Şimdi Ara

Şarjlı Piller Hakkında Her Şey (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil1 Android
5 sn
17.646
Cevap
368
Favori
1.941.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yazımın başında belirtmiştim,
    ...........................................
    MESAJIN BU BÖLÜMÜ MESAJIN YAZILDIĞI TARİHTEN BU YANA BAZI ŞARJ CİHAZ VE PİLLERİNDE OLUŞAN KALİTE DEĞİŞİKLİKLERİ NEDENİYLE KAFA KARIŞIKLIĞI YARATTIĞINDAN TARAFIMDAN KALDIRILMIŞTIR.
    22.08.2012

    3. Çıkış gerilimi (Voltajı) pilin durumuna göre, özelliklerine göre, sürekli değişir, ancak 1.2 voltla hiç bir pili şarj edemezsiniz. Bu değer anma değeridir. kuru piller içi 1.5 volttur ama yeni taze pili ölçersiniz 1.65-1.72 volt arası bir değer gözlersiniz.
    Std. şarjlı piller için şarj gerilim değeri, yeni pil için 1.38-1.45 volt arasındadır. Pil yıprandıkça bu değer düşer. Genellikle Yüksüz bir pil 1.2-1.23 Volt aralığında bir değere düşünce boşalmış kabul edilebilir.
    Hızlı şarjda ise şarj gerilim değeri takriben 1.62 volt civarına kadar çıkar....
    4. Bu durumun kötülüğü şurada, Bu işi bir cep telefonu pilinde yaparsan, ki benim başıma 3-4 defa geldi telefonu şarja bağladığınızda telefon, dolayısıyle pil şarj konumuna geçemiyor ve pil şarja başlatılamıyor. Böyle durumlarda pili bir başka kaynaktan kısa bir süre 30 sn kadar 2-3 misli şarja tutmak ve sonrasında telefona bağlarsanız hemen şarj konumuna geçer. Bunun dışında pili sonuna kadar tüketmek, sulu akülerde olduğu gibi bir kalıcı sülfatlaşma benzeri bir olaya neden olmadığından genel anlamda bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Ancak bu tip piller, Hafıza diye adlandırdığımız bir özelliği bulunduğundan, köküne kadar şarj durumunda ve bu durumda uzun süre bırakıldığında hafıza kaybolup hiç bir şekilde şarj edilemez duruma gelebilir ki bu ihtimal enderde olsa imkansız değildir.
    İnşallah faydalı olabilmişimdir.

    quote:

    Orjinalden alıntı: tonythetonguc

    Çok güzel bilgiler @bipekkan

    Herşeyi dediğin gibi yapıyorum pilleri gruplar halinde kullanıyorum sonuna kadar boşaltmadan şarj etmiyorum. Hatta fotoğraf makinesi çoğu zaman tam olarak deşarj etmediği için arada bir başka aletlere takarak olabildiğince deşarj olmasını sağlıyorum.
    Sana birkaç sorum olacak;

    +Bu ATABA şarj aletini ulusta en ucuz nerede bulabiliriz bide modelleri nelerdir hangisini tavsiye edersin? Yani bahsettiğin bu özelliklerin hepsi hangi modelinde mevcut.

    +Bu ATABA şarj akımını yani hızını otomatik belirliyor diyorsun bunu manuel de kontrol etmemiz mümkünmü? Mesela elimdeki pile örneğin 500mA biçti ama bana pilin acil şarj olması gerekli 1 seferlik hızlı yapmasını istiyorum manuel olarak 1000mA e çıkartabiliyormuyum? Ayrıca bu şarj değerlerini belirkenki kademeleri neler? yani 500 sonra 1000mA şeklinde mi? Yoksa ara değerlerle maksimumu sağlıyormu, örneğin benim pil 1000mA ile şarj olamıyor en ideal max. değeri 900mA bu pile 900mA mı veriyor yoksa bir alt kademe olan 500mA gibi bi değere mi düşürüyor. Açıksası böyle bişey varsa ben pil ömründen fedakarlık ederek 1000mA i seçerim:)

    +Birde bu ATABA şarj aletinin output gerilimi nedir? 1,2V mu yoksa daha yüksek bi voltaj mı?

    +Bide pilleri fazla deşarj etmek (çok sayıda değil, çok fazla yani tam türkçe belirtemiyecem "over-decharge" desem tam olacak) başka bi değişle şarjı "köküne kadar" bitirmek ve özellikle bunu çok sık yapmakta kötü deniyor bu konudaki yorumun nedir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 22 Ağustos 2012; 11:54:58 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tonythetonguc

    Bunlar işin fizik kısmı pratikte bize lazım değil bu safhada.

    Birde bu aletin resmi bi web sitesi varmı? google da arattım ATABA diye hep satıcılar çıkıyor.


    Elbette, Fazla teoriye kaçtık. web sitesini araştırmak aklıma gelmedi ancak Çin malı ve Almanya için imal edilenlerden arkası Türkçe ! basılmış üst bölümü İngilizce, kabartmalar Almanca BM bir alet....Marka Tescil edilmiş ancak GP olabilir, bir firmanın fason imal edilmiş bir malı olabilir. Örneğin biri çıkıyor, Çin'deki bir firmaya, şu markada, yıllık şu kadar adette mal siparişi verebiliyor. Bu nedenle siz web' te sadece satıcıları görürsünüz. Ancak bu alet şu anda tam 1.5 yıldır elektrik kesintileri dışında sürekli Fişte. Pil bağlamadığınız sürece 2 uA akım çekiyor. Unutmuştum 12 volt araç aküsünden çakmak adaptörü ile (12/9 VDC) ile de şarj yapabiliyor. Bu adaptör ve yaklaşık 20 watt'lık Şebeke doğrultucusu (220VAC/9.6 VDC) bu fiyata dahil.....
  • Peki atabanın daha iyi bir modeli var mı acaba? parası çok önemli değil.. Sonucta bi defa alınacak bir ürün. Ve antalya'da bulamıyorum o ürünü. Biraz daha fazla verip daha iyisi var mı acaba.Özellikjle netten alabileceğim
  • bipekkan,konu içinden konu çıktı madem,şu AKÜ konusu ilgimi çekti,şöyleki,bende aracımda orijinal aküyü yaklaşık 6 senedir kullanıyorum,ancak şu soğuk günlerde zayıflamaya başladığıda bir gerçek yakında yeni bir akü ihtiyacı doğacak gibi gözüküyor,bu şartlar altında yeni bir akü için nasıl şarz edilmesi gerektiği konusu açıklanırsa,bu konuda bizde bilinçli bir tüketici olarak olaya yaklaşıp,akü satın alırken daha dikkatli oluruz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bipekkan

    Yazımın başında belirtmiştim, Modelini,
    "Size fiyat/performans olarak tavsiye edebileceğim şarj cihazı ATABA AT-998 Digital şarj cihazıdır. Ankara'da Ulus' ta ve Konya sokakta pazarlıkla 24-30 YTL arası temin edebilirsiniz."
    5-6 çeşit farklı cihaz aynı markanın var ve bir haylide ucuz. Benim tavsiye ettiğim şu an Ankarada' 3 adet, Yazlıkta 2 adet olmak üzere 5 adet kullanıyorum ve 1.5 yıldır hiç problemim olmadığı gibi çöpe atacağımı düşündüğüm bir yığın pilin neredeyse %20 sini canlandırdım, halen kullanıyorum. Sorularına gelince,
    1. Ulusta 2 dükkanda gördüm, Konya sokakta 5-6 dükkanda gördüm ve en ucuz Konya sk. Esnaf Sarayında 2. katta 24 YTL'ye 2 ay kadar önce bırakmışlardı.


    Bu soruda kastım tavsiye edebileceğin daha iyi bi modeli varsa onu öğrenmek istedim yoksa aynı modelden bakarız. Teşekkürler.

    quote:

    2. Manuel kontrol mümkün değil, doğruda değil. Sorun, aynı marka piller içinde bile az çok karakteristik farklılıklar oluyor. Örneğin birini 145 mA ile şarj ederken diğeri 160 mA çekebiliyor. Şarj akımı kesinlikle sizin talebiniz doğrultusunda değil aletin sense ettiğine bağlı, doğrusu da bu. Şarj akımını arttırmak için çarj gerilimini de arttırmak gerekir ki, bu karakteristiği müsait olmayan yada yıpranmış pillerde Pilin ipini çekmek gibi bir şey olur ve bununda en azından benim için bir anlamı olamaz. Bir örnek vereyim Akü işi ile, çalıştığım kurumda çok uğraştım. Bilinçsiz akücüler 16-20 volt aralığında 12 volt aküyü şarj ederler ve size 2 saatte şarjlı akü teslim ederler ve akünün içine ederler. Sonra malın sahibi olarak siz, 2 yılda aküyü atarsınız ve kabahati de aküde bulur " kalitesiz canım, Avrupa olsaydı bozulurmuydu" der çıkarsınız işin içinden (Sizi Kastetmiyorum genel anlamda sözlerim, ancak vatandaşın %85' inin değerlendirmesi malesef böyle), ama ben en kalitesiz bir oto aküsünü 6-7 yıl kullanırım. Neden? Kurallara uyarım....


    Doğru olmadığı konusunda haklısın, ancak gerekli olanları yaptıktan sonrada aşırı dikkat etmeyede gerek yok zannımca. Sonuç olarak bazı pil ve sarj cihazları tamamen yüksek hızda şarj oluyor vs. buna rağmen baya bu uzun süreler kullanılabiliyor. Bu durumda demek istediğim eğer acil lazım olduğunda hızlı şarj edebilme opsiyonunun olması. Yani herseferinde hızlı yapılarak bile tatminkar bir ömür veriyorsa 1 kere hızlı şarj yaptırmak ömürden pek çalmaz zannımca. Sonuç olarak 2 tane 2500mahlık marka ve alındığı yere göre değişerek 5 ila 10 YTL arasında. Şahsen acil ihtiyacım olduğunda pilin ömründen eksilecek 10-20 şarjı göze alabilirimki iyi kullanımda 1000 defa (hatta iyi kullanım için dediğine göre 2000) şarj olsa 10 seref şarjı 10 kuruş gibi komik bir rakama patlıyor demektir. Sonuçta seninde dediğin gibi çoğu hızlı pil+şarj aleti zaten orjinal şarj aletleriyle bile gereğinden yüksek değerlerde şarj oluyor. Birde sorumun ikincil amacı ara akım değerleri verebiliyormu yani benim pil optimum 950mA de şarj olabiliyor diyelim, ve bu aletin akım verme kademeleri 250-500-1000mA şeklinde ise benim pili 500mA ile besleyecektir ki buda şarj süresinin 2 katına çıkması anlamına geliyor. Bununda pilin ömrünü aşırı kısaltıcağını sanmıyorum.


    quote:

    3. Çıkış gerilimi (Voltajı) pilin durumuna göre, özelliklerine göre, sürekli değişir, ancak 1.2 voltla hiç bir pili şarj edemezsiniz. Bu değer anma değeridir. kuru piller içi 1.5 volttur ama yeni taze pili ölçersiniz 1.65-1.72 volt arası bir değer gözlersiniz.
    Std. şarjlı piller için şarj gerilim değeri, yeni pil için 1.38-1.45 volt arasındadır. Pil yıprandıkça bu değer düşer. Genellikle Yüksüz bir pil 1.2-1.23 Volt aralığında bir değere düşünce boşalmış kabul edilebilir.
    Hızlı şarjda ise şarj gerilim değeri takriben 1.62 volt civarına kadar çıkar....


    Bende vipow şarj aleti var ve output değeri 1,4V, birçok şarj aletine baktım çıkışları 1.2V olarak belirtilmiş. Kafama takılan nokta acaba bendeki şarj aleti fazla voltajmı veriyor, hadi orjinal pillerinde sorun çıkarmıyor, ama başka marka pillerde sorun çıkarması olasımıdır diye merak ediyordum, dediğine göre doğru bi değermiş, anlaşılan diğer şarj aletleri öylesine bir değer yazmışlar.


    quote:

    4. Bu durumun kötülüğü şurada, Bu işi bir cep telefonu pilinde yaparsan, ki benim başıma 3-4 defa geldi telefonu şarja bağladığınızda telefon, dolayısıyle pil şarj konumuna geçemiyor ve pil şarja başlatılamıyor. Böyle durumlarda pili bir başka kaynaktan kısa bir süre 30 sn kadar 2-3 misli şarja tutmak ve sonrasında telefona bağlarsanız hemen şarj konumuna geçer. Bunun dışında pili sonuna kadar tüketmek, sulu akülerde olduğu gibi bir kalıcı sülfatlaşma benzeri bir olaya neden olmadığından genel anlamda bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Ancak bu tip piller, Hafıza diye adlandırdığımız bir özelliği bulunduğundan, köküne kadar şarj durumunda ve bu durumda uzun süre bırakıldığında hafıza kaybolup hiç bir şekilde şarj edilemez duruma gelebilir ki bu ihtimal enderde olsa imkansız değildir.
    İnşallah faydalı olabilmişimdir.



    Benimde başıma aynı şekilde cep telefonunda 3-4 defa geldi ve etraftanda tam boşaltmak iyi değil demişlerdi o açıdan sordum cevap için teşekkürler. Yani pil tamamen bittiğinde telefon açılamadığı için pili şarj konumuna geçiremiyor bu yüzden problem oluyor, ancak bizim AA piller ve şarj aletlerinde böyle bir durum olmadığı için problem olmaz diyorsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 7 Ocak 2007; 1:55:51 >
  • Merhaba @bipekkan, keşke daha önce okusaydım yazdıklarını. Cuma günü sirkeci den şarj aletimi aldım. Seçenekler arasında ATABA da vardı ancak adını daha önce duymadığım için almadım, gp ler de pahalı geldi. Zoom marka 650ma çıkışa sahip şarj cihazı ve 4x2700mah lik pil aldım. power cut-off özelliği de var. 4 saatte şarj ediyor. 27 ytl.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cabri -- 7 Ocak 2007; 2:51:55 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cabri

    Merhaba @bipekkan, keşke daha önce okusaydım yazdıklarını. Cuma günü sirkeci den şarj aletimi aldım. Seçenekler arasında ATABA da vardı ancak adını daha önce duymadığım için almadım, gp ler de pahalı geldi. Zoom marka 650ma çıkışa sahip şarj cihazı ve 4x2700mah lik pil aldım. power cut-off özelliği de var. 4 saatte şarj ediyor. 27 ytl.

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey


     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey



    Hayırlı olsun çıkış değerleri çok yüksek olmadıktan sonra zorlayacağını pilleri sanmıyorum. Sonuç olarak en azından aynı anda 2 adet pil şarj etsen 650/2 pil başına 325mA düşerki buda en dandik pil için bile hızlı şarj sayılmaz. Tabi toplam çıkış 650mah ise gerçi pil başına 650mah ise yine fazla değil. Ama genelde çoğu cihazda il sölediğim şekilde toplam değer verilir. Bunu en iyi şarj süresinden anlayabilirsin. İlk seferde 4 pili aynı anda takarak şarj edersin, ikinci seferde 2 şer 2şer şarj edersin anlaşılır.. 2 pil şarj etme süresi ile 4 pil şarj etme süresi aynı ise her kola 650mA veriyordur.
    Hayırlı olsun auto-cut özelliğinin olması güzel bişey.
  • @tonythetonguc, teşekkürler. Dediğin şekilde deniycem. Kullanma kılavuzunda, şarj süreleri için pil sayısı değilde mah değeri üzerinden hesaplama verilmiş.
  • Bendeki Ataba' nın resmi ve ek aksesuarları. Kusura bakmayın şu anda s6500fd' yok bende, Siemens CX65 le çektim, idare edin artık....

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 7 Ocak 2007; 10:46:55 >
  • Arkadaşlar Gp mini power bank sarj cihazım var aynı anda 2 pil şarj edebiliyor. pillerim ise 800mAh lık AAA
    ve 2700mAh lık AA piller şarj cihazının çıkış değerleri ise;
    d.c. 1.4v 130mA (AA size)
    d.c. 1.4v 52Ma ( AAA size)
    şimdi benim piller kaç saate şarj olacak. mesela 2700 lük 2 pili aynı anda şarj ederken çıkış gücü 130/2=65 mi olur?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: worldwar

    Arkadaşlar Gp mini power bank sarj cihazım var aynı anda 2 pil şarj edebiliyor. pillerim ise 800mAh lık AAA
    ve 2700mAh lık AA piller şarj cihazının çıkış değerleri ise;
    d.c. 1.4v 130mA (AA size)
    d.c. 1.4v 52Ma ( AAA size)
    şimdi benim piller kaç saate şarj olacak. mesela 2700 lük 2 pili aynı anda şarj ederken çıkış gücü 130/2=65 mi olur?

    2700/130 mA=21 saat şarj süresi. Tabi bu değer teoriktir ve normalde %10 kadar daha yüksektir. Pil gerçekten 2700 mA kapasitesinde ve şarj aletiniz 130 mA'i verebiliyorsa. Eğer daha erken şarj bitti işareti alıyorsanız biliniz ki ya piliniz gerçek kapasinde değildir, yada pil karakteristiği nedeniyle (iç direnç boşken düşükse) fazla akım basıyordur. Her halûkarda pilinizde normal olmayan bir durum vardır. Şarj akımı eğer bir akım sınırlayıcı aktif devre yok ve sabit direnç üzerinden her bir pil için ayrı ayrı şarj akımını düzenliyorsa, akım, her AA veya AAA pil için aynıdır.
  • Ataba şarj cihazı ne kadar yaklaşık?
  • ataba yı intrenetten satın almak için bulabileceğimiz bir yer varmı?
  • Ankarada peşin 24-30 YTL arası, Ancak genellikle ilk fiyat söylenişi 30-35 YTL aralığı oluyor. Alıcı olduğunuz hissederler ve sizde nakit diye bastırırsanız 24-25 YTL'ye kadar düşüyorlar.....
    quote:

    Orjinalden alıntı: :::Banner:::

    Ataba şarj cihazı ne kadar yaklaşık?
  • ataba şarj aletlerini bu fiyatlardan daha pahalıya almayın bende soylemesi:D
    bana at-908 icin 25 ytl diyen adama "hoca etme eyleme bunun fiyatı 10 $" diyince sen nerden biliyorsun yav dedi ona gore..

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey
  • İfadelerimdeki yanlışları düzelttiğiniz için tşk.
    tonythetonguc'un matematiği ve şarj cihazlarına olan ilgisi benden daha yüksek tebrik ediyorum kendisini.

    quote:

    Orjinalden alıntı: bipekkan

    Aslında bir gariplik yokta ifade de bir sorun var,
    Kısacası bazı parametreleri düşünmez isek (Ortam ısısı- Yıpranma şarj akım miktarı vs gibi)
    2 amperlik veya 2000 mA lik bir pilin anlamı şudur diyebiliriz.
    - Bu pilden 2000mA akım çekersek, bu pil 1 saat dayanır (Teorik)
    Dolayısıyla, arkadaşımızın ifadesindeki ifade doğrudur, teknik olarak yazılışı hariç, doğrusu saat ifadesi küşük "h" harfi ile gösterilir. Yani 2000 mA/h'lik pilde diyebiliriz. Bu birazda bardağa dolu ya da boş tarafından bakmaya benzer.....
    Daha evvelce yazdığıma ufak bir ilavede bulunayım, Özellikle Ni-MH piller hızlı şarja dayanıklıda olsa, ki bazı iyi pil markaları bu pili 2000 mA akımla 1 saatte doldurursun derse de bu pek makbul değildir. Çok aceleniz yoksa benim naçizane tavsiyem her ifadenin yarısı ile şarj edin.
    Bunun en doğrusu Akıllı şarj cihazları şarj edin, Fazla kafa yorulmamış olur.
    Yada eğer el yapımı, gerilim ve akımı ayarlanabilir bir aletle şarj yapacaksanız normal (Std) şarjlı pilleri, kapasitesinin 1/10 ' u bir akımla şarj yapın (K10) Yani 2000 mA bir pili 200 mA ile 10 saate ,hızlı şarj özellikli pilleri (K5) yani kapasitenin 1/5 'i, 400 mA ile 5 saatte şarJ edin. SİZ KÂRLI ÇIKARSINIZ.....

  • Zoom Şarj Cihazları için satış yapan site linki...

    http://www.sanalbayim.com/asp/listgroup.asp?brand=Zoom.&group=CHARGERS
  • El insaf itsme nikli arkadaşım,
    MESAJIN YAZILDIĞI TARİHTEN BU YANA BAZI ŞARJ CİHAZ VE PİLLERİNDE OLUŞAN KALİTE DEĞİŞİKLİKLERİ NEDENİYLE KAFA KARIŞIKLIĞI YARATTIĞINDAN TARAFIMDAN KALDIRILMIŞTIR.
    22.08.2012


    quote:

    Orjinalden alıntı: itsme

    ataba şarj aletlerini bu fiyatlardan daha pahalıya almayın bende soylemesi:D
    bana at-908 icin 25 ytl diyen adama "hoca etme eyleme bunun fiyatı 10 $" diyince sen nerden biliyorsun yav dedi ona gore..

     Şarjlı Piller Hakkında Her Şey




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 22 Ağustos 2012; 11:58:08 >
  • hoca orada(4 mesaj üstümde) at-998 yokki zaten:)

    ben digerlerinin fiyatını verdim ki ya bana kalırsa 998 falan almaya gerekte yok ..nerden cıktı diyeceksin bende 12.5 ytl ye at-508 aldım hem şarj kesme ozelligi hemde deşarj ozelligi var bunun yanında pilleri 4-5 saatte şarj ediyor .. e bundan daha fazla ne lazım anlamadım 1 satte şarj etsin hatta şarj ettigi gibi nerede iseniz size kargolasın falan mı :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi itsme -- 10 Ocak 2007; 4:46:39 >
  • varta cok kalıtelı...ama heryerde bulunurmu bılmem...
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.