|
Öncelikle derdini seveyim diye düşünenlere katılıyorum ama bu konuyu açma gereği duydum. Burası hepimizin düşüncelerini dile getirdiği bir yer bu yüzden kimseye konu açmayın diye ahkam kesecek halim yok. Ancak bu uzun yol konuları hiçbir gerçeği yansıtmamaktadır, evet iyi kötü bir fikir sahibi olabilirsiniz ama 8 saatlik yolcuğun 8 saatini kamerayla izlemedikten sonra hiçbir veri elde edemezsiniz. BSFC grafiğine göre her aracın en verimli olduğu bir hız var. Benim aracımda mesela 86 km/saat ile en az tüketimi yakalamak mümkün. Bazılarında 82 veya 90 şanzıman oranına göre değişir. Örnek Araba: Range Rover 2.7 Sport. Bu araç 4 kişi + bagaj ile 2.8 tona ağırlığa sahip. Ben bu araç ile kasarak 400-500 km'de 7.5 litre ortalama tüketim elde ettim uzun yolda. Zaman zaman bastığım da oldu ama genelde sakin kullandım. Ancak şehir içi tek başıma en sakin sürüşle bile 12 litre altına düşemedim. Şimdi benim uzun yol konuma güvenerek biri bu aracı alsa şehir içi 14-15 litreleri düşmediğini gördüğünde ne yapacak? Örnek Araba: Ibiza Cupra 1.4 180 Beygir. Tek kişi ile beraber ağırlığı 1.25 ton civarı ağırlığa sahip oluyor. Şehir dışı yine 400-500 km'de 4.5-5 litre ortalama tüketim elde ettim. Yine ara sıra sollama amaçlı 140-150 çıktığım oldu sonra ayağımı çektim salına salına gittim. Bu araç da şehir içi en sakin sürüşle 8.5 altına düşemiyor. Konuyu uzatmamak adına sadece 2 araç ile örnekleme yaptım. Herkes kendi arabasının uzun yolda ne yaktığını ve şehir içinde ne yaktığını bilir. Siz de bu şekilde karşılaştırma yapabilirsiniz. Şehir içinden kastım İstanbul trafiği yani ortalama hız 25 ve aşağısı bunu hesaba katalım. Bugün açılan uzun yol konularında B sınıfı C sınıfı araçların 4-5 litre civarında olduğunu görüyoruz. Ancak uzun yolda araç ağırlığının, sabit ivmede bir etkisi yok. Her şeyi ideal kabul ettiğimizde otomobilin yakıtına etki eden 4 kuvvet var. Bunlar arasında yakıtı en çok etkileyenler Eğim ve İvmelenme kuvvetleri. Şimdi uzun yolda sabit ivme kabul ettiğimizde yine ideal şartları düşünürsek şanzıman, aktarma organları kayıpları vs bunları katmıyorum sabit ivmede ağırlığın bir etkisi yok. Bu yüzden Range Rover ile sakin sürüşte 7-8 litrede dolaşmak mümkün. Peki şehir içinde ivme sabit gidebiliyor muyuz? Sürekli dur kalk yapıyoruz ağırlık burada çok önemli hale geliyor. Bu yüzden araçlar arasındaki teknoloji farkı ortaya çıkıyor, ağır araçların veya bsfc grafiğinin etkisini görüyoruz. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt