Şimdi Ara

Romanımı inceleyebilirmisiniz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet arkadaşlar , öncelikle sizden yazımı okuduğunuz için teşekkür etmek istiyorum çünkü başka forumlarda bunu paylaştım ve kimse önemsemeyip okumadan geçmiş . Sonra burayı gördüm . Sizin ilginizi gördüm ve burası doğru yer dedim kendi kendime . Arkadaşlar bir süre önce bir roman yazma kararı verdim ve bu kararımı gerçekleştirmek niyetindeydim . Bu doğrultuda ise çeşitli araştırmalar yaptım ve çeşitli bilgilere ulaştım . Bu bilgilerle birlikte romanımın ilk bölümünü yazdım ve sizlere sunmak istedim . Eğer bir yanlışımı ( yazım yanlışı , noktalama yanlışı vb.) görürseniz yada bu anlatım yerini bunu yap derseniz çok mutlu olurum :)

BÖLÜM 1

James, yıldızlarla dolup taşan gökyüzüne bakarak esnedi. Yoğun ve bir o kadarda güzel görünümlü bir bulut havada asılı kalmıştı. Henüz sonbahar olmasına rağmen, havalar soğumaya başlamıştı. James üzerindeki eski ve kötü kokan paltosuna daha sıkı sarınarak ışıl ışıl parlayan Ay’ı izlemeye başladı. Bir süre sonra karnının guruldamaya başladığını hissetti. En son yemek yediğinde henüz güneş daha yeni batıyordu. James yemek yemeği düşündü ancak, desenleri örümcek ağından oluşan dolabında küflü bir ekmekten başka hiçbir şeyi kalmamıştı. Zaten onu da tek gelir kaynağı olan ineğine vermişti.

James, nasıl bu kadar kötü bir hale gelebildiğini düşündü. Asil ve cesur bir savaşçıyken, insanların umut kaynağıyken verdiği aptalca bir karar nedeniyle bu hallere düşmüştü.

‘’ Artık bir karar verdim ve kararımdan da geri dönmeyeceğim. ‘’ dedi kendi kendine.

Gözlerini kapatıp, karın gurultularını ve soğuk havayı önemsemeyerek çimlerin üzerine uzandı. Derin ve güzel bir uykunun kendisini beklediğini düşünürken bir ses duydu. Hayal yada gerçek , çok ince bir ses.

James kafasını kaldırarak etrafına bakındı ancak kimseyi göremedi. Huzursuzlanarak ayağa kalktı ve küçük evinin etrafında dolanmaya başladı. Evi o kadar eskiydi ki gören buranın iğrenç orglar tarafından mesken tutulduğunu sanardı.

James, evin etrafında yaklaşık iki tur attı ancak hiç kimseyi yada herhangi bir şeyi göremedi. En sonunda evin içine girmeye karar verdi . Çünkü en sonunda bir ses daha duymayı başarmış ve bu sesin evin içinden geldiğini anlamıştı .
    Hırsızı suçüstü yakalayabilmek için aniden evin kapısını açarak içeri daldı . İçeri girdiğin ise asla tahmin edemeyeceği bir manzara karşılaştı . Evin içinde bulunan sert yatağı ve küflü dolabı dışında tek eşyası olan iki adet sandalyesinden birine başını kırmızı kapşonu ve peleriniyle örtüp bacak bacak üstüne atmış şekilde bekleyen bir adam oturmuştu . James içeri girince adam başını hafifçe kaldırarak James’e baktı ve gülümseyerek , ‘’ Otur James , konuşacaklarımız var ‘’ dedi.

* * * * *

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orkunreyiz07 -- 22 Temmuz 2013; 15:33:59 >

• Sanırım fantastik öğeler içeren bir roman yazıyorsunuz. Başlangıç olarak güzel gibi ama sanki biraz aceleci bir dille anlatıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniai -- 23 Temmuz 2013; 18:14:26 >

Orijinalden alıntı: orkunreyiz07

James, evin etrafında yaklaşık iki tur attı ancak hiç kimseyi yada herhangi bir şeyi göremedi. En sonunda evin içine girmeye karar verdi . Çünkü en sonunda bir ses daha duymayı başarmış ve bu sesin evin içinden geldiğini anlamıştı .
    Hırsızı suçüstü yakalayabilmek için aniden evin kapısını açarak içeri daldı . İçeri girdiğin ise asla tahmin edemeyeceği bir manzara karşılaştı . Evin içinde bulunan sert yatağı ve küflü dolabı dışında tek eşyası olan iki adet sandalyesinden birine başını kırmızı kapşonu ve peleriniyle örtüp bacak bacak üstüne atmış şekilde bekleyen bir adam oturmuştu . James içeri girince adam başını hafifçe kaldırarak James’e baktı ve gülümseyerek , ‘’ Otur James , konuşacaklarımız var ‘’ dedi.

* * * * *

Gereksiz detaylara yer vermezsen daha sürükleyici bir yazı haline getirebilirsin.

" Hiç kimseyi yada herhangi bir şeyi görmedi " cümlesinde ikisini de yazarak akıcılığı bozabilirsin. "En sonunda" 'yı da alabiliriz oradan;

" James, evin etrafında bir kaç tur döndükten sonra herhangi bir şey görememiş, sesin evden geldiğine emin olmuştu. Derin bir nefes alarak eve girmeye karar verdi." şeklinde az ama okuyucuya o anı göz önüne getirecek detaylar ile daha iyi olabilir.

Edit; İmla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shérlock Holmes -- 23 Temmuz 2013; 18:56:59 >
    Eğer bir adam marşla uyum içinde yürüyebiliyorsa, o değersiz bir yaratıktır. Kendisine yalnızca bir omurilik yeterli olabileceği halde her nasılsa yanlışlıkla bir beyni olmuştur onun. Uygarlığın bu kara lekesi en kısa sürede yok edilmelidir. Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçli ve bilinçsiz şiddetten, aptalca yurtseverlikten, tüm bunlardan nefret ediyorum. Ben savaşı ve o soğuk silahları öylesine tiksindirici ve aşağılayıcı buluyorum ki böyle iğrenç bir eyleme katılmaktansa kendimi yok ederim daha iyi... Benim anlayışıma göre sıradan bir cinayet, savaşta adam öldürmekten daha kötü değildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Shérlock Holmes

quote:

* * * * *

Gereksiz detaylara yer vermezsen daha sürükleyici bir yazı haline getirebilirsin.

" Hiç kimseyi yada herhangi bir şeyi görmedi " cümlesinde ikisini de yazarak akıcılığı bozabilirsin. "En sonunda" 'yı da alabiliriz oradan;

" James, evin etrafında bir kaç tur döndükten sonra herhangi bir şey görememiş, sesin evden geldiğine emin olmuştu. Derin bir nefes alarak eve girmeye karar verdi." şeklinde az ama okuyucuya o anı göz önüne getirecek detaylar ile daha iyi olabilir.

Edit; İmla.

Teşekkürler 1 . bölüm üzerinde biraz daha oynamam gerekiyor sanırım . Bu arada " James, evin etrafında bir kaç tur döndükten sonra herhangi bir şey görememiş, sesin evden geldiğine emin olmuştu. Derin bir nefes alarak eve girmeye karar verdi.'' şeklinde gerçektende akıcı olmuş teşekkürler :)

• orkunreyiz07 O kullanıcısına yanıt
    Aksiyon-macera türünde bir roman yazıyorsanız dramatik aksiyonunun gerilimini yükseltmeniz gerekecek. Bunu yaparken, gereksiz tekrarlar ve kısır döngülerden kaçınmaya çalışın zira bütün bunlar, okuyucudaki okuma hazzını olumsuz etkiler. Fiziksel detaylar ve mekan tasvirlerinin yanı sıra karakterlerinizin güçlü olmasını istiyorsanız birtakım ruhsal betimlemeler de yapmanız gerekecek. Roman yazmak oldukça meşakkatli ve sabır isteyen bir iş, size kolay gelsin.

Evet arkadaşlar , öncelikle sizden yazımı okuduğunuz için teşekkür etmek istiyorum çünkü başka forumlarda bunu paylaştım ve kimse önemsemeyip okumadan geçmiş . Sonra burayı gördüm . Sizin ilginizi gördüm ve burası doğru yer dedim kendi kendime . Arkadaşlar bir süre önce bir roman yazma kararı verdim ve bu kararımı gerçekleştirmek niyetindeydim . Bu doğrultuda ise çeşitli araştırmalar yaptım ve çeşitli bilgilere ulaştım . Bu bilgilerle birlikte romanımın ilk bölümünü yazdım ve sizlere sunmak istedim . Eğer bir yanlışımı ( yazım yanlışı , noktalama yanlışı vb.) görürseniz yada bu anlatım yerini bunu yap derseniz çok mutlu olurum :)

BÖLÜM 1

James, yıldızlarla dolup taşan gökyüzüne bakarak esnedi. Yoğun ve bir o kadarda güzel görünümlü bir bulut havada asılı kalmıştı. Henüz sonbahar olmasına rağmen, havalar soğumaya başlamıştı. James üzerindeki eski ve kötü kokan paltosuna daha sıkı sarınarak ışıl ışıl parlayan Ay’ı izlemeye başladı. Bir süre sonra karnının guruldamaya başladığını hissetti. En son yemek yediğinde henüz güneş daha yeni batıyordu. James yemek yemeği düşündü ancak, desenleri örümcek ağından oluşan dolabında küflü bir ekmekten başka hiçbir şeyi kalmamıştı. Zaten onu da tek gelir kaynağı olan ineğine vermişti.

James, nasıl bu kadar kötü bir hale gelebildiğini düşündü. Asil ve cesur bir savaşçıyken, insanların umut kaynağıyken verdiği aptalca bir karar nedeniyle bu hallere düşmüştü.

‘’ Artık bir karar verdim ve kararımdan da geri dönmeyeceğim. ‘’ dedi kendi kendine.

Gözlerini kapatıp, karın gurultularını ve soğuk havayı önemsemeyerek çimlerin üzerine uzandı. Derin ve güzel bir uykunun kendisini beklediğini düşünürken bir ses duydu. Hayal yada gerçek , çok ince bir ses.

James kafasını kaldırarak etrafına bakındı ancak kimseyi göremedi. Huzursuzlanarak ayağa kalktı ve küçük evinin etrafında dolanmaya başladı. Evi o kadar eskiydi ki gören buranın iğrenç orglar tarafından mesken tutulduğunu sanardı.

* * * * *

Kısa cümleler ve bu cümlelerde bulunan gereksiz ayrıntılar okuuucuyu sıkmaktan başka bir işe yaramaz. Klasik ağırlıklı kitaplar okumanı öneririm. Özellikle betimlemeleri uzun Rus klasiklerini.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İki paragraf yazdın ve buna roman mı diyorsun ?

"Deneme" dersen daha iyi olur.

Ayrıca kurgun berbat. Dolabında bir tek kuru ekmek var diyorsun sonra o ekmeği ineğe verdi diyorsun. İnek ekmek yer mi, yani bir ekmek ile karnı doyar mı ? İneği varsa sütünü satıp ekmek alamaz mı ? Sonra bir adam bu kadar düşse ineği satmaz mı. Bir inek kaç para ...

Roman veya uzun soluklu bir şey yazacaksan önce otur ve kahramanların sosyal durumlarının profilini çıkart. Yani zengin mi, fakir mi, akrabaları var mı yok mu... Böyle bir tahlil yapmadan kafana göre başlamışsın. Sonra sosyal durumuna ve yeteneklerine uygun psikolojik profilini ortaya çıkart.

Bir insan bir günde düşmez. Sen adamın içinde bulunduğu duruma nasıl düştüğünü düşündüğünü yazmışsın ama o duruma düşen birisi bunu düşünmez, bu duruma geliş yolculuğu gözünün önüne gelir. Çünkü insan düştüğünde ne oldu demez. Bu araba kazası gibi anlık olan bir süreç değil. Zamana yayılan bir olay.

Bunun gibi bir çok hata var kurguda. Önce bunları düzeltmelisin bence. Noktalama konusuna takılma. Gelişmiş metin editörleri kullandığında zaten bir çoğunu otomatik olarak düzeltebilirsin. Ama metin editörleri kurgu hatalarını düzeltmez. Karakter tahlilleri yapmaz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mitoloji için kitap önerisi?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bana göre karın gurultuları bayağı siritiyor....

Orijinalden alıntı: X Files

İki paragraf yazdın ve buna roman mı diyorsun ?

"Deneme" dersen daha iyi olur.

Ayrıca kurgun berbat. Dolabında bir tek kuru ekmek var diyorsun sonra o ekmeği ineğe verdi diyorsun. İnek ekmek yer mi, yani bir ekmek ile karnı doyar mı ? İneği varsa sütünü satıp ekmek alamaz mı ? Sonra bir adam bu kadar düşse ineği satmaz mı. Bir inek kaç para ...

Roman veya uzun soluklu bir şey yazacaksan önce otur ve kahramanların sosyal durumlarının profilini çıkart. Yani zengin mi, fakir mi, akrabaları var mı yok mu... Böyle bir tahlil yapmadan kafana göre başlamışsın. Sonra sosyal durumuna ve yeteneklerine uygun psikolojik profilini ortaya çıkart.

Bir insan bir günde düşmez. Sen adamın içinde bulunduğu duruma nasıl düştüğünü düşündüğünü yazmışsın ama o duruma düşen birisi bunu düşünmez, bu duruma geliş yolculuğu gözünün önüne gelir. Çünkü insan düştüğünde ne oldu demez. Bu araba kazası gibi anlık olan bir süreç değil. Zamana yayılan bir olay.

Bunun gibi bir çok hata var kurguda. Önce bunları düzeltmelisin bence. Noktalama konusuna takılma. Gelişmiş metin editörleri kullandığında zaten bir çoğunu otomatik olarak düzeltebilirsin. Ama metin editörleri kurgu hatalarını düzeltmez. Karakter tahlilleri yapmaz.

deneme turunde bir yazi degil arkadasin yazisi. diger yorumlara katiliyorum

• Mozart'ın çok güzel bir özelliği vardır. Müziği önce baştan sona kafasında kurgular, sonra bittiğinde notaya döker. Bu yüzden diğer ünlülerin aksine el yazmalarında karalamalar yoktur.

Kurgu işi bir sanat ve arkadaş roman gibi zor bir işe kalkışmış. Yaşını bilmediğim için kendi seviyesi dışında acımasız eleştiri yapmak istemem. En azından bir yazar adayının sayfa başlığında bile imla hatası yapmasının hoş olmadığını söylemekle yetineyim.

İnsanoğlu doğru çalışırsa kendini her alanda geliştirir. Yazar olmak için de önce iyi bir okur ve eleştirmen olmak gerekir.

Dilbilgisi kurallarını en iyi bilmesi gereken de yazardır. İş sadece hikaye anlatmak olsaydı bunu köydeki nine ve dedelerimiz zaten daha iyi yapmaktadırlar.

Bu yüzden yazar adayı önce dilini, sonra iyi okumayı bilecek, ardından eleştirmen olup yazarın zihin haritasını çıkarabilecek nitelikteki kişidir.

Müzikte bestecilik ve icracılığın ayrı olması gibi yazıda da yazarlık ve eleştirmenlik ayrıdır.

Sonuç olarak bir yazar önce iyi bir eleştirmen olmak zorundadır. Ana soru şudur: Eleştirmen ne zaman yazar olur?

Yazarlığın da ötesinde, romancılık dünyasına yüz kitap okuyup, yazdığı ilk on kitabı yakarak adım atılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Derin Millet -- 25 Temmuz 2013; 7:11:12 >

• Neyse hevesim kaçtı teşekkürler
  • James ??????????
  • Kusura bakma ben bunu bir romana da benzetemedim. Pek bir şeye benzetemediğim ve "Deneme" için herhangi bir konu sınırlandırması olmadığı için ifade ettim. Hevesini belki kırmak istemem, eleştiriye ağır olmuş diyebilirsin ancak içinde yoksa boşuna kürek çekmenin bir anlamı yok.

Hayatta emek vermeden güzel bir şeye sahip olamayacağı ( Annenin lezzetli yemekler yapıp önüne koymasının haricinde ) anlamış olman gerekirdi veya gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X Files -- 25 Temmuz 2013; 17:51:48 >
  • X Files kullanıcısına yanıt
    Deneme'nin ne olduğunu öğrenirsen daha iyi bir yorum yapabilirsin. Denemelerde olay yoktur . Düşünceler vardır .

Ben de yazarım. Çok da severim. Konu başlığını görünce direk atladım bu sebepten. :) Elbette usta değilim ama değerlendirebileceğin önerilerim olursa ne mutlu bana..

Hemen söylemek istediğim ilk şey şu: Neden James? Neden Türkçe isim kullanmayasın? Bir diğer arkadaşın da söylediği gibi, biraz fantastik ögeler içerebilecek bir yazı gibi duruyor ve bu anlamda çok kaliteli Türk yazarlar da vardır ve bunlar rahatlıkla bir 'Osman' ismini kitaplarına dahil edebiliyorlar. Elbette şart değil ama bu yabancı isim kullanma olayı sanki biraz kalıplaşmış gibi.. bu sebepten değinmek istedim.

Yazına bir roman niyetiyle başlamışsın. Bu noktada şunu düşünüyorum. Önce karakterinin bir analizini yapmalısın, tam profilini oturtmalısın. Neye, nasıl tepki vereceğinden tut da, yürüyüşüne kadar yaratabilmelisin onu. Bunun ardından da, hikayende geçecek olan mekânlar gelecektir sanıyorum. Doğaçlama yapmak -spontane yazmak- ayrı bir deneme türüdür. Roman niyetiyle başına oturduğun şeyi biraz daha sık eleyip sık dokursan, paylaştığın bölümdeki de, devam ettirebileceğin bölümlerdeki akış da mütemadiyen şiir gibi olacaktır. :) Şu an çok ani geçişler var, hızlı bir dil yani.. bu da okuyucuya gereksiz şaşkınlıklar yaşatır, onu gerer.

Bir de, başta kendime şöyle söyledim: "Vay, iyi betimlemeler gelecek sanırım.." ama sonra, fazla kelimeler, fazla fazla anlamlandırmalar 'fazla' gelmeye başladı. :) Betimlemeler üzerine çalışman, önerimdir. Bu aslında gözden kaçırılabilecek çok önemli bir nüans olabiliyor çoğu zaman. Çünkü örneğin; okunan yazının karakteri, herhangi bir mkân ya da olayı sıkıcı gelmeye başladığı an, bir betimleme o noktada hayat kurtarabilir. :) Keyiflidir de aslında. Oturup kendi odanı, bu yazındaki psikolojiyle betimlemeye çalış, bak ne kadar keyifli olacak.. :):) Umarım anlatmak istediğimi verebilmişimdir..

Vazgeçmen için hiçbir neden yok, umarım devam edersin.. kalemine kuvvet! :)

• Yukarıda arkadaşın dediği gibi çok aceleci davranmışsın.

quote:

dolabında küflü bir ekmekten başka hiçbir şeyi kalmamıştı. Zaten onu da tek gelir kaynağı olan ineğine vermişti.

Burayı düzeltmen gerek. İneğine verdiyse eğer dolabında nasıl ekmek oluyor ? Mantık hatası gibi bir şey var burada.

quote:

Gözlerini kapatıp, karın gurultularını ve soğuk havayı önemsemeyerek çimlerin üzerine uzandı.

Ne ara eve gitti, ne ara geldi çimlere uzandı ? Bunları biraz uzat hikaye çok kısa ve çabuk gelişiyor. Bunlar benim kişisel görüşlerimdi. Asıl önemli olan senin ne düşündüğün. Başarılar sana.

Orijinalden alıntı: Uplifting

Yukarıda arkadaşın dediği gibi çok aceleci davranmışsın.

quote:

dolabında küflü bir ekmekten başka hiçbir şeyi kalmamıştı. Zaten onu da tek gelir kaynağı olan ineğine vermişti.

Burayı düzeltmen gerek. İneğine verdiyse eğer dolabında nasıl ekmek oluyor ? Mantık hatası gibi bir şey var burada.

quote:

Gözlerini kapatıp, karın gurultularını ve soğuk havayı önemsemeyerek çimlerin üzerine uzandı.

Ne ara eve gitti, ne ara geldi çimlere uzandı ? Bunları biraz uzat hikaye çok kısa ve çabuk gelişiyor. Bunlar benim kişisel görüşlerimdi. Asıl önemli olan senin ne düşündüğün. Başarılar sana.

Heh ya bana böyle şeylerle gelin :D eleştiri yapın ama bu arkadaş gibi yapın :D

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.