Şimdi Ara

Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
19
Favori
3.423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba;


    Bir referans konu ile daha karşınızdayız. Bu konumuzda ping nasıl düşürülür sorusuna cevap arayacak ve kablosuz kanal ve bant genişliği ayarları ve bu ayarların önemi ile ilgili bilgi vereceğiz.


    1)Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarları (Kablosuz Bağlantı Tercih Edenler için)


    Kablosuz bağlantı kullandığımız durumlarda kullandığımız kablosuz bağlantı kanalının gürültülü olması düşük ve gecikmeli bir bağlantı performansına sebep olabilir. Bu durumun çözümü için kullandığımız kablosuz bağlantı kanalını değiştirebiliriz.


    Zte H3600 v9 ve Tp- Link Archer Serisi üzerinden anlatacağım ama bahsedeceğim ayarlar hemen her cihazda aynı şekildedir. Bu ayarlar sayesinde bağlantımız daha stabil hale gelecektir. Dilerseniz karşılaştırmak adına bu ayarları yapmadan önce hız testleri yapabilirsiniz. Ayrıca ayarları eski hale getirmek için de ekran görüntüsü alabilirsiniz.


    Kanal ayarı: Kanal ayarlarından hangisinin binamız/bölgemiz için daha iyi sonuç vereceğinin tespiti için şu uygulamayı veya benzeri uygulamaları kullanabilirsiniz.


    https://apps.microsoft.com/detail/wifi-analyzer/9NBLGGH33N0N?hl=tr-tr&gl=TR


    Bu uygulama ile bölgenizdeki wifi sinyal yoğunluklarının hangi bantlar arasında olduğunu tespit ederek o bantlardan uzak durabilirsiniz.


    Görselde görülebileceği üzere, benim ayarımda kablosuz kanal ayarı 2.4ghz için 11 olarak seçilidir. 5Ghz için 40 seçilidir.


    GÖRSELLER ÖRNEKTİR

    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?

    Tp- Link Archer Serisi örnek görseldir.



    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?







    Bant genişliği: Bant genişliği ayarının maksimum seçenek hangisi ise onun seçilmesi tavsiye edilir.





    2)Kablolu bağlantı


    Bilgisayarınız ile modeminiz/router'ınız arasında kablolu bağlantı tercih etmek kablosuza kıyasla daha istikrarlı bir bağlantı kurmanızı sağlar. Eğer kablolu bağlantı kurmanız mümkün ise daha iyi bir ping performansı için kablolu bağlantı kurmanızı tavsiye ederiz. Kablolu bağlantı kurarken tercih edeceğiniz kablo türünde "Cat6 23AWG" türünde kablo tercih etmenizi öneririz. Eğer kablolu bağlantı kurarken estetik kaygılarınız mevcutsa dairenizdeki mevcut kablo kanallarını kullanabilirsiniz. Pek çok dairede sıva altında telefon/data kabloları için kanallar bulunur. Elektrikçi veya benzeri bir destek çağırarak sıva altı kablo tertibatınızın uygunluğunu ettirebilirsiniz. Kablolu bağlantıda eğer router/modeminiz destekliyorsa hız ayarını değiştirebilirisiniz. Kablolu bağlantıda yapabileceğiniz başka ek bir ayar bulunmaz.


    ÖRNEK GÖRSELDİR


    Ağ bağdaştırıcısı ayarı örnek görselidir.


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?


    3)DSL İÇİN FAST VE INTERLEAVE AYARI


    ADSL/VDSL bağlantılarda tipik olarak iki adet bağlantı modu vardır. Bu modlar arasında gecikme (ping) performası farkı bulunur. Eğer hat değerleriniz görece iyi ise hat modunuzu eğer "interleave path" modda ise, Servis Sağlayıcınıza başvurarak "fast path" moda aldırabiliriniz.


    Önemli Uyarı: Fast path modunda hızınız ve bağlantı kararlılığınız bir miktar azalabilir, kötü hat değerlerine sahip bağlantılarda önerilmez. FTTH ve FTTB/Eth bağlantılarda fast/interleave ayarı bulunmaz.



    4)Modem/Router ve Bilgisayar WIFI Kart Kalitesi


    Örneğin, router lan portunuz 100 megabit destekliyor ancak paket hızınız 200 megabittir. Bu durumda kablolu olarak 100 üzeri hız göremezsiniz. Kablosuz olarak ise, 5GHZ destekli bir bilgisayarınız yok ise, 2.4GHZ ile bağlanacağı için yüksek hızları göremezsiniz. Ayrıca bilgisayarınızda WIFI bağlantısı için USB Stick/Dongle formlu cihazlar kullanıyorsanız bunlar da düşük kablosuz bağlantı performasına sebep olabilir. Kaliteli bir kablolu ve kablosuz bağlantı deneyimleyebilmeniz için asgari;

    -LAN portları en az GE (Gbps Ethernet - 1000Mbps) olan

    -WIFI5 (802.11ac) Destekli olan (mümkünse WIFI6 802.11ax destekli cihaz tercih ediniz.)

    -Çift Çekirdek veya Dört Çekirdek (Quad Core) İşlemcisi olan (özellikle kalabalık ve yoğun kullanımlı haneler için)

    Modemler/Router'lar tercih ediniz.


    İyi donanımlı modem/router ve bilgisayar ile en kararlı bağlantı performansına erişilebilir. İstikrarlı bağlantı için asgari 24Mbps bağlantı tercih ediniz.


    https://forum.donanimhaber.com/turk-telekom-dilekce-ornegi-ornekleri-ve-altyapi-port-fiber-talepleri--140072962-150



    5) Modem/Router Konumlandırması


    Evlerimizde modem/routerların konumlandırılması da WIFI performansını ciddi ölçüde etkiler. Genellikle pek çok hanede modem/router'lar gözden uzak köşelere atılırlar. Bunun yerine dairenin mümkün olan en merkezi noktasına konumlandırmanızı tavsiye ederiz. Eğer estetik kaygılar yaşıyorsanız ev tipi kabinet çözümleri için ilgili konuya göz atabilirsiniz:


    https://forum.donanimhaber.com/lande-ziglat-serisi-kullanicilari-wifi-kutusu--152002729



    6) QoS Ayarı

    QoS ayarı ağınızdaki kullanıcılar arasında bağlantı önceliğini ayarlayabilmenizi sağlar. Eğer ev ağınızda darboğaz/atlama yaşamıyorsanız QoS ayaları ile oynamanızı tavsiye etmiyoruz. Tüm marka ve model modem/routerlarda QoS ayarı bulunmayabilir.


    Not: Her cihaz için QoS ayarı farklıdır. İlgili ayar için lütfen danışınız. @Ö1f1


    TP LİNK ÖRNEK GÖRSELDİR


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?



    ZTE ÖRNEK GÖRSELLERDİR

    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?




    7)PING KONUSU


    Genel itibariyle ping konusuna kullanıcı olarak bizlerin yapabileceği pek fazla bir şey yoktur. Örneğin A ilindeki bir FTTH abonesi, B ilindeki bir ADSL/VDSL abonesinden daha kötü ping değerlerine sahip olabileceği gibi, tam tersi durumlar da mümkündür. Ping konusu tek taraflı bir konu olmayıp, hem işletmeci hem de kullanıcı hem de bağlantı kurulan oyunun veya içeriğin sunucusu bazında ele alınmalıdır. Kullanıcı, üstte tarif edildiği üzere tüm optimizasyon ayarlarını yaptığı halde iyi ping değerleri alamıyorsa yapabileceği başka bir şey yoktur zira işletmeci tarafından kaynaklanan ping konularına kullanıcının bir etkisi yoktur. İşletmecilerin bölgesel planlama ve altyapı organizasyonları sebebiyle ping ilden ile değişebileceği gibi, mahalleden mahalleye ve binadan binaya dahi değişkenlik gösterebilir. Örnek olarak söylersek, aynı altyapıda farklı sağlayıcılardan alınan ping değerleri de farklılık gösterebilir.


    Yukarıda sıraladığımız içerikler yalnızca iç ağınızın performasını arttırmaya yöneliktir, tavsiye niteliği taşımaktadır. Kesin sonuç vaad etmez.


    https://forum.donanimhaber.com/vie-valve-net-ping-sonucumuzu-paylasalim--152311117-31#157340810



    İşletmecilerin tavsiye ettiği gibi, modem/router ve ftth kullanıyor isek ont cihazımızı birkaç günde bir kapatıp açmamızda her zaman fayda vardır.




    Konuya katkılarından dolayı @Ö1f1 hocamıza sonsuz teşekkürler.


    Not: KONUDAKİ TÜM GÖRSELLER ÖRNEKTİR




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 28 Kasım 2023; 15:54:28 >







  • Güzel konu eline sağlık hocam

  • Selamlar güzel konu olmuş. 100 megabit fiber kullanıcısıyım istanbul testlerinde 15 MS ping çıkıyor, yurtdışına(frankfurt) 50 ms çıkıyor bu değerler normal mi ?


    Oyunlarda dalgalanma / gecikme yaşıyorum ve sinirimi bozuyor bazen. Eldeki imkanlarla minimuma indirmeye çalışıyorum.


    Modemimde QoS ayarı yok onu yapamıyorum ne yazıkki. Çok faydası olacaksa modem değiştirebilirim.

  • Ya da hiç uğraşmayıp Keenetic modem alırsınız, Keenetic dinamik olarak tüm kanalları izler, eğer şu an kullandığınızdan daha boş bir kanal bulursa ona geçer. Ayrıca keenetic kanallardaki istemci sayısına göre değil, bu istemcilerin kullanım oranlarına bakıyor.

    Diyelim ki 1 numaralı kanalda 6 WiFi ağı var, ama bağlı cihazların hepsi uyuyor ve internet kullanımı çok düşük.

    5 numaralı kanalda da 2 Wifi ağı var, ama bu ağlarda bağlı cihazlar torrent açmış devamlı indirme yapıyorlar.


    Bu durumda ağ sayısına bakarsanız 5 numara daha iyi gibi gözükür, ama aslında öyle değildir, 1 numaralı kanal daha uygundur çünkü kimse bant genişliğini kullanmamaktadır.

    Keenetic tüm ağların aktif istemcilerinin ne kadar kullanım yaptığına bakar ve en az kullanım yapılan kanala geçer, bu geçişi dinamik olarak yapabilir, ya da 6 saatte bir, cihaz yeniden başladığında olacak şekilde değiştirebilirsiniz.

    Üstte gördüğünüz kısımda benim bulunduğum 1 numaralı kanalın son 1 günlük kullanım geçmişi bulunmaktadır. Yani gece 3 te bir komşum wi-fi kullanırsa bunu anlayabiliyorum, modem de bunu fark ediyor ve kullanılmayan bir kanala geçiyor.

    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: imate

    Güzel konu eline sağlık hocam

    Teşekkürler hocam. Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır? 

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bucephalas

    Selamlar güzel konu olmuş. 100 megabit fiber kullanıcısıyım istanbul testlerinde 15 MS ping çıkıyor, yurtdışına(frankfurt) 50 ms çıkıyor bu değerler normal mi ?


    Oyunlarda dalgalanma / gecikme yaşıyorum ve sinirimi bozuyor bazen. Eldeki imkanlarla minimuma indirmeye çalışıyorum.


    Modemimde QoS ayarı yok onu yapamıyorum ne yazıkki. Çok faydası olacaksa modem değiştirebilirim.

    Hangi işletmeciydi hocam sizin, bir de yaptığınız testlerden örnek eklerseniz daha net konusulabilir.


    Teşekkürler hocam. Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 28 Kasım 2023; 1:15:12 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkürler hocam. Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 28 Kasım 2023; 1:16:41 >
  • Bucephalas B kullanıcısına yanıt
    Operatör?

    Gerçi normal diyebiliriz 50ms'e. QoS'u şahsen düşük hız kullanıp evde yoğun kullanım yapan bireylerin olduğu senaryoda öneriyorum.
  • @XpressMusic34


    Süperonline fiber, belirtmeyi unutmuşum. Şuan yerel ping değeri 3-5 arası gözüküyor. Ama oyunlarda hala saçma sapan bi ağırlık var.

  • Bucephalas B kullanıcısına yanıt

    https://forum.donanimhaber.com/vie-valve-net-ping-sonucumuzu-paylasalim--152311117-31#157340810


    Bir test ekler misiniz hocam bakalım nasıl bir sonuç üretiyor?

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?

    Bu testi ilk defa gördüm. Sonuçlar böyle hocam. Kötü baya sanırım?


    Bugün müşteri hizmetleri dönüş sağladı. Pingler yurtdışından bu şekilde gelir ne çare gelir elden minvalinde açıklama yaptı. Statik ip dışında hiçbirşey yapamazsınız dedi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bucephalas -- 26 Kasım 2023; 23:8:32 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bucephalas

    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?

    Bu testi ilk defa gördüm. Sonuçlar böyle hocam. Kötü baya sanırım?


    Bugün müşteri hizmetleri dönüş sağladı. Pingler yurtdışından bu şekilde gelir ne çare gelir elden minvalinde açıklama yaptı. Statik ip dışında hiçbirşey yapamazsınız dedi.

    Hocam siz hangi ildeydiniz, İstanbul muydu? Bu testi ilgili konuya eklerseniz daha net yorumlar forum arkadaşlarımız. Ancak ilk izlenim olarak şunu diyebilirim ki felaket açıkcası. Bu şekilde online oyunlara giriyorsanız çok ciddi bir gecikme yaşıyorsunuz demektir zira rakiplerinizin ms değerlerine baktığınızda <50ms / <100ms gördüğünüze eminim genellikle. İnşallah geçicidir bu, router cihazı kapatıp açarak tekrar ekler misiniz altına bir sonuç hocam? Fiber kullanıyorum demişsiniz, ont cihazınızı da kapatıp açar mısınız hocam? İnternet geldiğinde bu testi tekrar yapıp altına eklerseniz en azından bir seçeneği elemiş oluruz eğer benzer çıkar ise. Belki de sorun geçicidir dediğim gibi farklı zamanlarda test etmek gerek. Bu arada bu yaptığınız test tüm oyunları kapsamıyor ama oyunların çoğu yapmış olduğunuz testin adresinde barınıyor yani online açısından kastediyorum.





  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Hocam derdim online oyun evet, indirme hızı vs. umrumda değil. Fifa oynuyorum gecikme var.


    Dediklerini yaptıktan sonra düzelme oldu. Sebebi ne olabilir ilginç geldi bana. Umarım çözümü bu kadar basittir.Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?  Yarın gündüz testide yapayım fikir açısından. Yardımların için teşekkürler


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bucephalas

    Hocam derdim online oyun evet, indirme hızı vs. umrumda değil. Fifa oynuyorum gecikme var.


    Dediklerini yaptıktan sonra düzelme oldu. Sebebi ne olabilir ilginç geldi bana. Umarım çözümü bu kadar basittir.Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?  Yarın gündüz testide yapayım fikir açısından. Yardımların için teşekkürler


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?

    Ölüm dışında buralardayız hocam yardımcı olmak için. Dualarınız yeterlidir. Sorun yaşarsanız yazın lütfen, arkadaşlarınıza eşinize dostunuza da bu konunun linkini paylaşın. Aynen karşılaştırma için testleri de yapın ve bilgisayarınızda bir klasörde saklayın hocam veya ilgili konuya ekleyin orada kalsın. İlerleyen süreçlerde karşılaştırma adına elinizde veri olur. Bu arada yapmış olduğunuz test adresi fifa 23 ü kapsamıyor ama eğer oyunda da deneyip yazarsanız görüşlerinizi sevinirim. Sorun yaşayanlar umarım tamamen çözüme ulaşabilirler. Bu arada yapmış olduğunuz vie valve testlerini ilgili konuya eklerseniz çok mutlu edersiniz. Saygılarımla Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 28 Kasım 2023; 1:15:47 >




  • Fiber bağlantı ile ilgili biseyler yokmu deneseydik
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    hocam 2.4ghzde işin içinden çıkmak mümkün değil çünkü wifi dışı sinyaller de var. ayrıca gösterdiğiniz şeyi android telefonlarda da görebilirsiniz. sırf bu istatistik için boşuna fazladan para vermeye gerek yok.


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?


    tablette speedtest yapınca da böyle gözüküyor


    Ping nasıl düşürülür? - Kablosuz kanal ve bant genişliği ayarı nasıl yapılır?




  • @miskindvd Ekran görüntüsündeki gibi 2.4 ghz bandında 40 mhz genişlik kullanmak pek hayra bir iş değil ama etraf bomboşsa ve Keenetic öneriyorsa denebilir yüksek throughput almak adına ve kısa süreliğine. Onun dışında bildiğin etrafa tecavüz.

    @XpressMusic34 emeğine sağlık kardeşim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 28 Kasım 2023; 0:28:13 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: beuchat

    Fiber bağlantı ile ilgili biseyler yokmu deneseydik

    Hat ile ilgili diyorsanız maalesef o tarz bir ayar yok zira ONT lerin arayüzü açılmıyor zaten. (Bendeki Huawei marka için konuşayım)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: programmer_onur

    @miskindvd Ekran görüntüsündeki gibi 2.4 ghz bandında 40 mhz genişlik kullanmak pek hayra bir iş değil ama etraf bomboşsa ve Keenetic öneriyorsa denebilir yüksek throughput almak adına ve kısa süreliğine. Onun dışında bildiğin etrafa tecavüz.

    @XpressMusic34 emeğine sağlık kardeşim.

    Türkiye'de satılan cihazlar yasanın izin verdiği şekilde 40 mhz kanalını kullanabiliyorlar. Ben de bu durumda 40 mhz kullanıyorum, bu sayede 2,4 Ghz'de 20mhz'e göre biraz daha yüksek hızlar alıyorum.

    Komşularım eğer benim 40mhz ağım yüzümden internet sorunu yaşıyorsa bu benim suçum değil, sonuçta ben yasadışı frekansları kullanmıyorum. Eğer rahatsız olan komşum varsa 5 Ghz ağa geçebilir.





  • Konu hayırlı ve uğurlu olsun. CS2'de 20-30 ping arası alıyorum. LOL Almanya sunucusuna 38ms, Valorant Frankfurt 38. Çoğu yerde pingim düşük, 2 sene önce sevgili @XpressMusic34 hocamın referansını baz alarak ilerlemistim.


    Demek istediğim; sorunu güzelce tahlil ederseniz, çözümünü bulmak o kadar kolay olur.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.