Şimdi Ara

THE WITCHER 2 inceleme

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
7.382
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu yazıwww.oyun90.net adresli bloğumdan alıntıdır. Diğer incelemelerim için bloğumu ziyaret edebilirsiniz.


    THE WITCHER 2


     THE WITCHER 2 inceleme


    "Bir devam oyunu yapmak ne kadar zor olabilir ki?" diye başlamıştım Crysis 2 yazıma.
    "Bir devam oyunu, öncülünü ne kadar öteye taşıyabilir ki?" diyerek de "The Witcher 2 Assassins of Kings" yazımıza başlıyoruz.
    Son birkaç yılın "Dragon Age Origins" le birlikte açık ara en iyi rpg si Witcher, ikinci oyunuyla bilgisayarlarımıza konuk oluyor. ( Hep kullanmak istemişimdir bu "konuk olma" klişesini hehe. Ne konuğuysa artık, parasını bastık aldık.)

    İlk oyunun incelemesini BURADAN okuyabilirsiniz.

    İlk oyunun başarısının ve soru işaretleriyle dolu finalinin ardından, ikinci oyunun gelmesini herkes bekliyordu. Yapımcı firmamız CD Project Red ikinci oyunun uzun hazırlık dönemi boyunca tüm gelişmeleri oyunseverlerle paylaşarak, sürekli demolar, ekran görüntüleri, gelişim süreci videoları ("development stage" daha seksi bir tanım sanki ) yayınlayarak oyuna olan ilgiyi hep sıcak, beklentiyi de hep yüksek tuttu. Büyük beklentileri tatmin etmenin imkansıza yakın zorluğundan (Hayat dersi 1. hayalinizdeki aşkın reel dünyada karşılığı yoktur, zira dünyada yaşayanlar ve yaşananlar gerçektir, bu nedenle hayallerinizle örtüşmezler.), sonucunda doğabilecek hayakırıklarının kendilerine duyulan sevgiyi nefrete çevirebileceği ihtimalinden korkmadılar. Sevgi demişken irdeleyelim biraz. CD Projekt Red (bundan sonra CDR) Polonyalı ufak bir stüdyo. İsimsiz, pek bir maddi güçleri olmayan (ilk oyunun dağıtımcısı Atari bunları bırakınca oyunun konsol versiyonu projesini maddi imkansızlıklar yüzünden iptal etmişlerdi), ama gerçekten becerikli, yetenekli insanlardan oluşan bir grup. İlk oyunun başarısından sonra bilimum yapımcı, dağıtımcı vb destekleri ardlarına alabildiler, daha büyük projelere girişebildiler. TW 2 de bu projelerden en önemlisi. Ek olarak oyunun gelişim sürecindeki paylaşımları sıcak ve samimiydi. Marketing kaygısından uzak bu paylaşımlar hem oyun için beklentilerimizi arttırmış, hem de CDR a sempati duymamızı (Hayat dersi 2. "Samimi ol, canımı ye" tarzı eylemler Türk insanının kalbinde size kocaman bir yer açar) sağlamıştı.

    Ve en nihayetinde oyunumuz elimizde. Öncelikle oyunun farklı versiyonları var. Collector's Edition, Digital Premium Edition, Zamunda.net Edition (hayvansın yazar) vb. Detaylarınıhttp://www.en.thewitcher.com/ adresinden "buy" linkine tıkladığınızda öğrenebilirsiniz. CE de büst, zar, kart falan çıkıyor ki, hoş. Gog.com dan alacağınız versiyon da bolca extra içeriyor ve kopya koruması yok. Tavsiyem gog.com dan almanız.

    Oyun hakkında notlar şeklinde bilgilendirmeler yapacağım, sonrasında ihtiyaç durumunda bir guide hazırlayabilirim. Zira oyun hadcore bir rpg ve gerek arayüz, gerekse sistem olarak hakikaten biraz karışık.

     THE WITCHER 2 inceleme  THE WITCHER 2 inceleme  THE WITCHER 2 inceleme  THE WITCHER 2 inceleme

    Yazımı biraz yukarıda linkini verdiğim ilk oyunun yazısını okuduğunuzu varsayarak yazıyorum, bolca ilk oyunla kıyaslamalar var zira yazıda.

    Öncelikle kafalardaki en genel soruya cevap vererek başlıyorum. İlk oyunu oynamadım, direk bundan başlasam çok şey kaybeder miyim?
    Evet kaybedersiniz. Muhteşem bir oyunu oynamamış, witcher nedir, niye kralın kıçından ayrılmıyoruz, Triss ile olayımız nedir, Scoita tel maşa ne iş yapar, Salamander neye dermandır, Thaler amca niye bize kıyak geçiyor gibi, ikinci oyunun altını dolduran birçok detaydan mahrum kalırsınız. Bunlar benim için önemli değil, beni konu bağlamaz, Ben Triss'in hastasıyım diyorsanız sorun yok. Bu Witcher oynayanlarda görülen genel semptomlardan biri. Geçicidir, takmayın. Bu arada Triss in Polonya Playboy una kapak olduğunu hatırlatayım. Hızlı ikonlaştırıp çabuk tüketen taze ergenlerimizin yeni ikoncanı olma yolunda kendisi. Ne bileyim büyücü dediğinin ağırlığı olacak biraz. Biz öyle gördük. Elminster istisna (o kadın bile olmuştu), hiç Raistlin'i, Gandalf'ı gördünüz mü "Men's Fantasy" de orasını burasını gösterirken. Ulan tüketim kültürü, sen nelere kadirsin. Yalnız Triss in tasarımı harbi orgazmik, hakkını vermek lazım.

    Oyunun en mükemmel iki yanı atmosferi ve hikayesi. Bunda tabiki dayandığı kitapların derinliği yatıyor ama, yapımcıların bunu muhteşem bir şekilde oyuna yansıttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Gavurun "story driven" diye tabir ettiği senaryo işlenişi şeçimlerimizle şekillenerek oyunun tüm akışını değiştiriyor. Seçimlerinize göre oynadığınız iki oyun seansı birbirinden tamamen farklı olabiliyor. 16 adet farklı sonu varmış oyunun. Henüz görmek nasip olmadı ama doğrudur. Oyunda hikaye sürekli olarak ara demolarla destekleniyor. Ara demolar da oyun motoru ile yapılmış ve gerçekten çok başarılı olmuşlar. Senaryoya kısaca değinirsek, ilk oyunda krala yaptığımız kıyaktan sonra Triss ve biz kralın danışman ve koruması olarak peşindeyiz, bir kale kuşatmasına katılıyoruz. Sonrasında zarlar ters geliyor ve bir ihale bize kalıyor. Bu ihaleden kendimizi sıyırmak için gene yollara düşüyoruz. Spoiler olmasın diye detaya girmedim, katil uşak demekten farkı olmazdı başka türlü anlatsam.
    Oyunun atmosferinin en büyük destekçisi olan, "yaşayan dünya" havasını oyuncuya hissettirme noktasında, ilk oyunun kat ve kat ötesine geçilmiş. İnsanlar dükkanlarını açıyor, sokaklarda birbirleriyle konuşuyor, askerler devriye geziyor, kimileri size laf atıyor, çocuklar peşinizde dolaşıp her türlü çocukluğu yapıyor, gemiciler hayatkadınlarıyla pazarlık ediyor, aklınıza gelebilecek her türlü hayatın içinden manzara oyunda karşınıza çıkıyor. Hele ki La Valette kuşatması sırasında askerlerin kamptaki muhabbetleri, kuşatma silahlarının, gerek trebuchet, gerekse balista olsun çalışmaları, yağan taşlar, atılan oklar falan derken kendimi resmen kale kuşatmasında hissettim. Mükemmel olmuş. Antiparantez belirteyim eğer okumadıysanız Bernard Cornwell in Azincourt adlı romanını muhakkak okuyun. Ortaçağ savaş atmosferini böylesine hissettiren, medieval ufkunuzu millerce genişleten bu eser için bana çok hayır dua edeceksiniz. (Hayat dersi 3. Okuyun ki; baktığınızı görün, bildiğinizi anlayın, yaşadığınızı hissedin.)

    Oyun teknik olarak resmen tavan yapmış. Eğer sisteminiz güçlüyse, grafikler gözlerinizi yaşlarla dolduracak kadar iyi, oyunun her karesi bir tablo sanki. Seslendirme ve animasyonlar süper, efektler almış yürümüş. Bu mükemmeliyeti doruklarında yaşamak için (cümleye bak, prezervatif satıyoruz sanki) kallavi bir sisteme ihtiyaç var. Oyunun optimizasyonunda biraz sıkıntı var, bugün yarın gelecek 1.1 patch i ile bu sıkıntıların giderileceği söyleniyor. Ama ortalama bir sistemle, uber sampling kapalı şekilde high detayda oynayabilirsiniz. Ben C2Duo e7400 (2800->3500), ati hd6850 (775->900) ve 4 Gb ram ile sorunsuz olarak uber sampling kapalı, high detail oynadım. Uber nedir derseniz oyunun kaplama kalitesini arttırıp performansını feci düşüren bir grafik tekniği. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyor, açmasanız da kaybınız büyük olmaz, dert etmeyin.

    Bir parantez de oyunun müziklerine açayım. Bu sanat eserlerini biryerlerden edinip (CE de var, gog versiyonunda var, zamunda da var, demonoıd de var) dinleyin. Orkestral müzikleri seven bünyeme tarifsiz hazlar yaşattı oyunun soundtrack leri.



    Oyunun kombat sistemi ve kullanıcı arayüzü komple değişmiş.
    Bu konuda farklı görüşler olsa da, herkesin hemfikir olduğu nokta inventory sisteminin başarısız olduğu. Ben de katılıyorum buna. Zira cep telefonu menüsü gibi bir inventory arayüzü yapmışlar ki, çok kötü olmuş. Skill ve jurnal arayüzü fena değil. Ama jurnalde görev açıklamaları biraz daha özet geçse iyi olurdu. Git şuradan 3 hortlak kes gel görevi için 2 sayfa destan yazmışlar ki, bunu quest tab yerine başka bir tabda yazsalar, quest kısmına özet geçseler ferah olurdu bayağı. (Hayat dersi 4. Felsefe yapma, beynim bakir kalsın, az ve öz söz iyidir.)

    Kombat sistemi ilk oyunun zamanlamaya dayalı click temelini terketmiş, bilindik aksiyon oyunu sistemine dönmüş. Otomatik kilitlendiğiniz düşmana sol mouse tuşuna sürekli tıklayarak kombolar yapıyorsunuz, sağ mouse tuşu ile daha güçlü bir darbe indiriyor, arada E ile blok yapıyor, Q ile sign cast ediyor. R ile kısayol atayıp etkinleştirdiğiniz bomba, bıçak, tuzak gibi itemlerinizi kullanıyorsunuz. Oyunda kombatlar başlarda zor, sonrasında level kazanıp bazı skill ve sig ları güçlendirince de çok kolay. Swoırdmaster tabında grup dalmaya yarayan skillere ve mage tabında quen sign ına gereken önemi verirseniz oyun otomatikman easy mod oluyor. Bir diğer yenilik de Ctrl tuşuna basılı tuttuğunuzda gelen radial menüden aktif sign, item vb seçimleri yapabiliyor, meditasyona moduna girebiliyorsunuz. Oyunda potion kullanmak için ctrl ile meditasyona giriyor, oradan drink potion ile iksirlerinizi içiyorsunuz. Yani iksir kullanma işi planlı programlı yapılıyor artık. Ha demeye savaşın ortasında içme şansınız yok.

    Kamera açısı ve kontroller oyunun bence ilk oyundan geri kaldığı yönleri olmuş. TPS kamera açısı dövüşlerde, hele ki kalabalıklarda size kolaylık sağlamaktan uzaklaşıyor. Karambollerde kendinizi deli gibi tuşlara basarken buluyorsunuz. Zira göremediğiniz düşmana blok yapmak, parry yapmak yalan oluyor. Otomatik kilitlenme işi de sıkıcı biraz. Ama en kötüsü kamerayı dilediğinizce uzaklaştırıp rahat bir görüş açısı yakalayamamak. Bu nedenle dövüşleri kıyı köşe yerine, düşmanlarınızı açık alanlara çekerek yapın ki, kim vurduya gitmeyin. Bir de kalabalıklara Cüneyt Arkın gibi dalmayın, sonra elinizde çocuğunuz, köy kasaba babasını ararsınız. Fena yapıyorlar yani. (Hayat dersi 5. Orgy delikanlı adamı bozar)

    Loot sistemi de aynı sıkıntıdan nasibini almış. point & click adventure oyunlarında yaşanan, doğru noktayı tıklama işkencesini bir RPG oyununa soktuğu için CDR ı ayrıca tebrik ediyorum. Ne lan bu. Yerden iki item alacam diye mekanı tavaf ediyorum her seferinde.

    Alchemy ve upgrade sistemi duruyor. Yine ilk oyundaki gibi ot, börtü böcek toplayarak iksirler, taş, tahta falan toplayarak da bomba, tuzak, weapon upgrade yapabiliyorsunuz. Formül ve diyagramlar satıcılarda, sandıklarda, orada burada mevcut.

    İlk oyunu oynayanlar bilir, akıllara zarar siyasi entrikalar dönüyordu. Hem mikro, hem makro seviyede. Bu oyunda daha da aşmış. Oyunda birçok noktada seçimler yapmak zorunda kalacaksınız ve bu seçimler o andan sonrasını tamamen seçiminize bağlı olarak değiştirecek. Ufak bir spoiler. Iorveth in tarafı çok daha renkli bir seçim.

    İlk oyundaki gibi bunda da seksüel aksiyonlar mevcut. Kart sistemi yerine bu sefer direk eylem videoları var. Yani oyun çoluk çocuğa göre değil, evli ve çocuklu olanlar da dikkat etsin. Mevzu ilk oyunda playboy okumaktı (sex cards), bunda Vivid videoları seyretmek olmuş. Artık oyunumuz daha bir +18. Burada bir "GeraldK" esprisi yapmazsam çatlarım.

    Yazıyı toparlarsak elimizde yılın en iyi oyunlarından biri var. İlk oyunu birkaç istisnai durum dışında fersah fersah ileri götüren bir başyapıt olmuş TW 2. O ufak sıkıntılar da CDR gibi feedback lere çok önem veren bir firma için rahatlıkla kısa sürede halledilebilecek sorunlar. Hatırlarsanız ilk oyunu enhanced edition ile neredeyse yeni baştan yazmıştı elemanlar. Bu konuda kendilerine güvenim sonsuz.

    Yılın en iyi, tüm zamanların en atmosferik oyunlarından biri olan TW 2 her türlü orjinal alınmayı ve oynanmayı hakeden bir eser. Alın, oynayın ve benim gibi üçüncü oyunun yollarını bekleyin. Arada CDR ın bedava sunacağını söylediği DLC lerle oyalanırız artık.

    Selametle kalın.
    Ya da "godspeed" mi desem?

    Nømad
    www.oyun90.net



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nømad -- 24 Ekim 2011; 17:59:52 >







  • Güzel bir yazı, öncekiler gibi.
    Oyun muhteşem benim fikrime göre.Bunca senedir güzel grafikli RPG olmaz tezimizi de çürüttüğü için madalya hakkediyor.
    CD Project Red kendinden 1000 kat büyük firmaların yapamadığını daha az olanaklarıyla başarmış.
    Oyunun motorunu satarak bile çok iyi yerlere gelir parasal olarak bu saatten sonra.

    Oyun hakkındaki tek sıkıntım bir rpg olarak biraz kısa sürmesi.Tekrar oynanabilirliği çok fazla ona bir lafım yok ta chapter 3 başladığı gibi bitiyor.
    Neyse bu RPGler açısından hüsran dolu zamanlarda ilaç gibi geldi her oyun severe şiddetle tavsiye ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: siberarmi

    Güzel bir yazı, öncekiler gibi.
    Oyun muhteşem benim fikrime göre.Bunca senedir güzel grafikli RPG olmaz tezimizi de çürüttüğü için madalya hakkediyor.
    CD Project Red kendinden 1000 kat büyük firmaların yapamadığını daha az olanaklarıyla başarmış.
    Oyunun motorunu satarak bile çok iyi yerlere gelir parasal olarak bu saatten sonra.

    Oyun hakkındaki tek sıkıntım bir rpg olarak biraz kısa sürmesi.Tekrar oynanabilirliği çok fazla ona bir lafım yok ta chapter 3 başladığı gibi bitiyor.
    Neyse bu RPGler açısından hüsran dolu zamanlarda ilaç gibi geldi her oyun severe şiddetle tavsiye ederim.
    yazıyı okumadım fakat THE WİTCHER 2 yerine THE WITCHER 2 daha uygun olacaktır




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Saşha

    yazıyı okumadım fakat THE WİTCHER 2 yerine THE WITCHER 2 daha uygun olacaktır

    Düzelttim, karambole gelmiş.
    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nømad -- 27 Mayıs 2011; 14:18:24 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    quote:

    Orijinalden alıntı: Saşha

    yazıyı okumadım fakat THE WİTCHER 2 yerine THE WITCHER 2 daha uygun olacaktır

    Düzelttim, karambole gelmiş.
    Teşekkürler.

    Alıntıları Göster
    Bu arada forum son birkaç gündür ciddi sıkıntılı.
    simage çalışmıyor, resim sunucuları çok geç cevap veriyor, sık sık sql hatası alıyorum.
    DH paraya kıy da düzgün bir host bul.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    Bu arada forum son birkaç gündür ciddi sıkıntılı.
    simage çalışmıyor, resim sunucuları çok geç cevap veriyor, sık sık sql hatası alıyorum.
    DH paraya kıy da düzgün bir host bul.

    Alıntıları Göster
    Bu arada 1.1 patch çıktı.
    Ciddi performans ve stabilite iyileştirmelerinden bahsediliyor.

    http://en.thewitcher.com/patch/




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    Bu arada 1.1 patch çıktı.
    Ciddi performans ve stabilite iyileştirmelerinden bahsediliyor.

    http://en.thewitcher.com/patch/

    Alıntıları Göster
    cidden güzel oyun fakat aral da 129 tl




  • quote:

    Orijinalden alıntı: photo sir

    cidden güzel oyun fakat aral da 129 tl

    Alıntıları Göster
    Şu ana kadar okuduğum en iyi ve detaylı inceleme bu oyun için.
    Elinize emeğinize sağlık.
    Ek olarak oyunun 1.1 patch ini kuramıyorum, uyumsuz versiyon diyor.
    Elimdeki oyun da gog, patch de gog versiyon.
    Fikri olan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cutepie

    Şu ana kadar okuduğum en iyi ve detaylı inceleme bu oyun için.
    Elinize emeğinize sağlık.
    Ek olarak oyunun 1.1 patch ini kuramıyorum, uyumsuz versiyon diyor.
    Elimdeki oyun da gog, patch de gog versiyon.
    Fikri olan.

    Alıntıları Göster
    Sitendeki diğer incelemelerin gibi buda çok samimi çok hoş olmuş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerow -- 29 Mayıs 2011; 19:51:18 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cutepie

    Şu ana kadar okuduğum en iyi ve detaylı inceleme bu oyun için.
    Elinize emeğinize sağlık.
    Ek olarak oyunun 1.1 patch ini kuramıyorum, uyumsuz versiyon diyor.
    Elimdeki oyun da gog, patch de gog versiyon.
    Fikri olan.

    Teşekkürler öncelikle.
    Eğer ki kurulu DLC varsa onlara ait "dzip" dosyalarını sil, patch i kurmayı tekrar dene.
    Bende öyle kurulmuştu.
    Patch i kurduktan sonra DLC leri tekrardan kurarsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    quote:

    Orijinalden alıntı: cutepie

    Şu ana kadar okuduğum en iyi ve detaylı inceleme bu oyun için.
    Elinize emeğinize sağlık.
    Ek olarak oyunun 1.1 patch ini kuramıyorum, uyumsuz versiyon diyor.
    Elimdeki oyun da gog, patch de gog versiyon.
    Fikri olan.

    Teşekkürler öncelikle.
    Eğer ki kurulu DLC varsa onlara ait "dzip" dosyalarını sil, patch i kurmayı tekrar dene.
    Bende öyle kurulmuştu.
    Patch i kurduktan sonra DLC leri tekrardan kurarsın.

    Alıntıları Göster
    Aral kafayı yemiş Steam ve gog da 49.99 $,aral ne yapmaya çalışıyor anlamadım




  • quote:

    Orijinalden alıntı: feckless

    Aral kafayı yemiş Steam ve gog da 49.99 $,aral ne yapmaya çalışıyor anlamadım

    Aral bizi seviyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    quote:

    Orijinalden alıntı: feckless

    Aral kafayı yemiş Steam ve gog da 49.99 $,aral ne yapmaya çalışıyor anlamadım

    Aral bizi seviyor.

    Alıntıları Göster
    Çok seviyoooo çoooook




  • quote:

    Orijinalden alıntı: feckless

    Çok seviyoooo çoooook

    Alıntıları Göster
    Oyunun dövüş sistemine gitgide ayar olmaya başladım. Gerzek aim sistemi ota püsüre kitleniyor, eloğlu da bana kitliyor o esnada.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    Oyunun dövüş sistemine gitgide ayar olmaya başladım. Gerzek aim sistemi ota püsüre kitleniyor, eloğlu da bana kitliyor o esnada.

    Alıntıları Göster
    Hehe, 1.2 patch ile tüm DLC ler geliyor.
    CDR seviyorum seni.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    Hehe, 1.2 patch ile tüm DLC ler geliyor.
    CDR seviyorum seni.

    Alıntıları Göster
    DH de video inceleme yapmış. Tıkla
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    DH de video inceleme yapmış. Tıkla

    Alıntıları Göster
    Venom kardeşim türkçeleştirme çalışmalarına da başlamış.
    Detaylar burada TIKLA




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    Venom kardeşim türkçeleştirme çalışmalarına da başlamış.
    Detaylar burada TIKLA

    Alıntıları Göster
    Enhanced edition şerefine bi güncelleyelim konuyu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nømad

    Enhanced edition şerefine bi güncelleyelim konuyu.

    Alıntıları Göster
    Arkadaşlar çok zaman geçti biliyorum ama oyun ile ilgili bir sorum olacak.2.bölümde harpi ininin üstündeki sandığın anahtarını nereden buluyoruz.flotsam'dan ayrılırken yaptığımız seçimin önemi var mı?Cevap verebilecek var mı acaba.Şimdiden Teşekkürler.......
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mostt

    Arkadaşlar çok zaman geçti biliyorum ama oyun ile ilgili bir sorum olacak.2.bölümde harpi ininin üstündeki sandığın anahtarını nereden buluyoruz.flotsam'dan ayrılırken yaptığımız seçimin önemi var mı?Cevap verebilecek var mı acaba.Şimdiden Teşekkürler.......

    Cercil burdon dan isteyeceksin
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.