Sa bugün sultanı yegahın şarkısının hikayesini anlatacağım
Şamdanları donanınca , eski zaman sevdalarının Başlar ay doğarken saltanatı, sultan-ı yegahın Tende nemli yumuşaklığı Denizden gelen ahın Gizemli kanatları Ruhta ölüm karanlığının Başlar ay doğarken saltanatı, sultan-ı yegahın
O zamanlar Osmanlı, bugünkü Sivas - Kars arasındaki bölgedeki topraklarını, yine Osmanlı adına Yeggah adındaki bir padisaha emanet etmiştir. Fakat 4 yıllık bu süreç içerisinde, kral kendi keyfine düşkün olarak yaşamaktadır. Bölge topraklarını Gürcistan yönetimine satmakta ve bu parayla kendi saraylarını büyütmektedir. Osmanlıya vergilerini ödememektedir. Gürcistana satılan toprakların yerlilerinden bir bayan, Osmanlı imparatorunun cariyelerindedir. Padişahın yanında bu şarkıyı söyler ve yeggah öldürülür.
Doğrulugu nedir bilemem. 2006 da Erzurum'da bir amca anlatmıştı. şarkıyıda ilk ondan duymuştum. Tam hatırlamadıgım için hikayenin özetini yazdım.
pek doğru gelmedi bana hocam ki çok severim bu şarkıyı çeşitli sanatçılar söylüyor en son özge fışkın, mor ve ötesi söyledi ama sanki istanbul ile alakalı gibi gelmiştir bana hep.