Çalışan genç kesim bir gün ev ve araba sahibi olabileceğine inanmıyor. Mevcut durumda anne baba desteği olmadan almak pek de mümkün görünmüyor. Ekonomik sıkıntıyı abartmıyoruz, az bile söylüyoruz. Ayrıca yurt dışına göçün tek motivasyonu ekonomi değil. |
San Francisco'da hırsızlık yapmak yasallaştıktan sonra dükkanlar bir bir kapanmaya devam ediyor (4. sayfa)

-
-
He he ab ev sahibi olmak için biçilmiş kaftan özellikle berlin, frankurtta,paris te kredi kartına 6 taksitle veriyorlar.
Yaklaşık 2018 2019 a kadar ev sahibi olmak konusunda Türkiye ab den fersah fersah üstündü refahdı şu an benzer sayılır.
Araba konusunda haklısın birşey diyemem.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Ocak 2024; 23:18:22 > -
ABD iyice failed state haline geldi, özellikle woke tayfanın ön plana çıktığı eyaletler.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Avrupa Avrupa dedikleri ucubeye bakar mısın
Kaliforniya, İtalya ve İngiltere de hırsızlık çok ciddi derece de sorun haline gelmeye başladı. Bakmayın burada sosyal medyada yazılanlara inanmayın diyenlere sosyal medyadan daha fazlası mevcut. Adeta insanlar bazı eyaletlerden artık kaçıyor veya belli mahallerde gettolaşıyor. Batıyı böyle giderse tersine medeniyetsizlik yıkacak.
Hatta çoğu sosyal medya platformunda San Francisco'ya turist olarak bile gelmeyin gelirseniz de yok bagajını arka koltukların arasına koyun, bilgisayar olmasın, çantalarınız şöyle dursun diye binlerce öneri var. Havaalanından sonra ilk durduğunuz benzinlikte veya turistik noktada kiralık aracınız içindeki çantalara elveda diyen binlerce kişi var.
-
Temel yaşam ihtiyacını karşılamak hırsızlık değildir. Türkiye'de bile değildir. Ama bu hukuk kuralını kimse uygulamıyor. Hukuğa göre para vermeden bir şey almak hırsızlık değildir, ama mahkeme bir şeyi para vermeden almayı hırsızlık saydığı için ceza veriyor...
Hukukta azmettiren katilden çok ceza alıyor. Aslında hırsızlık olayı da bu karineye girer. Bu kural beğenmediğiniz Osmanlı Monarjisinde bile vardı... Ekmek çalanı fırıncı mahkemeye vermiş, kadı da fırıncının hırsızlığa azmettiten olduğuna yaptığına hükmetmiştir.
ABD eyaletinde hırsızlık suçtur, suç olmayan temel ihtiyacını karşılamak için para vermeden bir şeyi almaktır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Amma abartmışsın. 14 yıldır 2 çocuğu ve kocasıyla San Fransisco'da yaşayan yakın arkadaşım var. aşağı yukarı her hafta görüşürüz. Facebook'ta da San Fransisco'daki aktivitelerini paylaşır, sokaklarda koşu yapar, sosyal etkinliklere katılır. Newyork'tan San Fransisco'ya taşındı. 1996 yılından Beri ABD'de. Kendisinden bir kez bile San Fransisco berbat bir yer oldu dediğini duymadım. Ne de başına bir hırsızlık vakası geldiğini duydum.
Sosyal medyada bire bin katıp anlatılanlara bu kadar da safça inanmayın. Tabii ki ABD'de hırsızlık sorunu var. Hep vardı. Ama öyle apokaliptik kıyamet sonrası senaryoları da gerçek dışı. Tık almak isteyenlerin yapmayacağı şey yok! Sadece geçen yıl 24 milyon turist ağırlamış San Fransisco. Her şehir gibi San Fransisco'nun da güvenli semtleri var, riskli semtleri var. Güney Afrikan'nın en tehlikeli 2 şehri Johennesburg ve Cape Town'a gittim, 2 hafta kalıp gezdim. Gitmeden önce bana korku filmi hikayeleri anlattılar. Ama ben tavsiyelere uyup gitmeyin dedikleri yerlere gitmedim, başıma da hiç bir şey gelmedi. Sen risk alır San Fransisco'nun tekin olmayan yerlerinde ve tekin olmayan saatlerde dolaşırsan tabii ki başına bir şeyler gelme ihtimali katlanarak artar.
Hırsızlık sorunu hem Kuzey Amerika hem de Avrupa da giderek büyüyor çünkü çok göçmen aldılar. 2010'da Paris metrosunda adam boyu tellerle kaplı turnikeleri görünce çok şaşırmıştım ama sonra Paris'te beyazdan çok Afrikalı ve siyahi olduğunu farkedince şaşkınlığım geçmişti.
Neyse, Nasıl ki ABD'de ve Avrupada hırsızlık ve asayiş sorunları artıyorsa, sosyal medyada da yalan haber ve düzmece, fabrikasyon paylaşımlar, videolar katlanarak artıyor.
Pusulası sosyal medya olan insanlar belli ki gerçeğin peşinde değiller. Onlar kendi inandıkları fantezi dünyasını besleyen sosyal medya paylaşımlarıyla kendilerini kandırmakla meşguller.
Edit:
Bana ve San Fransisco'da yaşayan arkadaşıma inanmayabilirsin ama 20 yıllık bir San Fransisco'luya inanırsın herhalde:
Is San Francisco Safe in 2024? (Honest Advice, By a Local) - Travel Lemming
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 15 Ocak 2024; 10:26:48 >
-
Amazon akşam shiftlerini akşamüstü 15-17 arası gibi verir. Ve 3 saat sürer. 2 saatte de biter. 70 dolar gibi getirisi olur. Sabah ki işleri günde 8 saat 5 gün veya part time dır. Servisler 5 gibi kapanir zaten muhtemelen 11-5 falandır. 6 saat. Asgari 15-18 dolar kazansalar.
6 x 15 = 90 dolar kişi başı. Aksam bir Amazon sifti alıp 2-3 saatte 70 dolar çalışsan.
+70 = 150 dolar kişi başı.
Ayda 22 gün çalışıp haftasonu sağdan alıp sola bir tabak bile uzatmazsan 3300 dolar kişi başı.
6600 dolar iki kişi. Yok en azından cumartesi paket servis atarim dersen yoğun saatlerde çalışıp 200-250 dolar kişi başı ekstra yaparsın sadece cumartesi. Ayda 4 cumartesi den ikisinde yapsan kişi başı 400 dolar iki kisi 800 dolar ekstra.
Her cumartesi en azından 6 saat paket atar doordash yaparım dersen 1600 dolar ekstra.
Total hesap = 6600 dolar iki kişi da it maaş artı Amazon Flex akşam mesaisi. + Cumartesileri paketten gelen 800 dolar ile 7400 dolar eder.
ABD iki kişinin yaşayacağı gerçekten düzgün bir ev kirası 1500 dolar. İki kişinin alkollü etli, mantarlı pudinkli obez olmalık alışverişi 900 dolar. Etti sana 2400 dolar.
Haftada 3,8 litre ( 1 galon ) yakıt 4 dolardan az. 4 diyelim.
Haftada 1 depo fullersin 63 dolar ödersin.ayda 250 dolar eder.250 de eşinin arabasina. + 150 dolar ısınma elektrik internet faturalarina gitsin. Etti hepsi 650 dolar.
Total = 3050 dolar. Ayda bir de ihtiyaç alisverisine üst başa 300 dolar harca Etti 3350 dolar. Hadi hafta sonları eşinle dışarda bira iç eğlen 70 dolar hesap ayda 280 dolar.
Total 3620 dolar.
Hadi ayda 800 dolar da eşinin ve senin sıfır arabalarının taksidi olsun 4420 dolar. Hadi 1000 dolar da saçma sapan para harcasinlar olmadık harcamalar yapıp saçma sapan para yaksinlar 5420 dolar.
Ben bu kadar harcatabildim.
Arkadaşına söyle cumartesi çalışıyorsa zorlamasın az kafa dinlesin.
Sen kendini tek akıllı zanneden olabilirsin ama etin kilosunun 10 dolara satildigi Türkiyeyi refah varmış gibi göstereceksin diye söylediğin yalanların patlar !
Bunları nerden biliyorum ? 1 yıl yasadim sadece özledim diye döndüm 2010 yılında ve o zaman senin gibiler yüzünden bu kadar kötü hale geleceğini düşünmemiştim. Şimdi eşimle gidip herşeyi yeniden arkamda bırakma kararı aldım.
Hem de senin arkadaşlarının yaptığınin aynısını yapıp aynı şartlarda çalışmaya.
Çünki ben burada 800 dolar maaş alıyor sabah 7 de evden çıkıp akşam 9 da eve giriyorum.Esimi de sayarsak ikimiz TR de 1400 dolar kazanıyoruz. Aynı şekilde ABD de çalışsak bu halde 8000 dolarları yakalama imkanımız var.
Tr yi neden dolar ile soyluyorum dolar mı harcıyoruz ?
Evet dolar harcıyoruz
Kıyma 10 dolar. Dışarda iki kişi beyran çorbası içersen hesap 15 dolar. Bir lahmacun 2-3 dolar. Bir yıl boyunca füme dil yemedim canım çekti 6 dilim kestirdim markette kasada hesap 5 dolar ! Biz artık burda Avrupa ve ABD ye yakın fiyata alıyoruz herşeyi maaşlar da 10 da biri veya 5 te biri.
Sizib ağzınız yalana alışık ama sen böyle çaktırmadan iktidar guzellemesi yapacam diye sogledigin her yalanın altına yapıştırırım fiyatları matematiği ki cümle alem ne olduğunuzu kim olduğunuzu görsün !
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoSSgO -- 15 Ocak 2024; 1:0:58 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
"Kendisinden bir kez bile San Fransisco berbat bir yer oldu dediğini duymadım. Ne de başına bir hırsızlık vakası geldiğini duydum."
Yukarıda da söylediğiniz gibi nerede oturduğun, yaşadığın ile ilgili olarak Amerika tecrübesi herkeste farklıdır. Oakland bölgesi sorunlu, havaalaanı çevresi sorunlu, eğer köprüyü görmeye gider güvenli bölgede aracın park edilmiş değil ise kesin patlatılır vs vs. Evet belli bölgeler sorunlu fakat turistik yerlerde artık giderek sorunlu hale geliyor. Sosyal medyada yazanlar sen ben gibi kişiler. Sosyal medya dediğiniz insanların olduğu yer işte, ismi belli olmayan rumuz ile yazmış trollerden bahsetmiyoruz. Gitmiş soyulmuş, neyine inanmayacağım? Bunu yapan siyah imiş, Afrikalıymış, göçmenmiş benim derdim değil, hükümet başa çıkamıyorsa almayacak o zaman.
İtalya, son bir senedir o kadar çok kişi turist soyuldu ki bunlar artık internette grup kursa yeridir. Oraya girme, şuna dikkat et, oldu. Dünyada birileri şehirlerin güvensiz olmasını istiyor. Bunu görmemek için kör olmak lazım. Artık birçok Avrupa ülkesinde polis bu tür suçlar ile ilgilenmiyor bile. Aaaa arabanızın camını patlatıp çantanızı mı çalmışlar. Olur böyle şeyler, durum bu hale geldi.
14 yıldır İstanbul'da yaşayıp İstanbul çok güvenli, hatta insanları refah içinde yaşıyor diyen insan da bulabilirsin. Suç ayrıca matematiksel olarak ölçülebilen bilgidir. San Francisco özellikle de belli semtlerin suç oranlarını internette rahatlık ile bulabilirsiniz. Benim veya başka birisinin yorumuna açık olmayacak bilgiler bunlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 15 Ocak 2024; 1:5:30 >
-
Allah kurtarsın ;)
Hocam o nasil oluyor aciklayabilir misin?
Temel yasam ihtiyaclarindan kastin nedir?
-
Hocam, çok basit aslında, fıtratına danış o sana söyler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 15 Ocak 2024; 1:17:55 >
Yanlis anlama trolluk falan yapmaya calismiyorum.
Hukukla alakali da hic bir bilgim yok.
Temel yasam ihtiyacini karsiligini vermeden almak suc degildir mantikli gelmedi sadece.
Cok acim ve ekmek caldim. Bir toplumda yemek calan insanlarin olmasi o toplumun ayibidir anlarim fakat calan adamin sirf temel yasam ihtiyaci diye suclu olmamasi dogru mu? Azmettirici toplum/yonetici mi yoksa para verip un alan, emek harcayip ekmek yapan firinci mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hüsnü Nemlendirici -- 15 Ocak 2024; 1:55:57 > -
Valla hocam konuyu okurken nasil bir zeka boyle bir seyin dogruluguna inanabilir diye guluyordum. Yazdiklariniz hislerime tercume oldu. Sizin agir saf yazdiginiz yerde daha da guldum. aptala aptal deyince hakaret ettin diyorlar bu yuzden yazamiyorsunuz onu farkettim yani, ama kimse demiyor ulan hakkaten ben aptal olabilir miyim diye
. Sorunca herkes Einstein.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alvete -- 15 Ocak 2024; 2:55:15 >
Yalandan ziyade propaganda desek daha doğru olur. Bu tip haberler çoğu zaman kamuoyu tepkisi oluşturmak ve yönlendirmek amaçlı medya yoluyla bilinçli yayılan haberlerdir.
İnanan da düzelten de bu propagandanın yayılmasına katkıda bulunarak bir parçası haline gelir.
Türkiye ev sahipliği konusunda hiçbir zaman AB'den fersah fersah üstün olmadı.
Otomobil konusuna değinememişsin nedense :).
Konu yanlış yerde açılmış, sıcak fırsatlara taşınmasını talep ediciim
Ortadoğuda yaşayıp ki iki lafından biri sjw/woke olan olan avrasyacıların böyle bir şeyin gerçek olabileceğine inanmaları hiç şaşırtmadı
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF75FD7DB -- 15 Ocak 2024; 6:45:25 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
tamam hocam AYDINLANDIK. sonuç nedir? san francisco daha mı güvenli artık? hırsızlık yapılmıyor mu artık? suç işlenmiyor mu? bütün dünyada yükselen suç oranı, illegal, adaletsizlik, suçluların bir şekilde ceza almaması, suça meyilli olanların nasıl olsa ceza almayacağım rahatlığı, yolsuzlukların, ihanetlerin bedelinin ödetilmemesi ORTADAN KALKMIŞ MI OLDU?
Haklı olabilirsin, dezenformasyon bazen kamuoyu tepkisi oluşturmak amacıyla da yayılabilir ama bazen de sırf trolluk olsun diye de yayılabilir. Biz dezenformasyon kaynağının gerçek niyetini bilemeyiz. Bizim bakmamız gereken yer orası değildir. Biz haber gerçek mi değil mi ona bakmalıyız.
Buradaki hadise de bir dezenformasyondur. San Fransisco'da 950 doların altındaki hırsızlıklar yasayla serbest bırakılmış değildir. Dolayısıyla bununla ilgili sosyal medya paylaşımları gerçeği yansıtmamaktadır. Ama dediğin gibi, bu yalan haberi yayanların amacı artan hırsızlık vakalarına karşı kamuoyu tepkisi oluşturmak da olabilir. Olmayabilir de. Bilemeyiz...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X