Şimdi Ara

ram oc sonrası aşırı cpu fan sesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
2.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • merhabalar,
    yeni topladığım sistemde (ki bileşenler imzada) üç hafta sonrasında ramlerin 2133 mhz'de çalışmasının performansa olumsuz etki ettiğine iyice kanaat getirince ramleri oc yapayım dedim (biostan xmp profile'ı 2 seçince 3200mhz oldu hız; voltajı da 1.216dan 1.350ye çektim yalnızca) anında işlemci fanının hızı ve dolayısıyla gürültüsü arttı.
    sessiz sakin çalışan kasa bir anda oldu elektrik süpürgesi. haliyle beni de oldukça rahatsız etti bu durum.
    şimdi ram hızını artırınca işlemci daha fazla çalışabildiğinden fan hızı da artabilir diye bir mantık yürütüyorum ama bu denli fazla ses çıkması (ki yeni sayılabilecek işlemci ve fan bahsettiğimiz) yine de garip geliyor bana.

    yanlış bir şey yaptığımı düşünen yahut fikri ve tavsiyesi olanların yardımcı olmalarını rica edecektim. teşekkürler.







  • RAM kaynaklı değildir o fan sesi. İmkansız gibi bir şey öyle olması. RAMlerin yaydığı ısı diğer bileşenlere kıyasla çok az.
  • Xmp profili açtığınızda ürünün üzerinde kayıtlı o.c profili etkinleştirdiniz burda voltaj gecikme ve mhz hızlarını kendisi otomatik ayarlıyo siz ayrıyetten voltaj mı verdiniz ?

    Ramlara o.c yaptığınızda cpu'nun fan rpm hızı artıyor mu kontrol ediyomusunuz ?
  • dostum yanlız anlama ama xmp neden açtın anakart direk ram mhz yükseltme bölümü var ordan yükseltip işini halledebilirdin ramlarin 3200 mhz sonuçta oc yapmana ihtiyaç yoktuhttps://www.youtube.com/watch?v=bu9ZD18a9CY 3200 kendi çekerdin xmp işin olmazdı ben herzaman manuel oc yanayım ama akıllıca yaparsan yoksa hiç bulaşmayacan xmp gerek yoktu yani



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ST0RMHAWK -- 30 Aralık 2018; 13:0:27 >
  • evvela cevaplar için çok teşekkürler.

    @rakanoth, hocam dediğim gibi, önceden normaldi, xmp profile'ı açıp ram hızını artırdığım an başladı.

    @mycoder, hocam yazdığım gibi, hızı artırınca voltajı da artırdım. ben anlamam normalde ama seyrettiğim videoda (alta koyacam) bu şekilde yaptığı için ben de aynını yaptım. hızı da ayrıca kontrol etmedim ama sesten anlaşılıyor zaten. hatta bakınca da görünüyor cpu fanının daha hızlı döndüğü.

    @st0rmhawk, estağfurullah hocam ne yanlış anlaması, bilakis anlamadığım için soruyorum zaten.
    normalde 3200mhz olan ramler 2133mhz çalışınca canım sıkıldı, madem parasını ödedim tam performans alayım dedim ve şu videodaki gibi https://www.youtube.com/watch?v=-Wn3T8u3G00&index=9&list=WL&t=2110s (35:31'de başlıyor tam benim yaptığım işlem, profile 2yi açıp voltajı 1.35 yapmak) yaptım. yapar yapmaz da dediğim gibi fan hızı ve sesi anında arttı. on bin liralık kasa elektrik süpürgesi gibi bağırıyor boştayken bile.

    sizin tavsiyenize göre xmp profili kapatıp ram frekansını kendi elimle 3200 yapıp sonra da voltajı ayarlamam mı? hem ramlerden tam performans almak hem de şu sesten kurtulmak istiyorum mümkünse.

    son olarak, ram şu:https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=9604



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EceliYakın -- 31 Aralık 2018; 17:20:16 >




  • AYARLARI ESKİYE ÇEKİP DENEDİNİZ Mİ SES SEVİYESİ NE OLUYOR DİYE ?

    Voltaj vermeyiniz xmp profili açıp kayıt edip çıkın biostan, bide öyle deneyin ses seviyesi ne olucak.

    Ramlare manuel olarak o.c yapmak isterseniz yapıcağınız işlemler ram frekansı, voltaj ve geçikme ayarlarını yapmanız gerekicek. Ramlere manuel overclock yapmak biraz mekaşetli videoları izleyin ama unutmayın ram, işlemci, ekran kartı ürünler bire bir aynı olsa dahi overclock performansları farklıdır. Her işlemci veya ram aynı clock ve voltaj ile çalışmayabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyCoDeR -- 31 Aralık 2018; 17:54:46 >
  • MyCoDeR kullanıcısına yanıt
    hocam ayarları önceki hale aldım, 2133mhz tekrar ve ses normale indi. şöyle anlatayım, biosta normalde fan duruyor, yani xmp açık değilken, işlemci biraz ısınınca tekrar çalışıyor. ama xmpyi açar açmaz fan son hızda dönmeye başlıyor ki bakınca 2200-2300 rpm arasında olduğu yazıyordu. şu an oynadığım oyun (dying light) pek performans sıkıntısı yaşatmadığından ve aşırı ses rahatsız ettiğinden kapattım tekrar xmp'yi.
    bu arada voltajı artırmadan, daha xmp enable yapınca artıyor fan hızı. hem frekansı artırıp voltajı artırmazsam, yani yeterli voltaj gelmezse ramlere yanma gibi bir durum olmaz mı?

    aslında oc yapmayı hiç istemiyorum, dediğiniz gibi baya uzun ve bilmeyen için riskli bir iş fakat ramlerin 3200 yerine 2100mhz'de çalışması da aşırı canımı sıkıyor. bunun kolay bir yolu yok mu acaba?
  • dram girceksin ordakini 3200 çekceksin daha sonra işlemci oc profile yerinde gir sync all core çevir işlemci performansı voltaj falan auto yap işlemci hızını falan auto tut o kendine göre yükseltir azaltır ses de kaybolur iyi forumlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ST0RMHAWK -- 1 Ocak 2019; 10:6:29 >
  • Hocam bu durum normal değil normal şartlarda xmp profili açıp biostan kaydedip çıkıyosunuz başka hiç bi işlem yapmadan standar işlerinize tekrar dönüyosunuz.
    Sorun anakarttan gibi bios güncelleme yapabiliyosan yapmanı öneririm. Son sürüm yüklüyse eskisini eski yüklüyse yeni sürümünü yükleyip deneme yapmalısınız.

    Ramlarin hızı arttığında zaten sistem otomatik voltaj veriyor xmp profile bu bilgiler kayıtlı. Kendinizde cpu-z gibi programlardan gözlemleyebilirsiniz zaten mhz voltaj ve geçikmeleri.
  • ST0RMHAWK kullanıcısına yanıt
    hocam bunu detaylıca gösteren bir video var mı acaba? benim bulduğumda malum başka türlü yapıyordu oc işlemini.
  • MyCoDeR kullanıcısına yanıt
    hocam dediğim gibi o videoda adam ne yapıyorsa onu yaptım ben de. hepsi auto iken voltajı falan elle ayarlamak bana da pek makul gelmemişti ama adam öyle yapıyor diye yapmıştım ben de. bios da güncel, zaten kasa bir aylık daha.
  • @untypicalgemini aynı duruma sahibim, şurada detaylıca anlattım:
    https://www.technopat.net/sosyal/konu/2133mhz-vs-2933mhz-ram-3dmark-testi.783592/

    Sen çözdün mü çözdüysen nasıl çözdün?
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Şu konudaki yöntemi denediniz mi?

    https://forum.donanimhaber.com/ram-hizi-artirinca-fan-hizi-da-artiyor--138844898
  • MSI'nın yeni CLICK BIOS arayüzünde bu ayar artık bulunmuyor. Fanlara müdahale edemiyorum.

    ram oc sonrası aşırı cpu fan sesi
  • 2133 mhz soc voltajın 0.7- 0.8 gibi ram oc yapınca 1.1 v çıkartıyor çoğu bios. bu biraz işlemci ısını artıraiblir ama fan çıldırtıcak bir durumu sokmaz. İşlemci epey oc yapmadıysan tabi
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Şöyleyken daha iyiydi. https://legitreviews.com/wp-content/uploads/2015/08/MSI-Z170-Krait-BIOS-HWMonitor.jpg

    Böyleyse acayip olmuş. https://www.youtube.com/watch?v=NR_Wwi6v-4Q



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0FDA1336A -- 13 Kasım 2019; 1:42:55 >
  • Videoki kısım bende de var fakat CPU fan profiline müdehale edilemediği için hiç bir işe yaramıyor. Smart Fan Control'ı kapatınca fan belirttiğimden de daha hızlı dönüyor. RAM MHz'sine müdehale edince fan profili coşuyor, grafiği bize ayarlattırmıyor.

    Videonun yorumunda da yazmışlar: "these new BIOS settings are annoying and don't really work. I have very limited fan control. Enabling RAM manually, not XMP, overrides the manual set fan control."
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Anakart yazılımında da buna benzer ayarlar olabilir. Asus anakartımın yazılımından fanları kıstım, kafam rahat. https://prnt.sc/pw4o3e



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0FDA1336A -- 13 Kasım 2019; 2:20:20 >
  • MSI'nin Command Center yazılımı vardı sanırım. Ona bir bakayım.
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    valla hocam ben sizin kadar detaylı test yapmadım ram hızının etkisi üzerine fakat oyunlarda (ki benim pc de oyun odaklı) ram hızının 10 civarı fps etkisi olduğunu bildiğimden (yani izlediğim videolarda öyle şahit oldum hep) ram hızlarını düşürmek yerine aşırı sesi tercih ettim, kasa eski bir elektrik süpürgesi gibi bağırıyor yani :(

    yalnız ben kasayı topladığımdan beri (1 sene oldu sayılır) bios güncellemediğimden eski bios var hala, o yüzden diğer konudaki tavsiyeyi uygulayıp sonucu buraya yazarım fakat sizin bios yeni olduğundan size faydası olmayabilir yine. zira bu sese katlanmak sinir bozucu.

    ekleme: hocam denedim fakat önceki mesajda şunu belirtmeyi unutmuştum, ben xmp profile ile değil oc menüsünden ayarlamıştım hızı 3133'e. xmp ile deneyince de ram hızlarım değişmedi. şimdilik 2133'te ama sanırım eski haline çeviririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EceliYakın -- 13 Kasım 2019; 13:46:37 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.