Şimdi Ara

Ryzen 3800X Beklenmeli mi?Yoksa İ7 9700K Alınmalı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
2
Favori
4.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle iyi günler herkese sorum başlıktaki kadar basit.Yeni çıkan benchmarklar'la birlikte aklım iyice karışmış durumda sizce ne yapmalıyım?Çoklu çekirdek performansı oyunlarda sizce ne derece önemli?Bildiğimiz üzere İ7 9700K 8/8 ken Ryzen 3800X 8/16 Fakat Tek çekirdekte oyunda çok büyük bir etken bildiğiniz üzere
    Ö
    zellikle oyun odaklı bir sistem oluşturuyorum ve RTX 2080(Fiyatı uygun olursa RTX 2080 Super) ile birlikte 1080P/144Hz sistemi kurmak istiyorum.
    (4-5 yıl idare etmesi açısından 1080P/144Hz sistem kuruyorum.)
    (Neden 4-5 yıl derseniz,Üniversite de Çift Anadal ve Erasmus gibi eğitimlere yoğunlaşacağım yıllara yaklaştım bir de bu sırada bilgisayar araştırmak istemiyorum o yüzden 4 yıl boyunca sıkıntısız bir sistem kurmak istiyorum ki ben hayata yeni yeni atıldığım sırada değiştirme ihtiyacı hissedeyim.Eğitim öğretim boyunca de Multiplayer oyunlarda beni tatmin etsin yeter ki.(Sadece Multiplayer oyunlar oynuyorum.))

Bu arada elimdeki sistemi kullandığım ekipman hediyeleriyle çok uygun fiyata satıyorum ilgilenenler buradan bakabilirler.
    https://forum.donanimhaber.com/satilik-gtx-970-tabanli-oyuncu-sistemi-hediyeleri-de-var-fiyat-dustu-fotograf-eklendi--138809046

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edgespear101 -- 28 Haziran 2019; 0:28:58 >

• hocam zamanın i5leri falan güçlüydü ama oyun metası da ona göreydi. amd fx 6300 8300 falan filan çıkardı ama açıkçası oyun firmaları multicoreu pek takmadı. multicoreu geçtim, bu rezalet fx işlemciler, tek çekirdekte %40 50 gibi komik değerler mukabilinde gerideydi. tek çekirdek olarak o kadar gerideydi ki, bir 2500k çekirdeği, 2 fx 8350 çekirdeğine eşti neredeyse. haliyle oyun çok çekirdek kullansa bile 2500k safi güçle bile o işlemciyi geçebiliyordu

ve 2011den 2017'ye kadar da bu böyle devam etti. 4/4 i5lerin hüküm sürdüğü bi dönemdi bu. 2011'de i5 alan biri 2017'ye kadar stutter free bi oyun deneyimi yaşadı çünkü oyunlar 2-3 çekirdeğe göre yapılıyordu, 4 çekirdeği bile tam kullanan bi oyn çıkınca şaşırıyorduk. bu oyunaçrda da zaten arkaplanda program kapatıp yine stutter free oynayabiliyordun

her şey 2017de amd'nin masaya Ryzeni vurmasıyla başladı. ama asıl önemli olan, orta menzile 6 çekirdek getiriyor olmalarıydı. bu da ryzen 1600 olarak zuhur etti. burada itin bi tarafına sokulan bu işlemciydi oyun metasını çoklu çekirdeğe geçiren, evet.

ipc olarak yine gerideydi ama %15-20 gibi değerler söz konusuydu. oyun firmaları da artık bu oyun yapma işinin tek çekirdek üzerinden gidemeyeceğini anladılar ve ryzen'in 200 dolara getirdiği 6 çekirdeği görünce kolları sıvadılar ve o dakikadan sonra ac origins ile başlayan furyayla bugünlere kadar geldik.

ac origins çıktıgı günleri hatırlıyorum bu forumda. herkes çıldırıyordu, "oyun bozuk, başka böyle oyun olmaz" gibi tonla yorum oluyordu. hala çoklu çekirdeğin popülerleşeceğine yönelik bi kesin inanış yoktu. 2500k ilk olarak bu oyunda patladı, 4/4 tüm işlemciler ac originsde stutter yapmaya başladı.

o noktadan sonra çıkan birçok oyun 6 çekirdeğe göre scale olmaya başladı.

haliyle intel de apar topar 6/6 getirdi.

ama yer mi yemez, artık oyun yapımcıları tüm threadlere yük gönderebiliyorlar. bu ek threadler olmayınca da bazı threadler boğuluyor ve bu da stutter olarak kendini baş gösteriyor.

adam öyle bir oyun yapıyor k, atıyorum anthem, 16 threade bile yük gönderebiliyor. 16 thread ya da 8 çekirdeğe göre scale olmasa da, oyun bazı iş yüklerini 16 threade paylaştırabiliyor.

e sen 16 threade yük paylaştırabilen bir oyuna 6 thread 8 threadli işlemci verirsen ne olur? fps limiti falan koymazsan yine bi noktada oyun sapıtıp threadleri boğmaya başlıyor.

aslında bu, driver overheadden dolayı oluyor. yani istense, optimizasyonu yapılır ve stutter yaratmayacak şekilde thread optimizasyonu sağlanabilir.

4/4 işlemciler için bu yapıldı. 2015'e falan dönelim. witcher 3 mesela. 2500kda falan stutter yapmazdı. ama oyunu 8/16 işlemciyle aç, 16 threade de yük gönderdiğini görürsün. scale olmasa bile yük göndermesi önemli. ama optimizasyon usayesinde 4/4 işlemcilerde de stutter yapmıyordu.

ne oldu da firmalar optimizasyon yapmayı kestiler?

en önemli sebep ps4. bir kere birçok oyun firması artık ps4'ün 6-7 threadine göre oyun dizayn ediyor, ona göre threadlere yük gönderiyor. o yüzden 6/6lar hala "idare ediyorlar"

diğer bir sebep ise, amd 200 dolara 12 thread satıyor. hal böyleyken oyun firmaları da "almayanın kendi hatası" diyor. 150 dolara, hatta 80 dolara (1600) 12 threadli işlemciler satılıyorken, adam oturup 6 threade 8 threade göre driver overhead mi oluşturmakla uğraşacak?

--
    BF5 forumunda bile moderatör gördüm, 9700kda kasıyor diye ağlamayın, 12 threadli ryzen 2600 alsanız bu kadar ağlamazdınız diye ayar veriyor.

evet 2600 100 fps verirken, 9700k 125-130 fps veriyor. benim buna bi itirazım yok. ama oyunun en hararetli anında 16 threade bile yük göndermeyi seven bu oyunda ryzen 2600da daha az stutter oluyor. bu inkar edilemez bir gerçek

ama ne zaman 9700kyı 2600le karşılaştırsam burada linç yiyorum. o yüzden bir şey diyemiyorum.

9700k'nın 2600'den tek çekirdekte %20 25 güçlü olması 2600'ün ekstra 4 threadi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

en nihayetinde burada "9700k ve 8700k" eş değer diyenler de işin yine STUTTER tarafını yok sayıyor. bu videoyu atmaktan asla vazgeçmeyeceğim.

9700k çok net keriz avlama işlemcisidir. bu oyuna gelmeyin. 7600k ve 6600k alanlar bugün dört dönüyorlar. bu işlemci yabancıların tabiriyle "glorified i5"tir. i5lerin olması gereken halidir. bir sonraki i5leri 8/8 getirirlerse ne yapacaksınız? işlemciniz bir i5e dönüştürülecek. herkes "i5 mukabili işlemcin var stutter olması normal" diye ayar vermeye başlayacak. bu tür durumlarla karşılaşmamak için sırf tek çekirdeği iyi diye bu işlemciye para vermeyin.

illa tek çekirdek istiyosanız 8700k falan bulun temiz alın geçin.
  • İntel'in Fiyat düşürme politikaları sonucu İ9 9900K'da 3000 lira bandına yaklaşırsa (Şuan 3500 lira) Aktif olarak onu da düşünebilirim.Ne düşünüyorsunuz?

Bu arada elimdeki sistemi kullandığım ekipman hediyeleriyle çok uygun fiyata satıyorum ilgilenenler buradan bakabilirler.
    https://forum.donanimhaber.com/satilik-gtx-970-tabanli-oyuncu-sistemi-hediyeleri-de-var-fiyat-dustu-fotograf-eklendi--138809046

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edgespear101 -- 28 Haziran 2019; 0:20:6 >
  • boyle bi sistem bende dusunuyorum 144hz 1080p oyun icin 3700x ve 2080 ikilisi dusuyorum amd ryzen yeni yeni oturan bi islemci serisi eger 9900k 3000tl olursa onu alirim heralde ama gonulum amden yana ozelikle x570anakart teknolojileri efsane

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • waroflords kullanıcısına yanıt
    Özellikle İ9 9900K işlemcisi 3000 bandına yaklaşırsa düşünmeden onu almaktan yanayım zaten fakat 2 Temmuz'da RTX Super serisi duyurulacak onları da merak etmiyor değilim./

Peki tercihiniz en kötü ihtimalle İ7 9700K mı R7 3700X mi olurdu?Ya da ben hangisini seçmeliyim?

• Safi güç olarak 3700x 9900k'ya çok yakın olacak, 144hz için her türlü yeterli bir işlemci olacak ama çok yüksek fpslerde geride kalıp kalmadığını 10 gün içinde öğreniriz.
    Bence 3700x ve b450 bir anakartla çok masraf yapmadan üst düzey bir sisteminiz olur. İşlemci 2200 lira civarı olacak tahminen
  • arslanbenzer kullanıcısına yanıt
    X470 Düşünmüştüm yanına fakat B450 alırsam eğer çok daha uygun olur tabiki dediğiniz gibi.

Güç olarak elbette yakın fakat 4-5 yıllık süre boyunca beni idare edebilir mi orada hep takılıyorum.(İntel beni tam 5 yıl İ5 ile idare etmişti.Fakat günümüzde teknoloji 5 yıl öncesine göre çok daha hızlı olduğundan dolayı en iyi 4-5 yıllık performansı elde etmek istiyorum.Tek çekirdekte de beni benchmark testlerinde biraz hayal kırıklığına uğrattı açıkçası Ryzen.)

• 9700k ac odyssey anthem division 2 gibi oyunlarda %100e vurdugu için stutter yapmaya başladı. artık oyunlar HT/SMT istiyorlar bence amdyi bekleyin zaten IPC olarak yakalayacak belki de geçecektir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • edgespear101 E kullanıcısına yanıt
    intel alacaksam eger 8700k alirdim 9nesile bulasmazdim niye dedigni duyar gibi aralarin performans farki yok 8. nesildeki islemcide 100fps 9700k ayni fps degerini veriyor egerki 9900k 3000tl bandina gerilemez ise 2500tl bandina 3700x alirdim (performans testlerini gordukten sonra) hem 65 w tdp degerinde hemide 8 cekirde 16 tredlik islemci 4 ghz ustu frekanslarda calisiyor egerki tek cekirdek performansi bekneldigi cikmazsa sayet 8700k alirim amd agir basti bende biraz boyle konustugma bakma 14 yili askin pc basinda hic amd kullanmadim amd fan boyu degilim

• Evet benim de aklımı en çok karıştıran İ7 9700K'nın Slutter yorumları(Reddit'te)ve CPU %100 problemleri oldu,İ9 9900K'nın tek eksisi de fiyatı bir 3500 Liralık etiketi eğer inerse dendiği gibi 300 bantlarına o durumda mantıklı bir tercih olabilir fakat şu durumda siz Ryzen 3800X'mi yoksa Ryzen 3700X'mi önerirsiniz (1080P/144Hz Multiplayer oyunculuk için?/4-5 yıl idare etmesi amacı taşıyor sistemin temeli belirttiğim durumlardan ötürü)Ek olarak RTX 2080 odaklı 1080P/144Hz oyunculuk açısından herhangi bir tavsiyeniz olur mu?

• 9900k 3000liraya düşerse i7 8700k 2000lira, i5 9600k 1500 lira, i5 9400f 800lira olur.. Yani olmaz. İntel böyle bir şey yapmadı yapmaz. İntel indirime gidecek diyorlar yani demiyorlar da intelde bi gram akıl varsa gidecektir diye umuyorlar ama ben beklemiyorum açıkçası. i9 9900k inse inse 3500e iner. Onda da açıklara gelen yamalarla oyun performansı düşer falan filan.. ryzen 3000 serisini bekleyin 9 gün kaldı şurada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi münşi -- 28 Haziran 2019; 0:47:35 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • waroflords kullanıcısına yanıt
    Ben de inanır mısınız İntel fanı olan bir adamdım ama mevcut durum beni baya düşüncelere daldırdı İntel açısından.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edgespear101 -- 28 Haziran 2019; 0:49:13 >
  • Bromton B kullanıcısına yanıt
    Ben de öyle düşünüyorum yoksa çoktan satın almıştım İ7 9700K'yı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edgespear101 -- 28 Haziran 2019; 0:49:25 >
    3700x ve 2080 daha yakinim bu amd butun kimyami bozdu video izlemekten nevrim dondu sorma 20 gun bekleyim ona gore karar vermek en mantiklisi

3700x ve 2080 daha yakinim bu amd butun kimyami bozdu video izlemekten nevrim dondu sorma 20 gun bekleyim ona gore karar vermek en mantiklisi

• Bromton B kullanıcısına yanıt
    beni bile tavladin hocam

• quote:

Orijinalden alıntı: edgespear101

Ben de inanır mısınız İntel fanı olan bir adamdım ama mevcut durum beni baya düşüncelere daldırdı İntel açısından.

hocam zamanın i5leri falan güçlüydü ama oyun metası da ona göreydi. amd fx 6300 8300 falan filan çıkardı ama açıkçası oyun firmaları multicoreu pek takmadı. multicoreu geçtim, bu rezalet fx işlemciler, tek çekirdekte %40 50 gibi komik değerler mukabilinde gerideydi. tek çekirdek olarak o kadar gerideydi ki, bir 2500k çekirdeği, 2 fx 8350 çekirdeğine eşti neredeyse. haliyle oyun çok çekirdek kullansa bile 2500k safi güçle bile o işlemciyi geçebiliyordu

ve 2011den 2017'ye kadar da bu böyle devam etti. 4/4 i5lerin hüküm sürdüğü bi dönemdi bu. 2011'de i5 alan biri 2017'ye kadar stutter free bi oyun deneyimi yaşadı çünkü oyunlar 2-3 çekirdeğe göre yapılıyordu, 4 çekirdeği bile tam kullanan bi oyn çıkınca şaşırıyorduk. bu oyunaçrda da zaten arkaplanda program kapatıp yine stutter free oynayabiliyordun

her şey 2017de amd'nin masaya Ryzeni vurmasıyla başladı. ama asıl önemli olan, orta menzile 6 çekirdek getiriyor olmalarıydı. bu da ryzen 1600 olarak zuhur etti. burada itin bi tarafına sokulan bu işlemciydi oyun metasını çoklu çekirdeğe geçiren, evet.

ipc olarak yine gerideydi ama %15-20 gibi değerler söz konusuydu. oyun firmaları da artık bu oyun yapma işinin tek çekirdek üzerinden gidemeyeceğini anladılar ve ryzen'in 200 dolara getirdiği 6 çekirdeği görünce kolları sıvadılar ve o dakikadan sonra ac origins ile başlayan furyayla bugünlere kadar geldik.

ac origins çıktıgı günleri hatırlıyorum bu forumda. herkes çıldırıyordu, "oyun bozuk, başka böyle oyun olmaz" gibi tonla yorum oluyordu. hala çoklu çekirdeğin popülerleşeceğine yönelik bi kesin inanış yoktu. 2500k ilk olarak bu oyunda patladı, 4/4 tüm işlemciler ac originsde stutter yapmaya başladı.

o noktadan sonra çıkan birçok oyun 6 çekirdeğe göre scale olmaya başladı.

haliyle intel de apar topar 6/6 getirdi.

ama yer mi yemez, artık oyun yapımcıları tüm threadlere yük gönderebiliyorlar. bu ek threadler olmayınca da bazı threadler boğuluyor ve bu da stutter olarak kendini baş gösteriyor.

adam öyle bir oyun yapıyor k, atıyorum anthem, 16 threade bile yük gönderebiliyor. 16 thread ya da 8 çekirdeğe göre scale olmasa da, oyun bazı iş yüklerini 16 threade paylaştırabiliyor.

e sen 16 threade yük paylaştırabilen bir oyuna 6 thread 8 threadli işlemci verirsen ne olur? fps limiti falan koymazsan yine bi noktada oyun sapıtıp threadleri boğmaya başlıyor.

aslında bu, driver overheadden dolayı oluyor. yani istense, optimizasyonu yapılır ve stutter yaratmayacak şekilde thread optimizasyonu sağlanabilir.

4/4 işlemciler için bu yapıldı. 2015'e falan dönelim. witcher 3 mesela. 2500kda falan stutter yapmazdı. ama oyunu 8/16 işlemciyle aç, 16 threade de yük gönderdiğini görürsün. scale olmasa bile yük göndermesi önemli. ama optimizasyon usayesinde 4/4 işlemcilerde de stutter yapmıyordu.

ne oldu da firmalar optimizasyon yapmayı kestiler?

en önemli sebep ps4. bir kere birçok oyun firması artık ps4'ün 6-7 threadine göre oyun dizayn ediyor, ona göre threadlere yük gönderiyor. o yüzden 6/6lar hala "idare ediyorlar"

diğer bir sebep ise, amd 200 dolara 12 thread satıyor. hal böyleyken oyun firmaları da "almayanın kendi hatası" diyor. 150 dolara, hatta 80 dolara (1600) 12 threadli işlemciler satılıyorken, adam oturup 6 threade 8 threade göre driver overhead mi oluşturmakla uğraşacak?

--
    BF5 forumunda bile moderatör gördüm, 9700kda kasıyor diye ağlamayın, 12 threadli ryzen 2600 alsanız bu kadar ağlamazdınız diye ayar veriyor.

evet 2600 100 fps verirken, 9700k 125-130 fps veriyor. benim buna bi itirazım yok. ama oyunun en hararetli anında 16 threade bile yük göndermeyi seven bu oyunda ryzen 2600da daha az stutter oluyor. bu inkar edilemez bir gerçek

ama ne zaman 9700kyı 2600le karşılaştırsam burada linç yiyorum. o yüzden bir şey diyemiyorum.

9700k'nın 2600'den tek çekirdekte %20 25 güçlü olması 2600'ün ekstra 4 threadi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

en nihayetinde burada "9700k ve 8700k" eş değer diyenler de işin yine STUTTER tarafını yok sayıyor. bu videoyu atmaktan asla vazgeçmeyeceğim.

9700k çok net keriz avlama işlemcisidir. bu oyuna gelmeyin. 7600k ve 6600k alanlar bugün dört dönüyorlar. bu işlemci yabancıların tabiriyle "glorified i5"tir. i5lerin olması gereken halidir. bir sonraki i5leri 8/8 getirirlerse ne yapacaksınız? işlemciniz bir i5e dönüştürülecek. herkes "i5 mukabili işlemcin var stutter olması normal" diye ayar vermeye başlayacak. bu tür durumlarla karşılaşmamak için sırf tek çekirdeği iyi diye bu işlemciye para vermeyin.

illa tek çekirdek istiyosanız 8700k falan bulun temiz alın geçin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 28 Haziran 2019; 1:2:16 >

• 3800x alicagina 3900x al yada 3700x de al cunju 65 tdp

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.