Şimdi Ara

Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17.646
Cevap
368
Favori
1.941.354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İçindekiler
    BÖLÜM : 1
    ŞARJLI PİLLERİN ESKİ YADA YENİ VEYA TAZE - BAYAT OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ ?
    BÖLÜM : 2
    Şarjlı pil yada şarj cihazlarında hangi marka ve modeli iyi? Alırken neye dikkat edilmeli. mAh ne demek?
    BÖLÜM : 3
    Elektrikli ve Elektronik cihazların etiketlerinde bulunan UYARI ve SEMBOLLER

    BÖLÜM : 1

    ŞARJLI PİLLERİN ESKİ YADA YENİ VEYA TAZE - BAYAT OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ ?

    1. Varta ŞARJLI PİLLER :

    2007-2010 ARASI İMAL EDİLENLER 1. fotografta, 2. fotografta olanlar ise 2011 dahil sonrası imal edilenlerdir.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    VARTA Professional 2700 mA

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    VARTA POWER 2500 mA

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Diğer piller ile ilgili fotografları temin ettikçe ilave edeceğim.

    BÖLÜM : 2

    Şarjlı pil yada şarj cihazlarında hangi marka ve modeli iyi? Alırken neye dikkat edilmeli. mAh ne demek?

    Arkadaşlar,

    2007' den itibaren yaptığım işin gereği çok miktarda şarjlı pil kullanmak mecburiyetim ve bu sırada karşılaştığım sorunları yazmakla başlayan bu araştırma, 2012 yılı Mart ayı sonuna kadar gelişe gelişe bu noktaya kadar geldi. Açıkçası bu araştırma, bu topiğin 149 sayfasından oluşan bilgilerin kısa bir özetidir. Ancak son 149. sayfada bile sorulan soruların en az %90' nın cevabı sayfa üstlerinde varken, bir göz atılmadan tekrar tekrar sorulması sonucu oluştuğu da bir gerçek. Bu gereksiz tekrarlar çıkartılsa ki bu arada denedim, 149 sayfa bir anda 46 sayfaya düşüyor.

    Güncellemeler forumda kaldığım sürece devam edecek ama bu daha ne kadar devam eder bende açıkçası bilmiyorum. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana. Herkese iyi günler diliyorum.

    ÖNEMLİ UYARI !

    [DEĞİŞEN ŞARTLAR VE YAŞANAN SORUNLAR NEDENİYLE ATABA AT-998 MODELİ ŞARJ CİHAZINI TAVSİYE ETMİYORUM.

    LA CROSSE BC700 - BC900 - BC9009 VE BC 1000 PİL ŞARJ VE TEST CİHAZI

    @fangoso' Nick' li arkadaşımızın mesajından birebir alıntıdır.

    La Crosse BC-700 ile ilgili izlenim ve incelemelerimi almayı düşünen yada alıp tam olarak kullanımı çözemeyen arkadaşlar ile paylaşıyorum...

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Fotoğrafta şarj aletinin ön ve arka kısmı ile aletin adaptörü ve satıcının ücretsiz olarak gönderdiği piriz çevirici mevcut. Sayısal değerleri daha iyi görebilmek için fotoğrafa tıklayıp büyük boyutta bakabilirsiniz...

    Teknik özelliklerine fazla girmiyorum 200-500-700 mAh şarj seçenekleri, 4 ayrı kanal, dolum sonrası trickle şarj, ısı koruma sistemi aletin teknik özellikleri.

    Her kanalın altında o kanalın numarası ve tuşu bulunuyor. Bu tuşlar işlem yapacağımız pili seçmemizi sağlıyor.

    En altta ise Current-Display-Mode turşları var bunların işlevlerini de tek tek anlatacağım.

    Şarj aletinin 4 farklı işlemi var bunlar Şarj-Deşarj-Refresh-Test

    Şarj
    İlk olarak şarj işlemini anlatayım. Pili kanallardan herhangi birine taktığınızda 8 saniye içinde 200 mAh ile şarj işlemi başlayacaktır. Bu şarj aletinin varsayılan ayarı. Eğer daha hızlı şarj etmek istiyorsanız bu 8 saniye içinde Current tuşuna basarak 500 yada 700 mAh seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Tabi bu işlemi yapmadan önce pili taktığımız kanalın numarasına basıcaz. Ekran gidip gelirken istediğimiz akım şiddetini seçicez ve beklicez. Bir kaç saniye içinde ekran sabit kalıcak ve seçtiğimiz akım şiddetinde şarj işlemi başlayacak. Şarj işlemi bittiğinde pili taktığımız kanalın ekranında full ibaresi belirecek. Bu andan itibaren trickle şarj başlayacak ve pile 15-20 mAh akım verilecek.

    Deşarj
    Şarj işleminden farklı bir işlem yapmak istiyor isek yine pilimizi taktıktan sonra kanal numarasına basıcaz ve ekran gidip gelirken Mode tuşuna basarak "Discharge-Discharge Refresh-Charge-Charge Test" seçeneklerinden birini seçicez. Deşarj işlemi için Discharge seçeneğini seçiyoruz. Deşarj işlemi 100 mAh ile başlıyor. Dolu piller için bu biraz can sıkıcı olabilir. Örneğin 2000 mAh dolu olan bir pilin boşalması bu şekilde 20 saat sürecektir. Pilimiz tamamen boşaldığında cihaz otomatikman şarj işlemine geçiyor bunu yine 200 mAh ile yapıyor. Deşarj işleminin daha hızlı olmasını istiyorsak deşarj işlemine başlarken deşarj akımını kendimiz seçeceğiz. Bunun için Discharge modunu seçtikten sonra current tuşuna basarak 100-250-350 seçeneklerinden birini seçeceğiz. Fark ettiyseniz değerler şarj akımlarının yarısı. Yani 250 seçmiş isek deşarj işlemi bittiğinde otomatik başlayacak şarj işlemi 500 mAh ile yapılacaktır. Bu nedenle deşarj akımını seçerken dikkat edelim, özellikle yeni nesil piller için 350 mAh deşarj akımı kullanmayalım. Boşaltma işleminin nasıl sonlanacağını ise Voltaj ile belirlemişler. Voltaj 0.90 değerine indiği anda deşarj işlemi bitip şarj işlemine geçiyor. Bundan sonrasında şarj konusunda anlattıklarım geçerli.

    Test
    Test işlemi için pili taktığımızda Mode tuşu ile "Charge Test" seçeneğini seçiyoruz. Bu seçenek seçildiğinde uzun bir süreç bekliyor bizi. Öncelikle pilimiz tamamen dolduruluyor ve ardından deşarj işlemi başlıyor. Pil tamamen boşaldığında pilin kapasitesi belirlenmiş oluyor ve tekrar şarj işlemi başlıyor ve pilimiz tekrar doluyor. Oldukça uzun zaman gerektiren bir süreç. Süreci kısaltmak için şarj akım şiddetini arttırmamız gerekiyor. Bunun için test işlemine başladığımız anda "current" tuşu ile dolum akım şiddetini seçeceğiz. 200-500-700 seçeneklerinden birini seçerek test işlemine başladığımızda deşarj işleminde seçtiğimiz dolum akım şiddetinin yarısı kadar bir akım şiddeti otomatik olarak kullanılacaktır.

    Refresh
    Eski pillerimizi yada uzun süredir kullanmadığımız pilleri kazanma yolunda kullanacağımız seçenek Refresh olacak. Bunun için pilimizi taktığımızda yine hemen kanal numarasına basacağız ve kanal ekranı gidip gelirken mode tuşuna basarak "Discharge Refresh" seçeneğini seçeceğiz. Refresh modu en az Test modu kadar uzun bir süreç bu yüzden bu işleme başlamadan önce sabrımızı şarj ediyoruz tam dolum olduktan sonra işleme başlıyoruz.
    Refresh modu pilleri deşarj ederek başlayacak ve sonra tam şarj edecek. Boşalt-doldur şeklinde bir döngüye girecek ve kapasite artmayana kadar bunu sürekli yapacak. Tahmin edersiniz ki bu işlem günler sürecek. Yine de ölmüş pillerinizi yeniden kazanmanın verdiği dayanılmaz hafiflik pahabiçilemez

    Son olarak Display tuşundan bahsedeceğim. Display tuşu en çok hoşunuza gidecek ve ilk zamanlar parmağınızı üzerinden ayıramayacağınız bir tuş. Pilleri takıp şarj işlemini başlattıktan sonra kanal ekranlarında şarj akımları belirir. Display tuşuna basarak ekranlardaki bilgileri değiştirebilir farklı konularda bilgi edinebiliriz. Bunlar: Şarj akım değeri, Şarj süresi, Voltaj, Yapılan Dolum Miktarı

    Şarj akım değerini zaten biliyoruz 200-500-700 seçeneklerinden birisi.
    Şarj süresi şarj işlemi başladığından beri geçen süreyi gösterir. Deşarj yaparak başlamışsak işe deşarj işlemi bittiğinde saat kendini 0'layacaktır
    Voltaj değeri 1.30-1.45 civarında gezindiğini göreceğiz deşarj işlemi sırasında bu değer 0.90'a kadar inecek.
    Yapılan dolum miktarı şarj işlemi sırasında yapılan dolumu gösteriyor. Geçen süre ile şarj akım şiddetini çarparak da aynı değerleri hesaplayabiliriz.

    En çok dikkat etmeniz gereken nokta işlem yapmadan önce pilin kanal numarasına basmak olacak çünlü eğer kanal seçmez iseniz mode tuşuna bastığınızda tüm kanallara aynı işlemi uyguluyor ve canınızı sıkıyor. Display tuşu da yine aynı anda tüm kanallara etki ediyor ancak bunun bir zararı yok :)

    Umarım açıklayıcı olmuştur. Sorusu olan arkadaşlar özel mesaj yerine buradan sorarlarsa daha iyi olur aynı soruyu sormak isteyenler hazıra konarlar

    VARTA POWER STATION

    İşlerimi bitirip faaliyetime son verdiğim 2010 Nisan ayından bu yana Konya sokak ve civarına hiç uğramamıştım. Dün hava da sıkıcıydı, iş-güçte yok, bir 3 saat kadar dolaştım Konya Sokakta.
    Piyasa bol bol GP' lerle dolmuş. Bilinen bazı markalar adeta çekilmiş ya da çok az ama sizlere en son konu ettiğim Varta Power Station 4-5 mağazada satılıyordu. Fiyatlar çok farklı, neredeyse 75 TL' ye kadar çıkıyor.
    Yine aynı mağazadan bahsedeceğim. Ortağı filan değilim, aklınıza bir şey gelmesin. Tunelsan....
    Konya Sk' ğı kesen sk. taki dükkanlarına girdim. Fiyat sordum. 55 TL dediler ve indirim yapmadılar. Konya Sk. üstündeki Esnaf Sarayı girişi tarafındaki yine Tunelsan' ın küçük dükkanına girdim. Fiyat sordum. 50 TL dedi. Şeytan dürttü !, "45 TL' ye verirsen alayım" dedim, Hayret ! "olur Abi" dedi ve elim mahkum aldım. Evdekini, taşınacağız diye kutulara koyup bağladığım için sizler için inceleyememiştim. 45 TL fiyatı ile burası Ulus' ta en ucuz yer, içinden çıkan pillerin fiyatlarını düşerseniz şarj cihazı 20-25 TL arası bir fiyata geliyor ki, kanımca GÜZEL ve ALINABİLİR bir fiyat....

    (15.Nisan.2012 iyibariyle 80 TL' nin altına inmiyorlar artık ve zaten piyasada da pek bulunmuyor.)

    VARTA ŞARJLI PİL ŞARJ CİHAZLARI İÇİN TR İTHALATÇISI:

    VARTA Pilleri Ticaret Limited Şirketi

    İSTOÇ, 25.Ada Sonu Kuzey Plaza Kat 1 No:4
    34217 Mahmutbey İstanbul/Türkiye

    Tel: +90 (0) 212-659 50 60
    Fax:+90 (0) 212-659 48 40


    Web Sitesi:

    http://www.tr.varta-consumer.com/content.php?path=/&domain=www.tr.varta-consumer.com

    Dünden beri aletin canını çıkarttım. İşte Fotograflı sonuçlar:
    1. Cihaz iki parça. Biri 4xAA+4xAAA toplam 8 gözlü şarj cihazı ve 2 ayrı cins pili aynı anda şarj edebiliyorsunuz. Diğeri ise 6 VA (Watt) gücünde 12 Volt DC verebilen bir doğrultucu veya adaptör. Ve içindeki transformatör tüm piller takılıyken yani şarjdayken bile ılınmanın dışında risk taşıyacak kadar kesinlikle ısınmıyor.
    2. Pillerdeki max. ısınma, ısıyı elinizde ancak hissedebileceğiniz kadar. Bu ısınma her 2 tip pilde de aynı miktarda. Derece olarak taze pişmiş (!) pilde tam 35oC buldum ki mükemmel bir değer.
    3. Pilleri yerleştirirken cihazın pil yatak başlarına yazılmış (+) ve (-) kutup işaretlerine dikkat edin. Piller 2 şerli ve önden arkaya doğru gruplandırılacak şekilde şarj oluyor. Yani AT-908 gibi, 2 adet pil seri bağlı olarak. Karışık takarsanız, kapağı kapattığınızda o gruba ait kırmızı LED yanmıyor. Cihazın üzerinde 4 adet LED var. Her biri, bir grubun şarj durumunu belirliyor.
    4. Bu LED' lerin Anlamları:
    A- Cihaza pilleri yerleştirip arkada bulunan adaptör soketini taktığınızda, ilk önce tüm LED' ler KIRMIZI yanıyor 1-2 Saniye kadar, sonra tüm LED' ler YEŞİL yanıyor 3 sn. kadar ve sonra tekrar KIRMIZI' ya dönerek şarja başlıyor. Bu durum, cihazın kendi kendine TEST durumudur.
    B- Test sonrası grup LED' ler biri yanmaz ise o gruba ait pillerde bir ters bağlantı durumu olabilir. Veya ya kapaktaki kısa devre barının ya da alttaki yaylarda temassızlık ya da bu noktalarda kötü temas olabilir. Pilleri yer değiştirerek ve doğru yönde bağlarak tekrar deneyin. Düzelmez ise Pilin biri tümüyle bozuk olabilir.
    C- Test sonrası ve özellikle şarj sırasında, gruplardan birine ait KIRMIZI LED FLAŞ yapmaya başlarsa, o grup pillerden biri veya her ikiside PROBLEMLİ DEMEKTİR..... Pillerin yerini, arkadaki soketi çıkarmadan ( Bu önemli ! ) kapağı açarak yer değiştirirseniz, ki ben denedim, bazen durum düzelebiliyor. Ancak bilin ki, bu grup pillerden biri ya da her ikiside ABBAS YOLCU. Bendeki verimi düşmüş ve KEMİKSİZ İNTİHAR etmiş pillerle belki 7-8 defa denedim aynı sonucu verdi....
    D- Şarjı BAŞARI ile biten pillerin GRUP LED' i YEŞİL yanıyor, yani O grup TRIGLE ŞARJ' a geçiyor.
    E- Tümüyle BOŞ pillerin (0.7 Volt) şarjı 2500 mA için yaklaşık 8 saat, Fotograf makinesinin BİTTİ uyarısı verip kapattığı piller için ise (1.12 Volt) şarj süresi ortalama 6-6.5 saat arası sürüyor.
    Gelelim Cihazın Eksikliklerine ve beğenmediğim noktalara:
    1. Cihazın bir DEŞARJ işlevinin olmamasını açıkçası, YADIRGADIM.
    2. Pil grubundaki Ters Bağlantı - Bozuk ve Yetersiz uyarı ışıkları aynı biçimde flaş yapıyor nedeni size tam anlamıyla anlatamıyor, tereddütte kalabilirsiniz. Örneğin AT-998 ve Konnoc A099 size daha detaylı bir anlatımı var. Hatta, benzer işlevlere sahip AT-908, bu konuda daha hızlı ve başarılı....
    Gelelim Chazın OLUMLU taraflarına:
    1. Bu cihazı AT-908' in çalışma biçimine yakın bulduğum için beğendim diyebilirim. Beğenmenin ötesinde, bu cihazın iç yapısında anormal, sıra dışı bir arıza olmadığı sürece pillere bir zarar vermesi kesinlikle mümkün değil. Bence Delta V işlevi Mükemmel çalışıyor.
    2. Benim NAZENDE (!) GP' leri bile AŞIRI ISINDIRMADAN şarj edebilmesi, bunun bir kanıtı....
    3. 8 adet pili aynı anda şarj edebilmesi çok iyi....
    4. Dış görünüş olarakta sevimli, derli toplu, alışılmışın dışında bir görünümü var.

    Gelelim Fotograflara:

    Üstten görünüş....(Pil yerleşim kutup işaretlerine... DİKKAT... !)

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Cihazın altındaki ve Adaptör etiketlerine bir bakış....

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Pillerin yerleştiriliş biçimine DİKKAT....!

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    TEST sonrası, Piller ŞARJ' da........

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Pillerden sağdaki 2 GRUP AAA pillerin şarjı bitmiş, TRIGLE ŞARJ' a geçilmiş....

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    PİLLERİN TAMAMININ ŞARJI BİTMİŞ VE HEPSİ TRIGLE ŞARJDA.....

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Şarj cihazının Kullanım Klavuzu, Çeşitli Kapasitelerdeki Pillerin yaklaşık ŞARJ SÜRELERİ

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    VARTA LCD PLUG CHARGER PİL ŞARJ CİHAZI + 4x2100 mA VARTA Ready2Use Şarjlı Pil (Type: 57670)

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Sonuç :
    Verebildiği max. şarj akımları ve şarj süresi son derece makul. Ancak şarj sonunda Trickle Şarj' a devam etmemesi bence önemli bir eksiklik. Diğer taraftan Ni-Cd pilleriin şarj edilememeside bana pek mantıklı gelmedi. Bu özellkllere göre Fiyat/ Performansı oldukça kötü. Eğer alacaklar için şarj durumunu gösteren görsel LCD gösterge çok önemli ise neredeyse aynı fiyata tüm pil çeşitlerini şarj edebilen ve her türlü özelliği barındıran Konnoc UNIVERSAL KRC 0628 almak daha mantıklı olacaktır.


    VARTA EASY ENERGY PLUG CHARGER ŞARJ CİHAZI (Type: 57063)

    Ortalama AA pilleri 275-300 mA ile pil marka - modeline ve kapasitesine göre 9-12 saat arasında şarj edilebilen ve doğrudan prize takılabilen bir şarj cihazı. İçini özellikle fotografta gösterdim, incelediğim en özenli yapıya sahip bir cihaz. Tavsiye ederim. Ancak Varta şarj cihazlarının Türkiyede bulunalarda olduğu gibi decharge özelliği malesef yine YOK...

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    VARTA EASY ENERGY MULTI CHARGER ŞARJ CİHAZI (Type: 57061 - 57161)

    AA - AAA - C - D ve 9 Volt pilleri rahatlıkla şarj edebileceğiniz bir şarj cihazı. Pilleri 2 veya 4 adet olarak şarj edebiliyorsunuz. Ni-Cd ve Ni-Mhd piller için uygun.
    1. AA - C ve D tipi piller için şarj akımı 2x375 mA ile sınırlandırılmış...
    2. AAA piller için 145 mA
    3. 9 Volt piller için ise 25 mA.
    Şarj sürelerini AA - AAA - ve 9 volt piller için test edildi, aşağıda verilen tabloda yazılı sürelere yakın değerler elde ettim. Elbette şarj süresi pilin o andaki doluluğuna, kalitesine ve eski yada yeniliğine göre değişir. Şarj biçimi kademeli voltaj artışına göre düzenlenmiş. Şarj sonuna doğru şarj voltajı 1.40 - 1.43 - 1.46 V. değerlerinde 2 sn süre içinde darbeli olarak artıp, dönüşümlü tekrarlanıyor. Pil - Cihaz ve transformatör ısınması 30-34 oC aralığında ve kesinlikle sorunsuz.
    Cihazda ayrıca pil çeşidine göre bir zaman sayacının varlığı konu edilmekte ve pilleri en fazla 8 saat içinde şarjının biteceği ifade edilsede. ben bu sayacın varlığını gösterek bir işleme rastlamadım. 2700 mA pillerimi 12 saatte şarj yaptı......
    Bu şarj cihazı özellikle, farklı ölçülerde pil kullananlar için tavsiye edilir.
    Ambalajın içinden 2 Ad. Varta Energy Accu serisinden 1900 mA şarjlı pil çıkmaktadır. Piller biraz eski model olmasına rağmen yaklaşık 8 saate şarj oldu. Şimdilik bir sorun görülmedi.....

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Bu modelin daha yeni modeli VARTA EASY ENERGY UNİVERSAL CHARGER ( 57068 ) dir.
    Aralarında ki en büyük fark, sadece Ni-MHd pilleri şarj edebilmesi ile, pilleri bir evvelki modele göre 100 ma daha fazla şarj edebilmesidir.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    VARTA UNİVERSAL KOD NO: 57668

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    ÖNEMLİ NOT : HER ÜÇ VARTA UNİVERSAL ŞARJ CİHAZINDA TRICLE ŞARJ ÖZELLİĞİ YOKTUR. SADECE Ni-Mhd PİLLERİ ŞARJ EDER. ZAMANA KARŞI ŞARJ YAPARLAR. BU NEDENLE ORTALAMA 3200-3500 mA PİLLERDEN DAHA YÜKSEK KAPASİTELİ PİLLERDE (C ve D tipi piller için) 8 SAAT SONUNDA ŞARJ DURDURULDUĞU İÇİN CİHAZIN FİŞİNİ ÇEKİP TAKARAK SAATİN YENİDEN İŞLETİLMESİ GEREKİR. (Reset atma işlemi)

    KONNOC Universal ŞARJ CİHAZI KCR-0628

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    TEKNİK ÖZELLİKLERİ

    Adaptör:

    Giriş: 100V-240V AC , 50/60 Hz 15W (Switch Power 12V-1A)
    Çıkış: 12-14V 1250 mA (Max)

    ŞARJ CİHAZI:

    Giriş: 12-14V 1250mA
    Şarj çıkış akımı:
    C/D tip piller için:1.2V ═ ~ 1000 mA (Max)
    AA/AAA tip piller için: 1.2V ═ ~ 500 mA (Max)
    9V 1.2V pil için ═ ~15-20 mA (Max)
    USB 2.0' den beslemede: |~1000 mA
    Deşarj Akım: ~ 150-300 mA (Pil Tipine göre değişir)
    Trickle (İdame) ŞARJ AKIMI = ~ 50 mA

    ÖZELLİKLER:

    * Bağımsız şarj yuvası sayesinde , bu şarj cihazı birbirinden ayrı şarj yuvaları 1 ila 4 adet arası C / D / AA / AAA , 2 Adet 9V pili şarj eder.
    * DC girişi 12 V 1.25A adaptör ile şarj cihazının beslenmesi sağlanır.
    * Akıllı IC devresi şarj işlemini kontrol eder ve -∆V li otomatik güç kesintisi aşırı şarja karşı pilleri korur, tam şarj olmasını sağlar.
    * Zaman kontrolü ve otomatik kapanma özelliklidir
    * Arızalı pili veya şarjlı olmayan (Kullan-AT) pilleri algılama özelliği vardır.
    * Kısa devreya karşı ve ters kutup bağlantısına karşı koruma özelliği vardır.
    * Aşırı ısınma koruması: Cihaz yada pillerin şarj sırasında ısısı aşırı yükseldiğinde (~ 45 oC) Cihaz otomatik olarak devre dışı kalarak şarjı keser. Cihazın en ideal çalışma dış ortam sıcaklığı (0oC-40oC) arasındadır. Cihazı kapalı ortamlarda kullanınız. Nemli ve aşırı yüksek ısılı ortamlarda (Güneş altında) kullanmayınız.
    * Geniş LCD ekrandan şarj durumunu görebilirsiniz.
    LCD gösterge sayesinde:
    * Şarj edilirken : Pil göstergesi yukarı doğru ilerleyecektir.
    * Deşarj edilirken : Pil göstergesi aşağı doğru düşecektir.
    * Şarj tamamlandığında veya düşük akımda (Trickle Charge) şarj edilirken (gösterge pillerin tam dolu olduğunu (OK) yanarak gösterir. Piller tam şarj olduktan sonra yaklaşık 20 dk. kadar düşük akımda şarja (Trickle Charge) devam etmeniz önerilir. Bu sayede pillerin sıcaklığının dış ortam sıcaklığına kadar düşmesini sağlarsınız. Bu işlem pillerin ömrünü uzatan bir işlemdir. Pilleri rahatlıkla bu süreden de uzun süre şarj cihazının içinde düşük şarj akımı ile şarjda tutabilirsiniz. Bunun herhangi bir sakıncası yoktur.
    * Deşarjın bitişinden itibaren cihaz otomatik olarak hızlı şarj konumuna geçer. (Deşarj İşlemi ~0.985 V civarında sonlandırılır. Bu değer cihazdan cihaza, pilin markasından markasına göre +/- %10 fark edebilir. Cihaz kesinlikle derin boşaltma işlemi yapmaz. Ni-Md Pillerin bakım işlemi için ideal değerlerdir)
    * Bu şarj cihazı C ve D tipi pilleri (3000-9000 mA) kapasitelerine kadar mükemmel şarj eder.(Denenmiştir)
    * Cihazın tek eksik tarafı Ni-Cd pilleri de şarj edebildiğine göre REFRESH özelliğinin de olması gerekirdi.

    ŞARJ SÜRELERİ (Tarafımdan denenerek bulunan sürelerdir ve markadan markaya +/- %20 fark edebilir.)

    AA Ni-MHd 1000 mA ~ 2.5 Saat
    AA Ni-MHD 2000 mA ~ 5 Saat
    AA Ni-MHd 2700 mA ~ 7 Saat
    AAA Ni-MHd 800 mA ~ 2.5 Saat
    AA Ni-Cd 1000 mA ~ 3 Saat
    AA Ni-Cd 800 mA ~ 2.7 Saat
    D Ni-MHd 4000 mA ~ 5 Saat
    D Ni-MHd 9000 mA ~ 14 Saat
    C Ni-MHd 3500 mA ~ 4.2 Saat
    9 V Ni-MHd 220 mA ~ 14 Saat


    GP PowerBank Universal GPPB19GS-UE1 ŞARJ CİHAZI

    Bu cihaz toplamda 1.100 mA vermekte ve D tipi 9000 mA pilleride ~ 21 saatte şarj edebilmekte. Bundan daha kısa sürede şarj yapabilen şarj cihazları Türkiye' de en azından benim bildiğim kadarıyla yoktur. Fiyatı 2012 itibariyle 35-40 TL civarındadır.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    GP POWERBANK UNİVERSAL (PB19GS) ŞARJ CİHAZI KULLANMA YÖNERGESİ
    TEKNİK ÖZELLİKLER :

     Şarj akımını otomatik olarak tespit etme,
     Aynı anda 2 veya 4 adet Ni-Mh AA/AAA/C/D ile 1 veya 2 adet 9V pili şarj edebilme,
     AA/AAA/C/D tipi piller için birbirinden bağımsız 2 ayrı şarj kanalı ve 9V piller için 1 şarj kanalı vardır,
     3 adet LED ışıklı gösterge (AA/AAA/C/D tip piller viçin 2 adet, 9V piller için 1 adet)
     Güvenilirlik özelliği
    Şarj Etme yöntemi:
    1. Bu cihazda 2 veya 4 adet Ni-Mh AA/AAA/C/D ve/veya 1 – 2 adet 9V pilleri şarj edebilirsiniz.
    2. Üst kapağı açmak için cihazın düğmesine basınız.
    3. Ni-Mh AA/AAA/C/D model pillerden 2 veya 4 adet’ini şarj kanallarına aşağıdaki şekildeki gibi kutup başlarına dikkat ederek ikişer ikişer yerleştiriniz. Benzer şekilde 1 veya 2 adet şarjlı 9V pilinizi aşağıdaki şekildeki gibi pilin kutup başlarına dikkat ederek yerleştiriniz.
    aşağıda resmini verdiğim pil yerleştirme planını dikkate alınız. Değişik kapasite ve değişik boydaki pilleri aynı şarj kanalına yerleştirmeyiniz (Mesela 1600mAh Kalın pil ile 4500mAh kalın pili aynı taraftaki kanallara yerleştirmeyiniz)
    4. Kutu içinde verilen adaptörü şarj cihazınıza taktıktan sonra, Adaptörü elektrik prizine takınız.
    5. Şarj işlemi başladığında LED gösterge(ler) yeşil yanmaya başlayacaktır. Şarj sürelerini gösteren “Charging Time” tablosuna bakarak şarj sürelerini takip ediniz. Buna göre 9000 mAh kalın pil (D tipi) 21 saat boyunca, 2300 mAh kapasitedeki Kalem Pil (AA tipi) 11 saat boyunca şarj edilmesi gerekir.
    6. Bu süreler sonunda adaptörü elektrik prizinden çıkarınız.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Energizer Universal (CHEUF) ŞARJ CİHAZI

    Ortalama 650 mA şarj akımı verebilen ve görsel olarak şarjın bittiğini kontrol edebildiğiniz bir şarj cihazıdır.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    TEKNİK AÇIKLAMALAR :
    Cihaz Rengi: Siyah veya Gümüş
    Şarj Akımı: 2 veya 4 "AA-C-D" piller için max. 650 mA
    2 veya 4 adet "AAA" pil için max. 400 mA
    1 veya 2 "9V" batarya için max. 17 mA
    "AA-C-D" tipi piller için Trickle Şarj akımı max. 50 mA
    "AAA" tipi piller için Trickle Şarj akımı max. 25 mA
    Cihazın şarjı durdurma Mekanizması: Delta V Algılama ve Zaman Kontrollu
    "AA-AAA-C-D" için hücre başına 5 mV
    ŞARJ SÜRELERİ :
    2 veya 4 "AA 2500-2650 mA için tahminen" 4.5 - 5 saat
    2 veya 4 adet "AA 1700-2400 mA için tahminen " 3 - 4.5 saat
    2 veya 4 adet "AAA 850 -1000 mA için tahminen” 2,5 - 3 saat
    9 Volt batarya için tahminen 12.5 saat
    C / D tipi 2500 mA – 3000 mA için tahminen 4.5 - 5 saat
    Şarj Adaptörü özellikleri:
    AC Adaptör Giriş: 100-240V AC 50/60Hz 190 mA
    AC Adaptör Çıkış: DC 12V, 600 mA

    Ağırlık (şarj aleti): 322 gram
    Ölçüler (mm): 65 x 180 x 130 (Y x U x G)
    Güvenlik Özellikleri:
    Delta V Şarj Kesme
    Kısa Devre ve Ters Polarite Koruması
    Aşırı Şarj Önleme ve zamana bağlı şarj kesme güvenliği
    Arızalı pili Algılama
    LCD panelden şarjı btakip edebilme
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    KODAK KILIC 8000 Pil ile ilgili bilgiler

    Ni-Mhd piller ile Li-ION piller arasındaki en önemli fark anma gerilimindedir. Bir ad. li-ON pilin gerilimi 3.6 Volttur. Alkalin piller ise bir adedi 1.5 V, Ni-MHd pilin ise 1.2 Volttur. Bu makinada AA formatında 2 adet Li-ION pili makinaya yerleştirirseniz toplam voltaj 7.2 Volt, 2 Ad. AA Alkalin pil 3V, 2 Ad. Ni-MHd pil ise 2.4 Volt yapar. Kimse buna dikkat etmiyor ve Bu makinayı PİL canavarı olarak kabul ediyor ki HİÇ ALAKASI YOKTUR. İşte size Org. Kullanma kılavuzundan aldığım fotograf.......

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Kodak Compact makina modellerinde li-ION pil kullanılıyorsa Kodak KILIC-8000 Li-Ion şarjlı pil ile bu pil için üretilmiş şarj cihazı aşağıdaki fotografta olduğu gibidir.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    BİZZAT KULLANIP TEST EDİP KULLANIMI OLUMLU BULDUĞUM DİĞER ŞARJ CİHAZLARI

    ATABA MARKALI ŞARJ CİHAZLARININ İTHALATÇISININ ADRESİ-WEB SİTESİ VE İSTANBUL' DAKİ YERİ
    (BU FİRMA AYNI ZAMANDA GP VE SONY ŞARJLI PİLLERİ VE ŞARJ CİHAZLARINI DA İTHAL EDER)

    Mert İthalat İhracat
    Tahtakale C. N:45
    Tahtakale Eminönü - İSTANBUL
    Tel: (0212) 6596630


    www.mertithalat.com.tr/

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    ATABA AT-908

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    BU ŞARJ CİHAZINDA REFRESH ANAHTARININ 3 KONUMLU OLDUĞUNA DİKKAT EDİN.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    AÇIKLAMA:
    Bu anahtarla:
    2 pil şarj edilecekse, anahtar en sola, 2 yazılı konuma
    4 pil şarj edilecekse, anahyar en sağa, 4 yazılı konuma
    Pillerin hafıza problemini gidermek için ise anahtar REFRESH yazan orta konuma alınmalıdır. (Sadece Ni-Cd piller için kullanılmalıdır. ASLA Ni-Mhd piller için KULLANILMAMALIDIR)

    KULLANIM YÖNERGESİ:

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    ATABA AT-908 ŞARJ CİHAZINDA BULUNAN REFRESH ve DISCHARGE/CHARGE BUTONLARI NE İŞE YARAR, NASIL KULLANILIR ?

    REFRESH Ni-Cd şarjlı piller içindir. Farklı bir metodla -/+ kutup arasındaki potansiyel farkını yani voltajı sıfırlar. Böylece bu pillerde zamanla yada pil tam boşalmadan defalarca yapılan şarj sonucu oluşan Memory Effect (Hafız-Bellek etkisi) ni ortadan kaldırır. Ni-MHd pillerde ise bu FONKSİYON kesinlikle kullanılmaz, eğer kullanırsanız, pil kutupları arasındaki potansiyel farkının ortadan kaldırılması yani voltajın sıfırlanması Ni-MHd pillerde hiç istenmeyen durumdur ve genel prensip olarak 2 kutup arasındaki voltajın hiç bir zaman min. 0.9 V. en fazla 0.7 volt altına inmesi istenmez. Aksi halde pili artık geri getiremeyecek derecede bozabilirsiniz ki tarafımdan denemeyle sabittir.
    DISCHARGE/CHARGE (AT-508 şarj cihazında da vardır) butonu ise Ni-MHd ve Ni-Cd piller içindir ama kullanım fonksiyonları bu 2 ayrı cins pil için faklıdır. Ni-Cd pilinizi tam bitmeden şarj etmek istiyorsanız, pilleri şarj cihazına yerleştirir ve bu düğmeye basarsınız, pilde kalan enerjiyi boşatırsınız. Pil kritik eşiğe kadar boşalınca (0.7-0.9 Volt arası cihazdan cihaza değişir) cihaz otomatik olarak tekrar şarja döner ve şarj işlemi başlar.
    Ni-MHd pillerde bu fonksiyonun kullanımına gelince; Ni-MHd piller kullanıldıkça tembelleşir, tam şarj tutmamaya başlar, yada hatalı bir işlem sonucu pillerde şarj tutamama durumu oluşur. Ve malesef bu durum Ni-MHd pillerde çok sık rastlanır.(Bu tip pillerin zayıf tarafı) Bu durumda pillere ard arda 5-6 defa şarj/deşarj işlemi uygulanır. Pilleri şarj cihazına yerleştirir şarj edersiniz, Şarjın tamamlandığını gösteren yeşil ışık yanınca deşarj butonuna basarsınız pilin kapasite ve-yıpranma durumuna göre 15 dk-3-5 saat arası deşarj devam eder ve cihaz tekrar şarja başlar. Bu döngüyü pilin kapasitesine göre deşarj süresi en az 8-12 saat olana kadar 3-6 defa tekrarlarsınız. Bu işlemi özellikle satın aldığınız pil şayet rafta kullanılmadan 2 seneden fazla beklemişse zaten ilk şarjda çok çabuk boşalacaktır. Bu durumda bu işlemi yaparsanız pili tekrar geri kazanırsınız yada pilleri şarj etmeden çok uzun süre kullanmaz (6 ay-1 yıl gibi) aynı durum oluşur, yapacağınız bu işlemle pili tekrar geri getirebilirsiniz.
    DİKKAT:(Piller hasarlanmışsa (Örneğin -/+ kutuplar arasında bulunan separatörler delinişse-Aşırı yüksek akımla şarj(HIZLI ŞARJ) aşırı ısınma veya pilleri kısa devre etmek yada pillerden 2-3 amper gibi yüksek akım çekmek bu tip hasarlara neden olur. Yada pillerin çok uzun süre kullanılması nedeniyle kimyasal özelliğini kaybetmişse bu işlemden netice almanız mümkün olmayabilir)Yukarıda açıkladığım bu yöntemi 2 pille yapmanızı tavsiye ederim.(Şarj aletiniz konum anahtarı (2) de olmalı) Böylece arızalı hatalı pilide tespit edebilmeniz daha kolay olur Genellikle uzun süre kullanılan pillerden biri veya 2 adedi diğerlerine göre daha çabuk deşarj olmaya başlar. Bunun nedeni ise şayet distribütör pillerin ambalajını bukl olarak istemişse, satışa verilirken yapılan paketlemede aynı seride imal edilen pillerin doğal olarak bir araya getirilmemesidir. Farklı seride imal edilen pillerin iç dirençleri de farklıdır. Bu nedenle örneğin 4 pil kullanan bir cihazda daima 2-3 grup pil kullanılmalı ve 6 aylık bir kullanımdan sonra piller 2 li gruplar yada bir el feneri ampulü ile deşarj edilerek deşarj süreleri tespit edilerek aynı yada yakın değerde deşarj sürelerine sahip piller yeniden 2' li yada 4' lü gruplar halinde kullanılmalıdır. Bu şekilde kullanım pillerin ömrünü en az 2 misli uzatır.
    Tabi tüm bu açıklamalar normal tip Ni-Mhdpiller içindir. Alkalin Pil Özellikli yeni nesil pillerde ise eğer fabrikasyon bir sıkıntı yoksa teknik olarak bu durumla karşılaşmak rafta çok çok uzun süre kullanılmadan beklemenin dışında (en az 3-4 yıl gibi) neredeyse imkansızdır.

    NOT:YENİ NESİL ALKALİN PİLLERE SAHİPSENİZ, BU PİLLER ŞARJLI GELİR VE GENELLİKLE BİR YIL BEKLEMEDE ŞARJINI PİLİN TİPİNE ve MARKASINA GÖRE % 70-85 ORANINDA MUHAFAZA EDER. BU TİP PİLLER ÜZERİNDE İLAVETEN ÖZEL İSİMLERİYLE VE "PRECHARGED"(ön şarjlı) YAZILI OLARAK GELİR.BU TİP PİLLERİ ALIN VE KULLANIN. İLK ALDIĞINIZDA VE KULLANIM SIRASINDA ASLA DEŞARJ ETMENİZE GEREK YOKTUR. ANCAK İLK ALDIĞINIZDA BAZEN RAFTA 2 YILDAN UZUN SÜRE BEKLEMİŞSE BOŞ OLARAK GELEBİLİR.CİHAZINA PİLLERİ KOYDUĞUNUZDA BOŞ OLDUĞUNU GÖRÜRSENİZ EN AZ 2 DEFA ŞARJ/DEŞARJ EDİP KULLANIN. KULLANIM SÜRESİNCE GENELLİKLE ŞARJ/ DEŞARJ İŞLEMİNE GEREK YOKTUR.ANCAK PİLLERİNİZDEN ESKİ VERİMİ ALAMADIĞINIZI FARK ETTİĞİNİZDE 5-6 DEFA ARD ARDA PİL ADEDİ ANAHTARI 2 KONUMUNDA ŞARJ/DEŞARJ İŞLEMİNE BAŞ VURUN.
    LED'LERİN RENK DURUMU:
    SAĞDAKİ LED: 2 RENKLİ ÇİFT LED'DİR.

    KIRMIZI: ŞARJ DEVAM EDİYOR-ŞARJ OLUYOR
    YEŞİL: ŞARJ BİTTİ (50 mA İLE TRICKLE ŞARJ DEVAM EDER)
    SARI: KIRMIZI VE YEŞİL AYNI PARLAKLIKTA YANAR. BAZEN KIRMIZI BASKIN YANARSA TURUNCUYA KAÇABİLİR. DEŞARJ DÜĞMESİNE BASILDIĞINDA YANAR. DEŞARJ İŞLEMİ 0.9 V. SEVİYESİNDE KESİLİR VE LED KIRMIZIYA DÖNEREK ŞARJ İŞLEMİ BAŞLAR.
    BU LED, KIRMIZI İKEN FLASH YAPARSA (YANIP SÖNERSE) 2 PİLDEN BİRİ YADA 2 Sİ BİRDEN ARIZALIDIR.
    SOLDAKİ LED:
    3 KONUMLU ANAHTAR ORTA (REFRESH) KONUMUNA ALINDIĞINDA SARI OLARAK YANAR REFRESH İŞLEMİ BİTTİĞİNDE SÖNER. ANAHTARI 2 VEYA 4 KONUMUNA ALARAK PİLLERİ ŞARJ EDİNİZ. BU KONUM SADECE AT-908 ve AT-508 DE Ni-Cd (Nickel-Cadmium) ŞARJLI PİLLER İÇİNDİR. BU 2 CİHAZDA ASLA Ni-Mhd PİLLER İÇİN KULLANMAYINIZ.

    ATABA AT-908 İLE AT-508 ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLILIKLAR

    Ataba AT-508 ile AT 908 arasında önemli farklılıklar vardır.
    İlki eğer elinizde Ni-Cd şarjlı pillerden varsa mutlaka AT-908 almalısınız. Bu modelde Ni-Cd pillerde zamanla oluşan yada pil tam deşarj oılmadan yapılan şarj işlemi sonucu oluşan memory effect (bellek-hafıza) sorunun gidermek için REFRESH fonksiyonu vardır.
    2. farklılık AC besleme transformatöründedir. (adaptörde denir). AT-508 de cihazın içindedir ve max. 500 mA verir ve şarj cihazı doğrudan prize takılır. AT-908 daha güçlü bir cihazdır ve transformatör ve DC' ye çevirme işlemi dışarıda ayrı bir ünitedir. 800 mA verir. Ayrıca da satılır. Yaklaşık 7.50 TL dir ve anma kodu AT-1205 dir. Bu nedenle de bu ünite arızalanır yada yanarsa değiştirme şansınız vardır. AT-508 de ise transformatörü değiştirebilme durumu yoktur. Ayrıca AT 908 de kutu içinden şarj cihazını araç aküsü ile çalıştırmak için 12 VDC araç çakmak adaptörüde çıkar. Tüm bu farklılıklar için vereceğiniz fiyat farkı da yaklaşık 5 TL civarındadır.
    Kısaca özetlersem :
    1. AT-908 masaustü şarj cihazıdır ve besleme transformatörü ve AC/DC devresi şarj cihazı dışında ayrı bir ünitedir. AT-508 ise doğrudan prize takılır.
    2. AT-908 9.6 Watlık transformatöre, AT-508 6 Watt transformatöre sahip ve transformatör cihaz içindedir. Dolayısıyla At 908 gerektiğinde %30 daha fazla şarj akımı verebilir.
    3. AT 908 de ilave araç çakmak fişi (adaptörü) ile doğrudan araç akü voltajı ile (12 VDC) şarj edebilirsiniz.
    4. AT-908 de ek olarak Ni-Cd pillerde gerektiğinde kullanılmak üzere REFRESH kipi (Fonksiyonu) vardır.
    5. Bunların dışında her 2 cihazda damla şarj metodu ile Ni-Cd ve Ni-MHd (Yeni nesil pillerde dahil) şarj edebilir bu pilleri ayırd edebilmek için (Delta V) donanımlı olup şarj bitiminde (Yeşil LED) yandığında şarjı Trigle (Bakım-İdame) şarjına geçirerek 30-50 mA aralığında şarja devam eder. Her 2 şarj cihazında da şarj sonunda pilleri şarj cihazında günlerce bırakabilirsiniz, piller ısınmadan her an pilleriniz %100 dolu olarak bekler.(Özellikle bu durum Normal tip Ni-MHd piller için önemlidir. (Bu tip pillerin kendi kendine boşalması 2-3 markanın dışında çok hızlıdır.)


    D İ K K A T :
    ATABA AT-998 model şarj cihazı AA tip 2300 mA dahil ve üstü kapasitede GP şarjlı pillerle UYUMSUZ' dur, Bu kapasitelerde GP şarjlı pilleri ile bazı fason markalar (ki büyük ihtimalle Golden Peak firmasına yaptırtılıyor) dahil hızlı şarj yapılabilsin gerekçesiyle özellikle 2300 mA ve üstü modellerde iç direnci çok düşük tutulmuştur. Bu nedenlede şarjlı piller daha başlangıçtan itibaren çok uzun süre yüksek şarj akımı ile şarj edilmektedir. Ve GP' nin şarj cihazlarıda bu nedenle çeşitli koruma devreleri ile farklı bir prg. ile imal edilmiştir. Bende 5 sene önce aynı sıkıntıları yaşamıştım. İşimiz icabı kullandığımız yüzlerce GP marka AA tip 2300-2700 mA aralığındaki şarjlı pillerimi sırf o tarihte ucuzluğu nedeniyle almıştım, şarj sırasında pillerimiz el değmeyecek derecede aşırı ısınıyordu.Yine elimizdeki diğer bilinen markalı pillerimizde ise hiçbir sorun yoktu.Zaten İlk başlarda aldığımız 2300-2500 ve 2700 mA GP' lerin ambalajları içinden çıkan ufak prospektüslerde "bu pilleri GP marka şarj cihazları ile şarj ediniz."(sonra bu açıklamalı prospektüsler nedense kaldırıldı) ibaresi vardı ve açıkçası önemsememiştik. Çünkü baştan sona saçmalıktı. Pili diğer marka pillerle ile birlikte mukayeseli inceleyince imalatçının yaptığı sözüm ona uyanıklığı fark ettik, Bu arada pillerimizde birer ikişer ya şişerek ya akıtarak yada şarj tutmamaya başlayarak elden çıkmaya başlamıştı ve bir daha da GP' nin yanına bile uğramadık. Böyle bir mantık olamazdı "Pile özel şarj cihazı".(!)
    GP şarj cihazlarının kalitesine gelince, imalat kalitesi olarak GP' nin şarj cihazları elbette Çin' de bir fabrikaya fason olarak yaptırtılan ATABA (ATA BATARYA' nın kısaltılmışı olarak bir Türk markasıdır. Tıpkı Premiere-Sinbo-ARO-Goldhand vs diğerleri gibi) gerek dış görünüş kabı gerekse iç imalat görüntüsü olarak daha iyidir. Ancak F/P olarak konuyu düşünürseniz daha fazla fonksiyonel özellikler nedeniyle ATABA' nin AT-508 ve 908 modelleri çok daha öndedir.(DeCharge-REFRESH gibi fonksiyonları)


    D İ K K A T :

    ATABA AT-908 şarj cihazının AC adaptörü (AT-1205) DEĞİŞTİRİLDİ. Yeni ithal edilen cihazlarda artık SWITCH MODE Elektronik Adaptör (ATABA AT-2120-50) kullanılmaktadır. Teknik yönden her 2 adaptör arasında pek bir fark yoktur. Bu adaptör 500 mA şarj akımını 12 VDC altında sağlayabilmektedir.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Her hangi bir nedenle adaptörün arızalanması durumunda veya ayrıca farklı bir cihazda kullanmak üzere aynı adaptör farklı çıkış jaklarıyla birlikte ama 12VDC/600 mA olarak ayrıca satılmaktadır.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    ATABA AT-508-MICRON MN-1301

    TEKNİK ÖZELLİKLERİ:

    Giriş voltajı; 230 VAC 50-60 Hz.
    Çıkış voltajı; 2.4 / 4.8 VDC
    2-4 adet AA / AAA Ni-Mhd / Ni-Cd piller için
    500 mA hızlı şarj akımı (Max. Pil marka modele göre değişebilir)
    Pil kapasitesini tanıma fonksiyonu
    Deşarj fonksiyonu
    Otomatik şarj kesme fonksiyonu
    Devamlı prizde kalma özelliği

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    KULLANIM KILAVUZU

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    ATABA AT-408

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    KONNOC KRC-A099 ŞARJ CİHAZI (İNCELEME)

    ANSMANN ŞARJLI PİL VE ŞARJ CİHAZLARI TÜRKİYE İTHALATÇISI : ZOOM İTHALAT ADRES:

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Web adresi .:

    http://www.zoomithalat.com/public/category.aspx?id=11

    Ankara Satıcısı : TRİPOD FOTO

    Adres:Şehit Adem Yavuz Sokak No:8/A
    Kızılay - ANKARA

    Tel : 0312 - 419 43 25
    Online Satış: 113
    Satış: 114
    Teknik Servis: 115

    Faks : 0312 - 419 43 26

    Web Sitesi :


    http://www.tripodfoto.com/list.php?catID=05-02

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    İlk önce şunu belirteyim. Bu cihazda bir nokta bende hayal kırıklığı yarattı. REFRESH ve DECHARGE işlemlerini ayrı ayrı yapmıyor. Gerek Türkçe açıklamalar, gerekse yabancı sitelerdeki açıklamalar bu fonksiyonların ayrı ayrı yapıldığını söyleselerde gerçekte yapılan işlem tek butonda aynı işlem ve REFRESH işlemi ile ilgisi alakası yok. Yapılan işlem sadece DECHARGE işlemi ve bu işlem LCD' de REHRESH olarak gösteriliyor.
    Cihazın şarj yapma biçimi aynen AT998 gibi. Ve piller istenirse tek tek te şarj edilebiliyor. AT 998 ile farkı arada bir transformatörün olmaması. Bu bence olumsuz bir durum çünkü aletin şebeke geriliminden 220 VAC den yalıtılamıyor demektir ki bu durum (+) ve (-) kutuplara kontrol kalemi ile dokunulduğunda yaklaşık 60-120 volt arasındaki bir gerilimin cihazın metal noktalarında bulunduğu anlaşılıyor. Piller makul bir şekilde ısınıyor. ama iddia edildiği gibi 2 saatte şarj şarj mümkün değil. Şu ana kadar 2 saat geçti ve tamamen boş 2500 mA ve aşağıda fotografını gördüğünüz Varta Photo aküler daha % 40'ı dolmuş durumda.....
    Ambalajın içinden 220 VAC şebeke kablosu, çakmak adaptörü ve PC USB kablosu çıkıyor. Türkçe Kullanım kılavuzu ve 2 yıllık garanti kartıda mevcut.
    Cihaz ATABA'ya göre özenli yapılmış. Ancak AT-998 ile tıpatıp aynı fonksiyonlara sahip olması, ancak Voltaj düşürücü bir transformatörün bulunmaması bunun yerine USB kablosunun bana göre son derece gereksiz bir aksesuar durumunda kalması ve buna karşı istenen fiyat bana 7-8 YTL kadar fazla geldi.
    Sadece kişisel görüşümdür. Bu işlemleri biraz daha yavaş yapan ancak şarj durum göstergesi olmayan ve pilleri tek tek şarj edememesine karşılık, DECHARGE ve REFRESH işlemlerini ayrı ayrı yapabilen ve daha güvenli kullanım sunan AT-908, 18-20 TL gibi bir fiyatla alınabilmesi nedeniyle bence DAHA KULLANIŞLI ve fiyat/performans oranı daha iyi bir cihazdir. Buna rağmen alacaklar için şimdiden hayırlı olsun...... Aşağıda, Cihazla ilgili fotografları bulacaksınız......"

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    AT-1414 YARI PROFESYONEL ŞARJ CİHAZI

    Bu biraz daha akıllı, Pili takar takmaz teste başlıyor ve pilin ne olduğunu anlıyor (Ni-Cd veya NiMH) kaç mA kapasitede olduğunu ve şarja başladığında 5 Sn, 60 mA 15 sn olmak üzere darbeli ve dinlendirmeli (damla) şarja başlıyor, Darbeli şarjda Pil kapasitesinin %10' u ile yani 2000 mA ise 200 mA ile şarj ediyor, Üzerindeki Ölçü aleti (Solda ve üstte) Ampermetre ama % esasına göre çalışıyor ve hızlı şarj için, örneğin 2 A ya getirdiğinizde, Pil kapasitesinin %20'si, 10 A da ise 10/10 nu nu yani pil kapasitesinin tamamı ile hızlı şarj ediyorsunuz.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Ayrıca cihazın sağ yan tarafında kapaklı bir bölme var ve içinde ısı sensörü bulunmakta. Bunu çok sıkı bir şekilde paket bataryaya bağlıyorsunuz Belirli bir ısı değerini batarya aşarsa sistem şarj akımını kesiyor.
    Cihaz 1.44 volt ile 14.4 volt arası şarj gerilimini % 0.1 hassasiyetle ve kararlılıkla veriyor. Bunun anlamı uygun bir paketleme kaybıyla max. 10 adet pili seri bağlayarak şarj edebilirsiniz. Şarj akımı 100 mA ile 4000 mA (0.1A-4A) arasında. yani yüksek akımla 40 Amperlik bir pili şarj edebilme kapasitesi var. Ben testte 4.5 Amperlik pillerimi tamamen boşalttım 450 mA şarj akımı ile 14 saattir şarjda ve ve %80 şarja ulaşmış durumda, halen devam ediyor.
    Aletin üstünde 3 adet kırmızı (sağ alt)ve bir yeşil LED var Soldan itibaren
    1. Kırmızı LED=Charge başlangıcı,
    2. Kırmızı LED= %40 şarja ulaştığını
    3. Kırmızı LED= %80 Şarja ulaştığını
    4. Yeşil LED flash yaparak şarjın bittiğini belirtiyor.
    Bu 4 LED Şarj için pilleri ilk bağladığınızda yaklaşık 15 sn. kadar süpürme şeklinde sırayla baştan sona, tekrar başa dönerek Test yaptığını belirtiyor ve test sona erdiğinde ilk sol kırmızı LED sürekli yanarak şarjın başladığını belirtiyor.
    Aletin orta altında ATABA yazının altında sarı bir LED ve onunda altında sarı bir düğme var . Şarja başlandıktan sonra herhangi bir anda ya da şarj bitti yeşil renkli LED flash yaptığında bu düğmeye basarsanız Şarj işlemi duruyor ve DEŞARJ (Boşaltma) işlemi başlıyor. Pil tamamen boşalınca ,cihaz otomatik olarak Şarja tekrar başlıyor.
    Alet, İlk izlenim olarak, aletin şarj sistemi çok mantıklı ve en ideal olarak kabul edilebilir. Cihaz alimünyum ana kasa içinde ve ve oldukça iyi sayılabilecek bir işçilikle imal edilmiş.
    Hızlı şarjın tamamen manuel olması son derece iyi, Çünkü piliniz eğer hızlı şarja uygun değilse test süresi bir türlü bitmiyor ve sürekli alet test konumunda kalıyor. Bu durumu pil kapasitesini tespit eden DELTA V SENSOR tarafından algılanarak tespit edilmektedir, Ayrıca, yaptığım denemede, 6 voltluk ışıldak ve 12 voltluk UPS akülerini şarja bağladım ve bu sensör Kurşun asit akünün bu şarj cihazına uygun olmadığını algılayarak, sürekli TEST KONUMUNDA KALDI, Yani Bu aletle kurşun-asit aküleri şarj edemezsiniz....
    Alet Normal şarjını pil kapasitesine bağlı olmaksızın 18-32 saatte bitiriyor, Burada şarjın uzaması tamamen pilin durumuna göre. Eğer piliniz yeni ise uzun sürede, kullanılmış ve yıpranmış ise kısa sürede şarj tamamlanıyor (Standard şarj da)
    Standart şarjda sağ üstte bulunan ayar düğmesini kapalı (Min) konumunda tutmalısınız. Veya standart şarj oranı değeri , bu ölçü aletinde 0.3-1 rakkamları arasındadır. (Min) ve (Max) hareket alanı arasında hızlı şarj akımını, pil kapasitesinin %30 -% 60' ı kadar arttırmanız mümkün. Daha fazlasını, pili tahrip etmemesi için alet sınırlıyor. Bu durumda Hızlı şarj 1-2 saat arasında tamamlanıyor. (Hızlı şarja müsait Pillerde, aksi halde alet sürekli testte kalıyor), Bu arada denediğim şeyi aktarayım. Bu ayar düğmesini 30 sn. aralıklarla kademe kademe indirdim ve bir noktada alet şarja başladı.
    BUNUN ANLAMI ŞU, BU ALET, PİLİNİZİN, MAX. KAÇ AMPERLE VEYA mA İLE ŞARJ EDEBİLECEĞİNİZİ DE MANUEL OLARAK TESPİT EDEBİLİYOR.
    CİHAZDAN ÇIKANLAR:
    1. Cihaz ATABA AT-1414 Model, Otomatik paket pil şarj aleti,
    2. Cihazın sağ tarafında kapak içinde Isı Sensör bandı ve sensörü,
    3. Cihaza doğrudan bağlı 2x1 mm2 kesitli 1.mt uzunluğunda TTR, Ucu oto çakmak adaptörlü, ve adaptör içinde 6 Amper değerinde sigorta. Bu adaptör aynı zamanda sistemin güç anahtarı, Dişi, örneğin oto çakmak yuvasına takılmadıkça (-) değerli kutup çeneleri kapanmıyor, ya çakmak yuvasına ya da cihazla verilen seyyar dişi çakmak adaptörüne takmalısınız ancak bundan sonra alet çalışmaya başlıyor, Burası önemli, ilk devreye verirken bunu keşfetmem 15 dk. mı aldı.
    4. Dişi çakmak adaptörlü, 1 mt uzunluğunda, 2x0.75 mm2 TTR kablolu, diğer ucu büyük maşalı kıskaç,
    5. Cihazın Sol altında şarj bağlantı konnektörlerine irtibatlandırılacak şarj kablosu, 1 mt. uzunluğunda, 2x.075 mm2 kesitli TTR kablo. Diğer ucu özel dişi adaptörlü, buna 2 türlü erkek adaptörlü 25 cm uzunluğunda kablo daha verilmiş, Bunları (+) ve (-) uçlara dikkat ederek bağlantı yapılmak suretiyle,
    6. Paket pil adaptörlü pil kablosu ve
    7. Diğer ucu standart krokodilli 2 adet kablo veriliyor.
    8. İçinden Türkçe Kullanım klavuzu çıkıyor, Benzeri cihaz kutusu üzerine de yazılmış.
    EKSİKLİKLİKLERİ:
    1. Cihaz sadece mevcut haliyle 12 voltluk DC akımla çalışıyor, Mevcut durumda şarj akımını temin etmek için mevcut kablolarla ya oto çakmak çıkışından veya 12 volt UPS aküsü veya herhangi bir oto aküsünden temin edebilirsiniz. Cihaz doğrudan şebeke gerilimi ile çalışamıyor.
    Bu nedenle, akım kaynağını ya cihaz tanıtım manuelinde tavsiye edilen 5 A/h kapasiteli ara adaptör yoluyla temin edeceksiniz, ki aradım YOK! veya Max. akım ihtiyacınızı karşılacak ve 220VAC ile çalışacak bir regülesiz veya regüleli DC kaynak alacak veya yapacaksınız. Örneğin benim ihtiyacım 1 A/h max. Bunun için 15 Watt'lık bir trafo, 2 diyot 2 Amperlik, ve bir adet 4700 uF/25 volt elektrolitik kondansatör ile bunu koyacak kutu, AC anahtarı, kablo, Bulabilirsem dişi çakmak adaptörü (Şase tipi de olabilir o takdirde mevcut cihaz kablosunu doğrudan kullanabilirim) ve bir kaç vida ,Takriben ek maliyet 40 TL. civarındadır.
    2. AA ve AAA piller için bir kaset yok. Bu nedenle piyasada mevcut 10 adetlik AA ve AAA tipi kasetleri almanız gerekir (ikisi 10 TL), Diğer pil tipleri için Standart 6 pilli pil kasetlerini kullanabilirsiniz.
    Yine de açıklıyorum. Bu alet Genel Kullanıcı tipine uygun değildir ve yarı Profesyonel veya Profesyonel veya Fotograf işleri ile uğraşan ticari kişilere hitap eder.
    Aletin bu haliyle fiyatı, Körün tuttuğu hesaba uygundur ! ve Konya sokakta 40-50 TL arasında. Ancak bunu getirten olduğunu düşündüğüm yerden alırsanız 35 TL ve elinde çok var, alıcıyım derseniz hemen 30 TL'ye düşüyor.

    DURACELL CF14 EU4 İNCELEMESİ:

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Görüldüğü gibi cihaz benzerlerine göre biraz daha büyük ancak bu cihazı kullanmak açısından epey rahatlık sağlıyor. Gelelim benim benzerlerinden farklı bulduğum en önemli farklılığa. Ataba 908 ve 508 deki gibi 2-4 pil şarjı için bir anahtar yok. Sağ ve soldaki yan yana 2 kanal ayrı ayrı şarjı müstakil yapıyor. Bu nedenlede Ataba'daki gibi illa 2 pili şarj edecekseniz ve soldaki 2 kanala pili koyma mecburiyetiniz yok. Hatta aynı anda fotograftada gösterdiğim gibi AA ve AAA tip pilleri ayna anda şarj edebiliyorsunuz. AAA piller için aynı kanalda arka (-) kutba doğru 2. bir eğimli, bir kanal var. Biraz pilleri yerleştirirken dikkatli olmak lazım. Ancak unutmamak lazım 2 pili seri olarak şarj ediyor aynen Ataba ve benzerleri gibi. Şarj sırasında 4 pil şarj ediyorsanız şarj akımı benim fotograftaki markaları şarj ederken 315 mA max. şarj akımı ölçtüm. Sadece sağ yada sol kanallarda 2 pil şarj ederken şarj akımı 448 mA' e kadar çıkabiliyor. (Varta Power 2500 mA pillerde). Şarj voltajlarıda 4 pil şarj ederken pil başına 1.58 V. 2 pil şarj ederken 1.63 V kadar oluyor. Sadece bir defa şarj ikaz led'leri yeşile döndüğü anda ölçtüğüm şarj voltajı pil başına 1.54 V idi. Diğer denemelerimde denk getiremedim. Aslında max. voltaj tutma özelliği (hold) bir AVO kullansaydım her defasında bu durumu gözlemleyecektim.
    Cihaz bozuk pil konusunda çok hassas. Ataba'nın rahatlıkla şarj ettiği bazı pillerde bu alet Kırmızı LED flaş yaparak şarjı kesti. 2. aldığım cihazda aynı hassasiyeti gösterince cihazın bu özelliği kalıcı dedim. Nitekim bu pilleri deşarj testine tabi tutunca diğerlerine göre daha kısa sürede boşaldığını gördüm. 4 adet böyle pil çıkınca Konnoc KCR 0628 ile balance şarj/ deşarjına soktum ve 5. şarj/deşarjdan sonra CEF 14 ile tekrar şarj ettiğimde şarj cihazı hata mesajı vermedi.
    Kısaca özetlersem.
    1- Şarj cihazı her ne kadar aşırı ısınma testi yapamadıysamda, çünkü şarj cihazı asla pilleri aşırı ısındırmıyor mevcut özellikleriyle mükemmel diyebilirm. 300-360 hatta 400 mA' e kadar çıkabilen şarj akımı tam istediğim sınırlarda yeterli.
    2- Şarj cihazı şarj tamamlandıktan sonra ait olduğu 2 kanala ait LED yeşile dönüyor ve cihaz o kanalda Tickle şarja başlıyor. Şarj voltajı yine damla şarjda 1.42-1.44-1.46 Voltta şarja devam ediyor. Şarj akımı değişken olup 36-55 mA arası değişiyor. Bazı kaynaklarda Trickle şarjın 18 saat devam ettiğini daha sonra şarjın tamamen durduğunu belirtilse de ben bunu gözlemleyemedim.
    3- Şarj cihazı şarj cihazı anlamında mükemmel, arızalı yada hatalı pil veya kutupları kısa devre olmuş pil tespitinde hassas ve güzel, iş ancaklara gelince cihazda en azında bir deşarj fonksiyonunun olmaması grup halinde piller arası dengesizlik oluştuğunda bunun giderilememesi bence aletin en büyük eksikliği.
    4- Cihaz sadece Ni-Mhd piller için yapılmış. Yeni aldığım Ni-Cd pillerde bir sorun çıkartmamasına rağmen 6-7 yıllık Ni-Cd pillerimi şarj etmeyi resmen flash yaparak reddetti. Halbuki bu pillerimde sağlamdı.
    5- Buna rağmen özellikle yeni nesil pil kullananlar oldukça uzun süre bu dengesizliğin oluşmayacağı var sayılırsa bu aleti 14.50 TL gibi fiyata buldukları an kaçırmamaları gerekir. (A-101' e bir bakmalı,Hala olabilir)
    6-CEF 14 dün sonuna gelen bir takım harfler var. Bu harjler cihazın fiş soket tipini belirliyor. Aynı zamanda versiyonunu. EUAvrupa tipi fiş soketi anlamında. Genellikle net'te gördüklerim NC ile belirlenmiş.

    KULLANIPTA YETERSİZ BULDUĞUM ŞARJ CİHAZLARI (DENEDİKÇE İLAVE EDECEĞİM)

    1 - VARTA POCKET ŞARJ CİHAZI (57062-57066 kodlu)

    57062 ve 57066 Kodlu bu şarj cihazı ilk olarak Türkiye' de 1600 ve 2100 mA Normal Ni-MHd pillerle birlikte PAZARLANMIŞ. Elbette bu değerler şarj cihazının değerleriyle uyumlu. Ancak aynı şarj cihazlarını 2500-2700 mA' piller ile birlikte PAZARLANINCA, işte bu olmuyor.
    Zaten bende bu değerlere dikkat etmeden geçen yıl Kipa' dan 19.90-21.90 TL arası fiyatlarla 10 ad. almıştım. Ancak hiçbir şarj cihazı 24 saat beklememe rağmen şarjı tamamlayamamış ve özelliklerde konu edilen 15 saat sonra şarjı keser bilgisine rağmen şarjı kesmemişti ki bu doğru. Çünkü şarj bu süre içinde veya daha erken tamamlansa toplam 15 saat veya civarında şarjı kesecek. Bu nedenlede piller değil ama şarj cihazının transformatörü 4 pil ile şarj edilirken aşırı ısınma yapıyor. Bu durumda 4 pil ile şarj sırasında şarj akımınında 180 mA den çok aşağıya düştüğü diğer bir değişle şarj voltajınında bu nedenle olması gereken değerlerin altına düştüğü, Transformatörün aşırı ısınmasından anlaşılıyor. (Transformatör çok küçük. Gücü yaklaşık 2.5 Watt kadar.) Diğer taraftan şarj cihazının şarj bittikten sonra Trickle Şarj a geçme gibi bir özelliği de yok.15 saatlik bir süre sonra şarjın kesilmesi aslında pillerin aşırı şarjını önlemeye yönelik olduğu kadar, Şarj cihazının transformatörünün özellikle 4 pili şarj ederken aşırı ısınmasını engellemek amaçlı olduğu anlaşılıyor.
    Zaman ayarlı şarj cihazları: Genellikle verebildiği şarj akımı standart olarak kabul edilen şarlı pilin 1/10 kadar akıma karşılık gelen ve sadece damla şarj yapan, şarj bittiğinde şarjı kesemeyen veya idame (Trickle) şarja dönemeyen şarj cihazları için bir emniyet sibobu olarak düşünülmüş aşırı şarjı önleyen ve zaman süresi de genellikle 15 saat olarak dondurulmuş chazlardır. ve işin garibi bu devrede doğru dürüst çalışmaz. Varta' nın tüm Pocket şarj cihazları ile ilk piyasaya sürülen bazı şarj cihazları malesef bu tür cihazlardandır.
    İki cihaz arasındaki tek fark 57066 kodlu cihaz aşağıdaki fotograftanda görüleceği üzere 2 ad AA ve AAA pili şarj edebiliyor.
    Kısacası, sırf ucuzluk ki bence hala bu şarj cihazı ve 4 ad. pili 45-60 TL arası bir fiyatla Tekno-SA vb bazı büyük marketler satmaya çalışıyor, ÇOK PAHALI ve 2500-2700 mA Normal Ni-Mhd AA tipi Şarjlı Piller için YETERSİZ BİR ŞARJ CİHAZI ama yinede alıp - almamak tercihi sizlerin.

    ÖNEMLİ NOT:

    Bu şarj cihazlarını Alkalin özellikli yeni nesil 2100 ve 1600 mA Varta Ready2Use, Panasonic 2100 mA INFINIUM ve GP 2100(2050) mA ReCyko+, Konnoc Ready to use , Sanyo enelope ve Varta' nın 1400 mA' lik şarjlı pilleriyle rahatlıkla kullanabilirsiniz. Denedim. Yaklaşık kapasite ve markaya bağlı olarak 10 - 15 saat civarında şarjı bitiriyor.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    1 - VARTA Easy Line POCKET ŞARJ CİHAZI (4 pil) (57662kodlu)

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    ÖNEMLİ NOT:

    Bu şarj cihazlarını Alkalin pil özellikli yeni nesil 2100 ve 1600 mA Varta Ready2Use, Panasonic 2100 mA INFINIUM(EVOLTA) ve GP 2100(2050) mA ReCyko+, Konnoc Ready to use , Sanyo enelope, SONY Pre Charge ile Varta' nın 1400 mA' lik şarjlı pilleriyle rahatlıkla kullanabilirsiniz.
    Diğer Normal 2500 ve 2700 mA Ni-Mhd pilleri AŞAĞIDA VERİLEN SÜRELERE UYGUN OLARAK ŞARJ YAPIN.
    D İ K K A T : BU ŞARJ CİHAZINDA TRıGLE ŞARJ ÖZELLİĞİ YOKTUR. AŞIRI ŞARJ, PİLLERİN AŞIRI ISINMASINDAN BELLİ OLUR. VERİLEN ŞARJ SÜRELERİNE DİKKAT EDİLMELİDİR.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    1 - VARTA Easy Line POCKET ŞARJ CİHAZI mini (2 pil) (57666kodlu)

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    ŞARJLI PİLLER VE BU PİLLERLE BİRLİKTE SATILAN ŞARJ CİHAZLARININ ÖZELLİKLERİ

    1-Sanyo eneloop 2000 mA ve Super compact SANYO plug Şarj cihazı

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Ambalaj İçeriği:
    - Tak-Çıkar Şarj Cihazı
    - 4 Ad. SANYO eneloop AA Şajlı Pil
    - Pil kapasitesi: 2000mAh

    Açıklama:
    Super compact SANYO plug Şarj cihazı 2/2 ' şer ad. AA/AAA Pili şarj eder. Japon Malı olup en iyi malzemeden imal edilmiş 4 ad. eneloop kalitede şarjlı pil ambalaja dahildir.

    Şarj Akımı:
    AA: 250 mA
    AAA: 120 mA

    Şarj Süresi:
    Sanyo eneloop AA - 10 Saat
    2700 mAh AA - 13 Saat
    2500 mAh AA - 12 Saat

    Sanyo eneloop AAA - 8 Saat
    1000 mAh AAA - 10 Saat
    900 mAh AAA - 9 Saat

    ŞARJLI PİLLERİN GERÇEK ŞARJ EDİLEBİLME KAPASİTELERİ...........
    PANASONIC INFINIUM PİLLERİN AMBALAJINDAN ALINMIŞ OLUP TARAFIMDAN NORMAL ŞARJLI PİLLER İÇİN DENEYSEL OLARAK KANITLANMIŞTIR. (320-350 DEFA ŞARJ veya 2,5-3 YIL -GP' LER HARİÇ)


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    ORJİNAL CEP TELEFONU BATARYASI ARAYANLARA,

    Aşağıda ambalajını ve pilini gördüğünüz pilleri gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Farklı markalarda ambalajın rengi farklı oluyor. Örneğin Samsung' ta amplemi ve ambalajı mavi yeşil renkte. Ankara' da Balıkçıoğlu (Sıhhıye) İş Hanında (Necatibey Cd. başında sağda) asma katta FARK adlı dükkanda 15 TL. (Tüm markalarda sabit fiyat) aynı Handa diğerlerinde 20-25 TL, Kiokslarda 50 TL' ye kadar fiyat çıkıyor.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    ANKARA' DA ŞARJLI PİL VE ŞARJ CİHAZI VE BENZER ÜRÜNLERİ ALABİLECEĞİNİZ FİRMA ADRESLERİ:

    1 -
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    2 - Varta ANKARA BÖLGE DİSTRİBÜTÖRÜ

    ANKARA BÖLGE DİSTRİBÜTÖRÜ

    Pilsel Dış Tic. Paz. Ltd. Şti.

    1.CAD.413 SK.NO:62/29-A YENİMAHALLE

    DEMETEVLER/ANKARA
    Tel. No: (0312) 3354566
    Faks No: (0312) 3354551

    Cep:0532 273 88 65

    Universal Li-Ion/Polymer bataryalar için AKILLI şarj cihazları (3.7 V - 7.4 V - 11.1 V - 14.8 V - 1-4 hücreli)
    Universal Smart Charger for 3.7 to 14.8V Li-ion Battery Pack, with CCV Charging Mode

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Bu cihazı alabileceğiniz yerin linki (ANKARA):

    http://www.tunelsan.com/urunler/li-ion-li-polymer-1-4-hucre-akilli-sarj-cihazi/21/
    Cihazın özellikleri:
    - Akıllı Pil Tanıma ve Şarja Başlama .
    - Kapasitesi 500mAh daha fazla herhangi 1 ~ 4 hücreli Li-Ion batarya veya Li-Polimer bataryayı şarj edebilirsiniz.
    - Pil tamamen şarj olduğunda otomatik olarak şarjı keser.
    - MCU kontrolü ile tamamen şarj sürecini ve bataryayı tam olarak şarj eder, bataryanın aşırı yüklenmesini önler. (Trigle şarj ihtiyacı bu tip bataryalarda yoktur)
    - Tek bir LED göstergesi vardır ve cihaz, şarja başlamadan önce Kırmızı ve yeşil olarak 2 kez flaş yapar. Pili Tanıdıktan sonra LED Kırmızı yanar ve şarj bitiminde Yeşil' e geçer.
    LED’in durumu
    Cihaza ilk olarak pili yerleştirdiğinizde Kımızı/ Yeşil 2 defa flaş yaparak pilin kaç hücreli olduğunu tanır.
    LED kırmızı yanar. Bu durum şarjın devam ettiğini gösterir.
    LED yeşil yanar. Şarjın bittiğini gösterir.
    LED kırmızı olarak FLAŞ yapıyorsa pil sorunludur (Hatalıdır-Bozuktur)
    - Şarj cihazının boyutları : 96.0 x 44.0 x 28.0 mm.
    Teknik Özellikler:
    - Giriş: AC 100-240V 50-60Hz Universal
    - Çıkış: TAM Otomatik, anahtarlamalı tip (Switch-Mode) tip sistem voltaj çıkışı 4.2V , 8.4V, 12.6V, 16.8V Batarya göz sayısına bağlı olarak algılar.
    - Şarj akımı: 500 ~ 1000 mA
    - Batarya tipi PCM şarja uygun olmalıdır.
    Koruma Tipi:
    - Aşırı gerilim koruma.
    - Kısa devre koruması.
    - Ters bağlantıya karşı batarya koruması.
    ÖNEMLİ UYARI:
    - 3.6 V, 7.2 V, 10.8 V, ve 14.4 V Li-Ion bataryaları otomatik algılayarak şarj eder.
    - Elektrik çarpılma riski için plastik kapağı kırmayınız, açmayınız.
    - Kuru Yerlerde Kullanınız ve Muhafaza ediniz.
    - Sadece İç Mekanda kullanmak için imal edilmiştir.

    Cihaz Çin malıdır, Üstünde her hangi bir marka bulunmamasına rağmen. cihazın model numarasından yola çıkarak üreticisini buldum, dandik bir firmada değil. "HCT Electric Co Ltd" Model numarası: H01480010-XX-D4. Üstelik firma Samsung dahil cep telefonu pilleri ve dijital fotoğraf makinesi şarj edilebilir pilleri üzerinde uzmanlaşmış olarak, HCT Electrik, Alman ETS ve SGS tarafından ISO 9001 belgesi ve CE belgesi ile ödüllendirilmiş, dünyada bilinen birçok buluşta öncü bir firma imiş.
    Buyrun Linki de burada:
    http://www.hct-battery..../Li-ion/USC4.2-16.8.htm
    http://hct.sale.china-t...-ccv-charging-mode.html

    18650 TİP TEK TEK VEYA İKİLİ ŞARJ YAPABİLEN Li-Ion ŞARJ CİHAZLARI

    1- 18650 TİP ULTRA FIRE TEK TEK VEYA AYNI ANDA 2 PİLİ ŞARJ EDEBİLEN Li-Ion ŞARJ CİHAZI VE PİLİ

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Ürün Özellikleri:

    18650 Tip Li-Ion şarjlı Pil:
    •Pil Türü: 18650 Şarj Edilebilir Pil
    •Voltaj: 3.7V
    •Kapasite: 3000mAh
    •Malzeme: Li-ion Pil
    •Ortalama şarj edilebilme: 1800
    •Boyutlar: 65mm x 18mm
    •Hafıza etkisi yok
    •Çevre dostu
    •Kullanıldığı yerler: Acil aydınlatma Taşınabilir aygıtlar, pilli el aletleri vb.

    UYARI:
    Ateşe atmayın.
    Pili sökmeye çalışmayın
    Kullanılmış piller ile taze pilleri bir artada şarj etmeyin

    Şarj Cihazı Özellikleri:
    •Kapalı Mekan ve Seyahat Şarj Cihazıdır.
    •18650 lityum Iyon pilleri şarj edecek şekilde dizayn edilmiştir.
    •100V ~ 240V AC arası AB uyumlu Şarj Cihazıdır.
    •18650 tipi 1 ya da 2 pili ayrı ayrı yada aynı anda şarj edebilir
    •İki LED göstergesi mevcut olup şarj durumunu gösterir
    •AC kablo uzunluğu: 0. 85 metre dir
    •Şarj tamamlandığında otomatik olarak durur ve led'ler yeşil' e döner.
    •Boyutlar: 105 x 60 x 36mm
    •Ağırlık: 122gr.

    2. POWER-EXTRA Li-Ion Pil Şarj cihazı

    2 - POWER-XTRA 18650 Li-ion PİL ŞARJ CİHAZI 2'Lİ SLOT

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Modeli 18650, POWER-XTRA 18650, SZH-18650C-A2
    Aynı Anda Şarj Edebileceği Pil Sayısı: Aynı anda 2 adet veya tek tek 18650 li-ion pil şarj edebilirsiniz
    Giriş Gerilimi :AC 100V-240V 50/60Hz Max. 200 mA
    Çıkış Akımları: 4.2V DC 650 mA & DC 4.2 V 2 x 1.0 Amp
    Ürün Özellikleri: 18650 li-ion pil şarj cihazı, Her bir pil için 1 led gösterge

    3 - TENERGY TN 270 Li - Ion 18500 - 18650 - 14500 TİP PİLLER İÇİN HIZLI ŞARJ CİHAZI

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Kullanım Yönergesi:(MANUAL)
    http://www.all-battery.com/datasheet/01270_manual.pdf

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Genel Özellikler:

    •AC için geniş voltaj aralığı 100-240V (50Hz ~ 60Hz)
    •Bireysel şarj ve hata tespiti için iki ayrı bağımsız şarj kanalı.
    •Sabit akım ve sabit gerilim şarj kipi.
    •Li-Ion 18500/18650/14500 tip piller şarj edilir.
    •LED gösterge.

    Teknik Özellikler :
    Nominal giriş gerilimi 100 V - 240 VAC (50Hz/60Hz)
    Ayrıca herhangi bir DC kaynaktan 12 - 24 VDC / 500mA giriş
    Çıkış gerilimi: 4.2 VDC 500 mA her bir kanal için
    Ağırlık: 166 gr.
    Boyut: 134 mm x 55 mm x 30 mm
    Normal kullanım sıcaklık aralığı: 0 ℃ ila 40 ℃
    Depolama sıcaklığı: -10 ℃ ile 70 ℃
    Aşırı gerilim koruma : VAR
    Aşırı akım koruması : VAR
    Kısa devre koruması : VAR
    Ters polarite koruması : VAR


    D İ K K A T....... Tüm Li-Ion şarj cihazları için GEÇERLİDİR:


    KESİNLİKLE YAPMAYIN ŞarJ sırasında pilleri kanaldan çıkartmayın.
    KESİNLİKLE YAPMAYIN.... KODLARI VERİLEN PİLLERİN DIŞINDA FARKLI YAPIDA PİLLERLE BİRLİKTE ŞARJ YAPMAYIN - ŞİŞME ve/veya PİLİN PATLAMASINA NEDEN OLABİLİRSİNİZ.
    •Şarj cihazı kapalı mekanda kullanım içindir ve ısıtmalı-sıcak bir ortamlardan uzak tutulmalıdır.
    •Cikazı çalışırken veya buluınduğu ortasmda rutubetten uzak tutun, hiçbir sıvı ile temas ettirmeyin, aksi takdirde cihaza zarar verebilir ve bir kazaya neden olabilirsiniz.
    •Çocukların erişemeyeceği bir yerde tutulmalıdır.
    •Uzun süredir kullanılmayan bir pili şarj etmek mümkün olmayabilir; birkaç şarj-deşarj işlemi sonunda pil geri döndürülebilir ve bu işlem pil performansını arttıracaktır.
    •Pilin kendi kendine deşarjını önlemek için, şarj işlemi tamamlandıktan sonra, pili mutlaka dışarı alınız.
    Li-Ion pil şarj cihazlarında şarj sonunda şarj akımı durdurulur. TRIGLE CHARGE (İdame şarjı) özelliği yoktur.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Digital kameraların Sahte Li-Ion batarya paketlerine ilişkin DUYURU

    Digital (Sayısal) kamera üretimleri için yapılan orijinal Li-Ion bataryalarına benzer sahte-taklit ürünlerin piyasada dolaştığı anlaşılmıştır. Ciddi cihaz hasarlarına ve/veya kişisel kullanıcı yaralanmalarına neden olduğu rapor edilmektedir. Bu olaylara sahte-taklit Li-Ion pil bataryalarının neden olduğu düşünülmektedir.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Yüksek düzeyde geliştirilmiş sayısal kameraların orijinal Lithium-Ion pil paketlerinde çeşitli koruma devreleri ile birleştirilmiş olmalarına rağmen, piyasada ucuzlukları nedeniyle çok satılan “sahte pil bataryaları” herhangi bir güvenlik bileşenleri veya koruyucu devreleri ve ayıtları içermediği için kalite ve güvenlik standartlarını karşılamadığı açık bir gerçektir.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Taklit bir pili orijinalinden ayırt etmek son derece güçtür. Özellikle online veya sanal ortamlardan satın alınan pilleri kontrol etmek mümkün olmadığından bu tür sahte veya taklit ürünleri satın alınması mümkündür.

    Bu nedenle, pillerinizi GÜVENİLİR SATICILARDAN veya ÜRÜN TEMSİLCİLİKLERİNDEN orijinal veya güvenilir markaların ürünlerinden SATIN ALINIZ.

    SAHTE - TAKLİT Li-Ion/Li-Po BATARYALARA ÖRNEKLER :

    Canon BP-511 kodlu Bataryadan bir örnek:

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Aşağıda fotografını verdiğim "Ansmann" örneği yan sanayii (replacement-similar) ileiddialı başka markaları da rahatlıkla alıp kullanabilirsiniz. Aslında önemli olan içinde aşırı voltaj ve koruma devrelerinin olması ile oluşan gazı tahliye için konulan gaz boşaltım valfinin olması. Bu tip pillerin şarjı çok kritik. Bilinen Ni-Mhd-Ni-Cd piller gibi değil. Bu tip (Li-Ion/ Li-Po) pili elinizde biraz uzun süre tutulmanız bile zarar verebiliyor. Hücre voltajının 0.1 V. fazla olması, Pil dolduğunda şarj cihazının şarj işlemini durdurmaması, hücreleri aşırı ısındırıyor. Hatta, bataryayı güneşte bırakın, pili öldürmek için, hatta gaz çıkış deliklerinin kapalı olması halinde şişip patlaması için yeterli bir neden. Tabi bu konu sadece kamera için değil, cep telefonundan tutun, PC-Lap-Top,Tablet vb. bu tip pilleri kullanan her çeşit cihaz için geçerli.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Diğer taraftan aşağıda 6 adet bataryanın fotografını verdiğim (aslında bu sayı benim bulduğum aynı formatta 17 adet farklı farklı yazılara sahip) Sony-Ericsson K790i' nin Bataryası BST-33 den sadece ikisi orjinal. Birisi zaten yurt dışından aldığımda cep telefonunun kapalı kutusundan çıkmıştı. Doğal olarak orijinal kabul ettik (!). Diğeride, İsveç' ten bir arkadaşıma getirtmiştim, sözüm ona "High Capacity" Onu da org. kabul ediyoruz isterrrrr istemez, çünkü acayip bir para ödemiştim. Diğer taraftan burada gördüğünüz bataryaları yine orjinal görünüşlü ambalajında aldığım piller içinde 950 mA-900 mA yazanları bile var (!). Orjinalini eğer servisten almaya kalkarsanız (Bence Org. olup olmadığıda tartışılır bu ülkede) ~39 $, ~60 TL. Ankara'da, üstünde yazılanlarla ve ambalajı bire bir aynı malı 25-35 TL arası GSM mağazalarında satıyorlar. Aynı mal Necatibey Balıkçıoğlu Pasajı asma katta FARK Ticaret' te 15 TL !!!!!. İşin garibi bunlarda da bir sıkıntı yaşamadım. Sadece org. kabul ettiklerime nazaran belirgin ölçüde kapasiteleri %25-30 civarında düşük.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    18650 TİP VE BENZER DİĞER TİP Li-Ion/Li-Po ŞARJLI PİLLERDE KORUMA (PROTECTION)

    Koruma devreleri, cep telefon pilleri de dahil tüm Lithium-Ion(Li-Ion), Lithium Polymer (Li-Po), daha doğrusu ana kaynağı Lithium olup şarj edilebilir tüm pil ve bataryalarda (Çok hücreli) vardır. Hatta olmazsa olmazıdır. Alkalin veya Çinko - Karbon tip kullan-at pillerle Ni-Cd (Nickel-Cadmium) ve çok sık kullandığımız Ni-Mhd (Nickel–Metal Hydride) şarjlı pillerde (AAA-AA-C-D tip pil ve 9 V Bataryalar) bu koruma devreleri yoktur. Bu tip pillerin en büyük özelliği küçük hacimde yüksek akım verebilmeleri, dolayısıyla "GÜÇ" sağlayabilmeleridir. Ancak en büyük sıkıntıları ısıya karşı aşırı duyarlı olmalarıdır. Oda sıcaklığı bile ömürlerini negatif yönde etkiler. Ömür başlangıçları imal edilip ilk %40 şarjları verildiği anda başlar. (Rafta beklerken en az kayıpla beklemeleri bu şarj seviyesinde olmaktadır)
    Isıyı arttıran en büyük etken harici ışık-ısı kaynakları (Güneş) ve aşırı şarj voltajı ile bundan doğan yüksek şarj akımlarıdır. Max. şarj voltajı 4,2.oo Volt' tur. 0.1 V şarj voltajı artışı pilin iç ısısını hemen pili patlama - şişme noktasına getirir (Şayet gaz çıkış delikleri kapalı yada yoksa,gaz çıkış valfi çalışmaz yada yoksa9 Genellikle merdiven altı ve oem pillerde bu emniyet koruma devre valj ve gaz çıkış delikleri bulunmaz) Aşağıda verdiğim 2. Fotograf sonunda kırmızı daire içindeki IC, voltaj 4.2 ye geldiğinde şarjı durduran, mavi daire içindekide ısıl koruma IC' sidir. 3. bir emniyet noktaları ise "ilk fotografta görülen "gaz boşaltma valfi" dir. (Düdüklü tencerenin düdüğü gibi düşünün) ayrıca dikkat ederseniz bu emniyet valfinin dışında ısı nedeniyle oluşacak gazı boşaltmaya yarayan (+) ve (-) Kutupların metal şapka ve levhalarında delikler vardır. Bunlar gaz çıkışı sırasında oluşan köpüklerin sertleşmesiyle bazen veya zamanla tıkanabiliyor. Söz konusu valf bu durumlarda devreye girer. Buköpükleri özellikle (+) kutup civarında görürseniz su ve diş fırçası ile temizlemeyi ihmal etmeyin.
    Bu nedenle de bir uyarıda bulunayım. ASLA ŞİŞMİŞ YERİNE ZOR SIĞAN BU TİP PİLLERİ KULLANMAYIN. ŞİŞME NEDENİ GAZ ÇIKIŞ DELİK VE VALFİ TIKANIKTIR VE BU NEDENLE ŞİŞMİŞTİR. VEYA KULLANILAN PİL MERDİVEN ALTI OLUP KORUMA DEVRESİ YOKTUR, HATTA VALF VE DELİKLER AÇILMADAN PİYASAYA SÜRÜLÜR.. Patlayan, yanan telefon ve Lap-Top' ların asıl yanma nedeni bataryalarıdır. Ciddi risk taşır. Özellikle diz üstü PC' lerin bataryaları çoğunlukla 18650 tip Li-Ion pillerin seri bağlanmasıyla (5-8 adet) elde edilir ve ekstra koruma devreleri de vardır. Örneğin Panasonic Li-Ion şarjlı pillerden yeşil renkli olanlar NCR 18650A ve B Negatif kutup üzerinde bir koruma kartı (Protection circuit board-PCB) ile birliktedir. Bazı markaların üstünde "IC Protection-Built in Li-Ion Rechargeable Battery" yazar.
    Aşağıdaki fotograflar bu işin nasıl yapıldığını göstermektedir.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Diğer taratan en çok kullanılan Alkalin ve şarjlı pil boyutları da aşağıdaki gibidir.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Ş A R J L I P İ L L E R

    1 - Y E N İ N E S İ L A L K A L İ N P İ L Ö Z E L L İ K L İ Ş A R J L I P İ L L E R
    ( G P ReCyko+ - Panasonic INFINIUM/EVOLTA - Varta Ready 2 Use )


    Arkadaşlar,

    Yaklaşık 4 hafta önce şarj ettiğim 3 takım Yeni nesil pillerin ilk önce voltajlarını ölçtüm Her üç markanın da voltajları dengeli ve 1.338 -1.350 Volt arasındaydı.
    Tüm pilleri ilk önce AT-908’ de deşarja tabi tuttum. Şarj cihazının 4 pil konumunda deşarj akımını ölçtüm. Fotoğraflarda gördüğünüz cihazın deşarj akımı 132 mA idi ve pil markalarına göre değişmiyordu. Piller sırasıyla:
    GP ReCyko+ 2100 mA 13 saat 45 dk --------------> 1815 mA kap......... 2 saat 40 dk şarj süresi
    Panasonic INFINIUM 2100 mA 14 saat 10 dk------> 1870 mA kap......... 2 saat 45 dk şarj süresi
    Varta Reay 2 Use 2100 mA 14 saat 22 dk --------> 1896 mA kap ........ 2 saat 55 dk şarj süresi

    olarak bulundu. Yaklaşık 1 aylık bekleme sonucu gördüğüm değerler oldukça mantıklı ve test firmalarının verdiği kapasite değerleri ile oldukça, tam olmasada benzer değerlerdir. Ölçü aletimin kalibrasyon hatası akım kademesinde (+/ -) % 1.5 olduğunu özellikle belirteyim. Her ne kadar zamanında 10 TL’ ye alınmış alette olsa elimde bulunan FLUXE ve SOAR marka labaratuar tipi ölçü aletleri baz alınarak yeniden kalibre edilmiştir.
    Şarj cihazının markaya bağlı olmaksızın deşarj işlemini pil voltajları pil başına ortalama 975 mV (0.975 Volt) değerinde sona erdirdiği ve tekrar otomatik şarja geçtiği görüldü.
    Her 3 marka pilde de şarj süresi 2 saat 40 dk-2 saat 55 dk. arası olduğu görüldü.
    Her 3 markada dikkati çeken şarj süresinin 2 saat 20-35 dk arası şarj voltajının 1.32 -1.44 Volt arası dalgalanırken (Voltaj 3 kademede yükseliyor ve her altı periyot arasında 2 periyoda eşit süre 3 kademede 0.995-1.295 volt arası dinlendirme yapıyor) son 20 dk. aralık vermeden yine 3 kademede 1.45-1.50 V arası damla şarjı yapıyor.
    1. bölümde şarj akımı 60-500 mA arası değişiyor ve bu bölümde ısınma zar zor hissediliyor. Benim ölçtüğüm ısı değeri ki bunun kalibrasyonu hk. bir bilgim yok SOAR ve FLUXE AVO metreleri ile gelen bir thermocouple (Isı sensörü) dür. Isınma 34 oC olarak ölçülmüştür ve her 3 markada da aynıdır.(O,5 oC farkla). Ancak son 20 dk da şarj akımı 450-800 mA’ çıkmış olup, pillerin yüzeysel ısıları da 39-42 oC arasına yükselmiştir.
    Bu ısınma fabrikasyon verilerine göre 45 oC altında olduğu için kabul edilebilir bir ısınmadır. Ve en önemlisi kısa sürelidir. Piller Tricle Charge (Bakım-İdame şarjı) geçtiğinde yaklaşık 30 dk. içinde ilk başlangıç ısısı 32-34 oC arasına dönmekte ve sabit kalmaktadır. Tricle Şarjda voltaj 1.39-1.42 Volt arası yine 3 kademede dalgalanmakta olup şarj akımı da 3 kademede 34-40-45 mA arasında değişmektedir.
    S O N U Ç :
    1- Yeni nesil pillerde sağlanan uzun süre beklemede şarjını kaybetmeme özelliği,
    Katot ta yeni bir superlattice (Süper kafes) alaşım kullanılarak kimyasal ayrışma büyük ölçüde azaltılmış olup superlattice alaşımın bir diğer ek yararı da pilin iç direncini azaltarak pilin elektriksel kapasitesini arttırmak suretiyle daha yüksek ve uzun süreli deşarj akımı sağlanmıştır.
    Süper kafes alaşımın bir diğer avantajı ise, birleşiklerin yapısında kullanılan kobalt maddesinin daha az kullanılması yönünde pilin daha iyi dengelenmesini sağlar.
    Anot, doğal uyumsuzluğu azaltan yeni bir malzeme ile güçlendirilmiştir.
    Ayrıca ayırıcılar (seperatör) ve pilde kullanılan elektrolit, kendiliğinden boşalmayı azaltacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
    2 – Pil üreticileri yeni nesil pillerin ASLA çok hızlı şarja tutulmamasını istemektedirler. Hızlı şarj sonucu oluşacak kabul edilebilir sınırların üstündeki ısı, pil içindeki kimyasal yapıyı hızla bozup kristalleştirerek pilin çok çabuk bozulmasına neden olduğunu belirtmektedirler.
    Hatta Sanyo, eneloope pillerini, pillerle verilen şarj cihazı (Makalenin bir başka yerinde bu tabir Sanyo markalı şarj cihazları olarak geçmektedir ! ) dışında şarj edildiği takdirde, pillere GARANTİ VERMEDİĞİNİ yazmaktadır. Bunun altında yatan neden pillerin yeni bir teknoloji olması ve ısı sorununa şimdilik bir çözüm getirilememesi olarak görüyorum. Bu nedenle de pillerin aşırı ısınmasını engelleyecek bir şarj rejimi uygulamak gerekmektedir.
    3 – Firmalar, şarj süresinin 3 saatin altında olmamasını istemektedirler. Bu ise toplamda ortalama şarj akımının 500 mA geçmemesi demektir. AT-908 ile yaptığım şarjda, şarj süresinin 4/5 kısmında şarj akımın ortalama 230 mA olduğu hesaplanmıştır. Son bölümde ise 20 dk süreyle ortalama 560 mA ile şarj edildiği görülmüştür.
    Bu bölümde şarj süresinin max. 20 dk. ile sınırlı olması ve ısınmanın max. sınırları aşmadan tamamlanması nedeniyle AT-908’ in bu pilleri şarj etmesinde bir sakınca görmemekteyim.
    Ancak, Varta Power Station şarj cihazı ile birlikte gelen yeni nesil piller(Ready2Use) ile diğer markalar, son 20 dk. aşamada ölçüm yapmamış olmakla birlikte daha az ısınmıştır. Yine aynı şekilde test amacı ile gönderilen şarj cihazında hem kendi pilleri, hem de diğer üç marka 2-3 derece tahminen daha az ısınmıştır. Denememiş olmakla birlikte AT-508 ile bu pillerde ısınma son 20 dk' lık bölümde daha az olacak düşüncesindeyim. Bunların nedeni ise son 20 dk. aşamada şarj cihazı kendi max. kapasitesi değerinde daha az şarj akımı verebilmesi olduğu kuvvetle muhtemeldir.

    PRODUKTE & TRENDS adlı bir Alman test firmasından aldığım tablo-1 ve 2 aşağıdadır. Bizim anlayacağımız şekilde Türkçe' ye çevirdiğim tabloda bizim piyasada bulunan ve extra övgüyle (!) bahsedilen pilde bulunmakta. Linkini de veriyorum.
    Std. Ni-MHd pillerden sürekli vurguladığım GP 2700 mAh pillerin 10 hafta sonraki perişanlığı çok dikkat çekici.
    Ucuzculara D U Y U R U L U R !

    http://www.eneloop.info/fileadmin/EDITORS/ENELOOP/ARTICLES/Guter_Rat_2_2008_Akkutest.pdf

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    ŞARJLI PİL ARIZALARI ve ŞARJLI PİLLERİN BAKIMI

    Şarjlı pillerde arıza veya bozulmalar genel olarak 2 nedene dayanır.
    1. İçten + ve - plakalar arsındaki seperatörlerin delinerek 2 plaka arasında oluşan kısa devreler.
    Bunların nedeni Hızlı şarj sonucu pilden akan ve neredeyse pilin anma akımının 2 misline varan yüksek akım nedeniyle pilin iç ısısının anormal yükselmesi sonucu oluşur . Pillerde plakalar arası kısa devre (Delinme) tek noktada veya akın şiddetina bağlı olarak bir çok noktadan olur ve temas noktası büyük değilse çözüm genellikle vardır (Ni-Cd), Ni-Mhd pillerde ise bazen bir çözümü vardır ama bu çözüm asla yüksek akımla şarj değildir. Zaten bozulma nedeni de yüksek akımla şarjdır. Bunun için bir düzenek kurmak gerekir. 10-50.000 uF arası ve 50 VDC'ye dayanıklı bir kondansatör, 25-30 VDC ile şarj edilir ve şarj olan kondansatör + ve - uçlara dikkat edilerek pilin 2 kutbuna birer kablo yardımıyla değdirilir. Kısa devre olan pilin kısa devre noktası üzerinden çok çok kısa bir süre içinde sayısal bir rakkam vermeyeyim, ürkütücüdür çok yüksek bir akım akar. Bu akan akım bazen ilk denemede bazen 2.-5. denemede kısa devreyi eriterek pili normal hale getirir. İlk denemelerde kısa devre devam ederken kondansatörle temasta bayağı yüksek-Parlak bir
    kıvılcım çıkar hatta değdirdiğiniz kablo pilin metal yüzeyine kaynakta olabilir, Kısa devre kalktığında bu kıvılcım ya çok küçük olur yada farkedilmez. Bu durumda deneme en fazla bir defa daha yapılır ve pil şarja bağlanır. Ancak pilin iç izalatörü bozulduğundan artık bu pili asla üzerinde yazılı standard şarj akımının değerinden fazla bir akımla şarj etmemek gerekir. Aynı tas- aynı hamam taktiği güdülürse, o noktada kısa süre içinde yine bir kısa devre oluşması kaçınılmazdır. (Pilin üzerinde yazılı değerin 1/10 kadar bir akımla)
    2. Bayat, ya da zaman içinde verimi düşen, veya uzun süre kullanılmamak sonucu şarj tutmayan piller:
    Nedeni ne olursa olursun sonuçta pili meydana getiren elektrotlar ya yıpranmıştır yada kalıcı reaksiyonla yüzeyleri yer yer akım vermeyecek hale gelmiş demektir. Bu pilleri (Ni-Mhd için) 3-5 defa ard arda şarj/ deşarj işlemine tabi tutmak veya voltaj kontrollu bir DC akım kaynağı ile yüksek akım çekecek şekilde şarj voltajını dikkatli bir şekilde arttırarak iç ısınmayı bir katalizör gibi kullanmak suretiyle yer yer oluşan oksidasyon veya kimyasal değişimleri kısmende olsa geri almak mümkündür. Yine ancak diyeceğim bu şekilde pili geri getirseniz bile elektrotlarda oluşan bozuk alanlar plakaları incelttiği için yada artık bozuk alanlar kaldığı için pilin eski verimine getirmek imkansızdir ve verimi düşer. Bu durum size ancak belirli bir süre ki bu süreyi tahminde zordur, kazandırır.
    3. Bazen pillerin + kutubu üzerinde beyaz renkli kuru köpük görünümünde bir oluşum olur. Bu durum ya çok uzun süre şarjsiz kalan pillerde, yada aşırı şarj akımına maruz pillerde görülür. Bu durum, pilin yolcu olmak üzere olduğunun göstergesidir. Bu oluşumu asla kazımayın sadece ılık suya tutun bir diş fırçası ile fırçalayın, anında temizlenir. Ve pillerinizi asla hızlı şarj yapmayın. Std akımla şarj edin Bu durumda, bu olay tekrarlanmaz.
    4. Pilleri kullanmadığınızda, asla şarjsız bırakmayın. Ni-Mhd pilleri ayda bir deşarj edip tekrar şarj edin. Aksi halde pilleri kaybedebilirsiniz. (Özellikle fason ve GP' leri- Diğer markalarda da 1.5-2 yıllık eski piller)
    5. Ni-Mhd pilleri eğer sık sık kullanıyor ve deşarj ediyorsanız bu pillere şarj/ deşarj işlemini özel olarak uygulamak gereksizdir. Aralıklı kullanım durumda ya 40-50 deşarj sonrası veya 5-6 ayda bir, ardı ardına 2-5 defa şarj/deşarj işlemini arka arkaya uygulayın. Pilleriniz canlanır. ASLA bu tip pilleri sıfır volta indirene kadar DERİN deşarj edip bırakmayın veya şarj için ara vermeyin. Bazen tekrar şarj tutması imkansız hale gelebilir, pili kaybedersiniz. Ni-MHd pillerin deşarj alt sınır voltajı 0.7-0.9 V arasındadır.
    6. Ni-Cd pillerde durum farklıdır. Piller tümüyle boşalmadan ASLA şarj edilmemelidir. Aksi halde 10-15 şarjdan sonra kalıcı hafıza gelişir ve pilin verimi çok düşer. Bu tip pilleri verimi düştüğünde veya 3-4 ay aralıklarla REFRESH işlemine tabi tutmak gerekir yada küçük bir fener ampulü ile pil voltajını SIFIRLAMAK gerekir. Tekrar şarja bağlandığında Pil eğer eski değilse normal verimine kavuşur.
    7. Özellikle Hızlı şarj sonucu veya Fb. hatalı pillerde aşırı ısınma sonucu pilin üstündeki koruyucu kılıfta çatlama veya pilde bir genleşme oluşmuşsa bu pilleri ASLA Fotograf makinası veya benzer pil yuvalı elektronik cihazlarda kullanmayın. En azından pil yatağına koyar ama bir daha asla çıkartamayabilirsiniz. Kısacası pil çalışsa bile bu pilleri açık pil kartuşların dışında bir yerde kullanmayın, en iyisi Atık Pil kutularına atın !
    Böylece pil bakımı nasıl yapılır? kısaca değinmiş olduk......

    Bir tesadüf sonucu şarjlı olarak zorunlu unutulan piller bir testinde başlangıcı oldu. Temmuz 2010 başında tüm pillerimi şarj edip bırakmıştım. Çeşitli nedenlerle de o yıl Eylül ayı sonuna kadar hiç fotografta çekemedim. Zorunlu ihtiyaç nedeniyle bir kaç fotograf çekmek gerekince pillerde aklıma geldi. Ölçüm yapınca neredeyse %90 nının şarjını muhafaza edebildiğini hayretle gördüm. Bunlar kullanılmış pillerdi ve Ekim ayı başında elimde hiç kullanılmamış ambalajında olan pilleride açıp tamamının sağlam olduğunu gördüm ve pil grubunu 4 defa şarj deşarj ederek verimini max hale getirip 5. şarjı da yapıp bıraktım. Sonuçlar aşağıdaki tabloda yer alıyor.
    Bu konuda yeterince laf-söz edildi. Ben fazla yorum yapmayacağım. Voltaj değerleri neyin ne olduğunu ortaya koyuyor.. Uzun bir süre (8 ay) Bazı pilleri ki tabloda belli hangileri olduğu geri getirilemeyecek şekilde elden çıktı. Bunlar son bir senesi hariç 2.5 yıl kadar iyi kötü çalışmış ve yüzlerce pil içinde sağlam kalıp tekrar gruplandırdığım pillerdi. Aynı pillerin rafta bekleyenleri (Hiç Kullanılmamış olanlarda) bir kayıp olmadı ama diğerlerinin yanında şarj voltajını üzerlerinde tutamadığı görüldü. Beni şaşırtan Normal Ni-Mhd pillerin bile 8 ay içinde şarjlarını %40-60 arası tutabilmeleri oldu. Bu nasıl yorumlanır pek bilemiyorum ama "pillerin uygun koşullarda saklanması ve şarj edilmesi, zaman zaman bakım amaçlı şarj/deşarj işlemlerinin yapılmasının" etkili olduğunu düşünüyorum.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    A Q U A C E L L - N E D İ R ?

    Sadece Aquacell su ile aktif hale gelen tek pil değildir. Bakır magnezyum hücreleride su ile aktif hale getirilebilir. Susumu Suzuki tarafından icat edilen Bir başka su ile aktif edilebilen bir pilde,Alüminyum anotlar, deniz suyu gibi tuzlu su ile kullanım için tasarlanmış pillerde vardır. Bu tip pillerin benzerleri deniz ve hava araçları can yeleklerinde uzun yıllardır kullanılıyor. Uçak can yeleklerinde ve gemi can yeleklerinde standart. Ayrıca life boat içinde bunlardan bulunuyor. Genellikle tuzlu suyla karşılaştıklarında aktif hale geliyorlar. Ayrıca daha büyük çaplı uygulamalarda var.Hyporex Technologies Inc. tarafından geliştirilen Aqua Yakıt Hücresi (AFC) Bunlardan biri.
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Bu kısa ansiklopedik bilgilerden sonra gelelim şu AQUACELL' e.
    Pil tipi: AA (/Aynı fiziksel ölçülerde)
    Güç: 1.5V (Çinko-Karbon pillerin özelliklerinde)
    AquaCell piller, geleneksel çelik veya çinko kasa yerine geri dönüşümlü plastik dış gövde kullanılmıştır. Bu nedenle sadece 12 gram ağırlıyla, bu pili dünyanın en hafif AA pili yapar, dolayısıyla çelik ve çinko kılıflara göre geri dönüşümü çok daha verimli olduğu gibi, daha da önemlisi çevresel etkisi çok daha az olur.
    Su ile aktif edilmeden önce depolamada sonsuz ömre sahiptir. Aktive edildikten sonra, pil yaklaşık 10 defa daha aktive edilebilir. 1000 mA ilk şarj kapasitesi sonrası her aktive edilişte kapasite düşecektir. Piller şarj edilemez, kullan-at sınıfındandır, ancak aynı zamanda geri dönüştürülebilir.
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    Ö Z E L L İ K L E R :

    1 - DÖNÜŞÜMLÜ PLASTİK KASA
    AquaCell piller, geleneksel çelik veya çinko kasa yerine geri dönüşümlü plastik dış gövde kullanılmıştır. Bu nedenle sadece 12 gram ağırlıkla, bu pili dünyanın en hafif AA pili yapar, dolayısıyla çelik ve çinko kılıflara göre geri dönüşümü çok daha verimli olduğu gibi, daha da önemlisi çevresel etkisi çok daha az olur.
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    2- KARBON ÇUBUK
    Pozitif kutup, üstte ortada karbon çubuktur.
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    4 - Ayırma kağıdı (SEPARATÖR)
    Özel bir biçimde ve özel olarak formüle edilmiş kağıt ayırıcı (separatör) anot ve aktif tozlara su eklendiğinde ayırıcı kağıt nemli hale gelir ve bu nedenle anot ve katot arasında mevcut elektron transferini sağlamakta ve bu arada 2 kutup arasında da teması önler.
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    5 - AKTİF TOZ
    Aktif toz elektrolit su ile karıştırılarak, Std. Çinko- Karbon pillere nazaran daha az şiddette reaksiyona ve bu nedenle de daha az tehlikeli bir bileşime sahiptir. Aktif tozlar, doğal maddelerdir ve insan vücudunda bulunan karbon benzeri maddelerdir.
    Potasyum Hidroksit (KOH) gibi alkali maddeler kullanılmamıştır.
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    6 - MEMBRAN
    Pillerde membran yerine kağıt ayırıcı kullanılmakta böylece su eklendiğinde aktif tozların dağılması önlenmektedir.
    Plastik ve oldukça hafif, geri dönüşümlü membran sayesinde, güvenlikli ve oldukça düşük bir maliyet yaratılmıştır.
    O – RING CONTA VE VİDALI KAPAK
    Patentli vida kapak birlikte özel olarak düşünülmüş olup, O-ring conta ile hava sızdırmaz bir odacık tasarımlanmıştır. Vidalı kapağın ve patentli hava odası tasarımı ile birlikte, bu tasarımın tamamen sızdırmaz olduğu test edilmiştir. Hatta bu oluşumun 0,8 V altında akım akıtıldığında dahi yeterli yoğunlukta akım verebildiği görülmüştür.
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

    ALINIR MI, ALINMAZ MI ?
    Ortalama çifti 2.5-3 USD olan bu pillerin bu günkü karşılığı 6.75- 8 TL arası. Gerçekten aktive edildikten sonra 1000 mA akım verebiliyorsa ve sitelerin çoğunda 5-10 defada aktifleştirilebiliyorsa bu arada aktifleştirmede kullanılan suyun olabildiğince arı su olması belki bu aktifleştirme adedini arttırabilir, en iyi alkalin pil olarak şu an kabul edilen Panasonic e-volta alkalinlerin 4 adedinin fiyatı 7.5 USD civarında olduğu ve bu pillerin verebildikleri en iyi akım kapasitesinin de 650 mA olduğuda düşünülülürse, vede çevreci filansanızda tercih edilebilir. Elbette bunu en gerçekçi mukayesesi yurt dışı fiyatlarla olacaktır.Fiyatlar TR' ye girdiğinde üüüğğğğğğ!

    BÖLÜM : 3

    Elektrikli ve Elektronik cihazların etiketlerinde bulunan UYARI ve SEMBOLLER

    CE,

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Bilgi:
    CE işareti, Avrupa Birliği' nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği
    Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan bazı Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve ürünün üreticisi veya direktifte zorunlu kılınmış ise bir üçüncü taraf uygunluk değerlendirme kuruluşu (onaylanmış kuruluş vs.) gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir Birlik işaretidir. Başlangıçta "Avrupa Normlarına uygunluk" anlamına gelen "Conformite Europeenne" sözcüklerinin baş harflerinden oluşmakta iken 1995 yılından itibaren "Community Europe" ifadelerinin baş harfleri olarak kullanılmaya başlamıştır. Avrupa Birliği' nin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde geliştirilen ve ürünün asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir uygunluk işaretidir. CE İşareti, kalite güvencesine ilişkin değildir. Sadece ürünün temel gerekler olarak tanımlanan ve insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşamı ile sağlığı ve çevre ile tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına uygun olduğunu gösteren veya bu temel gereklerden bir kısmının veya tamamının karşılanmasına yönelik olabilir.
    .
    Diğer taraftan, ticari olarak ürünlerin bir AB üyesi ülkeden diğerine dolaşımı sırasında bir çeşit pasaport görevi görmektedir. AB üyesi olmayan ülkelerin ise Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamındaki bir ürünün AB ülkelerine girişte Üzerinde CE işareti bulunması zorunludur.

    "CE İŞARETİ" İLİŞTİRİLMESİ ZORUNLU OLAN ÜRÜN GRUPLARI "

    · Alçak gerilim cihazları,
    · Basit basınçlı kaplar,
    · Oyuncaklar,
    · İnşaat malzemeleri,
    · Elektromanyetik uyumluluk,
    · Makineler,
    · Kişisel koruyucu donanımlar,
    · Otomatik olmayan tartı aletleri,
    · Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar,
    · Tıbbi cihazlar,
    · In vitro tıbbi tanı cihazları,
    · Gaz yakan aletler,
    · Sıcak su kazanlarının verimlilik gerekleri,
    · Sivil kullanım için patlayıcılar,
    · Potansiyel olarak patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar,
    · Asansörler,
    · Ev tipi elektrikli buzdolapları, dondurucular ve bunların kombinasyonları için enerji verimlilik gerekleri direktifi,
    · Basınçlı ekipmanlar,
    · telekomünikasyon terminal cihazları ve uydu yer istasyonları,
    · gezi amaçlı tekneler,
    · Radyo ve telekomünikasyon terminal ekipmanları,
    · İnsan taşımak üzere tasarımlanan kablolu taşıma tesisatı,
    · Florasan aydınlatma balastlarının enerji verimliliği.

    Daha fazla bilgi için:

    http://www.sanayi.gov.tr/webEdit/gozlem.aspx?menuSec=244&sayfaNo=1313&

    FCC,

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Bilgi:
    (Federal Communications Commission)=Federal İletişim Komisyonu USA.FCC bir Amerikan standardıdır. FCC kapsamında bulunan ürünlerin Amerika' da satılabilmesi için bu belgenin alınması şarttır. Aklınıza gelen gelmeyen her türlü haberleşme alıcı verici cihazları, elektrikli cihazlar, frekans ve detaylarının tespiti, imalatı, kurulumu, bu komisyonun standarlarına uygun olma zorunluluğu vardır.

    TÜV

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Bilgi:
    (Technischer Überwachungs-Verein - Technical Surveillance Association)
    TÜV ilk olarak 1872 de kaynak buhar kazalarından korunmak için Gustav Schlieper tarafından (Dampfkessel Überwachungs Verein-Steamboiler Testing Laboratory-kızgın buhar test laboratuarı)-DÜV olarak kurulmuştur. DÜV aynı zamanda Elberfeld ve Barmen idare bölgesinde, Association for the Surveillance of Boilers- Yağların Gözetimi Kuruluşu olarak da bilinir.
    TÜV Almanca, Technischer Überwachungs-Verein' ın kısaltılmışıdır. Orijinal TÜV yaklaşık 130 yıl önce 43 endüstri kuruluşunun üye olduğu ve 2 güvenlik personeline sahip olarak Bavaria' da kurulmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle TÜV' ün sahip olduğu niteliklerde gelişmiştir. 1900' larda grup elektrikli cihazlar üzerinde çalışmaya başlamış, daha sonra ulaşım, motorlu araçlar ve nükleer enerji endüstrilerini de içine aldı. 1980' lerde ise Almanya' da bağımsız bir kuruluş olarak insan güvenliği, kalite ve çevre koruma konularında yetki sahibi olmuştur. Bugün TÜV birçok alanda çalışmaktadır.
    Herhangi bir elektronik cihaza verilen TÜV belgesiyle; o cihazın elektromanyetik uyumluluğa sahip olduğunu ve üretilirken belirli ergonomik koşullara uyulduğunu belgelenir ve o ürünün aynı zamanda Almanya' da satılabileceğinin iznini verir.

    TUV ERGONOMİ ONAYI

    Bilgi:

    Ergonomi:

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    TUV’ ün ergonomi onaylaması, büro araçlarını performans düzeylerinin ergonomi standartlarına özgü tanımlanması ile gerçekleşir. Bu ürünlerin, büro çalışma alanlarındaki Avrupa Direktiflerinde (EEC 90/270) belirtilen minimum güvenlik ve sağlık gereklerine uygun olmalıdır. Bir cihaza TUV’ ün “Ergonomi Onayı” verilmesi için şu şartların sağlanması gerekir:

    MPR II


    ISO 9241-3 Tavsiye Değerleri
    ISO 9241-7 Sınıf I yada Sınıf II’ye uygunluk
    ISO 9241-8 Tavsiye Değerleri
    Kullanıcı Kılavuz Onayı
    ISO 9241-3:



    ISO 9241-3 Standardı yüksek çözünürlük, parlaklık ve görüntü özelliklerini test eder. Yapılan testlerdeki kabul edilebilir çözünürlük ve font büyüklüğüne uygun olmalıdır. Bu standart için gerekli özellikler:
    Karakterlerin ve parlaklığın standart olması
    Doğrusallık
    Titreşim
    Karakterlerin kontrast parlaklıkları

    ISO 9241-7:



    ISO 9241-7 Standardı, yüksek duyarlıklı spot parlaklık ölçümlerini test eder. Bu standart ile tayfı yansımalar ile dağınık yansımalar tanımlanmıştır. Bu standart ile tanımlanan Sınıf I ve Sınıf II cihazlar bu tür uygulamalara uygun olmalıdır.

    ISO 9241-8:



    ISO 9241-8 NIST’ i test eder. NIST (National Institute of Standards and Technology) monitörde bir görüntünün tüm piksellerinden geçen izlenebilir ışık tayfı ölçümlerini kapsar. Test değerleri default olarak tanımlanan renk kümesi uygulamalarına uygun olmalıdır. Bu standart için gerekli koşullar:
    Ekrandaki renklerin standart olması
    Renk sınırlamaları
    Temel renkler ile olan renk farkları

    ISO 13406-2

    ISO 13406-2 Standardı, gionometric assembly ekseni üzerinde bulunan yüksek duyarlıklı noktaların parlaklığını test eder. Bu standardın koşulları:
    Görüntü açısının değişimindeki görüntü kalitesi
    Görüntü açısının değişimindeki renkler
    Görüntü açısının değişimindeki yansıma
    Piksel hataları
    Görüntü düzenleme zamanı

    MPR II



    Swedish Department of Labor tarafından oluşturulan MPR II standardı, monitörlerin yaydığı maksimum elektromanyetik radyasyon seviyesini belirler. Monitörlerin elektromanyetik radyasyon ölçümlerini yaparak belirlenen standarda uygun hale getirilmesini sağlar. MPR II, monitörün merkezinden 50 cm uzaklığa kadar olan bölgede izin verilen elektrostatik, manyetik ve elektrik alanlarının maksimum seviyelerini tanımlamıştır. Buna göre MPR II logosu bulunan monitörün çevresindeki;
    Elektrostatik Potansiyel
    Elektrik Alanı
    Manyetik Alan
    MPR II tarafından belirlenmiş standart değerlerdedir.

    VDE



    Bilgi:
    (Deutsche Electrotechnische Kommission im DIN und VDE)(Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik) Elektrik-Elektronik ve Bilişim teknolojileri Derneği......(Alman standartlarını belirleyen Kuruluş.) Standartları DIN kodu ile başlar ve buna uygunluğu belirtilmeyen tırnak çakısını bile Almanya' da vitrine, rafa koyamazsınız....

    ECO LABEL



    Üzerine yapıştırıldığı ürün; tasarım, tesis, satış, kullanım ve kullanım sonrası atılması safhalarının tümünde çevreye verdiği etkilerin minimuma indirildiğini gösteren “Ekolojik Bir Etiket” tir. Çeşitli ülkelerde buna benzer etiketlemeler yapılmaktadır. Örneğin; Almanya “Mavi Melek”, Kuzey Avrupa ülkeleri “Beyaz Kuğu”, Kore “Eco – Mark”, Singapur’da “Yeşil Etiket” ve benzerleri sayılabilir.

    WEEE DİREKTİFİ



    Ürünün veya ambalajının üzerinde bulunan bu sembol, ürünün diğer ev atıklarıyla birlikte atılmaması gerektiğini göstermektedir. 2002/96/EC sayılı elektrikli ve elektronik cihazların atıklarının (WEEE) AB direktifi uyarınca, bu elektrikle çalışan ürün ayrıştırılmamış kentsel atık olarak atılmamalıdır. Bu ürünün geri dönüştürülebilmesi için lütfen satış noktalarına veya yerel kentsel atık toplama noktasına teslim edin.

    D İ K K A T : (Lithium-Ion / Lithium Polymer / Nickel-Cadmium / Nickel Metal Hydrit / Kurşunlu sulu-Kuru akümülatörler, içinde Mercury (Civa) bulunan her tür.şarjlı şarjsız (kullan at) enerji kaynakları bu sınıfa girer)

    Japanese Standards: PSE
    (Product Safety Electrical Appliance and Material Safety Law)

    Denan Yasası (PSE işareti)



    Elektrikli Aletler ve Malzeme Güvenlik Hukuku (Denan: DENKI YOHIN ANZEN HO) 1 Nisan 2001 itibariyle yürürlükte bulunan bir Japon standart yasasıdır. Bu, Elektrikli Aletler ve Malzeme Kontrol Yasası (DENKI YOHIN TORIHIKI HO DENTORI) Japon hükümeti tarafından ürünlere sertifika düzenlenmesiyle uygulanır. Denan adı verilen"kayıtlı bir denetim kurumu" bu yasaya bağlı olarak adlandırılan bir üçüncü şahıs tarafından verilen üçüncü taraf kalite belgelendirilmesi için de geçerlidir." Denan yasası ile düzenlemeye tabi ürünler olarak "Belirlelen Elektrikli Ev Aletleri" 340 adet olarak kategorize edilmiş, 112 üründür Elektrikli Ev Aletleri kayıtlı bir denetim kurumu olarak Uygunluk denetimine geçmesi gereklidir.
    Yukarıda verilen PSE işaretleri UYGUNDUR yada UYGUN DEĞİLDİR ürün ambalajına yapıştırılması gerekir.

    COMPLIES WITH THE CANADIAN ICES-003 CLASS B
    SPECIFICATIONS.


    Bilgi:
    Digital (Sayısal) cihazlar, IC (Industry Canada) ICES-003'e (Interference-Causing Equipment Standard 003 [İnterferansa (Girişim) Yol Açan Cihazlar Standartı 003]) göre, B Sınıfı dijital aygıtlar olarak sınıflandırılmıştır. Sayısal (Digital) cihazınızın hangi sınıflandırmaya (A veya B Sınıfı) girdiğini belirlemek için, digital cihazınızın alt ya da arka panelindeki tüm etiketleri inceleyin. Bu etiketlerden birinde "IC Class A ICES-003" veya "IC Class B ICES-003" şeklinde bir ifade bulunacaktır. (Fotofgraf makinelerin de de olduğu gibi) Industry Canada düzenlemeleri, Bu ibareye sahip cihazları üreten firmalar tarafından açık bir biçimde onaylanmayan değişikliklerin, aygıtı kullanma yetkinizi geçersiz kılacağını bildirmektedir. (Garanti dışı bırakılacağının kibarca anlatımı)
    Bu B Sınıfı (ya da eğer etikette öyle görünüyorsa A Sınıfı) dijital cihaz, Kanada İnterferansa (Manyetik yolla girişime yol açma, Diğer cihazların çalışmasını etkileme) Yol Açan Cihazlar Yönetmeliği'nin gereklerini karşılamaktadır.
    "Cet appareil numérique de la Classe B (ou Classe A, si ainsi indiqué sur l'étiquette d'enregistration) respecte toutes les exigences du Reglement sur le Materiel Brouilleur du Canada."

    Avustralya/Yeni Zelanda C işareti

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Bilgi:
    Elektro Manyetik uyumluluk standartı B sınıfı (FCC ile aynı istekleri karşılar)

    "DoC" STANDARDI
    Kişisel bilgisayarlara ve kişisel bilgisayarların giriş çıkış cihazlarına FCC sertifikası verilirken üreticiler dikkate alınır. Bir cihaza verilen DoC sertifikası, tedarikçi firmalara FCC’ nin yanında, radyo frekans emisyonlarının sınıflandırılmasında önemli bir avantaj sağlar. Kısaca DoC (Declaration of Comformity) ile getirilen yeni kurallar, üreticilere ve tedarikçilere kişisel bilgisayarlar yada giriş çıkış cihazlarının satış öncesi gerekli olan güvenlik ve kalite testlerinin yapılmasını sağlayarak, FCC cihaz yetki belgelerinin alınmasına imkan sağlar. DoC, FCC onayı alınmasından önce, cihazın bu kalite standardı için hazır olduğunu gösterir.

    "EnerjiStar" SERTİFİKASI

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    "Energy Star", (Amerikan Çevre Koruma Dairesi) tarafından geliştirilen ve elektronik başta olmak üzere tüm alanlarda enerji tasarrufu için gerekli yöntemleri ve kriterleri belirleyen bir sertifika programıdır. Haziran 2008' de 5.0 sürümüne kavuşan sertifika programındaki kriterlere örnek verecek olursak, elektronik cihazların kapalı veya uyku kipindeyken tüketmesi gereken güç değerleri, belli standartlarla belirlenmiş oluyor. Bu kriterleri sağlayan cihazlar, "EnergyStar" etiketini ürünlerinde kullanabiliyor.
    Özellikle monitörlerde bu sertifkasyon programının yerini artık TCO almıştır.
    Bu logonun bulunduğu ürünlerin, standard enerji tüketiminden %20-30 daha az enerji tükettiğini anlamamız gerekiyor, ancak bir çoğumuzu bu logoyu yıllardır PC ana kartlarının BIOS ekranında gördüğümüz için sanki her ürün "güç tüketimi konusunda “tutumlu" olduğunu düşünebiliriz. Elektrik enerjisi ile çalışan hemen hemen her üründe bu logo’ yu görüyoruz. Çevreye duyarlı olan her ürünün aldığı sertifika olan Energy Star' ın bugünlerde güvenilirliği tartışılıyor. Ortaya çıkan bir skandal, Energy Star'ın güvenilirliğini tartışmaya açtı. Amerikan hükümeti tarafından yüksek enerji verimliliğine sahip ürünlerin çevreye duyarlı olduğunu belirtmek için verilen bir sertifika olan Energy Star hakkında çıkan bir gerçek, bu logoya olan güvenilirliğin sorgulanmasına neden oldu. Energy Star, verimlilik standardı için önüne gelen 20 sahte ürünün 15'ini onayladı. Energy Star, denetim organı olan GAO (Government Accountability Office) tarafından kasıtlı olarak oluşturulan 4 sahte şirketi ve bu ofislerin yolladığı ve aralarında uzay süpürgesi, benzinle çalışan çalar saat gibi sahte icatların da bulunduğu ürünleri onayladı.
    Örneğin, Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz Benzinli Masa Saati (!), Energy Star'ın onayladığı sahte ürünlerden biri.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    TCO STANDARDI

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    TCO standardı "Swedish Tjanstemannes Central" organizasyonu tarafından 1991 yılında oluşturulmuştur. TCO standardı özellikle alternatif elektrik alanındaki gürültüler ve bunların diğer cihazlar üzerindeki etkilerini inceler. TCO, MPR I’ den biraz daha katı ve sert şartlara sahiptir. TCO standardı oluşturulduktan sonra, ortaya çıkan yeni şartlara göre standarda yeni kriterler eklenerek geliştirilmiş ve TCO 92, TCO 95, TCO 99 gibi versiyonları ortaya çıkmıştır.
    İlk global çevresel sınıflandırma projesi olan TCO 95, kullanıcılara daha iyi çalışma şartları sağlamak ve CFC ve ağır metaller gibi çevreye zararlı unsurlardan, geniş bir bölge içerisinde koruyan bir önerme üzerine temellenmiştir. TCO 95, TCO 92’yi tamamlamıştır. TCO 92 standardı sadece monitörler ve onların elektrik alanları, enerji etkileri ile elektrik ve yangın güvenliği gibi karakteristiklerini kapsıyordu. TCO 95 standardı ise kişisel bilgisayarları tamamlayan nitelikleri içerir. Örneğin monitör, sistem ünitesi ve klavyeyi ergonomik olarak yapılandırır, dışarı verilen elektrik ve manyetik alanlar ile gürültü ve ısıyı belirli bir standarda oturtur. Aynı zamanda TCO standardı güç harcaması, ekolojik etkiler ile üretim sırasındaki ürün ve üretim proseslerinin çevreyle olan adaptasyonunu sağlar. Yani TCO standardı çevreye dost bir üretim işlemini desteklemektedir. Yani gelecekte TCO logosunu üzerinde bulunduran cihazlar “Yeşil Dizayn ve Üretim İşlemi” mesajını taşıyacaktır.

    TCO Standardı İle MPR II Standardının Koşulları Arasındaki Farklar:

    MPR II standardı monitörlerin elektrik ve manyetik alanlarının ölçüm metotları ile monitör çalışmadığında çevresindeki elektrik ve manyetik alanlar ile monitör çalışırken çalışma alanındaki oluşturduğu alan düzeylerindeki artışları inceler.
    TCO standardı ise teknik olarak olabilecek ve kullanıcıların maruz kalabileceği elektrik yada manyetik alanlar ile ilgilenir. Bunların kullanıcılar üzerinde oluşturdukları etkileri ve zararları en aza indirmeye çalışır.

    NSTL STANDARTI

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    NSTL harfleri, National Software Testing Laboratuaries (Ulusal Yazılım Test Laboratuarı) sözcüklerini temsil eder. Kişisel bilgisayarların donanımının yazılım programlarıyla olan uygunluğunu belirleyen standartları oluşturan bir organizasyondur. Örneğin kişisel bilgisayarlara için 2000 yılı uygunluk standardı geliştirilmiştir. Kişisel bilgisayarların 2000 yılı uygunluğunu test eden, NTSL’ in geliştirdiği YMARK2000 testi ile bilgisayar donanımının 2000 yılı dönüşümlerini belirler. YMARK2000 İle;
    - 31 Aralık 1999’dan 1 Ocak 2000’ e real time işlemlerinin devamının sağlanması.
    - BIOS’daki real time hesaplamalarda oluşan hataların düzeltilmesi.
    - 2000 ile 2009 arasındaki artık yılların düzenlenmesi sağlanmıştır.

    VCCI B Sınıfı ITE İşareti.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Bu işareti taşıyan ürünler, VCCI (Voluntary Control Council for Interference) (Gönüllü Enterferans Denetim Konseyi) bilgi teknolojisi cihazları standartlarına dayanan bir B Sınıfı üründür, anlamındadır. Eğer bu ürün ev ortamında bir radyo veya televizyon alıcısı yakınında kullanılırsa, radyo enterferansı (girişimi) yaratabilir. Cihazı, kullanım kılavuzuna göre kurun ve kullanın anlamındadır.

    Bu nedenlerle, Bu işaretleri taşıyan cihazları, nerede imal edildiğine bakılmaksızın güvenle kullanabilirsiniz Ayrıca bu etiketleri taşıyan cihazlar sürekli denetlenmektedir.
    Biz de olduğu gibi yıllık harcını yatırdıkça bedava BAKLAVA almak yok.

    UL SERTİFİKASI

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    UL, Underwriters Laboratuaries kelimelerinin kısaltılmış biçimidir. UL Markası, Amerika’daki ve Kuzey Amerika’nın en büyük üçüncü kuşak sertifika veren organizasyonudur. UL, 1984 yılından beri cihazların, toplum güvenliği üzerindeki etkilerini inceleyip, değerlendiriyor. Bilgisayar parçası üreticileri ürettikleri cihazları UL güvenlik standartları testlerinden geçirirler. Bu testlerin ardından cihaz, UL tarafından belirlenen güvenli çalışma alanında kabul edilirse, cihaz UL onayı alır. Cihazın üzerine UL Markası konur. UL Markası ile üreticiler ürettikleri cihazın, güvenli çalışma için UL standartlarını taşıdığını kullanıcılara ispat etmiş olurlar.
    Özetlersek, eğer bir cihaz UL sertifikasına sahipse, cihazın toplum güvenliği ve sağlığı açısından herhangi bir risk taşımadığını söyleyebiliriz.

    Made In PRC (People' s Republic of China (Çin Halk Cumhuriyeti).

    Özellikle Avrupa Ülkelerinin meşhur firmalarının Ucuz işçilik nedeniyle Çin' de FASON olarak ürettirdikleri malların, Çin' de üretildiklerini gizlemek maksadıyla uydurdukları Ticari Satış Şekli.
    Orjini Çin olan firmalar ile bilinen standartlara uygun üretim yapan yabancı firmalar kesinlikle bu ibareyi kullanmazlar........

    GS (GeprüfteSicherheit)

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Bilgi:
    (GeprüfteSicherheit) Kanıtlanmış veya onaylanmış güvenliğin Almanca karşılığıdır. Ürün veya ürünün kutusunda belirtilir. TÜV (Alman Teknik Araştırma Kuruluşu) veya başka bir onaylı enstitü, ürün tipini tespit eder ve belirtilen güvenlik gerekliliklerini yerine getirip getirmediğine karar verilir.

    IP XXX KORUMA SINIFI
    Bilgi:
    IP koruma sınıfları Avrupa Elektro-Teknik Standartlar Komitesi (CEN/CENELEC) Comité Européen de Normalisation / Comité Européen de Normalisation électrotechnique - Avrupa Standartlaştırma Komitesi / Avrupa Elektroteknik Standartlaştırma Komitesi); Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz ve Yunanistan' ın ulusal standartlaştırma örgütlerinin ve elektroteknik komitelerinin biraraya geldikleri bir birliktir.) tarafından İZOLELİ-kutulu elektrikle çalışan ürünlerinin çevresel şartlara olan dayanıklılığını standartlaştırmak amacıyla geliştirilmiştir.
    IP koruma sınıfı, genelde 2 bazen ise 3 rakamdan oluşmaktadır.
    İlk rakam: Katı cisimlere ve malzemelere karşı olan dayanıklılığı
    İkinci rakam: Ürünün sıvılara karşı olan dayanıklılığı ( su )
    Üçüncü rakam : Mekanik(Darbe-Düşme vb.) etkilere karşı olan dayanıklılık derecesini belirtir.
    IP Koruma sınıflarını 2 örnek ile açıklarsak;
    IP 54 koruma sınıfına ait bir elektrikle çalışan ürünün koruma derecesi :
    - 5 rakkamı katı cisimlere karşı olan korumayı
    - 4 rakkamı ise sıvılara karşı olan konuma sınıfını belirtir.
    IP 30 : 2.5 mm den iri katı cisimlere karşı korumalı - suya karsı korumasız,
    anlamındadır.

    Birinci Rakam – Katı Cisimlere Karşı Olan Koruma Derecesi
    0 : Herhangi bir koruma yok.
    1 : 50 mm’ den büyük çapa sahip katı cisimlere karşı korumalı (Örnek : Elle yanlışlıkla dokunmak)
    2 : 12 mm’ den büyük çapa sahip katı cisimlere karşı korumalı (Örnek: Parmaklar)
    3 : 2.5 mm’ den büyük çapa sahip katı cisimlere karşı korumalı (Örnek: Bir el aleti, tel, kablo vb. )
    4 : 1 mm’ den büyük çapa sahip katı cisimlere karşı korumalı (Örnek : El aleti, ince tel, kablo )
    5 : Toza karşı sınırlı koruma ( Üzerinde aşındırıcı toz birikimi olmamalı )
    6 : Toza karşı tam korumalı
    İkinci Rakam : Sıvılara Karşı Olan Koruma
    0 : Herhangi bir koruma yok
    1 : Dikey olarak damlayan suya karşı koruma ( Örnek : Buğulanma )
    2 : 15 derece dikey açıyla püskürtülen suya karşı koruma
    3 : 60 derece kadar olan dikey açıyla püskürtülen suya karşı koruma
    4 : Her yönden ve açıdan püskürtülen suya karşı koruma ( sınırlı koruma )
    5 : Her yönden ve açıdan düşük basınçlı su jetine karşı koruma ( sınırlı koruma )
    6 : Basınçlı su jetine karşı koruma
    7 : 15 cm ile 1 m arasındaki suya daldırıp çıkarmaya karşı koruma
    8 : Su altında uzun süre kalmaya karşı koruma
    Üçüncü Rakam : Mekanik Etkilere Karşı Koruma
    0 : Herhangi bir koruma yok
    1 : 0.225 Joul' lük bir mekanik etkiye karşı koruma ( 150 gramlık bir cismin 15 santimetreden düşmesine eşdeğerdir. )
    2 : 0.375 Joul' lük bir mekanik etkiye karşı koruma ( 250 gramlık bir cismin 15 santimetreden düşmesine eşdeğerdir. )
    3 : 0.5 Joul' lük bir mekanik etkiye karşı koruma ( 250 gramlık bir cismin 20 santimetreden düşmesine eşdeğerdir. )
    4 : 2 Joul' lük bir mekanik etkiye karşı koruma ( 500 gramlık bir cismin 40 santimetreden düşmesine eşdeğerdir. )
    5 : 6 Joul' lük bir mekanik etkiye karşı koruma ( 1500 gramlık bir cismin 40 santimetreden düşmesine eşdeğerdir. )
    6 : 20 Joul' lük bir mekanik etkiye karşı koruma ( 5000 gramlık bir cismin 40 santimetreden düşmesine eşdeğerdir. )
     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey




    VCA (Vehicle Certification Agency) Taşıt Araçları Belge Acentesi

    İngiltere' de bulunan ve her türlü taşıt araçlarının (Deniz, Hava, Kara) CE şartlarına uygunluk testleri ile Yönetim Sistemleri Sertifikası vermeye yetkili kuruluş. Örneğin Güncel bir konu olarak bir örnek verirsek Çin yapımı araçlar (Cherry vb...) bu kuruluştan gerekli onayı almadan AB ülkelerinde ve Türkiye' de satılamaz ve trafiğe çıkamaz. VCA aynı zamanda ISO 9001, ISO/TS 16949, ISO 14001, OHSAS 18001 ve EMAS sertifikalarını da vermeye yetkilidir.

    EK OLARAK AŞAĞIDAKİ İŞARETLERDE ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK HERHANGİ BİR CİHAZDA BULUNABİLİR

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Kaynak: GE Digital Energy Ürün Güvenliği ve Yönetmeliğinden alıntıdır.

    D I N STANDARDI

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Bilgi:
    Alman Standartlar Enstitüsü (Almanca: 'DIN Deutsches Institut für Normung e. V.') (kısaca DIN), Federal Almanya Cumhuriyeti' nin resmi standart enstitüsü olup, merkezi başkent Berlin' dedir..
    Tarihçesi:
    DIN kurumu, Almanya İmparatorluğu döneminde, 22 Aralık 1917 tarihinde Normenausschuss der deutschen Industrie (NADI) (Alman Endüstrisinin Standartlar Komitesi) adıyla kurulmuştur. İlk standart, (DIN 1 - Konik pimler), 1918 yılının Mart ayında yayınlanmıştır. 1920 yılından beri DIN tescilli bir derken olup, 1922 yılında tüketicilerin muhtemelen en aşina oldukları DIN 476 - Kağıt Ebatları Standardı (örn. DIN A4) yayınlamıştur.

    1926 yılında, DIN'in adı NADI'den Alman Standartlar Komitesi anlamına gelen Deutscher Normenausschusas (DNA) olarak değiştirilmiştir, zira henüz 1920' li yıllarda hazırlanan standartlar endüstriyel alanla sınırlı kalmamaya başlamıştı. Aynı nedenle DNA, DIN kısaltmasının 'Alman Endüstri Standardı' anlamınına gelen açılımı yerine, "Bu standarttır" anlamına gelen "Das Ist Norm" açılımını yüklemek istemiş, ancak bu anlam toplum tarafından benimsenmemiştir.

    İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Müttefiklerin Kontrol komisyonu 1946 yılında DIN kurumunun yeniden faaliyete başlamasına izin vermiştir. 1951 yılında, DIN Almanca konuşulan bölgeler için görevli kurum olarak Uluslararası Standartlaştırmalar Teşkilatı (ISO)' ya üye olmuştur.

    1975 yılının Mayıs ayında, Alman standartlar kurumu ile bu kurumun çalışmaları tekrar ad değiştirmiştir. O tarihten beri kurumun adı DIN Deutsches Institut für Normung e.V. (Alman Standartlaştırma Enstitüsü, tescilli dernek) olmuş, kurumun standartlarına da "Alman Standardı" veya "DIN standardı" denmeye başlamıştır.

    5 Haziran 1975 tarihinde, DIN kurumu ve Federal Almanya Cumhuriyeti hükümeti standardizasyon sözleşmesini imzalamıştır. Standardizasyon sözleşmesi ile Federal Almanya Cumhuriyeti, DIN kurumunu tek yetkili ulusal standartlaştırma kurumu olarak kabul ederek, ülkenin uluslararası standardizasyon süreçlerinde güçlü bir pozisyona sahip olması için gereken temeli atmış oldu. DIN Avrupa ve uluslararası platformda standardizasyon alanındaki Alman menfaatlerini savunur. Standardizasyon sözleşmesi sayesinde Almanya'daki standardizasyon işlemleri iktisadi kurumların inisiyatifinde kalmaktadır. Diğer yandan DIN kurumu, standardizasyon sözleşmesi ile tüketici hakları, çevre koruma ve iş güvenliği alanları gibi kamu yararına dolaylı olarak hizmet eden standardizasyon çalışmaları yapma yükümlülüğünü kabul eder. Bunlara değişik standartlarda dikkate alındığı gibi, müstakil standartlarla da teknik açıdan tanımlanmış ve düzenlenmiştir.

    DIN standartlarının Doğu Almanya'daki muadili, açılımı teknik kalite ve tedarik koşulları (Technische Güte- und Lieferbedingungen) olan TGL standartlarıdır. Bunlar başta önemli oranda DIN standartlarına dayanmışsa da, daha sonra [[Karşılıklı Ekonomi Yardımı Konseyi'ne göre düzenlenmiştir. Standardizasyon alanındaki iki Almanya'nın işbirliği, Doğu Almanya hükümeti doğuda kalan Doğu Berlin, Jena ve Ilmenau şehirlerindeki DIN temsilciliklerini kapattığı 1961 yılından sonra önemli oranda gerilemiştir. Almanya Demokratik Cumhuriyeti'nin Standardizasyon, Ölçüm Tekniği ve Ürün denetiminden sorumlu kurumun (ASMW) 1990 yılında feshedilmesiyle, DIN kurumu standardizasyon alanında yeniden bütün Almanya için yetkili kurumu olmuştur.

    Geçtiğimiz yıllarda standardizasyon çalışmaları git gide daha çok Avrupa ve uluslararası yönleriyle öne çıkmıştır: Günümüzde tüm standardizasyon projelerinin sadece %15' i ulusal özelliktedir. DIN kurumu 2005 yılında ISO komitelerindeki sekreterliklerin %28' ini, CEN komitelerindeki sekreterliklerin %17' sini üstlenmiştir.

    DIN enstitüsünün hukuki yapısı, Alman yasalarına göre resmi tescilli bir dernek olup, özel sektör tarafından finanse edilmektedir ve Federal Almanya Devleti ile kurulmuş bir antlaşma uyarınca, Avrupa ve uluslararası standartlama faaliyetleri için yetkili standart kurumudur. Adı geçen kurum, üretim, ticaret, sanayi, bilim, tüketim ve kalite kontrol alanlarında faaliyet gösterenlerle devlet kurumları için bilgi ve fikir alışverişi platformu olup, "konuyla alakalı kimselerin" uzmanlıklarını bir araya getirerek standartlar oluşturdukları bir kurumdur.

    Standartlar, rasyonalizasyon, anlaşılırlık, kullanıma elverişliliğin temini, teknik uyumun sağlanması, değiştirilebilirlik, sağlık, güvenlik ve çevre koruma alanlarında hizmet etmektedir. Elektrik ve elektronik ile ilgili konularda Almanya'da DIN ile birlikte Elektroteknik, Elektronik ve Bilişim Teknolojileri Birliği (VDE) temsilcilerinden oluşan ((Almanya Elektroteknik, Elektronik ve Bilişim Teknolojisi Komisyonu (Deutsche Kommission Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik (DKE)) tarafından işlenmektedir. DIN kurumu uluslararası/Avrupa standart komiteleri (ISO, CEN ve elektroteknik kurumlar olan IEC ve CENELEC) nezdinde Alman menfaatlerini savunmakla görevlidir. Standartlaştırma süreci ile, standartların içerikleri ve proses teknolojilerinin, teknolojide genel kabul gören kurallara uygun olmasının temin edilmesi amaçlanmaktadır.

    DIN kurumu tarafından neşredilen standartlar, DIN grubu'nun bir alt kuruluşu olan Beuth Yayınevi tarafından matbu veya ücretli olarak internet üzerinden yayınlanmaktadır. Adı geçen yayınevi başka kuruluşlarla yabancı ülkelerin standartlaştırma kurumlarının standartlarını satmaktadır.

    İsviçre'deki DIN muadili, Schweizerische Normen-Vereinigung (SNV) olup, Avusturya'nın standartlar kurumunun adı ise Österreichisches Normungsinstitut' tur (ÖNORM).
    Kaynak: Vikipedi' den alıntıdır.

    T S E Türk Standardları Enstitüsü

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


    Türk Standardları Enstitüsü (TSE) standartlar yapmak amacıyla 1960 yılında kurulmuştur. TSE, 26 Mayıs 1955'de ISO'ya, 1 Ocak 1956 tarihinde de Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'na (IEC) asil üye olmuştur ve bu kuruluşların Türkiye temsilcisi konumuna gelmiştir. 7 Kasım 1959 tarihinde kabul edilen Türk Standartlarının Tatbiki Hakkında Nizamname ile, standartların uygulanmaya konulması konularına açıklık getirilmiştir. Her türlü standartları hazırlamak ve hazırlatmak, bünyesinde ve hariçte hazırlanan standartları tetkik etmek, kabul edilen standartları yayınlamak gibi görevleri ifa eden TSE'nin kabul ettiği standartlara Türk Standardı adı verilir. Türk Standardları Enstitüsü'nün adındaki imla kurallarına uygun olmayan Standardları (Standartları olması gerekir) kelimesi, kurumun kuruluşunda böyle yazıldığı için değiştirilememektedir ve dolayısıyla tüm resmi yazışmalarda zorunlu olarak yanlış şekilde kullanılmaktadır. Enstitünün bağlı bulunduğu bakanlık, Başbakanlıktır.
    TSE' nin Misyonu:
    Ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek için; standardizasyon, uygunluk değerlendirme, deney ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir olarak sağlamaktır
    TSE'nin Vizyonu:
    Hizmetlerimizde; ulusal, bölgesel ve uluslararası alanda tercih edilen, yönlendirici ve lider bir kuruluş olmaktır
    TSE'nin Kuruluşu:
    Türk Standartları Enstitüsü; her türlü madde ve mamuller ile usul ve hizmet standartlarını yapmak amacıyla 18.11.1954 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili olduğu bakanlık Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Enstitü, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kurumu olup, kısa adı ve markası TSE'dir. Bu marka çeşitli şekillerde gösterilir. Türk Standartları Enstitüsü'nün izni olmadan bu marka hiçbir şekil ve şart altında kullanılamaz. Yalnız Türk Standardları Enstitüsü tarafından kabul edilen standartlar Türk Standardı adını alır. Bu standartlar ihtiyari olup, standardın ilgili olduğu bakanlığın onayı ile mecburi kılınabilir. Bir standardın mecburi kılınabilmesi için Türk Standardı olması şarttır. Mecburi kılınan standartlar Resmi Gazete'de yayımlanır.
    TSE Teşkilatları:
    TSE belirtilen görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki şekilde teşkilatlanmıştır:
    * Genel Kurul
    * Teknik Kurul
    * Yönetim Kurulu
    * Denetleme Kurulu
    * İhtisas Kurulları
    * Genel Sekreterlik ve Bağlı Teknik ve İdari Birimler
    TSE Hizmetleri:
    * Personel ve Sistem Belgelendirme
    * Ürün Belgelendirme
    * Personel Belgelendirme
    * Laboratuvar
    * Metroloji ve Kalibrasyon
    * Standard Hazırlama
    * Emlak İnşaat
    * Hukuk
    * AR-GE
    * Dış İlişkiler
    * Bilgi İşlem
    * Pazarlama ve Tanıtım
    * Kütüphane
    * İdari İşler ve Güvenlik
    * Yurtdışı Temsilcilikleri ve Ortaklıklarımız

    TSE HİZMET YERİ YETERLİLİK BELGESİ
    Hizmet üreten sektörlerde, işyerleri, kurum veya kuruluşların verdiği hizmetlerin yeterliliğinin, ilgili Türk Standardına ve/veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan kriterlere uygunluğunu gösteren ve akt edilen sözleşme ile kullanılabilen geçerliliği 1 yıl olan belgedir. Bu belge tüketiciye verilecek hizmetlerin ve çeşitli işyerlerinin mevzuata uygunluğunu, imkân ve kabiliyetlerinin yeterliliğini gösterir.

    Kaynak:Vikipedi' den alıntıdır.

    Bu Standartları taşıyan bendeki ÇİN malı Fotograf Makinelerindeki görüntüleri de aşağıdadır:

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 28 Nisan 2015; 16:21:37 >
  • Stenkol olsun CEF14 olsun, kataloğunda şarj edilmeyen pil tespiti - bozuk hücre algılama vb. güvenlik ifadeleri içeren şarj aletleri biraz nazlı davranıyorlar. En nihayetinde bunlar profesyonel ürünler değil, güvenli şarj cihazları olarak tasarlanmışlar. Yani tüketiciyi öpme mantığı taşımıyorlar.


    Uzun zamandır kullandığınız pillerin de zaman içerisinde artan iç direnci, bu cihazın pillerininizi şarj edilmeyen tipte algılamasın neden olabileceği gibi zaman içerisinde eksik şarj, yarım desarj sonrası şarj gibi kullanımlar bu pil tipinde bellek etkisi dediğimiz bir duruma neden olabiliyor. Dolayısıyla elinizde başka bir şarj cihazı varsa pillerinizi 2-3 kez deşarj-şarj döngüsüne sokmak bu durumdan kurtulmasına yardımcı olabilir. Eski tip fener ampülleri deşarj işlemi için oldukça işe yarar. Bu işlemden sonra piller şarj edilebilir hale gelebilir bir ihtimal. (O Sony’lerden medet ummayın, mefta olmuşlardır.)


    Darbeli şarj dediğiniz işlem ise kötü ve ya eksik bir şey değildir. Bu piller dolma noktasına ulaştığında ufak bir gerilim düşmesi olur. Bu düşmeyi tespit edip şarjı sonlandırmak (-dV/dt'ye göre ) mümkün olur.


    CC/CV ile Ni-MH şarj etmek de mümkündür. Ancak bunu pek çok sonlandırma yöntemininin birleşimi olan profesyonel cihazlarda bulabilirsiniz. 179 Tl’lik Stenkol’u bunlarla karşılaştırmak ise son derece abes olur.


    Şu durumda şu fiyata Stenkol’un yerine koyabileceğiniz tek cihaz yine bir Stenkol olacaktır.

    Merhaba,


    Bir şeyin yeni veya eski olmasından ziyade teorik olarak doğru olan önermeler günün sonunda anlamlı pratik faydalar yaratmayabilir, yaratmadığı gibi uygulanabilir de olmayabilir. Bu bakımdan düşük akımla şarj, yüksek akımla şarja nazaran teoride pil sağlığı için daha olumludur. Ancak, gerek yukarıda bahsettiğim iyi cihazların bile düşük akımla şarjda sonlandırmayı kaçırıp pili aşırı şarj etmesi gerekse de günümüz hayatının keşmekeşi gibi sebeplerle bu teorik önermeler anlamlarını yitirebilirler.

    Yine aynı şekilde bir pili düşük akımla şarj edip deşarj ettiğinizde aldığınız sonuç yüksek akımla şarj edip deşarj ettiğinizde aldığınız sonuca nazaran daha yüksek bir kapasite gösteririr. Fakat 2000mAh bir pili 0.1C ve 1C akımla şarj edip deşarj ettiğinizde oluşacak fark hepi topu 50-60 mAh. bir fark olur. (Hadi 50'de benden bonus olsun, etsin 100 :))Yani pilin kapasitesinin 0.025'i. İşte bu teoride doğru ancak pratikte anlamlı farklar yaratmayacak önermeler yüzünden bu konu 900 sayfaya dayanmış.


    Pil bir metadır. Ve bütün metalar gibi parasını verir alırsınız. Zamanınızı ise geri getirecek bir şey yok. Pillere bebekmişlercesine bakmanın da anlamlı bir getirisi yok. İyi ve bağımsız şarj yapan bir alet pillerinize yapabileceğiniz en büyük iyilik zaten. Daha fazlasını yapmaya kalktığınızda elde edeceğiniz anlamlı bir getiri yok.


    Hızlı şarj dediğimiz şey ise sadece akımın yükseltilmesiyle olan bir şey değildir. Aynı zamanda gerilimi de yükseltmek gerekir. Tıpkı bugün telefonlarımızın 5V'luk şarj cihazlarının aynı zamanda 9V-12V şarj yapmaları gibi. Bu açıdan mevzu bahis ürünler hızlı şarj cihazları bile sayılmazlar. Etikete öyle yazılır sadece.

    Ladda pillere gelince İKEA'da uzun zamandır 1900'lükler stokta görünmüyor. O yüzden mecburen 2450'liklerden almak zorunda kalacaksınız. Dolayısıyla bunun üstünde fazla durma gereği duymuyorum. Ayrıca Xbox kolunun yüksek güç tüketimi olduğunu da düşünürsek anlamlı bir tercih de olacaktır.


    CEF14 bağımsız şarj yapamayan bir cihaz. Bu açıdan her türlü CEF22'nin gerisinde. Bunun tek önerilme sebebi uygun fiyat, güvenilir özellikler taşımasıydı. 2-2,5 önce Bim Marketlerde 78-89 liralara satılan bir üründü. Kalkıp 1500 liraya yakın fiyatlar vermenize değecek hiçbir tarafı yok. Kimse de vermesin zaten.

    Duracell, Varta vs. yarattıkları marka algısının ekmeğini çok yediler. Özellikle varta nispeten kötü pillerini bu marka algısından ötürü çok sattı.

    Duracell'in ya da başka bilindik markaların falan şarjlı pil ürettiğini kendine has über özellikleri olduğunu falan düşünmeyin. Fason imalat. Hepsi bu. Önerdiğim cihazlara gelince bunlar kesinlikle Duracell'in basit ürünleriyle karşılaştırılmayacak cihazlar. Fiyatların anlamsız yükselmesi kafanızda soru işareti yaratmış. Konuda bahsi geçen ürünlerin adını aratarak kullanıcılarına ulaşabilir, değerlendirmeleri görebilir, kafanıza takılanları sorabilirsiniz. Ama tekrar söylüyorum CEF serisi ürünler 1000 liralar verilecek kadar değerli ürünler kesinlikle ama kesinlikle değil.

    Merhaba,


    Şarjlı pillerle ilgilenmeye başlayan herkes gibi bazı sorular takılmış kafanıza. Ancak önceki 800 sayfa boyunca çokça konuşulan bu konulara fazla değinmeden ufak tefek bir iki yorum yapacağım.


    CEF14 - CEF22 vs. asla ama asla 1500 - 2000 liralara satılacak cihazlar değil. Hele hele ikili pil şarjı yapan CEF14. Bunlar başlangıç seviyesinde alınabilecek nispeten güvenİlir ürünler. Profesyenel cihazlar olmayıp kimi güvenlik önlemleri taşıdıkları için bazı pillerde sorun çıkarabiliyorlar (iç direncin aşırı yükselmesi, bellek etkisi, farklı tip ve kapasiteye sahip pillerin birlikte takılması gibi vs. vs.). Marka seçme gibi bir özellikleri yok, burası nedense yanlış anlaşılıyor.Bu sayfada sıkça önerilmesinin sebebi de uygun fiyat ve güvenilir özellikler taşımaları. Ancak belli ki bu durum fırsatçılara gün doğurmuş. Her iki cihaz için şu fiyatlara dair söylenebilecek tek söz: UZAK DURUN.


    Bugün itibariyle Litokala lii500 veya xtar vc4 gibi profesyonel/yarı profesyenel klasmanın ürünleri 700-800 lira bandında bulunuyor. İkisinden uygun olanı alın geçin derim.


    Nikel pillerin kapasitelerinin 10'da 1'i akımla şarj edilmeleri artık geçmişte kalmış ve kalması da gereken bir husus. Bu sayfada ve pek çok yerde akımın yükselmesi öyle korkunç bir durummuş gibi anlatılıyor ki, yeni başlayanlar 0.1C değil de 0.2C akımla şarj edilse piller sanki mefta olacak gibi yaklaşıyor olaya. (C dediğimiz değer akımın kapasiteye oranı. Yani 2000mah pili 2A ile şarj ederseniz 1C; 200mah ile şarj ederseniz 0.1C)

    Hayır bu doğru değil. 0.1C akımla 16 saat şarj kimsenin günümüz dünyasında uygulayabileceği bir şey de değil. Bugün dünyanın geldiği nokta 1C'nin üzeri bir akıma çıkmadığınız müddetçe ortada tehlike yaratacak bir durum yok. Hatta çok düşük akımlarda şarj, iyi cihazların bile sonlandırmayı kaçırmasına sebep olup aşırı şarja neden oluyor. 0.1C ile 1C arasındaki bir şarj, pil ömrünüze atla deve etki edecek bir fark yaratmayacaktır.. Kişisel anektodları genelleştiren ve tutucu zihniyettekiler ile barışamadığımız nokta da burası.


    CEF22, 1-2 AA pil için 1300 mah; 4 AA pil için ise 750 mah akım veriyor.(pil başına düşen değerler)

    Yani 1900'lük ladda pillerden ikisini bu alet ile şarj etmeye kalktığımızda yaklaşık 0.7C; 4 pil içinse 0.4C'ye denk gelen akımla şarj ediyoruz.

    Bu korkulacak bir şey değil.

    @help21,
    Bu pil özel amaçlar için uzun süre dyanması amacıyla üretilmiş alkalin ancak (Zn/MnO2) özel bir pil. 5 yıl kullanılmadan bekleme süresi var çÖzellikle az akım çeken devrelerde bir yıl içinde kapasitesinin %80 den fazlasını muhafaza edebilen bir pil.
    Neden 2600 mA kapasiteye takıldınız anlayamadım. Örneğin Duracell duralock alkalin pilde ortalama akım kapasityesi 800 mA kadardır, kullanabilirsiniz..Fark, pili her yıl değiştirirsiniz.Burada önemli olan 1.5 Volt olmasıdır,verebildiği max. akım kapasitesi değil. Alacağınız yeni nesil şarjlı pillerde kapı kamerasında belki 1.5 yıl dayanacaktır. Yerinizde olsam kapı dürbünlü kamera cihazınızda şarjlı pil olayına hiç girmezdim.Normal ama kaliteli alkalin piller kullanırdım. Duracell duralock Aynı adla şarjlısı da var.Yine std duracell vb.
    Ama ben illa şarjlı pil isterim derseniz, yüksek kapasiteli yeni nesil pillerden de kaçının. Bu tip şarjlı pillerde 1900-2100 mA olanları en idealidir. Bunun dışında 2400-2450-2500 mA olarak satılan duracell duralock ki aslında aynı pillerdir (ticari dehamız !), 5 yıl kullanım ömrü vardır tabi yaptığınız şarj/deşarj döngüsüne bağlı olarak biçilen kullanım ömrüdür, çok iyi kalite derseniz Panasonic eneloop serisi 1900 mA den 2550 mA kadar farklı kapasiteleri var ama bayağı tuzludur. Ve her 2 marka için Duracell CEF14 şarj cihazı öneririm. Sakın kapasitesi yüksek diye std Ni-Mhd pil almayın. Bunların imalatı bitti Bulunanlarda bayat ve kendi kendine hızla boşalan şarjlı pillerdir. Daha ucuz şarjlı pil isterseniz. GP ReCyko+ 2100 mA de alabilirsiniz. Bu tip pillerin 2700 mA olanlarını hiçbir şekilde tercih etmeyin. Kapasite yükseldikçe kullanım ömrüde hızla düşer ve dolayısıyla şarj/ deşarj döngüsüde.

    Kısa bilgilendirme

    Duracell Varta vs şarjli nimh pil olarak giriş seviyesi günlük kullanım ve hatta çöp niteliğinde pillerdir.

    Maliyet bazında baktığınızda sürekli almanız gereken ancak elinizi attığınızda iş görmeyen pil gruplarıdır.


    Ladda, Amazon Basic, Fujitsu Premium/Standart hepsi eneloop pillerin önceki neslidir.


    Ancak hiç biri 6 ayık yorucu test koşullarını sağlayamamıştır. Yerli yabancı bir çok resmi test bulabilirsiniz.

    Ben ASPİLSAN ile yaptığım görüşme sadece eneloop pro 4 nesilin bu testlerden verilen değerleri sağlayarak çıktığını öğrendim.


    Eneloop piller üzerinde yazan min şarj adedi ve min enerji değerini sağlayacağını vaat eder ki, bir çok teste sağladığı görülmüştür. Bu testlerin fabrika şartlarında yapıldığını unutmayınız.

    Kullanılan pil, şarj cihazı, oda, ısı, basınca kadar bunlarda etkilidir. Ancak son kullanıcı testlerinde eneloop referans pildir. Diğer pilleri eneloop ile kıyaslarsınız. Eneloop pili bir başkası ile kıyaslamazsınız. Eneloop çok stabildir. Bir arkadaş ucuz versiyonu yapıldı gibi bir ifade kullanmış bu yanlıştır.

    Eneloop giriş orta üst kalite versiyonu yoktur. Eneloop enelooptur.


    Ancak fake pil alıyor yada olmadık şarj cihazları ile şarj ediyorsanız durum değişir.


    Ben halen 1500 kez şarjlı eneloop standart kullanıyorum 2017 senesinde almıştım.


    Yeni nesil enelooplar 10 yıl raf ömrüne sahiptir.


    Çin sitelerinden, fake yada saklama koşullarına uyulmamış depolama alanlarından pil temin etmeyiniz.

    2015 yılına ait pilleri satıyorlar bunlar zaten raf ömrünün sonuna ya gelmiş yada gelmek üzerdir. Saklama koşullarına cabası.


    Eneloop japonyadan üretilir. Çin satılan enelooplar sadece çinde tüketilmek üzere üretilir. Çin dışına satılmamaktadır.


    Avrupa paketi Belçika da paketlenir japonya da üretilir. Arkası karton önü plastiktir. Eneloop ibaresi büyük panasonic ibaresi küçük olarak yazılır. Özel gün serileri renkli olabilir.


    Japon paketler her tarafı plastiktir. Karton ambalaj içermez içerisinde kullanma kılavuzu bulunur. Genelde pil kutusu ile beraber gelir. Büyük harfle panasonic küçük ibare ile eneloop yazar. Mavi füme yada başka renklerde olabilir. Çok ilginç özel gün serileri ve kitleri olabilir.


    Satışta 2020-12 ve 2021/1-4-6-9-10 ay üretimleri bulabilirsiniz.


    Eneloop pilleri her zaman eneloop şarj cihazı ile kullanmanız önerilir.


    Profesyonel şarj cihazlar ile de şarj edilebilir ancak akım şarj süresi vs ayarlamaz iseniz pillerde aşırı ısınma, akma, şarj tutmama, olmadık akım değerli vs görünebilir. Profesyonel şarj cihazı kullanmayı bilmiyorsanız enelooplara zarar verebilirsiniz.


    Tüm pillerin bir şarj döngüsü şarj ve deşarj olabilme özelliklerine göre hareket etmek pilin kullanım ömrünün vaat ettiği değerlere yada çok yakın bir değere ulaşmasını sağlayacaktır.


    Eneloop Pro Max 2550mah 500 döngüdür

    Eneloop Standart Max 2000mah 2100 döngüdür

    Eneloop Lite 750mah 5000 döngüdür.


    Burada en iyi pil diye bir seçim yoktur. Neye ihtiyacınız var ise ona uygun pil vardır.

    Misal olarak, oyuncak trene eneloop pro konulmaz.

    Yada Sony PS4 kola pro koymak paranıza yazık etmek olur.


    Eneloop piller ne amaçla üretildi ise tanıtımlarında o ürünlere ait simgeler vardır.

    Lite için oyuncak saat vb gösterir.

    Pro için sualtı kamerası yada dalış feneri gösterir.

    Standart için lite ve pro da ter alan karışık simgeler gösterir.


    Amaca göre pil alınır. Paranızı sokağa atmayın. Eneloop alın 10 yıl pil almayın (kaybetmezseniz tabi :-D)


    Maha Powerex Pro 8 li seri 2700mah 500 döngüdür. Ben 485 döngü gördüm. (maha - MH-C9000PRO ile normal sarjda)

  • Bende Sony'nin H5 fotoğraf makinesiyle verilen şarj cihazı var. Yedek pil almak istedim. GP verdiler. GP pilleri o şarj cihazıyla şarj edemedim. Dolu gibi görünüyor, hemen bitiyor. Yani şarj cihazını da düşünerek pil al derim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: şavşatlı

    Bende Sony'nin H5 fotoğraf makinesiyle verilen şarj cihazı var. Yedek pil almak istedim. GP verdiler. GP pilleri o şarj cihazıyla şarj edemedim. Dolu gibi görünüyor, hemen bitiyor. Yani şarj cihazını da düşünerek pil al derim.
    GP marka pilleri öneririm pil alırken Mah değerini ne kadar yüksek tutarsanız o kadar iyi dayanıyolar pilleri şarj etmek içinde yine GP pil ile GP nin kendi makinelerini kullanmanızı öneriyorum bi kaç model var şarj sürelerine göre kendi ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: metinolampx

    GP marka pilleri öneririm pil alırken Mah değerini ne kadar yüksek tutarsanız o kadar iyi dayanıyolar pilleri şarj etmek içinde yine GP pil ile GP nin kendi makinelerini kullanmanızı öneriyorum bi kaç model var şarj sürelerine göre kendi ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz

    Alıntıları Göster
    gp iyidir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BetterBosh

    gp iyidir

    Alıntıları Göster
    Varta-Duracell-Energizer
    Bunların işleri kaliteli pil üretmektir,bunları tercih edersen ne demek istediğimi kullandıktan sonra anlayacaksın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bobita

    Varta-Duracell-Energizer
    Bunların işleri kaliteli pil üretmektir,bunları tercih edersen ne demek istediğimi kullandıktan sonra anlayacaksın.

    Alıntıları Göster
    Ben Canon A530 da 2700 lük GP kullanıyorum memnunum.9000 likleri de varmış ama çook pahalıymış
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EdaisY

    Ben Canon A530 da 2700 lük GP kullanıyorum memnunum.9000 likleri de varmış ama çook pahalıymış

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: Eda_fb

    Ben Canon A530 da 2700 lük GP kullanıyorum memnunum.9000 likleri de varmış ama çook pahalıymış



    Yaklaşık ne kadar gidiyor?

    1 saat gider mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: :::Banner:::

    quote:

    Orjinalden alıntı: Eda_fb

    Ben Canon A530 da 2700 lük GP kullanıyorum memnunum.9000 likleri de varmış ama çook pahalıymış



    Yaklaşık ne kadar gidiyor?

    1 saat gider mi?

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: :::Banner:::


    quote:

    Orjinalden alıntı: Eda_fb

    Ben Canon A530 da 2700 lük GP kullanıyorum memnunum.9000 likleri de varmış ama çook pahalıymış



    Yaklaşık ne kadar gidiyor?

    1 saat gider mi?


    Hangisi ?
    2700 lüğü diyosan 1 saatten fazla.
    9000lik de tahminim 16 saat hocamız öyle demişti ama 90 milyon bi çifti
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EdaisY

    quote:

    Orjinalden alıntı: :::Banner:::


    quote:

    Orjinalden alıntı: Eda_fb

    Ben Canon A530 da 2700 lük GP kullanıyorum memnunum.9000 likleri de varmış ama çook pahalıymış



    Yaklaşık ne kadar gidiyor?

    1 saat gider mi?


    Hangisi ?
    2700 lüğü diyosan 1 saatten fazla.
    9000lik de tahminim 16 saat hocamız öyle demişti ama 90 milyon bi çifti

    Alıntıları Göster
    2700'lüğü dedim... O zaman GP mi alsam. Çoğu kişi GP kötü dio ya
  • quote:

    Orijinalden alıntı: :::Banner:::

    2700'lüğü dedim... O zaman GP mi alsam. Çoğu kişi GP kötü dio ya

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: :::Banner:::

    2700'lüğü dedim... O zaman GP mi alsam. Çoğu kişi GP kötü dio ya

    Yok ya gp en babalardan yukarıyı oku iyi demişler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EdaisY -- 2 Ocak 2007; 1:03:23 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EdaisY

    quote:

    Orjinalden alıntı: :::Banner:::

    2700'lüğü dedim... O zaman GP mi alsam. Çoğu kişi GP kötü dio ya

    Yok ya gp en babalardan yukarıyı oku iyi demişler

    Alıntıları Göster
    evet, GP veya uniross.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: de-ka

    evet, GP veya uniross.

    Alıntıları Göster
    Peki Duracell ve Varta'lar nasıl? Fiyatları aynı mı hemen hemen?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: :::Banner:::

    Peki Duracell ve Varta'lar nasıl? Fiyatları aynı mı hemen hemen?

    Alıntıları Göster
    2500 uniross kulanıyorum memnunum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: woop

    2500 uniross kulanıyorum memnunum.

    Alıntıları Göster
    Bence 2500mAh GP al ben kullanıyorum.VARTA yı da öneririm çok kaliteli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: musti999

    Bence 2500mAh GP al ben kullanıyorum.VARTA yı da öneririm çok kaliteli.

    Alıntıları Göster
    ben cifti 7.5 ytl oldugu icin gp aldım ve atabanın şarj aletini hem deşarj ozelligi de var
    ama ciftine 15 vermek istersen varta var ne biliyim duracell var

    surekli cekim yapmıyorsan gp 2700 al iyidir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: itsme

    ben cifti 7.5 ytl oldugu icin gp aldım ve atabanın şarj aletini hem deşarj ozelligi de var
    ama ciftine 15 vermek istersen varta var ne biliyim duracell var

    surekli cekim yapmıyorsan gp 2700 al iyidir

    Alıntıları Göster
    geçenlerde bir anda bim de kampanyayı görünce samsung s600 aldım.ilk bir hafta pil alamadığım için makinayı açmadım bile.sonra bilgisayar fuarında bir yerden aldım pilleri. 4tane camelion 2500mAh ve süper şarj aletimi 35 ytl ye aldım. 2.5 saatte pillerim doluyor artık ve de dolduklarında akım otomatik kesiliyor. dördünden biri dolarsa sadece onun akımı kesiliyor ve piller fazladan yıpranmamış oluyor...şarj aleti çok önemli bende kısa sürede dolduranlar çok popüler.iki saatlik şarj süreli bir makina ve akmayacak iki tane pil olduktan sonra çok keyif alırsınız.. şarj aletindeki çıkış (output) gücüne bakarak ne kadar sürede pilinizi doldurabileceğinizi hesaplayın. benimkinde output: 1000mAh yazıyor. dolayısıyla 2500mAh/1000mAh= 2.5 saatte pillerim doluyor...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: megapiksel44

    geçenlerde bir anda bim de kampanyayı görünce samsung s600 aldım.ilk bir hafta pil alamadığım için makinayı açmadım bile.sonra bilgisayar fuarında bir yerden aldım pilleri. 4tane camelion 2500mAh ve süper şarj aletimi 35 ytl ye aldım. 2.5 saatte pillerim doluyor artık ve de dolduklarında akım otomatik kesiliyor. dördünden biri dolarsa sadece onun akımı kesiliyor ve piller fazladan yıpranmamış oluyor...şarj aleti çok önemli bende kısa sürede dolduranlar çok popüler.iki saatlik şarj süreli bir makina ve akmayacak iki tane pil olduktan sonra çok keyif alırsınız.. şarj aletindeki çıkış (output) gücüne bakarak ne kadar sürede pilinizi doldurabileceğinizi hesaplayın. benimkinde output: 1000mAh yazıyor. dolayısıyla 2500mAh/1000mAh= 2.5 saatte pillerim doluyor...

    Alıntıları Göster
    Duracell, Varta bu işin en babalarıdır. Rechargable dan ziyade Alkalin pillerde özellikler Duracell en iyi olarak tek geçerim. Rechargable konusunda bu ikisinin haricinde GP de çoook iyidir ve bunları aratmaz. 2500-2700mAH lık birşey alırsan yeterince iyi iş yapacaktır ama özellikle şarj aletiyle birlikte alman tavsiye olunur. Dandik bir şarj aleti pilleri adam gibi şarj edemediği gibi pillerin ömrünüde kısaltabilir. Ben kampanya var diye teknosadan vipow marka 4 adet 2000mAH pil + hızlı şarj aleti (1000mA output) almıştım 30YTL ye, oldukça iyi. Kampanya ile birlikte GP nin yarı fiyatına geliyordu. Otomatik şarj kesme vs. bütün özellikler var. Pil konusunda oldukça öküz bir makinam olmasına rağmen doyuruyor aleti. 6 Aydır kullanıyorum 100 ün üzerinde recharge sonucu hala çok iyi performans veriyorlar. Birebir kıyaslama imkanım olmadı belki GP veya Duracell kadar performans vermiyordur ancak yarı fiyatına bundan iyisi şamda kayısı:)

    Bu arada 9000mAH lıklar ne ya çıktımı öyle bişey??? o 9000mAH dediğiniz en kalıp tip yani "D" tipi pil olmasın sakın?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tonythetonguc

    Duracell, Varta bu işin en babalarıdır. Rechargable dan ziyade Alkalin pillerde özellikler Duracell en iyi olarak tek geçerim. Rechargable konusunda bu ikisinin haricinde GP de çoook iyidir ve bunları aratmaz. 2500-2700mAH lık birşey alırsan yeterince iyi iş yapacaktır ama özellikle şarj aletiyle birlikte alman tavsiye olunur. Dandik bir şarj aleti pilleri adam gibi şarj edemediği gibi pillerin ömrünüde kısaltabilir. Ben kampanya var diye teknosadan vipow marka 4 adet 2000mAH pil + hızlı şarj aleti (1000mA output) almıştım 30YTL ye, oldukça iyi. Kampanya ile birlikte GP nin yarı fiyatına geliyordu. Otomatik şarj kesme vs. bütün özellikler var. Pil konusunda oldukça öküz bir makinam olmasına rağmen doyuruyor aleti. 6 Aydır kullanıyorum 100 ün üzerinde recharge sonucu hala çok iyi performans veriyorlar. Birebir kıyaslama imkanım olmadı belki GP veya Duracell kadar performans vermiyordur ancak yarı fiyatına bundan iyisi şamda kayısı:)

    Bu arada 9000mAH lıklar ne ya çıktımı öyle bişey??? o 9000mAH dediğiniz en kalıp tip yani "D" tipi pil olmasın sakın?

    Alıntıları Göster
    9000Mah lık AA pil olurmu yaf,

    biri sallamış, yada D piller için söylenenleri genellemiş,

    forum un heryerinde 9000Mah lık AA pil den bahsediliyor, virüs gibi yayılıyor. cehalet...

    Kimse sorgulamıyor, nasılsa yapmışlardır diolar,
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrKutlu

    9000Mah lık AA pil olurmu yaf,

    biri sallamış, yada D piller için söylenenleri genellemiş,

    forum un heryerinde 9000Mah lık AA pil den bahsediliyor, virüs gibi yayılıyor. cehalet...

    Kimse sorgulamıyor, nasılsa yapmışlardır diolar,

    Alıntıları Göster
    http://www.hepsiburada.com/productdetails.aspx?categoryid=94010&productid=bd700736

    bunu almayı düşünüyorum bayram sonu sipariş edeceğim. tek kötü yanı otomatik şarj kesme özelliği olmaması ancak 2 saatte şarj ediyor, 2700 mah, 30 ytl... muadillerinin yarı fiyatına geliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrKutlu

    9000Mah lık AA pil olurmu yaf,

    biri sallamış, yada D piller için söylenenleri genellemiş,

    forum un heryerinde 9000Mah lık AA pil den bahsediliyor, virüs gibi yayılıyor. cehalet...

    Kimse sorgulamıyor, nasılsa yapmışlardır diolar,

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: MrKutlu

    9000Mah lık AA pil olurmu yaf,

    biri sallamış, yada D piller için söylenenleri genellemiş,

    forum un heryerinde 9000Mah lık AA pil den bahsediliyor, virüs gibi yayılıyor. cehalet...

    Kimse sorgulamıyor, nasılsa yapmışlardır diolar,



    Hakikaten cehaletten başka bişey değil. Hiç yoktan madem 9000 çıkacak kadar aştı bu teknoloji niye ara değerleri çıkartmadılar diye düşünür bir insan. Kulaktan dolma yalan yanlış bilgiyle yorum yapan insan sayısı çığ gibi artıyor, (adsl kullanıcılarının artmasıyla birlikte gün gittikçe artıyor). İnsan artık foruma kullanıcı yorumları ve tavsiyelerine bile güvenemiyor
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.