ilk turda %7 oy alan muharrem ince kesimi Tayyipe mi oy vermiş 2.turda anlamadım ben :D Anketörleri sokağa salmışlar akşam 4 e kadar takılıp geri dönün demişler galiba onlarda oturmuş bir kahvehaneye kendileri doldurmuş bu anketleri |
Sonar 2023 Nisan Seçim Anketi (4. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Parayla vatandaşlık satanlar millyetçilik yapıyor.
Dünyanın en zayıf pasaportuna,kağıt parasına sahip ülkelerinden biriyiz.Küresel güçmüşüz.Kürenin haberi yok herhalde .Bırak avrupa ülkelerini 3.dünya ülkeleri bile Türk pasaportunu görünce alarma geçiyor.
Uluslararası markalar birer birer Türkiye acentelerini kapatıp kaçıyor.Çünkü Türkiye pazarının alım gücü kalmadı iplemiyorlar.
30 yıl sonra borcu bittiğinde hurdaya çıkacak köprüler yollar ile övünülüyor.
Ve hala milleyetçilik pazarlanıyor.
Ümmetçilik rabia ile öldü zaten.
Bu seçimde yüzbinlerce,2028 de milyonlarca suriyerli,afgan,arap,rus Türk !! vatandaşı oy verecek.Hepsi muhalafet!!! yüzünden.
Çocuklarınıza nüfusunun yarısı yabancı,dolar bazında mütahitlere borçlu,parası olanın eğitim sağlık lüks materyale adalete sahip olduğu,parası adamı torpili olmayanın insan yerine konmadığı hakkını hukukunu arayamadığı bir ülke bırakmak istemeyen istedği oyu versin.
Hala yok KK yok ince yok oğan kıyası yapılıyor.Bence de RTE kazanacak.Bölünme had safhada.
Bu seçim tek adam devam mı tamam mı seçimi.Kimin ne derdi varsa 2028 de döker.Eğer tek adam devam ederse 2028 seçimi yapılır mı veya yapılırsa formalite mi olur onu Allah ömür verirse görürüz.
-
Ya arkadaşım Sonarda neymiş nie sonarı koyuyorsun ya Areda Survey anket şirketi Akp yi uçurmuş onu koysaydın daha inandırıcı olurdu bence. .İşin şakası bir tarafa Bütün anketlerde oranlar biribirine çok yakın Bazı anketlerde RTE ônde bazılarında ise KK ônce çoğublukla seçim ikinci tura kalıyor.Valla kimse kusura bakması Muhalefet partileri kazanmak için en doğru formülü uyguladı.Buna rağmen gene kazanırsa RTE bilinki daha Atatürk gelse bile kaybetmez. Ya arkadaşlar Tarihin En berbat Ekonomik Krizi 5 Milyon yeni Z kuşağı seçmen 6 Tane soyasi parti + Kürtlerin oyları ya benim algıla göre kazanamama gibi bir ihtimal yok.Sonuna kadar inanıyorum ve sonuma kadar inmaya davet ediyorum.Ne olursa olsun Oyumun KK ve Millet ittifakına kazanırsak kazanırız kaybedersekde geçmiş olsun.Bu seçimi kaybedersek İnce ve Oğan sayesinde kaybederiz onların oyları direk KK gitse iş 1. Turda direk bitiyor.2. Turda Erdoğan kazaanacak öylemi? İnceciler ve Oğancılar kalkıpta gıcıklığına verise kazanır Erdoğan evet doğru ve muhtemelende olucağıda o zaten görünen o ama bu iş 1. Turda biticek öyle hissediyorum. KK büyük farkla alacak.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Sinan oğanın neyi eksik mesela bin yıldır ülkücü milliyetçi adam neyini beğenmiyor akp seçmeni? Kendini kandırma kimseye oy moy atmazlar. Ülke gerçeklerinden, gelecekten, bugünden yarından, dünyadan bi haber yaşıyorlar. Çıkarı olan her partide var onlar ayrı. Ama röportajlardaki " önce niye reisin adını saymadın sorarken? Sen algı operasyonu yapıyorsun" diye muhabir üzerine yürüyen kitlenin başka bir adaya oy atma ihtimali yok.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Keşke Kılıçdaroğlu aday çıktığında ki mesajlarımı gösterebilsem sana.
Bu seçim sinan oğan ve ince arasında geçmeli dedim.
Şu an en sevilmeyen siyasetçi diye seçim yapılsa Kılıçdaroğlu ve Erdoğan başa baş gider dedim.
Ama muhalif seçmen delo gibi Kılıçdaroğlu savunmaya başladı o zaman sen onu savunursan bende Erdoğan'i savunurum kusura bakmayın.
Muhalif seçmen sinan oğan'i ikinci tura taşısın vallahi çok rahat kazanır ama Kılıçdaroğlu kazanamaz gelde bunlara anlat anlatamıyorum.
Sonra bana gelip Erdoğan"in hatalarını söylüyorlar bende Kılıçdaroğlu'nun hatalarını söylüyorum kısır döngü
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
ilk turda yüzde 52 ile kazanınca buradakilerin yüz ifadesi için editlyiyecem
-
güvenlik eminiyet ve askeri teşkilat tercihini anketlerde söylemiyor buradan ak partiye en az yüzde 1.5 oy geliyor fazladan bunu da belirtince ilk tur kesin kazanıyoruz biz
-
İnce çekilirse tekte alır kk. yok seçime girerse 2. turda Allaah çümbüşü gör. Her şey beklenir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kılıçtar ezbere sevilmiyor bence. Bu adamın büyük büyük ne hatası var ki? Ben mesela kendime milliyetçi, Atatürkçü desem zaten bir tane parti yok benim için. Bizim milletin çoğu bu çizgide zaten değil. E kılıçdara kızacak ne var? Mavi marmarada destek oldu, hendekte operasyon yapmıyorlar diye açıklama yaptı, para kaçırıyorlar dedi yalanladılar yıllar sonra mahkeme doğruladı sanırım vs vs. Yani halk kılıçdara ne zaman şans verdi, hangi söylemini destekledi de kemal bunları yüz üstü bıraktı? Şans verdiler mi ki? Adamın üstüne yapışan yaftalar var, işte koyun güdemez, sskyı batırdı ? bürokrat nasıl batıracaksa neyse yani nefretin sebebi yok.
Yani kemalin yapıp da akpnin yapmadığı bir şey yok. 6lı masa mı olur dediler bugün yine akşamda haber vardı bir parti daha desteğini açıklamış iki tarafta 7 8 parti oldu vs. Ama akpnin yapıp bu adamın yapmadığı çok.
Bugün liyakatı problem görüyorsan, mülteci akınını, irandan kitlelerce ıran ve abd siyaseti sonucu getirilen bu peştunları sıkıntılı buluyorsan, bu kadar x derneği, y vakfı z oluşumunun kollandığını görüyorsan, bir şeyi değiştireceksin bu kadar basit. KK yı benimsemem sevmem de ama önemli değil zaten. Bi gelsin mhp nin de önü açılsın oradan hala kopamayan kitleler var, çok kilitlediler koltukları bi boşalsın oralar da. Kimse 4 5 senede öyle hdlliyi bakan yaptım, savunma sanayiyi engelledim falan yapamaz zaten. Vatandaş izin vermez. En kötü iyi akp birleşir seçime götürür falan. Bu yüzden o korkular da gereksiz. Kemal en zor başa getirilecek adam olsa da en kolay seçimle yollanacak adam. 5 sene de ülkeye bir şey olmaz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Seçimde Erdoğan'ın önceki seçimlerde aldığı oy ve bunun öneümüzdeki seçimlere yansıması ile ilgili teknik yönden çok yanlış bir değerlendirme yapılıyor.
Bunu madde madde açıklamak istiyorum.
- Erdoğan'ın bu 3. cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Erdoğan önceki seçimlerde yüzde 52 oranında oy aldı ama aslında b günkü şartlarda aldığı oy oranı en az yüzde 60 civarındaydı. Nedeni 2. ve 3. madde de
- 2018 cumhurbaşkanlığı 1. tur seçim sonuçları şu şekildedir; Ergoğan 52,6
İnce: 30,6
Demirtaş: 8,4
Akşener: 7,3
Diğer : 1,1
Yani iki aday dışında ortada yüzde 17 oy var. Seçim 2. tura kalırsa bu oyların yarı belki daha fazlası erdoğana gidecekti.
FOrumdaki arkadaşlar diyor ki Eroğan 52 aldıydı. Bu seçimde 3 puan düşse seçii kaybediyor. Çok yanlış. eski seçime göre 10 puandan fazla düşmesi lazım ki seçimi kaybetsin.
3. Bu seçimde Erdoğan ve Kılıçdaroğlu dışında yüzde 10 ları zorlayacak aday yok. Erdoğanın ilk turda kazanma ihtimali yine çok yüksek.
-
Kardeşim matematiği BİM'den mi alıyorsun? 26,3 milyon oy almış RTE. 59,3 milyon seçmen varmış.
33 milyon seçmen var geriye. Bu seçimde 5 milyon daha geldi ve 38 milyon etti. Geçen seçimde verenlerin silme hepsini tekrar aldığını düşün. 26,3 milyon. En az 32 milyon oy alması gerekiyor diyelim 14 mayısta. Yuvarlak hesap; bu seçimde hiç kaybetmeden 6 milyon oy daha almak zorunda olması demek. E zaten 5 milyon yeni seçmen, hepsini alsa, 1 milyon da karşıdan mı alacak?
Seçmenin kabaca %60'ı RTE karşıtı. Yukarıdaki hesaba göre neyin kafasıyla o oranları geçmişe dönük olarak hesapladın da yok 52, yok 60 sallayıp duruyorsun? Biraz mantık, biraz izan, biraz aritmetik ya! Trol müsünüz kardeşim siz?
Toplumu ikna edememiş demek ki kabahati millette değil kendilerinde arayacaklar.
Çok hatasi oldu kk'nin hendek operasyonunda hendek kazan teröristlere "arkadaş " dedi, o dönem operasyonlarin durmasını isteyen sözde aydınlara sahip çıktı, partisinden sürekli operasyonlarin durmasina yönelik aciklamalar vardu..
Dürüst diyorlar hiç Dürüst değil Dürüst olan adam yıllar önceden adaylığını söyler "yıpranmasin, halki kucaklayacak kişi, iktidar şaşıracak" dedikten sonra seçime 2 ay kala kendi adaylığını diretmesi dürüstlük değil çakallıktır, ittifakinda ki partiyi zor durumda bıraktı.
Chp"nin başına geçmesi bile tuhaf, kasetle geldi bu adam, 1 hafta önce aday değilim dedi sonra aday oldu
Ak troller çırpınıyor :D yav he he 55 alır akp :D en iyi döneminde alamadığı oyu bu ekonomik krizde alır :D ince %7 alacakmış :D herif 100 bin imzayı zor topladı %7 oy alacak :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolf0045 -- 22 Nisan 2023; 14:38:8 > -
2. tura kalacak gibi her anket öyle gözüküyor 3. ve 4. adayların seçmenlerini ikna eden seçimi alır
-
Tek bir araştırma şirketinin anketleri tek başına ne anlam ifade eder bilmiyorum. Sizi çok ciddi bir yanılgıya sürükleyebilir.
Mesela ORC Araştırma 2018 ve Nisan anketleri. ORC aynı Sonar gibi 2018 Seçimleri için gerçeğe yakın bir sonuç çıkarmış ama şu an için Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasında Kılıçdaroğlu lehinde çok ciddi bir fark ortaya koyuyor. Peki bu durumda OCR Araştırma'ya mı güvenmek gerekiyor, yoksa Sonar Araştırma'ya mı? Cevap şu: Görece güvenilir firmalarca yapılan diğer anketler Sonar'dan ziyade ORC Araştırma'nın sonuçlarını onaylama eğiliminde. Metodolojisi aşağı yukarı düzgün görünen diğer anketlerin sonuçlarıyla kıyaslandığında ORC Araştırma'nın gerçeği Sonar Araştırma'dan çok daha iyi yansıttığını söyleyebiliriz:
ORC ARAŞTIRMAtwitter
“24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimi / Seçmen Tercihleri”https://twitter.com/orc_arastirma/status/1009707700358451200?s=20ORC ARAŞTIRMAtwitter
“2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Aday Tercihleri "Bu Pazar seçim olsa hangi adaya oy verirdiniz?" •Kılıçdaroğlu %48,9 •Erdoğan %41,5 •İnce %7,2 •Oğan %2,4 (07-11 Nisan 2023)”https://twitter.com/orc_arastirma/status/1646124168126029825?s=20Söylediğimiz gibi diğer anketlerde de Kılıçdaroğlu önde.
Alıntı
metni:Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın bütün anketlerde Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerisinde kalması ise anket sonuçlarının en dikkat çeken tarafı oldu. İşte 12 anket şirketinin son araştırma sonuçları... AVRASYA: Kılıçdaroğlu 53,5 - Erdoğan 39,7 MAK: Kılıçdaroğlu 47,8 - Erdoğan 43,7 TÜRKİYE RAPORU: Kılıçdaroğlu 54,5 - Erdoğan 45,6 AR-G: Kılıçdaroğlu 46,2 - Erdoğan 43,1 AKSOY: Kılıçdaroğlu 55,6 - Erdoğan 44,4 PİAR: Kılıçdaroğlu 57,1 - Erdoğan 42,9 ALF: Kılıçdaroğlu 55,1 - Erdoğan 44,9 SAROS: Kılıçdaroğlu 42,6 - Erdoğan 41,1 Metropoll: Kılıçdaroğlu 42,6 - Erdoğan 41,1 YÖNEYLEM: Kılıçdaroğlu 43,8 - Erdoğan 39,2 Gezici: Kılıçdaroğlu 53,4 - Erdoğan 39,2 ORC: Kılıçdaroğlu 48,9 - Erdoğan 41,5 Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yarışında son durum! (cumhuriyet.com.tr)
Bir anketler ortalaması. Gene Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu görülebiliyor. Ve ortalamada aradaki farkın birçok ankette olduğu kadar açık olmamasını Sonar, Areda gibi şirketlerin örneklemi kusurlu yanlı anketlerinin varlığına bağlayabiliriz.
Anketler ve Raporlartwitter
“Nisan ayının ilk 20 gününde açıklanan 11 anketin ortalaması 🟥%46,5 Kemal Kılıçdaroğlu 🟧%44,7 Recep Tayyip Erdoğan 🟦%6,4 Muharrem İnce ⬜️%2,3 Sinan Oğan 📊ALF 📊AKSOY 📊AREDA 📊ASAL 📊AVRASYA 📊MAK 📊METROPOLL 📊OPTİMAR 📊ORC 📊ORTHUS 📊SAROS Hazırlayan: @mertdemiir1923”https://twitter.com/PRaporlar/status/1649112201003663360?s=20Bu durumda sizin bu başlığınız hedef popülasyonu temsil etmede sorunu bulunan örneklem yanlılığı (sampling bias) yüksek bir anket grubunun gösteriminden ve üstüne yanlış yorumlanmasından başka bir şey olmuyor. @nightsniffer
Paylaştığınız Sonar anketinde AKP'nin %35 üstü görünen oy oranıyla ilgili olarak AR-G Araştırma'nın - şahsen katıldığım - diğer anketlerle uyuşan yorumu:
Alıntı
metni:“Maalesef şekilde görüldüğü üzere kötü hazırlanmış bir anket. Toplam oy oranı %102.3’e ulaşmış. Talihsizlik midir yoksa manipüle midir karar sizlerin. Dip not: #AKParti'nin oyu %35 ve üzeri olması gerçeklikten uzak. Özer hoca ya anketörlerini iyi denetlemeli ya da örneklemini.
-
Anket işine bayağı bir hakimimdir. 18-20 yaşlarım arasında Sonar için anketörlük de yaptım öğrenciyken. Sonar seçimden 20-25 gün önce son anketini yayınlar ve o anket gerçeğe yakın çıkar. ORC gibi şirketler son güne kadar parayı verenler için manipülasyon yapar ve gerçek bulgularını seçimden 2-3 gün önce çıkarır. Hakan abiye son anketiniz mi diye sordum, "evet seçimden önce çok kaotik süreçler yaşanıp siyasi düzlemde büyük değişiklikler olmazsa bu son anketimizdir" dedi. ORC daha 3 tane anket yayınlayacaktır muhtemelen. Bir anket şirketinin en doğru sonucu seçimden önceki son anketindedir. ORC 10 günde bir anket yayınlıyor. Son anketlerini görelim. Bu SONAR'ın son anketi.
Burada örnek verdiğiniz şirketlerden;
Avrasya: CHP aktif üyesi, milletvekili adayı referandumda %57 Hayır bulmuştu son anketinde. Özetle partizan bir şirket. Anlamı yok.
MAK: Gelecek Partisi'nin ve Davutoğlu'nun ekip arkadaşı. Eskiden AKP'yi çok şişirirdi. AKP'nin %49 aldığı bir seçimden önce yanılmıyorsam son anketlerinde %56 bulmuşlardı AK Parti'yi.
Türkiye Raporu: Can Selçuki'nin kendisi ve kendisini bu işe sokan arkadaşı ortağı CHP eski PM üyesi ve Milletvekili aday adayı.
AR-G: tanımıyorum bu seçim ilk seçimleri sanırım.
AKSOY: Her yıl CHP'den milletvekili aday adayıdır, belediy başkan aday adayıdır. CHP içerisinde AB'ci solu temsil eden SODEV'in yönetim kurulu üyesi. Hiç doğru tutturduğunu görmedim zaten pek de bir anket yayınlamadılar yeni bir şirket.
PİAR: Sahibi ve Kurucusu CHP'li olup 2018 seçimlerinde yayınladığı son ankette millet ittifakının %45 alacağını iddia etmiş bir şirkettir.
ALF Araştırma: Bugüne kadar bir seçim tahmini olmadı ama sahibi Ali Süslü Twitter'da açıkça Millet İttifakı Partizanlığı yapıyor, twitter'da son beğenileri hep CHP'li milletvekili/belediye başkanları/yöneticileri ve CHP'yi birinci parti olarak bulan tek anket şirketi.
SAROS Araştırma: Düzgün iş yapan bir şirket. Yerel seçimlerde birkaç anket yayınlamış onlar da isabetli.
Metropoll: Yılların şirketi. Düzgündür itibarını düşünerek anket yayınlar, bu anketi gerçeğe yayındır Mayıs'ta yayınlayacağı anket maximum %3 şaşar.
Yöneylem: Şu ana kadar seçim öncesi yayınladığı bir anketini göremedim, yeni bir firma ama Muharrem İnce'yi olması gerektiği gibi %10'a yakın bulduğu için geçen ay, bence makul bir şirket. İnce bu ay bir miktar gerileyerek 7-8 bandına geldi, onu da bu ayki ankletinde doğru ölçmüş sanırıım.
Gezici: Seçime kadar yayınlayacağı çok anket var. Bu anketler önemli değil. Bu da seçimden 2-3 gün önce düzgün manipülasyonsuz sonuç yayınlayan bir şirkettir. Örnek vermek gerekirse; 2018'de İnce %20, Akşener %21 diye başladı. Her ay düşüre düşüre en son Haziran ortasında İnce 25 Akşener 15 dedi, seçimden 3 gün önceki son anketinde İnce 31 Akşener 7 diyerek gerçek sonucu verdi.
ORC: Eskiden AKP'den para alırdı, şu aralar İYİ Parti'den para alıyor. Çokça manipülasyon işine karışmış bir şirkettir. 2018 Mart ayında AKP'yi %48 MHP'yi %12 ölçmüşlerdi mesela. Hep sahte hep manipülasyon. Seçimden önce ufak bir miktar tuttuğu tarafı öne çıkarıp (%1-2) doğru sonucu verirler. Zaten fark ettiyseniz İnce reelde Mart-Nisan ayası oy kaybederken ORC'de %3'ten %7'ye çıktı. Bunun sebebi rezil olmamak için ilk kez İnce'nin gerçek oyunu vermesidir.
Gördüğünüz üzere o ortalamada yer alan anket şirketleri çok büyük çoğunlukla manipülatif şirketler. Burada SONAR son anketini yayınladı ve şu anda benim için en güvenilir o. Son anketi olduğunu söyleyerek anket yayınlayan başka "güvenilir" bir şirket olursa onu da ciddiye alabiliriz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 22 Nisan 2023; 20:51:46 >
-
Cevap verecektim ama mesajı editleyip geniş bir yorumlama işine girişmişsiniz; şimdi detaylı cevap vermeye o kadar lüzum var mı bilemeyeceğim. Mesajınızın içeriği baştan aşağı değişti ve başta tutarlıyken şimdi çok ciddi ölçüde tutarsızlaştı. Kılıçdaroğlu'nun kazandığı anketler elde eden bir takım anket firmalarına da güvenilir dediğiniz için. Başka bir sebepten dolayı değil. Bu durumda bir tek Sonar'ı anket zamanlarını baz alarak (ki bence bu seçimlerde bu sizin "bias'ınız") en valid firma olarak aldığınız görülebiliyor ama seçimlere nazaran zamana göre anket düzenleme bu seçimlerin genel sonucunu anlayabilmeye dair iyi bir odaklanma noktası mıdır? Birinci veya ikinci tura kalma konusunda evet büyük bir anlam ifade edebilir. Önceki seçimlerde de değişen seviyelerde bir anlam ifade etmiştir. Ancak Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasındaki fark konusunda bence herhangi bir anlam ifade etmiyor. Biraz bahsedeceğim. Ama önce bir noktaya değineyim.
Şüphesiz anket firmasına çalışmak büyük bir deneyim demektir ama bu deneyim tek başına dediklerinizi geçerli veya doğru yapmayacaktır (bknz: bir bilen / otorite safsatası veya argumentum ad verecundiam). Beyan ettiğiniz birçok ifade ve iddia çok şüpheli, bulgusuz ve ilk bakışta açık gibi görünseler de aslında oldukça müphem. Söz ettikleriniz daha çok duyumlara ve - katiyen veri tahrifi, yanlı örneklemeye vs yol açmak zorunda olmayacak - bazı siyasi bağlantılara benziyor. Anket firmaları her zaman bir takım çevrelerce fonlanmıştır. Bu bilinen bir şeydir. Yanlış sonuçlara ve hatta manipülasyonlara karışmış da olabilirler (Ben de Avrasya gibi bazılarının o kadar güvenilir olmadığını biliyorum). Ama "genel bir ses" verdiler mi bu aşağı yukarı doğrudur. Yukarıda ORC Araştırma'nın da, sizin "güvenilir" deyip (ama çelişkili biçimde yadsıyıp) Kılıçdaroğlu'nun kazandığı sonucuna ulaşan anketler yapmış firmaların da vaziyeti budur.
Anket yapımındaki seçime nazaran zamansal referanslara çok fazla takılarak değerlendirme yaptığınıza ve anketlerin "genel sesini" duyamadığınıza, enflasyon ve birleşik blok değişkenlerinin ağırlığının hakkını veremediğinize inandığım önümüzdeki bu seçimde seçmen tercihinin şu an o kadar da oynak olduğunu pek düşünmüyorum. Bana kalırsa Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında Kılıçdaroğlu lehinde rahat birkaç milyon oy fark var. Sonar'ın anketinin gerçeği - özellikle aritmetik mantıkta Erdoğan'a oy vermem diyenler %54-63 bandında değiştiği için - yansıtması mümkün değil. Verisinde ciddi bir popülasyonu temsil sorunu var.
İnsanlar enflasyon ve belirsizlik haliyle iktisadi sefalet ve kaos üreten "Erdoğanomics" nedeniyle artık değişim istiyor ve Erdoğan'ı istemiyor görünüyor. Bu seçimler ikinci tura kalabilir. Birinci turda da bitebilir. Hangi turda biteceği meselesinde son haftanın anketleri ile 1 ila 2 ay öncesinin anketleri arasındaki fark çok hayati olabilir. Ama Erdoğan'ın kazanamayacağı burada kesin görünüyor. 2+2=4. Anket işine sandığınız kadar "hakim" olmayabilirsiniz. Yalnızca anket işine hakim olmak yetmez; ekonomiden, psikolojiden, sosyolojiden, siyaset bilimden, sayılardan ve benzerinden anlamak da, bu konularda ciddi okuma yapmış olmak da anketleri doğru yorumlayabilmek için elzemdir.
-
Güvenilir dediğim şirketler "anketçiliğin altın standardını uyguluyor" demiyorum. Öyle bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım. Güvenilir dediğim şirketler genel itibariyle sözünü dikkate alabileceğimiz şirketler. Diğerleri herhangi bir değeri olmayan masabaşında yapılmış çalışmalar.
Yani Yöneylem-Metropoll-Saros-Sonar da yanlış ölçüm yapabilir ancak onların yaptıkları yanlış ölçümler hatalı metodoloji/çok ufak manipülasyonlar kaynaklı gibi sebeplere bağlı olabilecekken;
Listede bahsi geçen diğer şirketleri tamamen kamuoyunu yanıltarak İnce seçmeninin Kılıçdaroğlu'na oy vermesini sağlamak ve seçim sonrası İnce'nin ve partisinin olası bir akış noktası olmasının önünü kesmek, bir yandan da kendi kitlesini/örgütünü motive etmek gibi amaçlarla kullanılan algı yönetim araçlarıdır.
Avrupa Birliği ve ABD tarafından fonlanan bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptırdığı anketleri de networklerim sebebiyle görebiliyorum. Bana gelen "algı yönetimi" amaçlı olmayan anketler çok tutarlı ve SONAR'ın bulguları ile uyumlu. Bir aralık vermek gerekirse bu tutarlı anketlerde benim gördüğüm kadarıyla adayların aldıkları oyların aralıkları aşağıdaki gibi:
RTE: %46-48
KK: %40-42
İnce: %6-9
Oğan: %1-2
Bu "öznel" bilgilere inanıp inanmak elbette sizin elinizde ancak anket işine dair derinlemesine bir networke sahip bir kişi olarak gördüğüm duyduğum şeyler bu ölçüde. Burada atlanılan bir nokta da ufak çaplı seçim hileleri, anketlerde genellikle "kararsız" cevabı verip geçen kolluk kuvvetleri mensupları, anketlerde hesaba katılmayan yurtdışı oylar ve iktidar tarafından vatandaşlık verilen Suriyeli/Afgan tayfadır. Bu faktörlerin de desteğiyle Erdoğan'ın ilk turda seçimi alması imkansız durmuyor.
Ayrıca Erdoğan'a oy vermem diyenler hiçbir zaman %63 olmadı. Hem kılıçdaroğlu hem de erdoğan için "Oy vermem" diyenlerin oranı %50-52 bandında. Dolayısıyla iki adet istenmeyen figür mevcut. Bu iki istenmeyen figürden şanslı olanın 20 yıldır seçim kazanan "dindar lider" olduğu oldukça açık.
@Nat Alianovna Bu arada Sosyal bilimler alanında çalışan bir Doktora öğrencisiyim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 22 Nisan 2023; 21:14:0 >
-
Bu doğrucu sözde anketör şirketler 31.03.2019 seçimlerinde İ.B.B’ yi iktidar partisinin adayına öyle bir teslim etmişlerdi ki seçimin ertesi gününde her yere teşekkür bilbordları asılmasına sebep olmuşlardı…
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X