Şimdi Ara

TURBO HAKKINDA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
7.724
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ARKADASLAR DAHA ONCEDE BU KONUYU ACMISTIM AMA ISTEDIGIM YANITI ALAMADIM

TURBOLU ARACLARDA NEDEN BELLI BI YOL KAT EDILDIKTEN SONRA STOP EDILMEDEN ONCE BELLI BIR SURE BEKLENIR VE NEDEN HIC BIR OTOMOBIL

URETICISI BUNU KULLANIM KILAVUZUNDA BELIRTMEZ

• sanirim turbonun yaglanmasi ile ilgiliydi bu konu gecmisti ama simdi bulamadim
    arkadaslar bunu anlatmislardi ama hani oyle cok ta uzun sureli degil bekleme olayi en azindan ben oyle yapmiyorum dogrumu yanlis mi bilmem
    ama emniyet kemerini coz stop et veya ilk once el frenini cek kapiyi ac sonra kapat ne bileyim okadar da abartilacak konu degil sanirim
  • Kullanım kılavuzunu bilemicem ama. Sorunu cevaplayabilirim şimdi turbonun salyangozunun içinde pervane var malum bunun dönme gücü ile egzos gazı basın ile güce dönüşür uzun lafın kısası. Şimdi biz yoldan gelince zınk die kontağı kapatırsak salyangozdaki yağ çekilecek ama turbonun içinde olna hava hala pervaneyi döndürecektir. O yüzden aşınma söz konusu olacaktır ve ilerleyen zamanlarda sorun çıkaraktır devre dışı kalma gibi. Sormamışsın ama onuda açıklamak istedim gaza geldim Turbo timerlar da bu görevi yapar kontağı kapattıktan sonra turbonun yağlanmasına devam eder ta ki hava boşalana kadar. Burda Bloww off da bir nevi yardımcı olabilir içindeki havayı daha hızlı atarak.Umarım yardımcı olmuştur.
  • 'Turbo timer' denilen cihaz da sırf bunu engellemek için vardır zaten.. ama otomobil üreticileri neden gerekli görmüyor anlamıyorum..
  • TAM Turbo timer diyecektim arkadaşlar demişler.

Bence turbolu arabada 3 şey bulunmalı

intercooler,turbo timer,blow off
  • @FaBeRgE

teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: jeandan Type-R

TAM Turbo timer diyecektim arkadaşlar demişler.

intercooler belli basınca ve boru uzantılarına göre konuyor yani belli bir sınırı mevcut termik verim açısından blow off çoğu araçta dump-valf adıyla mevcut bu havayı sessiz olarak ya dışarı yada turbonun önüne geri atıyor ama turbo tımer yok o konuda haklısın onuda ben fabrika maliyet düşürme ve kullanıcı isteğine ters düşmesine bağlıyorum.... siz inince örneğin 1 dk çalışan aracı çalmak için camı kıranlar dahi olabilir buda var..

konuyu açan arkadaşın sorusuna gelince benim şimdiye kadar gördüğüm orjinal turnbolu araçların tamamında ya kapı yanında yada kitapçıkta bu yazı vardı.. tabi sonradan turbo takılan şahinin kitapçığında olmaz :)

bununda nedeni şudur. arkadaşlar turbo motor devrindende yuüksek devirlerde döner ve gücü egsoz gazı çıkışından aldığından aynı zamanda sürekli yoğun basınç ve sıcaklık altıondadır. şimdi siz geldiniz ve motor yüksek devirdeyken bir anda stop ettiniz nolucak? hava gidecek yer bulamayınca turbonun üstüne geri tepecek ve paller bir anda anbiden yavaşlayacak. diğer bir husussa soğutmayla ilgili.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu açıklamalarını özlemiştik sagol @Fiarci kardeşim
    quote:

Orjinalden alıntı: Fiatci

quote:

intercooler belli basınca ve boru uzantılarına göre konuyor yani belli bir sınırı mevcut termik verim açısından blow off çoğu araçta dump-valf adıyla mevcut bu havayı sessiz olarak ya dışarı yada turbonun önüne geri atıyor ama turbo tımer yok o konuda haklısın onuda ben fabrika maliyet düşürme ve kullanıcı isteğine ters düşmesine bağlıyorum.... siz inince örneğin 1 dk çalışan aracı çalmak için camı kıranlar dahi olabilir buda var..

konuyu açan arkadaşın sorusuna gelince benim şimdiye kadar gördüğüm orjinal turnbolu araçların tamamında ya kapı yanında yada kitapçıkta bu yazı vardı.. tabi sonradan turbo takılan şahinin kitapçığında olmaz :)

bununda nedeni şudur. arkadaşlar turbo motor devrindende yuüksek devirlerde döner ve gücü egsoz gazı çıkışından aldığından aynı zamanda sürekli yoğun basınç ve sıcaklık altıondadır. şimdi siz geldiniz ve motor yüksek devirdeyken bir anda stop ettiniz nolucak? hava gidecek yer bulamayınca turbonun üstüne geri tepecek ve paller bir anda anbiden yavaşlayacak. diğer bir husussa soğutmayla ilgili.

• arkadaşlar bu turbonun maliyetini bilen varsa yazsın, galiba markaya göre değişiyor.
  • TURBO MALIYETI HER ARACA GORE FARKLILIK GOSTERIR TABI KULLANICAGIN MALZEMEYE GOREDE ATMOSFERIK BIR ARACA TURBO UYGULAMASI YAPILABILMESI ICIN KOKLU DEGISIKLIKLER YAPILMASI GEREKIR SILINDIR PISTON VS GIBI PARCALARIN ARTAN GUCU KARSILAYACAK SEKILDE DEGISTIRILMESI GEREKIR BUNUN YANINDA TABIYKI ARABAYI DURDURACAK FREN TAKIMINADA IHTIYAC DUYULACAGI ICIN ORTALAMA MALIYETI 5000 DOLAR GIBI BIR RAKAM OLUR
  • daha önceki topicte cevabını yazmıştım..anlaşılamayan konu hangisi oldu acaba?bir daha yazayım..

Turbo bildiğimiz gibi yüksek basınçla çalışan bir ünitedir..Turbonun basıncına göre alınan güç de artar. Düşük turbo basıncı daha yumuşak bir kullanım sağlar ve motorun parçalarını daha az yorar. Bu yüzden yüksek turbo basıncıyla çalışan motorların genel olarak daha sağlam yapılması gerekir.Uzun süreli daha doğrusu kısa süreli de olsa performanslı bir sürüşten sonra kontağı kapatacaksınız diyelim..Zaten turbodizel bir araç kullanıyorsanız aracın en azından rölantiye kadar düşmesini beklemelisiniz..Ayrıca motor ömrü açısından sistemde dolaşan yağın geri dönüşünü sağlayıp soğumasını beklemekte fayda vardır.. Bu sayede turbo pallerinin(kanatçıkların) çok yüksek basınç ve yağ sıcaklığı karşısında deforme olmasını ve pallerin döndüğü yatağında deforme olmasını önlersiniz.O yüzden üreticiler dizel olsun olmasın tüm turbo motorlarda motor ve turbo ünitesinin ömrü açısından bunu tavsiye ederler..

• BELLİ BİR DEVİRDEN SONRA DEVREYE GİREN TURBO SİSTEMLERDE TURBONUN ÖMRÜNÜ YÜKSELTİYOR ÖRNEĞİN 2800 DEVİRDE TURBOYA GEÇEN BİR ARAÇ ZATEN BU DEVİRİN ALTINDA KULLANIRSANIZ TURBO FAALİYETE GEÇMİYECEĞİNDEN ÖMRÜDE BUNA PARALEL UZUN OLACAK MESELA DAIHATSU YRV TURBO ARAÇTA 2800 DEVİRDEN SONRA TURBO DEVREYE GİRER ZATEN 2800 DEVİRDE ARACIN 110 KM GİBİ BİR HIZA TURBO DEVREYE GİRMEDEN ULAŞMASI DA TURBO NUN ÖMRÜNÜ UZATIYOR BU TİP ARAÇLARDA TURBO TIMER BLOW OFF GİBİ HARİCİ UYGULAMALARA BENCE GEREK YOKTUR..........
  • quote:

Orjinalden alıntı: dgo2133

bu açıklamalarını özlemiştik sagol @Fiarci kardeşim
    quote:

Orjinalden alıntı: Fiatci

quote:

reca ederim....

• Ben farklı bir formda şöyle bir şey okumuştum.(Turbodizel araçlar turbo açıkken daha az yakar) Böyle bir şey doğrumudur. Birde turbo araçların nasıl sürülmesi doğru olur. Örneğin multijet palio.
  • quote:

bu söylediklerin olsaydı fiyat otomatikman 1 milyardan fazla bir şekilde artardı o kadar masraf yerine bence:
    özel krom ekzoz sistemi 700$+son susturucu 300$+turbo valve controller 600$+bow 200$ taktır fiyat biraz uçtu biliyorum ama şu açıdan bakın arabanıza taktıracağınız sadece 4 lü takım krom alaşım 18lik jantlarla aynı fiyata denk geliyor bunlar hem daha sağlıklı hemde daha iyi performans verir (jant yerine tercih edilebilir) yaklaşık 50-70 hp artar motor ama tabii zenginlerin yapacağı iş

• selam arkadaşlar, turbo özelliği olan bir dizel araçta turbonun çalışıp çalışmadığını anlamanın bir yolunu bilen var mı?
    tabi servise git diyeceksiniz ama sorun şu ki ben daha araç almayı düşünüyorum ve alırken farkedebilceceğim bir püf noktası var mı diye sorayım dedim.
    bilgileriniz için teşekkürler...
  • Arkadaşlar güzel anlatmışlar, bir kaç ilave yapayım müsadenizle...

EDİTÖR kardeş, YRV Turbo da orjinal dump valve (blow off valve) var, sadece havayı dışarı vermediğinden ses çıkarmıyor. Turbo timer ise bazı ülkelerde yasak (araba çalışmaya devam ettiği için güvensiz bulunuyor. Otomatik araba için değil belki ama düz vites için araba viteste unutulup ayak debriyajdan çekilirse gerçekten sorun olabilir). Almanya'da blow off valve'in seslisi de yasakmış (aslında blow off değil yasak olan, ses çıkarması).

YRV Turbo'da orjinal blow off havayı filtrenin girişine döndürüyor. Açık filtre takarsan eğer ufak bir blow off sesi alıyorsun :)

Saygılar...

easy81 kardeş, turbo basınç göstergesi olsaydı çok rahat anlardın. Bence servise göstermeden 2.al araç alma zaten. Turbo çalışıyordur belki ama problemlidir mesela...

Bu arada bazı turbo araçların kitapçıklarında uzun süreli sıkı kullanımlarda stop edilmeden bir miktar çalıştırılması gerektiği yazıyor (mesela Hyundai Santa Fe 125PS)

Turbo dizelde turbo devrede kullanmak daha iyiymiş demişsiniz, turbo dizellerde zaten turbo 1500lü devirlerde devrede oluyor sanırım... Dizelleri devirli kullanmanın mantığı sanırım daha az güç üreten alt devirlerde motoru zorlamaktansa turbonun da desteğinin tam olduğu üst devirleri kullanmanın daha iyi olması. Tabii ki bu hızlanmalar için geçerlidir. Yoksa sabit hızlı düz yol sürüşlerinde alt devirler daha az maliyetli olacaktır :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skd -- 30 Ocak 2007; 18:39:54 >

• SAĞOL KARDEŞ
  • ARKADAŞLAR BENİM BİR SORUM OLACAK
    ARACIM C-MAX 1,6 TDCİ YANİ DİZEL 110 HP
    SORUM ŞUDUR,3.VİTESTE 1500 DEVİR/DAK DA 45 KM HIZ İLE GİDERKEN,ARACIMI 100 KM SÜRATA ÇIKARMAM GEREKTİ VEYA ARABA SOLLAYACAM.
    BİRDEN GAZA YÜKLENİP DEMİ ARACIMI HIZLANDIRMAM DOĞRU VE EKONOMİK,YOKSA VİTESİ 2 YE DÜŞÜRÜP MOTOR DEVRİ YAKLAŞIK 2500 DEVİR/DAK YÜKSELTİP VE BU ŞEKİLDE ARACIMI HIZLANDIRIP,ÜÇÜNCÜ VİTESE ATMAK VE 100 KM HIZA ERİŞMEK Mİ DAHA DOĞRU VE EKONOMİK OLACAKTIR.
    (ARACIMDA DEĞİŞKEN GEOMETRİLİ TURBO SİSTEMİ VAR YANİ TURBO DEVREDE DEĞİLKEN BİLE GAZA YÜKLENME OLURSA ANLIK TORK 260 NM YE ÇIKABİLİYOR)

İKİNCİSİ İSE,TURBO 1750 DEV/DAK DA DEVREYE GİRİYOR.TURBONUN DEVREDE OLMASI DEMEK,DAHA FAZLA HAVA KARIŞIMI VE DAHA İYİ BİR YANMA DEMEK.TURBONUN DEVREDE OLMADIĞINDA İSE,O ANDAKİ DEVİR İHTİYACIMA CVP VERİYORSA VE MOTORU NE KADAR AZ DÖNDÜRÜRSEM O KADAR AZ YAKIT HARCARIM MANTIĞINI ÖNE SÜRERSEM,HANGİSİ DAHA DOĞRU.

YANİ KISACA,DÜŞÜK DEVİRDEN Mİ YÜKSEK DEVİRE DOĞRU HIZLANMALI,YOKSA ÖNCE VİTES DÜŞÜP DEVRİ YÜKSEK TUTUP ÖYLE Mİ HIZLANILMALIDIR.

YORUM YAPAN ARKADAŞLARIN YORUMUNU DİKKATE ALACAĞIMDAN DOLAYI,LÜTFEN MANTIK İLE DEĞİL DE TEMEL VE TEKNİL BİLGİLERE SAHİP OLAN ARKADAŞLAR YORUM YAPARSA HEM BENİM İÇİN HEMDE DİĞER OKUYACAK ARKADAŞLARIN KAFALARI KARIŞMAYACAKTIR
    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER,SEVGİLER

• Hepimizin bildiği gibi turbo belli bir devirden sonra çalışmaya başlar. Bunun nedeni motorda yanma sonucu oluşan gazların tazyiğidir... yani egzosa giden hava turboyu döndürecek,turboya bağlı pervanede hava filtresinden gelen havayı motora yüksek bir tazyikle gönderecektir...

Ancak burda sorun şudur... Turbo elektronik olarak çalışan bir parça olmayıp fiziksel olarak gelen havayla dönecek ve bu dönüş sürdükce motora hava basmaya devam edecektir...ancak motor yüksek hızda uzun süre kullanılıp biranda durduğunda(motorun yüksek devirde çalışması turbonunda son derece yüksek hızda çalıştığı ve motora hava göndermeye devam ettiği anlamına gelir) turbonun dönüşü motora hava basmaya devam edecktir ve motor stop ettiği için bu hava gidecek yer bulamayıp tekrar turbo pervanesinin üstüne gelecek ve sistemi ters yönde döndürmeye başlayacaktır... yani çalışmayan vantilatörün önüne çalışan bir vantilatör koyduğumuzda çalışmayan vantilatör ters yönde dönmeye başlarya o mesele işte turbo sistemi sadece düz yönde çalışmak üzere tasarlandığı için bu ters çalışma turbo sistemine zarar verecekdir...eğer yüksek devirde uzun süre kullandıktan sonra arabayı 1-2 dak rolantide çalıştırırsam , egzos gazının basıncının düşeceğinden dolayı turbo ,bu 1dak içinde duracak ve motora hava göndermeye çalışmayacakdır...dolayısıyla temiz hava tarafında kendine doğru bir geri akım oluşmasıda söz konusu olmayacakdır...

peki sen 150 yle gitmiş 10 saatlik yolculuk yapmışsın evine gelirken 2 adet trafik ışığında durmuşsun... şimdi rolantide çalıştırmaya gerek kaldımı artık? kalmadı dimi zaten trafik ışığında durdun... turbon durdu..

Ama bu yolculuğunun ortasında durup benzin alıyorsun ozaman 1-2 dakka durda turbonun motora gönderdiği hava motorda kullanılsın ve o bölgedeki basınç azalsın...sonra al benzinini dimi kardeşim

kafanızı yeterince karıştırmadıysam bir daha anlatıyim

quote:

Orjinalden alıntı: son_samuray

ARKADASLAR DAHA ONCEDE BU KONUYU ACMISTIM AMA ISTEDIGIM YANITI ALAMADIM

TURBOLU ARACLARDA NEDEN BELLI BI YOL KAT EDILDIKTEN SONRA STOP EDILMEDEN ONCE BELLI BIR SURE BEKLENIR VE NEDEN HIC BIR OTOMOBIL

URETICISI BUNU KULLANIM KILAVUZUNDA BELIRTMEZ

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.