Şimdi Ara

S40 I (1995-2004) (212. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
12.361
Cevap
75
Favori
549.069
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 210211212213214
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Xc90 a inceden bakis

Adamlar ecu ya guncelleme yollayip motoru iyilestiriyor :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @ersin310 sizin araç makyajlının makyajlısı idi. Geçen bir videoya denk geldim, o da makyajlı idi. Araba 7000 devire kadar çevirdi. 6500-7000 arası yine kırmızı ama 7000 sonrası daha bir kırmızı.
    Sizin araç da 7000'e kadar çevirebiliyor mu?
  • nacker kullanıcısına yanıt
    Ben ikinci viteste 6500 ü gördüm. Üstünü zorlayabilirim

• Bugün bir uzun yol daha yaptım, otobanda arabayı denemek istedim, 170'e kadar çok keyifli hızlandı, o hızlarda giderken araba sanki 90 ile gidiyormuş gibi, ne bir yolda gezme isteği, ne rüzgardan etkilenme ne başka bir tedirginlik yok. 210'u gördüm, hala tek elle direksiyonu tutup keyifle gidebiliyordum. Benim arabanın garezi düşük hızlara galiba, 90-100 ile giderken aynı rahatlıkta değilim ya ben. Acaba "Bas abicim bir şey olmaz" mı diyor Yalnız 230 bindeki 18 yaşındaki bir araba için 210 km/sa hıza ulaşması gayet seri, bu da motorun iyi olduğu, kafamın rahat olması gerektiği anlamına geliyor sanırım. Aslında 210'dan sonra da gidesi vardı da, bir türlü önüm tam boş kalmadı o yüzden ben de fazla zorlamadım. Normalde 110'u geçmem ama arada bir basmak iyi geliyor insana.

Bu arada motor devri konusunda 2000 model aracın kitapçığında benim 2.0 motor için 'Kısa süreli izin verilen maksimum devir 6800' diyor. Gerçi motor 6500'de kesiciye giriyor ama öyle bir bilgi düşmüşler.

sadece araba 7 -8 saat bekledikten sonra geç çalışma yapıyor. sabah akşam farketmiyor yani. stop ettikten sonra 2 -3 saate kadar yarım marşta çalışıyor ama biraz uzun bir süre bekledikten sonra 7-8 saat falan o zaman geç çalışma nüksediyor.
  • makyajlının makyajlısı :) benim araç 2002 üretimi gözüküyor ama galiba dediğiniz gibi 2003-2004 özelliklerine sahip. aynen dediğiniz gibi göstergede farklı tonda 2 kırmızı bölge var, kitapçıkta max 6700 devir yazıyor ama ben hiç çıkmadım. vites D iken tam gaz yaptım şimdiye kadar, 6500de yükseltiyor. L-3-4 de denemek lazım, belki biraz daha gider ama 7000 yapacağını sanmıyorum yine de.

@goodorevil, neyseki jantlar uzaktaymış hocam, yakında olsaydı ödünç almayla kalmazdı o iş şaka bir yana istanbul tarafında olsaydı iyi olurdu, hem boya işini hallederdim hem de gidişini test etmiş olurdum. yine de günün birinde satarsanız haberimiz olsun bizim araçlara iyi bir rot-balansçı şart, benim gördüğüm hepsi anlamıyor bu işten. örneğin benim araçta direkiyon hafifçe sola dönük duruyor düz giderken, şimdiye kadar doğru düzgün ayarlayabilen çıkmadı. en son maslakta bizim ustaya bırakmıştım, artık nereye gönderdiyse rot balansçı elinde kağıt, ölçülerle geldi, sol ön lastik hafif dışarı basıyor, gidişte hissedilir sorun varsa salıncak değiştirmek gerekir dedi. adam belgeyle konuştu yani benim gidişte sıkıntı yok ama frenlerken bazen hala titreşim hissediyorum, diskten değil de sanki ön takımda boşluk varmış gibi. bir dahaki bakımda daha detaylı baktıracağım. sözün özü, sağlam bir rot balansçıya uğrayın derim.

• goodorevil kullanıcısına yanıt
    Sizin araç daha yeni sayılır, volvoforums.org.uk'de birisi geçenlerde konu açıp bu motorların gideri ne kadardır diye sordu. Gelen yorumlardan birisinde adam, faz1 2 litre atmosferik ile 595 bin km yaptım diyor. Elimden çıkarırken hala güzel çalışıyordu demiş

Bu kadar km boyunca yolda bıraktığı tek hadise de v kayışının kopması olmuş.

Arabayı da çok sevmiş olacak ki sonrasında makyajlı 2.0 almış ve o da 220 bin'de.

Benim araç da 300 bine yakın sayılır(13 bin km falan kaldı) tabiri caizse hala köpek gibi gidiyor. Önümde gidilecek uzun bir yol olsa hiç çekinmeden atlayıp gidebilirim. Bence araba insana böyle güven veriyorsa o iş tamamdır.

Yolda bıraktığı tek hadise radyatör delinmesi oldu. Maf sensörü gitti, yakıt pompası cortladı falan ama gitmem demedi, en azından yollarda rezil etmeden getirdi eve kadar

• Yasi20 Y kullanıcısına yanıt
    %90 benzin basınç regülatörü hocam. Çalıştıktan 10-15 dakika sonra yine geç çalışsaydı benzin pompası olabilir diyecektim ama 7-8 saat, tam benzin sistemindeki basıncın kendi kendine düştüğü zamana denk geliyor.

Siz yine de yakınınızda volvocu usta varsa onun da fikrini alın isterseniz.

bayadır o foruma bakmamıştım, güzel konu yakalamışsınız. 595k nedir öyle, üstelik hala saymaya devam ediyor

hadi benzinde iyi de, acaba lpg de nasıl durumlar, üst kapak kurcalanmadan 200k gider heralde bu örneğe bakarak
  • ersin310 E kullanıcısına yanıt
    LPG demişken, bizim motorların LPG ile uyumunu teknik açıdan araştırmak ne zamandır aklımdaydı. Sonuçta gerekli teknik veriler vs. elimizde var. Yazı biraz uzun olacak

Volvo'nun sunduğu LPG'li motorun kodu B4184S9. 1.8 litrelik motorun LPG'li hali. 1.8 motorun benzinli ve LPG'li versiyonları için:
    -Sıkıştırma oranı aynı
    -Silindir ölçüleri aynı
    -Kapak taşlama payları aynı
    -Piston ölçüleri aynı
    -Süpap yayları ve sübapların ölçüleri ve toleransları (hem emme hem egzoz) birebir aynı.
    -Egzoz sübapları stellite kaplamalı (bütün motor serisinde. 1.6'dan t4'e kadar)

Motorların performans verilerine bakınca, 1.8 motor LPG modunda maksimum 120 beygir ve 167 Nm tork üretmiş. Aynı motoru benzine alınca, hakiki benzinli 1.8 ile bire bir aynı gücü üretiyor. 122 beygir ve 170 Nm tork. Yani motorun iç elemanlarındaki denkliği, ürettikleri güce de yansıyor. Motorlar birebir aynı.

Şimdi asıl can alıcı kısım geliyor. Teknik verilerde exhaust valves başlığı altına bir not düşülmüş: "Stellite coated. Must not be machined". Bu yazı s40 ailesindeki bütün motorlar için geçerli(dizel ve gdi'ler de dahil). Stellite kaplamalı sübap nedir biraz bakındım ve buyurun:
    Stellite; çok sert, aşınmaya dayanıklı, korozyona, asidik ortamlara ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir alaşım imiş.
    M2HB ve M60 makineli tüfeklerinin namluları stellite kaplamalı. Ayrıca eskiden tornaların kesme uçlarında da kullanılıyormuş. Bir dönem nükleer tesislerde de kullanılmış.
    Tabii bir de otomotiv endüstrisinde kullanım alanı var.

quote:

>"Stellite exhaust valves - what are they exactly? They are almost twice the cost of a regular exhaust valve ...."
    They are hard coated stainless steel exhaust valves, and I mean VERY HARD COATED (mince no words). Anyone who drives a lot of miles or runs an engine hard should want these things, as they are worth every penny of the price. If you believe me and that's all you wanted to know you can skip the rest of this message.

"Stellite kaplamalı egzoz sübaplarının gerçek anlamda çok sert olduğunu ve arabasıyla çok km yapan veya motoru sıkıştırarak kullananların tercih etmesi gerektiğini söylüyor. Söylediğine göre standart sübaplara göre yaklaşık 2 kat daha pahalılarmış."

quote:

LPG Cylinder Head Conversions
    ...While these are techniques to aid the rebuilder, the parts manufacturers can do theirpart to help the valves and seats survive. One action taken is to upgrade the materials the valves and seats are made from. Valves for LPG engines are specifically designed to withstand the extra wear experienced with the use of LPG fuels. The valve faces need to be protected as do the seat contact surfaces. In the case of valves, the addition of hard facing materials, usually Stellites, is considered essential in preventing valve failures.

Bu makalenin başlığı "Silindir kapağı LPG dönüşümü". Alıntı yaptığım kısmın çevirisi kabaca şu şekilde: "...... parça üreticileri de kendi üzerlerine düşen kısmı sübapların ve sübap yataklarının korunmasını sağlamaktır. ..... LPG'li motorların sübapları, LPG kullanımıyla ortaya çıkan fazladan aşınmaya dayanacak şekilde tasarlanır. Sübap yüzeyleri ve yatakları gerekli şekilde korunmalıdır. Sübaplarda, sert yüzeyli malzemelerin ilavesi -çoğu zaman stellite-, olası sübap sorunlarını önlemek için kaçınılmazdır."

Yine başka bir kaynakta özet olarak (uzun olduğu için alıntılamadım) dizel motorlarda stellite kaplamalı sübapları şiddetle öneriyor sebep olarak da stellite kaplamalı sübapların yüksek sıcaklığa çok daha dayanıklı olduğu belirtiliyor.

Bir sübap resmi ve altındaki yazı:
     S40 I (1995-2004)
    "Stellite dolgular aşınmaya ve korozyona karşı mükemmel dirence ve yüksek sıcak sertliğe sahiptirler. Bu özellikler, gaz yakıtla çalışan motorlarda bu tür sübapların kullanımını ideal hale getirmektedir."

Son olarak yine başka bir makalede fabrikadan LPG'li çıkan çoğu aracın sübap takımlarının benzinli versiyonla bire bir aynı ölçüde olduğunu fakat sübaptaki koruyucu tabakanın farklı olduğunu söylüyor. Bu araçlarda, parça numaralarına dikkat edilmezse yanlış sübap takılması gayet mümkün diyor.
    Bizim motorların teknik verilerinde ise her motorun egzoz sübaplarının kaplamalı olduğu yazıyor.
    İşin özeti bizim araçlar bütün motor ailesinde kaplamalı egzoz sübapı kullanıyor ve bu sayede gaz yakıtlara (LPG ve CNG) doğuştan bağışıklılar. Bu durumda motorun LPG ile uyumu tamamen yapılan ayara bağlı. Eğer fabrikadan çıkmış gibi düzgün ayar yapılırsa, üst kapak tarafında sorun yaşanması pek muhtemel değil
    Aynı zamanda bu şu anlama da geliyor: Bir sebepten üst kapak açılıp sübapların değişmesi gerekirse orijinal volvo sübaplar kullanılmalı. Motorun LPG'deki sağlığı için gerekli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 28 Mayıs 2018; 16:28:9 >

• Üst kapak demişken
    Ebay co uk'de yeni bir satıcı keşfettim. Güzel fiyatlara silindir kapağı falan satıyor, hem de egzantrik milleri, kasnaklar falan komple içinde. Her biri test edilmiş araçlardan sökülmüş.

Mesela şu:
    Kasnaklar, vvt solenoidi falan üzerinde ve araç 130 binde. Satıcı kargo yok demiş ama herhalde ikna edilebilir. Bir bu kadar da kargosu tutsa, 160 sterlin. Hadi gümrüğe de takıldı, 190 sterlin. Bugünkü kurla 1155 lira falan yapıyor. Eğer sadece kapak lazım olursa yanında VVT falan da eşantiyon oluyor. Sonuçta sıfır kasnak olmuş 800 küsür lira

Klima kontrol paneli:
    Kabin fanı:
    ABS:

@LordMayros hocam orijinal amfi:
    Ama bunun için hu 655 gerekiyor amfi çıkışlı olanlardan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 28 Mayıs 2018; 16:46:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ersin310

makyajlının makyajlısı :) benim araç 2002 üretimi gözüküyor ama galiba dediğiniz gibi 2003-2004 özelliklerine sahip. aynen dediğiniz gibi göstergede farklı tonda 2 kırmızı bölge var, kitapçıkta max 6700 devir yazıyor ama ben hiç çıkmadım. vites D iken tam gaz yaptım şimdiye kadar, 6500de yükseltiyor. L-3-4 de denemek lazım, belki biraz daha gider ama 7000 yapacağını sanmıyorum yine de.

@goodorevil, neyseki jantlar uzaktaymış hocam, yakında olsaydı ödünç almayla kalmazdı o iş şaka bir yana istanbul tarafında olsaydı iyi olurdu, hem boya işini hallederdim hem de gidişini test etmiş olurdum. yine de günün birinde satarsanız haberimiz olsun bizim araçlara iyi bir rot-balansçı şart, benim gördüğüm hepsi anlamıyor bu işten. örneğin benim araçta direkiyon hafifçe sola dönük duruyor düz giderken, şimdiye kadar doğru düzgün ayarlayabilen çıkmadı. en son maslakta bizim ustaya bırakmıştım, artık nereye gönderdiyse rot balansçı elinde kağıt, ölçülerle geldi, sol ön lastik hafif dışarı basıyor, gidişte hissedilir sorun varsa salıncak değiştirmek gerekir dedi. adam belgeyle konuştu yani benim gidişte sıkıntı yok ama frenlerken bazen hala titreşim hissediyorum, diskten değil de sanki ön takımda boşluk varmış gibi. bir dahaki bakımda daha detaylı baktıracağım. sözün özü, sağlam bir rot balansçıya uğrayın derim.
    Hocam jantları satmayı düşünüyorum aslında. İstanbul'daki evi kapattığım için jantlar Eskişehir'de.
    Dediğiniz gibi direksiyon hafif sola bakarken araç düz gidiyor. Benim arabayı da ayarlatamadım gitti. Sağ arka ayar civatası ile ilgili bir sıkıntı var. Sanırım denge kolunu değiştirsem düzelecek.

• quote:

Orijinalden alıntı: nacker

Sizin araç daha yeni sayılır, volvoforums.org.uk'de birisi geçenlerde konu açıp bu motorların gideri ne kadardır diye sordu. Gelen yorumlardan birisinde adam, faz1 2 litre atmosferik ile 595 bin km yaptım diyor. Elimden çıkarırken hala güzel çalışıyordu demiş

Bu kadar km boyunca yolda bıraktığı tek hadise de v kayışının kopması olmuş.

Arabayı da çok sevmiş olacak ki sonrasında makyajlı 2.0 almış ve o da 220 bin'de.

Benim araç da 300 bine yakın sayılır(13 bin km falan kaldı) tabiri caizse hala köpek gibi gidiyor. Önümde gidilecek uzun bir yol olsa hiç çekinmeden atlayıp gidebilirim. Bence araba insana böyle güven veriyorsa o iş tamamdır.

Yolda bıraktığı tek hadise radyatör delinmesi oldu. Maf sensörü gitti, yakıt pompası cortladı falan ama gitmem demedi, en azından yollarda rezil etmeden getirdi eve kadar
    Hocam şeytan kulağına kurşun, daha yolda kalmış değilim. Hiç kalasım da yok. 70 bin km sırf ben bindidm.

Satsam yerine ne alacağımı düşünüyorum hala, satınca arayacağım ben bunu.

• Bu amfi sanirim bendeki hi 603 e uyar onda amfi cikisi var diye hatirliyorum

Hu 603 govdesini bendeki hu 605 e uyarlarsam super bi sonuc cikacak aslinda

Hu 603 te ambians aydinlatma var onu cozemedim :(

• LordMayros kullanıcısına yanıt
    Ambians aydınlatma derken?
  •  S40 I (1995-2004)

İsaretledigim yer sensor

İsigi ayarliyor ama sensor aracin diger ic aydinlatmalari ile senkron caliatigi icin canbus hattindan besleniyor

Benim aracta canbus da o olmadigi icin ekran haric teyp aydinlatmasi calismiyor :( bypass edilebilirmi bilmiyorum

• goodorevil kullanıcısına yanıt
    Ben de alıcı olabilirim. Foto var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: Emrahdas

Ben de alıcı olabilirim. Foto var mı?
    Hocam jantlar Eskişehir'de ben İstanbul'da olduğum için şu an fotoğraf çekemiyorum ama jantların ikisinde benden önceki sahibinden kalan kaldırıma sürtme izleri var kenarda, resmini ekliyorum aşağıya, genel durumları iyi yani. Üstünde dişleri ve performansı güzel olan ama tarihi eski olan kış lastikleri var, onları zaten saymıyorum sadece jantlara fiyat biçiyorum. Onları ister kullanın ister atın.

S40 I (1995-2004)
    Üst kısımda görebilirsiniz sürtme bölgesini. Jantlarda kaynak ve hasar yok.

lpg için bir ton yazı okudum/okuyorum, ama bizim motorlarda durum nedir diye araştırmak hiç aklıma gelmedi bilgiler için teşekkür ederim, bir de yazıların tam hali için link verebilirseniz sevinirim.

öncelikle stellite kaplamasını hiç duymamıştım, adamlar meğer tüm motorlarda kullanmış. motorların dayanıklılığı biraz da buradan geliyor anlaşılan. şimdiye kadar okuduğum bilgilere göre, benzin kullanımında supapların üzerinde zamanla karbon birikimi oluşuyor ve bu katman ısı transferini ve dinamik yükleri bir miktar sönümlüyormuş. lpgye geçinde bu katman zamanla kayboluyor, supapların hem ısı hem de mekanik yükü artmış oluyormuş. bir süre sonra supap sorunlarının başlaması da bu yüzden.

fabrika çıkış lpg muhabbetinde asıl konu, kullanılan malzemelerin buna göre tasarlanmış olması. örneğin fabrikasyon lpgli honda civicte supap, yatak grubu farklı malzemelerden yapılmış olarak geliyor. bu durumda stellite olması muhtemel. ama volvo maliyete bakmadan bunu tüm motorlarında uygulamış. Bizim bülent ustayla muhabbetlerimizde, stellite demese de o da bu konuya değinmişti. Hararet ve lpg kaynaklı sorun olmadığı sürece bu motorları bitirmek zor, madem lpg taktırdın ayarına dikkat et, zenginde kalmasın demişti. Sonuç olarak sizin yazıyı da okuyunca içim baya rahatladı

bu arada volvonun niye sadece 1,8i seçtiği de muamma, sonuçta 2.0 atmosferiği de böyle çıkarabilirdi. Motor içi tüm versiyonlarda aynıysa, sonradan montaj ile fabrikasyon montajın tek farkı elektrik tesisatı ve lpg tankının yeri oluyor. Herhalde kullanılacak pazarları, o dönemki emisyon vergilendirmesini vs. göz önüne aldılar.

• bu arada konudan bağımsız aklıma geldi. hafta sonu ilk defa iki araç arka arkaya gidip ortalama yakıtı karşılaştırma fırsatım oldu.

beyikdüzü-bolu abant arası, 2013 civic otomatik ile arka arkaya gittik. şartlar tamamen aynı, 2 kişi+çocuk+bagaj, tek fark bende klima hep açıktı, onda kapalı. tüm yol civic öndeydi, gidişte cruise ile 110km, dönüştü yine cruise 120km hız (benim cruise sağ ayağım tabii ki sonuç:

civic-5,6lt
    s40-6,9lt

öncelikle kendi tüketimimi görünce baya sevindim ama asıl civic şaşırtıcı oldu, bu kadar az yakacağını hiç beklemiyordum, bence çok güzel bir değer yakaladı. tabii lpg si olmadığı için ben yine de daha az ödemiş oldum

• 
Sayfa: önceki 210211212213214
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.