Şimdi Ara

Tıpı bırakmak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
6
Favori
13.506
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • [ÖSS'ye girecek arkadaşlar, yazımdan etkilenebilecek varsa okumayabilir. Ben kendi görüşümü yazacağım, belki ben de bırakmayacağım yani, ona göre okuyun]

Arkadaşlar tıpta okuyorum şu anda, 2. sınıfa geçmiş bulunmaktayım. Derslerim orta derecede, yani kalmadan bitirebileceğime inanıyorum.

Ama gelelim soruma, bazen aklıma bu düşünce geliyor: Tıpı bırakmak...
    Bu forumda bir konuda arkadaşın birisi doktorlara bak hepsi mutsuz demiş. Benim de doktor tanıdıklarım var, gördüğüm kadarıyla arkadaş haklı. Bide doktor evlenirken başka bir doktor alıyor, karı-koca sürekli çalışıyorlar, çocuklar sevgisiz büyüyor ve ileride büyük sıkıntılara yol açıyor bu.
    Ayrıca bir düşünün kadın doğumcusunuz. Eve geldiğinizde eşinizden zevk alabilir misiniz? Ya da cerrah oldunuz varsayalım. Çok fazla yoruluyorsunuz ve artık insana baktığınızda belki onu robot olarak görüyorsunuz. Yani duyusuzlaşıyorsunuz belki de bir anlamda, yani benim düşünceme göre.

Yukarıdaki yazıdan yanlış çıkarım yapılmaması için yazıyorum, meslekte başarılı olacağıma inanıyorum, belki kendi dalımda lider bile olabilirim. Ama eve geldiğimdeki mutluluğu tartışıyorum ben.

Bir de artık pratisyen doktor iyice azaldı. Yani bitirdiğinizde önünüzde 2 seçenek beliriyor, 1:pratisyen kalmak 2:Tusu kazanmak... Bu durumda TUS mecburi hale getirilmiş gibi oluyor. Peki TUS mecburi olunca tıp eğitimi mecburi olarak 10-12 seneye çıkmış olmuyor mu? Tabiki oluyor.

Ben ÖSS döneminde tıpı aklımdan bile geçirmiyordum. Tek bir hedefim vardı o da mühendislikti. Ama mühendisliğin iş imkanlarına bakınca açıkcası içim karardı, ve kararımı değiştirmek zorunda kaldım. Ama ilerde paralı olmak için mutsuz olmak istemiyorum. Mutlu olur muyum onu da bilemiyorum tabii, hem mühendislik için hem de tıp için.

Yani biraz mühendisliğin içimde kalmışlığı var ve ayrıca hedeflerim, hayallerim buna yönelikti liseden beri. Biraz da hayal kırıklığı var yani, onca hayal gitti çöpe.
    Mühendislik için şansımı denemek istiyorum ama sonucundan korkuyorum. Arkadaşlarım uzman doktorken ben iş aramak istemiyorum şahsen. Çünkü o zaman kendime diyeceğim laf, niye böyle bir fantezi içine girdin ki o zaman?

Yaş mevzusu var bir de tabi, uzman olacağım yaş 30-32. Bu günden sonra kazandığın parayla gezsen ne gezmesen ne. Çok geç bir yaş değil ama 23-24 yaşın tadını vermez maalesef.

Çok uzun yazıp sıkmayım sizi, düşüncelerinizi öğrenmek istedim bu konu hakkında. Ne aileme anlattım bu kafamdaki düşünceyi ne de bir arkadaşıma. Sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü çok doldum şuanda, kafamda sürekli bu düşünce... Okuyanlara teşekkür ederim.

• Çok para kazanmak için tıp okunmaz. Eğer içinizde hekim olma tutkusu varsa tıp okunur. Yani sadece ve sadece hekim olmak için okunur. Hekimlik mesai saatleri belli olan bir meslek değildir.

Çok para kazanmak için mühendislik de okunmaz. İyi bir mühendislik size sadece iyi bir iş imkanı sunar. Emrinde çalıştığınız kişi sermaye sahibi, tahsili olmayan biri olur. Aldığınız maaş piyasa şartlarında mükemmel bile görünse, emrinde çalıştığınız kişi sizin maaşınızın onlarca katını kazanır.

Çok para kazanmanın tek yolu ticaret yapmaktır. Bunun içinde okumaya falan gerek yoktur. Ticaretden ve ekonomiden anlamak yeterlidir.

Tahsil size olgunluk verir, zenginlik değil.
    Şimdi bu 10 bin lira alıyor doktorlar lafı çoğu doktor için geçerli değil, ben uzman doktorum o paranın yarısını bile alamıyorum, ankarada bir devlet hastanesinde uzman doktor olarak çalışıyorum, ankarayada eşim asistan doktor olduğu için gelebildim yoksa gelmek epey zor... Bahsettiğiniz paraya yakın miktarda alan 8500 9000 TL bir kadın doğumcu tanıyorum çalıştığım hastanede adam ayın 15 günü nöbet tutuyor diğer günde bazen evine gidiyor bazen gitmiyor hastanede kalıyor, ailesi ankara'da değil ayda bir defa 2-3 gün onları görmeye gidiyor o kadar...

İllakı özel hastanelerde ayda 10bin veya daha fazla kazanan doç ve prof dr lar vardır, ama kamuda doğu güneydoğu gibi gibi bölgelerde çalışmıyorsanız 10 bin TL aylık kazanç diye bir şey yok... Kendi çalıştığım hastanede bu miktarda alan bir doktor yok bundan eminim çünkü hastane içi kullandığımız bilgisayar programında ay sonu her doktor ne kadar gelir elde etmiş görebiliyoruz...

Doktor veya uzman doktor olup Mecburi hizmet kanunu ile ilgili uygulamalara maruz kalınca ne kadar yanlış bilgilendirildiğimizi anlıyorsun... Mecburi hizmet kamuda çalışmaya devam edebilmek için doğuda 1,5 2 sene çalışıp tekrar geri dönmek değil maleesef, mecburi hizmet yapmazsanız sağlık bakanlığı o 6 yıl emek verip okuduğunuz tıp diplomasını geçerli saymıyor... Doktorluk yapamıyorsunuz bırak özelde çalışmayı muayenehane açmayı... Ancak mecburi hizmet bitecek yazışmalar bitecek size diplomanız verilecekde siz özel hastanede çalışmayı düşünecekseniz...

Hadi ben ankarada özel hastanede çalışacağım deyip istifa ettiniz geldiniz ankaraya... kusura bakmayın özel hastaneler sizi hemen işe alamıyorlar, Sağlık Bakanlığından sizin için özel hastane için kadro açılmasını talep ediyorlar yaklaşık 3-6 ay aralığında kabul veya red diye cevap geliyor, bakın eğer sağlık bakanlığı o bölgede daha fazla doktor ihtiyacı yoksa sizin orada çalışmanıza engel olabiliyor... Dediniz ki muayenehane açacağım ben... O zamanda gene sağlık bakanlığına gidiyorsunuz 2011 başında çıkan kanuna göre gene bölgedeki doktor ihtiyacına göre muayenehane ve poliklinik açıp açamayacağınıza karar veriliyor, gene red cevabı alabilirsiniz... Efendim tamam vazgeçtim özel çalışmayı kamuda çalışacağım derseniz orasını da anlatayım...

Kamuda çalışıyorsunuz, mecburi hizmet yükümlülerinin %90'nı gibi doğu veya güneydoğuda veya %10'u gibi orta ve kuzey anadoluda başladınız çalışmaya, bulunduğunuz yere göre min 350 gün ve max 600 gün olarak mecburi hizmeti tamamladınız, sağlık bakanlığının kurum içi atama kurasına başvuruyorsunuz orada istediğiniz yere DEĞİL! sadece kadro olarak açık olan yerlere başvurabiliyorsunuz, bunların çoğu doğu güneydoğu ve kuzeydoğu bölgeleri zaten, arada istanbul, koaceli muğla gibi nispeten iyi sayılabilecek yerler açılıyor bu durumda başvurup bekliyorsunuz ve hizmet puanı yüksek biri yazmasın aynı yeri diye dua etmeye başlıyorsunuz... Ne bu hizmet puanı diyecek olursanız görev yaptığınız yere göre sağlık bakanlığı her tamamladığınız yıl için 600-1000 puan arası size hizmet puanı veriyor, zaten 10 sene çalışan bir hekim nereden baksan 6000 puan önünde hele güneydoğu gibi puanın 1000 olduğu bölgelerde çalışmışssa 10bin puan önde sen de 4000-5000 puan ile batıya tayin beklediğinle kalıyorsun... yani pratikte doğuda 1-2 yıl çalışıp tekrar batıda bir yere dönmek hayal, 10 yıl çalışmadan...

Eşiniz doktor sa da değilsede aynı şehirde olabilmek ayrı bir sorun... çıkarılan kanuna göre doktorlar "stratejik öneme sahip personel" sınıfına alınmış... Bu sınıfın üzerinde sadece tıp fakültesinde veya tıp fakültesi veya eğitim araştırma hastanesinde eğitim gören asistan, veya eğitim veren öğretim görevlisi olanlar, yüksek rütbeli subaylar ve harp akademilerinde çalışan asker personel, hakim ve savcılar, devlet sanatçıları (opera ve bale vb) ve resmi kurumların müfettişleri bulunuyor... yani eşiniz yukarıda saydığım gruptan değil ise onun yanına tayin yaptıramıyorsunuz... Bakın bu grupta mimar mühendis öğretmen vb başka meslekler yok... Sağlık bakanlığı hiç bir şekilde özel çalışan mesleği eş durumu olarak kabul etmiyor... yani eşim ankarada avukat veya falanca şirkette mühendis mimar olması eş durumu için mazeret kabul edilmiyor... Eşiniz ankarada öğretmen diyelim sizden de kıdemli ve kamuda çalışıyor. İstemesi halinde eşinizin tayini sizin yanınıza yapılıyor çünkü doktor olarak siz stratejik öneme sahip personelsiniz...

Diyelim ki eşiniz de uzman doktor ve diyelim branşı sizinkinden farklı ve ikinizde mecburi hizmet yapacaksınız... Birlikte gideriz diyorsunuz ama kazın ayağı öyle değil... Sağlık bakanlığı türkiyedeki tüm illeri gelişmişlik durumuna göre A,B,C,D,E,F bölgesi olarak gruplara ayırmış durumda ve bunu genel değil her branş için ayrı ayrı yapıyor... ihtiyaç en azsa o branş için o il A bölgesinde konumlanıyor ihtiyaç en fazla ise o il F bölgesinde oluyor... Dolayısıyla mecburi hizmet için boş yerler açıklandığında tercih yapacaksanız (kurum içi atamalardada aynı tabloları incelemek zorundasınız) bu tablolara bakıp açıklanan yerlerde ikiniz içinde bölge farkı olmayacak illeri seçmek durumundasınız, çünkü bölge farkı olursa daha sonra eşiniz nispeten iyi bir yer çekip göreve başlasa bile onun yanına eş durumundan gitmek için başvurduğunuzda başvurunuz kabul edilmiyor... Farklı bir yere atanabiliyorsunuz... Sonra hafta sonları otobüs terminali, tren garı veya şanslıysanız hava alanlarında geçirmeye başlıyorsunuz, maaşınızı kiraya mı otobüs uçak parasına mı harcayacağınızı şaşırıyorsunuz... Yukarıda yazdıklarımın bir kısmı başıma gelmiş tamamı okul arkadaşlarımın yaşadığı olaylardır...

Biraz uzun oldu kusura bakmayın bunlar şu anki durum hakkında bilgilendirme için yazıldı. Yorum sizin...
    Mühendisliklerle ilgili şunu söyleyeyim Odtü boğaziçi ve bilkent'te mühendislikleri bitiren ve türkiyede çalışan arkadaşlarım "ankara, istanbul ve izmir"de ortalama 3-4bin lira maaşla çalışıyorlar ki ben de bu civarda alıyorum... ilk görev yerim Şanlıurfa idi şimdi eş durumundan ankaradayım... İki sene sonraeşim asistanlığını bitirince artık doğu güneydoğu neresi çıkarsa tası tarağı toplayıp gideceğiz...

Kıssadan hisse: bütün doktorlar aylık 10bin TL gibi bir gelir sahibi değil çoğu bu miktarın yarısından azını alıyor, sizin hangi gruba gireceğinizi LYS gibi olan bir sınav (TUS) belirliyor... Eğer mesleği sevip o sınavda başarılı olabileceğinize güveniyorsanız yazın tıp fakültesini, şu an bildiğim kadarıyla ilk 100'ün çoğu tıp fakültesini yazıyor... Yukarıda yazdığım durum mevcut iktidar ile en az 4 yıl daha sürecek, belki daha fazla... Kendinizi bu şartlara göre ayarlarsanız sonra benim gibi hayal kırıklığı yaşamazsınız...
  • tamamen haklısın kardeşim, ben belki doğu tarafında bi yer tutturabilirim. ama hayatta gitmem tıpa, o kada sene oku hiç işim değil. okurum 4 sene bilg. müh. ytü, itü, odtü(insanları yobaz ama bir yandanda devrim falan), belki özel mesela bilkent. bakıcaz ama. ailene bağlı kararın, maddi durumuna, v.s. assında fazlada zararda olmassın altı üstü 1 senelik masraf.
    12.000 tl eder herşey dahil. tekrar gir sınava seneye eminim en iyi mühendisliklerden birini kazanabilirsin. gerçi bırak desekte bırakamıcan ama. bilmiyorum, karar senin paşam. maddiyatı salla, tıpı istiyon mu istemiyon mu buna karar ver.

özet: tıbı bırak, başta niye gittin ki zaten. daha sonra görüşmek üzere panpa :(.
  • Tıp gercekten sevilerek okunulacak bir bolum ve ben su an cok mutluyum.Gercekten zor bir donemdesin umarim kendin icin en iyi secimi yaparsin..
  • ben de tıp okumak için 1 sene daha bekledim çok istiyordum tıpı (annem hemşire, babam acil tıbbi teknisyen)
    fakat sonra gördüm ki hiçbir doktor aldığı parayı harcayamıyor. evet 10 milyar alan tanıdığım var evi de villa ama eve gidemiyor adamcağız gecenin köründe arıyorlar cagırıyorlar polikliniğe nöbetler nöbetler bayram seyran dinlemez. acıyorum gerçekten
    bunları gördükten sonra durdum kendime sordum ben ne istiyorum diye, gelecekten beklentilerim şu şekildeydi
    -tatil bol olsun 2 milyar para alsam da yeter
    -iş garantim olsun
    -sevebileceğim rahat okunan bir bölüm olsun
    Daha sonra fark ettim ki tüm bu tariflere öğretmenlik uyuyor bu sene gazi üni. sınıf öğretmenliğine girdim
    ileride işsiz kalma derdim yok sınıf öğretmenliğine atamalar fazla
    cumartesi pazarım tatil, 19 mayıs tatil, 23 nisanda etkinlik olur yazın 2 ay tatil 15 gün yarıyılımız var tatil ve bu dönemlerde de param çatır çatır yatacak.
    Benim gelecek hayallerim için maddi getirisi de kabul edilebilir
    şunu unutma ki bir insan hayalleriyle yaşar, bizler robot değiliz ve kendi tercihlerimizi belirleyebildiğimiz sürece yaşıyoruz.
    bazı insanlar da vardır 20 sinde ölür de 70 inde gömülür ne hayali vardır ne gelecekten istediği bir şey.

Sana tavsiyem mutlu olacağın seçeneği seç, bankada 20 000 doların olması mı seni mutlu edecek ailenle geçirdiğin haftasonu pikniği mi?
    ileride niye doktorum dediğinde KENDİNİ tatmin edecek cevabı verebilecek misin?

• Gerçek bir örnek:
    Tıpı kazanmış bir çocuk, 1. yıl hazırlık okudu, 2. yıl 1. sınıfta kaldı ve 3. yıl 1. sınıfı yarıda bırakıp tekrar sınava giriyor. Esas istediği yer olan odtü makineyi kazanıyor. Okulun bitmesine 4 yıl var, keza tıptaki eski sınıf arkadaşlarının da.

İyi bir mühendis olursan, çoğu hekimden daha fazla kazanırken, kendine ayırabileceğin daha çok zamanın olur.

Zaten birkaç yıla hekim fazlalığı olacak memlekette. Emeğin karşılığı şimdiden ucuzlatılıyor: sadece kendi muayenehanesinde çalışmak isteyene binbir zorluk çıkartılırken; özel hastane zincirleri gittikçe daha ucuza hekim çalıştırıp karlarını daha da artırıyor, para babaları daha çok kazanıyor. Nitelikli eleman yetiştirmek yerine altyapı olmadan direkt sayıyı artırmanın mantığı budur.

Neyse gidip aklında olan birkaç bölümdeki asistanlarla konuş, daha önünde vakit var. Hangi yolda daha mutlu olacaksan onu seç.

• Dostum bu kadar da sağlamcı olunmaz ki!Sen zaten ilk 10.000'e girmiş birisiymişsin böyle durumda mühendisliği en iyi bölümlerde okuyacak bir puan almışsın ama klasik mantıktır ya devlete kapağı at sonra rahatsın.kendimden örnek vereyim benim okuduğum lise türkiyenin en iyi on anadolu lisesinden biriydi bizim lisede bir gün hacettepe tıptan mezun bir abi sordu kim tıp istiyor diye ve 32 kişilik sınıftan 28 kişi elini kaldırdı.Bunun sebepleri vardı elbet;mühendislerin iş garantisinin olmaması,doktorların toplumda gördüğü saygı ve dolgun maaşlar.yoksa mantıksız değil mi 32 kişiden 28 inin aynı mesleği seçmesi.Ayrıca hayatı boyunca mühendislik isteyipte tercih döneminde bu laflardan dolayı tıp tercih edende birsürü insan var.Sende böyle bir mantığın kurbanısın kanımca.
    Olan olmuş bende bu yıl marmara makineyi kazandım(geçen yıldan sıralamam bir 10.000 kişi kadar düştü sebepleri var tabi ki)ben sana tavsiye vermeyeceğim ama şunuda söyleyeyim;bu işe bu yaz karar ver ikinci sınıfa ya da 3 e geçtiğinde artık bunları düşünmemen lazım.
    Not:Tıp okumuyor olmama rağmen jinekologlar ve cerrahlar hakkında düşündüklerimiz aynıymışhakikaten jinekologların ki iş değil.10.000 lira değil 100.000lira bile kazansam ayda yinede para için yapabileceğim bir iş değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GusFring -- 25 Ağustos 2011; 4:55:16 >

• Ben de bu sene tıp okuyacağım yeni kazandım inan senin bu yazdıklarını ben tercih dönemi boyunca çok düşündüm çok stresli bir konu çünkü doktorlugun gerçek yüzü budur

Dışardan bakılınca aylık 10bin tl civarı kazanır, saygı yüksektir, insanların sana muhtaç olması hissi vardır herkes böyle düşünür emin ol lise zamanında da tıpın bu kadar popüler olması da bu sebeplerdendir ama iş mesleği yapmaya gelince o yükü o ciddiyeti o gerçeklerle yüzleşmeyi kabul etmek insanı yıldırır

Ben kabullendim 30 lu yaşlara kadar okumayı evlenmeyi de düşünmüyorum çünkü ileriyi çok fazla düşünürsen şu zamanda kafanda çok fazla soru işareti oluşturur bu da senin zararına olur ani karar verip o kadar emeğini çöpe atıp tıpı bırakmak ilerde çok büyük pişmanlığa sebep olabilir akıllı hareket etmen lazım

Doktorluğun eksileri saymakla bitmez ama öyle bir artıları varki eksileri görmezsin bile

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    TIPI BIRAKIP BOĞAZİÇİ KASMAK
    4 yıl önce açıldı
    Eczacılığı bırakmak
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • tıpı bırakmanı hiç mi hiç tavsiye etmem
  • Şimdi bu 10 bin lira alıyor doktorlar lafı çoğu doktor için geçerli değil, ben uzman doktorum o paranın yarısını bile alamıyorum, ankarada bir devlet hastanesinde uzman doktor olarak çalışıyorum, ankarayada eşim asistan doktor olduğu için gelebildim yoksa gelmek epey zor... Bahsettiğiniz paraya yakın miktarda alan 8500 9000 TL bir kadın doğumcu tanıyorum çalıştığım hastanede adam ayın 15 günü nöbet tutuyor diğer günde bazen evine gidiyor bazen gitmiyor hastanede kalıyor, ailesi ankara'da değil ayda bir defa 2-3 gün onları görmeye gidiyor o kadar...

İllakı özel hastanelerde ayda 10bin veya daha fazla kazanan doç ve prof dr lar vardır, ama kamuda doğu güneydoğu gibi gibi bölgelerde çalışmıyorsanız 10 bin TL aylık kazanç diye bir şey yok... Kendi çalıştığım hastanede bu miktarda alan bir doktor yok bundan eminim çünkü hastane içi kullandığımız bilgisayar programında ay sonu her doktor ne kadar gelir elde etmiş görebiliyoruz...

Doktor veya uzman doktor olup Mecburi hizmet kanunu ile ilgili uygulamalara maruz kalınca ne kadar yanlış bilgilendirildiğimizi anlıyorsun... Mecburi hizmet kamuda çalışmaya devam edebilmek için doğuda 1,5 2 sene çalışıp tekrar geri dönmek değil maleesef, mecburi hizmet yapmazsanız sağlık bakanlığı o 6 yıl emek verip okuduğunuz tıp diplomasını geçerli saymıyor... Doktorluk yapamıyorsunuz bırak özelde çalışmayı muayenehane açmayı... Ancak mecburi hizmet bitecek yazışmalar bitecek size diplomanız verilecekde siz özel hastanede çalışmayı düşünecekseniz...

Hadi ben ankarada özel hastanede çalışacağım deyip istifa ettiniz geldiniz ankaraya... kusura bakmayın özel hastaneler sizi hemen işe alamıyorlar, Sağlık Bakanlığından sizin için özel hastane için kadro açılmasını talep ediyorlar yaklaşık 3-6 ay aralığında kabul veya red diye cevap geliyor, bakın eğer sağlık bakanlığı o bölgede daha fazla doktor ihtiyacı yoksa sizin orada çalışmanıza engel olabiliyor... Dediniz ki muayenehane açacağım ben... O zamanda gene sağlık bakanlığına gidiyorsunuz 2011 başında çıkan kanuna göre gene bölgedeki doktor ihtiyacına göre muayenehane ve poliklinik açıp açamayacağınıza karar veriliyor, gene red cevabı alabilirsiniz... Efendim tamam vazgeçtim özel çalışmayı kamuda çalışacağım derseniz orasını da anlatayım...

Kamuda çalışıyorsunuz, mecburi hizmet yükümlülerinin %90'nı gibi doğu veya güneydoğuda veya %10'u gibi orta ve kuzey anadoluda başladınız çalışmaya, bulunduğunuz yere göre min 350 gün ve max 600 gün olarak mecburi hizmeti tamamladınız, sağlık bakanlığının kurum içi atama kurasına başvuruyorsunuz orada istediğiniz yere DEĞİL! sadece kadro olarak açık olan yerlere başvurabiliyorsunuz, bunların çoğu doğu güneydoğu ve kuzeydoğu bölgeleri zaten, arada istanbul, koaceli muğla gibi nispeten iyi sayılabilecek yerler açılıyor bu durumda başvurup bekliyorsunuz ve hizmet puanı yüksek biri yazmasın aynı yeri diye dua etmeye başlıyorsunuz... Ne bu hizmet puanı diyecek olursanız görev yaptığınız yere göre sağlık bakanlığı her tamamladığınız yıl için 600-1000 puan arası size hizmet puanı veriyor, zaten 10 sene çalışan bir hekim nereden baksan 6000 puan önünde hele güneydoğu gibi puanın 1000 olduğu bölgelerde çalışmışssa 10bin puan önde sen de 4000-5000 puan ile batıya tayin beklediğinle kalıyorsun... yani pratikte doğuda 1-2 yıl çalışıp tekrar batıda bir yere dönmek hayal, 10 yıl çalışmadan...

Eşiniz doktor sa da değilsede aynı şehirde olabilmek ayrı bir sorun... çıkarılan kanuna göre doktorlar "stratejik öneme sahip personel" sınıfına alınmış... Bu sınıfın üzerinde sadece tıp fakültesinde veya tıp fakültesi veya eğitim araştırma hastanesinde eğitim gören asistan, veya eğitim veren öğretim görevlisi olanlar, yüksek rütbeli subaylar ve harp akademilerinde çalışan asker personel, hakim ve savcılar, devlet sanatçıları (opera ve bale vb) ve resmi kurumların müfettişleri bulunuyor... yani eşiniz yukarıda saydığım gruptan değil ise onun yanına tayin yaptıramıyorsunuz... Bakın bu grupta mimar mühendis öğretmen vb başka meslekler yok... Sağlık bakanlığı hiç bir şekilde özel çalışan mesleği eş durumu olarak kabul etmiyor... yani eşim ankarada avukat veya falanca şirkette mühendis mimar olması eş durumu için mazeret kabul edilmiyor... Eşiniz ankarada öğretmen diyelim sizden de kıdemli ve kamuda çalışıyor. İstemesi halinde eşinizin tayini sizin yanınıza yapılıyor çünkü doktor olarak siz stratejik öneme sahip personelsiniz...

Diyelim ki eşiniz de uzman doktor ve diyelim branşı sizinkinden farklı ve ikinizde mecburi hizmet yapacaksınız... Birlikte gideriz diyorsunuz ama kazın ayağı öyle değil... Sağlık bakanlığı türkiyedeki tüm illeri gelişmişlik durumuna göre A,B,C,D,E,F bölgesi olarak gruplara ayırmış durumda ve bunu genel değil her branş için ayrı ayrı yapıyor... ihtiyaç en azsa o branş için o il A bölgesinde konumlanıyor ihtiyaç en fazla ise o il F bölgesinde oluyor... Dolayısıyla mecburi hizmet için boş yerler açıklandığında tercih yapacaksanız (kurum içi atamalardada aynı tabloları incelemek zorundasınız) bu tablolara bakıp açıklanan yerlerde ikiniz içinde bölge farkı olmayacak illeri seçmek durumundasınız, çünkü bölge farkı olursa daha sonra eşiniz nispeten iyi bir yer çekip göreve başlasa bile onun yanına eş durumundan gitmek için başvurduğunuzda başvurunuz kabul edilmiyor... Farklı bir yere atanabiliyorsunuz... Sonra hafta sonları otobüs terminali, tren garı veya şanslıysanız hava alanlarında geçirmeye başlıyorsunuz, maaşınızı kiraya mı otobüs uçak parasına mı harcayacağınızı şaşırıyorsunuz... Yukarıda yazdıklarımın bir kısmı başıma gelmiş tamamı okul arkadaşlarımın yaşadığı olaylardır...

Biraz uzun oldu kusura bakmayın bunlar şu anki durum hakkında bilgilendirme için yazıldı. Yorum sizin...
    Mühendisliklerle ilgili şunu söyleyeyim Odtü boğaziçi ve bilkent'te mühendislikleri bitiren ve türkiyede çalışan arkadaşlarım "ankara, istanbul ve izmir"de ortalama 3-4bin lira maaşla çalışıyorlar ki ben de bu civarda alıyorum... ilk görev yerim Şanlıurfa idi şimdi eş durumundan ankaradayım... İki sene sonraeşim asistanlığını bitirince artık doğu güneydoğu neresi çıkarsa tası tarağı toplayıp gideceğiz...

Kıssadan hisse: bütün doktorlar aylık 10bin TL gibi bir gelir sahibi değil çoğu bu miktarın yarısından azını alıyor, sizin hangi gruba gireceğinizi LYS gibi olan bir sınav (TUS) belirliyor... Eğer mesleği sevip o sınavda başarılı olabileceğinize güveniyorsanız yazın tıp fakültesini, şu an bildiğim kadarıyla ilk 100'ün çoğu tıp fakültesini yazıyor... Yukarıda yazdığım durum mevcut iktidar ile en az 4 yıl daha sürecek, belki daha fazla... Kendinizi bu şartlara göre ayarlarsanız sonra benim gibi hayal kırıklığı yaşamazsınız...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zeytinbey -- 25 Ağustos 2011; 12:47:05 >

• bu yazı alıntı galiba LGS diyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: GusFring

bu yazı alıntı galiba LGS diyor

Yok bizzat kendi deneyimlerim TUS'da LGS gibi birden çok konu/dersle ilgili soruların sorulduğu ve doktorların hangi bramnşta uzmanlık yapabileceklerine karar veren bir sınva eski ÖYS gibi ama LYS olacaktı galiba doğrusu dur onu düzeltiyim...
  • bende yıllarca mühendislik düşünmeme rağmen bu sene tıp kazandım,bakalım hayırlısı artık...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zeytinbey

quote:

Yok bizzat kendi deneyimlerim TUS'da LGS gibi birden çok konu/dersle ilgili soruların sorulduğu ve doktorların hangi bramnşta uzmanlık yapabileceklerine karar veren bir sınva eski ÖYS gibi ama LYS olacaktı galiba doğrusu dur onu düzeltiyim...

hmm tamam öyleyse.
    şunu da ekleyeyim;bir arkadaşımın annesi adanada göğüs hastalıkları uzmanı ve direk bu doktor bayanın annesinin anneme söylediğini aktarıyorum"kızımın maaşı yine 10.000 liranın altına düşmüyor"

• quote:

quote:

quote:

hmm tamam öyleyse.
    şunu da ekleyeyim;bir arkadaşımın annesi adanada göğüs hastalıkları uzmanı ve direk bu doktor bayanın annesinin anneme söylediğini aktarıyorum"kızımın maaşı yine 10.000 liranın altına düşmüyor"

Devlet hastanesinde (kamu) mi çalışıyor bu göğüs hastalıkları uzmanı arkadaş, yoksa özelde mi? Klasik ebeveynlerin çocuklarını arkadaşlarına abartarak anlatılarak keyif alma olayımı acaba?

• quote:

quote:

quote:

quote:

hmm tamam öyleyse.

Devlet hastanesinde (kamu) mi çalışıyor bu göğüs hastalıkları uzmanı arkadaş, yoksa özelde mi? Klasik ebeveynlerin çocuklarını arkadaşlarına abartarak anlatılarak keyif alma olayımı acaba?

eskiden sigortada çalışıyordu şimdi devletteayrıca bu doktor bayanın oğlu çok yakın arkadaşımdır yaşam standartlarını ve özel hayatlarını bir nebzede olsa biliyorum yanive açıkçası bahsettiğin sıkıntılardan hiçbirisi bu aileye uğramamış gözüküyor(arkadaşımın babasıda pratisyen doktor).tabi dediğin gibi sistemin değiştiğinide sıkça duyuyoruz misal en son kredi kartı borçları yüzünden intihar eden bir doktor duymuştum.kader kısmet ama yinede doktorlar iyi kazanıyor diyebiliriz.

• Zaten o eski doktorların gazına gelip doktor olduk çoğumuz gelirimiz iyi olacak diye ama pratikte işi hakkıyla yapıp hakkına olduğu kadar razı olacaksan aç kalmazsın doktorluk mesleğinde o kadar... çoğu zamanında özel muayenehanede yüksek ücret almalar, ameliyat öncesi bıçak parası almalar vb. gibi olaylar ile olay günümüzde mevcut hale geldi... Genel konuşuyorum şimdi eski doktorlardan kime sorsan biz bıçak parası almadık fazla para almadık diyor ama maalesef bu tip şeylerin olduğunu da tıp fakültesine girmeden yakınlarımızdan duymuşluğum yaşamışlığım vardır... Olayı cadı avına da çevirmek niyetinde değilim; o veya bu şunu yaptı bunu yaptı değil konumuz şu anki durumu konuşuyoruz... Pratikte her ay eline net 10 bin TL gibi bir para geçiyorsa, sağda solda pek duyurmasın, yoksa birileri çalıştığı hastaneye kadro çıkartıp çalışmak için gelebilir

• Parası çok mühim değil, ben zaten mühendis olup bir yere geleceğim düşünsem gider boğaziçi'nde kimya mühendisliği veya itü'de herhangi bir mühendislik okur 4 senede mezun olur çıkardım, yabancı dilim de vardı. Ama ben kendimi tıpa yakın hissettim, 6 sene o zorluğu göze aldım.

Şimdi o sıkıntının karşılığını maddi olarak almamak bir nebze kabul edilebilir. Ama ailenle bir pikniğe gidememek, çocuklarına zaman ayıramamak beni en çok korkutan. Her doktor bu durumda mıdır, yoksa seçime bağlı bir durum mudur bu ?

Bir de bu konular niye tercih döneminde açılmaz anlamam. O kadar hevesle seçtiğim meslekten soğuma noktasına geldim.
  • Şimdi ailenle ilgilenmekle ilgili çok sıkıntı yaşamazsın bence şu an doktor sayısı eskisi gibi az değil, her gece tek doktor aranmıyor genelde aynı branştan birden fazla doktor olduğu için en kötü ihtimal ayda 15 gün aranma ihtimaliniz var... Nöbetler dışında o 15 günde istediğiniz aktiviteyi yaparsınız, sayı artarsa bu bu aranmalar 10 gün 5 güne düşebilir... Beni düşündüren sağa sola pikniğe gitme derdi değil... Hastaneden/nöbetten yorgun argın gelip elini kaldırmaya 2 çift laf etmeye halin yokken eşin çocuğunla ne kadar ilgilenebileceğin... Bazıları alışmış tempoya gelip gayet güzel ilgilenebiliyor eş/çocuklarıyla, sanırım onlarda motivasyon meslek sevgisinin fazla olmasıyla ilgili... Dediğim gibi doktorluk sevdiğiniz ölçüde rahat, sevmediğiniz ölçüde sıkıntı çekebileceğiniz bir meslek...
  • quote:

Zaten o eski doktorların gazına gelip doktor olduk çoğumuz gelirimiz iyi olacak diye ama pratikte işi hakkıyla yapıp hakkına olduğu kadar razı olacaksan aç kalmazsın doktorluk mesleğinde o kadar... çoğu zamanında özel muayenehanede yüksek ücret almalar, ameliyat öncesi bıçak parası almalar vb. gibi olaylar ile olay günümüzde mevcut hale geldi... Genel konuşuyorum şimdi eski doktorlardan kime sorsan biz bıçak parası almadık fazla para almadık diyor ama maalesef bu tip şeylerin olduğunu da tıp fakültesine girmeden yakınlarımızdan duymuşluğum yaşamışlığım vardır... Olayı cadı avına da çevirmek niyetinde değilim; o veya bu şunu yaptı bunu yaptı değil konumuz şu anki durumu konuşuyoruz... Pratikte her ay eline net 10 bin TL gibi bir para geçiyorsa, sağda solda pek duyurmasın, yoksa birileri çalıştığı hastaneye kadro çıkartıp çalışmak için gelebilir

ben zaten herhangi bir meslek grubu için iyi maaş alıyor ya da kötü maaş alıyor demiyorum ama açıkçası senin söylediklerime inanmıyormuş gibi konuşmanda garibime gittisonuçta 4 bin lira da hiç fena para değil birde eşinizin iki yıl sonra uzman doktor olacağını söylüyorsunuz ki ben böyle bir durumda pişman oldum demenize kesinlikle bir anlam veremem.Tabi ki doğu hakkında söylediklerinize kesinlikle katılıyorum bence sizin mesleğinizin en zor kısmı istediğiniz şehirde vs çalışamamanız.
    NOT:ha bu meslek bana göre değilmiş diyorsanız anlarım
    @PunisherLord
    Eğer para çok mühim değilse mühendislikte bir yere gelmekten kasıtın nedir?itü den odtüden çıkıpta çok önemli firmalarda yönetici pozisyonuna kadar yükselen sürüsüyle insan var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GusFring -- 25 Ağustos 2011; 14:27:43 >

• re:GusFring

Görüştüğüm okul arkadaşlarımdan göğüs uzmanları olanlarda oldu her ay 10 bin kazanabilen bir uzman arkadaşım yok buna doğuda çalışan arkadaşlarımda dahil... Doktorlar iyi kazansın ister herkes niye istemesin, sağlığını teslim ediyorsun adama, aklında kredi borcumu nasıl ödeyeceğim derdi olan adam gece acil serviste ne kadar sağlıklı hasta bakabilir... Doktor iyi para kazanabilmelidir hakkıdır... Zira 6 sene tıp fakültesi okuyup üstüne en az 4 sene uzmanlık yapmıştır... Asistanken veya uzmanken nöbet tutmuş, ameliyat edip hayat kurtarmıştır... İnsan hayatına değer biçebilir misiniz? Her ülke kendi imkanlarınca doktora verebileceği en iyi ücreti vermeye çalışmalıdır... Konuyu paraya getirdin şöyle söyleyeyim ben tıp fakültesinde 4. sınıfı bitirdiğimde mühendis arkadaşlar okulu bitirdiler, master/iş olayına girdiler ben 5. sınıfta iken evlenip barklandılar ben okulu bitirdiğimde çocukları olmuştu... Ben okulu bitirdiğimde nerden baksan 2 yıldır maaşlı bir işte çalışıyorlardı... Girdin birde uzmanlık için okudun 4 sene, arkadaşının aldığı maaşın yarısı ücret aldın, çalıştın nöbet tuttun uzman oldun, ancak arkadaşlarının aldığı maaşa yetişebildin... 2 sene okulda kaybın var maaş olarak 4 sene yarısı kadar maaştan 2 yılda orda kaybın var, toplam 4 yıl maaş olarak önde arkadaşın hem de doğuda değil sosyal imkanları fazla olan ankara, istanbul, izmir gibi yerlerde çalışıyorlar yılda bir iki kere aldıkları maaş ikramiyelerini hesaba katmadım herkes alamıyor diye... Bu hesap benim için geçerli, ben o yüzden para için yapılacak iş değil diyorum eğer iyi bir mühendisliğe girebiliyorsanız, tıp tıp diye tutturmanın bir anlamı yok, zira herkes uzmanlık yapacak kadar şanslı olmuyor, pratisyen hekim maaşı çoğu zaman 2000 2500 TL civarında dolaşıyor (Aile Hekimleri şu an istisna olarak pratisyen olarak değerlendirilmiyor sağlık bakanlığınca, pratisyen olmalarına rağmen daha iyi ücret alıyorlar)...

Gelirleri kendi tecrübelerime göre kamuda çalışanlar için ortalama olarak yazdım... Cerrah olan arkadaşlarımdan çok ameliyat yapıp benden fazla kazanan veya az ameliyta yapıp bana yakın ücret alanda var. Ameliyat yapan branşlar el emekleri sonucu olarak ameliyat yapmayan doktor grubundan daha fazla performans puanı yapar daha fazla kazanır ama aradaki fark uçurum olacak kadar fazla değildir...

NOT1:Tıp fakültesine girdiğimde iyi gelir elde edebileceğim bir meslek olarak düşünmüştüm ama daha sonra öyle olmadığını anladım ve öyle kabul ettim, mesleğimin sevdiğim yönleri ile sevmediğim yönleri şu an dengede ileri de ne taraf ağır basar bilemem....

NOT2: Arkadaşının annesinin kazandığı para için 'Her ay' diye üstüne basıyorum dikkat edersen, performans sisteminde ele geçen para belli bir sınırı geçince gelir vergisi ödeme miktarında artış oluyor mesela yıl başında bu oran %30-35 iken yıl orasında %45-50 yıl sonuna doğru %60-65'i buluyor... Rakamlar yaklaşık ama böyle... Yıl ilerledikçe gelir vergisindeki artıştan dolayı performanstan gelen para miktarı azalıyor aynı puan yapılsa dahi... Maaş içinde aynı ama maaş miktarı perfromans'a göre geride olduğu için kesinti daha az oluyor... Dolayısıyla kamuda çalışıyorsa her ay aynı parayı alması bana biraz abartılı göründü... Hele yaz aylarında millet tatile gider hasta sayısı kışa göre azalır, performans sisteminde bakılan hasta sayısından etkilenir, kabaca bakılan hasta sayısı azalınca performans puanı ve geliri azalır...

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.