Şimdi Ara

Tom Cruise ve Brad Pitt'in yapay zeka dövüş videosu Hollywood'u ayağa kaldırdı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.576
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
12 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tom Cruise ve Brad Pitt'in yapay zeka dövüş videosu Hollywood'u ayağa kaldırdı
    Çin merkezli teknoloji devi ByteDance’in geliştirdiği yapay zeka video üretim aracı Seedance 2.0, Hollywood’da büyük yankı uyandırdı. Ünlü oyuncular Tom Cruise ve Brad Pitt’in gün batımında bir çatı üzerinde kavga ettiği 15 saniyelik hiper gerçekçi bir video, sektörde hem öfke hem de endişe yarattı.

İrlandalı yönetmen Ruairi Robinson tarafından yalnızca iki cümlelik bir komutla oluşturulan video; sinematik kamera açıları, detaylı dublör koreografisi, net ses efektleri ve atmosferik müzik kullanımıyla büyük bütçeli bir Hollywood yapımını aratmıyor. Kısa sürede viral olan içerik, yapay zeka ile üretilen ve genellikle düşük kaliteli “AI slop” olarak anılan videolara kıyasla dikkat çekici bir sıçramaya işaret ediyor.

ByteDance, Seedance 2.0’ı geçen hafta, önceki sürümün beklenen yankıyı uyandırmamasından yaklaşık iki ay sonra piyasaya sürdü. Şirket, yeni versiyonun fiziksel doğruluk, gerçekçilik ve kontrol edilebilirlik açısından önemli ölçüde geliştirildiğini ve profesyonel yaratıcı projelere uygun olduğu açıkladı. Açıklamada ayrıca üretim sürecinin daha doğal ve verimli hale geldiği, kullanıcıların adeta bir yönetmen gibi içeriklerini yönlendirebildiği belirtildi.

Sektörden sert tepki

“Deadpool” filmlerinin senaristi Rhett Reese, söz konusu videonun kendisinde “soğuk bir ürperti” yarattığını söyledi. Reese, "Bu sektörde çalışan ve kariyerlerini, hayatlarını bu işe adayan hepimiz için, bunun korkunç bir durum olduğunu düşünüyorum. Bunun her yerde iş kayıplarına yol açacağını görebiliyorum." ifadelerini kullandı.

Amerikan film stüdyolarını temsil eden Motion Picture Association’ın Başkanı ve CEO’su Charles Rivkin ise ByteDance’e ihlale derhal son verme çağrısında bulundu. Rivkin, Seedance 2.0’ın telif hakkıyla korunan içerikleri kitlesel ölçekte izinsiz kullandığını öne sürdü.

Sanatçı haklarını savunan Human Artistry Campaign de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, izinsiz üretilen içeriklerin kişisel özerkliğin en temel unsurlarını ihlal ettiğini belirtti.

Eğlence devi Disney, ByteDance’e ihtarname göndererek Seedance’in Disney karakterlerinden oluşan “korsan bir kütüphane” kullandığını iddia etti. Şirket, fikri mülkiyet haklarının kamu malıymış gibi sunulmasına tepki gösterdi.

Oyuncular ve sendikalar alarma geçti

Oyuncular sendikası SAG-AFTRA’nın Ulusal İcra Direktörü Duncan Crabtree-Ireland, mevcut sözleşmelerin dijital kopyalama konusunda açık ve bağlayıcı kurallar içerdiğini belirtti. Crabtree-Ireland, söz konusu videonun sendika sözleşmelerine taraf olan hiçbir stüdyo tarafından ilgili kişilerin “açık ve bilgilendirilmiş onayı olmadan” üretilemeyeceğini vurguladı.

2023’teki yazar grevinde yapay zekaya karşı güvenceler elde eden sektör çalışanları, yeni araçların bu sınırları fiilen aşabileceğinden endişe ediyor.

Ayrıca Bkz.Seedance 2.0 krizi: Disney’den ByteDance’e telif ihlali iddiası

Temkinli yaklaşanlar da bulunuyor

“Rick and Morty” dizisinin yazar ve yapımcılarından Heather Anne Campbell ise daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Campbell, sosyal medyada karşılaştığı Seedance içeriklerini “çöp” olarak nitelendirerek, henüz nefes kesici ya da derinlikli bir iş görmediğini söyledi.

Ancak Reese gibi birçok sektör profesyoneli için asıl korku, stüdyoların maliyetleri düşürmek adına yapay zekayı tercih etme ihtimali. Reese, “Bir senaryoyu yapay zekaya yazdırmak bana yazdırmaktan daha ucuz olur. Korkunun kaynağı da bu” dedi.

Yapay zeka araçlarının geldiği nokta, Hollywood’da yalnızca teknolojik bir sıçrama değil; aynı zamanda telif hakları, kişisel imaj kullanımı ve istihdam geleceği üzerine yeni bir savaşın da habercisi olarak görülüyor.

Kaynak:https://www.nytimes.com/2026/02/16/movies/tom-cruise-brad-pitt-artificial-intelligence-seedance.html

• Bu yapay zeka ve robot teknolojisi bir dönüşüm yaşatacak. Başta basit işler somrasında daha karmaşık işlerde insan emeğine ihtiyaç kalmayacak.

Ve kapitalizm burada inanılmaz acımasız olacak.

Düşünsenize

Hastalanmayan, doğum yapmayan, izin almayan, sendikası olmayan bir işgüçünüz olacak. Peki asıl soru şu bu içerik veya ürünler işsiz kalan ve tüketimden uzaklaşan insanlara nasıl sarılacak ve bu şirketler para kazanacak. Sonuçta mesele üretim değil sanırım mesele milyarlarca insanın büyük çoğunluğunun gereksiz olmasına doğru gidiyor. İnsan oğlu hiç olmadığı kadar tehlike altında. Bundan önceki sınavlardan güçlenerek çıktı ama bu sınav bam başka olacak. Ve geleceğin dünyasında insana ihtiyaç duymayan üretimle nelerle karşılaşacağız yaşayıp göreceğiz.

Bedenini olmasada zihnini sanal dünyaya ipotek eden insanoğlu uyandığında mücadele edecek gücü kendinde bulabilecek mi....
  • komikmiş.. yakında ne aktörlere ne kameramanlara ne set işçilerine gerek kalmayacak. otururken evinde herkes kendi filmini yapabilecek bu iş ilerledikçe sanırım..ruhsuz filmler yada yapay zeka filmleri diye ayrı bir kategori oluşabilir sinemada...

• Bi filme milyon dolarlar kazanamayacaklar tabi. Hatta konuyu verecen tarzını verecen hooop film bitmiş 😀. Bi tane adam komple filmi yapacak

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Ve kapitalizm burada inanılmaz acımasız olacak.

Düşünsenize

Hastalanmayan, doğum yapmayan, izin almayan, sendikası olmayan bir işgüçünüz olacak. Peki asıl soru şu bu içerik veya ürünler işsiz kalan ve tüketimden uzaklaşan insanlara nasıl sarılacak ve bu şirketler para kazanacak. Sonuçta mesele üretim değil sanırım mesele milyarlarca insanın büyük çoğunluğunun gereksiz olmasına doğru gidiyor. İnsan oğlu hiç olmadığı kadar tehlike altında. Bundan önceki sınavlardan güçlenerek çıktı ama bu sınav bam başka olacak. Ve geleceğin dünyasında insana ihtiyaç duymayan üretimle nelerle karşılaşacağız yaşayıp göreceğiz.

Bedenini olmasada zihnini sanal dünyaya ipotek eden insanoğlu uyandığında mücadele edecek gücü kendinde bulabilecek mi....

• İyi yanı dizi ve film maliyetleri düşer.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Filmlerin, dizilerin yapımlarında yapılan işe göre kadro isimleri bulunur. Senarist: Filan kişisi, Yönetmen: Falan kişisi, VFX: SFX gider. Şimdi diyelim ki senarist kısmında yapay zeka kullanıldı, o zaman buraya bir insan ismi yazamayacaklar. O zaman bu direkt büyük bir tepkiye sebep olur hem seyircilerden hem de sendikalardan. Yapay zekaya yazdırıp da gerçek bir insan ismi yazarak da kıvıramazsınız, isim sahibi ortalığı ayağa kaldırır, yalan olduğu anlaşılır durun daha da beter hale gelir. Sallama bir isim yazsan yine aynı, kim bu derler. Şahsen yapay zeka ile yapılmış, insan emeği olmayan bir işe para vermem. Benim mantığım çok basit: ben paramı emek harcayarak kazandıysam emek harcanmış bir işe harcarım bu kadar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Kazanan zaten emekçi değil ki, kazanan yine fikri mülkiyet sahipleri ve yapımcı şirketler olur, sermayedarlar olur. Orada çalışan adam da işini kaybeder. Milyon Dolar kazanan kişi çalışanlar olmadı.

Eski film yıldızlarının yeni filmleri çıkar ya da farklı dönemlerde hatta farklı ülkelerde ünlü olan oyuncuların filmleri çıkar. Aslında güzel bir senaryoyla harika işler çıkartılabilir.

Campbell, sosyal medyada karşılaştığı Seedance içeriklerini “çöp” olarak nitelendirerek, henüz nefes kesici ya da derinlikli bir iş görmediğini söyledi.

Çöp mü? Öyle videolar gördüm ki AI olduğunu çok küçük nüanslarda -belki- fark ediyorsunuz. Birkaç Türk yapımının da AI editlerine denk geldim. Mimikler vs çok başarılı gerçekten.

Nefes kesici birşey göremediğini söylemiş Campell ama adamlar evlerinde oturduğu yerden milyonlarca dolar maliyetli sahneleri 2dk'da oluşturuyorlar. Rick and Morty yapımcısı olarak AI ile yapılmış live action One Punch Man sahnesine de baksın. O çöp dediği bunları piyasadan süpürecek hızda gelişiyor. Şu anda bile bu model ile yapılmış bir filmi hiç rahatsız olmadan izlerim.

• Fiziki varlığın olmaması, aktörleri özel olmaktan çıkarır. En büyük risk bu.

Son donemde kac tane iyi film var...hep aynı senaryolar hep tekrarlar... fikir anlamında bir kısır döngü oluşmuş durumda ortada doğru düzgün üretim yok....tabiki bu işten nemalanan lar ağlayacak, sızlanacak konumları itibariyle cok sesleri çıkacak ama gelişim ve ilerleme ifade yeni fikirler acısından cok daha iyi olacak ve bu durumun önünde kimsenin durabileceğini düşünmüyorum...

• herkes kendi filmini yapınca izletecek adam bulamayacaklar. para karşılığında izleriz belki.
    sonra da diyecekler ki bu boş işleri boşverelim de kendi hayatımızı yaşamaya bakalım.

• 2 - 3 yıl sonra şöyle olacak.

iş yerinden çıktın, eve doğru gidiyorsun.
    hey, yeza, bana bir film hazırla. çok yorgunum beni dinlendirsin. hafiften aksiyon olsun. karikatür tarzında olsun. biraz da bilim kurgu olsun. şu olsun bu olmasın v.s.
    yaklaşık 80 - 90 dakika olsun. benim sevdiğim tarzda olsun. şu şu kişiler oynasın. bir de bana yemek ısmarla, menüyü sana bırakıyorum.

tamam patron. senaryo kafamda hazır bile. sen eve gelinceye kadar filmi hazırlıyorum, üstelik sonu da süprizli olacak, sen seversin farklı tarzda ters köşeyi. kahveni al ve TV başına geç, yeter. filmden sonra da yemeğini yersin.

eve varıyorsun. eve girip tuvaletten çıkınca kahven hazır oluyor. TV başına geçiyorsun ve sana özel yapılmış filmini seyrediyorsun.

• Pandoranın kutusu açıldı bir kere, artık bundan kaçış yok.
    Çok yakın zamanda ekranda gördüğümüz her şey lisanslama yöntemiyle olacak, buna aktörler, aktrisler de dahil.

• Behlül vs Adnan bey versiyonu izlemiştim en son. İnsanların evde yazdığı senaryo ile full film yada oyun yapabileceği seviyeyi merak ediyorum.

Evrensel temel gelir (universal basic income, UBI) diye bir çözüm öne çıkarılmakta. Mevzuyla ilgileniyorsanız aşağıdaki konuda böyle bir çözümün kritiğini ve tartışmasını yapmıştık:

Tom Cruise ve Brad Pitt'in yapay zeka dövüş videosu Hollywood'u ayağa kaldırdı
    Tom Cruise ve Brad Pitt'in yapay zeka dövüş videosu Hollywood'u ayağa kaldırdıdonanımhaber forum
    Evrensel gelir: Yapay zekanın sadakası mı, yeni bir sosyal hiyerarşi mi? | DonanımHaber Forum
    https://forum.donanimhaber.com/evrensel-gelir-yapay-zekanin-sadakasi-mi-yeni-bir-sosyal-hiyerarsi-mi--161851723

Tom Cruise ve Brad Pitt'in yapay zeka dövüş videosu Hollywood'u ayağa kaldırdıdonanımhaber forum
    Evrensel gelir: Yapay zekanın sadakası mı, yeni bir sosyal hiyerarşi mi?
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/161857058

Yapay zeka araçlarıyla yalnız kapitalist sistemin ve sistemi oluşturan veya sisteme hizmet eden unsurların değil; ayrıca yapay zekalaşma (AI-fication) sürecindeki istihdam kaybında marjinalleşen toplumsal kesimlerin de kuşanacağını ve bu kesimlerin sisteme daha az bağlı ama yapay zekalara bağlı biçimde değer üretimi yapabileceğini, bunun sistemin altını oyabileceğini ve tavizler vermeye zorlayabileceğini dikkate almalıyız.

İnsanın insan gücünü otomasyona devretmesi de esasında özellikle sanayi devrimiyle öne çıkan uzun bir tarihe sahip (kısaca sandığımız kadar yabancı olmayabilir ve biz yapay zekanın yıkıcı etkilerini abartıyor olabiliriz) ve bu noktada otomasyonda edilgen ve alıcı olmak yerine daha etkin ve yapay zekayla daha "simbiyotik/ortak yaşar" olmayı, etkinlik ve simbiyotiklikten kasıt yapay zeka ile daha yoldaş ve daha çok yapay zeka üstünde administrator-yönetici rolde olduğumuz türden bir ilişki içerisinde faydalanmayı deneyebiliriz. Aşağıda yapay zekaların bağlam yakalama, hatırlama ve idaresindeki yetersizliğine ilişkin konuda ve mesajımda buna dair biraz daha detaylı tartışma ve önerileri bulabilirsiniz:

Çinli teknoloji devinden çapıcı yapay zeka tespiti: Bağlamı anlamıyorlar
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/163005546

Konuda ve mesajımda gördüğünüz üzere yapay zekalar bağlamların ve olguların tutarlı şekilde kavranması ve yönetiminde hala bize göre oldukça kötü sayılırlar ve bu konuda yazılımsal ve uygulamalı gelişmeler kaydetseler bile belki de insan seviyesine asla ulaşamayabilirler. Yapay zekaların bu gibi kısıtları - başta matematiksel ve pratik altyapı, işlem hacmi ve enerji kısıtlaması olmak üzere - insanoğluna nefes alma alanları bırakacak ve yapay zekanın baskınlığını ister istemez kısıtlayacak.

Dolayısıyla yapay zeka sandığımız kadar yıkıcı olmayıp bilakis yeni değer üretim zincirleri ve ağlarının oluşmasına gebe olabilir, ki gebe vs değil, çoktan bunlar oluştu bile ve yenisi gelecek. :)

Bu süreçte birileri zarar görüyor, dezavantajlı duruma düşüyor, maladaptasyon yaşıyorsa maalesef bu bir noktada yapacağımız tüm evrensel gelir veya yeni iş kolları ve uzmanlaşmalar yaratımı gibi müdahalelere rağmen eşyanın evrimsel tabiatının bir gerçeği oluyor.

Nihayetinde doğada ve biyosferde ve insan dünyasında koşullara göre bir takım örüntüler öne çıkarken bazı örüntüler geri plana düşüyor. Çeşitlilik/varyasyon bir noktada kaçınılmaz biçimde son derece hiyerarşik olabilecek bir doğal seçme sürecine uğruyor; bazısını ve bazı şeyleri ön plana çıkarıp bir kısmını da geri plana itme gelişimine ev sahipliği yapıyor. Bu gibi süreçlerde sahneyi daha keskin bir şeyler işgal eder hale geliyor - daha da keskinleri onları yerlerinden edene ve sahneyi tekrar doldurana kadar.

Ama hayatın temel gerçekleri ve "daha felsefi" bu örüntüleri bir tarafa kaderci ve boş vermiş bir tutum takınılmasını salık veren düpedüz bir Sosyal Darwinist ideolojiye kesinlikle karşıyım. Bana kalırsa bizi bir makineden ayırabilecek duygusal, etik ve akli sorumluluk olarak insanlar hem kendi durumlarını iyileştirmek hem de başkalarının bekası ve ortak faydanın tesisi için dikkatli biçimde ellerinden geleni yapmalıdırlar.

Daha yolun çok başındayız. Geleceğin neler getireceğini ancak yaparak ve yaşayarak görebiliriz.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.