Şimdi Ara

Tüm Mazda Skyactiv Teknolojileri (Teknik Konu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
665
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Bugün açtığım konuda teknik detayları anlatacağım, onu alın bunu alın muhabbetinden zaten tükendi forum artık. Bazen forumda görüyorum skyactiv teknolojileri hakkında konuşulanları. Öncelikle, skyactive değil. Skyactiv.

    Mazda, yeni kasalarında bir teknoloji atağı yaptı. Benzinli, dizel motorlarını ve otomatik şanzımanlarını komple yeniledi. Diğer firmaların yerine bunları anlatıyorum, çünkü bilinen teknolojilere ters yönde giderek yeni bir bakış açısı kazandırdı sektöre. Herkesin gittiği yol, her zaman doğru yol değildir.



    En bilinenden başlayalım. Benzinli motorları. Burada tork-güç muhabbeti yapmayacağım. Teknik konu bu. Güçsüz bulan gidip daha güçlüsünü alma hakkına sahiptir. Fakat teknolojiyi es geçemezsiniz.

    Turboşarjlı motorlara geçiş amacı, gücün ve torkun arttırılması değil. Herkes bunu yanlış anlıyor. Asıl amaç, emisyonları ve yakıt tüketimini düşürmeye çalışmak. Dünya üzerinde hiçbir büyük pazarda motor hacmi esas alınarak vergi alınmıyor. O yüzden turbo motorları bizim için ürettiler sanmak, büyük bir yanılgı.

    Herkes turboşarjlı motorlara geçerken, mazda atmosferikte ısrar ediyor. Sebebi ise gerçek koşullarda düşük yakıt tüketimi. Benzinli motorun termik verimi, teoride neredeyse sadece sıkıştırma oranına bağlı. Arttırırsanız, benzinden elde ettiğiniz iş artıyor. Fakat sıkıştırma oranını arttırmak, içerideki sıcaklığın artmasına ve benzinin kendi kendine yanmasına sebebiyet veriyor. O yüzden limitli. Turbolu araçlarda bu daha da sıkıntılı.

    Adamlar özel bir direkt enjeksiyon teknolojisiyle silindir içi sıcaklığı düşürüp sıkıştırma oranını 14'e taşımış. Formula 1 motorlarıyla kafa kafaya. Honda jazz'ın yeni motorunda da 13.5. Fakat o bu teknolojiden kullanmıyor. Aynı zamanda modifiyeli araçlarda kullanılan headers tipi egzozu, normal araçlarda kullanarak egzoz sıcaklıklarını düşürüp vuruntu ihtimalini azaltmışlar. Gelecekte ise HCCI motor ile daha da düşürecekler tüketimi.




    En sevdiğime geldik. Mazda'nın dizel motoru. Mazda 3 hatchback ve sedan, mazda cx-3 'te 1.5 dizel manuel/ otomatik kullanıyorlar. Bu motorların olayı şu. Euro 6 emisyonlarını karşılamak için SCR ve LNT adlı iki parça dahil oluyor egzoza. Bunlar ekstra maliyet. Aynı zamanda SCR için sürekli adblue eklemeniz gerekiyor tanka.

    Mazda, dizel motorun sıkıştırma oranını düşürmüş. Düşük sıkıştırma oranı sebebiyle sıcaklıklar düşmüş. NOx emisyonları düşmüş, dolayısıyla SCR ve LNT ye gerek kalmamış. Düşük sıkıştırma oranıyla yanmayı daha kolay kontrol edebilmişler. Yakıt tüketimi ve emisyonlarda kazanç gene. Ani silindir basınçları düşmüş. Krank, piston ve biyel kolu hafifletilebilmiş. Benzinli gibi devir çeviren dizel yapmışlar. Ki doğru, çünkü mazda 6 daki 2.2 dizel, diğer tüm dizellere karşı 4000 de değil, 4500 de maksimum gücünü veriyor. 5500'e kadar çeviriyor motor. Aynı zamanda 1.5 dizellerin piston pimi özel tasarım. Titreşim sönümlüyor.

    Düşük sıkıştırma oranı, soğukken dengeli çalışmayı zorlaştırmış. Değişken valf mekanizması koyup egzoz valfini açık bırakmışlar emme zamanında. İçeride kalan hava ısınmış. Dolayısıyla çalışma kolaylaşmış. Bu da o valf olayının analizi








    Gelelim otomatik şanzımana. Adamlar hemen çift kavramalılara yapışmamış. Demişler ki tam otomatik şanzımanın ne kusuru varsa kapatalım. Lock up clutch dediğimiz bir parça vardır tork konvertöründe. Tork konvertörü normal çalışma sırasında sürekli kayar. Güç kaybına sebebiyet verir. Yakıt tüketimi artar. Fakat bünyesindeki yağ, motorun titreşimlerini sönümler. Pürüzsüz güç aktarımı gerçekleşir. Konfor artar.

    Bu lock up clutch, araçlarda belirli bir hızdan sonra devreye girer. Kaymayı azaltır. Yakıt ekonomisi artar. Fakat düşük hızlarda kilitlemesi zor olduğundan, şehiriçi çok yakarlar. Adamlar lock up clutch'ın kilitleme oranını %50 den %80 e çekmiş. Çok daha az yakıyor. Titreşim sorunu olmasın diye de titreşim sönümleyici damper koymuşlar içeri. Sorunsuz, konforlu, az yakan otomatik şanzıman.





    i-ELOOP. intelligent energy loop. Türkiye'ye 2.2 dizelleri gelmediğinden ülkemizde yok, o yüzden sona bıraktım. Sürücü ayağını gazdan çekince, alternatör elektrik akımı üreterek yapay frenleme oluşturuyor. Bunu da aracın elektrik aksamına kullanıyorlar. Dolayısıyla motordan ekstra bir güç sarfiyatı olmuyor. Atılacak enerji dönüşmüş oluyor. %10 yakıt ekonomisi.


    Kıssadan hisse. Otomotiv sektörünün takipçileri öyle bir hale geldi ki, eğer bir aracın motorunda turbo yoksa, o eski teknoloji mantığı var. Şu yukarıda sayılanların çoğu, muadil araçlarda yok. Hacmine oranla güç değerleri düşük diye burun kıvrılıyor. Fakat unutuluyor ki her şey güç değil.

    Ayrıca dip not, 125 hp lik atmosferik manuel civic 0-100 ü 10.3 saniye iken, 1.5 skyactiv 100 hp mazda 10.6 saniye. Otomatik mazda 3 11.6 saniye. Otomatik civic 12.5 saniye. (güncel kasayı örnek vermedim çünkü aralarında ağırlık farkı var bariz, mazda çok hafif) Yani öyle pek de ölü bir araç değil.







  • Teknoloji güzel ama insanlar güç istiyor. Türkiye gibi engebeli bir coğrafyada yüksek tork büyük ihtiyaç. Vergiler yüzünden düşük hacme muhtacız. Büyük hacim hayal olduğu için düşük halimden yüksek güç istiyoruz.



    Düşük hacimli yüksek sıkıştırmaya sahip turbo destekli motorlar tam bize göre. Sakın kullanınca ekonomik, yeri geldiğinde de güç olarak tatmin ediyor.



    Arkasında hangi teknoloji olursa olsun 150nm torklu bir motoru kimse istemez.



    Konu için teşekkürler, ergen muhabbetleri arasında güzel konular açıyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bildiğin atmosferik işte, yok skyactiv falan, değişik değişik isimlerle millete yedirmeye çalışıyorlar. Turbo al rahat et, zaten atmosferik motor kalmayacak çok yakında Ben şimdiden hazırlayayım da, malum kişi gelir birazdan aynılarını yazar.

    Şaka bir yana elinize sağlık hocam, forumun ihtiyacı var böyle konulara ve üyelere



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lojistisyen -- 3 Mayıs 2017; 16:46:1 >
  • Asıl verimli olan motorlar 2.0, 2.2 olanlar ama sağolsun hükümetimiz bize layık görmüyor.



    Vergi muhabbeti olmasa küçük hacimli turbo motorların yüzüne bakan pek olmazdı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: madmax50

    Teknoloji güzel ama insanlar güç istiyor. Türkiye gibi engebeli bir coğrafyada yüksek tork büyük ihtiyaç. Vergiler yüzünden düşük hacme muhtacız. Büyük hacim hayal olduğu için düşük halimden yüksek güç istiyoruz.



    Düşük hacimli yüksek sıkıştırmaya sahip turbo destekli motorlar tam bize göre. Sakın kullanınca ekonomik, yeri geldiğinde de güç olarak tatmin ediyor.



    Arkasında hangi teknoloji olursa olsun 150nm torklu bir motoru kimse istemez.



    Konu için teşekkürler, ergen muhabbetleri arasında güzel konular açıyorsunuz.

    Bizim ülke için torktan büyük bir ihtiyaç varsa o da en başta gelen yakıt ekonomisidir.

    Örnek olarak klasik bir 1.4 tsi 125 hp yi alalım. 200 nm tork var 1400-4000 arasında. Mazda'da 150 nm var 4000 devirde. Turbolu motor bile olsa kimse rampayı 1600 devirle çıkmaya kalkmaz 1.4 motorla. Çıkmamalı da zaten. Low Speed Pre Ignition dediğimiz fenomen geçerlidir turbo motorlarda alt devirlerde.

    1.4 tsi 'ın 2500 devirde 200 nm tork üreterek çıktığı yeri, skyactiv 3400 devirde 146 nm ile tırmanabilir. Aynı güç. Aralarında bir vites oynar yani. Her iki araç da direkt enjeksiyon, her iki araç da pahalı lpg kitine ihtiyaç duyuyor. Haliyle benzin tek seçenek. Turbo motorların sıkıştıkları zaman yaktıkları miktarların arttığını sağır sultan duydu. Haliyle reelde skyactiv motor, yakıt tüketimi konusunda avantajlı olacaktır.

    Avantajı nerede biter ? Tsi 3500 devir çevirdiğinde ona yetişebilmesi için 4600-4800 devir çevirmesi gerekli. Fazla gürültü. Fakat turbo motorun 2500-3000 aralığında tırmanamayacağı rampa çok çok enderdir. 2600 lerin üstünde dipgaz yapmak, performanslı kullanım isteğine delalet. Gazlama derdi olmayan insan skyactiv benzinli alabilir. Gerçek koşullarda tsi dan az yakacaktır.

    Ayrıca mevzu benzinli motorla bitmiyor. Sırf sorunsuz otomatik şanzımanından ötürü onu 1.5 atmosferikle kombine edip alacak insanlar var. Dizel zaten lokum gibi.




  • En güzeli 2.0 skyactiv ve 2.2 dizeller. 2.0 benzinlide 210nm tork, dümdüz doğal tork eğrisi, 5.0lt tüketim. 2.2 dizeller yazılımla 6000 devir üstü çeviriyor, benzinli gibi çalışıyorlar. Bu motorlar cidden çıkarıp masaya vuruyor. Fakat bu motorları antik vergi sisteminde ötürü alamıyoruz. 1.5'in güzelliği yoğun trafikte 2.0'den dahi ekonomik olması ve gaz tepkisi, dezavantajı ise düşük hacimden ötürü torksuz olması, bu yüzden kendini anlatamıyor. Buna rağmen kullandığım en kaliteli atmosferik motor skyactiv'dir, telli gaz pedalı var gibi anında tepki verir, sesi spor otomobil gibidir, 1.5 motor için çok düzgün bir tork eğrisi vardır 4-2-1 headers sayesinde. Türkiye pazarında düşük hacimli turbo motorlara avantaj sağlayan vergi sistemi sebebiyle turbolu araçlarla rekabet etmesi ise imkansız.
  • msansertekin kullanıcısına yanıt
    Otomatik için konuşursak tsi 1750 devirde maksimum tork 200nm ile her rampayi çıkarken, atmosferik 4000 devirde ancak 150nm torku yakalayabiliyor. Atmosferikte 200nm tork olsa yine 4000 devir kabul edilebilir ama 150nm tork yeterli gelmiyor. Düşük devirde yük olunca tsi tüketimide yükseliyor ama yine 4000 devirdeki atmosferik kadar yakmıyor.



    İşin içine lpg girince olay değişiyor tabiki. Direkt enjeksiyonlu turbolar yerine eski nesil turbo motorlar olsa harika olurdu. Fiatin 1.4 150bg multiair motoru lpg uyumlu az yakıyor, güncel modellerde olsa hiç düşünmez alırdım. Yine vw 1.8t efsanesini ayağa kaldırsa harika olurdu. Üreticilerdeki lpg ön yargısını aşmama durumunu anlamış değilim. Çevreye az zarar veren harika bir yakıt lpg. Devletlerin teşvik vermesi lazım. Yüksek oranda kanserojen nox içeren dizel yakıtın yasaklanması lazım. Mis gibi turbo destekli lpg motorlar istiyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Konuyu açan sevgili dostum öncelikle anlattığın motoru sürmeden atıp tutan çok fazla insanımız var. Örnek vereyim sana bayide bir test sürüşü yapıp ya bu böyle şöyle diyip duran tiplere bu teknolojiyi anlatamazsın. Gelelim konuya mazdanın çoğu modelini kullandım ve diğer markalarda olan modelleri de gerek kiralık araçlar, arkadaşların arabası, galericilerden vs alıp turladığım gezdiğim çok oldu. Bu arabanın yakıtına laf eden arkadaşlar önceki nesil mazda 3 ile aynı güzergahta kullanırsa aradaki iyileştirmeyi bariz göreceklerdir. Tipik atmosferik dedikleri bu motorun mazda6 ve mx5 2.0 motorlarını dahi kullanmamış tipler. Bu araçları sürüp gazlayıp ağızlarına ettikten sonra yakıt verilerine bakarsalar zaten aradaki farkı görürler. Gerçekten adamlar eski teknolojilerini çöpe atıp yeni bir oluşum içine geçmişler. Ben mx-5 2.0 kullanıp baya zorladım araba 10 Lt üzerine çıkmıyor. Normal kullanımda keyif arabası olan bu araç baya az yaka biliyor. Çok fazla detay konusu var ama bu forumda eline broşür alıp yorumlayan tipler doldukça eski güzelliğini kaybediyor. Türkiye de bu motorun ne olduğunu anlamasalar da mazdanın satışları avrupa ve dünya genelinde bu teknoloji ile katladı. Firmanın resmi sitesinde bile karlılık vs. bilgilerine ulaşa bilirler. Güzel iş başardı mazda ama asıl iyisi sky2 olan modellerde olacak.




  • mazda güzel araba, ama işi zor. çünkü müşteri taleplerine göre hareket eden, hedefleri olan bir firma değil... hastası olunup da alınacak bir araba.
  • Bu skyactiv denilen teknoloji, forumda balon olarak nitelendiriliyordu, ne yakıt tüketimine nede performansa etkisinin çok fazla olmadığı söyleniyordu, kısaca attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmeme sendromu. O yüzden küçük hacim turbo motorlara karşı çok bir avantaj yok deniliyor, tabi şahsi kullanıp denemişliğim yok bu teknolojiyi.
  • Konu güzel fakat Mazda'dan beklenen daha düzgün bir motor modifikasyonu.

    Örneğin, 1.5 Skyactiv motorun 1500 devirden itibaren 200NM civarı bir torq üretmesi isteniyor. Bu tarz bir geliştirme yapsalar çok daha fazla bir gelişime imza atmış olacaklar ama bu yönde bir adım göremiyoruz.

    2.olarak da, 1.5 atmosferik olsun sorun yok ama gücü biraz arttırın. 150-160PS bandına doğru çekin. Bu da 0-100 değerini 8sn civarına çeksin.

    Fakat bu yönde de bir çaba yok.

    Bunlar olmayınca insanların beklentileri karşılanmıyor.

    Herkesin 100 seneyi aşkı bir süredir üretilen içten yanmalı motorlarda beklentisi atmosferik araçlarda bu yönde.

    1500rpm civarı tork veriminin alınması ve beygir güçlerinin TSI benzeri seviyelere çekilmesi.

    Şanzımanla ilgili olarak da lineer tarz bir devir-hız kombinasyonunun sağlanması.

    Örnek olarak;

    1. vites 2000rpm 20km/s

    2. vites 2000rpm 40km/s

    3. vites 2000rpm 60km/s

    4. vites 2000rpm 80km/s

    5. vites 2000rpm 100km/s

    6. vites 2000rpm 120km/s

    Bu da hem hızlanma hem de yakıt tüketimine çok olumlu yansıyacak bir durum. Lineer bir devir-hız grafiği, maksimum verim.

    Ki bunlar atla deve şeyler değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.