|
Bildirim
|
Çok para kazanmak için tıp okunmaz. Eğer içinizde hekim olma tutkusu varsa tıp okunur. Yani sadece ve sadece hekim olmak için okunur. Hekimlik mesai saatleri belli olan bir meslek değildir.
Çok para kazanmak için mühendislik de okunmaz. İyi bir mühendislik size sadece iyi bir iş imkanı sunar. Emrinde çalıştığınız kişi sermaye sahibi, tahsili olmayan biri olur. Aldığınız maaş piyasa şartlarında mükemmel bile görünse, emrinde çalıştığınız kişi sizin maaşınızın onlarca katını kazanır. Çok para kazanmanın tek yolu ticaret yapmaktır. Bunun içinde okumaya falan gerek yoktur. Ticaretden ve ekonomiden anlamak yeterlidir. Tahsil size olgunluk verir, zenginlik değil. |
Şimdi bu 10 bin lira alıyor doktorlar lafı çoğu doktor için geçerli değil, ben uzman doktorum o paranın yarısını bile alamıyorum, ankarada bir devlet hastanesinde uzman doktor olarak çalışıyorum, ankarayada eşim asistan doktor olduğu için gelebildim yoksa gelmek epey zor... Bahsettiğiniz paraya yakın miktarda alan 8500 9000 TL bir kadın doğumcu tanıyorum çalıştığım hastanede adam ayın 15 günü nöbet tutuyor diğer günde bazen evine gidiyor bazen gitmiyor hastanede kalıyor, ailesi ankara'da değil ayda bir defa 2-3 gün onları görmeye gidiyor o kadar...
İllakı özel hastanelerde ayda 10bin veya daha fazla kazanan doç ve prof dr lar vardır, ama kamuda doğu güneydoğu gibi gibi bölgelerde çalışmıyorsanız 10 bin TL aylık kazanç diye bir şey yok... Kendi çalıştığım hastanede bu miktarda alan bir doktor yok bundan eminim çünkü hastane içi kullandığımız bilgisayar programında ay sonu her doktor ne kadar gelir elde etmiş görebiliyoruz... Doktor veya uzman doktor olup Mecburi hizmet kanunu ile ilgili uygulamalara maruz kalınca ne kadar yanlış bilgilendirildiğimizi anlıyorsun... Mecburi hizmet kamuda çalışmaya devam edebilmek için doğuda 1,5 2 sene çalışıp tekrar geri dönmek değil maleesef, mecburi hizmet yapmazsanız sağlık bakanlığı o 6 yıl emek verip okuduğunuz tıp diplomasını geçerli saymıyor... Doktorluk yapamıyorsunuz bırak özelde çalışmayı muayenehane açmayı... Ancak mecburi hizmet bitecek yazışmalar bitecek size diplomanız verilecekde siz özel hastanede çalışmayı düşünecekseniz... Hadi ben ankarada özel hastanede çalışacağım deyip istifa ettiniz geldiniz ankaraya... kusura bakmayın özel hastaneler sizi hemen işe alamıyorlar, Sağlık Bakanlığından sizin için özel hastane için kadro açılmasını talep ediyorlar yaklaşık 3-6 ay aralığında kabul veya red diye cevap geliyor, bakın eğer sağlık bakanlığı o bölgede daha fazla doktor ihtiyacı yoksa sizin orada çalışmanıza engel olabiliyor... Dediniz ki muayenehane açacağım ben... O zamanda gene sağlık bakanlığına gidiyorsunuz 2011 başında çıkan kanuna göre gene bölgedeki doktor ihtiyacına göre muayenehane ve poliklinik açıp açamayacağınıza karar veriliyor, gene red cevabı alabilirsiniz... Efendim tamam vazgeçtim özel çalışmayı kamuda çalışacağım derseniz orasını da anlatayım... Kamuda çalışıyorsunuz, mecburi hizmet yükümlülerinin %90'nı gibi doğu veya güneydoğuda veya %10'u gibi orta ve kuzey anadoluda başladınız çalışmaya, bulunduğunuz yere göre min 350 gün ve max 600 gün olarak mecburi hizmeti tamamladınız, sağlık bakanlığının kurum içi atama kurasına başvuruyorsunuz orada istediğiniz yere DEĞİL! sadece kadro olarak açık olan yerlere başvurabiliyorsunuz, bunların çoğu doğu güneydoğu ve kuzeydoğu bölgeleri zaten, arada istanbul, koaceli muğla gibi nispeten iyi sayılabilecek yerler açılıyor bu durumda başvurup bekliyorsunuz ve hizmet puanı yüksek biri yazmasın aynı yeri diye dua etmeye başlıyorsunuz... Ne bu hizmet puanı diyecek olursanız görev yaptığınız yere göre sağlık bakanlığı her tamamladığınız yıl için 600-1000 puan arası size hizmet puanı veriyor, zaten 10 sene çalışan bir hekim nereden baksan 6000 puan önünde hele güneydoğu gibi puanın 1000 olduğu bölgelerde çalışmışssa 10bin puan önde sen de 4000-5000 puan ile batıya tayin beklediğinle kalıyorsun... yani pratikte doğuda 1-2 yıl çalışıp tekrar batıda bir yere dönmek hayal, 10 yıl çalışmadan... Eşiniz doktor sa da değilsede aynı şehirde olabilmek ayrı bir sorun... çıkarılan kanuna göre doktorlar "stratejik öneme sahip personel" sınıfına alınmış... Bu sınıfın üzerinde sadece tıp fakültesinde veya tıp fakültesi veya eğitim araştırma hastanesinde eğitim gören asistan, veya eğitim veren öğretim görevlisi olanlar, yüksek rütbeli subaylar ve harp akademilerinde çalışan asker personel, hakim ve savcılar, devlet sanatçıları (opera ve bale vb) ve resmi kurumların müfettişleri bulunuyor... yani eşiniz yukarıda saydığım gruptan değil ise onun yanına tayin yaptıramıyorsunuz... Bakın bu grupta mimar mühendis öğretmen vb başka meslekler yok... Sağlık bakanlığı hiç bir şekilde özel çalışan mesleği eş durumu olarak kabul etmiyor... yani eşim ankarada avukat veya falanca şirkette mühendis mimar olması eş durumu için mazeret kabul edilmiyor... Eşiniz ankarada öğretmen diyelim sizden de kıdemli ve kamuda çalışıyor. İstemesi halinde eşinizin tayini sizin yanınıza yapılıyor çünkü doktor olarak siz stratejik öneme sahip personelsiniz... Diyelim ki eşiniz de uzman doktor ve diyelim branşı sizinkinden farklı ve ikinizde mecburi hizmet yapacaksınız... Birlikte gideriz diyorsunuz ama kazın ayağı öyle değil... Sağlık bakanlığı türkiyedeki tüm illeri gelişmişlik durumuna göre A,B,C,D,E,F bölgesi olarak gruplara ayırmış durumda ve bunu genel değil her branş için ayrı ayrı yapıyor... ihtiyaç en azsa o branş için o il A bölgesinde konumlanıyor ihtiyaç en fazla ise o il F bölgesinde oluyor... Dolayısıyla mecburi hizmet için boş yerler açıklandığında tercih yapacaksanız (kurum içi atamalardada aynı tabloları incelemek zorundasınız) bu tablolara bakıp açıklanan yerlerde ikiniz içinde bölge farkı olmayacak illeri seçmek durumundasınız, çünkü bölge farkı olursa daha sonra eşiniz nispeten iyi bir yer çekip göreve başlasa bile onun yanına eş durumundan gitmek için başvurduğunuzda başvurunuz kabul edilmiyor... Farklı bir yere atanabiliyorsunuz... Sonra hafta sonları otobüs terminali, tren garı veya şanslıysanız hava alanlarında geçirmeye başlıyorsunuz, maaşınızı kiraya mı otobüs uçak parasına mı harcayacağınızı şaşırıyorsunuz... Yukarıda yazdıklarımın bir kısmı başıma gelmiş tamamı okul arkadaşlarımın yaşadığı olaylardır... Biraz uzun oldu kusura bakmayın bunlar şu anki durum hakkında bilgilendirme için yazıldı. Yorum sizin... Mühendisliklerle ilgili şunu söyleyeyim Odtü boğaziçi ve bilkent'te mühendislikleri bitiren ve türkiyede çalışan arkadaşlarım "ankara, istanbul ve izmir"de ortalama 3-4bin lira maaşla çalışıyorlar ki ben de bu civarda alıyorum... ilk görev yerim Şanlıurfa idi şimdi eş durumundan ankaradayım... İki sene sonraeşim asistanlığını bitirince artık doğu güneydoğu neresi çıkarsa tası tarağı toplayıp gideceğiz... Kıssadan hisse: bütün doktorlar aylık 10bin TL gibi bir gelir sahibi değil çoğu bu miktarın yarısından azını alıyor, sizin hangi gruba gireceğinizi LYS gibi olan bir sınav (TUS) belirliyor... Eğer mesleği sevip o sınavda başarılı olabileceğinize güveniyorsanız yazın tıp fakültesini, şu an bildiğim kadarıyla ilk 100'ün çoğu tıp fakültesini yazıyor... Yukarıda yazdığım durum mevcut iktidar ile en az 4 yıl daha sürecek, belki daha fazla... Kendinizi bu şartlara göre ayarlarsanız sonra benim gibi hayal kırıklığı yaşamazsınız... |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GusFring -- 25 Ağustos 2011; 4:55:16 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zeytinbey -- 25 Ağustos 2011; 12:47:05 > |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GusFring -- 25 Ağustos 2011; 14:27:43 > |
|