Şimdi Ara

RÖLE DEVRESİ İLE KAPI OTOMATİĞİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
4.904
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler arkadaşlar. Benim çalıştığım yerde "Elektrikli Mekanik kapı otomatiği" var. Ve kapının üstünde birde yangın çıkış kolu mevcut. Röle tetikleme devresi yaptım yani kapı otomatiğinin düğmesine bastığım da kilit kendini içeri çekiyor ama bu süreç kapıyı açıp kapatınca bozuluyor . Bizim şirket müdürleri de "denetimciler geldiğinde" kapı üstünde ki acil çıkış kolunu kullanmak istiyorlar bu yüzden kapı kiliti sürekli olarak içerde durması lazım. Bu yüzden röle devresi yaptım ama ilk başta 220-15 v luk gerilim verdim ve otomatiğini yaktım. Şimdi 220-12 v trafo aldım röle devresinde butona bastığımda sürekli olarak kapı otomatiği tetiklenecek ve sürekli olarak otomatiğe 12v luk enerji uygulanacak bu durumda sürekli olarak uygulanan 12 v luk voltaj kpaı otomatiğine zarar verir mi ?
    Not: 1. Röle tetikleme devresi ; Devre üzerinde ki butona bastığımızda röle tetikleniyor ve enerji veriyor İkinci basışa kadar gerilim uygulanıyor . Ve butona bir kere daha bastığımızda röle tetiklemeyi kesiyor . Kapı otomatiği 12v ac gerilimle çalışıyor .







  • Uzun vadede kapı otomatiğinin içindeki bobinlerin zarar görebileceğini düşünüyorum
  • Bobine sürekli gerilim vermek sakıncalıdır ,özel sarım yapılırsa daimi olarak çekili kalabilir.

    Normalde mekanik ile halledilmesi gerekir,

    -Butona 1 defa basıldığında bağlı olan bobin 500 ms çekecek sonra bırakacak ama kapı dil çekili kalacak şekilde mekanik yapılması lazım,
    kapı açılıp kapandığında kapı dili tekrar kapanacak ve bu işlem yine buttona basılması ile devam edecek.
  • Hocam peki bu mekaniği nereden bulabilirim ?. Birde söyle bir durum var .Biz bu röle devresini sadece denetimciler geldiginde iletime sokucaz . Yani günde 6 saat çalışır vaziyette olması lazım . 6 saat ama maks. Olarak göz önüne aldm . Diger günler 2 3 saat aralgnda çalışacak . Ve Elektrnk hocama sordum 12 ye 12 v verirsn sıkıntı olmaz ddi . İlk dfa böyle entrsn bşyle ugraşyrm . 10 yıldr elektrnkçym ama bunu bu olayı ilk dfa yaptgm içn kesin bilgi almak istyrm . Ve cevaplar için teşekkür ederim .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • röle yerine tristörkullanabilirsiniz. s1 butonu ile devre tamamlandığında triyak iletişime geçer. S1 BUTONU TEKRAR KALDIRILSADA AKIM AKMAYA DEVAM EDER, çünkü tristör üzerinden geçen gerilim limit gerilimin üstündedir. s2 butonu ile devreyi tamamladığınızda triyak akım geçirmez. bu devrede kullanılan lamba yerine transistör kullandığınızda (base lambamın yerine, collector 12ac, emitter kapı) röleli sistemden kurtulmuş olursunuz. fakat devrenizde 2 buton olması lazım bu devrede

    edit


    fotoğraf alımtıdır

    2.edit triyaklı devreyi dc ile beslemeniz gerekiyor. ister köprü diyot + kondansitör ile kaynak yapın yada direk 5 yada 12v lık adaptörle besleyin (tristörün datasheetindeki verilere göre seçiniz)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi modrizzt -- 26 Şubat 2015; 3:53:30 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: umutertas93

    Hocam peki bu mekaniği nereden bulabilirim ?. Birde söyle bir durum var .Biz bu röle devresini sadece denetimciler geldiginde iletime sokucaz . Yani günde 6 saat çalışır vaziyette olması lazım . 6 saat ama maks. Olarak göz önüne aldm . Diger günler 2 3 saat aralgnda çalışacak . Ve Elektrnk hocama sordum 12 ye 12 v verirsn sıkıntı olmaz ddi . İlk dfa böyle entrsn bşyle ugraşyrm . 10 yıldr elektrnkçym ama bunu bu olayı ilk dfa yaptgm içn kesin bilgi almak istyrm . Ve cevaplar için teşekkür ederim .

    Olayı iyice anlamam lazım şimdi sırasıyla yazıyorum,


    Butona bir defa basılınca kapı otomatiği sürekli aktif mi oluyor?kapı dili çekili mi kalıyor

    Kapıyı açıp kapayınca kapı dili eski konumuna yani kapı dili normal konumuna nasıl geliyor,normal konuma geldiğinde kapı otomatiği nasıl pasif oluyor yoksa hala aktif yani enerjili mi bobin kalıyor.

    Esasında kapının çalışmasını sıra ile yazarsanız çok daha iyi olur kontrol kısmını ben yaparım sorun değil yeter ki ne istediğini anlayayım.




  • O zaman şöle diyim zaten benim kulandığım devre transistörlü devre yani tek buton var . 1- Butona birdefa bastığımda röle tetikleniyor ve kapı otomatiğine enerji vererek dilleri içeri çekiyor yani kapının açılmasını sağlıyor ve devamlı elektirik gittiği için bobinlere dil kendini kitlemiyor . Bu sayede kapıyı açıp tekrar kapatsakda diller kendini kitlemiyor .Röle devresinin üstünde ki butona birkez daha bastığımda röle tetiklemeyi keserek kapı otomatiğini eski haline dönüyor yani diller kendini kitliyor . Bu arada bende ki röle devresini 12 dc gerilim uyguluyorum zaten . Kapı ve devre üstünde ki röleyede 12v ac gerilim uyguluyorum . Benim asıl bilmek istediğim kapı otomatiğine 12 AC gerilimi sürekli uyguladığımda yani butona basıp elektriği verdiğim andan itibaren ikinci basışa kadar kapı üzerine elektrik gidecek bu sırada kapı otomatiğine herhangi mekanik yada elektrik aksamına zarar verir mi?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: umutertas93

    O zaman şöle diyim zaten benim kulandığım devre transistörlü devre yani tek buton var . 1- Butona birdefa bastığımda röle tetikleniyor ve kapı otomatiğine enerji vererek dilleri içeri çekiyor yani kapının açılmasını sağlıyor ve devamlı elektirik gittiği için bobinlere dil kendini kitlemiyor . Bu sayede kapıyı açıp tekrar kapatsakda diller kendini kitlemiyor .Röle devresinin üstünde ki butona birkez daha bastığımda röle tetiklemeyi keserek kapı otomatiğini eski haline dönüyor yani diller kendini kitliyor . Bu arada bende ki röle devresini 12 dc gerilim uyguluyorum zaten . Kapı ve devre üstünde ki röleyede 12v ac gerilim uyguluyorum . Benim asıl bilmek istediğim kapı otomatiğine 12 AC gerilimi sürekli uyguladığımda yani butona basıp elektriği verdiğim andan itibaren ikinci basışa kadar kapı üzerine elektrik gidecek bu sırada kapı otomatiğine herhangi mekanik yada elektrik aksamına zarar verir mi?

    Kapı otomatiğine sürekli gerilim altında kalır ise kıssa bir süre sonra yanar ve bozulur.

    Sizin şöyle yapmanız lazım ,

    Butona 1 defa bastınız kapı dili içeri çekilecek ama role de hemen pasif olacak yani role enerjiyi kesecek,
    Butona tekrar basınca Kapı dili dışarı çekilecek ve role hemen sonra pasif olacak yani enerjiyi kesecek,

    Dolayısı ile bobin sadece içeri çekme ve dışarı itme görevini yapacak bunu yaparken de sadece 1ad puls ile yapacak örneğin 300 ms gecikmeli olarak çalışacak.

    Yapacağınız işlem kapı dilini mekanik olarak 1 defa çektiğiniz dil içeri çekilip kilitli kalacak tekrar 1 defa ittiğinizde kilitten kurtulup bu seferde dışarı çıkıp kitli kalacak ,

    Umarım açıklaya bilmişimdir.

    Kolay Gelsin




  • Anladım hocam . Ama işte bizim şirket müdürleri , kapı otomatiğinin dili , butona bastığımız da sürekli olarak içerde kalmasını istiyorlar bunu istemelerinin sebebi denetimciler geldiğinde kapı üstüne taktığımız "Panik barı" yani yangın çıkış kolu(kilidini) uzun süre kullanmak . Bu yüzden de böyle bir devre yaptım. Ama şaşırdığım şey elektroniği iyi bilen insanlarla danıştım , "Eğer kapı otomatiği 12 v ac gerilimle çalışıyorsa ve sen o na 12 ac gerilim uyguluyorsan uzun sürede olsa sıkıntı olmaz . Muhakkak sizde elektroniği iyi bilen insanlarsınızdır ama bu konuda kafam karışık gerçekten .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: umutertas93

    Anladım hocam . Ama işte bizim şirket müdürleri , kapı otomatiğinin dili , butona bastığımız da sürekli olarak içerde kalmasını istiyorlar bunu istemelerinin sebebi denetimciler geldiğinde kapı üstüne taktığımız "Panik barı" yani yangın çıkış kolu(kilidini) uzun süre kullanmak . Bu yüzden de böyle bir devre yaptım. Ama şaşırdığım şey elektroniği iyi bilen insanlarla danıştım , "Eğer kapı otomatiği 12 v ac gerilimle çalışıyorsa ve sen o na 12 ac gerilim uyguluyorsan uzun sürede olsa sıkıntı olmaz . Muhakkak sizde elektroniği iyi bilen insanlarsınızdır ama bu konuda kafam karışık gerçekten .

    Normal kapı otomatik leri de AC gerilim ile çalışır ancak bunlara uzun süre gerilim altında çalışırlarsa hemen bobini ısınır ve yanar ,Ancak yapılan işin çalışmasına bağlı olarak DAİMİ çalışmaya göre de çalışan bobinler vardır yok değildir. aşağıda verdiğim link e bakın ve görüşün yardımcı olurlar.


    http://www.epcoelektronik.com/trafo-bobin/urunler-249-270-0-selenoid-bobin.html?gclid=Cj0KEQiApbunBRDs0fba3dz484cBEiQAMsx-pz65FPRYJermMuCt8PxinDRC3r3q2o82hZiIwAUzFH0aArfH8P8HAQ




  • Eyv hocam çok teşekkür ederim. Hayırlı Günler .
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.