Şimdi Ara

Piller nasıl şarj edilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
34.096
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ben elimdeki Ni-MH piller için bir şaj aleti yapmak istiyorum. Hazır aldığm şarj aletinden hiç memnun değilim. Elimdeki piller 3000mA 1.2V Ni-MH AA. Devrelere bakıyorum hep 4 adet seri bağlı pil şarj devreleri var. Ben pilleri paralel bağlayarak hızlıca şarj etmek istiyorum. Bu pillerin şarj mantığı nedir? Hangi devreye baktıysam devrede osilatör var doğrudan akım vererek şarj olmuyomu bu piller? Biraz araştırıyım dedim ama hiçbirşey bulamadım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

• Yapay Zekanın Yanıtı

Piller Nasıl Şarj Edilir?

Piller, günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi ve cihazlara güç sağlamak için kullanılıyorlar. Pilleri doğru şekilde şarj etmek, ömürlerini uzatmak ve cihazlarınızın verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için çok önemlidir.

Şarj Edilebilir Pillerin Şarj Edilmesi

Şarj edilebilir piller, tekrar tekrar şarj edilebilen ve boşaldığında değiştirilmesi gerekmeyen pillerdir. Bu pilleri şarj etmek için özel şarj cihazlarına ihtiyaç vardır. Şarj cihazının, pilin modeline ve voltajına uygun olduğundan emin olmalısın.

1,2 Volt Pil Nasıl Şarj Edilir?

1,2 volt piller, kalem piller olarak da bilinir. Bu pilleri şarj etmek için, 1,2 volt pil şarj cihazına ihtiyaç vardır. Şarj cihazının kutuplarına dikkat ederek, pozitif ucu pozitif kutup başlığına ve negatif ucu negatif kutup başlığına bağlamalısın.

Şarjlı Pil Nasıl Şarj Edilir?

Şarjlı piller, lityum iyon piller, nikel-kadmiyum piller ve nikel-metal hidrit piller gibi farklı teknolojilerle yapılabilir. Bu pilleri şarj etmek için, pilin modeline ve voltajına uygun bir şarj cihazı kullanmalısın.

Pillerin Doğru Şarj Edilmesi için İpuçları

• Pilleri her zaman önerilen şarj cihazını kullanarak şarj et.
    • Pilleri aşırı şarj etmekten kaçın.
    • Pilleri düzenli olarak şarj et ve tamamen boşalmalarına izin verme.
    • Pilleri serin ve kuru bir yerde sakla.
    • Piller hasar görürse, kullanmayı bırak ve uygun şekilde bertaraf et.

Yukarıdaki ipuçlarını takip ederek pillerini doğru şekilde şarj edebilir ve ömürlerini uzatabilirsin. Bu sayede cihazların daha verimli ve uzun süre çalışmasını sağlayabilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Nİ-CD VE Nİ-MH LER Direkt akım uygulanarak şarj edilebilirler. Li-İON lar çipsiz olmuyor. Normalde kapasitesinin %10 u bir akımla doldurulabilirler (ör: 1500 mAh pilden 150 mA geçirerek 10 saatte şarj edilir ).Akımı arttırdıkça şarj süreside orantılı olarak kısalacak ama bir yere kadar doğru o da. Kaç adet pil şarj olacak bu arada?
  • 2 adet pil şarj olcak. Piller paralel bağlanacak. Şarj akımı olarak pil başına 300mA hesapladım, şarj gerilimi olarakta 1,45V değerini buldum. Buraya kadar problem yok ama internetteki şarj devrelerine bakıyorum hepsinde osilatör var yani pillere doğru akım uygulanmıyor darbeli akım uygulanıyor. Bu darbeli akım olayını nasıl ayarlayacağım yani uygulanmam gereken darbe frekansı nedir? Kare dalgamı yoksa sinüs dalgamı uygulamalıyım?
  • Darbe olayını da ilk defa duyuyorum . Bazı şarj aletlerinde tek diyot oluyor acaba onlar da mı darbeli Forumda bunu açıklayacak biri çıkar. Sezer de gitti zaten. ama DC ile şarjın sakıncası olacağını zannetmem. iki pil paralel ise 600 mA geçecek şekilde 5 w bir taş direnç takarsın herhalde. ohm u kullanacağın trafoya göre değişir . Voltaj önemli değil.( Aslında önemli ama bu şarj işlerinde devreden geçen amperi dikkate alıyorum )
  • şarjlı pillerin üzerinde şarj akımları yazar
    çünkü bu akımlar üreticiye göre degişir
    örnek vermek gerekirse piyasada satılan 3.6 voltluk 2000 mA şarjlı piller (bunlar 3 tane 1.2 birleşiminden oluşur) max 800 mA ile hızlı şarj yapıla bilirken model araba larda kulanılan bir şarjlı pil 3000 mA lik bir şarj akımını öngöre biliyo

bu yüzden sen kendi pilerinin üzerinde yazan şarj akımını kullanarak şarj devresi tasarlıyacaksın
  • istersen bunlar için de entegreler var bir onları araştır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omerege -- 3 Ekim 2008; 11:30:24 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: leeon

şarjlı pillerin üzerinde şarj akımları yazar
    örnek vermek gerekirse piyasada satılan 3.6 voltluk 2000 mA şarjlı piller (bunlar 3 tane 1.2 birleşiminden oluşur) max 800 mA ile hızlı şarj yapıla bilirken model araba larda kulanılan bir şarjlı pil 3000 mA lik bir şarj akımını öngöre biliyo

bu yüzden sen kendi pilerinin üzerinde yazan şarj akımını kullanarak şarj devresi tasarlıyacaksın

Üzerlerinde şarj akımları yazmıyor. Biraz araştırma yaptım kapasitesinin 10da biri ile şarj edin diye yazıyor ama kapasitesinin 20 katı ilede şarj yapılabiliyormuş. Pilleri en fazla 15dk içinde güvenli bir şekilde dolduruyormuş (energy firmasınındı galiba).
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yeni akü şarj edilir mi?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hızlı şarj için yapılmamış pillerde yüksek akımla hızlı şarj pillerin ısınmasına dolayısı ile de ömürlerinin azalmasına sebep olur.

quote:

Orjinalden alıntı: samed2005

quote:

Orjinalden alıntı: leeon

şarjlı pillerin üzerinde şarj akımları yazar

Üzerlerinde şarj akımları yazmıyor. Biraz araştırma yaptım kapasitesinin 10da biri ile şarj edin diye yazıyor ama kapasitesinin 20 katı ilede şarj yapılabiliyormuş. Pilleri en fazla 15dk içinde güvenli bir şekilde dolduruyormuş (energy firmasınındı galiba).

• evet doğru bu yüzden pillerin veya akünün üreticisinin verdigi değerlere uyulmalı veya minimum degerlerde güvenli şarj yapılabilir yani piller için %10 bir şarj akımı

quote:

Orjinalden alıntı: Agent_WD40

Hızlı şarj için yapılmamış pillerde yüksek akımla hızlı şarj pillerin ısınmasına dolayısı ile de ömürlerinin azalmasına sebep olur.

• sadece %10luk akım ile şarj akülerde geçerlidir ni mh pillerde tavsiye edilmez ni mh ler 3 saatte falan doldurulabilir
  •  Piller nasıl şarj edilir?

3 Saatte şarj cinayet olur bence 5-6 saat desek şuna

• Şarjlı piller konusunda ünlü firmaların ünlü şarj aletleri var ve bu sarj aletleri pilleri 15dk içerisinde şarj ediyor. Eğer bu tip olumsuz etkileri olsaydı firma böyle bir ürün çıkarmazdı. Zaten üründe de fanlar felan var(mış) sürekli olarak piller şarj sırasında soğutuluyormuş.
  • ben bu işin tam tersini biliyorum ama ikimizde yanlış biliyo olabiliriz
    3 saat demişsin ama uygulanacak güç ne o zaman
    quote:

Orjinalden alıntı: çaycı

sadece %10luk akım ile şarj akülerde geçerlidir ni mh pillerde tavsiye edilmez ni mh ler 3 saatte falan doldurulabilir
  • Darbe olayında arkadaş haklı ben de GP nin şarj aleti var hatta smps li. şarj sonu voltajı 1.5 volt bu değerde şarj kesiyor

şarj akımını ölçtüğümde darbe durumu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerem -- 4 Ekim 2008; 0:52:53 >
  • Sizce 3000mA 1,2V lik NiMH piller için hangi frekansta şarj uygun olur?
  • hocam bence giç uğraşmayın bitane hazır sarj cihazı alın, maliyeti yüzünden hazırı daha ucuza gelir

ben 25 ytl almıştım + pil
  • Nikel türevi pilleri hızlı şarj etmek pil ömrü açısından ve yavaş şarj etmek senin ömrün açısından daha iyi. (devreyi ileri bir elektronik bilgisi olmadan illaki kendin tasarlamak istiyorsan tabi)

İyi bir devrede birbirinden bağımsız akım kesme devreleri bulunur. Zamanlayıcı vardır, pil sıfırdan doluyormuş gibi varsayar. Isı sensörü vardır, çünkü pil basıncıyla sıcaklığı doğru orantılıdır. Sabit akımda pilin gerilim eğrisini izleyen mikroişlemci vardır, (belli bir gerilimden sonra) negatif ikinci türev algıladı mı hemen devreyi kesmelidir çünkü bu nokta %100 şarj sayılır ki saymasalar olmaz zira bundan sonra basınç logaritmik uçuşa geçmektedir. Ni-Mh'ler için sadece 10-15 milivolt içinde tespit edebilirsin.

Bu pillerin basınçları hiç de "dene ve gör" işi değil. En güvenlisinin ışıldak aküleri olduğunu düşünüyorum. Tam 7.00 voltta şarj edersin ve kapasite dolunca kendi gerilimiyle eşitlenir akım biter. (ama bunun da bazı deşarj sorunları vardır ömrü kısa olmasın diye bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor) İngilizce veya Almancan varsa şu siteyi incelemeni tavsiye ederim:www.batteryuniversity.com
    Kolay gelsin.

• öncelikle pilleri paralel bağlayarak şarj edemezsin. piller arasından sirkülasyon akımı geçeceğinden piller zarar görebilir. her pil diğeri için bir devre elemenı gibi göründüğü için üzerinden farklı bir akım geçirir. eğer hızlı şarj etmek istiyorsan ihtiyacın olan paralel bağlamak değildir. pilleri hızlı şarj etmeyi sağlayan devreler var, internetten bulabilirsin.
  • ben adaptör kullanarak pil şarz etmek istiyorum bilgisi olan var mı javascript:void(AddText(''))
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.