Şimdi Ara

Telefon satışında bu dolandırıcılık yöntemi mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Sahibinden'e telefon ilanı koydum 3 farklı kişi 3 farklı günde aynı hikayeyi anlattılar: "aslında telefoncuyuz, eleman müşteriye ayırdığımız telefonu yanlışlıkla başkasına satmış sizin telefonu almak istiyoruz" gibi bir hikaye anlatıyorlar. Piyasadan 2-3 bin tl fazla yazmama rağmen pazarlık bile yapmadan birisini gönderip almak istiyorlar. Faturasını ve konumu bize atın diyorlar. Sözde ya eşleri ya arkadaşları ya başka biri gelip alacakmış. Hikayeler hep aynı olunca bir dolandırıcılık yöntemi olmasından şüphelendim. Burada amaç ne? Dolandırıcılık yöntemiyse nasıl oluyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Glen kişi, iletişme geçen kişiye neden para göndersin ki? Parayı benim almam lazım.

Genelde şöyle yalanlar söylüyolar, aranızda fiyat konuşmayın benim onla aramda alacak verecek meselesi var vs. Bu yöntemi aklına gelebilecek her türlü üründe yapıyolar. Araba, motor, büyükbaş küçükbaş hayvan, laptop, telefon vs.

Yani kısaca sen bi aracısın, almaya gelen kişi asıl hedef.

Etmiyor. İstisna olabilir tabi.Bi youtuberin başına geliyo, dolandırılan kişi ben parayı gönderdim laptopumu istiyorum diyo. Komik bi fiyata anlaşmış. Youtuberde karakol vs uğraşmamak için adamın zararını karşılıyo. Videoya baktımda kaldırmış.

Bu videoları izleyebilirsin

Recep Pekşen HAYVANCILIKyoutube
    “Dolandırıcıyı Kameraya Aldık! Son Anda Kurtulduk!” (Satıcıyı da alıcıyı da tuzağa düşürdüler)
    https://youtu.be/AiuKsWtxPic?si=K6RNZ4yMNQ34W18K

İhlas Haber Ajansıyoutube
    "Sazan Sarmalı" Yöntemiyle Dolandırılmaktan Son Anda Kurtuldu
    https://youtu.be/taJSVaw0z10?si=_6TXxxt54P5FSmLU

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • m f i M kullanıcısına yanıt

Hayvanla ilgili olan videoyu daha önce izlemiştim. Otomobil satışı ile ilgili olanı da şimdi izledim. Teşekkür ederim linkler için.

İşin sırrı, bir tarafı tanıdığı olduğunu söylemeye ikna edip, yani bir nevi hileye karıştırıp, sonra da ödemeyi kendine yaptırmaya dayanıyor. Gerçek ortaya çıkmadan ödemeyi almayı başarırsa, kandırmaca gerçekleşmiş oluyor.

rica ederim. bazıları da iki tarafa da karşı tarafı yakını gibi tanıtıyor. sosyal mühendislik kısacası artık nasıl kafaya alırsa.

• Bu tür vakalar genellikle “ön inceleme bahanesiyle cihaz çalma, sahte ödeme dekontu kullanma veya IMEI–fatura üzerinden kimliklendirme yaparak cihazı ‘kayıp/çalıntı’ gösterme’’ gibi yöntemlere dayanan organize dolandırıcılık senaryolarıdır; telefoncu olduklarını söylemeleri ve “eleman yanlışlıkla sattı, acil lazım, pazarlık yok” gibi ifadelerle fiyatı sorgulamadan kabul etmeleri, amacı sizin güveninizi artırıp faturayı ve konumu önceden almak suretiyle ya (i) sahte EFT / sahte hızlı transfer makbuzu ile ödeme yapılmış gibi gösterip telefonu teslim almaya çalışmak, ya da (ii) fatura bilgileri ve IMEI ile cihazın size ait olduğunu doğruladıktan sonra sahte kimlikle cihazı başka bir mağazadan değiştirme / iade işlemi yapma, ya da (iii) adrese gelen üçüncü kişinin “satın almaya gelen kişi” görüntüsü altında çalıp kaçma yöntemini kullanmaktır. Hukuken bu davranışlar TCK m.157-158 kapsamında nitelikli dolandırıcılık veya TCK m.141-142 kapsamında hırsızlık fiiline evrilebilecek nitelikte olup, sürecin tipik özelliği pazarlıksız satın alma, aciliyet vurgusu, üçüncü kişiyle teslim, önceden fatura-konum talebi ve aynı hikâyeyi tekrarlayan farklı numaralardır; bu nedenle telefonun faturasını ve adresinizi paylaşmamanız, yalnızca güvenli ödeme (onaylı banka transferi gerçekleşmeden teslim yok), mümkünse kamusal ve güvenlik kameralarının bulunduğu bir yerde yüz yüze işlemler yapmanız ve şüpheli iletişimleri ekran görüntüsüyle saklamanız en doğru hukuki ve pratik tedbir

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt
    Yazdıklarının konuyla uzaktan yakından alakası yok, bu bildiğin sazan sarmalı. Bu arada yazıyı yapay zekaya mı yazdırdın?

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.