Şimdi Ara

Rektefiye sonrası çözülemeyen Lifter sesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
75
Cevap
1
Favori
23.550
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Fiat Albea 2006 1.6 motor 16 Valf aracımı, 4.yanma odasında kompresyon kaçağından ve yüksek kilometre yapmasından dolayı ve tam rektefiye ettirdik.
    Araçta her parça değişti, bildiğim kadarıyla sadece yataklar sağlamdı.
    Değişen parçaların arasında 16 adet lifter de var. Araçtan çıkan orijinal lifterlerden 2-3 tanesi arızalıydı, bozulmuştu.
    Bu yüzden 16 adet yan sanayi lifter seti ile değiştirildi bunlar.

Araç 1 haftada toplandı, 10W-40 yağ koyarak marşa basıldı.
    Aracın durumu gayet iyi fakat bir türlü çözemediğimiz lifter sorunu var.
    Olayları teker teker yazayım;

Aracı aldığım gün eve geldiğimde sıcak motorda lık lık lık ses olduğunu fark ettim. Şıkır şıkır gibi, devir ile orantılı artıyor. Ustaya sorduğumda lifter sesi olduğunu söyledi, tahmini 1000 kilometre sonra düzelir dedi. Biraz uzun yolda devir çevirmemi tavsiye etti, yağ basıncı artsın lifterler dolsun diye. Denedik, faydası olmadı.
    Denedikten sonra gittim atölyeye, dün usta motor yağını değiştirerek çözüme ulaşmaya çalıştı. Rektefiyeden sonra 350km yol yapmışken, 5W-30 yağ koyduk araca.
    Yeni yağdan sonra otoyolda biraz devir çevirdik. Seste yine değişim olmadı, lifterler yine şıkır şıkır ses yapıyor.
    Bugün aklımıza bir çözüm daha geldi: yağ pompası. Rektefiyeden önce orijinal Lancia marka yağ pompamız vardı, fakat ucu öyle bir tıkanmış ki değiştirmeye karar vermiştik. Fakat bunu da yan sanayi almışız. Orijinal yağ pompasını güzelce temizleyip araca taktık, belki basınç farkından dolayı yan sanayi pompa düzgün çalışamıyordur diye.
    Orijinal yağ pompamız ile de sonuç hüsran. Ses devam, kesilmiyor.
    Sesin kesilmediğini görünce yeni aldığımız yağ pompasını geri taktık araca.

Artık deneyecek bir şey kalmadı. Yağ filtresi değişti, 5W-30 ince yağ koyduk denedik, yağ pompasını orijinali ile taktık test ettik. Hepsi hüsran..

Usta en son çare artık yeni taktığımız yan sanayi lifterler arızalı dedi.

Pazar günü motor üst kapak açılacak, yeni aldığımız lifterleri iade edeceğiz ve rektefiyeden önce kullanılan orijinal lifterler takılacakmış. Arızalı olan lifterler de çıkma parça olarak orijinal olarak temin edilecekmiş. Bu olay bana çok mantıklı gelmese de elden başka bir şey gelmiyor. Lifterlerin tanesi orijinal parça olarak 65TL ve 16 adet var araçta, az buz para değil...

Sizce şu anki durumda denenmesi gereken bir şey var mı?

Ustam bana ilk zaman bu sesin normal olduğunu söylemişti. Yani en azından 1000-2000km yol yapmam gerektiğini belirtti. Ondan sonra ses devam ediyorsa o zaman çözüm arayacağız demişti ama rektefiyeden sonra lifterlerin iyice dolması için belli bir zaman ve kilometre gerekliymiş, sizce bu olay doğru mu?

Şu an eski parçaları takacak olmamız beni rahat ettirmiyor şahsen. Motorda her şey sıfır ve tertemiz, ama biz gidip eski orijinal lifterleri temizleyip takacağız. İçimi tek rahat ettiren kısmı eski parçaların orijinal olması, ama acaba temizleyip taktıktan sonra iş görecek mi yine bunlar?

Sorun ile alakalı her türlü fikir ve önerilerinizi bekliyorum. Aracın kullanıcısı olarak bu sesten dolayı sinirim bozuldu, ustam da bu sesi çözmek için resmen araç ile savaş veriyor. Artık bi gurur meselesi oldu bu da ona. "Ben bunu çözcem böyle olmaz bu" diyip duruyor.

• işi yapan ustanız bana göre ya bilgisiz yada kötü niyetli sanayi esnafı.(devirli kullanmakla, 1000 km sürmekle ancak sağlam olan egzantirik miline zarar verirsiniz)

soğuk motorda lifterlerin yağ dolması 5 sn sürmez, eğer fazla sürüyorsa ya lifter de aşınma vardır yağ

geri kaçıyordur, yada yağ pompası sağlıklı çalışmadığından (aşınma, tıkanma vs..)

gerekli yağ basıncını üretemiyordur. (kırmızı yağ basınç ışığı yanmaz ama basınç saati bağlayıp ölçünce ortaya çıkar).

büyük ihtimal ucuza kaçıp yan sanayi lifter kullandığınız için sorun çözülmüyor.

zaten başlı başına sıkıntı olan rektefiye işinin içine birde orjinal olmayan parçaları sokunca iş bu hale gelmiş.

size tavsiyem paradan kaçmayıp hayati öneme haiz olan yağ pompası ve lifterleri orjinal alıp motoru kaliteli bir 5w-30 (mobil-motul) yağ ile toplatmanızdır. (segman ve yatakları orjinal kullandığınızı düşünüyorum)

Not: lifter değişimi için üst kapak açılınca egzantirik millerini aşınma ölçümü için rektefiyeciye göndermenizi tavsiye ederim.
    Yapay Zekanın Yanıtı

Rektefiye Sonrası Çözülemeyen Lifter Sesi

Rektefiye işlemi sonrasında motorunuzdan hala lifter sesi geliyorsa, aşağıdaki nedenleri göz önünde bulundurmalısınız:

• Yanlış Subap Ayarı: Subapların yanlış ayarlanması, lifterlerden anormal seslere neden olabilir. Rektefiyeden sonra subapların doğru şekilde ayarlandığından emin olunmalıdır.
    • Yıpranmış Lifterler: Lifterler zamanla yıpranabilir ve bu da gürültülü sese neden olabilir. Rektefiye sırasında lifterlerin de değiştirilmesi gerekebilir.
    • Düşük Yağ Basıncı: Yetersiz yağ basıncı, lifterlere yeterli yağ ulaşmasını engelleyebilir ve bu da sese neden olabilir. Yağ basıncını kontrol ettirmeli ve gerekirse yağ pompasını veya yağ kanallarını temizlemelisiniz.
    • Arızalı Hidrolik Kaldırıcılar: Hidrolik kaldırıcılarda bir arıza, lifterlerden gelen sese neden olabilir. Hidrolik kaldırıcılarda bir sorun olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
    • Diğer Mekanik Sorunlar: Lifter sesinin nedeni, motorun diğer mekanik sorunlarından da kaynaklanabilir, örneğin krank mili yatakları veya piston segmanları gibi. Bu sorunları teşhis etmek için bir mekanikten yardım almalısınız.

Rektefiye sonrası motor performansınızın düşmesi veya yakıt verimliliğinin azalması gibi başka sorunlar yaşıyorsanız, derhal bir uzmana başvurmalısınız. Sorunun doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve giderilmesi, motorunuzun uzun ömürlü ve verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Güncel..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

soğuk motorda lifterlerin yağ dolması 5 sn sürmez, eğer fazla sürüyorsa ya lifter de aşınma vardır yağ

geri kaçıyordur, yada yağ pompası sağlıklı çalışmadığından (aşınma, tıkanma vs..)

gerekli yağ basıncını üretemiyordur. (kırmızı yağ basınç ışığı yanmaz ama basınç saati bağlayıp ölçünce ortaya çıkar).

büyük ihtimal ucuza kaçıp yan sanayi lifter kullandığınız için sorun çözülmüyor.

zaten başlı başına sıkıntı olan rektefiye işinin içine birde orjinal olmayan parçaları sokunca iş bu hale gelmiş.

size tavsiyem paradan kaçmayıp hayati öneme haiz olan yağ pompası ve lifterleri orjinal alıp motoru kaliteli bir 5w-30 (mobil-motul) yağ ile toplatmanızdır. (segman ve yatakları orjinal kullandığınızı düşünüyorum)

Not: lifter değişimi için üst kapak açılınca egzantirik millerini aşınma ölçümü için rektefiyeciye göndermenizi tavsiye ederim.

• Degerli yanitiniz icin tesekkur ederim.

Yag pompasi orijinalde Lancia markaydi. Ama durumu iyi degildi tikanmişti. Dün onu temizleyip denedik, lifter konusunda yeni aldigimiz yan sanayi yag pompasi ile bi fark etmedi. Eger gerekli ise elbette sifir orijinal yag pompasi almay raziyim..

Ustam ya yarin ya da pazar motoru acacak fakat ust kapak acilinca aşınma testine gondermem gerekir mi gercekten? Motor daha cok yeni yani rektefiyeden sonra 1 hafta gecti ve maksimum 300km yol yapmisizdir. Bu kadar kisa surede aşınma yaşamış olabilir miyiz?

Ayrica sanirim tanesi 65TL'den 16 adet sifir orijinal lifter su an satin alamayacagim, o yuzden eski orijinallerimizi kullanacagiz gibi gorunuyor. Aralarinda sorunlu olanlari yenileyecegiz yani sifir satin alacagiz ama. Bu bir sorun teskil eder mi?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    aracın km si kaç bilmiyorum ama herhangi bir nedenden ötürü egzantrik millerinde aşınma olabilir. ölçüm yapılırsa kafanız rahat olur.

ayrıca bütçeniz sınırlı ise arabayı yatırın paranız olunca orjinal parça ile yaptırın derim. ben şahsen yan sanayi olan hiçbir parçaya kesinlikle güvenmem,

hele ki motoru içi kritik parçalar da.
  • Ben de sizin gibi titizim.. Zaten ben her parcanin mumkunse orijinalini iste demistim ustaya, ustam araçla 1 hafta ilgilendi gerekli parcalari surekli istedi. Ama ne hikmetse yag pompasi lancia marka degil.. lifterler de yan sanayi..
    Yarin motoru acacakmis, yarin ve pazar bu isi cozecegini soyluyor, bakalim..

Ekzantrik mili konusuna baktiracagim mutlaka.

Fakat aklima asıl takilan şey şu: simdi 16 adet yeni yan sanayi lifter aldik ve ses yapti ya hani, ustam da eski orijinal lifterlerimizi temizleyip takacakmis motora.
    Acaba bu bi sorun cikarir mi bize? Yani lifter denen o parcanin belli bir ömrü var mi? Eski orijinalleri temizleyip taksak yan sanayiden daha mantikli bi is yapmis olur muyuz? (Eski orijinallerden arizali olanlari orijinal alacagiz tabi ama)

• araç lpgli mi? bu ses lpg'de mi geliyor 95-97 oktan benzinde veya benzine oktan arttırıcı konarak denendi mi?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • _opeth kullanıcısına yanıt
    Lpg'li arac ama rektefiyeden sonra full benzinle kullanildi. Hic lpg acmadik. 300kilometre benzinde gidildi, 1000-2000km benzinle motoru alistirmak gerekliymis. Bu ses de benzinde var yani, lpg'de de ayni ses var mi hic test edilemedi

• tahminim egzantrik milinde deformasyon var veya subaplar orjinaliyle birebir aynı boyutlandırmalara sahip değil.
  • CeyKalDa kullanıcısına yanıt
    Kalin yag zaten arac ilk marsa basildigi anda vardi. O yag ile 220-230km yol yaptim

• _opeth kullanıcısına yanıt
    Rektefiye esnasinda egzantrik mili degismedi bu arada. Ustalar kontrol etmis mil saglam durumdaymis. Degistirmeye gerek olmadigini belirttiler yani. Bununla alakali olabilir mi bilemiyorum ama tabi.
    Yukarida anlattigim her sey denendi, yag pompasi, kalin yağ/ince yağ, araci biraz devirli kullanmaya calismak falan. Ama nafile. Motor isindi mi ses gelmeye basliyor, tahmini sicaklik 60-65 dereceden sonra basliyor.

Ustam yarin icin araci cagirdi. Pazar gunu eski lifterler takilacakmis.
    Yukarida da sordugum gibi, eski orijinal lifterlerin temizlenip takilmasina bir sakınca var mi?

• usta bu işlem için sizden ekstra ücret alıcak mı ? motoru açma ücreti felan
    Yo hayir. Ekstra ucret almiyor, zaten alamaz da. Onun isciligi ve pazar gunune yazik olacak belki ama yan sanayi lifter seti almasini ben talep etmedim. Ustelik parcaci da kendi parcacisi, ona iade edecek seti.

• quote:

Orijinalden alıntı: nahege270

Kalin yag zaten arac ilk marsa basildigi anda vardi. O yag ile 220-230km yol yaptim

kalın yağ ne
    10-60 dan başka kalın bilmiyorum
    Bu kış gunu 10-60 koymak mantikli mi bilmiyorum. Yani en azindan Albea'nin onerilen yagi Selenia 20K 10W-40. Ben de kalin yagi kastederken bundan bahsettim, 10W-40 yag koymustuk ilk. Sonra 5W-30 yaptik, su an arac bu yag ile. Ama seste degisim yok. Zaten bana 10W-40 yag var iken ses yapmayacak olmasi lazim

• quote:

Rektefiye esnasinda egzantrik mili degismedi bu arada. Ustalar kontrol etmis mil saglam durumdaymis. Degistirmeye gerek olmadigini belirttiler yani. Bununla alakali olabilir mi bilemiyorum ama tabi.
    Yukarida anlattigim her sey denendi, yag pompasi, kalin yağ/ince yağ, araci biraz devirli kullanmaya calismak falan. Ama nafile. Motor isindi mi ses gelmeye basliyor, tahmini sicaklik 60-65 dereceden sonra basliyor.

Ustam yarin icin araci cagirdi. Pazar gunu eski lifterler takilacakmis.
    Yukarida da sordugum gibi, eski orijinal lifterlerin temizlenip takilmasina bir sakınca var mi?

sıkıntı olmayacaktır diye düşünüyorum.

Bu kış gunu 10-60 koymak mantikli mi bilmiyorum. Yani en azindan Albea'nin onerilen yagi Selenia 20K 10W-40. Ben de kalin yagi kastederken bundan bahsettim, 10W-40 yag koymustuk ilk. Sonra 5W-30 yaptik, su an arac bu yag ile. Ama seste degisim yok. Zaten bana 10W-40 yag var iken ses yapmayacak olmasi lazim

aciliyeti varsa kalın yağ ile bile yetinmeyip Dynamic Kote 100 gibi yapışkanlı yağ katkısı bile konulabilir
    Ben bu tip katkilara karşıyım aslinda. O yuzden lifter ses giderici gibi katkilar da kullanmadim. Motor yepyeni oldugu icin kalin yag veya katkilar yuzunden zarar vermekten dolayi cekiniyorum biraz. 5W-30 yagi bile çekinerek koydurdum, fayda etmedi tabii.

Sizce yukarida yazdigim sorunun cevabi nedir? Bir fikriniz var mi bununla alakali?
    Yani; yeni yan sanayii lifterleri cikarip eski orijinal lifterleri motora geri takmaktan bahsediyorum.

• quote:

Ben bu tip katkilara karşıyım aslinda. O yuzden lifter ses giderici gibi katkilar da kullanmadim. Motor yepyeni oldugu icin kalin yag veya katkilar yuzunden zarar vermekten dolayi cekiniyorum biraz. 5W-30 yagi bile çekinerek koydurdum, fayda etmedi tabii.

Sizce yukarida yazdigim sorunun cevabi nedir? Bir fikriniz var mi bununla alakali?
    Yani; yeni yan sanayii lifterleri cikarip eski orijinal lifterleri motora geri takmaktan bahsediyorum.

bu sabah yarım saat marşa rağmen çalışmayan lpg li motoru adam etmek için motora önce Bor Vigor katkısı koydum
    Ardından benzin deposuna 1 litre biyo etonolü boca ettim
    araba 2-3 marşta kendine geldi
    yakıt yolları iyice temizlensin diye devirli ve agresif kullandım 20 km boyunca

iş yerine vardığımda buram buram benzin kokusu aldım motordan
    heralde tıkalı yerleri açıldı deyip umursamadım

öğlen arkadaşla arabanın başına gelip kaputu açtık ve manzara şaşırttı
    yağ kapağını kapatmayı unutmuşum kapak bir kenarda motorun üzerinde öyle duruyordu
    motordaki yağ her yere saçılmıştı
    ama yağda kritik eksilme yoktu

katkı olmasa yağsız kalabilirdi

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.