Evet sorum basit.Burdaki herkes lider oyuncu yok deyip duruyor.Buna örnek olarakta Diego Lincoln Quaresma gibi adamları örnek veriyorlar.Ama herkes Lider Oyuncu'yu yanlış biliyor.
2008'den beri Florya sirk gibi.2008'derken Ağustos aylarını söylüyorum.2008'de takımın Lideri kaptanı kimdi?Hakan Şükürdü.İşte lider oyuncu budur.Nuri Şahin Hakan Şükür için dediklerini koyayım.
-“Türk Milli Takımı'na 17 yaşındayken girdim. O zamanki durumla şimdiki durum çok farklı. Hakan Şükür takımın içinde “Aziz” gibiydi. Hakan Şükür'ün ayağına yanlışlıkla bastığınızda beş, altı kez özür dileme zorunluluğu duyuyordunuz. Ama şimdi ne Alman Milli Takımı'nda ne de Türk Milli Takımı'nda öyle özel bir lider yok”
İşte Lider oyuncu'dan kastım budur.Takım içinde abilik yapan para alamayan arkadaşlarına aldığı parayı eşit şekilde dağıtıp veren.Şampiyonluk primini PAF takıma dağıtan bir adam o.Unutmayın o gittikten sonra tek bir kupa aldık oda 2008 yılının TSL ile o senenin FTK şampiyonun karşılaştığı Süper Kupa maçını kazandıkta aldık.
Neymiş takım içinde yabancıların önünü kesmiş.Kimmiş bu Lincoln ve onun gibileri.Sen hocanın yanında nasıl duracağını bilmezsen derbi maçından önce gecelere kadar eğlenip sabahlarsan birilerinin sana ders vermesi gerekir.Bu da Lider oyuncudur.Eğer Hakan Şükür ona ders vermezse Hakan sen bu takımın lideri değilmisin arkadaşlarına çeki düzen ver ne bu haller deyip ona kızmazlarmı.
Hakan Şükür'ün kaptanlığı'nda 2 kupa kazandık ikside ezeli rakibimizin önünde.2006 ve 2008 ikiside onların kadro ve mali olarak bizden çok iyi olduğu dönemlerdeydi.2006'da FB'de Anelka,Alex,Nobre,Luciano,Appiah gibi o zamanlar ligin üzerinde adamlar vardı.Bunlar ay başı geldimi paraları cebindeydi.GS'de ise yetenek olarak onlar kadar iyi olmayan ama yürekli adamlar vardı.Sasa İlic,Saidou,Mondi,Tomas,Song,Necati,Ümit,Hasan Şaş,Ergün ve birçoğu vardı.Ancak bunlar paralarını aylarca alamamış adamlardı.Ama bu adamların arkasında bir lider vardı oda Hakan Şükür'dü.
Hiç unutmam o sezon 30.Haftada FB 71 puanla averajla öndeydi.1 Hafta sonra FB maçı vardı FB o hafta Manisa'da 5-3 kaybedince bir anda Rize maçı olucaktı herhalde önemi baya bir artmıştı.Biz o maçı 4-2 kazandık. Maçın 70.dakikasında Hasan Şaş hakem faul'ü vermeyince hakemin üstüne doğru arkasından koşmaya başladı.Hasan sarı kart görürse haftaya derbide oynamıyacaktı.Bunun farkında olan Kral'da Hasan tam hakeme dokunacakken Hasanı yere iktirip sen ne yapıyorsun haftaya FB maçı var üstelik kart görürsen oynayamazsın deyip ikaz edicence Hsan Şaş daha dikkatli bir şekilde oynadı.
Manchester'da, Barcelonada, Milanda, Chealseade, Interde, M.Cityde, Arsenalde Hakan Şükür tarzı bir oyuncumu var? Onlarda takımın ağası yokken bu başarılara ulaşabiliyorlarsa bu "takım lideri" yani bana göre "takım ağası" olayı Türk'lerin klasik geri kalmış egoist zihniyetinin bir yansımasıdır.
quote:
Orijinalden alıntı: ß@TÚ
Manchester'da, Barcelonada, Milanda, Chealseade, Interde, M.Cityde, Arsenalde Hakan Şükür tarzı bir oyuncumu var? Onlarda takımın ağası yokken bu başarılara ulaşabiliyorlarsa bu "takım lideri" yani bana göre "takım ağası" olayı Türk'lerin klasik geri kalmış egoist zihniyetinin bir yansımasıdır.
Hakan Şükürden sonra Kewell,Baros,Jo,Giovanni,Keita,Cana,Elano,De Sancts,Meira,Misimovic geldi.Ama başarı gelmedi.Bunların hepside maç çevirebilecek adamlar.Egoist sistem diyorsun ama senin çağdaş sisteminden tek 1 kupa bile çıkmadı.Hakan Şükür gittikten sonra ilk 2'yi göremez olduk.Sene sonu ikinci olsak şampiyon olmuş gibi seviniriz.
quote:
Orijinalden alıntı: al-pacino11
quote:
Orijinalden alıntı: ß@TÚ
onlar eğitim görüyor ...
barcelonada önce karakter oluşturuluyor
chelsea ise adamlar tam anlamıyla futbolcu kendilerine bakan adamlar sadece futbol için varlar
manchester city nin durumu ortada ne başarısı var 1 yılda 1 herkes o takımdan ayrılmak istiyor
onlarda hakan şükür yok çünkü onlar ahlaklı sadece kendilerini işlerine veren adamalar ben daha hiçbir dünya kulübünün oyuncusunun sahadan artisce çıktığını yada antremanı ektiğini görmedim
İşte bu konuda çok haklısınız. Avrupalı futbolcular ciddi bir kültürel birikime ve eğitime sahip. Zaten adamların eğitim kalitesi ortada. Böyle bir ortamda zaten her biri kendi kendinin lideri olabiliyor. Ülkemizde ise sokaktan ilkokul mezunu çocukları toplayıp biraz topa vurabiliyorsa altlarına Ferrarileri veriyoruz...
Ancak biz ülkemizde futbolcuların eğitimini geliştirip, kültürel bir birikime sahip olmalarını sağlamamız gerekirken bu koyunların başına bir çoban denk gelmesini bekliyoruz. Hakan Şükür gibi çobanlarda 30 yılda 1 defa geliyor... Sonra neden başarı yok?
arkadaşların lider oyuncu diye bunu kast ettiklerini zannetmiyorum. liderin tanımı senin yaptığın tanım ama arkadaşlarımızın çoğunun eksik dediği lider oyunu yönlendirme, oyun kurma, pasları dağıtma anlamında lider; yani 10 numara.
senin dediğin eksik ise tam bi fiyasko zaten. 2 yıldır arda'yı kaptanlığıyla çok eleştidik ama şimdi bakınca gelen gideni aratıyor. sabri 11 adamı değil, bir kaç maç sonra kulübe yolu görünebilir. ayhan da orda olunca kaptan servet olur. bunu 2 ay önce söyleyince nedense abes gelmişti arkadaşlarımıza ama görünen köy klavuz istemez, yeni kaptan servet.
selçuk inan eğer bu takımda iyi form tutarsa ilerde o olur diyeceğim ama bu durumda o da avrupa'ya gider. altyapıda zaten 3-5 yıl sonrası için umut yok. uzun yıllar lider oyuncu (ya da kaptan) problemi halledilemeyecek gibi. belki 4-5 yıl sonra arda akıllı uslu biri olarak geri gelirse o zaman halldedilir.
nasıl lider yoktu giggs lampard maldini.. casillas raul.. gerard puyol
Bana göre lider oyuncuya en iyi örneklerden biri Hakan Şükür dür. Son zamanlarda saha içindeki ve dışındaki davranışları,efendiliği,kişiliği ile Alex De Souza yı çok beğeniyorum. Yıllardır birçok yabancı oyuncu geldi. Onun gibisini pek görmedim. Gürültüden patırtıdan uzak,görevini tam anlamıyla yerine getiren,takım içi bütünlüğü sağlayabilen, takımı kenetleyebilen bir oyuncu. Fenerbahçe deki genç oyuncularla özel olarak ilgilendiğini bile biliyorum. Onlara abilik yaptığını, yardımcı olduğunu. Bugüne kadar ismini olumsuz olaylarda da pek duymadım.
Yukarıda birisi başka takımları örnek gösterip şu şu takımlarda Hakan Şükür mü var? Lider oyuncu mu var demiş. Barcelona,Manchester,Milan.... Bunlar bambaşka takımlar. Düzen,sistem gibi çoğu şey farklı.
Ayrıca o takımlarda da lider oyuncular vardır. En başarılı olan takımlara bakın. Mesela Manchester United takımında Ryan Giggs. Kaç yıl Manchester da oynadı? Şuan 37-38 yaşında. Futbol hayatı boyunca Manchester da oynadı. Şuan hala oynuyor. Ryan Gigs Manchester takımının lider oyuncusudur. Ronaldo lar geldi, Nani ler geldi.. Zamanı geldi çoğu takımdan ayrıldı. Ama Giggs hala takımda.
Bunun farklı sebepleri de var. O sadece mükemmel bir oyuncu değil. Aynı zamanda bir lider. Takım için dengelerin ayakta durmasında katkısı olan bir isim.
Barcelona da Puyol var. Oda takımının lider oyuncusudur. Sadece mükemmel bir defans oyuncusu yada kaptan değil. Aynı zamanda iyi bir liderdir.
İnter takımında Javier Zanetti. Oda iyi bir liderdir. 1995 senesinden beri İnter de oynamaktadır. 1995 den bu yana kimler geldi geçti. Geçen yıllarda İnter büyük başarılarda yakaladı. Bu başarılarda Zanetti nin payı yüksek. Sadece saha içinde değil. Hem saha içi hem saha dışında...
Milan da Maldini vardı.
En başarılı olan takımlara baktığımızda mutlaka takım lideri bulunmakta.
Dün mesela Alex aldı kaleye vurdu top dışarı çıktı tüm yedek kulübesi Alex'si alkışladı.Bizde gol atınca bile böyle birşey olmuyor ne yazıkki artık.
Lider oyuncu demek; diğer futbolcular üzerinde saygınlığı olan, onlara sözünü dinletebilen, saha içinde takımını galibiyet için hırslandırabilen kişidir. Yıllarca lider oyuncu= yaratıcı oyuncu kalıbı yaratılmaya çalışıldı. oysa defans oyuncusuda lider olabilir, forvet oyuncusuda olabilir. Şu anda bizim takımda öyle bir isim yok. Sabri kaptan ama böyle bir vasfı ve ya karakteri yok. Servet kendine oynayan bir futbolcu. Ayhan'da böyle bir özellikle hiç olmadı. Yabancılarda da şu anda öyle bir isim gözükmüyor. Kısacası bizde lider futbolcu yok. Futbolcularımızın çoğunluğunda kulübe karşı aidiyet duygusu olduğuna bile inanmıyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: delton
Lider oyuncu demek; diğer futbolcular üzerinde saygınlığı olan, onlara sözünü dinletebilen, saha içinde takımını galibiyet için hırslandırabilen kişidir. Yıllarca lider oyuncu= yaratıcı oyuncu kalıbı yaratılmaya çalışıldı. oysa defans oyuncusuda lider olabilir, forvet oyuncusuda olabilir. Şu anda bizim takımda öyle bir isim yok. Sabri kaptan ama böyle bir vasfı ve ya karakteri yok. Servet kendine oynayan bir futbolcu. Ayhan'da böyle bir özellikle hiç olmadı. Yabancılarda da şu anda öyle bir isim gözükmüyor. Kısacası bizde lider futbolcu yok. Futbolcularımızın çoğunluğunda kulübe karşı aidiyet duygusu olduğuna bile inanmıyorum.
Selçuk yada eboue(alıştığında) olabilir. ama katılıyorum Kaptana Rakip oyuncununda bir saygısı olurdu eskden. şimdi sabriyle dalga geçenler aynı forma altında. böyle kaptanlıkmı olur
Bi Hakan Şükür olsa çok şey farklı olurdu.. Dediğiniz gibi malesef bir lider oyuncumuz yok..
O sıralar Gs da lider oyuncu çok fazlaydı. Evet Hakan mükemmel bir liderdi ama saha dışında saha içinde Bülent, Hagi çok daha ilerdeydiler. Bir de gerçekten o sıra Uefa' yı almış futbolculara baktığımızda hep diğerlerine nazaran okumuş, daha yüksek okullardan mezun futbolcular vardı.
Hagı yı unutuyorsunuz tam anlamıyla Lıder bır oyuncuydu.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme