arkadaşlar, bir server için muhakkak hazır Dell sunucular gibi sunuculara kafadan bayılmakmı gerekir? yoksa, oem piyasadan asus p4c800, p4 3.0, 2 gb ram gibi parçalar da kullanılarak güzel bir server oluşturulabilirmi?
bahsettiğim server 365/7/24 çalışacak ve yaklaşık 200-300 arası siteye hizmet vermesi planlanmaktadır.
bu konuda bilgisi olan arkadaşların önerilerini de bekliyorum.
teşekkürler.
Intel'in kendi server boardları ve kasaları mevcut. Bunlar genelde rackmount oluyor. Biz şu anda 3 tane bu tarz server kullanıyoruz. Ama illaki ucuza gelecekse snc marka tavsiye ederim. penta kendisi yapıp satıyor bunları. En alt modeli ise 800-900 usd ama senin işini gormesi icin dual cpu sart bide ram olayını 2gb civarı tutman lazım.
en ucuzu 800-900$ ise direkt Dell sistem almak daha işime gelir valla :) benim asıl öğrenmek istediğim şey, asus p4c800, p4 3.0, 2 gb ddr400, 120*2 sata disk gibi bir sistemin performansı nasıl olur? eğerki çok kasmayacaksa böyle bir sistem daha çok işime gelir haliyle...
Dostum,
7/24 ve 365 gün çalıştırmayı düsünüyorsan ki düşünüyorsun. İyi bir kasada al diyorum. 145 dolara aopen server kasaları mevcut. 6 fan ve 400watt psu ile beraber satılıyor. Tavsiye ederim
Normal PC için bence herzaman toplama, ama gerçekten performanslı çalışacak bir server için kesinlikle marka.5 yıl sonra da güvenebilmelisin.
arkadaşım ne server'ı kuracaksın?
aslında halihazırda bir server var ama p3 1400 ve 1024 ecc sdram olmasına rağmen kasmaya başladı yavaştan. şimdi p4'e geçme durumu var. markamı yapalım oemmi toplayalım karar veremedik.
server tamamen webserver olacak. mailserver falan olmayacak. aslında bana da marka olması daha mantıklı geliyo ama? oem olsa çok da güzel olur be :p
web server ise toplama bilgisayarı tavsiye etmem.yani asus p4c800, p4 3.0, 2 gb ddr400, 120*2 sata disk gibi bi sistem bile yetersiz olabilir.
iyi bir web server kuracaksanız dual xenon işlemcili bir sistem olmasını tavsiye ederim. Onboard gigabit ethernet, 1024 mb ecc ram, 0+1 raid bağlı SCSI 10000 rpm harddisk, ferah ve psu'su güçlü kaliteli bir server case. Bu saydıklarım 4000$'a yakın bir maliyete toplanabilir. Server boardlar için boğaziçi bilgisayar'a danışın. Akabinde ve detayında ellerinde dual işlemcili asus server boardlar var :-)
pcden sunucu yapacaksan baska bi pc ile cluster yapman veya en azından datalar için mirror yapman halinde çalışacagını düşünüyorum
serverde scsi disk kullanman gerekir.cunku aynı anda onlarca bilgisayardan istek gelecek ve bunu ancak scsi hd kaldırabiir.scsi ile ide arasındaki fark bu zaten
Kesinlikle Server olacak makine Server olmak için tasarlanmış olmalıdır. Dikkat edersen Asusu ta bu konuda server anakartlarını ayırmıştır. Ama serverde kullanılan tüm parçalar 7/24 çalışmak için uzunca bir mühendislik çalışmasıyla oluşturuluyor. Buda demek oluyorki Toplama server olmaz. Tecrübelerimizle sabittir ki İntelin Server komponentleri kullanılarak hazırlanan toplama sistemler bile 7/24 çalışmayı anca 1 hafta becebilliyor, ama sonuçta sistem onarılamayacak şekilde çöküyor. Bu konuda kesinlikle ve kesinlikle SERVER olmak için üretilmiş, Güvenilir bir marka seçmek gerekiyor. Belki biraz uzatacağım ama size iki anımı anlatmak istiyorum. Antalya da görev yaptığım bir firmaya sene 1996 da IBM in zamanın en büyük çözüm ortaklarından pazarlama müdürü gelmişti. Bize server satışlarımızın nasıl gittiğini sordu. O zamanlarda biz OEM standart makineleri server olarak kullanıyorduk. Böyle anlatınca Adamcağız şaşkınlıktan küçük dilini yutacaktı. Normal makineden hele oem makineden server olurmu? diyebildi sadece... ve bir örnekle geçenlerde yaklaşık 4 senedir hiç kapatılmamış bir serveri bakım için kapattıklarını anlattı. Bu seferde biz şaşakaldık. Diğer bir olayda şuan çalışığım firmadaki IBM server bir ram problemi çıkardı. Çözüm bulmamayınca IBM Türk ü aradım. Serverimizin 3 yıllık yerinde bakım garantisinin dolmasına 1 aydan az bir süre kaldığını garantinin geçerli olduğunu söyleyip. Denemek için Ram gönderdiler. Sorun çözümlenmeyince Serverin anakartını komple değiştirdiler. Sorun çözüldü. Hemde hiçbir ücret almadan hemde serveri büromuzdan çıkarmadan. Nekadar güzel değilmi.... :D
teşekkürler arkadaşlar bilgiler için. bizde markalı server kullanma taraftarıyız ancak yüksek maliyetler nedeniyle oem parçaların en iyilerini kullanarak ve maliyeti düşürerek bişiler yapabilirmiyiz diye bir an geçti aklımızdan :) sonuç olarak markalı server alacağız.
bu arada ek bir not: bazı firmalar toplama server yapıp satıyolar hala ve intel i865 chipset anakart ve 80gb ide disk ile satıyolar haberiniz olsun :)
toplama server olur tabiki. ama server anakartı,scsi disk,server kasası,xeon veya opteron islemci falan kullanmak gerekir toplarken.bu parcaların fiyatlarıda bayagı yuksek oldugundan markalı server almak daha mantıklı(bakım,teknik servis,teknik yardım vs..)
ben ebaydan bir server topladım 2 adet p4 2.4 xeon (533mhz HT), intel server board, 4gb ddr ecc(3.75gb ye düşürüyor) 3 adet gigabit fiber eternet 2 adet scsi 320 hd(1 tanesi 36 bir tanesi 18 gb). dijitalcenterdan kasa ve psu(520 watt) takribi 3500$ a maloldu sadece ramlar 1000$ civarı.Burdan almaya kalksan 9000$u bulur bence. donanımdan anlıyorsan ebay.com'dan toplamanı tavsiye ederim
abicim bugüne kadar yaklaşık 6 tane oem intel server topladım. 1U, 2U, tower hepsini kullandım. performansı sakın o şekilde değelendirme. problem cıkardımı yandın. ama 2 tane ibm aldık allaha 1000 şükür. raid5i'li falan canavar aha daha hiç kapatmadım 4-5 ay oluyor monte edeli sadece critical updateler için mecburi restrat ettik. armadadan oem serverlar için hala parca bekliyorum ama getireceklerde kuracam. bence marka al zaten o parasını cıkaracaktır göreceksin... o veya bunu al demiyorum marka al diyorum sadece...
+1 benden de... markadan şaşma derim. tecrübeyle sabittir... ilk alışta biraz pahalı geliyor ama sonradan aynı noktaya ulaşıyor..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme