolünü kullandığımda ise VPN'de aldığım hız 130-140'lar civarında oluyor.
Keenetic router üzerinde VPN aktifken 350-400mbps hıza hiç bir şekilde ulaşamıyorum.
Sizlerde durum nasıl ? Cihazın gücü mü yetmiyor, yoksa konfigürasyon ile ilgili bir yerde hata mı yapıyorum ?
Türk telekom fiber abonesiyim (FTTH). İlk bağlantıda 12 aylık taahhütlü bir paket seçmiştim.
Türk telekomdan 15 Ocak 2023'de sürenin biteceğine dair mesaj aldım (yani yaklaşık 1 ay süre kaldı).
Yeni dönemde daha ekonomik olması sebebi ile comnet ya da turk.net'e geçmeyi planlıyorum.
Türk telekom tarafında herhangi bir cezaya maruz kalmamak için, diğer operatöre geçiş başvurusunu ne zaman yapmalıyım ?
Amacım olabildiğince erken geçiş yapmak.
Bunun için son 1 aya girer girmez geçiş başvurusu yapsam ve geçiş yapılsa ceza öder miyim ?
Yoksa 15 Ocak tarihini mi beklemeliyim ?
Netflix artık Türkiye'deki sunuculara bağlanıyor.
Superonline eskiden bazı kullanıcılarda USA bazı kullanıcılarda ise İtalya, Almanya, Avusturya gibi sunuculara bağlanıyordu.
Artık yurtiçi sunuculara bağlanmaya başladı.
Data ihtiyacımı zaten ikinci hattımdan kullandığım için birinci hattım için, içinde sadece 300-500dk konuşma olan, ana operatör tarifesi arıyorum (e-sim kullanmam gerekiyor o yüzden bimcell, teknosacell gibi alt operatörleri kullanamıyorum)
Mevcut hattım Turkcell rahat 4GB-750DK ve ayda 60tl.
Turk telekomda (yada Tcell'de) içinde sadece 300-500DK konuşma olan minimum maliyetli FATURASIZ tarife nedir ?
Ya da 60TL'i 5-10 lira düşürmek için uğraşmaya deymez mi ?
İşin ilginci, telefonu kullandığım yerlerde de Turkcell ile ciddi bir çekim problemi yaşıyorum ama Turk telekom çok iyi. O yüzden de Turk telekomda uygun bir tarife arayışım var.
9 binadan oluşan 150 dairelik bir sitede oturuyoruz. Sitemizin içerisinde Türk telekom TİP7 fiber kabini var.
Kabin site içinde bahçede olduğundan VDSL üzerinden 100mbps paketleri kullanabiliyoruz.
Ancak daha yüksek (200 ve üzeri) hızda paketleri kullanabilmemiz için, daire içlerine kadar fiber (FTTH) çektirmek istiyoruz.
Binalar, fiber kabloların kolaylıkla çekileceği boşluklara sahip, site yönetimi de altyapının döşenmesi konusunda yardımcı olmaya niyetli.
Bu dönüşümleri yaptırabilmek için nasıl bir yol izlemeliyiz ?
Site yönetiminin nasıl bir dilekçe ile nereye başvurması gerekir ?
Superonline FTTB bağlantıda MTU değeri kaç olmalı ?
Superonline FTTB abonesiyim, eve ethernet kablo geliyor.
Bana verdikleri ZTE H3600 V9 wifi6 modemin menülerinde MTU değerini bulamadım.
Ben hali hazırda zaten bu modem yerine başka bir router kullanıyorum.
Bu routerın PPPoE sayfasına superonline kullanıcı adı şifresini girip bağlanıyorum. (ekran görüntüsü aşağıda)
Ancak buradaki MTU parametresinin default değeri 1500 (ki ethernet bağlantılarında kullanılır).
Fakat biz bağlantı şekli olarak PPPoE kullandığımız için bu değere 8 byte daha eklenmesi gerekiyor.
Sizin modemlerde MTU değeri olarak ne yazıyor ? (ya 1492'dir ya da 1500)
onları referans alıp router'a yazmam gereken değeri tespit edeceğim.
Yıllardır sadece ADSL altyapısı olan bir evimiz var.
Altyapı sorgulamalarında santrale olan mesafe 700 metre civarı gösteriyordu ve binaya da sadece ADSL verilebiliyordu.
Bundan yaklaşık 6 ay kadar önce Türk telekom binaya FTTH fiber kablosu çekti.
Başvurumuzu yaptık, bize "kutu takılması lazım" dediler.
Aradan 3 ay geçince binaya şu küçük siyah kutuyu da taktılar hatta daire içlerine fiber kabloları da çektiler ancak sonlandırmadılar.
Biz yine başvuru yaptık, altyapı aktif olmadı dediler. Ne yaptıysak da süreci hızlandıramadık.
Yaklaşık 15 gün kadar önce altyapı sorgulaması yaptığımızda, saha dolabına olan uzaklığımız 160 metre ve VDSL üzerinden alabileceğimiz hız da 74mbps görününce, comnet'e başvuru yaptık.
Ardından telekom saha görevlisi bina girişinde bakır kabloları işaretledi ve biz de modemi taktık. Ama 2-3 gün dsl sinyali gelmedi, en sonunda comnet "telekom, ankastrenizde sorun olduğu gerekçesi ile VDSL'i aktif etmedi" dediler ve başvurum reddedildi.
Sonra Türk telekomu arayıp abonelik başlatmak istediğimi söyledim.
Müşteri hizmetlerinden 75mbps hız alabileceğimi söylediler ve süreç başladı.
Ancak bağlantıyı sağlayacak saha personeli eve gelmeden telefonla arayıp "sadece ADSL" alabileceğimizi, kabinin VDSL desteklemediğini söyledi. FTTH'ın da ne zaman aktif olacağını bilemeyiz dedi.
Özetle altyapı sorgusunda aşağıdaki gibi sonuçlar görmemize rağmen VDSL bağlatamıyoruz.
Benzer bir şey başına gelmiş olan var mı ?
Ne yapmamız gerek. 1-2 hafta beklesek aktif olacak mı yoksa başka bir problem mi var ?
Oturduğumuz sitede SOL altyapısı var,
FTTB hizmet alıyoruz (dairelere cat kablo gidiyor), ama altyapı ve kabindeki cihazlar oldukça eski görünüyor.
Superonline'ın 200mbps hızlı paketlerini kullanamıyoruz.
Kabindeki switchi yeni nesil 1gbps portlu bir switch ile değiştirtmeniz mümkün mü ?
Nereye başvurup nasıl bir yol izlemeliyiz ?
Vodafone.net'teki sınırlamalar ve/veya kısıtlamalar.
2-3 ay önce benzer bir soruyu superonline için sormuştum,
Binamda FTTB superonline 100mbps altyapı var, ancak ben superonline 'daki ksıtılamalar sebebi ile Comnet VDSL üzerinden 100/8 bir paket kullanıyorum.
Vodafone'daki bazı paketlerdeki 20mbps upload hızı dikkatimi çekiyor.
Şimdi ben superonline FTTB altyapıdan vodafone aboneliği başlatsam,
1- DNS değiştirerek erişimi engeli bulunan VPN servislerinin siteleri, yine zaman zaman yasaklanan IMGUR/Giphy ve benzeri imaj içerik sitelerine DNS değiştirerek erişebiliyor muyuz ? Yoksa DNS değişse bile girişler engelleniyor mu ?
Pek çok küçük internet servis sağlayıcısında sadece DNS değiştirip her yere erişmek mümkün. Vodafone'da da DNS değiştirmek yeterli mi ?
2- Diğer sorum şu, youtube ve torrent tarafında band genişliği sınırlaması var mı ? Youtube ve Netflix videolarını 4k izlemekte sıkıntı yaşanıyor mu ? Gece gündüz kullanımlarda çok fark oluyor mu ?
3- Bir de gördüğüm kadarı ile 20mbps upload sadece "genç" paketlerde var. Ancak ben ne vodafone hatta sahibim ne de yaşım bu paketleri almaya müsait. Bu noktada ne yapabilirim?
Torrent ile kaynağı bol olan içeriğe eriştiğimde 100 megabit paket hızım varsa saniyede 7-8 megabyte download edebilir miyim ? :u anda 100mbps VDSL ile günü her saati 10 megabit download yapabiliyorum.
Tek derdim yüksek upload hızına erişebilmek.
Son Giriş: 6 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 575
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 129.602 (Bu ay: 1.214)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 703 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Haberleşme ve Dijital Platformlar